Uusimmat artikkelit
Tiistai 27.9.2022 (tv)
Venäjän laittomat äänestykset Ukrainassa. Hävikkiruoka käyttöön. Suomen jalkapallovoitto. Sää.
Eniten ruokahävikkiä syntyy viemäriin kaadetusta kahvista, kertoo kyselytutkimus – hinnannousu ei ole hillinnyt hävikkiä ainakaan vielä
Eniten kahvihävikkiä syntyy Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.
Hedelmät ja kahvi ovat päijäthämäläisten hävikkilistan kärjessä
Kuluttajaliitto kehottaa pohtimaan ruokahävikkiä entistä tarkemmin ruoan hintojen noustessa.
Kaadatko sinäkin pannunpohjat usein viemäriin? – Keitettyä kahvia heittää hukkaan moni muukin
Kuluttajaliitto on selvittänyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti kattavalla kyselyllä kuluttajilta ruokahävikkiin liittyviä asioita.
Nuoret aikuiset hukkaavat eniten syömäkelpoista ruokaa – Kuluttajaliitto selvitti suhtautumista ruokahävikkiin
Suurin osa hävikistä syntyy keitetystä kahvista. Seuraavaksi eniten hävikkiin menee hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja leipää. Hävikin hallinta on vaikeinta nuorille aikuisille.
Valtaosa Etelä-Karjalan ruokahävikistä syntyy kahvista – toisaalta hedelmät, vihannekset ja juurekset syödään muuta maata tarkemmin
Kuluttajaliiton kyselyn mukaan Etelä-Karjalassa syntyy eniten ruokahävikkiä kahvista, ja yleinen innostus ruokahävikin vähentämiseen on koko maata vähäisempää.
Antti Röngän kolumni: Tuhlasin hirveät määrät rahaa, ja tämän siitä opin
Holtiton rahankäyttöni oli oire ahdistuksesta, mutta yksi kysymys helpotti tuhlaamisen hillitsemistä, kirjoittaa Rönkä. Kolumnin voi myös kuunnella.
Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä
Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.
Oulun kaupungin ruokalistoissa voi olla muutoksia kunta-alan lakon jälkimainingeissa – suurta ruokahävikkiä vältettiin suunnittelulla
Keskiviikkona ja torstaina olleen työtaistelun jälkeen lämpimän ruuan teossa on palattu heti normaalirytmiin. Kylmäjakelun osalta on ollut taukopäiviä, ja se voi näkyä maanantaina. Muitakin pieniä muutoksia voi vielä ensi viikolla tulla.
"Säästämme niin paljon ruokahävikkiä, että sillä ruokkisi koko Kanadan" – viiden miljardin euron Relex teki kasvuyhtiöiden historiaa
Ruokahävikin poistajat, kännyköiden kierrättäjät ja ryöstökalastuksen torjujat saivat helmikuussa satojen miljoonien eurojen sijoitukset.

Hävikkiruoan jakelukeskus on kasvanut Oulussa odotettua nopeammin – ruokaa jaetaan viikottain jo tuhansia kiloja
Logistiikkakeskus avattiin Oulun Hiukkavaaran vanhalla kasarmialueella syksyllä, ja toiminta on laajentunut isosti muutamassa kuukaudessa. Ylijäämäruokaa kerätään jaettavaksi jo lähes 50 kohteesta, joita ovat kaupat, koulut ja elintarvikeyritykset.
Kainuussa ei tunneta huonoa omaatuntoa ruoan pois heittämisestä – kolmannes kotitalouksien sekajätteestä sisältää edelleen biojätettä
Kainuulaiset myötäilevät muuta maata ja kokevat huomattavasti vähemmän huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokympin tutkimuksen mukaan kolmannes kotitalouksien sekajätteestä sisältää edelleen biojätettä.
Selvitys: Suomessa heitetään roskiin satoja miljoonia kiloja ruokaa vuosittain – ja elintarvikejätettä syntyy vielä enemmän
Kotitalouksissa roskiin joutuu eniten vihanneksia, juureksia ja perunoita sekä hedelmiä. Kolmanneksi eniten kotien ruokahävikissä on kahvia, jota keitetään liikaa. Kaupoissa roskiin menee valtavasti myös leipomotuotteita.
Päijät-hämäläiset ovat innostuneet hävikkiruoan pelastamisesta
Hävikkiruoan hyötykäyttö säästää myös ympäristöä turhalta CO2-kuormalta

More than half of households throw out Christmas food
Ham tops the list of festive food waste.
Koulujen ylijäämäruuan jako ei alakaan Kokkolassa – ruokaa ei jää jaettavaksi asti
Hävikki pienenee entisestään, kun valmistuskeittiöihin aletaan tehdä tarkemmat tilaukset.
Coronavirus crisis led to reduced food waste at restaurants
Many restaurants stopped offering canteen buffet-style services when the pandemic peaked in spring.
Korona vähensi hetkellisesti ravintoloiden ruokahävikkiä – moni ravintola pohtii nyt uusia keinoja ylijäämän hallintaan
Suurin hävikin lähde on seisova pöytä.

Triplakriisi repii maailmaa, siksi kertakäyttökulttuurista on päästävä eroon, sanoo YK:n ympäristöohjelman johtaja Ylelle: "Se on järjetöntä tuhlausta"
Koronaelvytysrahat tarjoavat momentumin kääntää kelkka kestävämpään suuntaan, Inger Andersen sanoo.

Torstai 10.9.2020 (tv)
Päivähoito. WWF:n raportti. Ruokahävikki. Sää.

Keskiviikko 9.9.2020 (tv)
Korona-aika koettelee nuoria työntekijöitä. Hävikkiruokaa saadaan vähemmän ruokajonoihin. Sanoittaja Vexi Salmi on kuollut. Sää.
Oulussa mietitään uutta mallia ruokahävikin hyödyntämiseen – keskitetty kokoaminen ja jakelu helpottaisi ruoka-apua
Keskitettyä mallia hyödynnettäisiin ruoka-avun jakelussa, johon vuosittain saataisiin tonneittain lisää jaettavaa.

Kouvolan kouluissa syntyi kuuden päivän aikana yli tuhat kiloa ruokahävikkiä – se vastaa 3 000 euroa
14:ssä Kouvolan koulussa otettiin käyttöön biovaaka-järjestelmä, joka näyttää ruokahävikin määrän.

Kemissä palkitaan kolme kauppaa ruokahävikin vähentämisestä – Vihreä teko -tunnukset myönnetään toista kertaa
Tunnuksen saavat Kemin Prisma, Kemin K-Citymarket sekä Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku.

Helsingin hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa Tapulikaupungissa
Terminaalissa ei jaeta ruokaa, vaan elintarvikkeet kuljetetaan sieltä ruoka-aputoimijoille.
Auttamishalu heräsi – Kajaanissa on jo enemmän ruoka-apua kuin sen ottajia
Apua kannattaa siis nyt pyytää matalalla kynnyksellä. Ruoka-apu on tarkoitettu lapsiperheille, muu apu kaikille.
Ruoan arvostus on vähentynyt sadassa vuodessa huomattavasti: ennen ei edes puhuttu ruokahävikistä, vaan ruoantähteistä
Ruoan ylijäämästä on kirjoitettu suomalaisessa lehdistössä jo 1800-luvun lopulta saakka.

Punainen hintalappu ei enää tarkoita köyhää, tuleeko tyhjästä hyllystä seuraava hyvis? Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle plussaa
Kangasniemellä kaupan pakastimet rikkoutuivat, ja kauppias jakoi ilmaiseksi kymppitonnin pakasteet.
Myyntiin kelpaamattomia kasviksia aletaan tarjota lapsille ja vanhuksille ensimmäistä kertaa Suomessa
Iissä muun muassa peruskoulun lounaalla aletaan tarjota kasviksia, jotka ovat jääneet kaupoissa myymättä.
Ylijäämäruoka on yhä enemmän bisnestä – "Hävikki tuo myös negatiivisia fiiliksiä"
Hävikkiruuan yhteydessä nostetaan esiin ympäristönäkökulmaa, mutta hävikkiruoka on myös liiketoimintaa.
Helsinki perustaa hävikkiruokaterminaalin – kauppojen hävikki kerätään yhteen paikkaan, josta se menee eteenpäin ruokakasseina apua tarvitseville
Ruoka-avun mittava uudistus etenee tänä vuonna käytäntöön Helsingissä. Niin sanottu Vantaa-malli leviää nyt kovaa vauhtia myös muihin kaupunkeihin.
Keskiviikko 30.10.2019 (tv)
Ruokahävikkiä yritetään vähentää. Rahkasammal voi olla hyvä bisnes. Maahanmuuttajat tekevät enemmän elokuvia kuin ennen. Säätiedot.
Ennen iltayhdeksää alkaa punalappujen metsästys ja liikkeellä on koko kansa: ”Ekologista ja hirvittävän helppo tapa säästää rahaa”
Suomen toistaiseksi ainoa hävikkiruokakauppa tuplasi myyntitavoitteensa ensimmäisen toimintavuotensa aikana.
Mira Metsälehdon mielestä olemme unohtaneet, miten arvokasta ruoka on – "Pari vuotta vanhasta riisistä tulee vielä ihan hyvä puuro"
Mitään ravinnoksi kelpaavaa ei tarvitse heittää pois, Metsälehto uskoo.

Tamperelainen urheilija näki brittiravintolassa oivan ratkaisun ruokahävikkiin: "Miksi, oi miksi Suomessa ei?"
Joissakin ravintoloissa on alettu laskuttaa erikseen lautaselle jääneestä syömättömästä ruuasta. Asiantuntija pitää tätä hyvänä ideana.

Lauantai 28.9.2019 (radio)
Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan lisätään rahaa. Armeijan ruokahävikki väheni. Turussa ajettiin kovaa. Uutisankkuri Kari Toivanen kuoli

Armeijan ruoka on monen mielestä niin pahaa, että se lentää suoraan roskiin – ruokahävikkiä on silti saatu vähennettyä
Varusmiehiä närästävät erityisesti taistelumuonat eli niin sanotut sissimuonat. Hävikkiä kertyy turhien ainesten, huonon maun tai heikon valmistustavan takia.

Paltamossa syömätön kouluruoka ei päädy roskiin – "Vierastan ajatusta, että ruokaa heitetään pois jonkun pykälän takia"
Paltamossa kouluruokaa syödään myös iltapäivisin nuorisotiloilla.
Tiistai 28.8.2019 (tv)
Kouluissa yritetään estää ruokahävikkiä. Nuorille voi tulla mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn koko maassa. Pohjavedet ovat nyt alhaalla. Sää jatkuu lämpimänä.

Maistuisiko kouluruoka iltapäivällä uudelleen? Joroisissa maistuu, ja kouluruoan hävikki hipoo nollaa
Ylijäänyt ruoka on tarjolla kaikille nuorille taustaan ja tuloihin katsomatta.

Suomalaiset innostuivat ilmastoystävällisen arjen kokeilusta – kuopiolaisperhe aikoo pienentää hiilijalanjälkeä vähentämällä ruokahävikkiä
Kansainvälinen kokeilu laajenee syksyn aikana lähes kymmeneen kaupunkiin.

Hävikkiruokapalvelut kasvattavat suosiotaan – 25-vuotias opiskelija säästänyt palveluiden avulla jo 500 euroa
Suomalaiset kuluttajat ja hävikkiruokaa myyvät verkkoalustat pelastavat satoja tuhansia kiloja ruokaa kuukaudessa.

Ruokakauppojen ilta-alet ovat vaikeuttaneet ruokajakelua vähävaraisille Keski-Pohjanmaalla
Seurakunnat ja yhdistykset joutuvat keräämään elintarvikkeet aiempaa laajemmalta alueelta.

Hävikkiruualla herkutellaan jälleen Jätteiden yössä
Jätteiden lajittelun merkitys, kierrättäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat esillä Oulun jätekeskuksessa Ruskossa perjantaina.

Onko tässä mitään järkeä? Kaveriporukka kerää kaupoista myyntikelvottomia hedelmiä, puristaa ne mehuksi ja kuskaa mehun kauppaan myytäväksi
Uudenlaiset yritykset muuttavat suhtautumista ruokajätteeseen. Jäte voi olla luovaa, kaunista ja liiketoiminnallisesti kannattavaa.
Jos ruokaa heitetään roskiin, onko ruoka liian halpaa?
Ruuan arvon lasku on perimmäinen syy ruokahävikin takana

Äänekoski sai rahoitusta Vihreä uusiutuva Äänekoski -hankkeeseen
Hankkeessa kehitetään uusia tapoja erimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen, kiertalouteen ja etätöihin.

Näin pienennät ruokahävikkiä – Pidä jääkaappi järjestyksessä ja valitse kaupassa kypsiä kasviksia
Parasta ennen -päivään voi suhtautua luovasti. Nenään ja makuaistiin kannattaa myös luottaa.

Iisalmi aikoo kokeilla koulujen ylijäämäruoan myyntiä
Kokeilu aiotaan toteuttaa Majakan, Juhani Ahon ja Edvin Laineen kouluissa, joiden ylijäänyttä ruokaa voitaisiin myydä iisalmelaisille.

Tekoäly avuksi ruokahävikin pienentämiseen: Älybiojäteastia kertoo, paljollako ruokaa menee roskiin
Älybiojäteastian kehittänyt yritys väittää, että sen avulla ruokahävikki on mahdollista puolittaa.