Uusimmat artikkelit
Vapaaehtoisten pölyttäjälaskenta toi hyviä uutisia: kimalaisia surisee viime kesää enemmän
Tämä kesä on paikannut tuntuvasti kimalaisten viimekesäistä katoa, kertovat Suomen ympäristökeskuksen koostamat tuoreet tiedot. Alueellisia määriä eri lajeista lasketaan yhä useammin joukkoistamalla.
Torjunta-aineet heikentävät kimalaisten muistia ja oppimiskykyä – ja se teettää niillä enemmän töitä
Jo nyt torjunta-ainepitoisuudet voivat nousta niin korkeiksi, että ne heikentävät kimalaisten ruoanhankintakykyä. Kun kimalaisen muisti heikkenee, se joutuu tekemään ruokansa eteen enemmän työtä.
Mustikka kukkii erittäin runsaasti myös tänä vuonna – nyt kaivataan lämpöä, valoa ja pölyttäjiä
Kukinta on alkanut viikkoa edellisvuotta aiemmin. Tärkein yksittäinen tekijä onnistuneeseen marjasatoon on pölytyksen onnistuminen.
”Tämä pallo pyörii ötökkävoimalla”, muistuttaa biologi – kesän korvalla on hyvä muistaa tukea pölyttäjien puuhia
Kimmo Saarisen neuvo kotipuutarhureille on monimuotoisuus. Ampiaiskuningattaren tappaminen voi pelastaa suuremmalta yhdyskunnalta.
Keltaisiksi pörhistyneet pajunkissat tarjoavat ruokaa kevään ensimmäisille pörriäisille
Ensimmäiset kimalaiset ja perhoset ovat heränneet. Ruokaa hyönteisille tarjoaa aikaisin keväällä kukkivat pajut.
Kadonnut kimalainen kertoo luontokadon tarinaa Montrealissa – tutkija: ”Luontoa ei voi ymmärtää, jos ei tunne sen historiaa”
”Kun puhumme kantojen maailmanlaajuisesta hupenemisesta, asettaisin hyönteismyrkyt listan kärkeen”, sanoo professori Colin Favret Montrealin yliopistosta. Kaupunki isännöi kansainvälistä luontokokousta.
Uutta tietoa jalkapallokimalaisista: ne voivat oppia monimutkaisia sääntöjä pallonpyörityksessä, myös harjoittelu vaikuttaa suoriutumiseen
Työkalujen käyttöä ja kykyä valikoida niitä tilanteen mukaan pidetään eläinmaailmassa korkeamman älykkyyden ilmentäjänä, sanoo Oulun yliopiston dosentti Olli Loukola.
Tutkimus: Pienikin annos torjunta-aine glyfosaattia heikensi kimalaisen värinäköä – ainetta löytyy muun muassa Roundupista
Tutkijat selvittivät, miten rikkakasvintorjunta-aine vaikuttaa kimalaisten oppimiseen ja muistiin. Jo pieni kerta-annos heikensi kimalaisten kykyä oppia tai muistaa värien ja makujen yhteyttä.
Toimittajalta: Onko pölyttäjäkatoa liioiteltu? Kohuotsikot ja ylitulkinnat peittävät alleen todellisen ongelman
Tutkittua tietoa pölyttäjien määrästä on yllättävän vähän.
Torjunta-aineet saattavat olla pölyttäjille vaarallisempia kuin on luultu – Kuinka paljon on liikaa?
Luonnossa pienempikin annos myrkkyä voi olla kohtalokas.
Tätä lieksalaista kukkapeltoa jopa autoilijat pysähtyvät ihailemaan – luomuviljelijät innostuivat pölyttäjien auttamisesta
Räsästen kukkapellot Lieksassa ovat olleet koko kesän melkoinen magneetti niin pölyttäjille kuin matkailijoille. Pölyttäjiä ovat ryhtyneet auttamaan yksityishenkilöiden ja viljelijöiden lisäksi myös kunnat.
Tiesitkö, että kimalaisella on kieli? Ota haltuun 6 hämmentävää luontofaktaa!
Luontofaktoja, joilla ällistytät kaikki.
Monen kimalaisen lento loppuu nyt lehmuksen juurelle – asiantuntija: Ne kuolevat ruokapöydän ääressä nälkään
Kaupunkien kaduilta voi loppukesästä löytää kasoittain kuolleita kimalaisia. Jokavuotisen joukkokuoleman syypää löytyy pölyttäjien suosimista lehmuksista.
Miten houkutella kimalaisia? Puutarhaneuvos Marjatta Uosukaisen pihassa on keväästä syksyyn kukkiva herkkupöytä
Tänä kesänä moni huolestui, kun kesän rakkaat ja tutut pörisijät eli kimalaiset loistivat poissaolollaan. Alkukesästä työläiskimalaiset olivat myös kooltaan pieniä. Vasta loppukesä kuitenkin näyttää, miten kimalaiset Suomessa jaksavat.
Leena Vilkan kolumni: Saako hyttysen tappaa?
Hyönteiset ylläpitävät kaikkea elämää maapallolla. Ilman niitä vilja ei kasva, linnut eivät laula, kirjoittaa Vilkka.
Suomessa elää pölyttäjiä, joista emme tiedä juuri mitään – uudella seurannalla kerätään nyt tietoja lajien esiintymisestä ja runsaudesta
Keväällä julkaistun pölyttäjästrategian tavoitteena on pysäyttää vuoteen 2030 mennessä pölyttäjien määrän ja monimuotoisuuden väheneminen. Strategian osana käynnistetään koko maan kattava pölyttäjäseuranta.
Missä ovat pörriäiset? Tutkija kertoo, mistä ampiaisten määrän vaihtelu johtuu – ero edelliseen vuoteen voi olla valtava
Hyttysiä ja paarmoja on tänä kesänä ollut runsaasti, mutta ampiaisia vähän. Vasta loppukesästä selviää, uhkaako ampiaiskantaa romahdus tänä vuonna.
Ruoantuotantoa uhkaava pölyttäjäkato vaikeutuu jatkuvasti – Suomen uusi tavoite on estää pörriäisten joukkokuolemat 2030 mennessä
Maailman ruokakasveista yli kolme neljäsosaa on riippuvaisia pölyttäjistä. Kasvit eivät pysty tuottamaan siemeniä tai hedelmiä, jos mehiläinen tai muu pölyttäjä ei pölytä niitä.
Pölyttäjiä tutkitaan Turussa – kaupungin alueelle tuodaan mehiläispesiä
Mehiläispesiä tuodaan Turussa neljään eri paikkaan ja pesistä kerätään kesän aikana siitepölynäytteitä. Tutkimuksessa tutkitaan pölyttäjien kuten mehiläisten esiintymistä.
Viikonloppuna taide ja tiede päästetään valloilleen Lustossa: Luonnon konserttisalissa pääosan saa "kimalaismaailman punkkarit"
Punkaharjulla lauantaina yhdistyvät lauantaina luontotiede ja taide, kun omalaatuinen koko perheen ulkoilmatapahtuma Luonnon konserttisali toteutetaan metsämuseo Lustossa. Tapahtumassa perehdytään eri keinoin kartanokimalaisen maailmaan.
Ötökän elämä on helteellä kiihkeämpi, mutta lyhyempi – Dosentti: luonnon vaikea sopeutua ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen
Suotuisat sääolot ovat mahdollistaneet hyönteisten suuren määrän. Helteiden seurauksena hyönteiset elävät kuitenkin lyhyemmän elämän ja niiden ravinnonsaanti voi hankaloitua.
Helle verottaa myös hunajasatoa
Pitkään jatkunut kuivuus ja helle vaikuttaa myös hunajasatoon. Tärkeimät kasvit kukkivat kaikki samaan aikaan, eivätkä mehiläiset ehtineet kerätä kaikkea mettä talteen. Lopullinen sadon määrä selviää vasta myöhemmin syksyllä.
Oletko ihmetellyt maahan tuupertuneita kimalaisia? Syynä voi olla pörriäisiä viettelevä puu, joka näännyttää varsinkin vanhukset
Kukkivan puisto- tai metsälehmuksen tuoksu houkuttelee kimalaisia luokseen, vaikka puussa ei olisikaan enää mettä. Sen seurauksena pahaa aavistamattomat pörriäiset kuolevat nälissään.
Kajaanin Rantapuistossa voi ottaa selfiekuvia mallaten kimalaisen siivet selkäänsä
Kajaanin Rantapuistoon on ilmestynyt lisää pölyttäjäaiheista taidetta. Heinäkuun alussa jokeen lipui kierrätystaideteos Hokkuspompus, eli kuplavolkkarista tehty kartanokimalainen. Nyt rantapuistoon on noussut pari siivekästä toteemipaalua.
Viljelijät hakevat petopenkoista puhtia pölyttämiseen – kukkiva keidas keskellä peltoa houkuttelee pörriäisiä ja hyödyllisiä petohyönteisiä
Iittiläiset luomuviljelijät Tarja ja Jyrki Mikkola perustivat petopenkkoja houkuttelemaan petohyönteisiä ja pölyttäjiä. Niittykukkavyökkeillä keskellä peltoa torjutaan ruokatuotantoa uhkaavaa pölyttäjäkatoa. Katso videolta, millainen petopenkka on.

Emilia Piipponen, 25, on ahertanut yli vuoden pölyttäjien vuoksi – katso videolta, miltä hänen perhospelloillaan näyttää nyt
Perhosten ja pölyttäjien auttaminen pörriäispeltojen avulla vaatii raakaa työtä, mutta perinnemaisemassa varttunut Emilia Piipponen on valmis siihen. Kahta erilaista perhospeltoa hoidetaan eri tavoin.
Osa kaupunkien puistoista jalostetaan niityiksi pörriäisille – niittykasveja voi vaalia vaikkapa kasvatuslaatikossa, katso vinkit videolta
Pelasta pörriäinen -kampanja on herättänyt huomaamaan niittykasvien merkityksen luonnolle. On useita keinoja saada pölyttäjähyönteisille suotuisat kasvit kukoistamaan. Niittykukkien kasvatusta kannattaa kokeilla myös kasvatuslavalla tai -laatikossa.
Kimalaiskesää uhkaa etelässä kuumuus, Kainuussa kevään kylmyys aiheutti romahduksen – "Ei ole tavanomaista pörinää kuulunut"
Kuumuus ei kiusaa kimalaista, mutta uhkaa viedä siltä ravinnon, jos kasvit kukkivat kovin nopeasti. Pohjoisemmassa taas kylmä kevät on käynyt kuningattarien voimille, ja työläisiä näkyy selvästi tavallista vähemmän.
Kimalaisseuranta tuottaa tärkeää tietoa pölyttäjien tilanteesta – laskentaa tehdään sadalla paikkakunnalla
Kimalaiset ovat Suomen tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä. Ilman niitä ruoantuotanto olisi vaikeuksissa. Kimalaisten tilannetta kartoitetaan seurantaprojektissa, johon osallistuu vapaaehtoisia eri puolilta Suomea.
Kuplavolkkarista tehty taideteos kelluu nyt keskellä kaupunkia – muistuttaa, miksi katoavia kimalaisia tarvitaan
Teos on osa ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävää Luonnon konserttisali -tapahtumaa, jolla halutaan pureutua luonnon monimuotoisuuskriisiin. Kartanokimalaisen ja muiden hyönteisten toivotaan vetoavan ihmisten tunteisiin.
Kun puiston nurmi jätettiin ajamatta, maasta nousi yllätys – potkut saaneen kaupunginpuutarhurin idea sai kimalaiset taas surisemaan
Kotkassa nurmi kasvaa joissakin puistoissa paikoittain pidemmäksi. Niityttämisellä katsotaan, millaisia kasveja maasta nousee. Joistakin kasveista voi olla hyötyä pörriäisille, jotka ovat tänä päivänä ahtaalla.
Tiesitkö, että pörriäisillekin maistuu punaviini? – Katso vinkit oman pihan pörriäisystävällisiin tekoihin ja seuraa niityn perustamista
Pörriäisystävällinen piha ei vaadi taikoja.
Suomen hyönteismaailma muuttuu kovaa vauhtia – valtaosa nykyisistä lajeista harvinaistuu, mutta uusiakin tulee tilalle
Lämpimät säät ovat herättäneet hyönteiset liikkeelle ja hedelmäpuiden kukat odottavat pölyttäjiä. Vastailmestyneen hyönteisoppaan perusteella Suomenkin hyönteismaailmaan mahtuu niin tulokkaita, kadonneita kuin runsastuviakin lajeja. Kuinka moni tunnistaa esimerkiksi videolla näkyvän rusomuurarimehiläisen?
Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Pörriäisten pelastajat
Paras piha on pörisevä piha.
Kajaanissa panostetaan tulevana kesänä kartanokimalaiseen ja muihin pörriäisiin – Luonnon konserttisali houkuttelee perheitä ulkoilmaan
Suomen ensimmäisen toiminnallinen ja elämyksellinen koko perheen ulkoilmatapahtuma Luonnon konserttisali järjestetään elokuussa Kajaanissa. Tapahtumankonseptissa toivotaan huomion kiinnittyvän erityisesti kartanokimalaiseen, myös muut hyönteiset ovat tapahtuman osana.
Mehiläiset osaavat ratkoa matemaattisia pulmia, mutta ne osaavat tehdä sen ilman numeroita – katso, miten tuore tutkimus tehtiin
Tutkijan mukaan mehiläiset osaavat ikään kuin huijata matematiikan kokeessa.
Suuri pörriäisvisa – testaa tietosi pölyttäjistä!
30 haastavaa kysymystä kukista ja mehiläisistä.
Pitkä kieli, haisevat jalat – miksi mesipistiäinen on täydellinen pölyttäjä?
Luonto muokkasi mesipistiäisestä täydellisen pölyttäjän.
Mesipistiäiset katoavat – Suomen mehiläisistä ja kimalaisista kolmannes on uhanalaisia
Suomen mesipistiäislajeista joka kolmas on uhanalainen.

Nyt on paras hetki rakentaa muodikas ötökkähotelli, mutta asuuko niissä oikeasti hyönteisiä? – Katso, millaisia asukkaita hotellissamme majailee
Ylen pörriäiskampanja on saanut suomalaiset hankkimaan hotelleja kymmenille maamme erilaisille hyönteislajeille. Omassa hyönteishotellissamme asuu heistä kiinnostavimmat tapaukset.
Kotimaisen tomaatin pölyttää hollantilainen kontukimalainen – pölyttäjähyönteiset kasvavat yhä useammin tehdashallissa
Pölyttäjäbisnekseen liittyy myös riskejä.
Kimalaisseuranta hakee tietoa maailmalla huolestuttavaan ilmiöön – samalla löytyy uusia pörriäislajeja kuten kaakonkimalainen
Kimalaisten määriä lasketaan jo eri puolilla maata. Laskennoilla selvitetään, ovatko pölyttäjät vähentyneet myös Suomessa.
Ehditkö pelastaa kukalla pörriäisen? Väistä myrkkyjä ja ruohonleikkureita!
Auta pörriäisiä tarjoamalla kukkia pölytettäväksi.
Voikukkakausi alkaa – näin saat kasvin kuriin ja järjestykseen ilman myrkkyjä
Pihassa tämä pörriäisherkku tarvitsee kuria ja rajoja.
Kuka marjasi pölyttää – tunnistatko pörriäisen? Tee testi!
Pölyttäjät ovat elintärkeitä luonnolle.
Näin perustat niityn – paras kukkaloisto syntyy köyhään ja karuun maahan
Niityn perustaminen vaatii kunnon esityöt.
Katso lukijoiden upeat kuvat ja ideat – Näin parvekepuutarhuri hellii pörriäisiä
Parvekepuutarhuri hellii pörriäisiä istutuksilla.
Emilia Piipponen, 24, aikoo kyntää ja kylvää tämän lumisen vaaran laelle kukkapellon – ideana on suojella ympäristölle tärkeitä pölyttäjiä
Pölyttäjien auttaminen sai nuorille suunnatun ilmastoapurahan. Emilia Piipposelle perhospellosta tulee harrastus.
Olli Loukolan kolumni: Hyönteismaailman älykkö tarvitsee apuasi!
Pölyttäjähyönteisten raju väheneminen koskee meitä kaikkia.