Uusimmat artikkelit
Lauri Kontron kolumni: Ukrainan kriisi on koko Euroopan kriisi
Kun Moskova aivastaa, koko Eurooppa saa flunssan, kirjoittaa Kontro.
Tämä testi pitäisi polttaa! En ole tosin vielä tehnyt sitä, mutta olen kuullut... – Uskallatko selvittää kuinka pärjäisit suomettumisen aikana?
Leikkimielisessä testissä 7 kysymystä.
Näin suomettuminen näkyi aikansa ohjelmissa ja elokuvissa – tunnetko ilmiön, joka laittoi toimittajat vaikeaan asemaan?
Mistä puhumme, kun puhumme suomettumisesta?

Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen ovat vakavissaan yhdessä sotaharjoituksissakin
Suomi on vähin äänin siirretty turvallisuuspoliittisesti uusiin asemiin. Suomi halutaan kykyjensä ja sijaintinsa takia osaksi länttä nyt myös sotilaallisesti. Pitkästä rajasta Venäjän kanssa on tullut rasitteen sijasta etu, kirjoittaa Riiheläinen.
Muisti: Takkeja rajan taa – Suomi sai Neuvostoliitosta 200 junavaunullista pitsiverhoja
Idänkaupan hurjina vuosina tavara vaihtoi omistajaa.
Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin
Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969
Asiallisia lahjoja Elävässä arkistossa ja Areenassa – Kerro mitä haluaisit nähdä seuraavaksi
Tätä kaikkea julkaisimme 2018, kerro toiveesi ensi vuodesta.
YYA-sopimus oli Suomelle välttämättömyys, josta tuli hyve
YYA-sopimus oli ystävyyttä, yhteistoimintaa ja avunantoa
Neuvostopartisaanien tuhoiskut jätettiin tutkimatta ulkopoliittisista syistä
Historioitsijat: partisaanisodan tapahtumat tutkittava

Tutkija Ahvenanmaasta: Miksi epäröisimme vähentää Venäjän kykyä uhota?
Keskustelu Ahvenanmaan puolustamisesta kuumeni Ykkösaamussa. Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak asettui puolustusministerin rintamaan.
Dokumenttiprojekti: Urho – läheiset kertovat presidentin viimeisistä vuosista
Läheiset kertovat presidentti Kekkosen viimeisistä vuosista.

Kesäkolumnisti Janne "Rysky" Riiheläinen: Venäjän uusi normaali
Venäjällä mikään ei näytä olevan kuin ennen. Kaikki mitä kuvittelimme olevan epänormaalia, onkin nyt normaalia. Venäjä järjestää säännöllisesti valmiusharjoituksia ja synnyttää tahallaan epävarmuutta, Janne "Rysky" Riiheläinen kirjoittaa.
Suomalaisväestö sai palata Porkkalaan 60 vuotta sitten – katso videot
Vuokrasopimuksen oli alkujaan määrä kestää aina vuoteen 1994. Presidentti Juho Kusti Paasikiven iloksi Neuvostoliitto teki suurvaltapoliittisista syistä toisenlaisen päätöksen jo vuonna 1955.
Suomalaisnuorten festivaalimatkalla Neuvostoliittoon rakennettiin ystävyyttä
Nuorisopoliitikot matkalla Neuvostoliitossa vuonna 1979.
Tehtaankadulla valvottiin suomalaisten ystävyyden laatua
Kuinka Neuvostoliitto vaikutti Suomen sisäpolitiikkaan

77-vuotiaan sissin viesti Venäjälle: "Täällä ollaan valmiina"
Bo Luther on ollut aktiivisesti mukana reserviläistoiminnassa vuodesta 1960 lähtien. Hän haluaa muistuttaa Venäjää siitä, että Suomi ei ole sotilaallinen tyhjiö.

Hannu Lammikon tiistai: Kymmenen naurettavaa twiittiä EM-lentiksestä
Hannu Lammikko tekee tänään poikkeuksen. Yleisön pyynnöistä huolimatta hän twiittaa kuumimmat puheenaiheet ennen Italia- Suomi -ottelua.
Muisti: Kekkosen kanssa kalalla – presidentti halusi olla porukas paras
Presidentti Kekkosen piti aina saada suurin kala.

Jari Tervo: Heikko Venäjä on hyvä Venäjä
Eduskunnan Venäjä-keskustelun kutsuminen ”suureksi Venäjä-keskusteluksi” olisi satiiria. Silti tuli selväksi, ketkä kannattavat hyssyttelevää Venäjä-politiikkaa ja ketkä realistista, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Pakotteet: Suomi yhä kovassa kurssissa Karjalassa
Pakotteet eivät ole muuttaneet venäläisten käsitystä Suomesta. Näin on ainakin rajan takana Karjalassa, jossa Suomesta ei juuri poikkipuolista sanaa kuulu. Monien venäläisnuorten mielissä Suomi näyttäytyy jopa jonkinlaisena unelmamaana.

Kenraali Hägglund: Venäjästä ei sotilaallista uhkaa Suomelle – "Sai viimeksi niin rankasti turpiinsa"
Kenraali Gustav Hägglundin mukaan Venäjän hyökkäyskynnys Suomeen on tavattoman korkea.

Uskonnollinenkin kieli elää: Jumala voi olla pomo tai työnantaja
Uskonnollinen kieli muuttuu ympäristönsä mukana - hitaasti mutta varmasti. Muutos ei tapahdu kuitenkaan kivutta. Se on huomattu mm. raamatunkäännösten yhteydessä.

Kalela: Koivisto alkoi viedä Suomea Euroopan unioniin jo syksyllä 1991
Presidentti Mauno Koiviston kansliapäällikkönä toiminut Jaakko Kalela arvioi, että presidentti teki uransa tärkeimmät päätökset syksyllä 1991. Kalelan mukaan Koivisto päätti pian Venäjän vallankaappausyrityksen jälkeen, että Suomen tulee hakeutua Euroopan yhteisöön.

Petri Kejonen: Suomi kartassa keskellä
Koulukartoissa Suomi oli Euroopan koilliskulmassa, YYA-sopimuksella neulottuna Venäjän kylkeen. Uudessa kartassa Suomi on keskellä. Ilmastonmuutos tekee Suomesta arktisen.
YYA — 25 vuotta Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyttä vuonna 1973
Värikylläinen YYA-filmi vuodelta 1973
80 vuotta rajavyöhykkeellä
Matti Timperin kotitalosta on Venäjän rajalle matkaa 50 metriä. Timperi on elänyt rajan ehdoilla 30-luvulta asti. Hän on nähnyt muun muassa sodan alkamisen sekä Suomen rajan siirtymisen Leningradin pohjoispuolelta omien maiden päälle.
Kansainväliset suhteet
Ylen ohjelmia politiikan keskeisistä tapahtumista.
Liivijengien salainen sopimus julki
Tanskan yleisradio uutisoi torstaina mc-jengien solmineen yhteistyösopimuksen. Salainen sopimus vuoti kuitenkin julkisuuteen - vastoin määräyksiä.

Max Jakobsonin viimeinen tv-haastattelu: DDR:n katoamisesta ei olisi saanut puhua
Viikonloppuna edesmennyt ministeri Max Jakobson antoi viimeisinä elinvuosinaan vain harvoin haastatteluja tiedotusvälineille.
Max Jakobson, Suomi ja puolueettomuus
Jakobson teki pitkän uran diplomaattina.

Tarkka: Venäjän lapsiasialausunnoissa kyse jostain muusta
Tohtori Jukka Tarkan mukaan Venäjän reaktiot kielivät ennen kaikkea Venäjän vaikeuksista muilla saroilla. Syytökset suomalaisen lastensuojelun heikkouksista osoittavat hänen mukaansa myös, että itänaapuri pitää Suomea lähiulkomaanaan.
Matti Kekkonen tunsi isänsä ja isä poikansa
Urho Kekkosen poika Matti seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta maamme ylimmän johdon kulissien takaista toimintaa sekä osallistui siihen itsekin aktiivisesti järjestämällä kodissaan isänsä ja neuvostoagenttien välisiä salaisia tapaamisia. "Se oli kauhean jännittävää."

Suomi ei vakoillut vaan tiedusteli valepuvussa
YYA-Suomi kävi tietokauppaa lännen kanssa, Yhdysvalloilta vastalahjaksi saatiin tiedustelulaitteita. Agentteja ei vieraisiin valtioihin lähetetty.

Armeijan silmänä ja korvana, tiedustelukenraalin elämä
Suomen puolustusvoimien pitkäaikaisesta tiedustelupäälliköstä, Raimo Heiskasesta, on julkaistu elämäkerta. Armeijan silmänä ja korvana kuvaa Suomen sotilaallisen tiedustelun ankaraa työtä idän ja lännen välissä.

Ystävyyskaupungit ovat aikansa ilmiöitä
Suomalaisilla kaupungeilla on edelleen lukuisia ystävyyskaupunkeja eri puolella maailmaa. Globalisaation myötä ystävyyskaupunkien rooli on mukautunut entistä enemmän elinkeinoelämän tarpeisiin.
Mitä UKK näki Neuvostoliitossa?
Reijo Nikkilän raportti näytti Kekkosen idänsuhteet 1977.
Soinin valiokunta panttaa YYA-papereita
Ulkoasiainvaliokunta ei halua julkistaa valiokunnan salassapidettäviä YYA-sopimuksen asiakirjoja ennenaikaisesti. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin (ps.) mukaan 25 vuoden salassapitoajasta pidetään kiinni.

EK:n Pukkinen tuposta: "Voidaanhan tässä YYA-sopimukseenkin vielä vedota"
EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen teki selväksi ennen perjantain tapaamista, että perinteinen tupo ei kelpaa edelleenkään EK:lle. Hän sanoi, että vanhoihin rakenteisiin palaaminen olisi pahin mahdollinen virhe. Pukkinen heitti, että voidaanhan tässä YYA-sopimukseenkin vielä vedota. Keskusteluhalukkuutta EK:sta kuitenkin löytyy.

Jälkihiki: Artjuhin kuin Venäjän Jarkko Ruutu
Urheilun Jälkihiki paneutui tällä kertaa jääkiekon MM-kisojen polttavimpiin puheenaiheisiin. Chistina Forssell, Juha Kanerva ja Tero Tiitu ottivat kantaa niin maanantain Venäjä-otteluun, turnauksen merkityksellisyyteeen kuin paljon huomiota herättäneen Jevgeni Artjuhinin tempauksiin.
Sota syttyy - kansa kortille
Sota merkitsi säännöstelyä myös Suomessa.

Suomen tv:n näkymistä Virossa ei voitu eikä haluttu estää
Yksi televisiohistorian suurimmista propagandataistoista on ollut Suomen television näkyminen Virossa kylmän sodan vuosina. Monet virolaiset väittävät edelleen, että lähetykset suunnattiin tarkoituksella virolaisten nähtäviksi. Suomalaisten mielestä se mikä näkyi, näkyi vahingossa.

Suomettunut Suomi Etelä-Karjalan museossa
Suomen ensimmäinen suomettumisen ajasta kertova näyttely tulee Etelä-Karjalan museoon. Kaikki eivät sulata ajatusta siitä, että suomettumisen aika olisi jo ohi ja siten museoitavissa.
Paasikivi valittiin presidentiksi poikkeuslailla 1946
Lyhytfilmi J. K. Paasikiven valintaprosessista
Presidentti palasi Novosibirskistä noottikriisin rauhoittajana
Kekkosen radiopuhe 26.11.1961 oli tilinteko noottikriisistä

Georg C. Ehrnrooth on kuollut
Pitkäaikainen poliitikko ja yhteiskuntavaikuttaja Georg C. Ehrnrooth on kuollut. Ehrnrooth menehtyi tiistaina kotonaan Helsingissä. Hän oli 84-vuotias.
Presidentti Kekkosen yöpakkaspuhe
Yöpakkaskriisin aikana 10.12.1958 tasavallan presidentti Urho Kekkonen piti radiossa puheen, jossa hän ilmoitti, ettei Suomen idänpolitiikan suunta muutu.

Suomi on uhkausten maa
Maahanmuuttokeskustelu käy maassamme kuumana. Asiasta vastaava ministeri on saanut tappouhkauksia. Tauno Tiusanen on viettänyt elämästään viisitoista vuotta ulkomailla, viidessä eri maassa. Vain Suomessa hänen henkeään on uhattu – omien mielipiteiden vuoksi.

Kekkosen silmälaseista YYA-sopimukseen – tervetuloa suomettumisen aikaan
Hämeen keskiaikaisessa linnassa avattu Suomettunut Suomi -näyttely vie katsojan matkalle Kekkosen ajan Suomeen. Tuolloin rahana oli markka, itänaapurina Neuvostoliitto, eikä Suomi pärjännyt jääkiekossa.
Matti Ijäksen Delegaatio on kupliva komedia YYA-Suomesta
Matti Ijäksen taidonnäyte vuodelta 1982