Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Bimbofikaatio -podcastin tekijät Inka Valima ja Taika Mannila Itä-Pasilassa.

2000-luvun alun naisvihamielinen sana otettiin Tiktokissa haltuun – nyt Inka Valima ja Taika Mannila levittävät bimbouden ilosanomaa

Bimbosta on tullut feministinen hahmo, joka vastustaa epätasa-arvoa tekeytymällä tyhmäksi. Sitä pidetään vastareaktiona 2010-luvulla ilmiöksi nousseelle girlboss-feminismille.

Afganistanilainen nuori käyttää TikTok sovellusta.

Migri: Finnish language TikTok video criticising Ukrainians is "disinformation"

The video referred to a reception centre in Juuka, even though the town does not have one.

Facebook Messenger tietokoneen näytöllä, kuvassa korostettuna viesti "Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi?".

Lähetitkö tietosi mukatutulle Messengerissä? Poliisin tietoon on keväällä tullut kymmeniä somepetoksia, menetykset jopa satojatuhansia euroja

Tyypillinen Messenger-huijaus alkaa "tuttavan" yhteydenotolla. Sen jälkeen onkin voitettu arpajaiset, ja voiton tilittämiseen tarvittaisiin pankkitunnuksia.

Kaksi poikaa selailee puhelimiaan

Rauman koululaisille apua sosiaalisen median aiheuttamiin huoliin

Koululainen voi käyttää Someturva-palvelua omassa puhelimessaan nettiselaimella. Palveluun voi ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden.

Elon Musk.

Elon Musk vaatii tietoja valetileistä ehtona Twitter-kaupalle

Tesla-autoista tunnettu yhdysvaltalainen miljardööri Elon Musk vaatii Twitterin johdolta todisteita vale- ja bottitilien määrästä. Muskin mukaan valetilien määrän oltava vähemmän kuin viisi prosenttia kaikista Twitter-tileistä.

Elon Musk.

Twitter-botit uhkaavat kaataa Elon Muskin miljardikaupan – Arttu ja Inkeri synnyttivät suomea puhuvan rokotevastaisen botin päivässä

Elon Musk laittoi Twitter-diilin jäihin siihen saakka, kunnes botti- ja valetilien määrä on selvitetty  

Elon Musk.

Elon Musk pani Twitter-kauppansa jäihin

Twitterin kurssi lähti jyrkkään laskuun ennen kaupankäynnin alkua.

Ulkoilijoita talvisessa puistossa jota valaisee avainten ja lukon muodostama aurinko.

The Coming Web3 Apocalypse, or, How The Blockchain Computer Will Love Us All

A scenario how web3 could roll out through gamers.

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen

Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Meemikollaasi. Meemeissä käsitellään Venäjän ja Suomen suhdetta ja Venäjän uhkailua Natoon liittymisestä.

Hevipaitaan puettu Sanna Marin valloitti internetin, ja se on sotaprofessorista iso asia: "Putin on jäänyt James Bond -puvussaan nuhjuiseksi"

Meemeillä käydään aktiivista informaatiosotaa Venäjää vastaan internetissä. Nyt mukana ovat myös Suomi ja pääministeri Sanna Marin, jotka ovat liittyneet meemien joukkoon Nato-keskustelun kautta.

Meikkibloggaaja Marika Lamminmäki kuvattuna kotonaan Sotkamossa 29.4.2022.

Ennen Marika Lamminmäki häpesi melkein kaikkea, nyt hän tekee meikkivideoita Instagramiin – kannustus kumoaa ilkeät kommentit "sata–nolla"

Tutkimuksen mukaan aktiivinen ja osallistuva sosiaalisen median käyttö voi suojata häpeän tunteilta, passiivinen seuraaminen puolestaan voi aiheuttaa niitä.

Haminan autogrilli ulkoa.

Legendaarinen Haminan Autogrilli ajautui talousvaikeuksiin – hautajaisetkin ehdittiin jo pitää, mutta nyt konkurssi on peruttu

Vuosikymmeniä Haminan keskustassa toiminut Autogrilli sai maksettua velat, jotka johtivat yrittäjän konkurssimenettelyyn.

Retkeilijä Henna Linne

Somevaikuttajia houkutellaan nyt kesäiseen Lappiin – valitut saavat ilmaiset matkat, majoitukset, ruoat ja ohjelmapalveluita

Midnight Sun Ambassador -haku on avoinna. Somekanavien ja seuraajien määrä painaa valinnassa, samoin hakijan kiinnostavuus.

Kuvitettu kuva, jossa näkyy eri elementtejä liittyen vihapuheeseen ja disinformaatioon.

Vihapuheesta hyötyvät monet yksilöt ja yhteisöt.

Vihan ja disinformaation leviämisestä hyötyvät useat tahot.

Seinäjoen Instagram-tili puhelimen näytöllä.

Seinäjoen kaupunki sai Instagram-tilinsä takaisin kaappaajalta

Kaupungin sometili ehti olla kaapattuna lähes kaksi viikkoa. Meta palautti tilin Seinäjoen kaupungin haltuun tiistaina iltapäivällä.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova lokakuussa 2021.

Venäjä maalittaa suomalaista mediaa, kohteinaan Ylen toimitusjohtaja ja lehtien päätoimittajia – tällainen on Pietarin "Kyber front Z"

Pietarilainen trollitehdas "Kyber front Z" värvää venäläisiä lähettämään viestejä länsimedioiden somekanaviin.

Tunnistamaton oppilas seisoo koulun käytävällä puhelin kädessä.

Ehdotus koulujen kännykkäkiellosta ei saa tukea nuorisovaltuustolta Kurikassa: "Älylaitteet kuuluvat nuorten omaan kulttuuriin"

Nuorisovaltuuston puheenjohtajan mielestä kännykäkieltoa parempi vaihtoehto olisi jättää puhelimet pois vain oppituntien ajaksi. Aloite kännykkävapaasta peruskoulusta esitettiin Kurikan kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Elon Musk heiluttaa kättään, taustalla pienoismalli avaruusraketista.

Analyysi: Elon Musk haluaa Twitteristä kansalaistorin, jolla syntyneet ideat siivittävät ihmiskunnan tähtiin – hänen suunnitelmansa puhuvat muuta

Muskin visioissa Twitterin moderointi ajetaan minimiin sananvapauden nimissä, mikä hiljentäisi monet äänet alustalla, kirjoittaa Ylen teknologiatoimittaja Teemu Hallamaa.

Poliiseja

Helsingin seudulle saapuu voitonpäivän alla Venäjää tukeva autokulkue – informaatiovaikuttaminen näyttäisi juuri tältä, sanoo asiantuntija

Alustavan arvion mukaan sunnuntaisessa kulkueessa on mukana parikymmentä autoa. Poliisi kertoo varautuvansa myös vastamielenosoituksiin.

Kuvapiirros puhelimesta, jossa Abitreenien Tiktok-kasvo Lara.

Kirjoitatko syksyllä ja keväällä? Tule Abitreenien tiktokkaajaksi!

Abitreenit hakee tiktokkaajaa koko ensi lukuvuodeksi.

Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Tiktokista tuttu konstaapeli Daniel: Monelle nuorelle tulee yllätyksenä, miten helposti voi syyllistyä rikokseen

Ymmärrys rikoksen rajoista voisi olla nuorilla paremminkin tiedossa, pohtii Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye.

Siilinlahden koulu.

Poliisi selvittää koulu-uhkausta Siilinjärvellä, uhkauksen tekijä on saatu selville

Uhkaus oli tehty sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan uhkauksesta ei aiheudu vaaraa.

Kännykkä keltaisella taustalla, ruudulla pieniä keltaisia päitä.

"Jani" alkoi julkaista tietoja maahanmuuttajien rikoksista somessa, koska ajatteli, että ilmiötä muuten peitellään – "En minä keksi näitä asioita"

Rahoitusalalla työskentelevä mies alkoi tilata ja julkaista rikoksesta epäiltyjen tietoja, kun kuuli Oulun grooming-vyyhdestä.

Rikosuutisten kommentointi: maahammuuttaja-taustaiset ovat yliedustettuna verkon keskusteluissa.

"Varoittakaa lapsianne": Tampereella levisi pelottava huhu lastenraiskaajasta – kun totuus paljastui, keskustelu loppui kuin seinään

Pieni mutta erittäin aktiivinen ryhmä vaikuttaa siihen, millaisia rikosuutisia näet sosiaalisessa mediassa. Heitä kiinnostaa kuitenkin vain tietynlainen rikollisuus.

Seinäjoen kaupungin kaapattu Instagram-tili

Seinäjoen kaupungin sometili edelleen kaappaajalla

Kaappaaja on poistanut kaupungin tunnukset ja tilin sisällön.

Asianajaja ja syytetty selin oikeuden edessä.

Poikkeuksellinen lasten seksuaalisen hyväksikäytön vyyhtiepäily laajenee jälleen – pääkäsittely jatkuu heinäkuun alkupuolelle

Parikymppisen keskisuomalaisen miehen uhreiksi verkossa on joutunut yli 200, pääosin alakouluikäistä lasta. Miehen epäillään houkutelleen lapsia seksuaalisiin tekoihin TikTokissa ja Snapchatissa.

Rita Behm Lahden Kahiwa kahvilassa .

Behm jättäisi Instagramin heti, jos ei olisi artisti – maailmalla poptähdet lähtevät nyt somesta ovet paukkuen, koska eivät kestä enää fanejaan

Tutkijoiden mukaan artisteista on tullut somevaikuttajia, joilta odotetaan kannanottoa lähes joka asiaan. “Enhän mä ole sitä varten perustanut sitä tiliä”, Behm sanoo Ylelle.

Anonyymi nainen makaa vuoteellaan puhelin kädessään.

Seksuaalista häirintää ja kiusaamista somessa kitkevä hanke sai valtakunnallisen tunnustuksen: "Normaalia nudejen pyytelyä ei ole", sanoo hankepäällikkö

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan yli 40 prosenttia esimerkiksi 14–19-vuotiaista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä viimeisen vuoden aikana.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Hoemme toisillemme, että tavallinen riittää, mutta todellisuus näyttää olevan toinen

Massaan hukkuminen on yksilökeskeisessä ajassa yhtä pelottavaa kuin lauman ulkopuolelle joutuminen, Kujala kirjoittaa.  Kolumnin voi myös kuunnella.

Seinäjoella toimivan Houm Church -seurakunnan ovella oleva matto toivottaa tervetulleeksi.

Seinäjoelta toimintansa aloittanut uuskristillinen citykirkko Houm Church on jo seitsenvuotias ja puhuttelee etenkin nuoria

Someaktiivisella Houm Churchilla on toimintaa Seinäjoella, Tampereella ja verkossa. Nuoret jäsenet ovat seurakunnan ytimessä.

En man i svart kostym och vit skjorta sitter ner på en stol, bakgrunden är mörk.

Elon Musk haluaa olla Twitterin hyvä kuningas – suomalaisprofessorin mukaan hänen tavoitteensa ovat kuitenkin ristiriitaisia

Miljardöörit uskovat, että he ajavat yleistä etua. Mutta heidän käsityksensä yleisestä hyvästä ei välttämättä ole kaikkien jakama, Oxfordin yliopiston Vili Lehdonvirta sanoo.

Tennispelaaja, kuvituskuva

"Tukkikaa nyt sen tutkijan turpa" – liikuntatutkijat kertovat työssään kokemastaan painostuksesta

Valtion liikuntaneuvoston kyselystä selviää, että urheilun sisältä halutaan vaikuttaa tutkijoiden työhön ja estää epäsuotuisten tulosten esiin nouseminen.

Elon Musk

Sananvapausaktivisti Elon Musk osti Twitterin – asiantuntijat epäilevät, että trollit ja valeuutiset voivat ottaa vallan

Musk aikoo vähentää Twitterin valvontaa, mutta julkistaa sen käyttämän algoritmin.

Elon Musk.

Elon Musk osti Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Muskin mukaan Twitter edistää sananvapautta, mutta se toimisi paremmin yksityisomistuksessa.

Kolme nuorta miestä seisoo McDonald'sin kyltin alla ja katsoo kameraan.

Hampurilaisia, kotiinkuljetuksia, iloisia ihmisiä – some on pullollaan pikaruokamainoksia ja sen vaikutus nuoriin herättää laajasti huolta

Tämänhetkinen löyhä sääntely jättää etenkin 13–17-vuotiaat turhan alttiiksi markkinoinnin negatiivisille vaikutuksille, kertoo tuore tutkimushanke.

Sosiaalinen media apuna nuorten työnhaussa

Emilia Ahtinen lähetti kymmeniä hakemuksia tuloksetta – ilmoitus somessa poiki viestitulvan ja työpaikan

Työnantajat arvostavat työnhaussa aktiivisuutta. Somesta voi olla apua työnhaussa, mutta yhden kortin tai sometilin varaan ei kannata työnhakua jättää.

Margrethe Vestager.

EU saavutti sovun digijättejä suitsivasta laista – jatkossa miljardiyrityksille voi seurata jättisakot laittomasta verkkosisällöstä

EU-komissio, parlamentti ja jäsenmaat pääsivät sopuun uudesta digipalvelulaista, jonka tarkoituksena on lisätä digijättien vastuuta laittoman verkkosisällön valvonnasta.

Ukrainalainen striimaaja Arseniy Trynozhenko.

Ukrainalaiset e-urheilijat jättivät pelaamisen ja alkoivat striimata sotasisältöä – venäläiset katsovat, vaikkeivät halua uskoa näkemäänsä

Pelaamisen suoratoistoon käytetty Twitch on yksi harvoista länsimaisista somealustoista, jota Venäjällä voi käyttää rajoituksetta.

Vihaisen ja samalla surullisen näköinen vanha mies kantaa kylttiä illan pimetessä. Ympärillä on muita mielenosoittajia.

Venäjän sotapropaganda lisää EU:n paineita puuttua verkon valeuutisiin – digijätit vastuuseen väärän tiedon levittämisestä

Nettisisältöjen valvonnasta on tullut entistä kiireellisempää Ukrainan sodan aikana. EU-maat, parlamentti ja komissio ovat lähellä yhteisymmärrystä uudesta digipalvelusäädöksestä. Ne neuvottelevat tänä iltana.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Hurahdin alkuvuodesta Tiktokiin – sovelluksen koukuttavuutta selittää isompi ilmiö

Ääni on muuttanut kirjallisuutta pysyvästi vain muutamassa vuodessa. Tiktokin viraaliäänet muuttavat myös musiikkialaa. Äänen seuraava valloituskohde voi olla deittimaailma, jossa ääni tuntuu henkilökohtaiselta ja aidolta, kirjoittaa Salmi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Elon Musk.

Elon Musk haluaa ostaa Twitterin 41 miljardilla dollarilla

Musk sanoo, että jos tarjousta ei hyväksytä, hän aikoo harkita asemaansa Twitterin osakkeenomistajana. Musk omistaa ennestään reilut yhdeksän prosenttia Twitteristä.

Mies katsoo metrossa Putinia kännykästään.

Yli neljänneksellä venäläisistä on vaikeuksia päästä haluamilleen nettisivuille – eniten uutisia seurataan televisiosta, kertoo kyselytutkimus

Venäjä on estänyt useita satoja verkkosivuja sodan aloittamisen jälkeen. Esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin ei Venäjältä pääse.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Miksi jonkun koti saa toisen raivoihinsa?

Meidän on kovin helppoa arvostella toisten ihmisten elämäntapaa, valintoja ja ulkomuotoa. Mutta kun arvostelun kohteena on, miltä kotisi näyttää, tuntuu kuin rikottaisiin jotain pyhää, Ulla Järvi kirjoittaa.

Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.

Kohta ne vyöryvät rajan yli, kertoo sosiaalinen media – näin tunnistat, milloin Venäjän uhkaan liittyvistä tiedoista kannattaa huolestua

Sotaprofessori neuvoo jättämään jakamatta Twitterissä levinneen videon, jonka viesti ja tarkoitus ei ole tullut täysin selväksi. Rajakunnissa on levinnyt somen välityksellä myös erilaisia huhuja siitä, mitä rajan takana tapahtuu.

Jo kolmella neljästä esikoulu- ja alakouluikäisestä lapsesta on älypuhelin.

Poikkeuksellinen seksuaalirikosvyyhti laajenee yhä – poliisi on tunnistanut jo 129 lapsiuhria

Keskisuomalaisen miehen epäillään syyllistyneen seksuaalirikoksiin sosiaalisessa mediassa. Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet alakouluikäisiin lapsiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle