Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön hinta nousee perjantaina korkeimmillaan kello 16-17 18,24 senttiin kilowattitunnilta sisältäen arvonlisäveron. Torstaina sähkön hinta oli kalleimmillaan kello 10 aamulla 29,40 senttiä kilowattitunnilta veroineen.

OL3 on taas käynnissä – sähkön hinta laskee perjantaina ydinvoimaloiden tuotantokatkoksista huolimatta

Pörssisähkö maksaa perjantaina keskimäärin 13,5 senttiä kilowattitunnilta. Olkiluoto 3:n käynnistyi uudestaan torstai-iltana, mutta Ruotsin Ringhals 4 -voimala on poissa pelistä lauantai-iltaan saakka.

Ringhals kärnkraftverk.

Ruotsin Ringhals 4 -ydinvoimalassa yllättävä tuotantokatkos – pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta katosi 1 130 megawattia tehoja

Toistaiseksi häiriö ei näytä isosti heiluttavan sähkön hintaa Suomessa. Torstaina pörssisähkön hinta kilowattitunnilta on noin kaksi senttiä korkeampi kuin keskiviikkona.

Sähköllä lämpiävän talon lämmityspatterin säätönappi.

Näin pörssisähkön käyttäjä hyödynsi hullun perjantain ja tienasi 70 euroa

Poikkeustilanteessa sähkön hinta romahti miinusmerkkiseksi. Nyt Facebookissa vertaillaan, kuka onnistui käyttämään sähköä eniten.

Hämeenlinnalainen Harri Kortesalo asettaa sähköauton pistoketta autoon.

Jacuzzi tulille, sauna päälle ja auto töpseliin – näin suomalaiset ottivat ilon irti sähkön hintakämmistä

Espoossa laitetaan tulille jacuzzi. Raisiossa lämmitetään betonilattiaa. Hämeenlinnassa ei muutu paljon mikään.

Mies kiinnittää latauspistoketta sähköautoonsa.

Vesa Nieminen tarjosi kyläläisille sähköauton latausta ilmaiseksi pörssisähkön mega-alen takia

Littoislainen Nieminen pihisteli sähkön käyttöä alkuviikolla, kun hinta nousi hetkeksi taivaisiin. Nyt hän kuluttaa surutta, ellei sähköverkko ala näyttää kaatumisen merkkejä.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön hinta laskee Nord Poolin mukaan perjantaina kello 15-00 -50 senttiin kilowattitunnilta sisältäen arvonlisäveron.

Yle seuraa sähkön hinnan ”hullua perjantaita” – Sähkönkäyttö on kasvanut jopa kolmanneksen tyypilliseen arki-iltaan verrattuna

Norjalaisyhtiön virhe sai sähkömarkkinat sekaisin, ja klo 15 jälkeen pörssisähkön hinta on roimasti miinuksella. Yle seuraa käänteitä tässä jutussa.

Stor elstolpe med flera elkablar. Bilden är tagen i gryningen, solen stiger upp nere till vänster om elstolpen. Uppe till höger flyger en fågel.

Sähkön hinta meni oudoksi: kerro meille, käytätkö hyväksi erikoisen tilaisuuden?

Pörssisähkön tuntihinta laskee tänään Suomessa negatiiviseksi, mikä tarkoittaa kuluttajalle käytännössä alennusta sähkölaskuun. Yle kysyy nyt, aiotko hyödyntää markkinahäiriön jollain tavalla.

Aurinkopaneeleita aurinkopuistossa. Taustalla näkyy tuuliturbiineja. Solarigo Systems Oy:n aurinkopuisto Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla.

Ilmaisen pörssisähkön päivät harvenevat – Suomeen suunnitellaan jättimäisiä akkuvarastoja, jotta sähköä ei tarvitse myydä liian halvalla

Suomeen rakennetaan lähivuosina suuria energiavarastoja tasaamaan uusiutuvan sähkön tuotannon vaihteluita. Myös kotitaloudet voivat pian ansaita paremmin aurinkosähkön myynnillä.

Elkablar och elverk i ett vintrigt landskap i solnedgång.

Sähkönkuluttaja voi varautua talveen levollisin mielin, mutta hinnanvaihtelut tulivat jäädäkseen, sanoo Fingridin toimitusjohtaja

Vaikka sähkömarkkinat ovat sopeutuneet Venäjän hyökkäyksen jälkeiseen aikaan, ei paluuta entiseen ole näköpiirissä.

Pyhäsalmen Mine

HS: Pitkään suunniteltu entisen Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalahanke on kaatumassa

Hanketta vetänyt EPV Energia on päättänyt vetäytyä Pyhäsalmen kaivokseen suunnitellusta pumppuvoimalaitoshankkeesta Pyhäjärvellä.

Sähköauton latauspistoke autokaupassa.

Sähköauton lataukseen voisi saada oman sähkömittarin – EU haluaa sallia useamman sähkösopimuksen samaan talouteen

Euroopan komission ehdotus ei suoraan sallisi järjestelyjä, jossa sähköä voisi ostaa vuoroin kiinteähintaisella, vuoroin pörssisopimuksella sen mukaan, kumpi on halvempaa.

A hand putting a plug into a wall socket.

Sähkön hinta-arvio kääntyi jyrkkään nousuun, ja se ei johtune pelkästään kaasuputken vauriosta

Suomenlahden kaasuputkivaurion vaikutusta äkilliseen hinnanmuutokseen on spekuloitu. Energiateollisuuden Pekka Salomaan mukaan muutos mukailee laajempaa kehitystä.

Suurjännitelinja Savitaipaleella 18. syyskuuta 2023.

Pörssisähkön hinta satakertaistui aamulla

Hinta pysyy korkealla iltaan asti. Ensi yöksi palataan noin 0,50 sentin tasolle.

Tuulivoimaa Kalajoella 23. elokuuta 2023.

Tällaisia sähkön hintoja ensi talveksi nyt ennustetaan

Viime viikkojen lämpimät säät ja kovat sateet ovat pudottaneet jälleen sähkön hintaennusteita. Sydäntalvellakin verollisen keskihinnan ennustetaan nyt jäävän selvästi alle 9 sentin kilowattitunnilta.

Fortumin tarjous uudesta sähkösopimuksesta lokakuun alusta 2022

Sähköyhtiöitä yritetään uudestaan saada kohtuullistamaan jälkikäteen kalliita sopimuksia – Energiateollisuus pitää suositusta ongelmallisena

Kuluttajariitalautakunta on antanut linjauksensa siitä, missä tilanteessa kalliin määräaikaisen sopimuksen voisi irtisanoa ilman sopimussakkoa. Energiateollisuuden mukaan uudessa linjauksessa on samat ongelmat kuin aiemmassa.

Voimalinjatolppa ja sähkölinjoja taivasta vasten.

Kuluttajariitalautakunta linjasi: yli 60 prosenttia ja 600 euroa muita kalliimpi määräaikainen sähkösopimus on kohtuuton

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että määräaikainen sähkösopimus voidaan yksittäistapauksissa irtisanoa ilman sopimussakkoa, jos sen jatkuminen määräajan loppuun olisi kuluttajalle kohtuutonta.

Suurjännitelinja Savitaipaleella 18. syyskuuta 2023.

Sähkön tuntihinta pyörii maanantaina liki nollassa – taivaalta sataa ja tuulee halpoja sähkönhintoja jatkossakin

Pohjoismaiden ylle jämähtäneet sateet ja tuuliset kelit ovat painaneet sähkön pörssihinnan hyvin matalaksi.

Valaistulla jääkiekkokaukalolla luistelee muutamia jääkiekkoilijoita. Kaukaloa ympäröivät katsomot ovat tyhjillään.

Taas lisää maksuja veronmaksajille: monen kunnan sähkösopimus menee uusiksi, mikä tarkoittaa jopa tuplalaskua

Tampere ja moni muu kunta maksaa sähköstä ensi vuonna selvästi enemmän kuin tähän asti.

Kuuden kuvan yhdistelmä, jossa näkyy Fortumin, Vattenfallin, Helenin, Tampereen sähkölaitoksen, Vaasan sähkön ja Turku Energian logot.

Ylen kysely: Sähköyhtiöt eivät aio kohtuullistaa määräaikaisia sopimuksia kuten viranomainen linjasi

Viranomaiset päättivät kesällä, että määräaikaisen sähkösopimuksen hintaa on kohtuullistettava, jos se on yli 15 prosenttia keskihintaa kalliimpi. Professorin mukaan linjaus voisi olla tuhoisa.

OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa.

Sähkön hinta putoaa aamulla nollaan, koko lauantain ajan on halpaa

Perjantain huippuhintoja ja lauantain hintakuoppia selittää kulutuksen väheneminen ja tuulivoiman lisääntyminen.

Kai Mykkänen.

Hallitus haluaa uudistaa sähkömarkkinoita, jotta sähköä riittää myös tuulettomina pakkaspäivinä – mutta ensi talveksi apu ei ehdi

Sääriippuvaiseen tuotantoon nojaava yhteiskunta tarvitsee lisävoimaa tuulettomien hetkien tasapainottamiseen. Hallitus kaavailee ratkaisuksi niin sanottua kapasiteettimarkkinaa.

Sähkölinja kulkee metsän läpi, kallion yli kaukaisuuteen.

Pörssisähkö on tänään halvempaa kuin moneen viikkoon – valvomopäällikkö uskoo hintaheilunnan rauhoittumiseen

Pörssisähkön hinta on käynyt tänään pitkästä aikaa nollan alapuolella.

Teemu Närvä on peliautomaatin edessä.

Sähköyhtiöt tarjoavat pörssisähkön haastajaksi yhä halvempia kiinteitä sopimuksia, mikä sai asiantuntijankin vaihtamaan sopimuksensa

Yhä useampi yhtiö tarjoaa nyt kiinteitä sopimuksia, joissa on vain vuoden määräaika. Sähkömarkkinoita tutkinut Teemu Närvä vaihtoi ensimmäistä kertaa sähköyhtiötä.

Viisi merituulivoimalaa näkyy kirkkaalla merellä Porin Tahkoluodossa.

Pörssisähkön painajaishinnat saivat kotitaloudet rynnimään vertailupalveluihin – määräaikaisilla sopimuksilla kova kysyntä

Alkuviikosta rajusti kallistunut sähkön hinta herätti monet tutkimaan sähkösopimustarjouksia. Sähköyhtiöiden mukaan kysyntää riitti etenkin määräaikaisille sopimuksille.

Talonyhtiön etäluettavat sähkömittarit.

Lähes jokainen koti tarvitsee uuden sähkömittarin – miljoonien eurojen vaihtorumba koituu kuluttajien maksettavaksi

Sähkön kulutus ja tuotanto halutaan parempaan tasapainoon. Sähkömittareiden luenta muutetaan tunnista viiteentoista minuuttiin.

Fortumin kivihiilivoimala Meri-Porissa

Sähkön tuotantorajoitukset ajoivat myös Meri-Porin hiilivoimalan taas käyttöön

Pörssisähkö maksoi maanantaina enimmillään 68 senttiä kilowattitunnilta.

Pyöreässä, vaalean puun värisessä saunassa mahtuu saunomaan noin 20 henkilöä. Saunassa on yksi iso ikkuna, ja keskellä pystymallinen, 600 kiloa kiuaskiviä sisältävä kiuas.

Näin viikkoja kestävä triplahäiriö voi näkyä saunan lämmityksen tai television katselun hinnoissa

Sähkön hinta on noussut erilaisten häiriötekijöiden takia. Pörssisähköstä voi joutua maksamaan sunnuntaina noin yhdeksänkertaisesti edellisviikkoihin verrattuna.

Energiateollisuuden puheenjohtaja Jukka Lestelä kuvattuna Eteläranta 10 aulassa.

Pahimmillaan viikkoja kestävä triplahäiriö iski Suomen sähkömarkkinoille – Energiateollisuuden Leskelä: ”Hinnoissa hyvin suurta vaihtelua”

Sähkön hintaa nostaa lähipäivinä useampi haittatekijä. Energiateollisuus pitää suuria hintavaihteluja ja korkeita hintoja todennäköisinä.

sähkölinja

Pörssisähkön hinnassa hurja piikki perjantaina, syynä rajoitukset Suomen ja Ruotsin välisessä siirrossa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid joutuu rajoittamaan Suomen ja Ruotsin välistä sähkönsiirtoa uuden voimajohdon rakentamisen takia. Se näkyy hinnassa perjantaina, mutta tulevaisuus on hämärän peitossa.

Vaasan sähkön rakennus Palosaarella.

Vaasan sähkö ei hyvitä miinukselle painuvaa pörssisähkön hintaa asiakkailleen, vaikka moni niin tekee – näin yhtiö perustelee ratkaisua

Pörssisähkön hinta voi painua miinukselle, jos tuotantoa on kulutusta enemmän. Esimerkiksi Vattenfall, Oomi ja Seinäjoen energia huomioivat miinustunnit asiakkaiden sähkölaskuissa.

Tuulivoimapuiston tuuliturbiineja maastossa.

Poikkeustila sähkön hinnassa kannustaa nyt monia kuluttamaan: Sähköä tuhlaamalla ei silti pysty tienaamaan

Sähkön hinta on kovan tuulen ansiosta miinuksella ensimmäistä kertaa koko vuorokauden.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön verollinen kuukauden keskihinta kävi vuonna 2022 yli 30 sentissä kilowattitunnilta. Futuurit ennakoivat 12. heinäkuuta sähkön hinnan pysyvän alle 10 sentissä kilowattitunnilta vuoden 2025 loppuun saakka.

Euroopan halvinta sähköä saa pian Suomessa, naulaa asiantuntija – tällaisia sähkösopimuksia ekspertit suosivat nyt

Sähkön verollinen tukkuhinta on kohoamassa ensi talveksi, mutta odotusten perusteella vain joitakin senttejä. Kuluttajille hintaodotusten toteutuminen tarkoittaisi roimasti halvempia sähkölaskuja kuin viime talvena.

Tampereen sähkölaitoksen lasku ja käteistä rahaa.

Kuluttajaliitto kritisoi rajusti Energiaviraston linjauksia sähkön hinnasta: ”Kuluttaja jätettiin yksin yöhön odottamaan talvea”

Energiaviraston mukaan toimitusvelvolliset sähkösopimukset voidaan jatkossakin hinnoitella muiden toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tapaan. Sähköyhtiöitä edustava Energiateollisuus on tyytyväinen.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Sähköyhtiöiden tarjottava kuluttajille muutakin kuin pörssisähköä, linjasi Energiavirasto

Energiavirasto antoi linjauksensa sähkön kohtuullisesta hinnasta ja totesi samalla, ettei pörssisähkö voi olla ainoa niin sanottu toimitusvelvollinen sopimustyyppi. Virasto katsoi Helenin toimineen tässä lainvastaisesti.

Kodin valaisimia.

Sähköyhtiöt vastustavat sähkösopimushintojen kohtuullistamista – vetoavat lainsäädäntöön

Kuluttajariitalautakunta teki vastikään päätöksen, jonka mukaan kohtuuttoman kalliita sähkösopimuksia pitää huojentaa.

Talonyhtiön etäluettavat sähkömittarit.

Energia-ala: sähköyhtiöt ovat jo kohtuullistaneet sopimuksia, mutta liikoja ei kannata toivoa – kuluttajaliitto pettyi ratkaisuehdotuksiin

Ministeriön teettämän selvityksen mukaan sähköyhtiöt voisivat neuvotella suoraan asiakkaiden kanssa kalliiden määräaikaisten sopimusten kohtuullistamisesta. Kuluttajaliitto pettyi ehdotuksiin.

Fortumin tarjous uudesta sähkösopimuksesta

Selvitys: Tällaisilla keinoilla voitaisiin auttaa kalliisiin sähkösopimuksiin nalkkiin jääneitä

Työ- ja elinkeinoministeriön asettamat selvitysprofessorit kävivät läpi eri keinoja, joilla voisi yrittää kohtuullistaa kalliiksi osoittautunutta määräaikaista sähkösopimusta.

Opiskelijaruokassa ihmisiä. Alempana sisääntuloaula, jossa ihmisiä.

LUT-yliopistossa pohditaan tällä viikolla, voisiko sähkömarkkinamallia muuttaa

LUT-yliopiston järjestämässä Euroopan energiamarkkinoihin liittyvässä tapahtumassa keskustellaan muun muassa energiamarkkinoiden suunnittelusta tulevaisuudessa.

Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla.

Pörssisähkön hinta romahti toukokuussa – vuosi sitten hinta oli viisinkertainen

Pörssisähkön hinta on tullut alas kovaa vauhtia viime vuoden huippuhinnoista. Sähkösopimukset eivät kuitenkaan ole merkittävästi halvenneet, koska markkinoilla suhtaudutaan varautuneesti tulevaan.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön hinta käy keskiviikkona miinuksella aamuneljän ja -viiden välillä, kahdentoista ja iltakymmenen välillä sekä iltayhdentoista ja puolenyön välillä. Alimmillaan sähkön hinta on kello kolmen ja neljän välillä iltapäivällä -0,258 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkötulva on nyt totta: Pörssisähkön vuorokauden keskihinta putosi ensimmäistä kertaa historiassa miinukselle

Yleensä miinushintoja on ollut vain lyhyitä aikoja ja öisin. Asiantuntijan mukaan Suomen sähköntuotannon näkymät ovat nyt poikkeuksellisen hyvät.

Vattenfallin merituulipuistossa oleva tuulivoimala

Vattenfall tarjosi viime vuonna liian vähän sähköä markkinoille – nyt tutkitaan, aiheuttiko se hintapiikkejä

Energiavirasto tutkii, onko Vattenfall manipuloinut eli keinotekoisesti yrittänyt nostaa sähkön markkinahintaa. Yhtiön mukaan kyse on erehdyksestä.

Johtoa laitetaan pistorasiaan.

Väre palauttaa datahub-maksut määräaikaisille sopimusasiakkaille

Kuluttajariitalautakunta antoi asiasta suosituksen viime viikolla.

OL3 ydinvoimalaitos

Sähkö on liian halpaa: Upouusi Olkiluoto 3 jouduttiin laittamaan säästöliekille

Ydinvoimalan tuotannon jarruttaminen halvan sähkön takia on erittäin harvinainen, mutta yleistyvä ilmiö.

Johtoa laitetaan pistorasiaan.

Kuluttajariitalautakunta: Väreen palautettava datahub-maksut asiakkaille

Väreen uusissa määräaikaisissa sopimuksissa datahub-maksuja ei ole eritelty vaan ne on lisätty suoraan sopimuksen hintaan.

Suurjännitelinja Pirkanmaalla Lempäälän kohdalla.

Käytä halpaa sähköä vielä kun voit: sähkö kallistuu kaikilla suomalaisilla vappuna

Sähkön ALV-alennus poistuu toukokuun alussa. Alennuksen poistuminen näkyy suoraan sähkölaskuissa.

Kaksi valkoista ydinvoimalaa yläviistosta kuvattuna, takana näkyy syksyistä peltoa.

Sähkön hinta lähes tuplaantui torstaiaamuna Suomessa, kun Ruotsissa sählättiin sähköverkon huoltotöissä

Ydinvoimareaktorit Forsmark 1 ja 2 jouduttiin sulkemaan Ruotsissa sähköverkon oikosulun vuoksi, ja sen seurauksena sähkön hinta kaksinkertaistuu torstaiaamuna yli 18 senttiin kilowattitunnilta.

Seinäjoen Energian yksikönjohtaja Kari Roos.

Seinäjoen Energia aikoo laskea ”merkittävästi” kaupunkilaisten sähkön hintaa

Seinäjoen Energiassa pohditaan alennuksia sähkön hintoihin. Toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin on todennäköisesti tulossa alennus, koska asiakkaita on vaihtanut pörssisähköön.

Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska.

Vaasan sähkö: Tulevana syksynä ei odotettavissa viime syksyn kaltaisia sähkön hinnankorotuksia

Vaasan Sähkön sähkökauppayksikön johtaja Hans-Alexander Öst toteaa, että Olkiluoto 3 vakauttaa markkinoita. Edelleen Suomessa markkinahinta kuitenkin määräytyy tuulivoimatuotannon perusteella.

Fortumin logo pääkonttorin ulkoseinällä.

Fortum perii yritysasiakkailtaan jopa tuhansien eurojen korvauksia sähkösopimuksen irtisanomisesta – näin yhtiö perustelee toimintaansa

Asiakkaiden mukaan Fortum itse on voinut tarjota sopimuksen purkaneille asiakkaille uutta sopimusta ilman, että vanhan sopimuksen irtisanomisehtoja sovellettaisiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle