Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kitaristi Teemu Mäntysaari.

Pälkäneläinen Teemu Mäntysaari, 36, jatkaa Megadethin kitaristina

Mäntysaari jatkaa yhtyeessä ainakin vuoden 2024 ajan.

Marko Hietala esiintymässä Tuska-festivaalilla vuonna 2019.

Paluun tehnyt Tarot jatkaa keikkailua kotimaan festareilla – yhtyettä motivoi ”keikan tekeminen niin, että saa tuhdin potkun persiille”

Tarotin keikkojen jatkuminen tuli ilmi, kun ensi kesän Tuska-festivaali julkaisi lisää esiintyjiä. Myös muita kotimaan festarikeikkoja on luvassa.

Antti Tuisku esiintyy Ruisrockissa viimeisellä keikallaan. Artistilla on päällä värikäs tiukka asu ja hän osoittaa yleisöön.

Suomalaisista on tullut popin kuuntelijoita – hevi jää jo kakkoseksi

Teoston ja IPFI:n tutkimuksen mukaan pop-iskelmän suosio on kasvanut hurjasti kymmenen vuoden aikana.

Jyrki 69.

Goottirokkari Jyrki 69:ää kiehtoo yhdysvaltalaisen viihdeteollisuuden julmuus – ”Amerikassa käyttäydytään edelleen lännenelokuvien mukaisesti”

Lateksipukuisen Jyrki 69:n musiikkia ei aluksi ymmärretty Suomessa. Wednesdayn kaltaisten sarjojen myötä tummanpuhuva gotiikka ovat taas muodissa, ja se ilahduttaa kulttuurivierasta.

Watain esiintyy Hellsinki Metal Festivalilla.

Liekkimeren keskellä esiintyvä Ruotsin äärimetalli-ylpeys Watain: ”Black metal on kuoleva taidemuoto”

Yle Uutiset tapasi Watainin laulajan Erik Danielssonin ja seurasi yhtyeen konserttia, jossa yleisö viedään toiseen todellisuuteen.

Hellsinki Metal Festival, Asagraum.

Asagraum on black metalin harvinaisuus: se koostuu vain naismuusikoista

Yle haastatteli Hellsinki Metal Festivalilla esiintyneen Asagraumin johtohahmoa Obscuraa. Hollantilainen Asagraum tekee traditionaalista black metalia.

Hellsinki Metal Festival, Marko Mikkonen.

Uusi ”jyrkempi” metallifestivaali keräsi tuhansittain yleisöä Helsingissä: katso tästä, millaista oli meininki

Ensimmäistä kertaa järjestetty Hellsinki Metal Festival veti Helsingin Nordikselle kahden päivän aikana 10 000 metallifania. Festivaalin vetonaulana olivat muun muassa Watainin ja Emperorin kaltaiset yhtyeet. Kuvagallerian kuvat ovat perjantailta.

Mies seisoo rockkeikan lavan edessä.

Tämä mies on Tarotin comebackin takana: "Sanoin Markolle että istupa alas"

Legendaarinen heavy-yhtye Tarot esiintyy tällä viikolla yli 10 vuoden tauon jälkeen. Kuopion keikat ovat loppuunmyytyjä.

In Flames -yhtyeen Anders Fridén.

Ruotsalaisen In Flames -metalliyhtyeen Anders Fridén: ”Olen ylpeä siitä, että olemme luoneet soundin, joka tunnetaan – pidit siitä tai et”

Tuskassa viikonloppuna esiintynyt In Flames on otettu Suomessa lämpimästi vastaan jo yhtyeen uran alkuvaiheissa. Yle tapasi yhtyeen laulajan Anders Fridénin Tuska-festivaalilla.

Tuska-festivaalia, Arch Enemyn Alissa White-Gluz.

Ukrainan sota sekoitti metallisuuruus Arch Enemyn suunnitelmat, kun faneja on rajan molemmin puolin: "Elämme hetkessä ja toivomme parasta"

Yle tapasi Ruotsin menestykseimpiin metalliyhtyeiseen kuuluvan Arch Enemyn perustajajäsenen Michael Amottin ja rumpali Daniel Erlandssonin Tuska-festivaalilla.

