Uusimmat artikkelit
Tiina Helinin kolumni: Työhäpeä on seurausta ihmisarvon sitomisesta työhön
Poliitikoilla ja medialla on valta ohjata keskustelua, jota kahvipöydissä uusinnamme. Arvotatko sinä ihmisiä tittelin perusteella, kysyy Helin.
Melkein kaikilla on pikkuporvarillisia tapoja, vaikka harva sen myöntää – Anna Kontulan mukaan joskus kannattaa tehdä jotain epäsovinnaista
Tutkijoidenkin on vaikea määritellä, kuka on nykyajan porvari – ainakin jos ei puhuta puolueista. Mitä on pikkuporvarillisuus? Esimerkiksi Anna Kontula kuvaa sitä häiriöttömän elämän tavoitteluksi.
"Kerrankin puhutaan lapsista ja perheistä eikä aina huoltosuhteesta" – tutkija kiittelee uudistusta, mutta isien tuleva käytös on arvoitus
Perhevapaiden uudistuksella tavoitellaan muun muassa tasa-arvoa työelämässä ja perhearjessa. Vasta ajan myötä selviää, muuttuuko äitien ja isien työnjako. Entä mitä tapahtuu Suomen syntyvyydelle ja taloudelle?

Toni Viljanmaan kolumni: Identiteettien väliset riidat pitää reilusti tunnustaa, jotta niitä voidaan ratkoa
Suomi tarvitsee aitoa kilpailua ajatuksista. Rosoisia ääniä ei pidä pelätä, vaan myös niiden pitää kuulua, kirjoittaa Toni Viljanmaa.

SPT: Sosiologi Erik Allardt on kuollut 95-vuotiaana
Allardt sai akateemikon arvonimen vuonna 1995.

Finland's birth rate appears to rebound after long-running slump
One reason for the turnaround could be that women in their 30s are becoming first-time mothers.

Vauvakäyrät ovat kääntyneet vihdoin nousuun – tutkimusprofessorin mukaan noususuunta on helpompi ymmärtää kuin pitkään jatkunut syntyvyyden lasku
Yksi nousun syy voi olla kolmekymppisten naisten synnyttämät esikoislapset.

Minkälaisia jälkiä korona jättää perheisiin: Lisää lapsia vai avioeroja? Neljä asiantuntijaa kertoo, miten perheet selviävät kriisistä, joka mullisti arjen
Tutkijoiden mukaan kriisi kasvattaa eroja hyvä- ja huono-osaisten perheiden välillä.
Survey: Finances, single life main reasons for postponing children
A notable number of people want government action to stimulate the birth rate, but only a minority support immigration.

Finland's birth rate falls to lowest level since 19th century famine
Finland may need a tenfold increase in work-based immigration, a family planning expert says.

Venäjään kuuluvassa Udmurtiassa 79-vuotias sosiologi Albert Razin teki polttoitsemurhan – vetosi suomalais-ugrilaisen äidinkielensä puolesta
Razin julisti voivansa kuolla tänään, jos kieli ja kulttuuri kuolevat huomenna.

Jääprinsessoja ja setämiehiä – tasa-arvokeskustelu on suurimmassa muutoksessa sitten kikkelikorttiajan
Tutkijat korostavat median ja poliitikkojen valtaa termien vakiinnuttamisessa.

Helsinki voi ahdistaa ulkopuolista enemmän kuin maailman miljoonakaupungit – "Kokemus, että on vieraana omassa maassa voi aiheuttaa ikäviä tunteita"
Sosiologi Eeva Luhtakallion mielestä Helsinkiin liittyvät ennakkoluulot voivat vahvistua kaupungissa koettujen kokemusten kautta.

Tutkija laittaa tietokoneen perkaamaan Instagramin valtaisaa kuvatulvaa – #metoo näytti kuinka selfieistä tuli poliittisia
Sosiologi Eeva Luhtakallio uskoo, että "jytkyt ja trumpit" olisi saattanut huomata jo ennalta kuvista. Iso tutkimus Instagramista on alkamassa.
All Points North #32: Money or kids? With Osmo Kontula and Safa Ali
As Finland faces a dwindling birthrate, sociologist Osmo Kontula and mum-of-two Safa Ali discuss if it's just too costly to have kids in Finland.

Taistelua vallasta, yksinäisyyttä ja kiusaamista – kansanedustaja haastatteli kollegoitaan ja kertoo nyt eduskunnan vaietuista puolista
Eduskunnan toiminnan ytimessä on taistelu vallasta, mutta toisaalta jatkuva kamppailu saa ihmiset voimaan pahoin. Kansanedustaja Anna Kontula kertoo, miten tämän ristiriidan kanssa eletään.

Study: Property value concerns of Finland's NIMBY crowd unfounded
Neighbourhood fears that rehab centres will pull down property prices have no foundation in reality, according to a new Yle analysis of eight major cities.

Lapset tuovat vanhemmilleen onnea – vaikka median antama kuva onkin usein toinen
Moni 30-vuotias ei ole edes pitänyt vauvaa sylissä. Siksi median antamalla lapsikuvalla on merkitystä.

Johan Bäckman kiistää Ylen toimittajan vainoamisen – hänen mukaansa kyse oli "leikkisästä nokittelusta"
Johan Bäckmania kuultiin tänään MV-käräjillä.

Controversial academic charged over harassment, slander of Yle journalist
Prosecutors say that the alleged campaign by Johan Bäckman targeted a media figure with the aim of influencing the journalism produced.

Yle survey: All parties want family leave reform in face of birth rate nosedive
Finland's birth rate is at its lowest point ever. Yle asked each of the parliamentary parties what should be done about the baby slump. Home care, maternity benefits and early childhood education boosts are on many MPs' minds.

Eroottinen pääoma vaikuttaa laajasti – Asiantuntijan 5 vinkkiä viehätysvoiman lisäämiseen
Moni eroottisen pääoman osa-alueista aktivoituu, kun etsitään kumppania.

Researchers: Skewed PISA test results misunderstood
Two sociologists say that the OECD's assessment test results do not accurately reflect the state of Finland's education system.

Facebook puolustautuu sosiaalisen median kritiikkiä vastaan: "Aktiivinen somen käyttö parantaa ihmisten hyvinvointia"
Maailman suurinta sosiaalisen median palvelu Facebookia on kritisoitu yllättäviltä tahoilta viime aikoina. Facebook puolustaa toimintaansa ja haluaa tehdä palvelusta paikan, joka vaikuttaa positiivisesti ihmisten elämään.

Study: Many childless Finns see parenthood as an exhausting chore
Last summer Finnish statistics officials announced that the country's birth rate this year was on course to be among the lowest since the mid-19th century. The Family Federation of Finland tried to find out why.

HS: Fewer Finns against immigration
A survey by Helsingin Sanomat shows that nearly half of respondents say they think Finland should take in more immigrants from abroad. Experts also weigh in on sustainable immigration figures.

Tunnetta, tarinaa, ristiriitaa – nettivaikuttamisessakin pätee hitin kaava
Verkko pullistelee kannanottoja. Joku taistelee ydinvoimaa vastaan. Toinen vaatii vanhaa mehumakua kauppaan takaisin. Molemmat keräävät kannatusta, eikä se ole huono juttu, sanoo tutkija.

Asta Lepän kolumni: Röyhkeä työtön vain unelmissaan?
Ideologiseksi työttömäksi julistautunut kirjailija suututti suomalaiset. Mutta kuinka moni salaa haaveilee samasta, kysyy Asta Leppä.

Finnish birth rate on course to be among lowest since 1868 famine
The birth rate in Finland during the first five months of this year fell by seven percent compared to the same period last year, according to advance data from Statistics Finland. Officials say that if the current trend continues, births this year will fall below 50,000 -- for the first time since the famine of 1868.

Jani Kaaron kolumni: Kuka enää uskoo joukkojen viisauteen?
Kaikenlaiset huhut ja kuvitelmat tarttuvat ihmisestä toiseen ja leviävät joukossa salamannopeasti. Kolumnistimme Jani Kaaro tutkailee tätä joukkosieluisuutta, joka selittää vaikkapa brexit-ilmiötä tai Donald Trumpin voittoa presidentinvaaleissa.

Yhteiskuntaa selitetään taskulaskimella – ennen siihen tarvittiin sosiologi
Sosiologit kelpasivat julkisiksi asiantuntijoiksi, kun hyvinvointivaltiota rakennettiin. Sitten he katosivat – vaikka juuri tänään heitä kaivattaisiin. Mikä hävitti "päivystävän sosiologin"?

90% of married people in Finland happy in their relationship
It has long been a general perception that a happy marriage is only possible in Hollywood movies. Research from the family welfare advocate Väestöliitto says otherwise, as it shows that 90 percent of couples in Finland say they love their partners.

Suomalaisella parisuhteella kulkee kovaa – eroamisen helppous tekee pareista onnellisia
Pitkään on vallinnut käsitys, että koko elämän kestävä onnellinen avioliitto on aikansa elänyt myytti. Ei ole. Suomalaisessa parisuhteessa rakastetaan elämän loppuun saakka.

Sosiologi Zygmunt Bauman on kuollut – varoitti demokratian kriisistä Ylen haastattelussa vuonna 2012
Puolalaissyntyinen sosiologi tutki globalisaatiota, holokaustia ja kulutusyhteiskuntaa. Hän kuoli kotonaan Britanniassa 91-vuotiaana.

Kolumni: Suomalainen byrokratia on ihanaa – paitsi jos olet köyhä
Byrokratia on kaikkien mielestä pahinta juuri heidän maassaan. Suomalainen byrokratia on oikeasti helppoa, kunhan et ole köyhä tai kipeä, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kun amerikkalaisesta työmiehestä tuli muukalainen omassa maassaan
Mikä Donald Trumpissa tai Brexit-kampanjassa vetosi niin voimakkaasti äänestäjiin? Yhdysvaltalainen sosiologi ystävystyi amerikkalaisen uusoikeiston kanssa ja löysi yhden selityksen.

Kolumni: Hyvitysvaltion syy ja seuraus
Yhteiskuntaan on luotu vapaamatkustamisen mahdollisuus, ja se on vielä saatu näyttämään hyveeltä, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Ei minun takapihalleni! Näin perustelemme penseyttämme
Suomalainen kehtaa vedota myös oman etunsa ajamiseen, kun hän vastustaa naapuruston muuttumista vaikka asuntolan tai voimalan vuoksi.

Suomalaiset huolissaan alhaisesta syntyvyydestä
Syntyvyys Suomessa on laskenut jo viidettä vuotta peräkkäin.

"Mahtaako kuolema sittenkään olla kaiken loppu?" – Suomen tunnetuin sosiologi pohtii vanhuutta
Eläkkeelle jääminen on helpotus ja vapauttaa johonkin uuteen. Sitten iskee huoli omasta rapistumisesta ja vähitellen alkaa kiinnostaa, mitä elämä voikaan vielä tarjota. Emeritusprofessori Antti Eskola pohtii uudessa kirjassaan vanhuutta ja suomii vanhusten huonoa kohtelua.

Asiantuntija lataa täyslaidallisen työnantajille: Ulkomaalaisten työttömyys johtuu syrjinnästä
Apulaisprofessori pitää rekrytointivaiheen syrjintää yhtenä keskeisimpänä syynä ulkomaalaistaustaisten työttömyyteen. Ulkomaalaiselta vaaditaan Suomessa työllistyäkseen edelleen monesti kotimainen tutkinto.

Helsinki 2050 - diverse and tolerant or isolated and segregated?
City leaders like deputy mayor Pekka Sauri are thinking big when they picture Helsinki in the year 2050. They see an outward-looking, liberal and diverse city that is more open than ever to the wider world. However some experts say that Helsinki will face major challenges dealing with a more heterogeneous and geographically open capital region - and municipal officials will have to ensure that new arrivals to the city don't end up in segregated neighbourhoods.

Tutkijan mukaan Pyhäjoen Hanhikiven tapahtumat voivat pitkittyä
Tutkija ei yllättynyt Pyhäjoen Hanhikivennimellä sattuneista ydinvoimanvastustajien ja virkavallan sekä Fennovoiman välisistä kahnauksista. Sosiologin mukaan samankaltaista toimintaa on Suomessa nähty aiemminkin. Pahimmillaan kriisi voi muodostua niin sanotuksi jäätyneeksi konfliktiksi, joka kestää vielä vuosikausia.

STT: Poliisi aloitti esitutkinnan Johan Bäckmanista ja MV-lehden Ilja Janitskinista
Poliisin ei vahvista Ylelle epäiltyjen nimiä, määrää eikä asianomistajaa.

Miksi nainen on puuma mutta mies ei? Näin ikä vaikuttaa parinvalintaan
Vaikka on varaa valita, valikoimme silti melko usein kumppaniksemme samaa ikäluokkaa olevan henkilön. Jotkut tosin pariutuvat huomattavasti nuoremman tai vanhemman henkilön kanssa. Miksi on olemassa käsite puumanainen, mutta ei puumamiestä?

Anna Kontula: Väkivaltaisesta kielenkäytöstä on tullut hyväksyttyä
Vasemmistoliiton kansanedustaja vetoaa suomalaisiin, jotta kaikki tuomitsisivat väkivaltaiset puheenvuorot. Kontulan mukaan rasistisesta kielenkäytöstä ja väkivaltafantasioinnista on pikkuhiljaa tullut sallittua.
Integroikaa itsenne - Saksa maahanmuuttomaana
Saksa maahanmuuttomaana

Turun yliopiston filosofit tutkivat salaliittoteorioiden vaikutuksia
Turun yliopisto on mukana Euroopan laajuisessa hankkeessa, jossa tutkitaan, millaisia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia vaikutuksia salaliittoteorioilla on.

Haluan isäksi – miesten vauvakuumeesta puhutaan nykyisin enemmän julkisuudessa
Suomalaiset miehet tuntevat harvemmin vauvakuumetta kuin naiset, mutta vahva kaipuu saada oma lapsi on pitkälti samanlainen tunne molemmilla sukupuolilla.

Venäjällä uskotaan, että pyramidikoriste suojelee liikenteessä – punainen huivi puolestaan parantaa keuhkoputkentulehduksen
Venäjällä jopa television ykköskanava kertoo kansan uskomusten suojelevasta ja parantavasta voimasta. Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kirjoittaa, että venäläisten kiinnostus uskomuksiin ja taikauskoon kumpuaa Neuvostoliiton hajoamisen synnyttämästä arvotyhjiöstä.