Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Palaneita kivipatsaita Pääsiäissaarella.

Metsäpalo vahingoitti pahoin Pääsiäissaaren ikonisia moai-patsaita

Moai-patsaita on yli 900, ja ne veistettiin arviolta yli 500 vuotta sitten. Ne ovat Unescon maailmanperintökohde ja populaarikulttuurin innoittaja.

Saimaannorppa makaa kiven päällä Saimaalla.

Saimaan norppasaariston pääsy Unescon luetteloon on parhaimmillaankin vuosien prosessi – tammikuussa saadaan arvio saarten mahdollisuuksista

Saimaan norppasaaristoa halutaan ehdottaa Unescon maailmanperintökohteeksi. Unesco antaa ensimmäisen esiarvion alueen luontoarvoista vuoden lopussa.

Tyhjän tontin laidassa on kukkaistutuksia, tontin vieressä on kerrostaloja.

Rauman Tarvontorin ostoskeskuksen rakentamisen aloitus vaatii myös tiedot linja-autoaseman liikennejärjestelyistä

Rauman Tarvontorin uuden ostoskeskuksen rakentamisen toivotaan konkretisoituvan vielä tänä vuonna. Rauman kaupungin mielestä alkuperäiseen suunnitelmaan tehdyt muutokset eivät ole olleet huono asia.

Petäjäveden vanha kirkko

Maanrakennustyöt hankaloittavat vierailuja Petäjäveden vanhaan kirkkoon marraskuuhun saakka

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaan Petäjäveden vanhaan kirkkoon pääsee ennen marraskuuta vain syyskuun loppupuolella parin viikon ajan. Syynä ovat sadevesien ohjauksen huolto sekä parkkipaikan laajentaminen.

Raippaluodon silta

Muistatko, kun Raippaluodon sillalla tanssittiin? 25-vuotias silta on yhä Suomen pisin ja Merenkurkun turistien suosikkikohde

Raippaluodon sillan käyttöönotosta tulee tänään lauantaina kuluneeksi 25 vuotta. Noin 150 miljoonaa markkaa maksanut silta on nykyään portti maailmanperintöalueelle. Katso jutusta, miten sillalla tanssittiin vuonna 1997.

Lapset ajavat polkupyörällä tulvavedessä.

llmastonmuutos tekee tuhoja maailman arvokkaissa perintökohteissa – Tämä näkyy jo Jemenissä ja Machu Picchussa, mutta myös Suomessa

Ilmastonmuutoksesta on tullut yksi suurimpia uhkia maailmanperintökohteille, sanoo Stefan Wessman Museovirastosta. Vanhat rakennukset kärsivät, kun ilmasto ei ole enää samanlainen kuin se on ollut vuosisatojen ajan.

Punaiseksi maalattu iso puutalo, jonka katon takaa paistaa aurinko. Talon seinässä valkoisella teksti WALO.

Oulun Koskelankylässä oleva työväentalo Walo on ehdolla maailmanperintökohteeksi – asemasta kisaa Suomessa toistakymmentä työväentaloa

Työväenkulttuuri ja historia halutaan mukaan Unescon maailmanperintölistalle. Sitä edustavia vanhoja työväentaloja kartoitetaan parhaillaan kansainvälisesti.

Forssan työväentalon juhlasali. Salin lattialla on irtotuoleja ja flyygeli. Lavalla on maalauksia telineissä.

Forssan työväentalo on ehdokkaana Unescon maailmanperintölistalle nimeämiseen

Kansainvälinen hanke työväentalojen nimeämiseksi Unescon maailmanperintölistalle on parhaillaan käynnissä eri puolilla maailmaa.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Ykspihlajan toimitalo ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi – Suomi valitsee oman ehdokkaansa 12 työväentalon joukosta

Suomessa on nimetty 12 työväentaloa, joiden joukosta valitaan ehdokas Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kotkan konserttitalo

Työväentalot halutaan Unescon maailmanperintölistalle – Suomesta ehdolla 12 työväentaloa

Suomessa on nimetty 12 työväentaloa, joiden joukosta valitaan ehdokas Unescon maailmanperintökohteeksi.

Skylt för Bodvattnet runt - vandringsled i Korsholms skärgård.

Björkö-Panike vaellusreitin kehittäminen Mustasaaressa jatkuu – Svedjehamniin on valmistunut Merenkurkun alueesta kertova opastus- ja inforakennus

Kesän aikana myös alueen suosituimpiin kuuluva retkeilyreitti Bodvattnet runt saanut levähdyspaikoiksi uudet maastokalusteet.

Muraali Vilnassa.

Neuvostoaikainen tehdas ränsistyi Vilnassa “no go -alueeksi” – nyt seiniä koristavat kansainvälisten taiteilijoiden tekemät muraalit: katso kuvat

Muraalit ovat Liettuassa kasvava trendi. Pääkaupunki Vilnassa sijaitseva Open Gallery kattaa yli 50 taideteosta, ja alue on liettualaisen muraalikulttuurin ja katutaiteen ensimmäinen laajempi kokonaisuus.

Verlan tehdaskylän Patruunan pytinki Kouvolassa.

Tehdas ja sen pelottavat koneet tekivät vaikutuksen sveitsiläiseen pariskuntaan – palasivat nyt lapsiensa kanssa juhlavuotta viettävään Verlaan

Tulevaisuudessa maailmanperintökohde Verlan miljöö uudistuu merkittävästi, kun tehtaan johtajan asuntona toiminut huvila saadaan jälleen käyttöön.

Metallisia tellinkejä tiilitalon ympärillä.

Sadat ihmiset elävät arkeaan keskellä Alvar Aalto -nähtävyyttä – yksi alueen helmistä kunnostetaan nyt

Julkisivun kunnostamisen lisäksi vanhassa tehtaanjohtajan talossa Kantolassa Kotkan Sunilassa rakennetaan pergoloita uusiksi. Ne rakennetaan alkuperäisten piirustusten mukaan.

Mies seisoo lipporenkulla Tornionjoen yllä Kukkolankoskella. Vesi on tulvakorkeudessa kesäkuussa 2020.

Tornio aikoo olla maailmanluokan rajakaupunki vuonna 2030 – kehitysjohtaja perustelee tavoitetta terästeollisuudella ja rajayhteistyöllä

Kaupunkistrategiallaan Tornio linjaa toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteita. Kärkihankkeita ovat Kukkolankosken saaminen maailman perintökohteeksi ja Pohjan Stadionin käyttöasteen nosto.

Svedjehamn.

Merenkurkun saaristo selviytyy hyvin ilmastonmuutoksesta – suomalaisruotsalainen työpaja on arvioinut ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailmanperintöalueeseen

Ruotsin ja Suomen yhteisessä työpajassa kartoitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia Merenkurkun saaristoon ja Ruotsin Korkearannikon maailmanperintöalueeseen ilmastoherkkyysideksin avulla.

Olonurkkaus, lappu ja tuoli.

Terhi Lindholm kehitti flippauksesta oman version – ostaa, kunnostaa ja vuokraa Alvar Aallon suunnittelemia asuntoja

Alvar Aallon suunnittelemista kohteista yksi suurimmista on Kotkan Sunilassa sijaitseva sellutehdas ja sen asuinalue. Terhi Lindholmin harrastus on ostaa Aallon suunnittelemia yksiöitä.

Matkailu ajaa komodonvaraanin ahtaalle

Jättiläisvaraani houkuttelee satoja tuhansia turisteja Indonesian saarille – räjähtävä matkailu kutistaa maailman suurimman liskon asuinsijoja

Unescon mukaan Indonesian kunnianhimoinen matkailuhanke voi kutistaa Komodon kansallispuiston luontoalueita kolmannekseen.

kirjailija Jari Järvelä seisoo funkkistalo Kantolan edessä

Alvar Aallon Sunilan tie maailmanperintökohteeksi on pitkä – Kotkan kaupunki alkaa kuitenkin jo töihin, jotta haave Unescon listalle pääsystä toteutuisi

Kotkan kaupunki kunnostaa ensi vuonna Alvar Aallon suunnittelemaa entisen tehtaanjohtajan asuntoa ja kehittää Sunilan alueen matkailupalveluita. Pääsy Unescon listalle edellyttää alueen suojelua ja kunnossapitoa.

Grönvita cyklar parkerade på torget framför Raumo rådhus, ett gult hus med ett högt klocktorn.

Vanhassa Raumassa vuosittain yli miljoona kävijää

Suurin osa kävijöistä on paikkakuntalaisia.

Saimaannorppa.

Metsähallituksen kyselyyn vastaajat haluavat norppasaariston Unescon maailmanperintökohteeksi – malminetsintää ja kaivostoimintaa vastustetaan

Metsähallituksen kyselyyn vastanneista 80 prosenttia kannatti norppasaariston hakemista Unescon maailmanperintökohteeksi.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

Rauma arvioi uudelleen kauppakeskuksen maailmanperintövaikutuksia

Unescon maailmanperintökeskus pyysi kesäkuun paimenkirjeessään jopa Rauman kauppakeskushankkeen jäädyttämistä.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

Ministeriö vastasi Unescolle Rauman kauppakeskuksesta: Suomen laki ei salli hankkeen jäädyttämistä

Unescon maailmanperintökeskus kehotti kesäkuussa Suomea keskeyttämään Vanhan Rauman kupeeseen suunnitellun Kanalinrannan kauppakeskushankkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan luvan saanutta hanketta ei voi enää pysäyttää.

Malminetsintäyhtiö Mawsonin kevytkairauslaitetta huolletaan Natura-alueella Ylitorniolla 25.8.2015

Kansalaisaloite kaivostoiminnan rajoittamiseksi keräsi yli 50 000 allekirjoitusta – suojelua vaaditaan valtaville alueille

Saimaa ilman kaivoksia -yhdistyksen johtohenkilöiden kansalaisaloite vaatii massiivisten alueiden rauhoittamista kokonaan kaivostoiminnalta ja malminetsinnältä.

Seinäjoen kaupungintalo

Kansainvälinen arkkitehtijärjestö "syvästi huolissaan" Aalto-keskuksen ympäristön rakentamisesta Seinäjoella

Seinäjoen Sedun Kirkkokadun rakentamishanke on nyt nousseen kohun takia saanut myös kansainvälisen arkkitehtijärjestön ilmaisemaan huolensa Aalto-keskuksen ympäristön rakentamisesta.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

Rauman tulevan kauppakeskuksen vuokrasopimuksia tehdään jo – Unesco haluaisi vielä jäädyttää rakennusluvan

Rakennuttaja ei näe edellytyksiä luvan jäädyttämiselle. Se valmistautuu parhaillaan kauppakeskuksen rakentamiseen. Koronapandemia on kuitenkin viivästyttänyt vuokralaisten löytymistä.

Kolmen ristin kirkon sisätila Vuoksenniskalla

Suomalaisen arkkitehtuurin ylpeys rapistuu silmissä – nyt tyrkyllä olisi maailmanmaine, mutta omistaja pelkää sen jäävän haaveeksi: "Hävettää"

Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Imatralla on 12:n muun Aalto-kohteen kanssa tyrkyllä Unescon maailmanperintökohteeksi. Rahaa kirkon korjaamiseen ei tunnu löytyvän.

Palkitus rivissä

Taisto Kainulainen sai Imatra-mitalin

Imatran kaupunki on tänään Imatra-päivänä palkinnut ansioituneita imatralaisia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen Euran Kauttuan Ruukinpuistossa kesällä 2021.

Tiede- ja kulttuuriministeri pitää Vanhan Rauman kauppakeskusta koskevaa Unescon kirjelmää varoituksena: Pohdittava tarkkaan, mitä tehdään

Unesco on lähettänyt Suomen valtiolle monisivuisen moitekirjelmän kauppakeskuksen suunnittelusta. Se vaatii lisäselvityksiä ja arvioita kauppakeskuksen vaikutuksista Rauman kaupunkimiljööseen.

Turisteja kiikaroimassa Svedjehamnin näkötornissa Björkössä, Unescon maailmanperintökohteessa.

Kotimaanmatkailun superkesä toi ruuhkat myös Merenkurkun maailmanperintöalueelle – tarvittiin korona, että maankohoamisesta tuli matkailuvaltti

Kotimaanmatkailun superkesästä on saatu nauttia myös pohjalaismaakunnissa. Matkailijoita on riittänyt, paikoin on ollut ruuhkaa ja majoitukset täynnä. Myös pienet, erikoisemmat kohteet ja vähemmän tunnetut luontokohteet ovat kiinnostaneet.

Kaksi kivipatsasta tähtitaivaan alla.

Äänisen kalliopiirrokset, Chilen muumiot ja eurooppalaiset kylpyläkaupungit pääsivät maailmanperintölistalle – esittelyssä kymmenen kohdetta

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on lisännyt maailmanperintölistalleen 33 uutta kohdetta. Kulttuuri- ja luonnonperintökohteita eri puolilta maailmaa kokoavalla listalla on nyt yhteensä 1 153 paikkaa.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

SK: Unesco haluaa jäädyttää Rauman kauppakeskuksen rakennusluvan toistaiseksi – pitkä moitekirjelmä suunnittelusta

Kauppakeskus on tulossa maailmanperintökohteisiin kuuluvan Vanhan Rauman kupeeseen. Kauppakeskuksen rakentamisesta on kiistelty Raumalla vuosia. Rakennusluvan se sai viime vuoden helmikuussa.

"Ei isoja laivoja" lukee mielenosoittajien kylteissä Venetsiassa.

Venetsia vältti joutumisen uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle

Voimakkaasti kasvanut turismi on uhannut historiallisen kaupungin ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä. Erityisesti kaupungin kanaaleihin päästetyt suuret risteilyalukset ovat herättäneet voimakasta vastustusta ja huolta.

Paavo Tynellin valaisin

Rauman arvovalaisinkiista raukesi hallinto-oikeudessa – yrittäjä veti pois valituksensa Tynellin valaisimien purkukiellosta

Kiistassa on ollut kyse siitä, voidaanko elokuvateatteri Iso-Hannun arvovalaisimet irrottaa rakennuksesta. Teatteri sijaitsee Vanhassa Raumassa, joka on Unescon maailmanperintökohde. Valaisimet on suunnitellut Paavo Tynell.

Kvinna står uppe i utkikstorn. Hon ler stort. I bakgrunden är hav och skog

Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti kunnostetaan Mustasaaressa – ainakin lauttayhteys, soutuveneet ja silta esillä reitin vedenylitysvaihtoehdoiksi

Mustasaaren Raippaluodossa Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti pitenee ja sen varrelle rakennetaan lisää levähdyspaikkoja lähivuosina. Tänä kesänä mielipiteitä kysytään lomakkeen avulla myös sidosryhmiltä ja käyttäjiltä. 

Kolmiköytisen kalliomaalaus Ruokolahdella.

Saimaa Geopark on nyt myös virtuaalinen – materiaalia pääsee tutkimaan opastetaulujen kautta

Saimaa Geoparkilla on puhelinsovellus, jonka avulla voi tutustua esimerkiksi Saimaan alueen äänimaailmaan.

Nuottasaari Lappeenranta

Saimaa Geopark sai 100 000 euroa kulttuurimatkailun kehittämiseen – alueella on kymmeniä nähtävyyksiä, reittejä ja rakennuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Saimaa Geoparkille 100 000 euron avustuksen matkailuun liittyvien luonto-, kulttuuri- ja geokohteiden kehittämiseksi.

Lämmin merivesi vaurioittaa Ison valliriutan koralleja

Unesco haluaa luokitella Ison valliriutan vaarantuneeksi – Australia vastustaa henkeen ja vereen: "Poliittisesti motivoitunutta"

Australia on pitkään vastustanut arvokkaan turistikohteensa luokittelua vaarantuneeksi. Maa syyttää Unescon puheenjohtajamaata Kiinaa asian ajamisesta poliittisin motiivein. Ympäristöjärjestöjen mukaan syynä uudelle luokitukselle ovat kuitenkin Australian riittämättömät toimet.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Vanhan Rauman kävelykatu avataan heinäkuun alussa

Kuninkaankatu ja Kauppakatu ovat kävelijöiden keitaana elokuun alkupuolelle asti.

Saimaannorppa rantakivellä

Saimaan norppasaaret halutaan Unesco-kohteeksi – nyt ideoita kerätään verkossa

Saimaan norppasaaristo nostettiin Unescon maailmanperintökohteiden aielistalle alkuvuodesta. Tittelin saaminen lisäisi todennäköisesti alueen arvostusta ja matkailua.

Jouluvaloja Vanhassa Raumassa joulukuussa 2020.

Rauma luo puitteita valtakunnalliseksi joulukaupungiksi – Vanhan Rauman pihat auki joulun aikaan?

Rauman tavoitteena on houkutella matkailijoita myös joulukaupunkina.  

retkeilijä katsoo järvimaisemaa korkealta kalliolta

Saimaa awarded UNESCO Geopark status

International recognition places the region among world-class nature tourism destinations.

Säynätsalon kunnantalo ilmasta.

Alvar Aalto -museon remonttievakko kääntää arkkitehtuurifanien katseet Säynätsalon maineikkaalle kunnantalolle

Alvar Aalto -museo sulkeutuu 25. huhtikuuta yli kahdeksi vuodeksi mittavan laajennusremontin vuoksi.

Kolmen ristin kirkko

Kolmen ristin kirkko aiotaan avata matkailijoille ensi kesänä Imatralla

Alvar Aalto -kohteen aukioloajat tarkentuvat myöhemmin.

Järvi ylhäältä päin kuvattuna.

Unescon Geopark-kelpoisuus täyttyy erinomaisesti Järviseudulla, mutta missä ovat paikalliset tuotteet?

Alueen kuntien hakemus Geopark-alueeksi ja Unescon arviointikäynti ovat toteutumassa kevään aikana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle