Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hoitajat ryhtyivät käymään virka-ajan ulkopuolella mielenterveys- ja päihdepotilaiden luona, nyt palvelusta ei haluta luopua

Varkaudessa akuuttityöryhmän kokoa kasvatettiin, kun osasto suljettiin toistaiseksi.

Sievin uudessa hyvinvointikeskuksessa yhä useampi palvelu on kuntalaista lähellä – esimerkiksi matka depressiohoitajan luokse lyhenee

Nivalasta tai Ylivieskasta aiemmin haettuja palveluita ollaan parhaillaan siirtämässä Sieviin.

"Sitä on ihan, että olenko minä hyvä!?" – työmarkkinoilta sivussa olevat löysivät vahvuutensa taiteen avulla

Uusi taidelähtöinen menetelmä on auttanut kokkolalaisnaisia näkemään osaamistaan, rakentamaan itsetuntoaan ja saamaan rohkeutta.

Ylivieskalainen Riitta Sammalkangas on Vuoden Mielenterveystyöntekijä

Riitta Sammalkangas on kehittänyt ammattitaitoaan työn ohessa.

Mielen järkkyessä terveyskeskuksen apu on parhaimmillaan pelastavaa, pahimmillaan tyrmäävää: "Itsetuhoiselle lapselle kirjoitettiin sairaslomaa. Mistä? Elämästäkö?"

Suomalaisten kokemukset äkilllisen mielenterveyskriisin hoitamisesta perusterveydenhuollossa vaihtelevat rajusti jopa saman paikkakunnan sisällä. Yle teki aiheesta verkkokyselyn ja sai terveydenhuollon asiakkailta satoja vastauksia.

Mielenterveyskuntoutujat opettavat sairaanhoitajaopiskelijoita Turussa – "Tämä on ollut arvokasta"

Turun ammattikorkeakoulussa on saatu hyviä kokemuksia, kun kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana suunnittelemassa mielenterveystyön opetusta ja osallistuvat opetustyöhön.

Mielenterveydestä puhuminen on Suomen saamelaisille usein mahdottomuus – "Moni kokee olonsa nurkkaan ajetuksi"

Aika voisi olla kypsä saamelaisten historiallisten traumojen purkamiseen. Saamelaisten kieltä ja kulttuuria ymmärtäviä mielenterveyden ammattilaisia on kuitenkin harvassa.

Koululaisia ei muksita – koulutalkkari Simo pärjää puhumalla

Liekö mielenterveyshoitajan koulutuksesta hyötyä, Suolahden Telakkakadun koulun talonmies Simo Holopaisen ei ole tarvinnut kovistella murrosikäisiä koululaisia. Simoa jännitti kymmenen vuotta sitten aloittaa kiintesitönhoitajan työt. Olihan kyseessä hänen nuoruutensa opinahjo. Vanhoja opettajiakin oli vielä töissä.

Brittitutkimus: 40 prosenttia tuoreista vanhemmista kokee mielenterveysongelmia

Sairaanhoitajajärjestön kyselyyn osallistui 2 000 vastikään äidiksi tai isäksi tullutta. Alle puolet ahdistusta tai masennusta kokeneista sanoi harkinneensa ammattiavun hankkimista.

Pauli Nevala: ”Suomalaiseen urheiluun saatava mielenterveyshoitajia”

Keihäänheiton olympiakultaa 50 vuotta sitten juhlinut Pauli Nevala painottaa, että suomalaisen huippu-urheilun henkistä valmennusta tulisi tehostaa.

Huhtasuon malli paransi hoitoonpääsyä - käytännöt ehdolla palkittavaksi

Jyväskylän Huhtasuon terveysasema on valittu valtakunnallisen hoitoalan kilpailun finaaliin. Alunperin lääkäripulaa paikkaamaan kehitetystä hoitojoukkuemallista on saatu Huhtasuolla hyviä kokemuksia: potilas on pystytty ohjaamaan oikealle ammattilaiselle oikeaan aikaan.

Miksi toinen syö mitä vaan ja toinen pelkkää perunaa?

Rajoittunut ruokavalio voi seurata lapsuudesta asti ja pahimmillaan eristää sosiaalisista tilanteista. Syynä voivat olla lapsuudessa opitut tavat tai jopa normaalia tarkemmat aistit.

Hoitoalalla työvoimapula - it-ala kärvistelee

Työ- ja elinkeinokeskuksen barometri keräsi tiedot parin sadan ammatin työnäkymistä paikallisilla markkinoilla.

Huhtasuon terveysaseman hoitajamallista halutaan palautetta

Huhtasuon terveysaseman avosairaanhoito on toiminut rahapulan vuoksi vuoden ajan hoitajavetoisesti. Nyt aseman toiminnasta halutaan asiakaspalautetta jatkotoimenpiteistä päättämisen avuksi.

Tammiharjun yt-neuvottelut johtavat irtisanomisiin Raaseporissa

Tammiharjun sairaalan yt-neuvottelut johtavat irtisanomisiin. Neuvottelut koskivat 13 mielenterveyshoitajaa ja vahtimestaria Raaseporissa. Toimintaa Länsi-Uudellamaalla sijaitsevassa psykiatrisessa yksikössä on supistettu viime vuosina huomattavasti.

Tammiharjun toiminta supistuu entisestään – mielenterveyshoitajien yt-neuvottelut alkavat

Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan Tammiharjun psykiatrisen yksikön toiminta supistuu edelleen. Nyt käynnistyvät yt-neuvottelut koskevat kahdeksaa mielenterveyshoitajaa.

Masennusta ei tarvitse pelätä

Masennus on salakavala sairaus, joka valtaa pikkuhiljaa mielen ja ruumiin. Depressioihoitaja Anne Konttisen mielestä hoitohenkilökunta osaa kuitenkin olla tarkkana masennustapausten varalta ja myös potilaat itse tarkkailevat omaa olotilaansa entistä paremmin.

Hoitajat erikoistuvat depressioon

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa ovat valmistuneet ensimmäiset depression hoitoon erikoistuneet opiskelijat. Depressiohoitajiksi valmistui kuusi opiskelijaa, jotka ovat sijoittuneet eri puolille maakuntaa.

Liikunnasta mielenterveyttä

Liikunta on tärkeää myös psykiatrisessa hoidossa.

Lääkäri- ja hoitajapula ei helpota

Hoitoalan työvoimapula jatkuu Kainuussa edelleen vaikeana. Pulaan ei ole luvassa helpotusta ainakaan lähimmän puolen vuoden sisällä, ennustaa Kainuun ELY-keskus.

Sastamala huolehtii työttömien terveydestä

Sastamalassa on otettu jatkuvaan käyttöön monia työttömien terveyshankkeessa kokeiltuja toimintatapoja. Syksyllä päättyneessä projektissa mm. luotiin järjestelmä, jossa työvoiman palvelukeskus ja sosiaalitoimi ohjaavat pitkäaikaistyöttömän vapaaehtoiseen terveystarkastukseen.

Entinen potilas ja mielenterveyshoitaja palasivat Rauhaan

Rauhan psykiatrisen sairaalan entinen potilas ja mielenterveyshoitaja muistelevat Rauhan aikaa haikein mielin. Vaikkei Rauhan sairaalaa Etelä-Karjalassa enää sellaisenaan kaivata takaisin, jotain sairaalan mukana kuitenkin menetettiin.

Lapin miehillä korkea kynnys hakea apua

Lappilaismiehillä ei ole suurta hätää, mutta on miehiä, jotka tarvitsevat apua. Tätä mieltä on miestyötä Lapissa tekevä Jari Harju. Miestyön tavoite on madaltaa kynnystä avun hakemiseen kriisitilanteissa.

Kellokosken prinsessasta kirja ja elokuva

Anna Lappalainen oli Kellokosken prinsessa

Kyllön terveysaseman muutto alkoi

Kyllön terveysaseman muutto on alkanut. Muutto kestää koko viikon, ja sen aikana Kyllössä toimitaan päivystysluontoisesti. Terveysaseman vastaanotto muuttaa lähes kolmeksi vuodeksi Väinönkadulle.

Kulttuurikunto-hanke haastaa kokemaan

Kulttuurikokemuksilla haetaan apua terveyteen ja haasteita elämään. Kulttuurikunto -hanke on auttanut, tukenut sekä kehottanut ihmisiä etsimään erilaisia kulttuurikokemuksia kultturikunnon kohentamiseksi jo vuoden 2008 alusta.

Kyllön terveysasema muuttaa keskustaan

Peruskorjauksen alta väistötiloihin siirrettävä Kyllön terveysasema sijoittuu kolmeksi vuodeksi keskustaan. Väinönkatu 30:n kiinteistöstä järjestyi tarkoitukseen soveltuvat tilat, lähes suunnitellun aikataulun mukaisesti kohtuullisilla kustannuksilla.

Depressiohoitajien työ tuottaa tulosta

Depressiohoitajien työ on on osoittautunut tehokkaaksi Pohjanmaalla. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä lähetteiden määrä on laskenut 20 prosenttia depressiohoitajien ansiosta.

JIK-kuntayhtymä tiukoissa talousraameissa

Jalasjärvi, Ilmajoki ja Kurikka pitävät peruspalvelujen kuntayhtymällä tarkkaa taloutta tulevana vuonna. Kokonaiskustannukset noussevat vain muutamia prosentteja.

Mielenterveysyhdistykset huolissaan kuntoutujien pärjäämisestä

Yhdistyksissä pelätään, että mielenterveyshuoltoon kohdistuvat säästöt vaikuttavat negatiivisesti myös kuntoutujien lähiomaisiin. Omaisten hoitovastuu on jo nyt liian suuri.

Tangon tunnelmaa hoitolaitoksiin

Aikaisempien vuosien tangokuninkaalliset kiertävät tangoviikolla ympäri Seinäjoen aluetta viemässä tangon tunnelmaa ja positiivisuutta hoitolaitoksiin ja palvelukeskuksiin.

Kokemäellä avataan uusi päiväkeskus

Kokemäellä avataan tänään mielenterveys- ja päihdeasiakkaille tarkoitettu päiväkeskus.

Kokemäelle kunnostettiin päivätoimintakeskus

Kokemäen terveyskeskuksen entisen taloustoimiston tiloihin on kunnostettu tilat päivätoimintakeskukselle.

Psykiatriselle avohoidolle lisätilaa

Psykiatrinen avohoito saa Janakkalassa kipeästi kaipaamaansa lisätilaa. Psykiatrisen avohoidon asiakasmäärät ovat viime aikoina moninkertaistuneet.

Vantaan mielenterveyskeskuksen tulevaisuus vielä avoin

Vantaan mielenterveys- ja päihdepalvelut on tarkoitus yhdistää mielenterveyskes-kukseen paremman hoidon takaamiseksi.

Presidentti palkitsi arjen turvaajia

Presidentti on jakanut Arjen turvaaja -palkinnot neljälle kuntatyön tekijälle.

Arjen turvaaja -palkinnot kahdelle

Huomionosoitus Jarmo Lappalaiselle ja Salme Nyströmille.

Merkkarille vuoden lapsitekopalkinto

Merkkari kohtaa mm. koulukiusaamista ja muita nuoren elämän kriisejä. Kun muualla ennaltaehkäisevästä toiminnasta on säästetty, Joutsenossa otetaan vastaan nuorten huolet hyvissä ajoin.

STM valmistelee päihde- ja mielenterveysohjelmaa

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee valtakunnallista päihde- ja mielenterveysstrategiaa.