Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ei enää torumista, käskyjä tai teknisiä yksityiskohtia! Katso, miten viestinnän tutkijat olisivat kertoneet meille koronasta

Asiantuntijoiden mielestä koronaviestintä olisi voinut vedota suomalaisten yhteisöllisyyteen ja aktiivisuuteen käskyjen ja kieltämisen sijaan.

Kun esiinnyt etänä, katso kameraan, painottaa koomikko ja toimittaja Viv Groskop – hän rohkaisee ihmisiä puhumaan itselle luontevalla tyylillä

Brittiläisen stand up -koomikon ja toimittajan Viv Groskopin mukaan jokainen voi pitää upean puheen, vaikka ei olisikaan loistava puhuja.

Tutkijat yllättyivät hallituksen ja pääministerin puhetavasta koronakriisissä – viesti päättäjille: kannattaa myöntää, jos ei tiedä jotain asiaa

Koronapandemian hoito on tuonut esiin sen, että poliittisia päätöksiä tehdään epävarmojen ja ristiriitaisten tietojen perusteella.

Marianna Stolbowin kolumni: Arvostelevat sanat syövät itsetuntoa – anna tänä jouluna lahjaksi kaunista puhetta läheisillesi

Kauniit sanat kelpaavat lahjaksi kelle vain, kirjoittaa kirjailija ja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow

Kati Kelolan kolumni: Emme astu uuteen maailmaan

Moni unelmoi, että pandemia voi tarjota uuden mahdollisuuden pelastaa ympäristö ja itsemme. Se ei tapahdu itsekseen, kirjoittaa Kati Kelola.

Juhlapuheita katsotaan tänään puhelinten näytöiltä – Katso vähemmän pönöttävä tyylinäyte: "Lopun repeilyä piti vähän leikata"

Videolle esiintyminen voi olla monelle vaikeampaa kuin yleisön edessä, sanoo puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Tutkija: Hallitus korosti ikäihmisten ja riskiryhmien tilannetta alkuun liikaa – siksi nuoremmat eivät ehkä kokeneet koronan koskevan heitä

Ministerit ovat panostaneet viestintänsä yhtenäisyyteen jopa samoihin väreihin pukeutumalla ja asettumalla pituusjärjestykseen.

Tutkijat: Populistit ja media tarvitsevat toisiaan – "Mikä myykään paremmin kuin kohut ja provokaatiot"

Juha Herkman ja Laura Ahva pohtivat Ylen Viimeinen sana -mediaohjelmassa populistipoliitikkojen ja toimittajien viha–rakkaus-suhdetta.

Etelä-Pohjanmaan lukioiden paras puhuja valittiin Opinlakeus-messuilla

Puhetaitokilpailuun osallistui kilpailijoita Alavuden, Kurikan ja Lapuan lukioista.

Viestinnän asiantuntijoiden arvio Linnan juhlien puheenvuoroista: Järjestelmän toimivuus on kysymysmerkki – nyt tarvitaan rehellisyyttä

Antti Rinne sanoi Linnan juhlissa, että valehtelemalla voi päästä politiikassa eteenpäin. Puhetaidon kouluttajan Antti Mustakallion mukaan sanoma kertoo siitä, että pinnan alla kytee.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Suomessa ei osata keskustella, ja siitä pitäisi jokaisen olla huolissaan

Opetetaan lapset jo pieninä puolustamaan kantaansa loogisilla argumenteilla, muita kunnioittavassa hengessä, ehdottaa Rajkumar Sabanadesan.

Karaokekarnevaali avaa kansan äänijänteet Joensuun torilla

Yleisö pääsee testaamaan omia puhetaitojaan Ylen selostus- ja sääkaraokessa keskiviikkona kello 12-17.

All Points North #52: Political spin - who can say what in Finland?

Has political discourse become less straightforward, more discordant, and increasingly close to the limit of the law?

Lihansyönti sai keskustelun tunteikkaaksi – puheenjohtajat eivät tehneet irtiottoja: Lue analyysi suuresta vaalikeskustelusta

Ylen ensimmäisessä suuressa vaalikeskustelun pääteemat olivat ilmastonmuutos, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä sosiaali- ja terveyspolitiikka.

Opiskelijoiden puhetaitokilpailun voittajaksi Fiia Isoaho – katso täältä tallenne kilpailun finaalista

Eteläpohjalaisten lukioiden ja ammattioppilaitosten opiskelijoiden perinteinen puhetaitokilpailu käytiin Opinlakeus-messuilla Seinäjoella.

Viime vuosi toi uusia ilmauksia politiikan kentille: Armeijassa porisi kukkakaalipirtelö – Natsia uskallettiin sanoa natsiksi

Kova puhe kiihtyy politiikassa ja ulkopuolisten vaalivaikuttamisen pelätään aiheuttavan sekasortoa vaalien ollessa ovella.

Auttaako huutaminen hallitsemaan tunteita? Performanssitaiteilija purkaa tunteitaan huutamalla, psykologi näkee siinä enemmän haittaa kuin hyötyä

Huutaminen tulkitaan huonoksi käytökseksi ja on pahimmillaan väkivaltaa, mutta myös oman äänen ja ilmaisukyvyn rajoittaminen voi olla haitallista

Kenestä vain voi tulla hyvä puhuja kunhan harjoittelee – "Yksi hyvä tapa on pitää häissä minuutin improvisoitu puhe"

Esiintyessä tärkeintä on korostaa omia vahvuuksia, eikä yrittää matkia Steve Jobsia.

”Kun vuonna 2005 kerroin, että Youtube mullistaa videoiden katselun, kaikki nauroivat” – Menneisyyden muistikuvat ovat yleensä vääriä

Jos seminaarissa luennoitsija kertoo tienneensä jonkun asian jo paljon ennen muita, suusta pääsee todennäköisesti sammakoita.

Tutkijat Yhdysvaltain välivaalien alla: Jyrkkä sisäinen kahtiajako ei ole lientymässä – tilanne voi jopa pahentua

Tutkimusten mukaan suurin osa Hillary Clintonia tai Donald Trumpia äänestäneistä ei voi olla henkilökohtainen ystävä vastapuolen ihmisen kanssa.

Finnish voters more trusting of politicians than their Nordic neighbours, researcher says

Political divides in Finland are less austere compared to other Nordic countries, according to Finnish researcher Johan Strang.

Trump liioittelee ja Putin tiivistää napakasti – presidenttien kohtaaminen on retoriikan ammattilaiselle kiinnostava hetki

Retoriikka on vallan väline. Vladimir Putin osaa kiteyttää asiansa nopeasti, kun taas Donald Trump liioittelee voimakkaasti.

Obaman puheenkirjoittaja Suomessa: Nykyinen Valkoinen talo on kuin House of Cards, mutta tyhmempi

Suomen puolueissa on enemmän viestinnän tekijöitä kuin koskaan, mutta puheisiin ei panosteta, sanoo asiantuntija. Poliitikoilta puuttuu empatiaa, toisin kuin Yhdysvalloissa.

Miksi sotesta ja työllisyydestä puhutaan kuin uskonnosta? Retoriikan tutkija: päätöksiä runnotaan syyllistämällä ja lietsomalla huonoa omaatuntoa

Nykypäättäjien poliittinen puheenparsi on moralisoivaa kuripuhetta, punnitsee retoriikan tutkija. Tutkijan mukaan hallituksen sote-puhe pitää ikääntyviä taakkana ja työllisyysretoriikka niputtaa työttömät laiskoiksi.

Li Andersson suomii hallituksen sote-intoa: "Sipilän mielestä tärkeintä on tehdä vain jokin uudistus"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja toteaa Ylen Ykkösaamussa, ettei soteuudistusta pitäisi viedä eteenpäin.

Asiantuntijat Kyllösen esiintymisestä Ylen tentissä: "Monelle räväkkä retoriikka oli liikaa"

Kyllönen nosti puheessaan esiin ilmastonmuutoksen ja tentissä sanan munasarjat, kun kyse oli miesten ja naisten rooleista yhteiskunnassa.

Asiantuntijat Haaviston esiintymisestä: "Haaviston horisontissa siintää vaalit kuuden vuoden päässä"

Pekka Haavisto nosti puheessaan esiin rauhanvälityksen ja oman kansainvälisen uransa.

Asiantuntijat Niinistön esiintymisestä: "Paras puhe, mutta tentin sisäpoliittisissa kannanotoissa epävarmuutta"

Sauli Niinistö nosti puheessaan kärkiteemaksi rauhan ja presidentin tärkeimmäksi tehtäväksi rauhan ylläpitämisen.

Raamatun kirjoittajat nujersivat toisinajattelijat saatanalla, nykyisin sama tehdään vihapuheella

Raamatun kirjoittajat käyttivät paholaista aseena panetellessaan toisin ajattelevia hiljaisiksi. Tuoreen väitöksen mukaan vihapuhetta käytetään netissä samalla tavoin.

Trump ja Kim haukkuvat toisiaan rakettimieheksi ja huru-ukoksi – Huomion hakua vai sodanlietsontaa?

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat viljelevät poikkeuksellisen sotaisaa ja henkilöön käyvää kieltä. Haastattelemamme retoriikan tutkija pelkää, että kunniakas perääntyminen ei pian enää ole mahdollista.

Taitava johtajuuspuhe kutkuttaa aivojemme kaikkia lokeroita

Jos haluat olla taitava ja merkittävä johtaja, sinun pitää osata viestiä vakuuttavasti. On aika ottaa aivot tarkasteluun.

Onko sinun tasa-arvosi sama kuin minun tasa-arvoni?

Kuntavaaliehdokkaiden puheet puhetaidon tutkijan puntarissa

Kultivaattori, perkolaattori... Miten hyvin tunnet tori-päätteisiä sanoja? Testaa

Kotoperäisen sanan keksimisen sijaan asioita on toisinaan alettu kutsua vierasperäisten sanojen johdoksilla.

Twitter riemastui "punavihreästä horoskooppipolitiikasta" – Soinin puhetaidot saivat kehuja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini käytti värikästä kieltä Puoluepäivä-puheessaan.

Orpon TV-puhe: Retoriikka koulutusleikkauksista mietitytti somessa

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo sai puolueväen aplodit paitsi studiossa myös sosiaalisessa mediassa. Kriittiset kaipasivat konkretiaa sekä linjaa koulutusrahoissa.

Trump kiskoo ja pusertaa, Obama tarttuu olkapäähän – Mitä kättelyistä voi päätellä?

Kättely on vallankäyttöä, mielistelyä tai osoittaa jopa kiintymystä. Puhetaidon kouluttaja kertoo, mitä valtiojohtajien kättelyistä voi päätellä.

Tutkija: Poliitikkojen talouspuheissa syyllistetään kansaa

Poliittisten puheiden retoriikkaa tutkinut tutkijatohtori Jouni Tilli antaa erityistä kiitosta presidentti Sauli Niinistön puhetyylille.

Presidentti Trump yllätti: Ehdokkaan räyhähenki seurasi Valkoiseen taloon

Suomalaisten puhetaidon tuntijoiden mukaan mikään ei ainakaan vielä viittaa siihen, että Trump reivaisi puhekurssiaan perinteisempään presidentilliseen suuntaan.

Nainen Michelle Obaman maailmankuulujen puheiden takaa tulee kesällä Suomeen

"Minä haluan presidentin, joka tietää, että presidentin kohtaamat asiat eivät ole ahdettavissa 140 merkkiin." Michelle Obaman puoluekokouspuhe on kuuluisa, mutta pitäisikö kunnia antaa puheenkirjoittaja Sarah Hurwitzille?

"Jos tuntuu siltä, että suustasi on tulossa vihapuhetta, pidä mieluummin suusi kiinni"

Vihapuhe ja vihainen puhe kannattaa erottaa toisistaan. Tarpeellinen ja asiallinen kritiikki ei ole vihapuhetta, vaikka sitä sellaiseksi joskus leimataan, sanoo puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Tunnekoulutus peruskoulun lukujärjestykseen! – näin Hämeenlinnassa torjuttaisiin yksinäisyyttä

Yksinäisyyttä voitaisiin vähentää jo pienillä puhekulttuurin muutoksilla: olemalla avoimia ja käyttämällä ystävällisiä sanoja, väittävät Hämeenlinnan A2-klubin vieraat. Näitä taitoja pitäisi opiskella myös kouluissa.

Rinne: USA voi käpertyä sisäänpäin

SDP:n pueenjohtajan haluaa odottaa millaisia linjauksia Donald Trump tekee.

Trump ei lakkaa hämmästyttämästä asiantuntijoita – "Uhmaa kaikkia retoriikan lakeja valehtelemalla ja keskeyttämällä"

Kolme puheen, esiintymisen ja retoriikan asiantuntijaa arvioi Ylen aamu-tv:ssä Hillary Clintonin ja Donald Trumpin ensimmäistä vaaliväittelyä. Esiin nousivat tutut teemat: Hillary Clintonin asiantuntemus ja Donald Trumpin huulenheitto.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle