Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Varusmiehiä sotilasajoneuvon kyydissä.

Kaupungilla voi näkyä aseistettuja sotilaita – Puolustusvoimat harjoittelee maalla, merellä ja ilmassa

Harjoituksista kuuluu kovia ääniä välillä ympäri vuorokauden, koska niissä ammutaan ja lennetään lentokoneilla.

Puolustusvoimat ampuvat tykillä.

Yhdysvaltain joukot osallistuvat sotaharjoituksiin Lohtajalla – ”Meillä on paljon enemmän yhteistä kuin odotin”, sanoo yhdysvaltalaiskapteeni

Kansainvälisiä joukkoja tullaan näkemään Suomen Nato-jäsenyyden myötä Puolustusvoimien harjoituksissa aiempaa enemmän. Harjoitusten määrä ei näillä näkymin kuitenkaan kasva merkittävästi.

Panssarivaunu sotaharjoituksessa Niinisalossa.

Suomi isännöi Arrow-sotaharjoitusta ensi kertaa Naton jäsenenä – Niinisalossa harjoittelee satoja liittolaismaiden sotilaita

Arrow 23 -harjoitukseen osallistuu 2 200 sotilasta ja lähes 400 sotilasajoneuvoa. Nato-liittolaisista mukana ovat USA, Iso-Britannia sekä Baltian maat yhteensä noin 850 sotilaan voimin.

Suomalaissotilaat valmistautuvat Bergassa Ruotsin Aurora-sotaharjoitukseen.

Suomalaiset sotaharjoituksissa Ruotsissa – ensi kertaa Nato-sotilaina

Suomalaiset osallistuvat Ruotsin järjestämään suureen Aurora 23-sotaharjoitukseen nyt ensi kertaa Nato-maan sotilaina. Harjoituksen tavoiteena on Ruotsin ja Itämeren alueen puolustaminen.

Statsdumabyggnaden i Moskva fotograferad den 1 mars i år.

Yhdysvaltalaissivusto: Venäjä korjaa asevelvollisuutta koskevia ”virheitä”, mutta uusi liikekannallepano olisi Putinille yhä valtava haaste

Tuoreen lakimuutoksen avulla Venäjä pyrkii helpottamaan asepalvelukseen kutsumista ja estämään kutsuntakirjeen vastaanottaneita reserviläisiä tai asevelvollisia pakenemasta maasta.

Andrei Medvedev Reutersin haastattelun yhteydessä Oslossa 1. helmikuuta.

Norjaan loikannut Wagner-taistelija kertoo tunnistavansa teloitusvideoilla esiintyvät sotilaat

Norjaan paennut entinen Wagner-sotilas aikoo avustaa viranomaisia teloittajien todellisten henkilöllisyyksien selvittämisessä.

Espanjalainen sotilas kouluttaa ukrainalaisia alokkaita.

Nämä ukrainalaiset palauttavat itselleen kuuluvat alueet, sotilaskouluttaja povaa – Yle pääsi seuraamaan EU:n ainutlaatuista koulutusoperaatiota Espanjassa

Espanja kouluttaa ukrainalaisia alokkaita osana yhteistä EU-operaatiota. EU on sitoutunut kouluttamaan 30 000 ukrainalaissotilasta.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön laskema seppele sankarivainajien muistomerkillä Hietaniemen hautausmaalla.

Suomussalmelaissyntyinen sotilas saa lopultakin viimeisen leposijan Hietaniemen sankarihautausmaalle

Vilho Ronkainen katosi taisteluissa Viipurinlahdella heinäkuussa 1944. Vainajan tuntolevy ja muun muassa kylkiluu löydettiin kesäkuussa 2021 ja hänet pystyttiin tunnistamaan dna:n avulla.

Sinivalkoinen Nato-lippu.

Kiinteistönvälittäjät: Nato on onnenpotku idän asuntokaupalle Kajaanissa saakka

Nato-jäsenyys tulee lisäämään työpaikkoja sekä asuntojen ja palvelujen tarvetta itäisessä Suomessa Kajaanin ja Kouvolan välisellä alueella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky palkitsi sotilaita sodan eturintamassa Bahmutin kaupungissa 20. joulukuuta 2022.

Zelenskyi vihjaisi kompromissin uhkasta Venäjän kanssa – näin Ilmari Käihkö tulkitsee Ukrainan presidentin sanoja

Käihkön mukaan tutkijoiden ja analyytikkojen parissa on ollut paljon erimielisyyksiä siitä, onko Bahmutin puolustaminen ollut fiksua vai olisiko kaupungista pitänyt vetäytyä jo aiemmin.

Vanha nainen ja nuori sotilas kellarissa.

Venäjän isku osui lähelle Ylen toimittajaa – ukrainalaissotilas: “He eivät välitä edes toimittajista”

Venäjä ampui ilmeisesti tykistöllä, kun Ylen toimittaja Antti Kuronen haastatteli Ukrainan sotilaita. Sotilaiden mukaan isku vaikutti tahalliselta, mutta on mahdollista, että se oli sattumaa.

Ukrainan vapaaehtoisarmeijan sotilaat poistuvat autosta partioimaan.

Suomalaiset vapaaehtoistaistelijat joutuivat rajujen syytösten kohteeksi venäläisillä propagandasivustoilla

”Kyllähän se vähän kirpaisee”, kommentoi vapaaehtoistaistelija Topi Huhtala.

Ylen kolumnisti Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkön kolumni: Suomen Afganistan-operaation arviointi nostaa esiin kipeän kysymyksen vastuunpakoilusta

Demokratioissa poliitikot linjaavat, mitä sotilaat tekevät, ja sotilaat pitävät poliitikot ajan tasalla. Suomen Afganistan-operaatiossa kumpikin osapuoli luisti demokraattisesta vastuustaan, kirjoittaa Käihkö.

Sotilasaluksia merellä.

HS: Kymmeniä varusmiehiä on mahdollisesti simputettu Merivoimissa

Epäiltynä on muutamia henkilöitä. Rannikkolaivaston päätukikohta on Turun Pansiossa ja toinen tukikohta Kirkkonummen Upinniemellä.

Lumisateessa seisoo maastopukuun pukeutunut henkilö. Taustalla näkyy poliisiauto ja ambulanssi.

Pirkanmaa 23 tuo sotilaat katukuvaan – maakunnan reserviläiset harjoittelevat viisi päivää paikallispuolustusta

Harjoitus näkyy ja kuuluu ensi viikolla etenkin Tampereen seudulla. Joukkoja kalustoineen liikkuu kaikkina vuorokauden aikoina, ja mukana on myös raskaita ajoneuvoja.

Miina-koira etsii paikallispuolustusharjoituksessa kohde henkilöitä ja alkaa haukkumaan niitä löytäessään.

Kainuun prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus alkaa Oulussa – kaupungissa voi näkyä sotilaita ja kuulua pauketta

Harjoitus näkyy Oulussa lähinnä sotilas- ja viranomaisajoneuvoina liikenteessä, Hiukkavaarassa voi kuulua paukkupatruunoiden ääniä. Harjoituskohteina ovat Vihreäsaari, Oulunsalo ja Tahkokangas.

Mies istuu pöydän äärellä ja katsoo suoraan kameraan.

Ukrainassa vuoden taistellut Topi Huhtala, 27, uskoo, että sota päättyy vain yhdellä tavalla: ”Jos se olisi sotimalla voitettu, se olisi voitettu jo”

Kauhavalainen Topi Huhtala on ollut muutaman viikon Suomessa. Hän taisteli Ukrainassa vapaaehtoisena lähes vuoden. Huhtala muistuttaa, että rintamalla sota oli ihan oikeaa sotaa.

Antti Häkkänen.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen haluaa lisätä sotilasuran houkuttelevuutta

Mäntyharjulta kotoisin olevan kokoomuslaisen Antti Häkkäsen mukaan Suomen turvallisuuden takaamiseksi tarvitaan ennustettavuutta. Lisäksi sotilasurasta tulisi tehdä houkuttelevampaa.

Poliisin suojaliivi takaa.

Joukot ampuvat paukkupatruunoilla, opiskelijoita mukana tilanneharjoituksessa – paikallispuolustusharjoitus näkyy Rovaniemellä ja Kemissä

Jääkäriprikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus alkaa perjantaina ja kestää viikon. Viranomaisyhteistyötä harjoitellaan kolme päivää Rovaniemen keskusta-alueella ensi tiistaista lähtien.

Alokkaat nuotion äärellä metsässä.

Kainuun prikaatiin tulee välillä ilmoituksia kyseenalaisesta somesisällöstä varusmiehiltä ja siviileiltä

Varusmies ei saa jakaa somessa omaa sijaintitietoa, kalustotietoja, tietoja harjoituksista tai sodanajan tehtävää, eikä sijoituspaikkaa. Somessa voi kertoa muun muassa omat fiilikset.

jääkäri Tony Säiläkivi katsoo TikTok videota kännykästä

Tiktokissa trendaavia temppuvideoita ei saisi Puolustusvoimien mukaan julkaista – selvitimme, mitä saa kuvata intissä ja mitä ei

Puolustusvoimat seuraa aiempaa tarkemmin, mitä inttiajasta julkaistaan sosiaaliseen mediaan. Ukrainan sota on osoittanut someohjeiden tarpeellisuuden.

Yhdysvaltain Euroopan ja Afrikan maavoimajoukkojen komentaja, kenraali Christopher G. Cavoli tutustuu talvisodankäynnin kurssiin Sodankylässä tammikuussa 2021.

Jääkäriprikaati kouluttaa jälleen Yhdysvaltain maajoukkoja Lapissa

Jääkäriprikaati opettaa yhdysvaltalaisjoukoille talviolosuhteissa vaadittavia henkilökohtaisia selviytymistaitoja, taistelutekniikkaa ja toimintakyvyn ylläpitämistä.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla Wagner-palkka-armeijan sotilas, oikealla toimittaja Antti Kurra.

Toimittaja Antti Kurra tiivistää minuutissa, millainen on Ukrainan sodassakin aktiivinen Wagner-ryhmä

Toimittaja Antti Kurra kertoo minuutissa, millainen on Ukrainan sodassa murhiin, kidutukseen ja muihin sotarikoksiin yhdistetty Wagner-ryhmä.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla Maxarin satelliittikuvaa Soledarin kaupungin raunioituneista taloista, oikealla toimittaja Antti Kurra.

Tästä syystä Venäjä haluaa Soledarin pikkukaupungin haltuunsa, vaikka se maksaa lukuisten sotilaiden hengen

Toimittaja Antti Kurra tiivistää minuutin videolla, mikä merkitys 10 000 asukkaan suolakaivoskaupungilla on Venäjän sotastrategialle. Venäjä ja Ukraina ovat kärsineet Soledarissa raskaita tappioita.

Ukrainalaissotilaat ampuvat tykillä.

Yle Itä-Ukrainassa: Venäläinen tykki ampuu kohti venäläisiä – ukrainalaisotilas kehuu sotasaalista metsikön laidassa

Yle kävi lähellä etulinjaa Donetskin alueella. Rintamalla puolustustaistelua käyvät ukrainalaissotilaat kertoivat pitkän toivelistansa lännen aseavulle.

Ukrainalaissotilas sairaalassa

Pikkutytön piirtämä kortti auttaa 25-vuotiasta Danylia jaksamaan taisteluissa – Yle tapasi haavoittuneita ukrainalaissotilaita sairaalassa

Dnipron kaupunkiin viedään valtaosa Ukrainan itärintamalla haavoittuneista sotilaista. Jokaisessa kaupungin sairaalassa on sotilaille tarkoitettu osasto.

Finlands och Natos flaggor.

Suomi sopeutuu Natoon helposti, arvioi tuore selvitys

Suomen jäsenyyden kannalta on elintärkeää, että Natolla on suunnitelmat Suomen tukemiseksi kriisitilanteessa, sanovat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat.

Venäläisen sotilaan äiti kyynelehtii ja syleilee poikaansa.

Venäjällä äidit ja vaimot kyllästyivät sotilaiden kohteluun ”tykinruokana”, ja tutkijan mukaan sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia

Sotilaiden äidit ja vaimot ovat pettyneitä viranomaisten mielivaltaan, eivätkä enää peittele sitä. Telegramissa leviävissä videoviesteissä he paljastavat huonot olot ja kurjan kohtelun.

Kapteeni Juha Valkovirta antaa tilannekatsausta tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Kontio 22 -pääsotaharjoituksessa Nurmeksessa.

Maavoimien pääsotaharjoitus päättyy perjantaina: kotivaruskuntiin meno näkyy teillä jo torstain aikana

Maanteillä liikkuvia pyydetään huomioimaan mahdollisesti muuta liikennettä hitaammin liikkuvat Puolustusvoimien osastot ja raskas kalusto.

Miehiä sankariahutojen edessä talvella Suomen itsenäisyyspäivänä 2017.

Oulun sankarihautojen vainajista kerätään tietoa ja tarinoita heidän elämästään

Oulun seurakunnat keräävät tarinoita sankarihautoihin haudatuista.

Kartta maavoimien marraskuussa pidettävän pääsotaharjoituksen alueesta.

Kontio-harjoitus alkaa tänään: Suomen suurinta sotaharjoitusta johtaa Kainuun prikaatin komentaja

Ensimmäisenä liikkeelle lähtevät Kainuun prikaatin joukot Kajaanista. Harjoitukseen ei osallistu kansainvälisiä joukkoja.

Vihreä sotilaskäyttöön tarkoitettu radiojärjestelmä.

Bittium sopi erikoisradioiden toimittamisesta puolustusvoimille

Puolustusvoimien tilaamat uudet kenttäradiot ovat ohjelmistoradioita ja niillä korvataan vaiheittain nykyisin käytössä olevia analogisia kenttäradioita.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla kuvakaappaus videosta, jolla ukrainalaissotilaat julistavat vapauttaneensa Snihurivkan kaupungin Ukrainassa. Oikealla toimittaja Antti Kurra.

Ukrainalaisjoukot kertoivat videolla vapauttaneensa Snihurivkan kaupungin – näistä yksityiskohdista näemme, olivatko he todella siellä

Toimittaja Antti Kurra paikantaa Snihurivkan kaupungista julkaistun ukrainalaisjoukkojen videon.

Kolme ukrainalaissotilasta kävelee kadulla Hersonin alueella selin kameraan.

Yhdysvallat: Ainakin 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut sodassa — Ukraina kärsinyt todennäköisesti yhtä suuria menetyksiä

Yhdysvaltain hallinto on tänään ensi kertaa antanut tarkan arvion sodassa kuolleista ja haavoittuneista sotilaista Ukrainassa.

Viimeinen suomalainen SS-mies, alikersantti Sakari Lahtinen, on kuollut. Kuolemasta kertoi Suomen sotilas -lehti.

Suomen Sotilas: Viimeinen suomalainen SS-mies on kuollut 99-vuotiaana

Lahtinen kotiutui kesällä 1943, kun kahden vuoden palvelusaika umpeutui. Lahtisen mainitaan matrikkelitiedoissa olleen tarkka-ampuja. Siviilissä hän oli konduktööri.

Ihminen heiluttaa Burkina Fason lippua väkijoukossa kadulla.

Burkina Fason vanha vallankaappaaja suostui luopumaan vallasta, osa sotilaista haluaa apua Venäjältä

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joilla ihmiset huutavat "Venäjä, Venäjä!" ja heiluttavat Venäjän lippuja.

Yle oli paikalla kun Ukrainan joukot ottivat kiinni vihollisen avustamisesta epäillyn miehen Bakhmutin kaupungissa Itä-Ukrainassa.

Yle Ukrainassa: Ukrainan joukot pidättivät Bakhmutissa vihollisen avustajaksi epäillyn miehen – Venäjä on yrittänyt vallata kaupungin jo kuukausia

Venäjän joukot tulittavat itäukrainalaista Bakhmutia herkeämättä, mutta kaupungin puolustus pitää. Vaaralliseksi muuttuneeesta kaupungista on evakuoitu siviilejä. Kaikki eivät kuitenkaan halua lähteä.

Joukkohauta kuvattuna Butšassa, toimittajia näkyy taustalla.

NYT julkaisi venäläissotilaiden puhelinkeskusteluja: sotilaat puhuivat siviilien surmaamisesta, ryöstelystä ja pettymyksestä sodanjohtoon

Ukrainan poliisiviranomaiset ovat kuunnelleet tuhansia venäläissotilaiden käymiä puheluita. The New York Times on saanut puhelutallenteet haltuunsa ja kääntänyt runsaasti alatyyliä sisältävät keskustelut englanniksi.

Venäläiset sotilaat ryömivät maassa.

Tästä on kyse Venäjän liikekannallepanossa: maalaispojat joutuvat sotaan, mutta kaupunkilaiset eivät, koska Putin suojelee itseään

Venäjän liikekannallepano alkoi keskiviikkona. Sen merkityksen näkee sodassa todennäköisesti vasta kuukausien päästä.

Suomalainen vakituisesta palveluksesta eronnut kenraalimajuri Pekka Toveri Helsingin Tervasaaressa.   Hän toimi puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikkönä vuosina 2019–2020. Hän erosi vakituisesta palveluksesta vuoden 2020 lopussa.

Pekka Toveri: Venäjä ei pysty tämän suurempaan liikekannallepanoon

Venäjällä on teoreettisesti parin miljoonan sotilaan reservi, mutta käytännössä siellä ei ole liikekannallepanojärjestelmää, arvioi kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Yle Harkovan raunioilla

Yle Harkovassa: Ihmisiä on pidätetty, kidutettu ja tapettu

Ylen toimittaja Antti Kuronen kertoo, että venäläisten vetäytymisestä huolimatta Harkovan alueen humanitaarinen tilanne on vaikea.

Ukrainan vastahyökkäys jatkuu toista viikkoa

Moni haavoittunut venäläinen sotilas kuolee kenttähoidon puutteeseen – Venäjä sotii edelleen kuin se olisi Neuvostoliitto, arvioi tutkija

Ukrainan sodassa kummatkin osapuolet oppivat jatkuvasti toistensa liikkeistä. Yllättämisen vaikeutuminen voi pitkittää konfliktia.

Ylikersantti Kalle Turppa (vas.), korpraali Marko Kooni ja ylikersantti Pertti Linna harjoittelemassa paikallispuolustusharjoituksessa Millogin alueella Tampereen Kalkussa.

Tampereen Kalkussa on käynnissä puolustusvoimien harjoitus – asutuksen keskellä harjoittelu kiinnostaa paikallisia

Tampereen Kalkussa liikkuu keskiviikkoon asti sotilasasuisia ihmisiä, ja välillä alueelta kuuluu paukkupatruunoiden ääni. Pirkanmaan aluetoimiston harjoitus on osa Panssariprikaatin Päijät-Häme 2/22 -paikallispuolustusharjoitusta.

Tuhoutunut venäläinen panssarivaunu taistelun jäljiltä Mykolajivissa Ukrainassa.

Yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet: Venäjän armeija kärsii mittavasta miehistövajeesta Ukrainassa

Venäjän arvellaan turvautuvan palkkasotilaiden ja rikollisten värväämiseen sekä kertaalleen loukkaantuneiden sotilaiden lähettämiseen takaisin rintamalle miehistövajeen paikkaamiseksi.

kuvassa eduskuntavaalien 2023 julkkisehdokkaita jotka harkitsevat ehdokkaaksi asettumista: Jarno Limnell, dosentti, kyberturvallisuuden työelämäprofessori, Uusimaa, kokoomus  Jarmo Lindberg, kenraali, puolustusvoimien ent. komentaja, Uusimaa  Martti J. Kari, fil. tohtori, yliopistonopettaja, eversti evp. puolustusvoimien ent. apulaistiedustelupäällikkö, Keski-Suomi  Pekka Toveri, kenraalimajuri, puolustuvoimien ent. tiedustelupäällikkö, Uusima  Mika Salminen, terveysturvallisuusjohtaja, THL  Lasse Lehtonen, HUS:n diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori, Helsinki

THL:n Salminen ja kenraali Lindberg harkitsevat eduskuntavaaleihin lähtöä – puolueet jahtaavat ehdokkaiksi kriisiajan huippuasiantuntijoita

Ehdokkuutta harkitsevat myös pääesikunnan entiset tiedustelupomot Pekka Toveri ja Martti J. Kari sekä HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ei aio lähteä ehdolle.

Sotilaita kaupunkisotaharjoituksessa.

Jääkäriprikaati harjoittelee Sodankylän keskustassa

Keskustassa harjoitellaan taistelua rakennetulla alueella pohjoissuomalaisessa tyyppimaastossa, kertoo Toisen jääkärikomppanian päällikkö, kapteeni Janne Miettunen.

Alokkaat antamassa sotilasvalaa.

Sadat ihmiset saapuivat seuraamaan maasotakoulun sotilasvalatilaisuutta – valaa ei ole vannottu Lappeenrannan linnoituksessa vuosiin

Maasotakoulu esitteli Lappeenrannan linnoituksessa myös kalusto- ja taisteluvälineitään.

Etelä-Karjalan museo Lappeenrannan Linnoituksessa. Etualalla on ihmisiä.

Maasotakoulun valatilaisuutta voi seurata Lappeenrannan linnoituksessa lauantaina – yleisölle luvassa myös kalustoesittely

Maasotakoulun valatilaisuutta voi seurata kello 10 alkaen Lappeenrannan linnoituksen Katariinan torilla. Ohimarssi kulkee valan jälkeen Kristiinankadulla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle