Uusimmat artikkelit
Aram Aflatunin kolumni: Jos haluamme ehkäistä radikalisoitumista, meidän on syytä uudistaa suomalainen peruskoulu
Kun alaikäisten väkivaltarikokset ovat kasvussa ja radikalisoitumisen uhkatasoa on nostettu, pitää katsoa peruskoulun suuntaan, kirjoittaa Aflatuni.
Kuviomaa Pikku Kakkosessa
Kuviomaan hahmot perustuvat kiinalaiseen palapeliin.
Mari-Ann Roth opiskelee alalle, joka ei kiinnostanut – uudelleenkouluttautumisesta voisi saada apua työvoimapulaan Kainuussa, mutta myös työnantajilta penätään vastuuta
Uudelleen kouluttautuminen on keino paikata Kainuun vakavaa työvoimapulaa, mutta se yksin ei riitä ratkaisemaan ongelmaa. Maakunnassa on painittu pitkään saman ongelman kanssa, eli työpaikkoja olisi, mutta niihin ei löydy tekijöitä.
Omena + omena = appelsiini – Peruskoulun matematiikka on kaukana teoreettisesta puurtamisesta, katso videolta pärjäisitkö itse oppitunnilla
Moni vanhempi saattaa ihmetellä koululaisensa matematiikan tehtäviä. Oppitunneilla käytetään logiikkapelejä ja muotopalikoita. Peruskoulun matematiikka onkin siirtynyt aiempaa kauemmas teoreettisesta puurtamisesta.
Urheat pupuset Pikku Kakkosessa
Urheat pupuset urheasti matkaan!
Mehiläiset osaavat ratkoa matemaattisia pulmia, mutta ne osaavat tehdä sen ilman numeroita – katso, miten tuore tutkimus tehtiin
Tutkijan mukaan mehiläiset osaavat ikään kuin huijata matematiikan kokeessa.
Tyylittömäksi tyrmätty tuulipuku on taas supertrendikäs – tuulipukukansan unohdettu isä keksi hittituotteen, joka paljastaa Suomen parhaat puolet
Muotivaikuttaja vihasi tuulipukua, nyt hän rakastaa sitä.

Analyysi: Vastaamon uhrien henkilötunnuksen vaihto olisi huono reaktio vakavaan oireeseen – hallituksella olisi kyky nujertaa myös koko tauti
Tietomurron uhrien hätä on kova. Heitä voi auttaa parhaiten korjaamalla todellinen ongelma, joka johtaa väärinkäytöksiin.
Video: Näin koiran muisti toimii – Nasta pärjää muistipeleissä, sillä se tykkää niistä liki yhtä paljon kuin jäniksen jahtaamisesta
Koiran ongelmanratkaisukyky saattaa yllättää omistajan.
Prisma: Miksi en saa unta? – Univajeesta tullut globaali kansantauti
Kaksiosainen dokumentti unettomuudesta.

Katri Saarikiven kolumni: Korona syntyi vääränlaisesta vuorovaikutuksesta, ja se selätetään oikeanlaisella
Ihmisen menestys tällä planeetalla perustuu suurelta osin vuorovaikutuskykyyn. Se on kuitenkin myös yksi suurimmista uhistamme, kirjoittaa aivotutkija Katri Saarikivi.

Tutkijan mukaan intuitiota ei kannattaisi vähätellä, sillä sen avulla voi löytyä parhaimmat ratkaisut tämän ajan isoimpiin ongelmiin
Tärkeintä olisi oppia hyödyntämään intuitiota ja päättelevää älyä yhdessä.
Petran poppoon huopaeläimet seikkailevat Västäräkkilässä
Petra ystävineen tavataan Pikku Kakkosessa.
Pirjo on selittelyn mestari – näillä nikseillä voit selvitä aiheuttamastasi hämmingistä
Pirjo pyristelee selityksillä irti häpeästä – kokeile itse

Mullistava löydös: lasi voi olla lujempaa kuin teräs – suomalaisvetoisen tutkijaryhmän tulos julkaistiin Science-lehdessä
Kansainvälisen tutkijaryhmä on onnistunut luomaan lasia, joka painuu kasaan ja venyy murtumatta huoneenlämmössä.

Janne Saarikiven kolumni: Nykykielessä “osaaminen” ja “kasvu” ovat itsestäänselvästi hyvää, eikä kukaan kysy, mitä osataan, tai mikä kasvaa
Ongelmat, jotka ratkaisemme osaavasti, koskevat liian usein jotakin, mikä lisää kärsimystä tai tuhoa, kirjoittaa professori Janne Saarikivi kolumnissaan. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Katri Saarikiven kolumni: Ongelmanratkaisu politiikassa tyssää jengimentaliteettiin
Pitäisikö monimutkaista tiedonkäsittelyä ja ongelmanratkaisua edellyttävät kysymykset suojata politisoitumiselta, pohtii aivotutkija Katri Saarikivi.

Sata miljoonaa ihmistä asuu rapistuvissa neuvostoaikaisissa betonikerrostaloissa – Tallinnan teknillisessä yliopistossa keksittiin ratkaisu ongelmaan
Asumiskustannukset pienenevät, kun vanhat talot remontoidaan moderneiksi nollaenergiataloiksi.

Oulun yliopiston professori: Digitalisaation tulisi ratkaista ongelmia, ei luoda niitä
Digitalisaatio voi mullistaa maailman, mutta se voi myös vaikeuttaa yksinkertaisia asioita.

Katri Saarikiven kolumni: Kuka opettaisi hoivaorganisaatioille etiikkaa?
Jos Attendon tai Esperi Caren hoito huonoimmillaan olisi tekoälyn ehdotus siitä, miten vanhusten hoivaa kannattaisi toteuttaa, tuomittaisiin tämä tekoäly vaaralliseksi, kirjoittaa Katri Saarikivi.

Parikymppinen yrittäjä Pinja Nahkala onnistuu siinä, missä monet konkarit eivät – työt jäävät työpaikalle
Pinja Nahkala on ollut yrittäjänä vasta muutaman kuukauden. Hän pelkää sitä, ettei mikään vielä pelota.

SoPu-ohjelmassa kajaanilaislapset oppivat ongelmanratkaisua yhdessä ja itsenäisesti
Uudella SoPu-mallilla on saatu hyviä kokemuksia koulukiusaamisen ehkäisystä.

Vaikea ero takana: kerro miten sovit asioista exän kanssa, kun välit ovat täysin poikki
Ero voi tuoda tullessaan kiukuttelevan ex-puolison, jonka kanssa on mahdoton sopia mistään. Keräämme lukijoiden tarinoita, miten pärjätä hankalan exän kanssa – kerro oma ratkaisusi!

Academic claims Finnish kids and adults don't know how to be bored
Do you pull your phone out when waiting for the elevator? Kids—and adults—can't handle a moment of boredom, and that's a problem, says one education expert.

YK:n kestävän kehityksen verkoston ensimmäinen keskus Espoon Otaniemeen - "Paikka tunnetaan maailmanlaajuisesti huippuosaamisesta"
YK perustaa Suomeen Euroopan tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen, Until Labin. Innovaatiokeskuksen tavoitteena on ratkaista ongelmia YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Pii ja Poju rakentavat ja keksivät Pikku Kakkosessa
Pii ja Poju nauttivat rakentelusta ja keksimisestä.

Over-55s in Finland increasingly struggle with debt
"Many older people fail to prepare for lower incomes when they retire," says Juha Pantzar from the Guarantee Foundation.
Kekseliäs ja utelias Muru seikkailee Pikku Kakkosessa
Tiedonjanoonsa Muru käyttää tablettiaan ja Murupediaa.

Töitä tarjolla: Empatiaan ja vuorovaikutukseen kykenevä saa paikan
Työntekijää ei voi ohjata kuin konetta. Työpaikoille tarvitaan enemmän empatiaa ja laadukasta vuorovaikutusta, sanovat aivotutkijat.
Tilkkupeiton tarinoita perheen pienimmille Pikku Kakkosessa
Tilkkupeiton eläimet ratkovat pulmia.
Itsen kävelytys-, kuntoilutus-, innostamis- riitely- ja laskujen pienenäpitämis- sekä mm. Riemannin teoreeman todistamis rahvaalle & oppineillerobotti
Nuorisonhaukkumisrobotti säästäisi nuorison haukkujien aikaa

Pitäisikö lain määrätä kiusaaja vaihtamaan koulua? "Lapsi ei sitä uhkaa ymmärrä"
Kansanedustaja, joka on tehnyt lakialoitteen vakavien koulukiusaamisten katkaisemiseksi, ihmettelee, miksi Suomessa kiusaamisen uhri on se, joka joutuu vaihtamaan koulua.
Aivot ja työ: Ihmisen ei kannata käyttää aikaa ja aivojansa rutiineihin
Aivotutkija: Tulevaisuuden työ on vuorovaikutteista.
Ratkaise Rosan koodi!
Rosan koodi innostaa koodaamaan.

Survey: Finns want a boss they can trust, intelligence optional
A recent survey of 500 Finnish employees asked them to rate what qualities make a good boss. According to the results, Finns want a reliable supervisor who gives positive feedback and can take a healthy dose of criticism. Candidates with a high level of intelligence or warm personal approach need not apply.
Sanni Sateenkaari auttaa pulmissa ystäviään
Kun lelut tarvitsevat apua, saapuu Sanni paikalle.

12-vuotias hyväksyttiin huippuyliopistoon – "Jonain päivänä hän ratkaisee ongelman, jota emme edes ajatelleet"
Jeremy Shuler luki kirjoja kaksivuotiaana ja opiskeli kuusivuotiana differentiaali- ja integraalilaskentaa. Jo 10-vuotiaana hän olisi koetulosten perusteella ollut valmis yliopistoon.Vaikka Shuler on poikkeuksellisen lahjakas, ennätystä pitää hallussaan mies, joka valmistui yliopistosta nuorempana kuin Shuler on nyt.

Tutkija työelämän avokonttorisoitumisesta: "Kaikkeen ihminen ei voi tottua"
Puheäänet aiheuttavat eniten häiriöitä avokonttorissa. Yhteiset pelisäännöt auttavat pitämään häiriöt kurissa. Yle kokosi asiantuntijan avulla vinkkejä avokonttorissa selviämiseen.

Kolme ehdotusta, joilla vanhusten kaltoinkohtelu saadaan kuriin – eikä hoitajien lisääminen ole yksi
Vanhusten kaltoinkohtelu ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa on kyselyiden perusteella yleinen ongelma. Useimpien hoitajien mielestä ratkaisu on lisätyövoiman palkkaaminen. Aiheesta väittelevä on toista mieltä.

Kaksi opiskelijaa rakensi datakeskuksen Googlen opeilla – "Vaatii ongelmanratkaisukykyä"
Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa aloitettiin viime syksynä palvelinkeskuskoulutus Googlen tukemana. Hakukoneyhtiön läsnäolo paikkakunnalla on lisännyt nuorten intoa opiskella tieto- ja viestintätekniikkaa. Palvelinkeskus on bittitehdas, jossa useat tietokoneet tallentavat ja käsittelevät suuria määriä dataa.

Nuoret ideoivat yrityksille – katso videolta, millainen on tulevaisuuden juna ja miten saadaan perinteinen tavaratalo nousuun
Tuhannet nuoret osallistuivat yritysten innovaatiotapahtumaan Helsingin areenalla. Yritykset etsivät ratkaisuja ongelmiinsa, ja lukioikäiset nuoret vastasivat.

Study: Two-thirds of ninth graders unable to calculate percentages
A new study has found that two out of three ninth graders in Finland are unable to figure out percentages. Only half of the students were able to perform mental arithmetic at "acceptable levels."

Palaako pinna perheen arjessa turhan tiuhaan? Hermojen hallintaa voi harjoitella
Väsyttää, töissä mättää, puoliso ei ymmärrä, ja kaiken päälle lapset kiukuttelevat – tuolloin vanhemman pinna palaa helposti. Perheensisäisestä räjähdyksestä ei yleensä seuraa mitään hyvää. Tiukkojen tilanteiden hallintaa voi kuitenkin harjoitella.

Tulevaisuuden työ on vaikeaa, mutta se pitää aivot vireänä
Aivotutkijan mukaan rutiinityöt ovat terveydelle vaarallisia. Yksi ihmisen tärkeimmistä taidoista on sen sijaan uuden oppiminen ja sen merkitys korostuu yhä enemmän digiajan vaativassa työelämässä. Onko kaikista meistä ongelmanratkaisuun ja luovuuteen, jota tulevaisuudessa vaaditaan? Millaisia eväitä koulu siihen antaa?

Onko työkaverisi muuttunut joustamattomaksi kyynikoksi? Hän voi olla ylirasittunut
Työntekijän ylikuormitus ei ole pikku juttu. Se vaikuttaa erityisesti nykyisin työssä tärkeänä pidettyyn luovuuteen. Näistä oireista tunnistat ylirasittuneen työkaverin.

"Ihan sama" ja "eikuulusulle" ovat pyyntöjä vanhemmalle olla kuulolla
Lapsen ja nuoren arkea suojaavat teot ovat enemmän maalaisjärkeä kuin rakettitiedettä. Sosiaalipsykologi Bitta Söderblom sanoo juuri perheen arjen olevan lapsen turvan kivijalka.

Kiista työurista sai uusia kierroksia – Asiantuntija: Niitä olisi pidennettävä kautta linjan
Hallitusohjelmassa tavoitellaan pidempiä työuria etenkin alkupäässä, eli työelämään siirtymistä haluttaisiin nopeuttaa. Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo lataa, etteivät alku- ja loppupään paikkaukset riitä mitenkään ratkaisemaan työllisyyden ongelmaa.

Seinät kaatuvat pakopelin ympäriltä – hittipeliä ollaan viemässä metsään
Pakopelien suljetut huoneet ja pulmatehtävät ovat villinneet suomalaiset. Pian pakopelit ovat siirtymässä luontoon, kun ihmisten ongelmanratkaisutaidot haastetaan keskellä metsää. Kymenlaaksossa luontomatkailuyrittäjä on päättänyt tehdä suositusta huonepakopelistä oman version.

Tutkimus: Korkeasti koulutettujen parisuhde kestää pitkät työpäivät
Urakiitoa ei ehkä kannata jarrutella sen pelossa, että työ löisi kiilaa pariskunnan väliin. Tärkeintä on pitää huolta yhteisen ajan laadusta.

Pakene tunnissa – Kajaani saa oman mysteerihuoneensa
Erilaiset pakenemiseen ja ongelmanratkaisuun perustuvat mysteerihuoneet ovat yleistyneet niin maailmalla kuin kotimaassa.