Tuska-festivaalia, Veeti Köykkä.

Nahkaa, hellettä ja naisenergiaa – kuvakooste näyttää upeimmat tyylit ja tunnelmat loppuunmyydyltä Tuska-festivaalilta

Tuska-festivaalia vietettiin perjantaina hellesäässä 21 000 metallifanin voimin. Viikonlopun aikana loppuunmyydyllä festivaalilla vierailee noin 60 000 ihmistä. Kuvagallerian kuvat ovat perjantailta.

Behemoth-yhtye.

Äärimetalliyhtye Behemothin Nergal on huolissaan kotimaansa Puolan sananvapaustilanteesta: ”Minä olen uhri muiden joukossa”

Behemoth esiintyy Suomessa juhannuksena. Yle tapasi Puolan tunnetuimmain metalliyhtyeen nokkamiehen Gdańskissa. Nergalin mukaan Puolassa joudutaan jatkuvasti taistelemaan kansalaisten demokraattisista perusoikeuksista.

Till Lindemann esiintymässä Helsingissä soolokeikalla vuonna 2020.

Kierre Rammsteinin ympärillä jatkuu – katso, miten syytökset saksalaisbändin laulajaa kohtaan ovat edenneet

Maailman suurimpiin kuuluva yhtye Rammstein on joutunut vakavien syytösten kohteeksi. Useat naiset ovat kertoneet seksuaalisesta väkivallasta ja huumaamisesta keikkojen yhteydessä.

Rockfestin yleisöä.

Tällaista on meno Mötley Crüen ja Def Leppardin tähdittämällä Rockfestillä – katso kuvakooste Suomen suurimmalta rock-festarilta

Hyvinkäällä järjestetty Rockfest on kerännyt kolmen päivän aikana noin 50 000 hengen yleisön. Tapahtuma on erikoistunut etenkin ikonisiin rock- ja metallibändeihin. Kuvat ovat perjantailta.

Floor Jansen esiintyi Knot-festivaaleilla Turussa elokuussa 2022.

Nightwish julkaisee ensi vuonna uuden levyn, lopettaa myös keikkailun toistaiseksi

Yhtye kertoo tulevista suunnitelmistaan sosiaalisen median kanavillaan. Uusi levy ei johda kiertueeseen, vaan kesän keikat jäävät toistaiseksi viimeisiksi.

Ville Valon profiili lähikuvassa.

Ville Valo päätyi hoitoon, ennen kuin HIM ehti valloittaa Amerikan – soolouransa aloittanut artisti ei kadu mitään

HIM oli liian kaupallinen kulttibändiksi, mutta myös turhan omalaatuinen superstarabändiksi. Ville Valon tammikuussa ilmestyneellä soololevyllä kaikuvat samat tummat sävyt.

Virolainen Goatsmegma-yhtye.

Kansainvälisesti Viro-metalli ei juuri ole menestynyt, mutta undergroundissa tapahtuu: machetet heiluvat ja vuohisota jyrää

Virossa syntyy jatkuvasti äärimetalliprojekteja ja kiinnostusta virolaisiin yhtyeisiin tuntuu löytyvän myös kotimaan ulkopuolelta. Folk-yhtye Metsatöll on kuitenkin ainoa isosti breikannut virolainen metallibändi.

Mercyful Faten yleisöä.

Hevimusiikki voi tutkitusti parantaa mieltä ja nyt se on valittu myös mielenterveysteemaksi: “Yhdessä diggailu purkaa aggressioita”

Mielenterveyden keskusliiton kulttuuriteema on hevimusiikki. Se on oiva keino kipeiden asioiden käsittelyyn. Sanansaattajaksi valittiin Raskasta joulua -kiertueen perustaja Erkka Korhonen.

Koostekuva kansainvälisistä musiikkidokumenteista joita Teemalla ensiesitetään loppukeväästä 2023, mukana Sinéad O'Connor, Dinosaur Jr, KLF, CCR ja Abba.

Sinéad O'Connor, KLF, CCR, Abba, Dinosaur Jr, K-poppia, soulia ja tietokoneita – Teeman ja Areenan musiikkidokumenttien kevät soi moniäänisenä

Miksi KLF poltti saarimökin takassa miljoona puntaa? Kuinka Abban ”tauko” sujui? Puhuvatko Dinosaur Jr:n jäsenet toisilleen lavalla? Mitä Sinéad O’Connorille tapahtui paavin kuvan repimisen jälkeen? Esittelyssä Teeman ja Areenan kevään musiikkidokumentit.

Nightwish -yhtye Etelä-Amerikan kiertueella poseeraamassa lavalla konsertin jälkeen.

Suomalainen metallimusiikki kohdataan tunteen palolla Latinalaisessa Amerikassa, jonka oma metalli ei viihdytä vaan opettaa

Latinalaisen Amerikan hevifanit suhtautuvat intohimoisesti suomalaiseen metallimusiikkiin, kuten viime syksynä siellä kiertäneeseen Nightwishiin. Alueen oma metalli on usein sidoksissa yhteiskuntaan ja kipeään historiaan.

Apocalyptica-yhtye.

Apocalyptica yllättyi itsekin: biisi pääsi Netflixin kymmenien miljoonien katsojien Wednesday-sarjaan

Tim Burtonin Addams Family -sarjan musiikista vastaa Burtonin luottomies Danny Elfman. Wednesday-sarja rikkoi ensimmäisen viikon katsojamäärällään Netflixin ennätyksen.

Timo Kotipelto katselee rannalla Lappajärven ulapalle.

Stratovarius vei suomalaista heviä maailmalle ja menestyi – eksotiikka ja slaavilainen melankolia kuuluvat Suomen musiikkiviennissä edelleen

Stratovarius on suomihevin pioneeri, joka näytti muille mallia 1990-luvulla tekemällä ensimmäisenä kiertueen Etelä-Amerikkaan. Suomalaisen musiikkiviennin arvo lähentelee 100 miljoonaa euroa.

Iron Maidenin yhtye.

Lipunmyynti ollut vilkasta – Iron Maidenille lisäkeikka Tampereelle

Ensi kesänä Suomeen saapuva bändi esiintyy Tampereella kesäkuussa. Keikan lämmittelijä ilmoitetaan myöhemmin.

Stratovarius-yhtyeen keulahahmo Timo Kotipelto Puoli seitsemän -ohjelman studiossa istumassa pinkillä sohvalla.

Stratovariuksen Timo Kotipelto toteutti sen, mistä moni haaveilee – "Talvella saattaa olla päiviä ettei yhtään autoa mene ohi"

Moni suomalainen haaveilee maallemuutosta. Lappajärven kesämökistä tuli metalliyhtye Stratovariuksen Timo Kotipellolle niin tärkeä paikka, että hän päätti muuttaa sinne pysyvästi.

Nightwish Kuopiorockin 2021 lavalla

Nightwish esiintyy Vaasassa tulevana kesänä – tavoitteena stadionin yleisöennätyksen rikkominen

Nordic Live Productions tuo Nightwishin Vaasaan osana Human Nature -kiertuetta. Kansainvälisesti menestyneessä yhtyeessä rumpuja soittaa vaasalainen Kai Hahto.

Metallimusiikin tutkija Toni-Matti Karjalainen ja kiteeläinen musiikinopettaja Plamen Dimov

Melankoliaa ja kansanperinnettä metallimusiikin seminaarissa Kiteellä – lokakuun pimeydessä pohditaan metallin syvintä olemusta

Nightwishin suosion vanavenedessä Kiteelle syntyi kulttuuritapahtuma Kimaf. Se kasvoi monimuotoiseksi kulttuuritapahtumaksi, johon kuuluu myös seminaareja.

Wacken Open Air 2022 Lordin keikasta kuvankaappaus.

30-vuotiaan Lordi-yhtyeen tarina yksiin kansiin – Mr. Lordi: "Rehellinen kirja kertoo oikeasti sen, mitä on tapahtunut"

Lordi-yhtyeen vaiheisiin mahtuu monia käänteitä. Kirjailija Maria Jyrkäksen mielestä kirjan avainkysymys on: “mikä on palkinto siitä, kun ei anna periksi?"

Metallimuusikko Harri Kuokkanen.

Harri Kuokkanen on bodaava black metal -muusikko, joka puolustaa eläinten oikeuksia ja pohtii totaalikieltoa lihansyönnille

Heideggeriläisestä filosofiasta inspiroituneen Kuokkasen mielestä ihmisen pitäisi nöyrtyä luomakunnan edessä, eikä päinvastoin.

Yleisöä Assemblyssa.

Suomen suurin tietokonefestivaali käynnissä: katso kuvat tuhansien pelaajien Assemblysta, jossa Counter Strike jyllää

Assembly-tietokonefestivaali täyttää 30 vuotta ja juhlan kunniaksi tapahtumassa on uusia elementtejä tutun pelaamisen lisäksi.

Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä, yle tv1

Yhdysvaltain Nato-käsittelyssä mainittiin Simo Häyhä – legendaarinen tarkka-ampuja on maailmalla tunnettu popkulttuurihahmo

Maailman parhaaksi tarkka-ampujaksi tituleerattu Simo Häyhä eli Valkoinen kuolema on suosittu hahmo paitsi sotahistoriassa myös esimerkiksi animessa ja metallimusiikissa.

Antti Tuisku poseeraa värikkäässä asussa valkoista taustaa vasten heinäkuussa Helsingissä.

Amorphis tulee Qstockiin, Antti Tuisku lauantaina Päälavan viimeinen esiintyjä

Alun perin pääesintyjän piti olla Limp Bizkit, mutta yhtye perui koko kiertueensa.

Deep Purple

Deep Purplen keikka siirtyy Eteläpuistosta Hakametsän parkkipaikalle – muina esiintyjinä muun muassa Uriah Heep ja Andy McCoy

Heinäkuun 28. päivä järjestettävä konsertti tarvitsi lisää tilaa ja Hakametsässä sen järjestäminen onnistuu paremmin.

Sami Hirvisaari Tuska-festivaalilla.

Korn, Ensiferum, Mercyful Fate, Heilung: Tuskassa nähtiin metallityylejä laidasta laitaan – katso vauhdikkaat festarikuvat

Helteisessä Tuska-festivaalissa juhlitaan taas kymmenien tuhansien ihmisten voimin perjantaista sunnuntaihin. Galleria näyttää tunnelmia kahdelta ensimmäiseltä festaripäivältä.

Francesca Frattucci, kahvila-yrittäjä.

Francesca Frattucci muutti Italiasta Suomeen metallimusiikin perässä – "Kaikki unelmani ovat käyneet Suomessa toteen"

Italialainen kahvila Kirkkonummella on tänä viikonloppuna kiinni, koska sen omistaja, Francesca Frattucci, on Helsingissä Tuska-festivaaleilla.

Mies aurinkolasit päällä vihreässä sporttiautossa.

Hevikitaristi ja säveltäjä Markus Vanhala sai Kulttuurirahaston kulttuuripalkinnon: "Metallista on tullut entisten nuorten musiikkia"

Omnium Gatherum ja Insomnium bändien kitaristi-säveltäjä Markus Vanhala on vuosikymmenien ajan keikkaillut maailman suurilla lavoilla. Kurkistimme treenikämppään ja kysyimme, tuleeko keikoille muita kuin harmaantuvia miehiä – ja riittääkö tulevaisuudelle vielä haaveita.

Ruotsalainen black metal -yhtye Dark Funeral.

Ruotsin black metal -konkari Dark Funeral: “Niin kauan kuin hengellisyydellä tehdään politiikkaa, sitä pitää kritisoida”

Dark Funeralin tuoreella albumilla Saatana on vertauskuva, jonka avulla vastustetaan järjestäytyneitä uskontoja. Suomalaistaustaista laulajaa Heljarmadria kiinnostaa myös skandinaavinen mytologia.

Stam1na lavalla Oulun YleXPopissa

Sauna Open Air järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen – Hakametsässä heinäkuussa järjestettävän festivaalin ohjelma julki

Sauna Open Air järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen. Uusi keikkapaikka on legendaarisen Hakametsän jäähallin parkkialue.

Amorphis-laulaja Tomi Joutsen tietää death metal -laulun salat kuin Väinämöinen – "Suohon en ole ketään laulanut, mutta illalla voisin laulaa kaverit avantoon!"

Amorphis-laulaja Tomi Joutsen tuntee death metal -laulun salat kuin Väinämöinen: "Suohon en ole ketään laulanut, mutta avantoon voisin kaverit illalla öristä!"

Suomi-metallin ikoni, Amorphis, lähtee Jenkkikiertueelle huhtikuussa. Myös kesän festarikalenteri alkaa täyttyä. Laulaja Tomi Joutsen kävi kertomassa uudesta Halo-albumista – ja avantouinnista.

Jouni Hynynen ulkona pakkassäässä.

Jouni Hynysen sanoitukset vilisevät piruja ja perkeleitä, ja niitä hän näkee nykyajan kaupallisuudessa – kristinuskoon ja Raamattuun hän suhtautuu lämmöllä

Kulttuurivieras, Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja Jouni Hynynen on huolissaan siitä, mitä kaupallinen viihde tekee meille. Ruudut ovat kaapanneet ihmisten huomion läheisten ihmisten sijaan.

mies kuvassa

Tuomas Rytkösen black metal -musiikki ammentaa saatananpalvonnasta ja rienaamisesta – mutta onko kristinuskon pilkkaamisessa enää mitään shokeeraavaa?

Kotimaisen black metalin näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Horna-yhtyeen Tuomas Rytkönen kertoo, miksi black metal on viime aikoina liitetty natseihin ja miksi musiikissa pitää olla oikeus solvata ketä vain.

Laulajalla on harmaa maski päässään, takaa nousee savusumua.

Turkuun suunniteltu suurkonsertti järjestetään ensi vuonna – metalliyhtye Slipknot taas esiintyjäksi

Turku joutui koronapandemian takia perumaan suurkonsertin tämän vuoden elokuulta. Myös Slipknot ilmoitti tuolloin konserttinsa perumisesta.

Mies laulaa mikrofoniin.

Vinyylilevyjen suosio miellyttää metallikitaristia – "fanitkin toivovat bändin musiikkia vinyylin muodossa"

Hevibändi Silver Bulletin Hannes Horma sanoo, että vinyylilevyn kuuntelee yleensä kokonaan. Sen sijaan suoratoistossa musiikkia kuunnellaan helposti kappale kerrallaan.

Joonas Salminen, Jarmo Hyvärinen, Aki Pommelin.

Black Album täyttää 30 vuotta – Metallica-fanit kertovat, miksi siitä tuli kaikkien aikojen klassikko: “Kuuntelin kasettia himassa ja olin ihan sekaisin”

Metallican The Black Album merkitsi yhtyeelle tyylimuutosta ja riskejä, mutta lopputuloksena syntyi genrerajoja rikkonut albumiklassikko, joka lumoaa yhä uusi sukupolvia.

Turmion Kätilöt, Shag-U, MC Raaka Pee, Petja Turunen, Saku Solin

Marginaaliyhtyeestä tuli isojen festareiden vetonaula: shokeeraaminen on vähentynyt, mutta Turmion Kätilöt haluaa edelleen olla “pikkasen vaarallinen” 

Turmion Kätilöt valtaa tänä kesänä kotimaisia festareita ja suuntaa loppuvuodesta Euroopan kiertueelle Nightwishin kanssa.

Lordi saa koronarokotuksen.

Eurovision winner Lordi gets Covid jab at 'pop-up' vaccination event

The event was aimed at encouraging people to get Covid jabs as well as promoting the use of free rapid testing.

Within Temptation

Within Temptationista tutun Sharon den Adelin viesti faneilleen: "Jokainen saa olla sellainen kuin haluaa"

Kuopiorockissa torstaina esiintynyt hollantilaisyhtye Within Temptation on yksi harvoja tämän kesän ulkomaalaisia festivaalivieraita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle