Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vasemmalla kuva autonaivaimista, ajokortista ja kännykästä. Oikealla kuva toimittaja Antti Kurrasta.

Näillä paikkakunnilla inssi oli viime vuonna vaikein – Katso video

Ajokokeessa onnistumisessa ensimmäisellä kerralla on merkittävää alueellista vaihtelua. Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, missä inssin suorittaminen oli viime vuonna helpointa ja missä vaikeinta.

Oranssilla kankaalla on älypuhelin, ajokortti ja auton avain. Puhelimen ruudulla on auki Ylen julkaisema kone, josta voi katsoa, miten B-ajokortin inssiajot sujuvat eri kunnissa.

Tilasto: lähes kolme neljästä lappilaisesta ajokokelaasta saa kortin ensi yrittämällä

Paras tilanne on ollut tänä vuonna Kolarissa, huonoin Ylitorniolla ja Lapin suurimmissa kaupungeissa. Useissa kunnissa ei järjestetä lainkaan ajokoetta.

Poliisiauton kyljessä poliisin miekka-symboli.

Mäntsälässä raju liikenneonnettomuus – poliisin mukaan epäilty kuski oli ajo-opetuksessa oleva nuori

Poliisi tutkii tapausta usiella rikosnimikkeillä. Tutkinnanjohtajan mukaan epäillyn ajokortin saaminen jäänee toteutumatta ja siirtynee pitkälle eteenpäin.

Kaksi nuorta nojaavat autoa vasten parkkipaikalla.

17-vuotiaat Jonnet eivät lämpene kevytautoille, mutta apukuljettajamalli on harkitsemisen arvoinen

EU:n komissio esittää alaikäisille lisää mahdollisuuksia kulkea moottoriajoneuvoilla liikenteessä. Esityksen mukaan esimerkiksi 17-vuotiaat saisivat ajaa autoa yhdessä apukuljettajan kanssa.

Toimittaja Hilla Samola istuu autossa kuskin paikalla ja nojautuu ulos ikkunasta kädessään juliste, jossa lukee "Autoilu, uhka vai mahdollisuus?".

Ajopelko lamaannuttaa perheen arjen – miten lähteä rattiin vuosien tauon jälkeen?

Ajopelkoa aiheuttaa muun muassa ajamattomuus. “En halua olla se nainen, joka pitää stereotypioita yllä siitä, että naiskuskit eivät osaa ajaa autoa”, totesi toimittaja Hilla Samola ja hyppäsi rattiin.

Liikenneopettaja Sanna Kähkönen ja oppilas Mohamad Abou Aljouz istuvat autossa ja keskustelevat puhelimen tulkkaussovelluksen avulla.

Monikulttuurisessa Suomessa ajo-opetusta annetaan joskus elekielellä – video näyttää, miten se sujuu

Ajo-opetus on tavallista haastavampaa, jos oppilaalla ja opettajalla ei ole lainkaan yhteistä kieltä. Outokumpulaisessa autokoulussa maahanmuuttajia pidetään silti työn suolana.

En kvinna kör bil. Hon är fotograferad bakifrån från baksätet.

Kiistelty 17-vuotiaiden ajokorttiuudistus ei etene tällä hallituskaudella, sillä mietintö ei ehdi valmistua

Tällä hetkellä 17-vuotiaat voivat saada ajokortin poikkeusluvalla. Nykyinen laki jää uudistuksen rauetessa voimaan

Suomalainen ajokortti.

Paltamossa uusille lukiolaisille ilmainen ajokortti ensi syksystä lähtien

Mikäli opiskelija keskeyttää lukion, peritään häneltä kulut takaisin. Kainuussa myös Puolangalla lukiolaisia houkutellaan kuntaan ilmaisella ajokortilla.

Kuvassa näkyy peltiseinä, jossa on lommoja. Seinän edessä on useita hautakynttilöitä ja pieniä auton osia.

Viikonloppu oli synkkä liikenteessä – kuusi ihmistä on kuollut 

Alkuillasta Pälkäneellä tapahtui kolari, jonka vuoksi Valtatie 12 oli suljettu muutaman tunnin.

Jonne Järvinen ajotunnilla autokoulun autossa. Autokoulun opettaja Hemmo Sankari opettaa etupenkillä.

Nykyinen autokoulu on aivan liian suppea, moittii ajo-opettaja Kristiina Anunti: ”Pikakurssi, jossa yritetään sivuta vähän kaikkea”

Nuorten kuljettajien aiheuttamat tieturmat ovat lisääntyneet. Liikenneopetus ry:n puheenjohtaja Anunti uskoo, että yksi suurimmista syistä on liian vähäinen ajo-opetus.

Auto ajaa veteen. Vesi roiskuu.

Hangassuon ajoharjoittelurata vaatii kunnostusta – lisärahaa haetaan omistajakunnilta

Ajoharjoitteluradan käyttäjämäärät ovat vähentyneet merkittävästi ajokorttiuudistuksen jälkeen. Taloustilanteen odotetaan paranevan, mutta silti kunnilta tarvitaan lisätukea.

Ella Martimo seisoo mönkijänsä edessä.

Nuorten kesätienestit valuvat nyt mopoauton ja mönkijän tankkiin: "Ajeluja on pitänyt vähentää" – asiantuntijan vinkit taloudelliseen ajoon

Moni nuori taittaa matkan kouluun ja kesätöihin mönkijällä. Omia kulkupelejä tarvitaan etenkin paikoissa, joissa julkiset kulkuvälineet eivät juuri liiku.

Autokoulun oppilas ajotunnilla.

Keski-Suomen kansanedustajat antaisivat 17-vuotiaille ajokortin huoltajan luvalla – esitykseen liittyvät rajoitukset jakavat mielipiteitä

Suurin osa Keski-Suomen kansanedutajista pitää hyvänä hallituksen esitystä, jonka mukaan 17-vuotiaat eivät enää tarvitsisi ajokorttiin poikkeuslupaa, mutta ajamista yöaikana ja matkustajien määrää rajoitettaisiin.

Nuori autonkuljettaja istuu auton ratissa auton ikkuna auki, poika on pukeutunut mustaan.

17-vuotiaat voivat kohta hankkia auton ajokortin huoltajan suostumuksella, mutta ajamisessa on kaksi isoa rajoitusta

Liikenneturva kommentoi ajokortti-iän käytännössä laskevan ja liikenneturvallisuuden huononevan. Uudistuksen toisaalta kiitellään lisäävän nuorten liikkumismahdollisuuksia.

Kouvolan Ajovarman kyltti, jossa liikkeen aukiolot.

Poliisi epäilee, että ajokortteja on ostettu inssin reputtamisen jälkeen rahalla – lahjusvyyhti ulottuu eri puolille maata

Poliisi on saamassa valmiiksi tutkinnan rikosepäilystä, jossa ajokokeen reputtaneet henkilöt saivat kokeestaan hyväksytyn lahjomalla kokeen vastaanottajan.

Henkilöauton navigaattori.

Petäjäveden lukio alkaa tarjota opiskelijoille maksutonta ajokorttikoulutusta

Petäjäveden lukio hakee imua maaliskuussa alkavasta ajokorttikoulutuksesta.

Kuljettaja säätää auton peruutusavustimen näyttöä.

Ajoavustimet ovat vaikeuksissa Suomen talvioloissa – liikenneopettaja: "Tutkat ja kamerat saattavat lakata toimimasta"

Uudet autot sisältävät aiempaa enemmän kuljettajia avustavaa tekniikkaa. Vakiovarusteeksi tulevaa teknologiaa testataan etukäteen, mutta käyttökokemuksia ei saada kaikista olosuhteista.

Eemeli Sauhula, Okko Niemi, Markus Pottila ja Julia Talasmäki istuvat moottoripyöriensä ja mopojensa päällä parkkipaikalla Turussa.

Nuoret iloitsevat ajokorttiuudistuksesta, mutta tietävät vaarat – Okko Niemi, 17: "Rajoitus yöaikana ajosta voisi hillitä liikennekäyttäytymistä"

Liikenneturva ja kokenut liikenneturvallisuusinsinööri pitäisivät voimassa nykyisen poikkeuslupajärjestelmän, sillä tilastojen mukaan joka viides liikennekuolemista tapahtuu nuorille kuljettajille.

Yöllinen näkymä autosta

Alaikäinen kuljettaja ei saisi ajaa viikonloppuöisin – lain tiukennus jakaa lausunnon antajia

Lakiluonnos puuttuisi nuorten liikenneonnettomuuksiin rajaamalla alaikäisten ajo-oikeutta. Myös teoriakokeessa tehty vilppi johtaisi seurauksiin.

Mopoja entisen Tredun toimipisteen parkkipaikalla Koivistonkylässä Tampereella.

Mopoilijoille esitetään omaa ajopaikkaa Kuopion Heinjoen ajoharjoitteluradan lähelle

Luvallisen mopopaikan järjestämisestä jätettiin elokuussa valtuustoaloite. Heinjoella paikka olisi riittävän syrjäinen, mutta tarpeeksi lähellä Matkusta, josta saisi polttoainetta ja eväitä.

Pysäköityja autoja kadun varressa

Tutkimus: melkein puolet suomalaisista autoilijoista välttelee taskuparkkiin ajamista – katso, kuinka ammattilainen hoitaa homman

Taskuparkkeeraus on myrkkyä isolle osalle suomalaisista autoilijoista. Liki puolet hakee ennemmin väljemmän pysäköintipaikan kuin yrittää pysäköidä kadunvarressa kahden auton väliin. Taskuparkin arastelussa on myös maantieteellisiä eroja.

Hautakynttilöitä tien penkareella.

Nuoria kuolee liikenteessä joka kesä liikaa, tässä kolme keinoa onnettomuuksien ehkäisyyn

Nuorten onnettomuuksien taustalla on usein riskikäyttäytymistä, kuten ylinopeutta ja alkoholin käyttöä. Kaikkiaan vakavien onnettomuuksien määrä on laskenut kymmenen viime vuoden aikana, mutta liikennekuolemien määrä on edelleen kestämätön.

Katsastusmies katsastaa autoa.

Inssiajoihin on niin kova tunku pääkaupunkiseudulla, että apua on haettu jo poikkeukselliselta taholta: ajokokeen saattaakin vetää autokatsastaja

Ajokortteja on suoritettu pääkaupunkiseudulla tänä kesänä 40 prosenttia aiempia vuosia enemmän. Ajokoetta on voinut joutua odottamaan jopa kuukauden päivät.

Ajo-oppilas Onni Eskelinen istuu autossa.

Nuorten kuljettajien riskinottoa yritetään hillitä ajokorttilain muutoksella – 16-vuotias autokoululainen: "Teoriaopetusta saisi olla lisää"

Ajokorttilakia ollaan taas muuttamassa. Opetusluvalla henkilöautokortin ajaneet nuoret syyllistyvät tuoreina kuljettajina vähemmän ajokieltorikoksiin kuin autokoulussa kortin suorittaneet. Asiantuntijat toivovat nuorille asenneopetusta.

Kajaanilainen Rasmus Svensk harjoittelee jarrutusta moottoripyörällä.

Moottoripyöräkorttien suosio on räjähtänyt käsiin: osasyynä korona ja vapauden tunteen saaminen

Moottoripyöräilyn suosio kasvaa kovaa vauhtia. Vapauden tunne, halu ajaa isommalla ja tehokkaammalla pyörällä ruokkivat harrastajia eteenpäin. Traficomin mukaan parhaimmillaan kasvu on jopa yli 60 prosenttia verrattuna aikaan ennen koronaa.

Ajo-opetusta Lappeenrannan keskustassa

Enemmistö Itä-Suomen kansanedustajista kiristäisi 17-vuotiaiden ajokortin saantia – moni myös lisäisi ajo-opetusta

Ikäpoikkeusluvan ehtojen muuttaminen jakaa Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon kansanedustajia. Myös saman puolueen sisällä ollaan asiasta eri mieltä. Useimmat kuitenkin kiristäisivät lupaehtoja. Puolet lisäisi ajo-opetusta ennen kortin saantia.

Autokoulun auton kolmio

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi haetaan nyt keinoja nuorilta itseltään – videoiden ja somen kieli avuksi

Autokoulun ja opetusluvan yhdistäminen antaisi hyvät perustaidot sekä riittävästi ajotuntumaa.

Ajo-opetusta Lappeenrannan keskustassa.

15–24-vuotiaiden liikenneturvallisuus on Suomessa alle EU:n tasoa – pitäisikö ikäpoikkeuslupaa tiukentaa?

Tuoreen kyselyn mukaan yli kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan nuorten liikenneturvallisuudesta.

Kylttilöitä liikenteenjakajan juuressa Vaajakoskentiellä.

Liikenne hiljeni historiallisesti koronavuonna, mutta kuolonkolarien karu määrä pysyi ennallaan – turhaumat purkautuvat piittaamattomuutena

Kun etätyöt ja karanteenit hiljensivät tieliikenteen, olisi liikennekuolemienkin luullut vähenevän samassa suhteessa.

Sofia Hurtta ja Jenni Herrala autossa.

Nuoret kyllästyivät siihen, että heidät ajettiin aina pois – rallittavat nyt pientä saarta ympäri meren jäällä: "On edes hetken joku paikka"

Kotkan kaupunki sulki jääradan viikonlopuksi, mutta tällä viikolla radalle on päässyt jälleen kruisailemaan.

Lauri Muranen ja Amir Husseini autossa.

Kun ajokortti oli Amirille liian kallis autokoulussa, päätti kummisetä alkaa ajo-opettajaksi – ja näin syntyi sometili "Sirpa – se reilu Toyota"

Yhteiskäyttöinen "Sirpa" on mahdollistanut ajokortit neljälle nuorelle ja kohta kuskeja on jo kuusi.

Nainen ajaa esteitä kohti jäisellä ajoharjoitteluradalla.

Juvan ajoharjoitteluradan säätiön toiminta käytännössä sinetöity – toiminnan purkamisesta päätetty

Taustalla on vuoden 2018 ajokorttiuudistus, joka sallii liukkaan ajon harjoituksen myös ajosimulaattorilla.

Sateella harjoittelua Kemoran moottoriradalla

Koronavuosi oli Kemoran moottoriradalle raskas – erityisesti kevät tyhjensi kalenterin

Kevät on tavallisesti moottoriradoilla vilkasta aikaa, mutta vuosi 2020 tuotti ainakin Kemoralle pettymyksen.

Ensihoidon kouutusambulanssi talvisella ajoharjoitteluradalla Lahdessa.

Perjantai 29.1.2021 (tv)

Pakolliset koronatestit. Ensihoitajien ajokoulutus. Oulun talvipyöräily. Sääennuste.

Ensihoidon kouutusambulanssi talvisella ajoharjoitteluradalla Lahdessa.

Tulevat ensihoitajat harjoittelevat ambulanssilla jäisellä ajoradalla – ajatus, että ihmishenki on vaarassa luo paineita tuoreelle kuskille

Pian valmistuvien ensihoitajien mielestä koulutukseen voisi sisältyä enemmän ajoharjoittelua.

Lumimyräkkä Helsingissä.13.1.2021.

Police warn motorists of danger posed by "igloo cars"

Road safety requires that drivers ensure their windows are well cleared of ice and snow.

Autokoulun oppilas ajotunnilla.

Autokoulun piti halventua, kun pakollinen ajo-opetus laski 10 tuntiin — selvitimme, miten kävi: "Kuljettaja on vielä ihan kesken"

Autokoulun pakollisten ajotuntien määrä lähes puolittui ajokorttiuudistuksen jälkeen. Harvalle vähimmäismäärä tunteja riittää ajokokeen läpäisyyn ensimmäisellä kerralla.

Valkoinen kolmio ajo-opetusautossa.

Ähtärin lukio houkuttelee – tarjoaa opiskelijoilleen ajokortin

Kurssista tavoitellaan vetovoimatekijää ensi kevään yhteishakuun.

Heini Kukola

Nuorten liikennerikkomukset lisääntyneet, kun ajokortteja on myönnetty poikkeusluvalla – Liikenneopettaja: "On käynnissä ihmiskoe"

Poliisin tiedossa on tältä vuodelta jo kymmeniä nuorten kuljettajien törkeitä liikenteen vaarantamisia.

mopoilevia nuoria viikonloppuiltana Rovaniemellä

“Yöllä voi päästää täysillä” – Nuorten törkeät ylinopeudet ovat lisääntyneet sen jälkeen kun uudistus helpotti ajokortin saantia

– Jo alle kouluikäiset oppivat, että on ihan normaalia pelleillä liikenteessä. Virkavalta on voimaton, sanoo lappilainen poliisi.

Mies näyttää keskisormea auton ratissa.

Muut hermostuvat liikenteessä useammin kuin me itse, kertoo kysely – perässä roikkuminen ja rajut ohitukset saavat hermot kiristymään

Kokenut ajo-opettaja seuraa huolestuneena yleisen piittaamattomuuden lisääntymistä liikenteessä.

ajorata

Ajoradalle vai simulaattoriin liukastelemaan? Ratojen kohtalonhetket käsillä, kun ajokorttiuudistus vei asiakkaat

Juvan ajoharjoittelurata toimii normaalisti vielä elokuun ajan, mutta jatkosta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Tampereen ratikka Hervannan varikolla.

Ratikkaa ajamaan haluaa moni - hakemuksia yli 500

Kurssille otetaan 65, eli vain hieman useampi kuin joka kymmenes.

Liikennemerkki Kirjurinluodon liikennepuistossa Porissa. Kirjurinluoto.

Kuusi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Testaa, joko osaat uudet liikennesäännöt, ja lue, kuinka rahaa luodaan nappia painamalla

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

En motorcyklist i svart hjälm och svarta läderkläder sedd bakifrån, kör på en smal väg med träd och grönska på båda sidorna. Skakig bild.

Kolea kevät siirsi moottoripyöräkauden alkua – poikkeusolot voivat jopa lisätä harrastajamääriä

Perinteisesti kaksipyöräiset ovat lähteneet liikkeelle vapun aikoihin. 

Liikenneopettaja Seppo Asikainen opettaa Antti Reijosta henkilöauton ajamisessa.

Suomessa voi saada ajokortin ajamatta liikennevaloista, mutta miten kauan? Kaupungistuminen uhkaa näivettää maaseudun ajo-opetuksen

Suomessa voi suorittaa ajokokeen 90 paikkakunnalla, mutta määrä voi vähentyä lähivuosina.

Juulia Ketola mopoautonsa kanssa kotitalon edustalla.

Mopoautokortin ajokokeesta pomppaa yhä useampi – Juulia Ketola sai kortin kolmannella yrittämällä

Ajokorttiuudistuksen jälkeen reilu puolet läpäisee mopoauton ajokokeen ensimmäisellä kerralla. Ajokortin hinnan piti laskea, mutta uusimisten myötä näin ei käynytkään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle