Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen aamu tänään: Valmiuslain mahdollinen käyttöönotto puhuttaa – mitä terveydenhoitoalalla tästä keinosta ajatellaan? Katso lähetys tästä

Aamun kirjan vieraana Finlandia-palkittu Anja Portin. Viimeinen sana pohtii sitä, mihin kirjallisuuskritiikkiä tarvitaan.

Raisa Omaheimon kolumni: Et valitse itse kirjoja, joita luet

Olin pitkälle yli 20-vuotias, kun havahduin siihen että olin kasvanut miesten kirjoittamilla kirjoilla, kirjoittaa Raisa Omaheimo.

Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

Kirjallisuusprofessori lyttää kirjailijoiden hypettämisen – "Krääsä pitäisi riisua kirjallisuuden ympäriltä"

Emeritusprofessori Yrjö Varpion mielestä lukija on alkanut etääntyä yhä enemmän kirjailijan tekstistä. Kirjailijan sanomaa kuorrutetaan, ja kirjailijasta kerrotaan henkilöjuttuja.

Kuka saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon? – katso suora lähetys klo 14

Voittajan julkistaa Ruotsin akatemian sihteeri Sara Danius. Palkintoa on jaettu vuodesta 1901 lähtien.

Timo Sandberg: Murhakuja

Timo Sandbergin jännitysromaani kertoo äärioikeiston julmista toimista Lahden seudulla 1930-luvun alussa. Murhakuja on sujuvasti kirjoittua ajankuvaa yli 80 vuoden takaisesta laittomuuden ajasta, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Rauman kirjastossa livemusiikkia: "Katsomme miten asiakkaat suhtautuvat"

Musiikkiosasto on Rauman kirjastossa hiljaisen huoneen vieressä. Ensi kuussa siellä ei ehkä ole enää niin hiljaista. Kirjasto testaa, miten asiakkaat suhtautuvat ääneen ja musiikkiin lukukokemuksen lomassa.

Olli Heikkonen: Regional-Express

Olli Heikkosen uusimman runokokoelman nimi viittaa Luxemburgissa, Saksassa ja Itävallassa liikennöiviin juniin, jotka kulkevat myös vanhoilla radoilla ja pysähtelevät pienillä asemilla. Heikkosen uutuuskokoelma on ainutlaatuinen. Kaikki kokoelman 42 runoa on kirjoitettu eräänlaisella peilimenetelmällä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Georges Simenon: Maigret - Kootut kertomukset

Olen pitänyt Georges Simenonin esittämästä yhteiskuntakritiikistä. Vaikka Maigret edustaa lakia ja selvästi kokee rikollisen epäonnistuneena ihmisenä, hän ymmärtää myös rikollista, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Jukka Laajarinne: Tiloissa

Jukka Laajarinne kirjoitaa miten ihmisen käyttämiä tiloja; rakennuksia, katuja ja kaupunkeja suunnitellaan käyttäjien kantaa kysymättä. Kauppamiesten suunnittelulla pyritään ihmisen keskittymiskykyä tietoisesti harhauttamaan ja houkutellaan tekemään ratkaisuja, joita hän ei normaalisti tekisi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Seppo Meriläinen: Pimeän rahan uhrit

Kemijärveläinen Seppo Meriläinen on kirjoittanut jännitysromaanin, jonka tarina voisi olla nytkin totta. Pienyrittäjän elämä ja yrittäminen tämän päivän Suomessa on aivan liikaa kiinni tuurista ja monista yrittäjästä itsestään riippumattomista tekijöistä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka

Liekö kirjoittajan ironiaa nimetä Jussi Jurkka Tuntemattomaksi tähdeksi, koska hän jos kuka oli tunnettu sekä teatteri- että elokuvanäyttelijänä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Lauri Viita: Ne runot, jotka jäivät

Vuonna 1965 kuolleen Lauri Viidan arkistoista löytyneistä runoista on ilmestynyt uusi runokokoelma nimeltään Ne runot, jotka jäivät. Mukana on taidokkaita helmiä mutta myös turhaa täytettä., kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Mauno Kylli – Markku Torkko: II Lapin kaskukirja

Mauno Kyllin ja Markku Torkon II Lapin kaskukirja täyttää mainiosti sen puutteen, joka on ollut olemassa Lapin kaskukirjallisuudessa. Yhdessä ensimmäisen osan kanssa ne muodostavat mainion kokonaisuuden, joiden seurassa nirsokin lukija varmasti nauraa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Jyrki Lappi-Seppälä: Tuulimyllyjä päin

Jyrki Lappi-Seppälän muistelmien Tuulimyllyjä päin avulla lukija pääsee niin 1950-luvun Helsingin kuin myöhempien vuosikymmenten innokkaiden ja palavaotsaisten kulttuuriradikaalien sisäpiirin tunnelmiin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti

Kyyhkysinetti on hädänalaisen huutolaislapsen kasvutarina ja tärkeä hätähuuto sadan vuoden takaa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Mauri Paasilinna: Suomaalaiset

Mauri Paasilinnan romaanin voi lukea kivikaudelle sijoittuvana seikkailukertomuksena, jossa rauhalliset ihmiset ovat luonnon armoilla ja raakojen vihollisten takaa-ajamina. Mauri Paasilinna on jäänyt suotta tunnetumpien veljestensä varjoon, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Tommi Uschanov: Hätä on tarpeen

Vaikka ei olisi kirjoittajan kanssa samaa mieltä, herättää Tommi Uschanovin kirja lukijassa uusia ajatuksia. Ravistelua tämä pessimistinen aikamme tarvitsee ja siinä asiassa Uschanov mielestäni onnistuu, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Sari Pöyliö: Ihmisen veri

Sari Pöyliön Ihmisen veri on hyvin koukeroinen romaani. Niin koukeroinen, että lukija joutuu välillä pysähtymään ja miettimään, miten tämä luku oikein liittyy tarinaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Heidi Köngäs: Hertta

Heidi Köngäs kuvaa mielestäni hyvin kuinka vierasta tavallinen elämä oli sekä Hertta Kuusiselle että Yrjö Leinolle. Vallankumoukselliselle ja mammanpojalle arjen tosiasiat olivat toisarvoisia, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Annamari Marttinen: Vapaa

Alkuvuodesta ilmestyi hyvin ajankohtainen romaani, joka on saanut aivan liian vähän huomiota. Kun Annamari Marttinen on kirjoittanut romaaniaan, oli Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä muutama tuhat vuodessa. Tänään se on vähintään kymmenkertainen, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Anna Gavalda: Parempaa elämää

Anna Gavaldan Parempaa elämää koostuu kahdesta erillisestä tarinasta. Niitä yhdistää päähenkilöiden suhtautuminen elämään ja uskallus yllättäviin ratkaisuihin, jotka voivat muuttaa kaiken, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Julio Cortázar: Tuli on kaikki tulet

Julio Cortázarin novellikokoelma Tuli on kaikki tulet koostuu kahdeksasta novellista, joiden maailma on hieman vinksallaan. Sen lisäksi kirjailija käyttää tietoisesti kerrontatapoja, joissa lukija joutuu olemaan tarkkana, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Testaa kuinka hyvin tunnet Finlandia-voittajat?

Testaa tunnistatko Finlandia voittajat

Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari: Jätetyt kodit, tuhotut sillat

Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari ovat tehneet kirjassaan hienoa perustutkimusta, jonka näkökulma on perinteisestä sotahistoriasta poikkeava tavallisen ihmisen näkökulma, toteaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Liisa Helve-Sibaja: Hausfrau – Kotona Sveitsissä

Liisa Helve-Sibajan teos Hausfrau on kertomus siitä, miten suomalainen nainen sopeutuu sveitsiläiseen elämään. Se on paikoin hyvinkin hauska ja silmiä avaava kirja, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Katja Petrovskaja: Ehkä Esther

Kiovassa vuonna 1970 syntyneen Katja Petrovskajan Ehkä Ester -romaanin sävy ei ole katkera tai kaunainen, vaikka aihetta sellaiseen olisikin. Romaani on suvun rankoista kokemuksista kirjoitettu kaunis ja koruton kertomus, jolle soisi mahdollisimman paljon lukijoita, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan

Kurt Nuotio: Liukastelija

Teatterinjohtaja ja -ohjaaja Kurt Nuotio on juuri julkaissut muistelmiensa toisen osan nimeltään Liukastelija. Hänen lapsuusajastaan kertova muistelmien ensimmäinen osa Karvainen rahastaja ilmestyi vuonna 2013, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Pentti Haanpää: Kauneuden kirous

Kauneuden kirouksen päähenkilö on muusta Pentti Haanpään tuotannosta poiketen nainen, Anna Ansala. Hän on köyhän mylläriperheen nuorempi tytär ja poikkeuksellisen kaunis jo nuorena, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Pertti Lassila: Armain aika

Pertti Lassila on onnistunut pienessä romaanissaan luomaan kesäisen idyllin, johon menneisyys heittää synkän varjonsa. Romaanin aika yli 60 vuotta sitten tuntuu sellaiselta kuin siitä  kerrotaankin, rauhalliselta ja yksinkertaiselta, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Janne Kaisanlahti: Minä loin kauneutta

Erikoisesta kemijärveläisestä, vahvasta ja omaperäisestä persoonasta, muotikauppias Lyyli Perungasta on Janne Kaisanlahti julkaissut kirjan nimeltään Minä loin kauneutta, alaotsakkeena Muotikauppias Lyyli Perungan elämäntarina. Perunka perusti vuonna 1925 Kemijärven Muotiliikkeen ja piti kauppaa vuoteen 1961 saakka, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Lauri Mäkinen: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset

Lauri Mäkinen on kirjoittanut vetävän ja lukemaan vaativan murhamysteerin sadan vuoden takaa. Kyseessä ei ole pelkkä jännitysromaani vaan terävä ajankuva ja tarkka näkemys siitä, mitä meille ei ole kerrottu puhuttaessa suomalaisten ja muidenkin maiden lähetystyöstä Afrikassa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Miehen tie - Lasse Koskela on poissa

Kirjallisuuden asiantuntija Lasse Koskela on kuollut

Markku Ropponen: Kuhala ja vapaa pudotus

Ihmisen ikääntyminen on hyvin henkilökohtainen asia. Toinen tuntee itsensä jo viisikymppisenä ikälopuksi mutta toinen pitää itseään vielä seitsenkymppisenä reippaana ja nuorekkaana, mitä vähän kolottaa joskus jostakin. Hankalinta on, jos ihminen alkaa kokea itsensä turhaksi ja tarpeettomaksi. Sellainen ottaa mielen päälle. Silloin joudutaan helposti perimmäisten kysymysten äärellä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Etelä-Suomen Sanomat siirtyy tabloid-kokoon

Siirtyminen pienempään sivukokoon tapahtuisi ensi vuonna helmi–maaliskuussa. Samalla myös lehden sisältöjä uudistetaan.

Kirjaston informaatikkoa arastellaan suotta – tartu hihasta ja kysy lukusuositusta

Informaatikot ovat mukavia miehiä ja naisia, jotka antavat mielellään lukusuosituksia kirjaston asiakkaille. Tiedonhaun ammattilainen saattaa löytää sinulle kirja-aarteen vaikkapa varaston kätköistä.

Jussi Siirilä: Kaikkien aikojen tarina

Kemiläinen kirjailija Jussi Siirilä on monissa teoksissaan pyrkinyt ottamaan harteilleen satiirikon kaapua ja onnistunutkin siinä. Uusimmassa romaanissaan Kaikkien aikojen tarina hän pureutuu kirjailijan rooliin satiirikkona ja kaikenlaisten kuviteltujen tarinoiden ja tapahtumien luojana. Lue Juha Pikkarainen kirja-arvio.

Satu Taskinen: Katedraali

Satu Taskinen on kirjoittanut vankan romaanin ajastamme, jossa ihmissuhteet ohenevat ja menettävät merkitystään. Kaikenlainen tavara on saamassa ihmisistä ylivallan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Viljo Kinnunen: Sotaorvot

Uuden kirjavuoden voi hyvin aloittaa omakustanteella, vaikka ilman kustantajan ennakkokritiikkiä tai ohjausta julkaistavalla kirjalla on aina vaaransa latistua sekä kerronnaltaan että kieleltään keskeneräiseksi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

W.G.Sebald: Ilmasota ja kirjallisuus

Ihmisen henkinen suojamekanismi toimii siten, että kovat ja rankat kokemukset painuvat syvälle mielen sopukoihin ja yksinkertaisesti unohtuvat. Ilman unohtamista ihminen ei jaksaisi elää, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Jari Tervo: Revontultentie

Jari Tervon Revontultentie on tarkkaa luettavaa, jotta romaanin kaikista vivahteista ja erikoisesta huumorista voisi nauttia kunnolla. Pienoinen piruilun maku romaanissa kyllä pilkahtelee mutta sen me varmasti jokainen ansaitsemme, jos tekemisiämme tarkastellaan kymmeniä vuosia myöhemmin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Juha Pikkarainen Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaaksi Lapissa

Kemijärveläinen Juha Pikkarainen on asetettu Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaaksi Lapissa. Pikkarainen on kemijärveläinen kuntapoliitikko. Hän on tuttu Kemijärven sellutehtaan lakkauttamista vastustaneesta Massaliikkeestä ja Lapin Radion Kirjakammi-ohjelman kirja-arvioista.

Seppo Konttinen: Lakien synty

Seppo Konttinen käsittelee kirjassaan Lakien synty hyvin seikkaperäisesti ja yksityiskohtaisin esimerkein parin viime vuosikymmenen lainsäädäntötyötä. Laajaa lähdemateriaalia hyväksikäyttäen hän osoittaa miten suomalainen lainvalmistelutyö on kaukana demokraattisesta kontrollista, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Anita Konkka: Unennäkijän muistelmat

Kahden taiteilijan perhe-elämä ei ollut helppoa varsinkaan lapsille. Vuonna 1958 lapset jäivät omin päin perheen asuntoon, kun isä muutti lopullisesti sihteerinsä luokse ja äiti lähti kolmeksi vuodeksi freskokurssille Roomaan. Kirjailija Anita Konkan Unennäkijän muistelmat on kulttuurihistoriallisesti tärkeä teos. Kirja on sekava mutta runsas, sillä kirjassa on melkein 600 sivua, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Karl Kraus: Myrkyn käyttöohje

Karl Kraus oli satiirikko. Hänen pilkkansa ja ivansa kohteina olivat mm. byrokratia, oikeuslaitos, puolueet, kirkko ja armeija. Vaikka Karl Kraus kirjoitti aforisminsa sata vuotta sitten, ovat monet niistä kestäneet hyvin aikaa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Tuula-Liina Varis: Naisen paras ystävä

Tuula-Liina Varis on kirjoittanut psykologisen romaanin, jossa kuvataan erilaisten ihmisten outoja, osin vääristyneitäkin mielenliikkeitä ja poliisin järjestelmällistä työtä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Olli Jalonen on mielestäni kirjoittanut loistavan romaanin kesästä 1972. Hän on osannut liittää tuohon itsellenikin tärkeään aikaan sekä komiikkaa että tragiikkaa kuten hyvässä romaanissa pitääkin olla, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle