Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Karhu istuu metalliaidan portin takana keväällä.

Kuusamon Suurpetokeskuksella on yhä useita epäkohtia korjattavana – karhunhoitaja kertoo, että edellinen hallitus oli haluton uudistuksiin

Karhuilta puuttuu edelleen kiipeilymahdollisuuksia tarhoista, vaikka asiasta on huomautettu jo vuodesta 2016 lähtien. Tukesin tarkastuksessa Suurpetokeskuksesta löytyi puutteellisia aitoja ja suppea turvallisuusasiakirja.

Aina karhu ja Sulo Karjalainen syksyllä 2021

Kuluneita karhuaitauksia ja vaarallisia piikkejä – Kuusamon suurpetokeskuksella on ollut lukuisia puutteita eläinten hoidossa vuosien varrella

Viranomaiset ovat huomauttaneet Kuusamon Suurpetokeskusta useista eläinten olosuhteisiin liittyvistä asioista. Muutamista tarhan eläimistä on tehty eläinsuojeluilmoituksia.

Isopanda syö bambua Ähtärin Pandatalossa

Ähtärin pandat parittelivat pääsiäisenä – lopputulosta varmistettiin keinosiemennyksellä

Ähtärissä oli Lumin kiima-aikana paikalla asiantuntijoita myös Saksasta ja Belgiasta. Kiinalaiset olivat etäyhteyden päässä.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandoille järjestettiin taas pariutumisrauha Ähtärin eläinpuistossa

Ähtäri Zoon pandoja ei pääse näkemään pääsiäisen pyhinä. Pandatalo on kiinni, jotta pandat saavat olla rauhassa. Niiden toivotaan parittelevan lähipäivinä.

Ranuan eläinpuiston Malla-karhu lumihangessa.

Ranuan eläinpuiston Malla-karhu heräsi talviunilta – toinen ruskeakarhu jouduttiin lopettamaan talvella

Uuden karhun hankkimista eläinpuistoon ei toistaiseksi suunnitella, vaan tyhjilleen jäänyt aitaus annetaan susien käyttöön.

Helsinkiläisessä lähiössä tammikuussa juoksennellut metsäpeura otti ensiaskeleensa takaisin luontoon

Onnellinen loppu: Helsinkiläisessä lähiössä juoksennellut metsäpeura on ottanut ensiaskeleensa takaisin luontoon

Metsäpeuran vasa pääsi kolmen muun lajiyksilön kanssa harjoittelemaan luonnossa eloa Lauhavuoren totutustarhaan. Jos kaikki sujuu hyvin, eläimet päästetään kansallispuistoon ensi kesänä.

Eläintarhassa Englannissa ystävänpäivän kunniaksi voi nimetä torakan ex-kumppanin mukaan.

Brittiläisessä eläintarhassa saa nimetä ystävänpäivän kunniaksi torakoita – ex-rakastajien ja poliitikkojen nimet suosittuja

Vuonna 2020 eläintarhan torakoille annettiin yli kaksituhatta nimeä. Tuolloin torakkataululle pääsivät esimerkiksi David Cameron, Boris Johnson ja Donald Trump.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa toipumassa oleva peura.

Helsingissä hämmästyttänyt orpo urosvasa on puolivuotias ja näyttää toikkaroineen itsekseen 120 kilometrin matkan – selviytyminen ei vielä ole varmaa

Viime lauantaina eläin päätyi aidatulle alueelle Talvipuutarhaan, jossa poliisi sai sen saarrettua ja otettua kiinni. Tällä hetkellä vasa lepää Korkeasaaren Villieläinsairaalassa.

Lähiopetusta luokkahuoneessa.

Lauantai 8.1.2022 (radio)

Koronarajoituksia kiristetään. Lähikoulu jatkuu. Pääministeri huolestui koronatilanteesta. Naisia toivotaan armeijaan. Poro löytyi. Sääennuste.

Lux Korkeasaari -tapahtuma tuo valon eläinten keskelle

Lux Korkeasaari -tapahtuma tuo valon eläinten keskelle

Tapahtumalla kerätään varoja lumileopardien suojeluun. Valo- ja äänitaidetta yhdistelevä tapahtuma jatkuu 9. tammikuuta saakka. 

Panda äter vid Etseri djurpark.

Kiinalaiset yritykset sopivat yli puolen miljoonan lahjoituksista Ähtärin eläinpuistoon – pandojen pysyminen Suomessa ei silti ole taattu

Isopandat Lumi ja Pyry ovat kalliita ylläpitää. Ähtärin eläinpuisto on kutsunut elinkeinoelämää apuun. Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että sopimuksia on allekirjoitettu jo puolen miljoonan euron edestä.

Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa hoitaa siiliä avustajana Carina Wilenius.

Suomen ainoan eläinpelastusyksikön toimintaa riisutaan ja se huolettaa Korkeasaaressa: eläintarha valmis neuvottelemaan ratkaisusta tilanteeseen

Helsingin pelastuslaitos muuttaa eläinpelastusyksikön toimintaa huhtikuussa 2022. Jatkossa eläinpelastusyksikkö keskittyy tilanteisiin, joissa luonnonvarainen eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa. Myös puhelinneuvonta päättyy.

Korkeasaaren vesikko oksan päällä.

Korkeasaareen on kotiutunut kaksi nuorta vesikkoa Tallinnan eläintarhasta – Suomen luonnossa vesikoita ei enää ole

Korkeasaareen palannut vesikko liikkuu vikkelästi maalla ja vedessä. Vesikko on maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalainen laji ja on jo hävinnyt Suomen luonnosta.

Pyry-panda Ähtärin eläinpuistossa.

Laajempi omistuspohja voisi helpottaa Ähtärin eläinpuiston talousahdinkoa – pandojen palautus "äärimmäinen keino"

Kaupunki aikoo selvittää kaikki mahdolliset vaihtoehdot eläinpuistoyhtiön talouden oikaisemiseksi. Pandojen palauttaminen Kiinaan on vaihtoehdoista se äärimmäinen.

Pajarinhovin vesipuiston allasosastoa.

Pajarinniemen matkailua halutaan kehittää Kiteellä

Alueella toimii matkailukeskus Pajarinhovi, josta löytyy esimerkiksi hotelli, huviloita, tanssipaviljonki, kylpylä ja eläinpuisto.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandas may have to be returned to China, warns Ähtäri mayor

Ähtäri Zoo has run into financial difficulties. The city-owned company must decide the fate of two giant pandas by next summer.

Suomen lippu puiden oksien takana.

Lauantai 6.11.2021 (radio)

Ihmisiä kuoli musiikkifestivaalilla USA:ssa. Sierra Leonessa oli paha räjähdysonnettomuus. Ähtärin eläinpuisto palauttaa ehkä pandat Kiinaan. Lauantaina on pyhäinpäivä ja ruotsalaisuuden päivä.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Ähtärin kaupunginjohtaja: Pandojen palauttaminen Kiinaan mahdollista – eläinpuistoa ei päästetä konkurssiin

Ähtärin eläinpuisto on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin. Kaupungin omistama yhtiö hakee kiivaasti rahoitusratkaisua, mutta ensi kesään mennessä pandojen kohtalo on oltava selvillä.

hauki akvaariotalo Maretariumissa

Suomen suurinta akvaariota saavuttiin korjaamaan Isosta-Britanniasta saakka – Maretariumin tärkeä vetonaula on ollut tyhjillään jo vuoden

Kotkassa sijaitsevan akvaariotalon suuren altaan remonttia odotettiin pitkään, mutta nyt töitä on paiskittu kuukauden päivät. Allas saadaan avattua vuoden vaihteen jälkeen.

Ähtärin eläinpuiston Pandatalo eli päärakennus, johon aurinko paistaa. Taivaalla tummia pilviä.

Ilkka-Pohjalainen: Hallinto-oikeuden mukaan Ähtäri myönsi eläinpuistolle lainan väärässä järjestyksessä

Vaasan hallinto-oikeuden mukaan ennen päätöksentekoa olisi pitänyt selvittää rikkooko eläinpuistoyhtiölle myönnetty pääomalaina EU:n kilpailusääntöjä. Asiasta kertoo sanomalehti IlkkaPohjalainen.

Nalle, jonka kädessä on kultavaskooli

800 lahjoituksena tullutta nallea esillä Ranuan eläinpuistossa

Lahjoituksen takana on Tankavaaran Kultakylää aikanaan luotsannut Kauko Launonen.

Ranuan eläinpuiston uusi jääkarhu Nord

Jääkarhu Nordin sairastumisen syy selvisi – Ranuan eläinpuisto suree valkoista jättiä

Ranuan eläinpuisto oli konsultoinut jääkarhujen eläinlääkinnällistä neuvonantajaa ennen lauantaista eutanasiapäätöstä.

Ranuan eläinpuiston uusi jääkarhu Nord

Ranuan eläinpuiston väki suree jääkarhu Nordin kuolemaa – äkillinen sairaus vei 16-vuotiaan uroskarhun voimat

Nord sairastui äkillisesti ja vakavasti eikä vastannut hoitoon, joten kärsimyksen välttämiseksi eläin päädyttiin lopettamaan. Nord ehti asustella Ranualla vain reilut seitsemän kuukautta.

Huvudingången till Ähtäri zoo

Viranomaisten toiminta Ähtärin eläinpuiston kettututkinnassa johti kanteluihin – "Poliisi ei tehnyt tutkimusta lainkaan"

Tutkinnan taustat juontavat kevääseen, jolloin aluehallintovirasto teki tarkastuksen eläinpuistoon ja hallintopäätös toimitettiin eläinsuojelulain mukaisesti myös poliisille. Poliisi on arvioinut keväällä, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Nyt asiaa ryhdyttiin kantelun jälkeen tutkimaan.

Akvaariotalo Maretariumin Itämeri-allas tyhjänä.

Suomen suurin akvaarioallas alkoi vuotaa yli kaksi vuotta sitten – brittikorjaajat pääsivät viimein paikalle

Britanniasta saapuvat korjaajat ovat päässeet koronarajoitusten vuoksi paikkaamaan allasta vasta nyt. Itämeren kalalajeja esittelevän Kotkan Maretariumin allas halutaan käyttöön heti ensi vuoden alussa.

Beauvalin eläintarhassa Ranskassa syntyneet  pandakaksoset täyttivät yhden kuukauden

Ranskassa kuukausi sitten syntyneet pandakaksoset kasvavat hyvää tahtia: "Ne eivät enää ole kuin karvattomia katkarapuja"

Kiinalta lainassa oleva pandaemo Huan Huan synnytti kaksoset Beauvalin eläintarhassa 2. elokuuta. Syntyessään pennut painoivat vain 149 ja 129 grammaa. Kiinan tapaa lainata pandoja on kutsuttu pandadiplomatiaksi.

Pandatalo Ähtärissä sijaitsee matkailualueella eläinpuiston ja muiden kaupungin matkailupalveluiden keskellä.

Ähtärin eläinpuisto hakee oikaisua pandojen valtiontuen roimaan kutistumiseen – toimitusjohtaja: "Ei elämän ja kuoleman kysymys, mutta erittäin merkittävä asia"

Ähtärissä ei hyväksytä mukisematta 1,3 miljoonan häviämistä luvatusta valtiontuesta. Kesä on ollut eläinpuistolle menestyksekäs, joskin helteet verottivat hieman kävijämäärää heinäkuussa.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Talouselämä: Ähtärin eläinpuisto riitautti pandojen valtiontuen

Eduskunta päätti viime vuonna 1,5 miljoonan euron valtuutuksesta, jolla koronan aiheuttamia tulonmenetyksiä voidaan korvata Ähtärin eläinpuistolle. Maa- ja metsätalousministeriö päätti heinäkuussa maksaa tukea vain 200 000 euroa.

Mies istuu puurakennuksen portailla sylissään iso puinen kyltti, jossa lukee tutkimusasema

Kyyn puolustaja Timo Paasikunnas oli pikkupoika, kun isä hukkui metsälampeen Evolla: "Sen jälkeen isästä ei puhuttu kotona enää koskaan" 

Tositelevisio-ohjelma Big Brotherissa kyytatuointejaan esitellyt Timo Paasikunnas puurtaa kotimaisen myrkkykäärmeen suojelemiseksi. Kipinä luonnonsuojeluun syttyi lapsuudessa Evon tutkimusasemalla, jossa perhe asui, kunnes isä hukkui tapaturmaisesti.

Kivikasa metsässä

Poliisi selvittää Ähtärissä maa-ainesten välivarastointia – keväällä tehtiin ilmoitus laittomasta kaatopaikasta

Ähtärissä halutaan selvittää vanhojen rakennusmaiden välivarastointia liittyen mm. eläinpuiston rakennustöihin. Ilmoituksen tekijät epäilevät, ettei toiminta ole ollut luvallista.

Alpakka Särkänniemessä.

Eläinpuiston villasiat saavat jäätelötuutin päivässä ja alpakat pääsevät suihkuun – katso, kuinka eläimet pärjäävät helteessä Särkänniemessä

Kuumuus koettelee eläimiäkin. Särkänniemen Koiramäen eläinpuistossa on käytössä monia konsteja eläinten viilentämiseksi.

Sulo Karjalainen ja Aina karhunpentu.

Orvosta Aina-karhusta on kasvamassa temperamenttinen luontokappale

Kuusamon suurpetokeskuksessa varttuva karhunpentu asuu toistaiseksi isäntänsä kanssa samassa talossa.

norsuja

Britanniasta jättikuljetus Keniaan: 13 vankeudessa elänyttä norsua lennätetään jatkamaan elämäänsä vapaina

Yksi hankkeen puuhahenkilöistä on Britannian pääministerin Boris Johnsonin vaimo Carrie Johnson, joka työskentelee norsut vapauttavassa Aspinal Foundationissa.

Karhunpentu on kiivennyt korkealle kuuseen.

Kuhmosta löytynyt Aina ei ole ainoa orpo karhunpentu – yksin vaeltelevia pentuja on nähty muuallakin, ja niiden kohtalo voi olla karumpi

Emostaan eksyneitä karhunpentuja on alkukesästä löytynyt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta yhteensä kolme. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin mukaan tapauksia on lyhyen ajan sisään tavallista enemmän.

Aina karhunpentu Kuusamon suurpetokeskuksessa. Kuhmosta löytynyt orpopentu.

Kuhmosta löytynyt karhun orpopentu ei olekaan Pena, vaan Aina – 3,5-kiloinen pienokainen juo maidonvastiketta suurella ruokahalulla

Kuusamon suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen tutki karhun ja arvelee sen olevan tyttö.

Mikä omassa äidissä on parasta?

"Äiti on ihan paras!" – katso kuvakooste äitienpäivän tunnelmista

Kävimme kuulostelemassa tunnelmia aurinkoisessa Korkeasaaressa, missä monet lapsiperheet olivat viettämässä äitienpäivää. Korkeasaaren eläintarha on ollut auki viikon verran viiden kuukauden tauon jälkeen.

Persianlammas on Korkeasaaren uusi asukas.

Uhanalaiset persianlampaat saivat kodin kaupungin hienoimmalta rantatontilta – Korkeasaari avasi ovensa viiden kuukauden tauon jälkeen

Korkeasaaren eläintarhan ulkotilat avautuivat viiden kuukauden tauon jälkeen. Trooppiset talot pidetään toistaiseksi suljettuina. Korkeasaaren asiakasmäärää säännöstellään edelleen, ja vierailemaan pääsee ainoastaan ennakkoilmoittautumisella. 

Pyhtään lintuhoitolassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja.

Pyhtään lintuhoitola taas rahavaikeuksissa: tukieurot tippuivat entisestään ja vuokra alkoi juosta

Pyhtäällä toimivan lintuhoitolan rahoitus on pudonnut jo useana vuonna peräkkäin.

Karhu Ähtärin eläinpuistossa

Ähtärin eläinpuiston uusi vaijeriliukurata tarkastettiin – AVI: karhut eivät vaikuttaneet stressaantuneita, mutta tilannetta valvottava tarkasti

Eläinpuisto velvoitettiin järjestämään karhujen hyvinvoinnin tehostettu seuranta. Kiipeilypuiston uusi rata kulkee osittain karhuaitauksen yläpuolella.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandojen paritteluyritys ei vielä tuottanut tulosta, pandatalo avataan yleisölle jälleen huomenna

Ähtärin eläinpuistosta kerrotaan, että kehitystä paritteluajan käyttäytymisessä oli kuitenkin havaittavissa.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Joko toinen kerta toden sanoo? Pyry ja Lumi pääsevät pääsiäisenä samaan aitaukseen – pandojen parittelu onnistuu nyt "hyvällä tuurilla"

Viime kevään kiima meni leikiksi, kerrotaan Ähtärin eläinpuistosta. Kokemukset viime vuodesta tuonevat varmuutta sekä pandojen että hoitajien toimintaan.

Karhu Ähtärin eläinpuistossa

Uhkaako vaijeriköysirata Ähtärin karhujen hyvinvointia? Aluehallintovirasto selvittää asian ennen radan käyttöönottoa

Valvontatoimenpiteet on käynnistetty ihmisiltä tulleiden epäilyilmoitusten perusteella.

Panda syö bambua.

Ähtärin eläinpuiston tulos nousi tappiolta 0,5 miljoonaa plussalle – toimitusjohtaja: Ei yhtä syytä, mutta kulukurikin on ollut huono

Koronakesän matkailuluvut olivat ennätyksellisiä ja yhdistettynä tiukkaan taloudenpitoon, syntyi tulosta.

Ähtäri Zoon yhteydessä toimii Flowpark-kiipeilypuisto

Ähtärin karhutarhan yllä kulkeva vaijerirata sai aikaan palauteryöpyn: kritiikistä on keskusteltu, mutta se ei ole muuttanut suunnitelmia

Flowpark Ähtäri Zoon mukaan palautetta on tullut puolesta ja vastaan. Palautteen määrä yllätti.

Talviunilta herännyt ruskeakarhu Jemma Ranuan eläinpuistossa 5.3.2021

Ranuan eläinpuiston ruskeakarhu heräsi talviunilta

Naaraaskarhu Jemma päästettiin pesästä ulkotarhaan perjantaina aamupäivällä.

Ranuan eläinpuiston uusi jääkarhu Nord

Tanskasta Lappiin muuttanut jääkarhu Nord saapui Ranualle Venuksen kosijaksi – eläinpuiston toiveissa jääkarhunpentuja

Lumettomasta Tanskasta kinosten keskelle saapunut jääkarhu-uros on kotiutunut Ranualle hyvin.

Jäänmurtaja Fennica.

Torstai 25.2.2021 (radio)

Suomen hallitus tiukentaa toimia koronaa vastaan. Helsingin seudulle tulee lisää koronarajoituksia jo ensi viikolla. Tänä talvena jo 7 jäänmurtajaa on aloittanut työt Suomessa. Korkeasaaren karhut ovat heränneet talviunilta. Sää on poutaista ja aurinkoista.

Molemmat karhut ovat leikkineet ja painineet tänään lumella, toinen nojailee puuhun, toinen kuopii lunta.

Korkeasaaren karhut heräsivät talviunilta – leikkivät ja painivat jo lumella

Tänä talvena Korkeasaaren karhut heräsivät myöhempään kuin aiempina vuosina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle