Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joonas Konstigin kolumni: Ihmiset ovat pelottavan kuuliaisia ja pari muuta asiaa, jotka koronavuosi on opettanut

Nähtävästi oikeudet ovat vain sivistyksen ohut kuoritakki, joka ollaan paniikin tullessa valmiit heti heittämään pois. Vielä nopeammin hän korvaa rationaalisen ajattelun maagisella, kirjoittaa Konstig.

Korona toi kuoleman Anni Alakoskelan, 22, ikäpolven huoleksi liian varhain – vanhemmat selviävät pandemiasta henkisesti helpommalla

Korona kasvatti alle 25-vuotiaiden ahdistusta ja kuolemanpelkoa, mutta hautajaisiin osallistumisesta tuli etuoikeus.

Kuolema vyöryy korona-aikana jokaisen silmille tavalla, jollaista ei ole nähty sitten maailmansodan – kuolemantutkija: Me voimme olla toisillemme hengenvaarallisia

Kuolema-festivaaleilla voi miettiä omaa suhtautumistaan kuolemaan ja vaikkapa suunnitella itselleen hautajaiset. Myös koronan vaikutuksia kuolemanpelkoon pohditaan.

Koreografi teki teoksen vaietusta aiheesta ja osui kipupisteeseen: syöpä pelottaa ja ahdistaa läheistä samalla tavoin kuin sairastunutta

Koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo käsitteli puolisonsa syöpää tekemällä omista tunteistaan tanssiteoksen.

Vakavan sairauden myötä tulee pelko kuolemasta – Laura Annala puhuu siitä, mistä ei saisi puhua: "Kuulematta jää, miten suurta pelko on"

Lähes jokaiselle sairastuneelle pelko kuolemisesta tulee jossain vaiheessa. Silti siitä on edelleen vaikea puhua omaisten ja lääkärienkään kanssa.

Suomen hauskin mies – draamaelokuva elämänhalusta ja naurun voimasta epätoivon hetkellä

Mustan huumorin sävyttämä elokuva elämänhalusta ja naurusta.

Seela Sella on 40 vuoden ajan valmistellut vainajia hautaamista varten: "Se vie kuolemanpelon ja on suurin palvelus minkä voi tehdä"

83-vuotias näyttelijä esittää Adolf Hitleriä Tampereen Työväenteatterin näytelmässä Hitler ja Blondi.

Kun mies vajosi jäihin pimeänä pakkasiltana, Teemu Keravuori syöksyi heti pelastamaan – miksi joku auttaa hädässä ja toinen ei?

Jo pienillä lapsilla on taipumus auttamiseen, mutta osa meistä sälyttää vastuun mielummin muille.

Asta Lepän kolumni: Ajasta ikuisuuteen

Kuten Juice Leskinen aikoinaan lauloi: elämä on kuolemista, kirjoittaa tietokirjailija Asta Leppä.

Kuolemanpelon työstäminen on tärkeä osa parantumattomasti sairaan hoitoa – Asiantuntija: tulisi alkaa kauan ennen saattohoitoa

Iäkäs kuolemansairas pelkää kärsimystä, kipua ja heitteillejättöä. Nuorta huolestuttaa toisista riippuvaiseksi tuleminen.

"Naisten kautta saa todellisemman kuvan yhteiskunnasta" – Suomessa tuntematon Marko Vuorinen kerää kiitosta amerikkalaisilla dokumenttifestivaaleilla

Marko Vuorinen teki elokuvan räppäristä, jonka elämää varjosti alituinen kuolemanpelko. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Hilda-vauva elää ja voi hyvin vastoin ennusteiden: ”Me uskoimme, kun lääkärit sanoivat Hildan kuolevan”

Saara Toloselle ehdotettiin aborttia 20. raskausviikolla. Kun Hilda-vauva syntyi, hänelle luvattiin elinaikaa vain kahdesta päivästä pariin viikkoon. Tällä viikolla tyttö täytti vuoden ja 10 kuukautta.

Nannan mieli särkyi, kun veli teki itsemurhan

Tuhkimotarinoiden Nanna pyristeli takaisin elämään.

Miten lapsen eri pelkoihin pitäisi suhtautua? Katso lastenpsykiatrin vinkit

Lastenpsykiatri Janna Rantala neuvoo, miten vanhempien kannattaa suhtautua lasten erilaisiin pelkoihin.

Kuoleminen voi pelottaa – "Kuoltuani en mene taivaaseen enkä helvettiin, vaan rakkaitteni sydämiin"

Kuoleminen voi pelottaa sekä kuolevaa että hänen läheisiään. Kuolemasta voi pienin keinoin tehdä myös hyvän.

Sieppauksesta selvinnyt Atte Kaleva Kabulin panttivankidraamasta: Sieppaajien voi olla vaikea kommunikoida naisen kanssa

Atte Kaleva arvelee, että Afganistanin sieppaustilanne saattaa kestää vielä kauan, mutta yleensä siepatut on vapautettu.

Performanssitaiteen 70-vuotias rocktähti Marina Abramović: "Sotkemme elämämme paskaan, kun emme uskalla ajatella kuolemaa"

Marina Abramović on viillellyt itseään Guggenheimissa ja antanut yleisölle luvan vaikka ampua hänet. Taiteilijan mielestä olemme uskomattoman laiskoja voittamaan pelkoa ja kipua.

Imatranajon veteraani ei koskaan unohda kuolemanpelkoa ennen kisaa: "Olin aina hyvin hermostunut"

Ossi "Ode" Nikkinen on paikallinen moottoripyörälegenda. Nuoruudessaan hän voitti maailman parhaan kuljettajan Agostinin sekä ajoi Imatranajossa huippukuskien rinnalla.

Inhimillinen tekijä: Miksi vanhuus pelottaa?

Mitä pitäisi tehdä, että saisi arvokkaan vanhuuden.

Korkean profiilin kuolema?

Surtiinko David Bowieta väärin

Vanhakin ihminen voi kokea kuolemanpelkoa

Terhokodin ylilääkärin Juha Hännisen mukaan kuolevat ihmiset kaipaavat viimeisillä hetkillään turvallisuutta. Saattohoidossa on edelleen tarjolla liian vähän tukipalveluja.

Kuolemassa on paljon kaunista

Kuolinhetki on usein kaunis ja hyvin tehty saattohoito helpottaa myös surutyön tekemistä. Elämä on arvokasta niin kauan kuin sitä on jäljellä.

Näkökulma: Someen on saatava yksinäisyyttä, masennusta ja pahoinvointia

Yksinäiset ihmiset rakentavat sosiaalisessa mediassa kulisseja ja pakenevat ongelmiaan. Masennus, pahoinvointi ja kuolemanpelko ovat somessa säälittävää valittamista, kirjoittaa Lauri Silvander.

Suomalainen rauhanturvaaja purkaa tuntojaan edelleen saunassa, vaikka tukeakin olisi tarjolla

Esimerkiksi Afganistanissa rauhanturvaajat kohtaavat entistä enemmän riskitilanteita, joista puhuminen hoidetaan yleensä miesten kesken lauteilla löylyä heittäen. On kuitenkin tiedossa, että kriisinhallintatehtävien läheltä piti -tilanteet voivat purkautua mielen sopukoista vasta kotimaassa palveluksen päätyttyä. Tukipuhelin tarjoaa apua heille, jotka siihen tahtovat tarttua.

Pekka Ervasti: Ketjukirje Jemenistä

Terveisiä täältä Jemenistä! Kautta kahleitteni, minua on kohdeltu hyvin.

Yllättävä tieto: Suomi on rikkaiden maiden uskonnollisimpia

Kyselyssä esimerkiksi irlantilaiset jäivät hengenkansana Suomen taakse. Vauraista maista vain Belgia ja Yhdysvallat ovat Suomea uskonnollisempia.

Suomessa ainakin 400 stressireaktioon sairastunutta rauhanturvaajaa

Posttraumaattinen stressireaktio on mielenterveydellinen sairaus, jossa yhtäkkiset shokit ja kuolemanpelko kuormittavat psyykeä tavalla, joka edellyttää yleensä lääke- ja terapiahoitoa. Aiheesta lisää illan MOT-ohjelmassa, TV1 klo 20.

Kuolemanpelko voi purkautua vaikka pullaan

Hätälaskun Venäjälle tehneen lentokoneen suomalaismatkustajien valitukset matkanjärjestäjien palveluista eivät ihmetytä kriisiterapeuttia. Hengenvaarallisesta tilanteesta selviytyminen voi purkautua vähäpätöiseltä tuntuvaan asiaan.

"Talvisota oli raskas, se oli yhtämittaista pommitusta"

Lottamuistojen suurelokuva Viimeinen testamentti on valmistunut esityskuntoon. Sota jätti jälkensä rintamalla työskennelleisiin naisiin, jotka joutuivat rauhan tultua vaikenemaan kokemuksistaan. Nyt näiden rintamalottien muistot on koottu dokumentiksi, jonka ensiesitys järjestettiin maanantaina Hämeenlinnassa Suomen Tykistömuseossa.

Kuolleena syntynyt arvostaa elämää

Elokuvaohjaaja Kiti Luostarinen oli syntyessään pieni sininen mytty, joka elvytettiin elämään. Kuolema on hiponut ohjaajaa usein läheltä ja dokumenttielokuva kuolevista muutti hänen asenteensa arkeen.

Muoviukkeli esittelee Lauri Maijalan käsikirjoittajana

Muoviukkeli – eli veteraani Johanneksen ilmestys on tämän syksyn suurin satsaus lahtelaisessa Teatteri Vanhassa Jukossa. Ohjaaja Lauri Maijala on ensimmäistä kertaa käsikirjoittanut näytelmän ammattiteatterille. Kantaesitys peilaa tekijöidensä mukaan keskiluokan kuolemanpelkoa.

Kuolemasta ei puhuta

Kaikki tietävät, että kaikki kuolevat, silti emme osaa kohdata sitä, kirjoittaa Ykkösaamun kolumnisti Jertta Blomstedt.

Lihavuusleikkaus antoi uuden elämän

Sonkajärveläinen Ritva Leinonen heräsi eräänä yönä pelottavaan ajatukseen. Leinonen pohti, että jos hänelle tulee umpisuolentulehdus, hän kuolee. Kukaan ei voisi leikata häntä. Tästä havahduksesta alkoi joulukuussa 2007 yli 200 kiloa painaneen Ritva Leinosen elämäntapamuutos. Painoa on pudonnut reilusti yli sata kiloa.

Mäki: Nyrkkeilyssä kulma on kuningas

Nyrkkeily on klassinen kamppailulaji, jossa ottelija kohtaa kuolemanpelkonsa. Valmentajana, managerina ja promoottorina työskentelevä Pekka Mäki oli kertomassa lajista Radio Suomen Ajantasan lauantaivieraana.

Massahysteria saa eläimen esiin ihmisessä

Professori Jouko Lönnqvistin mukaan ihmisessä on pelon käsittelyssä samat rakenteet kuin vaikkapa hiiressä tai rotassa. Kuolemanpelko saa aikaan primitiivireaktion ja ihminen tekee mitä tahansa selviytyäkseen.

Kuolema on osa elämää

Valokuvataiteilija Minna Havukainen haluaa tuoda kuoleman lähemmäksi nykyihmistä. Turussa, Galleria Titanikissa, avautuvassa näyttelyssä nähdään muun muassa video äitiään hyvästelevästä naisesta, joka arkuttaa ja pukee äitinsä ruumista tämän viimeiselle matkalle.

Kotikadun Kaisa

Mäkimaiden Eevan äiti Kaisa tuli Kotikadulle kuolemaan.

Mikael Jungner sukelsi syöpään

Sairastuminen sysäsi liikkeelle muutoksen

Suomalainen kuolema -dokumentti

Miten suomalainen yleensä kuolee?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle