Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

mansikanpoimijat lajittelevat mansikoita pellon laidalla.

Thaimaalaiset mansikanpoimijat saapuvat hoitamaan maan suurimman mansikanviljelijän sadonkorjuun

Ukrainalaiseen työvoimaan aiempina vuosina turvautunut Koivistoisen Mansikkapaikka tunnetaan tuoreen yrityskaupan jälkeen nimellä Marjex Mansikkapaikka Oy.

Silmälasipäinen mies seisoo kädet taskuissa tyhjien marjalaatikkopinojen edessä.

Thaimaan tiukkenevat ehdot pakottavat marjabisneksen muutoksiin – yrittäjä: "Ehkä kannattaisi kysyä poimijoilta, mitä he haluavat"

Thaimaa on vahvistanut tälle kesälle 4 000 poimijan saapumisen Suomeen, muttei ehtoja joilla poimijat voisivat tulla. Maa on vaatinut aiemmin poimijoille työsuhteisuutta. Marjayrittäjät eivät ole ajatukselle lämmenneet.

Ukrainalaisia marjanpoimioita Suonenjoella

Hidaskin marjanpoimija saa jatkossa taatun tulon – uuden työehtosopimuksen toivotaan houkuttelevan suomalaisia alalle

Uudessa sopimuksessa poimijoille on määritelty ensimmäistä kertaa vähimmäistuntipalkka, joka on noin kahdeksan euroa. Viljelijä on selkeämpään sopimukseen tyytyväinen.

Bimi -nimellistä varsiparsakaalia vilejllään Leppävirroilla

Sota Ukrainassa voi iskeä kovaa suomalaiseen alkutuotantoon, kun kausityöntekijät jäävät kotimaahansa: "Ollaan todella vaikeuksissa", sanoo yrittäjä

Ukrainalaiset kausityöntekijät ovat tärkeä työntekijäryhmä suomalaisessa maataloudessa ja ilman heitä iso osa sadosta voi jäädä korjaamatta. Alan yrittäjiä painaa myös huoli tuttujen työntekijöiden turvallisuudesta sotaa käyvässä maassa.

Mansikkaa kylpymässä.

Marja- ja maatiloilla ollaan huolissaan ukrainalaisista työntekijöistä ja heidän perheistään

Suomen maatilojen kausityövoimasta suurin osa tulee Ukrainasta. Tiloilla on myös vakituisia työntekijöitä Ukrainasta. Näin myös Pohjois-Pohjanmaalla, joissa marja- ja maatiloilla on vakituisten lisäksi satoaikaan satoja kausityöntekijöitä.

Ukrainalainen marjanpoimija Viktoria Zinkovits edessään neljä täyttä lakkaämpäriä.

Suomalaiset pienyritykset tähyävät Venäjän valtaville marjamaille – rajan takana odottaa suuri hillasaalis, josta käydään kauppaa resepteillä

Pienet suomalaiset marjayrittäjät hakevat apua raaka-ainepulaan Murmanskin laajoilta marja-alueilta. Keväällä päättyvä EU:n, Norjan ja Venäjän rahoittama hanke on poikinut rajat ylittävän, tiiviin yhteistyön marja- ja porotaloudessa.

Kuvan taka-alalla on rotko ja kalliota. Etualalla muutamia, pääosin mäntypuita.

Sotkamon Tipasojalle sadan hehtaarin luonnonsuojelualue – marjastus, sienestys ja metsästys sallitaan

Korkealouhi-Katajavaaran kohde on Kainuussa luonnonsuojelullisesti merkittävä sen vanhoja mäntyjä kasvavien kallioalueiden johdosta. Alueella on myös useita lampia, joiden rannat ovat luonnontilaisia.

Kaksi punaista karpaloa sammaleella. Ympärillä korsia. Kuva otettu 15.lokakuuta 2021 Hämeenlinnan Rengossa.

Tavallista suurempi karpalosato odottaa poimijoita – sitkeä marja kestää syömäkelpoisena jopa hankipeitteen alla

Karpaloita on tänä syksynä paikoin runsaasti. Suolla kasvavaa marjaa voi poimia siihen saakka, kun lumi peittää mättäät. Myöhäisen kypsymisajan takia karpaloita kerätään varsin vähän.

Puolukoita metsässä.

Poliisi: Ukrainalaisia marjanpoimijoita tuotiin kesällä Kainuuseen tekaistuilla papereilla

Poliisi epäilee Pohjois-Suomessa toimivan marjayrityksen kiertäneen koronan vuoksi asetettuja maahantulorajoituksia väärennettyjen kausityösopimusten avulla.

Näin ammattilainen kerää tyrninmarjat piikikkäästä pensaasta

Tällä pellolla kasvaa 1 600 tyrnipensasta, mutta marjojen poimiminen on haaste – käsityönä tehtävä keruu tapahtuu ovelan kikan avulla

Oululaisen viljelijän Seppo Helasen pellolta satoa on tänä syksynä luvassa jopa nelisen tuhatta kiloa. Sadonkorjuu vaatii käsivällisyyttä ja omanlaiset konstinsa: marjat irrotetaan käsityönä piikkioksista.

puolukka

Kunnanvaltuutettu kaatoi thaipoimijoiden puolukkasaaliin ojaan – yrittäjä aikoo vaatia korvauksia: "Todella törkeällä tavalla toimittu väärin"

Paikalle osunut Pirkka Juntunen kuvasi tilanteen ja ilmoitti siitä poliisille. Poliisi tutkii, onko rikosta tapahtunut.

Kuvassa kuningatar Silvia ja Inka Häkkinen. Häkkinen sai diplomin innovatiivisesta hoitotyön kehittämisestä.

Keskiviikko 6.10.2021 (radio)

Sairaaloiden koronapotilaat. Inka Häkkiselle palkinto. Thaimaalaiset marjanpoimijat. Pyörävarkaudet. Sää.

Marjanpoimijat kantavat juuri poimittua mustikkaa laatikoissa punnitukseen.

Osa thaipoimijoista keräsi 15 vuoden tulot reilussa parissa kuukaudessa: marjakauden nettopalkka enimmillään 12 000 euroa

Thaipoimijoiden koronatartunnat herättivät elokuussa huolta, mutta kesän saldo oli ainakin poimijoiden näkökulmasta hyvä: vain aniharva jäi takuupalkan varaan ja parhaat onnistuivat keräämään marjakauden aikana kotimaassaan vuosikausien tuloja vastaavat ansiot.

Puolukoita varvussa.

Puolukkasato on ollut tänä vuonna runsas: Meeri Kehusmaa haluaa lahjoittaa poimimiaan puolukoita vanhuksille

Monissa suurkeittiöissä pakastintilan vähyys rajoittaa mahdollisuuksia ottaa vastaan marjoja.

Marjanpoimijat punnitsevat mustikkalaatikoita

Employment ministry to help set up safety measures for next year's migrant berry pickers

Due to tight living conditions that caused local outbreaks, nearly 300 berry pickers were diagnosed with Covid-19 in July and August.

Blåbär

Viranomaiset arvioivat, mikä koronan ehkäisytoimissa meni pieleen – sairastuneita marjanpoimijoita majoitettiin myös Kainuussa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen kertoo, että yritysten kanssa keskustellaan kauden päätteeksi, jonka jälkeen tehdään johtopäätökset marjanpoiminnan ensi vuoden edellytyksistä ja menettelytavoista.

Marjanpoimijat kantavat juuri poimittua mustikkaa laatikoissa punnitukseen.

"Tuli vähän yllärinä" – viranomaiset aikovat selvittää, mikä sai aikaan marjanpoimijoiden joukkotartunnat

Ennakkotieto thaimaalaisten marjanpoimijoiden leiripaikoista ei tullut terveysviranomaisille asti. Niinpä yhdessä laadittuja varautumissuunnitelmia ei ollut. Koronakaaoksen likapyykki pestään kauden jälkeen, sanotaan ministeriöstä.

Marjastaja kaataa mustikoita sankoon.

Marjastajat työllistivät rajavartiostoa itärajalla elokuussa

Lapin rajavartiosto havaitsi elokuussa luvattomasti rajavyöhykkeellä liikkuvia Sallassa. Kyseessä olivat seurueina liikkuvat ulkomaiset marjanpoimijat.

Koronatestiin ohjaavia kylttejä

Viikonloppuna Lapissa yhteensä 14 koronatartuntaa – Lapin sairaanhoitopiirissä 12, Länsi-Pohjassa kaksi

Lapin tartunnoista valtaosa todettiin karanteenissa olevilla marjanpoimijoilla Kemijärvellä.

Ämpärillinen puolukoita ja kaksi poimuria.

Marjanpoimijoiden puolukat levähtivät pitkin tietä, kun pakettiauto kaatui kyljelleen Viitasaarella

Pakettiauto kaatui tien keskiviivalle ja häiritsi liikennettä parin tunnin ajan.

Moderna rokotetta otetaan rokoteruiskuun ampullista.

Pohjois-Pohjanmaalla koronasuositukset säilyvät ennallaan – Kuusamosta kerrottiin tiistaina altistumisista kouluissa, myös karanteeneja on määrätty

Kuusamossa Rukan ylä- ja alakoulussa sekä Mäkelän koululla on voinut altistua koronavirukselle. Jo sunnuntaina Rukan koulun yksi koululuokka asetettiin karanteeniin. Koko Pohjois-Pohjanmaalla ollaan edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa.

Näyteputkia Messukeskuksen drive-in-testauspisteessä heinäkuussa.

Maanantaina Kainuussa todettiin 25 uutta koronatartuntaa: ilmaantuvuus on jo yli kahdessa sadassa tartunnassa

Ilmaantuvuutta nostavat thaipoimijoiden tartunnat. Viime viikolla tehtiin ennätysmäärä koronatestejä Kainuussa.

Kyltti, joka opastaa koronatestiin.

Viikonlopun tartuntasaldo Lapin sairaanhoitopiirissä: 23 uutta tartuntaa, suurin osa Kemijärvellä ja Rovaniemellä

Tartuntojen joukossa on yksi Simerockissa todettu koronatartunta, jonka varmennusta vielä odotetaan. Jos varmistusnäyte osoittautuu positiiviseksi, asiasta tiedotetaan erikseen.

Mansikka kasvaa mansikkamaalla

Police take no action over berry pickers' zero hours contract

The Hungarian workers contacted the police as they said their zero-hours contracts did not reflect promises made to them by a Finnish staffing agency.

Mansikka kasvaa mansikkamaalla

Poliisi lopetti esitutkinnan marjanpoimijoiden työoloista: kiskonnantapaista työsyrjintää ei epäillä

Poliisi ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kävivät tarkastamassa olosuhteita heinäkuussa 2020. Poimijat olivat itse ottaneet yhteyttä poliisiin.

Kaksi thaimaalaista marjanpoimijaa istuu mustikkalaatikoiden luona.

Tapasimme thaipoimijoita Kemijärvellä leirissä, joka on välttynyt koronatartunnoilta – leirin tulkki: "Käyn kaupassa kaikkien puolesta"

Tieto marjanpoimijoiden saapumisesta on kulkenut huonosti kuntien ja yritysten välillä. Se on aiheuttanut ongelmia, kun poimijoilla on todettu tartuntoja. Kemijärven Luusuassa majoittuvat poimijat elävät omassa kuplassaan ja tartunnoilta on vältytty.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Kaikkein tärkeintä on pakastaa

Metsässä tajuaa olevansa keräilijä, ei luonteeltaan vaan luonnoltaan. Ihmeellisen ihmisen rinnalla kulkee paras ystävä, joka hamuaa marjat alaoksilta suoraan suuhun, kirjoittaa Viitala.

Thaimaalaiset marjanpoimijat työskentelivät Kärsämäellä syyskuussa 2020.

Kymmenet thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat urakkansa Itä-Suomessa – Marjayrittäjä: "Koronan suhteen loppukausi on jo selkeästi helpompi"

Puolukan satokausi tuo thaimaalaiset marjanpoimijat myös Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Kahden viikon sisällä maakuntiin saapuu kymmeniä poimijoita. Esimerkiksi marjayritys Arctic International on kiristänyt koronatoimiaan aiemmasta.

Marjanpoimintaa Kärsämäellä

Osa eristyksistä loppui thaipoimijoilla Kainuussa keskiviikkona: karanteenissa olevien testeissä havaittiin 16 uutta tartuntaa

Torstaina testataan lisää karanteenissa olevia poimijoita. Keskiviikkona 22 henkilöä todettiin terveeksi ja heidän eristysperusteensa päättyneeksi.

Thaimaalaiset marjanpoimijat työskentelivät Kärsämäellä syyskuussa 2020.

Thailand demands answers over berry pickers' Covid outbreaks

More than 200 Thai berry pickers in Finland have been diagnosed with Covid-19 since the beginning of this month.

Puolukkaämpäri ja kaksi poimuria metsässä.

Kainuulaiset tekevät ilmoituksia ulkomaalaisista marjanpoimijoista – pandemiapäällikkö: "Thaimaalainen ei ole synonyymi karanteenille"

Koronapositiivisia ja koronalle altistuneita ulkomaalaisia marjanpoimijoita siirrettiin Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan viime viikolla. Tilanne on saanut alueen asukkaat varpailleen.

Koronaviruksen pikatesti. Koronaseulonta alkamassa Turun Varissuon jäähallissa.

Kuusamossa ei ole ollut tällä viikolla uusia koronatartuntoja – kymmenet marjanpoimijat karanteenissa

Kuusamossa todettiin viime loppuviikolla 59 koronavirustartuntaa kolmen päivän aikana. Tartunnat olivat pääosin ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla. Tällä viikolla tartuntoja ei ole tähän mennessä ilmoitettu.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.

Thaimaa vaatii Suomelta selvitystä, miksi yli 200 marjanpoimijaa sairastui – "Tämä ei jää tähän", lupaa aluehallintoylilääkäri

Jotain meni pahasti pieleen, kun iso määrä thaimaalaisia luonnonmarjojen kerääjiä sairastui koronaan Suomessa. Avi haluaa selvittää vastuut. TEM ja THL vaativat tiukempaa sääntelyä, jotta marjanpoimijoiden terveysturvallisuus ei jatkossa pettäisi.

Mustikan kukkia.

Kemijärvellä 42 koronatartuntaa 789 thaimaalaisen marjanpoimijan keskuudessa – kaikki testattiin, sairastuneet ja altistuneet on nyt eristetty

Koronatartunnat rajoittuivat yhden leirin poimijoihin. Kaikkiaan Kemijärvellä on seitsemän leiriä, joissa on thaimaalaisia marjanpoimijoita. Heidät kaikki on nyt testattu, tuloksena 42 koronavirustartuntaa.

Pieniä marjoja mustikanvarvussa.

Vain muutamia karanteeniin määrättyjä marjanpoimijoita on siirretty Lapista Pohjois-Karjalaan

Siun sote toimialajohtaja Jarmo Kukkonen vahvistaa vain neljän karanteeniin määrätyn tulleen tiettävästi Siun soten vastuulle Lapin sairaanhoitopiiristä. Siun sotella on ollut tiedonsaantivaikeuksia asiassa.

Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki.

Marjayrittäjä vakuuttaa, että karanteenit pitävät – poimijat ovat perheittäin karanteenissa ja eristyksessä

Kainuuseen tuotiin Kainuun soten saamien tietojen mukaan kaikkiaan 134 poimijaa. Sairastuneiden tilaa tarkkaillaan Kainuun soten puolesta ja paikalla käydään kerran päivässä.

varpujen keskellä ämpärissä mustikoita

Berry companies moved pickers around Finland, though many infected or exposed

Lapland's chief infectious diseases doctor says this is the worst case of non-compliance with quarantine regulations he has seen during the pandemic.

Puolukoita kasvaa kannolla.

Ulkomaalaisista koronaan sairastuneista ja altistuneista marjanpoimijoista ei oltu yhteydessä Kainuun soteen etukäteen eikä siirron aikana

Kainuun sotesta kerrotaan, että ulkomaiset koronaan sairastuneet ja koronalle altistuneet poimijat siirrettiin Kainuuseen parempien tilojen takia.

Koronaan sairastuneita marjanpoimijoita siirtäneen yrityksen toimitusjohtaja: "Toimimme hyvässä uskossa"

Toimitusjohtaja: "Toimimme hyvässä uskossa" – marjayritykset siirsivät sairastuneita poimijoita Lapista etelämmäksi, syynä epäselvät ohjeet

Ainakin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa on siirretty Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii selvyyttä, miksi korona pääsi leviämään poimijoiden keskuudessa.

Näyteputkia Messukeskuksen drive-in-testauspisteessä heinäkuussa.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu 110 koronavirustartuntaa viikonloppuna – Kuusamossa kymmeniä koronatartuntoja lisää

Perjantaina kerroimme, että Kuusamossa 28 ulkomaalaista marjanpoimijaa on saanut koronavirustartunnan. Lauantaina ilmoitettiin yli 30 uudesta koronavirustartunnasta kaupungin alueella. Lisäksi Kuusamossa on ollut kaksi altistumismahdollisuutta virukselle.

lähikuva poliisin virka-asusta

Pöytyällä kadonnut marjastaja löytyi yön yli jatkuneiden etsintöjen jälkeen

Poliisi sai runsaasti lisäapua kadonneen naisen etsinnöissä.

Juoksijoita metsässä

Rovaniemellä järjestetään yli 14 000 ihmisen massatapahtuma pahenevassa koronatilanteessa – Jukolan viestin koronaohjeiden noudattamista ei aiota valvoa

Vaikka Rovaniemen kaupunki on tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa, kokoontumismääriin liittyviä rajoituksia ei ole. Viranomaisten mukaan ulkona kilpailtava Jukolan viesti voidaan järjestää turvallisesti.

puhdistamatonta mustkkaa isossa astiassa.

Altistuneet marjanpoimijat eristettiin yhteen tilaan, nyt 70 prosentilla on korona – infektioylilääkäri: "Lakia ei ole onnistuttu noudattamaan"

Tartuntatautilaki edellyttäisi, että eristyksessä oltaisiin yksin tai perhekunnittain, mutta tähän ei ole marjanpoimijoiden kohdalla päästy. Jos tartuntatautilakia olisi noudatettu, lisätartuntoja ei olisi syntynyt, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Marjanpoimintaa Kärsämäellä

Kuusamossa on todettu koronavirustartunta 28 marjanpoimijalla – tartunnan saaneet ja altistuneet elävät kuplassa

Virus ei jäänyt kiinni normaaleissa maahantulotesteissä, kertoo Kuusamon kaupunginjohtaa Jouko Manninen.

Marjastaja kaataa mustikoita sankoon.

Sallassa 200 marjanpoimijaa antoi negatiivisen koronatestituloksen

Sallassa testattiin koronaviruksen varalta 200 marjanpoimijaa. Kaikkien testitulokset olivat negatiivisia. Yhteensä Lapin sairaanhoitopiirin alueella on noin 2000 marjanpoimijaa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kuusamossa on todettu koronavirustartunta 13 ulkomaalaisella marjanpoimijalla

Altistuneet on asetettu karanteeniin, kerrotaan Kuusamon kaupungin tiedotteessa. 

Mustikanpoimintaa metsässä.

Pitävätkö karanteenit, ja onko ulkomaisia marjanpoimijoita ohjeistettu riittävästi – Broas: "Se on hyvä kysymys"

Karanteenissa olevat marjanpoimijat ovat leireissä toistensa kanssa tekemisissä, vaikka niin ei saisi olla. Tauti pääsee leviämään, mikä ei ole karanteenin tarkoitus.

Mies esittelee toiselle akkukäyttöistä, varrellista marjanpoimuria

Metsämarjojen poimintaa helpottavaa laitetta on kehitelty vuosikymmeniä tuloksetta, mutta nyt markkinat on avattu: näin toimii sähköpoimuri

Metsien marjasadosta saadaan talteen vain murto-osa. Marja-ala on vuosikaudet odottanut uusia marjanpoimintaa helpottavia apuvälineitä markkinoille. Lahdessa kehitetyn mustikanpoimurin toivotaan innostavan muitakin laitekehittäjiä.

Karesuando Ruotsin Norrbottenissa

Norrbottenissa todettiin viime viikolla yli 60 koronatartuntaa

Määrät ovat laskeneet murto-osaan alkuvuoden yli tuhannen tartunnan viikkolukemista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle