Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sahan työntekijä kävelee työtilassa.

Palkat ovat nousseet kilpailijamaissa reippaammin kuin Suomessa, mutta asiantuntijan mielestä täällä korotukset ”ruokkisivat inflaatiota”

Moni palkansaaja toivoo, että meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa palkkoja korotettaisiin tuntuvasti, sillä inflaatio on syönyt ostovoimaa.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagardelta tiukka viesti: Korot nousevat tasaisesti ensi vuonnakin

EKP päätti nostaa ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksikköä, ja samanlaisia korotuksia on luvassa myös ensi vuonna. Lausunto siivitti markkinakorot heti nousuun.

Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.

Miten rahan arvo syntyy? Testaa taloustietosi kiperässä tietovisassa

Euroopan keskuspankki päättää torstaina korkojen nostoista ja valtionvelkojen kohtalosta. Miten hallitset rahapolitiikan jipot? Tee tietovisa.

Henkilö pitää kädessään euroseteleitä pankkiautomaatilla.

Euron arvo on laskenut rajusti dollariin verrattuna, mutta nousee nyt – mistä tämä johtuu?

Asiantuntijan mukaan valuuttamarkkinat pyrkivät ennakoimaan korkotason muuttumista. Myös euroalueeseen kohdistuvat riskit ovat tärkeitä.

Kansanedustaja Matias Mäkynen A-studiossa.

SDP:n Mäkynen pelkää Euroopan rivien hajoavan energiakriisin edessä: Olisi huonoin mahdollinen tilanne

Energiakriisin ja hintojen nousun hoitamiseen tarvittaisiin yhtenäistä Eurooppaa. Kokoomuksen mukaan kriiseihin ei pitäisi vastata velalla.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää tiedoitustilaisuuden.

Suomen Pankin Olli Rehn: EU:n on saatava rivinsä järjestykseen energiakriisissä – inflaatiokierre johtaisi rujoihin työttömyyslukuihin

Energian hintojen nousu on ratkaisevassa asemassa euromaiden ennätysinflaatiossa. EKP aikoo laittaa hintojen nousun kuriin yhä jatkuvilla koronnostoilla, jotta hintojen ja palkankorotusten nousukierre ei käynnisty.

Giorgia Melonin vaalimainoslakana.

Italian suunnanmuutos oikealle voi järisyttää koko EU:n talouden pilareita – tällaisia seurauksia vallanvaihdolla voi olla

Italia on niin riippuvainen EU-tuista, että se tuskin uskaltaa rikkoa välejään Brysseliin. Uudesta hallituksesta on tulossa nationalistisempi kuin kertaakaan sitten diktaattori Beneto Mussolinin.

Matkustaja kentällä, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.

Ennätysheikko euro ruoskii inflaatiota lisälaukalle – tuontihinnat nousevat, kaukomatkailu kallistuu

Euron arvo Yhdysvaltain dollaria vastaan on laskenut yli vuoden ja on nyt pudonnut alimmalle tasolleen 20 vuoteen. Yhdellä eurolla saa noin yhden dollarin.

Mies, jonka selässä lukee tulli, seisoo selkä kohti kameraa. Hän katselee autoa, joka on pysähtynyt hänen eteensä.

Venäläisiltä takavarikoidaan nyt euroja itärajalla – vaihtoehtoina on palata tuhlaamaan rahat tai vaihtaa ne muuksi kuin EU-valuutaksi

EU:n asettamien pakotteiden vuoksi Venäjälle saa viedä vain pienen summan euroja ja muita EU-valuuttoja käteisenä, ja nekin henkilökohtaiseen käyttöön.

Grekisk man som håller flagga framför kravallpoliser

Olli Rehnin opit Kreikan ja Suomen talouskriiseistä: Taloutta on hoidettava vastuullisesti ja pitkällä jänteellä

EU:n komissio lopettaa Kreikan talouden erityistarkkailun. Talouskomissaarina Kreikan velkakriisin keskelle joutunut Olli Rehn linjaa, että jokaisen euromaan on huolehdittava itse omasta taloudestaan.

Helsingin päärautatieaseman aulassa kulkee kesäasuisia ihmisiä. Taustalla Forexin palvelutiskeillä on kaksi asiakasta.

Euron heikentyminen suhteessa dollariin pienentää Yhdysvaltoihin matkaavien lomakassoja ja tekee tuontitavaroista kalliimpia

Euron arvon heikkeneminen tekee Yhdysvaltain tuontitavaroista kalliimpia euro-alueella. Valuutan arvon heikkenemisellä on kuitenkin positiivisia vaikutuksia suomalaisille vientiyrityksille.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.

Euro weakens to parity with dollar

As European stock markets dropped, stock prices on the Helsinki Stock Exchange fell 0.9 percent.

Kroatian ja Euroopan Unionin liput liehuvat vanhan rakennuksen parvekkeelta.

Enää seitsemällä EU-maalla on oma raha, kuten kruunu ja zloty – Kroatia liittyy tammikuussa euroon keskellä talouden tyrskyjä

Kroatiasta tulee EU:n kahdeskymmenes euromaa. Omaan valuuttaan luottaa vielä seitsemän jäsenmaata.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.

Euro heikkeni tasakurssiin dollarin kanssa

Myös Euroopan pörssit olivat laskussa. Helsingissä kurssit olivat 0,9 prosentin alamäessä.

Grafiikassa euron arvo Yhdysvaltain dollareissa. Euron arvo 8.7.2022 on 1,01 dollaria.

Euron arvo vajoaa kohti haamurajaa – Sijoittajat pelkäävät lamaa Euroopassa energiakriisin seurauksena, dollarista tuli turvasatama

Euron arvo laski perjantaina enää sentin päähän yhdestä dollarista. Energiakriisi iskee Eurooppaan erityisen pahasti ja dollarista on tullut turvastama. Valuutan heikentymisessä on sekä hyviä että huonoja puolia.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.

Dollari on vahvistunut kuukaudessa ennätyslukemiin – talousasiantuntijat kertovat, mitä se tarkoittaa Euroopan taloudelle

Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä.

Tokmannin myymälä.

Suomi ei olekaan enää kallis maa, kun vertaa muuhun Eurooppaan – hinnat nousevat muualla selvästi nopeammin

Suomalaisten ostovoima oli EU:n heikoimpia tai korkeintaan keskitasoa, kun yhteisvaluutta euro käynnistettiin runsaat 20 vuotta sitten. Sittemmin hinnat ovat nousseet meillä vähemmän kuin muualla ja suhteellinen ostovoima on kohentunut.

Saksalaisen huoltoaseman näyttötaulu, 95-oktaaninen bensa maksaa vajaat 1,7 euroa.

Rahan arvo heikkenee, kun inflaatio kiihtyy nyt ennätysvauhtia – näihin asioihin tavallisen kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota poikkeustilanteessa

Rahapolitiikan visaisin kysymys on nyt inflaatio, joka kiihtyy jopa viime vuoden loppua nopeammin. Euroopan keskuspankki kokoontuu huomenna pohtimaan rahan arvon heikkenemistä ja mahdollisia tulevia toimenpiteitä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö nosti ensimmäiset eurosetelit pankkiautomaatista uudenvuoden yönä 2002.

Markka vaihtui euroon uudenvuoden humussa 20 vuotta sitten – Sixten Korkman: Elämä olisi ollut helpompaa, jos Suomella olisi ollut oma valuutta

Ekonomistit ovat eri linjoilla siitä, onko eurosta ollut Suomelle enemmän haittaa vai hyötyä. Taloustieteilijät ovat toiveikkaita, että kriisien vaivaamalla eurolla on edessään parempi tulevaisuus.

14 metriä korkea europatsas päivällä pilvenpiirtäjien edessä.

Eurokäteinen täyttää 20 vuotta, ja sen arvostus on huipussaan – Keskuspankki haluaa uudistaa eurosetelit "inhimillisemmiksi"

Muutaman vuoden kuluttua viiden ja viidenkymmenen euron seteleissä voi olla tunnettujen eurooppalaisten kuvia. Kysyimme kansalaisten mielipiteitä eurosta Frankfurtin joulutoreilla.

yleiskuva - EKP:n pääkonttori heijastuu Main-joen pinnalta Frankfurtissa. Iltakuva.

Eurovallan pimeä torni – Keskuspankki on historiansa kiperimmässä tilanteessa, miten se aikoo toimia? Kävimme selvittämässä

Euroopan keskuspankilla on edessään kaikkien aikojen vaikeimpia päätöksiä. Mitä lainojen koroille tapahtuu tai miten valtiot selviävät veloistaan tulevaisuudessa? Kävimme kysymässä, miten Frankfurtin pankeissa arvioidaan tulevaa.

Teboilin pihassa olevassa hintataulussa on polttoaineiden hintoja. 98-oktaanisen bensan litrahinta on sentin yli kaksi euroa.

Tiistai 30.11.2021 (radio)

Hallituksen koronaneuvottelut. Pääministerin etätyö. Euroalueen inflaatio. Suksivoidetehtaan tulipalo. Luottokorttivarkaat. Sääennuste.

Lähikuvassa Gentiloni, taustalla Dombrovskis

European Commission upgrades forecast for Finnish economy

According to the Commission, economic activity in Finland recovered to pre-pandemic levels in the middle of this year.

Lähikuvassa Gentiloni, taustalla Dombrovskis

Euroalueen talous kasvaa odotettua vauhdikkaammin

Euroopan komissio kohensi myös ennustettaan Suomen talouskasvusta. Komission mukaan Suomessa taloudellinen toiminta saavutti koronakriisiä edeltäneen tason tämän vuoden puolivälissä.

En man med keps i skägg i svart siluett sitter vid en dator med ljusa gardiner fördragna. På fönsterbrädet sitter leksaksapor med randiga byxor.

Salaperäinen tubettaja, joka ei paljasta kasvojaan, tienasi viime vuonna 250 000 euroa – katso tästä somevaikuttajien tulokärki

Viime vuonna videobloggaajat tekivät isot tilit. Yhä useampi somevaikuttaja pyörittää liiketoimintaansa osakeyhtiön kautta.

Asiakas maksaa ostoksiaan kaupan kassalla.

Euroalueen inflaatio kiihtyi syyskuussa korkeimmalleen sitten vuoden 2008 – Danske Bankin pääekonomisti kertoo, mitä tästä seuraa

Eurostatin mukaan kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta eli korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008. Inflaation kiihtyminen voi lisätä palkankorotusvaatimuksia syksyn neuvottelukierroksella.

Nordean konttori Helsingin Aleksanterinkadulla.

Nordea jakaa jättiosingot – lähes kolmen miljardin euron potti on tiettävästi Suomen pörssihistorian suurin

Nordean osinkopotti kasvoi poikkeuksellisen suureksi viranomaisten suosituksena asettaman osingonjakokiellon vuoksi. Kielto poistui käytöstä syyskuun päätyttyä.

Kasarmitorin jättiterassilla vietettiin kesäpäivää 14. kesäkuuta.

Verotuloja ropisee yllätysvauhdilla, mutta sekään ei taita velanottoa – Etla: Velkaantumista "ei ole mitään järkeä" lopettaa äkisti

Valtion velkaantuminen jatkuu vielä vuosia, Etla ennustaa. Sen mukaan velka ei ole juuri nyt ongelma, mutta velan kasvun taittaminen vaatii toimia, jotka olisi helpointa tehdä nyt, kun talous kasvaa.

Asuntolainat. Kiinteistötoimisto. Helsinki. 20.5.2021.

Danske Bank upgrades economic growth forecast

However, the bank also noted Finland's state deficit levels remained large despite the economic growth.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Entä jos nuorillekin maksettaisiin ihmisarvoista palkkaa?

Yhtä aika tavallista keinoa selättää paljon puhuttu työvoimapula ei ole vielä yritetty. Joskus voisi kokeilla sellaistakin, että maksetaan parempaa palkkaa, kirjoittaa Lipasti.

tankkausta bensa-asemalla

Petrol prices increase over summer months

Drivers have been paying nearly two euros per litre in some parts of Finland.

Polttoaineen hinnat huoltoaseman kyltissä.

Bensiinin hinta kipuaa ylöspäin – yhdellä asemalla hinta on jo lähellä kahta euroa litralta

Hintaan vaikuttaa valmisteveron korotus viime vuoden elokuussa. Bensan hinnasta 60 prosenttia on veroja.

tilastografiikka valokuvan päällä

Euroopan keskuspankki kiihdyttää pandemiaan liittyviä velkaostojaan – EKP:n uusi strategia tarkoittaa, että korot pysyvät matalina arvioitua pidempään

EKP on tukenut euroalueen talouksia pitämällä korot matalina ja ostamalla velkapapereita jo vuosikausia. Nyt keskuspankin tase vastaa jo lähes 75 prosenttia euromaiden bruttokansantuotteesta. Pankki lisää elvytystä entisestään.

Tuomas Välimäki

BoF: Digital euro at least five years away

The European Central Bank says a digital euro would give people free access to a simple and safe means of payment.

Tuomas Välimäki

Suomen Pankin Tuomas Välimäki: Meillä ei ole digitaalisia euroja lompakoissamme ainakaan viiteen vuoteen

Digitaalisen euron myötä kuluttajat saisivat suoran mahdollisuuden keskuspankin liikkeellelaskeman sähköisen rahan käyttöön. Hanke on edennyt tutkimusvaiheeseen, jossa määritellään digitaalisen euron ominaisuudet.

Euroopan keskuspankki Frankfurtissa.

Eurooppa otti harppauksen digieurohankkeessaan – rahan tallettamista "digikukkaroon" saa kuitenkin vielä odottaa

Keskuspankit ovat kiinnostuneita digirahasta, koska yksityisten yritysten kryptovaluuat ja niiden hallitseva asema markkinoilla voi olla keskuspankeille uhka.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Kettutarhaajan vaatimuksia käsitellään hovioikeudessa: yrittäjä vaatii satojen tuhansien eurojen korvausta valtiolta

Yritys oli tehnyt sopimuksen 2 600 elävän ketun viennistä Kiinaan. Kauppa peruuntui rokotuspuutteiden vuoksi, mistä aiheutui yritykselle noin 450 000 euron tulojen menetykset.

Returnal, Housemarque

Japanilainen Sony ostaa Suomen pelialan kantaäidin – Housemarquen kauhupeli Returnal antoi todennäköisesti vauhtia kaupanhierontaan

Housemarque perustettiin jo vuonna 1995. Yhtiön johto uskoo, että pitkäaikainen yhteistyökumppani antaa suomalaisille jatkossakin vapauden luovuuteen.

Henkilö maksaa mobiilisti ostokset ruokakaupassa.

Korvaako digieuro kohta setelit ja kolikot? Euromaiden keskuspankit pohtivat digitaalisen keskuspankkirahan liikkeeseen laskemista

Pohdintojen taustalla on monta syytä kuten käteisen käytön vähentyminen ja digitaalisten maksutapojen yleistyminen. Puuvillapaperisen setelin tilalle halutaan siis tarjota nykyaikainen vaihtoehto. Euroopan keskuspankin johtokunta päättää selvittelytyön jatkosta kesäkuussa.

Kolmen kuvan kooste. Kuvissa EK:n Janica Ylikarjula, Varman Risto Murto ja Nordean Jan von Gerich. He kaikki katsovat suoraan ja hymyilevät.

Talousasiantuntijat eivät usko EU:n elvytyspaketin kaatumiseen, sillä liian paljon on pelissä – EK: paketin arvo Suomelle on suurempi kuin saadut avustukset

Asiantuntijoiden mukaan pelkkä tieto tulevista elvytysrahoista on rauhoittanut markkinoita ja palauttanut luottamusta talouteen. Siksi pakettia ei ole varaa kaataa.

Valkolakin ja kasvomaskin saanut Havis Amandan patsas Helsingissä 20. huhtikuuta 2021.

Perjantai 30.4.2021 (radio)

Turpeentuottajien marssi. Osatyökykyisille vuokrafirma. Äänikirjojen suosio kasvaa. Euroalueen taantuma. Vappu.

Käsi työntää pankkikorttia automaattiin

Otto cash machines to offer €10 notes amid decline in ATM use

The ATMs have only offered €20 and €50 notes since Finland introduced the euro nearly two decades ago.

Käsi työntää pankkikorttia automaattiin

Otto-automaateista alkaa saada 10 euron seteleitä

Pääkaupunkiseudulla ensimmäisistä automaateista on jo voinut nostaa 10 euron seteleitä.

Grafiikka näyttää bkt-ennusteiden muutoksen

Korot nousevat, inflaatio kerää höyryä – Euroopan keskuspankki aikoo kiihdyttää valtionlainojen osto-ohjelmaansa

Asuntolainojen korot tuskin nousevat lähivuosina, asiantuntijat arvioivat Ylen haastattelussa.

Mies kävelee EU-julisteen ohi, jossa kerrotaan yhteistyöstä koronakriisissä.

Koronapandemia lisää EU:n valtaa taloudessa, elpymisrahasto tekee Brysselistä tärkeämmän taloustoimijan – lue tästä olennaiset muutokset

Moni asia menee pysyvästi uusiksi EU-taloudessa. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen esittelee Suomen suunnitelmat muille EU-maille tiistaina.

Mario Draghi.

Italialaiset taloustieteilijät EU-elvytyksestä Ylelle: "Euroopan maiden pitäisi ymmärtää, että Italia on tienristeyksessä"

Italia on saamassa EU:lta suurimman koronapaketin. Suomen eduskunta käsittelee hallituksen esitystä koronaelvytyksestä iltapäivällä.

Suljettu rantabaari Mallorcalla suositulla turismialueella.

Koronan runtelema euroalueen talous supistui lähes seitsemän prosenttia viime vuonna

Euroalue uhkaa vajota uudelleen taantumaan alkuvuoden aikana.

20 euron setelit joissa toisessa näkyy vesileima.

Counterfeit currency reports up by a third last year

The number of fake euro banknotes found in circulation in Finland has steadily increased over the past 5 years.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle