Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kasviksia ja hedelmiä pöydällä.

Tiistai 27.9.2022 (tv)

Venäjän laittomat äänestykset Ukrainassa. Hävikkiruoka käyttöön. Suomen jalkapallovoitto. Sää.

Hedelmiä ruokakaupassa

Hedelmät ja kahvi ovat päijäthämäläisten hävikkilistan kärjessä

Kuluttajaliitto kehottaa pohtimaan ruokahävikkiä entistä tarkemmin ruoan hintojen noustessa.

Kahvinkeitin keittää kahvia.

Kaadatko sinäkin pannunpohjat usein viemäriin? – Keitettyä kahvia heittää hukkaan moni muukin

Kuluttajaliitto on selvittänyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti kattavalla kyselyllä kuluttajilta ruokahävikkiin liittyviä asioita.

ruokaa laitetaan bioroskikseen

Nuoret aikuiset hukkaavat eniten syömäkelpoista ruokaa – Kuluttajaliitto selvitti suhtautumista ruokahävikkiin

Suurin osa hävikistä syntyy keitetystä kahvista. Seuraavaksi eniten hävikkiin menee hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja leipää. Hävikin hallinta on vaikeinta nuorille aikuisille.

En kaffekopp med kaffe i och småbröd och assietter i bakgrunden.

Valtaosa Etelä-Karjalan ruokahävikistä syntyy kahvista – toisaalta hedelmät, vihannekset ja juurekset syödään muuta maata tarkemmin

Kuluttajaliiton kyselyn mukaan Etelä-Karjalassa syntyy eniten ruokahävikkiä kahvista, ja yleinen innostus ruokahävikin vähentämiseen on koko maata vähäisempää.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Tuhlasin hirveät määrät rahaa, ja tämän siitä opin 

Holtiton rahankäyttöni oli oire ahdistuksesta, mutta yksi kysymys helpotti tuhlaamisen hillitsemistä, kirjoittaa Rönkä. Kolumnin voi myös kuunnella.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä

Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.

Siniseen suojapukuun pukeutunut nainen pakkaa jälkiruokakiisseliä annosrasioihin .

Oulun kaupungin ruokalistoissa voi olla muutoksia kunta-alan lakon jälkimainingeissa – suurta ruokahävikkiä vältettiin suunnittelulla

Keskiviikkona ja torstaina olleen työtaistelun jälkeen lämpimän ruuan teossa on palattu heti normaalirytmiin. Kylmäjakelun osalta on ollut taukopäiviä, ja se voi näkyä maanantaina. Muitakin pieniä muutoksia voi vielä ensi viikolla tulla.

Relexin toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen.

"Säästämme niin paljon ruokahävikkiä, että sillä ruokkisi koko Kanadan" – viiden miljardin euron Relex teki kasvuyhtiöiden historiaa

Ruokahävikin poistajat, kännyköiden kierrättäjät ja ryöstökalastuksen torjujat saivat helmikuussa satojen miljoonien eurojen sijoitukset.

Hävikkiruokaa.

Hävikkiruoan jakelukeskus on kasvanut Oulussa odotettua nopeammin – ruokaa jaetaan viikottain jo tuhansia kiloja

Logistiikkakeskus avattiin Oulun Hiukkavaaran vanhalla kasarmialueella syksyllä, ja toiminta on laajentunut isosti muutamassa kuukaudessa. Ylijäämäruokaa kerätään jaettavaksi jo lähes 50 kohteesta, joita ovat kaupat, koulut ja elintarvikeyritykset.

Biojätteitä ja toukkia keräysastiassa.

Kainuussa ei tunneta huonoa omaatuntoa ruoan pois heittämisestä – kolmannes kotitalouksien sekajätteestä sisältää edelleen biojätettä

Kainuulaiset myötäilevät muuta maata ja kokevat huomattavasti vähemmän huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokympin tutkimuksen mukaan kolmannes kotitalouksien sekajätteestä sisältää edelleen biojätettä.

ruokaa laitetaan bioroskikseen

Selvitys: Suomessa heitetään roskiin satoja miljoonia kiloja ruokaa vuosittain – ja elintarvikejätettä syntyy vielä enemmän

Kotitalouksissa roskiin joutuu eniten vihanneksia, juureksia ja perunoita sekä hedelmiä. Kolmanneksi eniten kotien ruokahävikissä on kahvia, jota keitetään liikaa. Kaupoissa roskiin menee valtavasti myös leipomotuotteita.

Leipää myynnissä alennettuun hintaan K-Supermarketissa Seinäjoella

Päijät-hämäläiset ovat innostuneet hävikkiruoan pelastamisesta

Hävikkiruoan hyötykäyttö säästää myös ympäristöä turhalta CO2-kuormalta

Joulukinkkua,sienisalaattia, rosollia ja muita jouluisia lisukkeita lautasella.

More than half of households throw out Christmas food

Ham tops the list of festive food waste.

Erikoisruokavalioiden astioita koulun ruokasalissa.

Koulujen ylijäämäruuan jako ei alakaan Kokkolassa – ruokaa ei jää jaettavaksi asti

Hävikki pienenee entisestään, kun valmistuskeittiöihin aletaan tehdä tarkemmat tilaukset.

Lounaspaikan salaattipöytä

Coronavirus crisis led to reduced food waste at restaurants

Many restaurants stopped offering canteen buffet-style services when the pandemic peaked in spring.

Lapsi leikkii kuorma-autolla leikkipuistossa.

Torstai 10.9.2020 (tv)

Päivähoito. WWF:n raportti. Ruokahävikki. Sää.

Kuvassa on Vexi Salmi vuonna 2012.

Keskiviikko 9.9.2020 (tv)

Korona-aika koettelee nuoria työntekijöitä. Hävikkiruokaa saadaan vähemmän ruokajonoihin. Sanoittaja Vexi Salmi on kuollut. Sää.

Valkoisia muovipusseja täynnä ruokaa.

Oulussa mietitään uutta mallia ruokahävikin hyödyntämiseen – keskitetty kokoaminen ja jakelu helpottaisi ruoka-apua

Keskitettyä mallia hyödynnettäisiin ruoka-avun jakelussa, johon vuosittain saataisiin tonneittain lisää jaettavaa.

Biovaaka näyttää kuinka monta grammaa ruokaa menee biojätteeseen.

Kouvolan kouluissa syntyi kuuden päivän aikana yli tuhat kiloa ruokahävikkiä – se vastaa 3 000 euroa

14:ssä Kouvolan koulussa otettiin käyttöön biovaaka-järjestelmä, joka näyttää ruokahävikin määrän.

Kasvishävikkiruokaa pöydälle katettuna.

Kemissä palkitaan kolme kauppaa ruokahävikin vähentämisestä – Vihreä teko -tunnukset myönnetään toista kertaa

Tunnuksen saavat Kemin Prisma, Kemin K-Citymarket sekä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku.

Läheltä

Helsingin hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa Tapulikaupungissa

Terminaalissa ei jaeta ruokaa, vaan elintarvikkeet kuljetetaan sieltä ruoka-aputoimijoille.

Sari Kivioja esittelee ruoka-apukassin sisältöä.

Auttamishalu heräsi – Kajaanissa on jo enemmän ruoka-apua kuin sen ottajia

Apua kannattaa siis nyt pyytää matalalla kynnyksellä. Ruoka-apu on tarkoitettu lapsiperheille, muu apu kaikille.

Banaani ja sitruuna, lasagnelevypaketti, puuroriisipussi ja piimäpurkki pöydällä.

Ruoan arvostus on vähentynyt sadassa vuodessa huomattavasti: ennen ei edes puhuttu ruokahävikistä, vaan ruoantähteistä

Ruoan ylijäämästä on kirjoitettu suomalaisessa lehdistössä jo 1800-luvun lopulta saakka.

Leipiä pöydällä

Punainen hintalappu ei enää tarkoita köyhää, tuleeko tyhjästä hyllystä seuraava hyvis? Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle plussaa

Kangasniemellä kaupan pakastimet rikkoutuivat, ja kauppias jakoi ilmaiseksi kymppitonnin pakasteet.

Janne Pekkala tarkistaa hävikkiruuasta valmistettuja salaattiaineksia.

Myyntiin kelpaamattomia kasviksia aletaan tarjota lapsille ja vanhuksille ensimmäistä kertaa Suomessa

Iissä muun muassa peruskoulun lounaalla aletaan tarjota kasviksia, jotka ovat jääneet kaupoissa myymättä.

Janne Pekkala tarkistaa hävikkiruuasta valmistettuja salaattiaineksia.

Ylijäämäruoka on yhä enemmän bisnestä – "Hävikki tuo myös negatiivisia fiiliksiä"

Hävikkiruuan yhteydessä nostetaan esiin ympäristönäkökulmaa, mutta hävikkiruoka on myös liiketoimintaa. 

Reino Mäkelä ja Marjatta Välimäki syövät lounasta Matteuksen kirkon Waste&Feast - hävikkiruokaravintolassa

Helsinki perustaa hävikkiruokaterminaalin – kauppojen hävikki kerätään yhteen paikkaan, josta se menee eteenpäin ruokakasseina apua tarvitseville

Ruoka-avun mittava uudistus etenee tänä vuonna käytäntöön Helsingissä. Niin sanottu Vantaa-malli leviää nyt kovaa vauhtia myös muihin kaupunkeihin.

Hamy Ramezan ohjaa.

Keskiviikko 30.10.2019 (tv)

Ruokahävikkiä yritetään vähentää. Rahkasammal voi olla hyvä bisnes. Maahanmuuttajat tekevät enemmän elokuvia kuin ennen. Säätiedot.

Mikko Laitinen.

Ennen iltayhdeksää alkaa punalappujen metsästys ja liikkeellä on koko kansa: ”Ekologista ja hirvittävän helppo tapa säästää rahaa”

Suomen toistaiseksi ainoa hävikkiruokakauppa tuplasi myyntitavoitteensa ensimmäisen toimintavuotensa aikana.

Nuori nainen istuu puistonpenkillä

Tamperelainen urheilija näki brittiravintolassa oivan ratkaisun ruokahävikkiin: "Miksi, oi miksi Suomessa ei?"

Joissakin ravintoloissa on alettu laskuttaa erikseen lautaselle jääneestä syömättömästä ruuasta. Asiantuntija pitää tätä hyvänä ideana.

Varusmiehet hakevat linjastolta ruokaa

Lauantai 28.9.2019 (radio)

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan lisätään rahaa. Armeijan ruokahävikki väheni. Turussa ajettiin kovaa. Uutisankkuri Kari Toivanen kuoli

Varusmieskolmikko

Armeijan ruoka on monen mielestä niin pahaa, että se lentää suoraan roskiin – ruokahävikkiä on silti saatu vähennettyä

Varusmiehiä närästävät erityisesti taistelumuonat eli niin sanotut sissimuonat. Hävikkiä kertyy turhien ainesten, huonon maun tai heikon valmistustavan takia.

biojätettä ja likaisia ruokailuvälineitä Eckerö Linen buffetissa

Tiistai 28.8.2019 (tv)

Kouluissa yritetään estää ruokahävikkiä. Nuorille voi tulla mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn koko maassa. Pohjavedet ovat nyt alhaalla. Sää jatkuu lämpimänä.

Joroisten yhtenäiskoulun ruokalasta jäänyttä kanakeittoa margariinirasioissa.

Maistuisiko kouluruoka iltapäivällä uudelleen? Joroisissa maistuu, ja kouluruoan hävikki hipoo nollaa

Ylijäänyt ruoka on tarjolla kaikille nuorille taustaan ja tuloihin katsomatta.

Kuopiolainen Roosa Hänninen on säästänyt hävikkiruoalla satoja euroja.

Hävikkiruokapalvelut kasvattavat suosiotaan – 25-vuotias opiskelija säästänyt palveluiden avulla jo 500 euroa

Suomalaiset kuluttajat ja hävikkiruokaa myyvät verkkoalustat pelastavat satoja tuhansia kiloja ruokaa kuukaudessa.

Leipiä pöydällä

Ruokakauppojen ilta-alet ovat vaikeuttaneet ruokajakelua vähävaraisille Keski-Pohjanmaalla

Seurakunnat ja yhdistykset joutuvat keräämään elintarvikkeet aiempaa laajemmalta alueelta.

Tuoreita kasviksia

Hävikkiruualla herkutellaan jälleen Jätteiden yössä

Jätteiden lajittelun merkitys, kierrättäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat esillä Oulun jätekeskuksessa Ruskossa perjantaina.

Teemu Laine pilkkoo veriappelsiinia

Onko tässä mitään järkeä? Kaveriporukka kerää kaupoista myyntikelvottomia hedelmiä, puristaa ne mehuksi ja kuskaa mehun kauppaan myytäväksi

Uudenlaiset yritykset muuttavat suhtautumista ruokajätteeseen. Jäte voi olla luovaa, kaunista ja liiketoiminnallisesti kannattavaa.

Elintarvikkeita pöydällä.

Jos ruokaa heitetään roskiin, onko ruoka liian halpaa?

Ruuan arvon lasku on perimmäinen syy ruokahävikin takana

Kauppiaita Äänekosken torilla.

Äänekoski sai rahoitusta Vihreä uusiutuva Äänekoski -hankkeeseen

Hankkeessa kehitetään uusia tapoja erimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen, kiertalouteen ja etätöihin.

Kasvishävikkiruokaa pöydälle katettuna.

Näin pienennät ruokahävikkiä – Pidä jääkaappi järjestyksessä ja valitse kaupassa kypsiä kasviksia

Parasta ennen -päivään voi suhtautua luovasti. Nenään ja makuaistiin kannattaa myös luottaa.

Kouluruokaa lautasella.

Iisalmi aikoo kokeilla koulujen ylijäämäruoan myyntiä

Kokeilu aiotaan toteuttaa Majakan, Juhani Ahon ja Edvin Laineen kouluissa, joiden ylijäänyttä ruokaa voitaisiin myydä iisalmelaisille.

Älybiojäteastia kertoo, paljollako ruokaa menee roskiin

Tekoäly avuksi ruokahävikin pienentämiseen: Älybiojäteastia kertoo, paljollako ruokaa menee roskiin

Älybiojäteastian kehittänyt yritys väittää, että sen avulla ruokahävikki on mahdollista puolittaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle