Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tunnetko sinä jo trendikkään bimi-parsakaalin? Tuontivihanneksena tunnettu herkku kasvaa nyt myös Suomessa

Risteytysvihannes pärjää yhtä lailla Pohjois-Savossa kuin Espanjan auringon alla.

Niin söpöä ja vielä terveellistäkin! Miniversot ovat todellista lähiruokaa, joista vitamiinipommin voi poimia talvella leivän päälle

Puutarhuri muistuttaa, että lopulta kyse on vain tavallisesta kasvista, jonka sato korjataan todella aikaisin.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi

Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Kioski FOOD: Vihreä keitto ja leipätikut -resepti

Helteille sopiva raikas keitto.

Saksalaisten parsainto on nyt huipussaan – valkoista kultaa kasvattavat tilat muuttuvat parsakaudella elämyspuistoiksi

Parsa on saksalaisten varhaisperuna. Saksalaiset innostuvat siitä yhtä paljon joka vuosi, koska tuoreen kotimaisen vihanneksen kausi on niin lyhyt.

Tulevaisuudessa syöpää voidaan ehkä hoitaa ruokavaliolla – yleinen aminohappo näyttää ruokkivan rintasyövän leviämistä

Ravintoaineiden ja syövän yhteyksistä karttuu lisää tutkimustietoa. Suomalaistutkijoiden mukaan tulokset ovat alustavia, eikä ruokavaliota kannata ryhtyä omin päin rukkaamaan.

Korjattuja neniä ja ylikypsää parsaa – näin Belgian rahakkaat elävät

Belgia huolehtii rikkaistaan keveällä omaisuuden verottamisella. Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos vietti päivän Knokkessa, varakkaiden suosimassa rantakaupungissa, ja ylitti budjettinsa.

Tämän omakotitalon pihalla kasvaa nurmikon sijaan parsaa ja viinirypäleitä

Nurmikko on kadonnut Vuokko Haljoen pihalta seitsemän vuoden kärsivällisen työn tuloksena. Tilalla on vesiaihe, kukkia, hyötykasveja ja kasvihuone. Pohjoisen puutarhoissa -sarjassa kierretään kaupunkilaistalon vehreällä pihamaalla

Valmistitko kevään herkun oikein? "Parsa rakastaa vettä"

Paula Asikainen syö parsaa keväisin tuoreena suoraan omasta kasvimaasta, satokausi alkaa toukokuun puolessa välissä. Vuosikymmeniä parsaa syönyt ja sitä kasvattanut Asikainen on kirjoittanut parsasta myös oppaita ja odottaa parsanviljelyn palaavan jokaiseen kotipuutarhaan.

Suomalaistuotteesta tuli hitti pakotteiden sulkemassa Iranissa – "Siitä ei voi veistellä atomipommia"

Suomalaisfirmat vievät kuumentamalla jalostettua verhoilupuuta kiivaasti rakentavaan Iraniin. Jättivaltion lämpöpuubuumi voi kiihtyä entisestään, jos maata kurittavat talouspakotteet pian purkautuvat.

Lentopallon EM-kisat vilisee tähtipelaajia - tässä kisojen suurimmat tähdet

Lentopallon EM-kisoista ei tähtiloistoa puutu. Yle Urheilu esittelee kisojen kovimmat kädet.

Saako kieloja poimia? Voiko vauva syödä liikaa? – Ekspertti vastaa Googlen kysytyimpiin

Saako B-kortilla ajaa mopoa? Voiko kuukautisten aikaan tulla raskaaksi? Oikeiden ja luotettavien vastausten löytäminen on hankalaa hakutuloksena tarjotuilta keskustelupalstoilta. Yle kysyi suoraan asiantuntijoilta.

Maanantai 22.6.2015

Kreikan lainaneuvottelut sujuvat hitaasti. Suomi aikoo vastaanottaa vähemmän pakolaisia. Mehiläisten väheneminen huolestuttaa myös Suomessa. Parsa kasvaa Lapissakin.

Maailman pohjoisin parsa kasvaa Lapissa – kylmä talvi ja valoisa kesä tekevät siitä ainutlaatuisen makean

Keskiyön aurinkossa Napapiirin pohjoispuolella kasvaa erityisen makeaa parsaa. Pellon Nuasjärvelle muuttanut pariskunta aloitti parsan kasvatuksen kahdeksan vuotta sitten. Ensimmäinen parsasato saatiin muutama vuosi sitten.

Sami Garam: Grilliruuan pilaa vartti varmuuden varaksi

Grillatessa ei kannata hötkyillä. Mehevyyden takaa esimerkiksi folioon kietaisu. Garamin oma tämän hetken grilliherkku on tankoparsa. Maitohorsmaakin kannattaa grillissä kokeilla.

Villiruoka ryntää ravintoloihin: "Eksoottisia makuelämyksiä löytyy kotipihaltakin"

Villinä luonnossa kasvanutta ruokaa ja yrttejä on tarjolla vain harvoissa ravintoloissa. Kiinnostus villiruuan hankintaan ja kokkaamiseen on kasvanut jopa räjähdysmäisesti.

Avokadon ja parsan kasvatus aiheuttaa vesipulaa Perussa

Perun pääkaupunki Lima on yksi maailman kuivimmista kaupungeista, jossa puhtaan juomaveden puutteesta kärsii 1,5 miljoonaa ihmistä. Vähää vettä käytetään kuitenkin Suomessakin myytävien avokadojen ja parsojen viljelyyn, kertoo Ylen Silminnäkijä-raportti.

Parsa tykkää vesikylvyistä – ja suolisto tykkää parsasta

Kevät on parsa-aikaa, ja suomalaiset ovatkin vähitellen innostuneet entistä enemmän tästä napakasta tuttavuudesta. Mutta miten parsa piristetään ruokapöytään, ja onko parsalla sukupuoliviettiä kohottava vaikutus?

Juomaveden loppu

Miten suomalaisen marketin vihannestiski liittyy juomaveden puutteeseen maapallon toisella puolella? Toimittaja Sam Kingsley selvitti asiaa Perussa. Yle TV2 to 28.5.2015

Poroparsapiiras, juhlapöydän suolainen ihanuus

Parsasesonki on parhaimmillaan. Poro ja parsa ovat makunystyröitä järeällä tavalla kutittava yhdistelmä. Tarjolla on kausimakuja ja Lapin tummuutta. Tätä kannattaa kokeilla.

Tipattoman suosio kasvaa ravintoloissakin – näin asiantuntija korvaa viinin "nollavolttisella"

Kasvanut kysyntä on saanut ravintolat kiinnittämään entistä enemmän huomiota alkoholittomien juomien laatuun ja valikoimaan. Juoma voidaan rakentaa esimerkiksi täyteläiseksi tai kevyeksi sen mukaan, millaisen ruoka-annoksen kanssa sitä tarjoillaan.

Tässäkö uusi ruokahitti? – sokerijuurikasta voikastikkeella

Sokerijuurikas sopii hyvin myös vaikka illanistujaisten herkuksi parsan tapaan. Tutun juurikkaan käyttöä kokeiltiin uudella tavalla Turun Ruokamessuilla.

Yli 100-vuotiaiden määrä kasvaa

Viime vuonna Suomessa oli jo 706 yli 100-vuotiasta. Vaikka pitkäikäisyys kulkee suvussa, on terveellisillä elämäntavoilla suurempi merkitys. Juuri 100 vuotta täyttänyt tamperelaisrouva elää päivän kerrallaan.

Ryteikköjen riesa onkin makuhermojen hellijä

Punaisina hohtavat horsmikot ovat paljon muutakin kuin riesa tai pelkkää silmänruokaa. Mehiläiset keräävät niistä tärkeitä tehoaineita ja villiyrtteihin erikoistuneen keittiömestarin mukaan horsma on ihmiselle monipuolinen ja maukas mutusteltava.

Parsaherkuttelija himoitsee kotimaista - viljelijöistä huutava pula

Parsa kasvattaa suosiotaan kesäpöydän herkkuna. Kotimaisen parsan kysyntä on ollut huomattavasti tarjontaa suurempi jo vuosia, mutta uusia viljelijöitä ei tahdo löytyä. Myös Ulvilan Kaasmarkussa parsa viedään käsistä.

Nyt on paras aika poimia villiyrttejä – näillä keinoilla kokit taikovat rikkaruohon rikkaudeksi

Suomen luonnosta löytyy alkukesästä runsaasti syötäväksi kelpaavia kasveja, joista voi rakentaa salaatin tai maustaa vaikka jälkiruuan. Villiyrttien asiantuntijat koostivat viiden ruokalajin yhdistelmän kesän villiyrttien parhaimmistosta.

Äitienpäivälounaat kasvattavat suosiotaan

Yhä useampi suuntaa äitienpäivänä lounaalle tai brunssille. Esimerkiksi Oulussa useat ravintolat tarjoavat äitienpäivälounasta, -brunssia tai -buffettia.

Varhaisperunan kotikasvattajan kannattaisi kokeilla uusia lajikkeita

Pian on aika panna perunat kasvamaan kotipuutarhoissakin. Mitäs jos tänä vuonna kasvattaisit jotain muuta kuin timoa tai siikliä?

Makkara on juhannuksen ykkönen - parsa yllättää sivusta

Jos tungoksen huippuhetkeen haluaa, kannattaa ajoittaa juhannuksen ruokaostokset aatonaatoon kello 16 ja 18 välille.

Suomalaiset hurahtivat parsaan

Kotimaisen parsan suosio on kasvussa. Tämä näkyy esimerkiksi Turun kauppatorilla, jossa kotimainen parsa viedään käsistä. Kiihkeimmät parsan ystävät varaavat herkkua myyjältään ennakkoon varmistaakseen makunautinnon.

Aamiainen vuoteeseen vai epävirallinen brunssi?

Onko jokaisen äidin unelma saada kerran vuodessa äitienpäivänä aamiainen vuoteeseen? Jos tämä ei houkuttele, voi aamiaisen ja lounaan yhdistää eli nauttia brunssia.

Vappupiknikille nakkeja - vai sokerigraavattua gomashiolohta?

Piknikkausi alkaa virallisesti Vapusta. Vappuperinteisiin kuuluukin yhä useammin näyttävä brunssi tai piknik puistossa. Perinteisen vappumenyyn klassikot ovat monen suosikkeja, mutta vapun piknikkoriin mahtuu myös uusia herkkuja.

Kiinankaalia Liperistä

Puromäen Puutarha Liperissä kasvattaa ainoana tilana Pohjois-Karjalassa kiinankaalia. Yrittäjien Jukka ja Hanne Kinnusen valikoimista löytyy myös muita erikoiskasveja kuten parsaa, palsternakkaa ja valkosipulia.

Mansikkakesä jatkuu pohjoisessa

Kuhina käy Suomen rajan lähellä, Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan yrityksen mansikkapelloilla, jossa asiakas voi itse kerätä marjansa. Erikoisuutena yrityksessä kasvaa enimmäkseen ulkomaan tuontina tunnettua parsakaalta.

Maitohorsma on suomalaisen luonnon oma parsa

Rentunruusuna tunnetun maitohorsman on uskottu heruttavan hyvin maitoa lampailta ja vuohilta. Ihmisravinnoksi se kelpaa parsan tapaan valmistettuna tai säilöttynä.

Kotimainen parsa viedään käsistä

Moni ei tiedä, että Suomessa voi viljellä parsaa. Kotimainen parsa kasvaa helposti hiekkamaassa, mutta vaatii kasvattajaltaan ahkeruutta.

Viimeinen ateria Titanicilla: Kanaa, munia ja parsaa

Kohtalokaan risteilijälaiva Titanicin viimeinen menu on huutokaupattu 91 000 euron hintaan. Titanicin uppoamista edeltäneenä iltana 14 huhtikuuta 1912, ensimmäisessä luokassa matkustaneille tarjottiin muun muassa chicken a la Maryland -paistettua kanaa kermaisessa paistinliemessä sekä eggs Argentuil - uppopaistettuja munia ja parsaa.

Nimi ei saisi pahentaa miestä

Maistraateissa ja nimilautakunnassa joudutaan silloin tällöin miettimään, onko aiottu etunimi lapselle kelvollinen vai ei. Lain mukaan nimestä ei nimittäin saisi olla kantajalleen haittaa. Silti Suomessa on Parsa-, Luumu-, Herkku-, Tassu- ja Rinta-nimisiä ihmisiä.

Neitsytperunafestivaali messuaa varhaisperunasta

Suomen ensimmäinen neitsytperunafestivaali temmellyttää ihmisiä viikonvaihteessa Turun Varvintorilla. Paikalla on niin musiikillista kuin tiedollista ohjelmaa ja tietysti itse juhlakalun ympärille tehdyn menyyn antimia. Mutta mikä ihme on neitsytperuna?

Paistettua rotukarjan sisäfilettä ja parsasalaattia

Sasu valmistaa pääruuaksi pihvejä ja niiden lisäkkeeksi parsasalaattia. Pihvejä paistaessa on hyvä ottaa liha lämpiämään huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin. Tärkeää on myös laittaa paistetut pihvit vetäytymään folioon ennen tarjoilemista.

Valokuvamuistoja: Lähiruoka vei Maija Silvennoisen sydämen jo lapsuudessa

Lähes 50 vuotta vanhassa valokuvassa Maija Silvennoinen, reilut yksi vee, kuokkii kevättöissä Saarijärvellä äidin kanssa kasvimaata. Edelleenkin keittiömestari, hotellinjohtaja, julkkiskokki, keittokirjojen kirjoittaja Maija Silvennoinen hankkii sesongin raaka-aineet läheltä ja valmistaa niistä aitoja makuja. Lähiruoasta on tullut hänelle sydämen asia ja lapsuuden makumuistoista urkeni ura ruoan ammattilaiseksi.

Karitsan ulkofilettä ja kahvikastiketta

Tässä pääruuassa yhdistyvät pääsiäinen ja kevät. Karitsan ulkofile saa kylkeensä kahvikastikkeen. Karitsan kanssa tarjoillaan keväistä kasvislisuketta.

Varhaisperuna-kasvispannu

Tämä kesäinen ruoka sopii mainiosti vaikka juhannuksen juhlapöytään. Juhannuksestahan alkaa kotimaisten vihannesten sesonki, monien mielestä vuoden paras aika. Ruuan voi valmistaa ulkona vaikka muurinpohjapannulla.

Ilmastonmuutos näkyy hyönteisissä

Ilmaston lämpeneminen näkyy jo nyt hyönteisissä. Metsähallitus kartoittaa parasta aikaa hyönteisten esiintymistä ympäri maata. Kiinnostuksen pääkohden on kovakuoriaisissa, mutta samalla on saatu muutakin tietoa.

Villiyrtit tuovat makua arkiruokiin

Näin alkukesä on villiyrttien kukoistusaikaa. Suomessa löytyy läjäpäin kasveja, jotka sopivat tavallisen ruoan sekaan. Rautapitoisen nokkosen lisäksi mm. horsmat, apilat, ratamot, voikukat ja kuusenkerkät.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle