Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kai Mykkänen , Suomen ympäristö ja Ilmasto ministeri.

Uutissuomalainen: Ministeri Mykkänen haluaa kieltää kaasun tuonnin Venäjältä

Suomalainen valtionyhtiö Gasum tuo Venäjältä edelleen nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä.

rahtilaiva on ankkuroituna satamaan, laivassa on paljon kontteja. Konttinostureita kulkee satamassa

Talouden alavire painaa Suomen suurimman vientisataman liikennemääriä alas

Heikoista talousnäkymistä johtuen sataman liikenteen ennakoidaan pysyvän matalalla vuoden loppuun asti.

Kartta, jossa näkyy E8 ja E10 tiet.

Lappi on huoltovarmuudelle ratkaisevan tärkeä – puolet ulkomaankaupasta voitaisiin järjestää pohjoisen kautta, jos Itämeri sulkeutuisi

Mittavia tieremontteja tarvitaan, jotta elämänlanka Pohjois-Norjan satamien kautta toimisi. Lapin kauppakamarin ja konsulttiyhtiö Rambollin selvitys kannattaa myös Kolarin radan jatkamista Ruotsiin.

Haminan satama

Haminan–Kotkan sataman liikennemäärät romahtivat kesällä

Kokonaisliikenne laski elokuussa jopa yli 40 prosenttia kevään parhaista kuukausista.

Rahtialus täynnä kontteja satamassa.

Eurooppa pyristelee irti Kiina-riippuvuudestaan – tilastot kuitenkin kertovat, että tuonti on päinvastoin kaksinkertaistunut

Kiinasta irtautuminen on yhä suunnitelmien tasolla, sanoo asiantuntija. Muun muassa vihreä siirtymä näyttää pitävän maailman kiinni Kiinan raaka-aineissa.

Rahtilaivan kyydissä olevia kontteja Mussalon satamassa Kotkassa.

Haminan–Kotkan sataman tuonti virkistyi vuoden alussa

Vientimäärät olivat hieman laskussa – kuitenkin kappaletavaraa ja sellua vietiin rutkasti viime vuotta enemmän.

Karoliina Saharinen ja Eveliina Haapamäki katsovat kameraan Vamian oppilaitoksen tiloissa Vaasassa.

Nuuskalle esitetty täystuontikielto ei lopettaisi sen käyttöä eikä kaupittelua, uskovat nuoret

Nuuskaaminen on lisääntynyt Suomessa ainakin vuodesta 2010 lähtien. Nuorten mukaan nuuskaa on helposti saatavilla sosiaalisen median kautta. Ministeriön työryhmä esittää nuuskan matkustajatuonnin kieltämistä.

Jäänmurtaja Otso murtaa jäätä talvisena päivänä.

Kauppakamarit esittävät valtiolle uusien jäänmurtajien hankintaa, jotta pohjoisten satamien ja Suomen vientiyhteydet pystytään turvaamaan

Suomen vanhimmat jäänmurtajat ovat peräisin 1970-luvulta, ja muutoinkin kalusto on pääosin rakennettu 1980- ja 90-luvulla. Suomen viennistä merikuljetusten osuus on noin 90 prosenttia.

Linja-auto, jonka linjanäytössä lukee "Ei liikenteessä".

Tiistai 28.2.2023 (tv)

Bussilakko. Alkoholin tuonti. Istumisen haitat. Sää.

Aurinkoinen Vuosaaren satama.

Satamalakon pituus ratkaisee, mitä viennin ja tuonnin pysähtyminen maksaa Suomelle

Viennin ja tuonnin pysähtyminen maksaa noin 400 miljoonaa euroa päivässä. Lyhyt lakko ei kuitenkaan välttämättä maksa mitään. Tavarat vain toimitetaan asiakkaille myöhässä.

Sataman torninosturit Oulun satamassa. Etualalla nosturin jalkaa ja taustalla kokonainen torninosturi ja merta.

Rahtiliikenne elpyi Perämeren satamissa viime vuonna – Raahe nousi Suomen kolmanneksi suurimmaksi yleissatamaksi

Raahessa ja Kalajoen Rahjassa tuulivoimaloiden kuljetukset lisäsivät liikenteen määrää. Oulussa Stora Enson kuljetusten tarve kasvatti laivaliikennettä.

laiva olympiaterminaalissa

Helsingin satamissa kulki viime vuonna ennätysmäärä tavaraa

Helsingin satamien kautta kulki vuonna 2022 kaikkiaan 15,2 miljoonaa tonnia tavaraa. Määrä ylitti kirkkaasti edellisen ennätyksen vuodelta 2018.

Konttipinoja vuosaaren satamassa

Inflaatio pompautti Suomen ulkomaankaupan arvoa – Teknologiateollisuus: Myös viennin määrä on kasvanut

Tullin ennakkotilaston mukaan Suomen viennin arvo oli elokuussa kovassa kasvussa ja tuonti kasvoi vieläkin enemmän. Tuonnin arvoa kasvatti erityisesti energian hinnan nousu.

Käytettyjen autojen tuonti kasvaa.

Käytettyjen tuonti sähköistää autokantaa suhteellisesti nopeammin kuin uusien osto – tilastot paljastavat, että Tesla on mykistävän haluttu merkki

Polttomoottoriautojen osuus romahti käytettyjen tuonnissa. Erityisesti sähköautojen tuonti on noussut jyrkästi.

Kiina järjesti sotaharjoitukset Taiwanin lähistöllä vastalauseena Pelosin vierailulle

Pelosin vierailu Taiwanissa sai Kiinan pullistelemaan: kalat ja keksit kiellettiin, tankkikolonnia vyörytettiin kohti rannikkoa

Kiina asetti Taiwanille pakotteita Pelosin vierailun vuoksi: mustalle listalle joutuivat hiekka, kalat ja hedelmät. Myös sotakalustoa vyörytettiin esiin näyttävästi.

Öljysäiliöitä veden ympäröimällä saarekkeella, taustalla Pietarin kaupunki.

Venäjä sai Tullin mukaan Suomesta yli puoli miljardia euroa vientituloja huhtikuussa

Venäjän öljytuotteiden tuonnin arvo Venäjältä putosi maaliskuun 149 miljoonasta eurosta huhtikuun 61 miljoonaan euroon. Raakaöljyn tuonnin arvo supistui 45 miljoonaan euroon 145 miljoonasta eurosta. 

Öljyn vientikielto on kova isku Venäjälle

EU-johtajat sopuun öljyn osittaisesta tuontikiellosta – pääministeri Marin: "Merkittävä askel eteenpäin sanktioissa"

EU-maiden johtajat keskustelivat uusista Venäjän vastaisista pakotteista Brysselissä. Poliittinen sopu öljyn tuontikiellosta syntyi aamuyölllä.

Grafiikka näyttää Venäjän tuonnin muutoksen maaliskuussa viime vuoteen verrattuna: Kuparin tuonti on noussut 746 prosenttia, nikkelin 456 prosenttia, maakaasun 282 prosenttia, sähköenergian 257 prosenttia, öljytuotteeiden 180 prosenttia. Raakaöljyn tuonti on laskenut -45 prosenttia.

Suomi rahoittaa Venäjän taloutta kiihtyvästi: öljyn tuonti +180 prosenttia, kuparin +746 prosenttia

Tuonti kasvaa, kun teollisuus täydentää varastojaan. Tullin tilasto kertoo, miten kovassa nousussa sekä tuontimäärät ja -arvot ovat.

Mika Lintilä.

Öljyn tuontikielto sulkee ison osan Venäjän rahahanoista ja siksi se on tehokas toimi hyökkäyssotaa vastaan, sanoo ministeri Lintilä

Suomi on suurimmaksi osaksi sulkenut venäläiset öljyhanat ja valmistautunut siihen, että tuontikielto tulee, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Kai Mykkänen A-studiossa huhtikuussa 2022

Kai Mykkäsen mielestä Suomen pitäisi keskeyttää energian ostaminen Venäjältä heti – ministeri Emma Kari: EU-päätökset ovat ykköstavoite

Asiantuntijoiden mukaan energiapakotteet ovat tärkeä keino Venäjän talouden horjuttamiseksi, vaikka Venäjän on nyt vaikea käyttää lännestä saatua rahaa.

VR:n veturi vetää konttiletkaa ratapihalla

Sodan vaikutukset iskevät voimalla maan suurimpaan vientisatamaan ja Kaakkois-Suomen talouteen: "Tuskin kukaan oli varautunut tähän"

Kuljetuskustannukset ja tuotavan tavaran hinta nousevat. Venäjältä tuotava raaka-aine on korvattava.

Kelta-asuiset ihmiset maalaavat junanvaunuun kyrillisiä kirjaimia

Suomen Venäjän-kauppa romahti jo 30 prosenttiin entisestä – seuraavaksi loppuu koko rekkaliikenne

EU suunnittelee lisää pakotteita, joista seuraa hintapaineita esimerkiksi helsinkiläisten kaukolämpöön. Sodan aikana Tulli on epäillyt jo yli 200 kuljetusta EU-pakotteiden vastaisiksi Venäjän-rajalla.

Kommunikationsminister Anne Berner presenterar den så kallade trafikbalken i Helsingfors den 20 september 2016.

Selvityshenkilö Anne Berner: Suomella ei juurikaan ole maabrändiä ruokamaana, harrastamme ylijäämävientiä

Suomeen tuodaan ruokaa enemmän kuin täältä viedään.  Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumille raporttinsa luovuttanut selvityshenkilö Anne Berner kuitenkin luottaa, että vientiä on mahdollista kasvattaa. 

Sanna Marin puhuu lehdistölle Brysselissä.

EU-huippukokous etsii keinoja vähentää Venäjän öljyn ja kaasun käyttöä – Marin: Kestämätöntä, että rahoitamme sotaa ostamalla Venäjältä energiaa

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-maat ovat erimielisiä siitä, pitäisikö unionin hillitä energian hintojennousua hintakatolla.

Outokummun Tornion tehtaat

Suurteollisuus hakee vaihtoehtoja Venäjän hankinnoille – tuotanto ei kuitenkaan ole uhattuna

Venäjän kaupan ja yhteistyön loppuminen aiheuttaa Suomelle ja Lapille jonkin verran menetyksiä. Arktisen yhteistyön ja rajayhteistyön katkeamista pidetään suurena menetyksenä.

Lelutehdas.

Kiinan vienti kasvoi joulukuussa viidenneksen

Koko viime vuonna vienti ja tuonti kasvoivat noin 30 prosenttia, kun ensimmäisenä koronavuonna viennin kasvu jäi 3,6 prosenttiin ja tuonti supistui.

Calypso -hinaajan keulaan kiinnitetty jäätämurtava irtokeula Saimaan kanavassa murtamassa jäätä 22.3.2021

Suomi joutui sijaiskärsijäksi, kun Venäjä kurittaa Kiinaa – pyöreän havupuun tuonti Venäjältä loppui rajoituksiin vuoden vaihteessa

Metsäteollisuuden mukaan pyöreän havupuun tuonnin rajoittaminen on erittäin ikävä asia, mutta se ei lamauta toimintaa. Eniten teollisuutta huolestuttaa Venäjän vihjailu vientikiellon ulottamisesta hakkeeseen.

Norsunluurannikko on 1960-luvulta lähtien menettänyt 90 prosenttia metsistään. Syynä on maatalous ja etenkin suklaassa käytettävien kaakaopapujen viljely. Kuva lokakuulta 2020.

Tässäkö ratkaisu maailman metsäkatoon? FT: EU esittää tuontikieltoa riskialueiden kahville, kaakaolle, naudalle ja soijalle

Glasgow'n ilmastokokouksessa sovittiin metsien hävittämisen pysäyttämisestä. Komission lakialoitteen tarkoitus on vähentää EU:n kulutuskäytöksen vaikutuksia maailman metsille, kertoo Financial Times.

Kontteja vuosaaren satamassa

Viennin arvo nousi syyskuussa liki kolmanneksen

Vuoden alusta alkaen viennin arvo on noussut 17,8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Yksi selitys kovalle kasvuluvulle oli syyskuulle tilastoitu neljän lentokoneen vienti Irlantiin, Tulli kertoo.

Rajavartija katsoo tarkastukseen tulevaa rekkaa Niiralassa

Lieksan Inarin kautta tuodulle puulle löytyy vaihtoehtoja

Puun tuonnin tyrehtyminen Lieksan Inarin kautta ei aiheuta päänsärkyä Stora Enson Enocellin tehtaalla Uimaharjussa, eikä Binderholz Nordicissa. Raaka-ainetta jalostukseen löytyy muun muassa Pohjois-Karjalan metsistä.

Rahtialus RMS Saimaa matkalla Saimaan kanavalla

Itänaapurin salamapäätökset nostivat esiin Suomen Venäjä-riippuvuuden – suuri vaikutus kuljetuksiin sekä energia- ja raaka-ainetoimituksiin

Noin neljäsosa Suomen energiahakkeesta on tuontitavaraa, ja suurin osa tulee Venäjältä. Venäjä haluaa lopettaa raakapun tuonnin Saimaan kanavan kautta

autorekka tuo käytettyjä autoja ulos Finnlinesin laivasta Vuosaaren satamassa

Hybridit hönkivät jo bensa-auton niskaan – Ruotsi menetti asemiaan käytettyjen henkilöautojen tuontisuuntana

Käytettynä maahantuotujen henkilöautojen määrä kääntyi jälleen nousuun. Parjattuja dieseleitä tuotiin edelleen eniten, mutta hybridien tuonti kasvaa nyt vauhdilla. Käytettyjen sähköautojen tuonti kolminkertaistui tammi–kesäkuussa viime vuodesta.

Grön bladsaalt med brunt i mitten. Det bruna är ecken på att sallaten fått för lite vatten och näring.

Imported lettuce confirmed as cause of Jyväskylä salmonella outbreak

Nearly 450 children and daycare centre staff members in the city became ill from suspected salmonella bacterial infections.

Poro.

Kuolan niemimaan porotilat aloittavat lihan tuonnin Suomeen – Aiemmin Venäjältä on tuotu poronlihaa vain Jamalin alueelta

EU on myöntänyt ensimmäiset luvat poronlihan tuontiin Kuolan niemimaalla toimiville yrityksille. Ne pääsevät kansainvälisille markkinoille. Saamelaisporonhoitajat pelkäävät poronhoidon ahdingon syvenevän entisestään.

elina tonteri postin työtekijä

Police: Looming non-EU import delays likely to increase scams

Starting in July, every package sent from outside the EU, regardless of value, will be subject to VAT, customs clearance — and more likely than not, long delays.

Thermacell -hyttystorjuntalaite

Retailer Partioaitta pulls Thermacell mosquito repellent

The retailer has requested further information after allegations on social media that the device was harmful to the environment.

Kuvaa Vuosaaren satamasta

Tavaraviennin arvo kasvoi maaliskuussa jyrkästi – vienti Kiinaan veti

Myös vienti Yhdysvaltoihin ja Venäjälle kohosi vauhdikkaasti. Sellu ja puutavara olivat vientituotteiden kärjessä. Myös tuonti nousi vauhdikkaasti ja lisääntyi 11 prosenttia viime vuoden maaliskuusta.

Kontteja ja trukki

Britannian ja EU:n kauppa elpyi helmikuussa osittain alkuvuoden isosta notkahduksesta

Brexit-siirtymäajan päätyttyä tammikuussa Britannian vienti EU:hun oli yli 40 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Asiakas viinihyllyn luona Alkossa.

Koronavuosi pudotti suomalaisten alkoholin kulutuksen alimmilleen koko 2000-luvulla – tuonti ulkomailta puolittui

Alkoholin myynti kotimaassa kasvoi hieman. THL tilastoi nykyään myös netin kautta ulkomailta ostetun alkoholin.

Suuri konttialus Qingdaon satamassa Kiinassa.

Suomen viennin määrä romahti kuukaudessa enemmän kuin kertaakaan finanssikriisissä, Suezin kanavan haveri sotkee kauppaa lähikuukausina

Etenkin paperin vienti väheni tammikuussa. Korona-aikana pienten yritysten vienti on sujunut selvästi paremmin kuin suurten.

Matti Ylikontiola

Matti Ylikontiola, 24, on harvinaisuus koulutettujen nuorten joukossa: saksan kielen osaajia on nyt niin vähän, että heistä kilpaillaan

Pienelle maalle kielitaito on kilpailuvaltti kansainvälisessä kaupassa. Lähivuosina osaamisesta olisi apua etenkin Saksan-viennissä.

Stilton-juustoa

Tuonti Britanniasta Suomeen romahti alle puoleen tammikuussa – Muutaman kympin juustopaketille tuli yli 200 euron lisähinta

Britannia joutuu turvautumaan uuteen siirtymäaikaan: EU:sta tulevaa tuontitavaraa ei tarkasteta ainakaan ennen syksyä.

Yksi rekka satamassa.

Viralliset luvut: Britannian vienti EU:hun romahti tammikuussa – laskua 40 prosenttia

Brittihallituksen mukaan kauppa on jo piristynyt, eivätkä tammikuun luvut kuvasta nykyhetkeä.

Kontteja pinoissa päällekkäin.

Customs: Exports down 10% in January

One of few growth areas was timber exports, which increased by eight percent in January, year-on-year.

Kontteja pinoissa päällekkäin.

Sekä tuonti että vienti laskusuunnassa

Suomen kauppatase oli tammikuussa 300 miljoonaa euroa alijäämäinen, eli tuonti oli vientiä suurempaa.

Suuri konttialus Qingdaon satamassa Kiinassa.

Kiinan vienti kasvoi alkuvuonna huimasti

Vientiä edesauttoi niin pandemian hellittäminen kuin siihen sopeutuminenkin.

Nuuskapurkkeja

Nuuskan tuonti Ruotsista väheni, savukkeiden tuonti romahti liki 60 prosenttia

Ruotsista tuotiin silti viime vuonna 7,6 miljoonaa rasiaa nuuskaa.

Kuvaa Vuosaaren satamasta

Tapahtuiko Suomen viennissä käänne joulukuussa? Ennakkotiedot kertovat viennin kohentumisesta ihan loppuvuodesta

Koko viime vuonna vienti sukelsi 12 prosenttia ja ulkomailta tuotiin lähes 60 miljardilla eurolla tavaroita.

Rikoskomisario Jari Räty.

Police: Gang hid €20m worth of drugs among flowers for import into Finland

Police say two Dutch men set up a firm to import flowers via Vuosaari port – but that the shipments also included drugs.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle