Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaija Saariaho, Raija Malka, Amos Rex, Blick

Nyt riittää katsottavaa ja kuunneltavaa: Kaija Saariahon ja Raija Malkan moniaistinen Blick täyttää Amos Rexin eikä mahdu yhteen valokuvaan

Helsingin Amos Rex -taidemuseossa avautuu tänään säveltäjä Kaija Saariahon ja kuvataiteilija Raija Malkan yhteisnäyttely Blick. Moniaistisen Blickin suurimmat rakennelmat ovat kymmeniä metrejä leveitä.

Taidehistorioitsija Waldemar Januszczak (selin) katselee kuuluisia amerikkalaisia maalauksia

Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

Jacob Hashimoto WAM

Turkulainen taidemuseo täyttyy 35 000 paperileijasta – ripustukseen tarvittiin kasapäin kalastustarvikkeita

Nykytaiteilija Jacob Hashimoton iloitsee, että lapset rakastavat hänen taidettaan. Wäinö Aaltosen museo esittelee Hashimoton taidetta ensimmäistä kertaa laajasti Suomessa.

Aino Kajaniemi: Airam-Maria

Vihertaide mahdollistaa jättimäisiä installaatioita – tai pienen pieniä yllättäviä taideteoksia

Keravan taidemuseo Sinkka tarjoaa Vihreä maa - Kukkiva kaupunki -näyttelyssä katsaukseen vihertaiteeseen. Aiheesta on myös kirjoitettu kirja.

Tapio Wirkkala - mies joka muotoili suomen. Kuvassa Wirkkalan suunnittelemia esineitä.

Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

Tuulen piiskaama kaukalo Lappeenrannan Kourulassa

Miten tuuli voi tehdä tällaista? Jääkiekkokaukalon muodot menivät kerralla uusiksi

Lappeenrannassa joulun ajan kova tuuli muovasi jääkiekkokaukalosta abstraktin taideteoksen. Tällaiseksi se ei kuitenkaan jää.

Eila Hiltusen Palmulehto-monumentti  kullattuna.

Eila Hiltusen Palmulehto kohoaa taas kultaisena teheranilaispuiston kukkulalla

40 vuotta sitten Teheraniin sijoitetun monumentin kunnostustyö on saanut paljon julkisuutta Iranissa. Suomen ja Iranin välisenä yhteistyönä toteutettu kunnostushanke on herättänyt paikallisissa toivoa siitä, että Iranin eristäytyneisyyden vuodet saattavat olla pian ohi. Paljastustilaisuuteen saapui iranilaisia jopa 900 kilometrin takaa.

Narumi-san ja liikkuva veistos

Kobessa kolisee kokeellinen taide

Luonnonkatastrofin jälkeen perustetusta C.A.P.-taiteilijatalosta on tullut Japanissa malliesimerkki yhteisöllisestä paikasta, jossa tehdään ei-kaupallista ja kokeellista taidetta.

Vieno Elomaan Magnolia-taulu

Magnolian kukinta sai Vieno Elomaan asettumaan Pariisiin – video

Luonto on vahvasti läsnä Vieno Elomaan taiteessa. Yhteen teoksistaan hän ikuisti magnolia-kukan, joka teki häneen niin suuren vaikutuksen, että taiteilija päätyi lopulta Ranskaan asumaan.

Rudolf Steinerin suunnittelemia huonekaluja esillä modernin taiteen museossa EMMAssa.

Rudolf Steinerin tavoitteena oli hyvä elämä

Rudolf Steiner oli merkittävä ajattelija, joka vaikutti 1900-luvun alkupuolella. Hänen vaikutuksensa näkyy edelleen vahvana muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Ekologisuus ja hyvinvointiin keskittyminen ovat tehneet Steinerista jälleen ajankohtaisen. Espoon modernin taiteen museossa Emmassa on avattu laaja Steinerin vaikutusta valottava näyttely.

Imatran taidemuseo,nuoret taiteilijat,vanhaa ja uutta taidetta

Kyhmyiset puut muuttuivat synkäksi kuusimetsäksi

Saimaan ammattikorkeakoulun maalaustaiteen opiskelijat tekivät omat versionsa Imatran taidemuseon kokoelmateoksista. Kolmen nuoren taiteilijan näyttely avattiin perjantaina.

Antoni Tàpies näyttelyssään Madridissa marraskuussa 2006.

Antoni Tàpies on kuollut

Espanjalainen taiteilija Antoni Tàpies on kuollut 88-vuotiaana, kertovat espanjalaiset tiedotusvälineet. Katalonialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä on ollut yksi abstraktin taiteen suurista nimistä sodanjälkeisessä Euroopassa.

Taidegraafikko Jaana Paulus työhuoneessaan.

Taidegrafiikan perinteiset tekniikat nousussa

Samaan aikaan kun monet nykygraafikot käyttävät uusinta tekniikkaa hyväkseen, myös perinteiset hitaat grafiikan menetelmät elävät nousukauttaan. Suosituimpia vanhoja tekniikkoja ovat puupirros ja kivipainanta. Tänäpäivänä taidegrafiikassa usein myös sekoitetaan eri tekniikoita ja jopa kuvataiteen lajeja keskenään.

Yle Areena logo.

Ars 83:ssa taide näkyi, tuntui, soi ja raha haisi

Näyttelyä hallitsivat mm. käsite- ja tilataide

Yle Areena logo.

Ars 74 kuvasi todellisuutta maallikoille

Taiteilijoiden käsityksiä todellisuuden kuvaamisesta

Yle Areena logo.

Ars 69 kokosi ihmisen ja avasi ovet bordelliin

Minimalismin, pop-taiteen ja kineettisen taiteen teoksia

Ihmisiä Ars 61 -näyttelyssä

Ars 61 toi kansainvälisen nykytaiteen Suomeen

Nykytaidetta Espanjasta, Italiasta, Ranskasta ja Suomesta

Juhana Blomstedt, 1937 - 2010.

Taiteilija Juhana Blomstedt on kuollut

Taidemaalari ja professori Juhana Blomstedt on kuollut. Hän kuoli keskiviikkona 72-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen. Blomstedt vaikutti suomalaisessa taiteessa 1960-luvulta alkaen.

Warholin dollarimaalaus myytiin kymmenillä miljoonilla

Andy Warholin taideteos 200 yhden dollarin seteliä ( 200 One Dollar Bills) on keskiviikkona myyty Sothebyn nykytaiteen huutokaupassa huikeaan 43,76 miljoonan dollarin eli vajaan 30 miljoonan euron hintaan.

Pablo Picassoa jäljitellään kirkonkylän koulussa -Nenäpäivän uutisia 2009 :o)

Lahden Radiossa kuultiin perjantaina erilaisia, ei niin vakavia uutisia, jotka Nenäpäivän kunniaksi toimittavat Heinolan kirkonkylän koululaiset. Yksi uutislähetys oli taide- ja Espanja-teemainen.

Matti Klinge

Matti Klinge on myös taidemaalari

Professori Matti Klingestä paljastuu tänä syksynä uusi, suurelle yleisölle tuntemattomampi puoli. Professori taitaa myös taidemaalauksen. Hänen akvarellejaan on esillä Heinolan museoissa.

Porin Raatihuone

Lipsasen suvulta merkittävä lahjoitus Porille

Kauppaneuvos August Lipsasen ja kauppaneuvoksetar Impi Lipsasen perilliset ovat tehneet kulttuuri- ja taloushistoriallisesti merkittävän lahjoituksen Porin kaupungille. Lahjoituksen keskeisen osan muodostavat Vanha-Lahden kartanon salin esineistö ja taideteokset.

grafiikkaa

Pääroolissa painava käsi

Uutisgrafiikkaa tehdään usein hyvin nopeasti, ja samaa ideaa saatetaan kierrättää uudestaan teemasta kertovissa uutisissa. Talouden syklistä voidaan kertoa vaikkapa käden liikkeellä.

Tatelta satojen miljoonien kokoelma ohi suun tilanpuutteen vuoksi

Taiteilija Mark Rothko oli lahjoittamassa 30 tauluaan, mutta Taten museo ei voinut ottaa niitä vastaan tilasyistä, kertoo BBC.

Suomen tärkein abstrakti taiteilija olisi nyt satavuotias

Taiteilija ja akateemikko Sam Vannin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Tärkeimpänä kotimaisena abstraktin taiteen tekijänä tunnetun Vannin taidetta esitellään nyt Helsingissä taidemuseo Meilahdessa.

Pekka Halosen pyhä taide ennakoi abstraktia

Uusi kirja analysoi taiteilija Pekka Halosen tuotantoa. Teoksessa Pekka Halonen - pyhä taide yksityiskohtaisen käsittelyn saavat muun muassa maalaukset Tienraivaajia Karjalassa, Tuonen lehto ja Työstä lähtö.

Yle Areena logo.

Kain Tapper – kuvanveistomme uudistaja

Kain Tapper on yksi merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. 1960-luvun taiteen oppositiomiehestä tuli suomalaisen minimalistisen taiteen suunnannäyttäjä.

Kölnin tuomiokirkko sai uuden ikkunan

Kölnin goottilainen tuomiokirkko on saanut modernin lasi-ikkunan. Eteläseinän lähes 20 metriä korkean ja yli yhdeksän metriä leveän ikkunan on suunnitellut nimekäs saksalainen taidemaalari ja valokuvaaja Gerhard Richter.

EMMAn kesässä abstrakteja tuulahduksia Kataloniasta

Espoon modernin taiteen museo tarjoaa kesällä abstrakteja tuulahduksia Espanjasta. Katalonialainen Antoni Tàpies on yksi tunnetuimpia yhä työskenteleviä abstraktin taiteen parissa työskenteleviä taiteilijoita. Kyseessä on hänen tuotantonsa mittavin näyttely Suomessa.

Yle Areena logo.

Modernia ranskalaista kuvanveistoa

Ranskalaisen kuvanveistäjän César Baldaccinin ateljee oli metallurginen työpaja. Césaria eivät materiaalin kahleet sitoneet, vaan työhön tartuttiin hitsipillin kanssa.

Pollockin taulusta maailman kallein?

Yhdysvaltalaisen Jackson Pollockin maalaus on myyty ennätykselliseen 140 miljoonan dollarin hintaan, kertovat nimettöminä pysyttelevät taideasiantuntijat.

Yle Areena logo.

Amerikkalaista nykytaidetta Taidehallissa

Modernismi sai talvella 1954 arvokasta tukea: näyttelyä juhlistivat ulkoministeri, USA:n lähettiläs ja arvovaltainen kutsuvierasjoukko.

Yle Areena logo.

Sam Vannin haastattelu

Kuvataiteilija Sam Vanni oli suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtaja. Hänet kutsuttiin Suomen Akatemian jäseneksi vuonna 1962.

Yle Areena logo.

Abstraktikko Ahti Lavonen

Pohjalainen abstraktikko Ahti Lavonen kertoo Picassosta, Piafista ja afrikkalaisesta kulttuurista Kaarle Stewenille vuonna 1965.

Yle Areena logo.

Nonfiguratiivista ranskalaisuutta

Helsingin Taidehallissa esillä ollut "ultramoderni taide" herätti vuonna 1952 "ansaittua huomiota ja mielipiteenvaihtoa myös asiantuntijoiden keskuudessa".

Yle Areena logo.

Mauri Favén

Maalari ja graafikko näki sotien jälkeen modernin kuvataiteen tulon Suomeen.

Bonnissa avautuu Guggenheim-museoilta koottu näyttely

Saksan Bonnissa avautui perjantaina Guggenheim-museoiden kokoelmista kerätty kattava taidenäyttely.