Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vähintään sadat alle 30-vuotiaat miehet ovat saaneet Modernan rokotteen Keski-Suomessa, arvioi johtajaylilääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut, että Modernan koronarokotetta ei enää anneta alle 30-vuotiaille miehille. Rokote on aiheuttanut ikäryhmässä joitain sydänlihastulehduksia.

Suomi keskeytti Modernan rokotukset nuorille miehille – kysyimme, kuinka huolissaan pitää olla ja mihin oireisiin kiinnittää huomiota

Toisen Modernan rokoteannoksen jälkeen todettuja sydänlihastulehduksia on Suomessa alle 30-vuotiailla miehillä alle viisi kappaletta. Riski on liittynyt erityisesti toiseen rokotenannokseen.

Nashvillen NHL-valmentaja sai sydänkohtauksen

Sydänkohtauksen saanut Nashvillen apuvalmentaja Todd Richards on toistaiseksi sivussa joukkueen toiminnasta.

Aapi Helvelahti, 28, lopetti jalkapallouransa sydänvaivan takia – "Kun näki, miten lähellä Eriksenillä oli hengenlähtö, se kolahti aika lujaa"

Pallokerho-35:n puolustajan Aapi Helvelahden sydänvaiva tuli ilmi vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa, jota ei todennäköisesti sarjatasoa alempana olisi tehty. Alkujärkytyksen jälkeen toivoa on tuonut tavallinen arki.

Suomalaisille markkinoidaan laboratoriokokeita, joihin voi mennä ilman lääkärin lähetettä – asiantuntijoiden mukaan niitä ei oikeasti tarvitse kukaan

Jokaisen pitäisi tietää kolesteroliarvonsa ja verenpaineensa keski-iässä. Muuta ei juuri tarvita, vaikka kuluttajille kaupataankin erilaisia laboratoriomittauksia ilman lähetettä. Toki rahansa saa käyttää, mihin haluaa.

Australia pelästyi koronan deltamuunnosta – lähes puolet kansasta on joutunut sulkutilaan

Hidas rokotustahti ja viranomaisten erilaiset käsitykset rokotteiden turvallisuudesta ajoivat Australian ahdinkoon. Rajojen sulkeminen ei ollutkaan riittävä suoja pandemiaa vastaan, sillä koronaviruksen deltamuunnos leviää nyt maassa nopeasti.

Christian Eriksenin, 29, uran jatko näyttää epävarmalta – suomalaiskardiologi kertoo ohjeesta, joka sallii vain golfin ja keilaamisen

Urheilukardiologi Kirsi Korpi kertoo, että rytmihäiriötahdistimen saaneita on suositeltu pidättäytymään kovatehoisesta harjoittelusta vuodesta 2005 alkaen. Mitään ehdotonta ohjetta ei kuitenkaan ole.

Kentälle lyyhistynyt Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen saa tahdistimen

Tanskan maajoukkueen lääkärin mukaan lukuisten sydäntutkimusten jälkeen on päätetty, että Christian Eriksen saa rytmihäiriötahdistimen.

Sydänsairaala ja Coxa voivat jatkaa, mutta muutoksia tarvitaan

Eduskunnan on määrä päättää sote-uudistuksesta ensi viikolla. Pirkanmaalla valmistelun viime vaiheessa on puhuttu paljon TAYSin Sydänsairaalan ja tekonivelsairaala Coxan tulevaisuudesta. Yhtiöt voivat jatkaa toimintaansa, mutta muutoksia tarvitaan.

Miksi huippupelaajan sydän pysähtyi kesken ottelun? Urheilukardiologin mukaan Christian Eriksenin tapaus on erittäin vakava, mutta harvinainen

Jalkapalloilija Christian Eriksen sai Suomea vastaan sydämenpysähdyksen. Hän on edelleen sairaalassa, mutta voinnin kerrotaan parantuneen. Urheilukardiologin mukaan huippu-urheilijoiden terveyttä seurataan tarkasti, mutta jotakin voi silti jäädä huomaamatta.

Johnson & Johnsonin rokotetta ei toistaiseksi oteta käyttöön Suomessa – THL:n Nohynek: Rokotteelle ei ole tarvetta

Johnson & Johnsonin rokote on samantyyppinen kuin Astra Zeneca. Molemmilla rokotteilla on havaittu mahdollinen yhteys lievästi kohonneeseen veritulppariskiin.

Sukeltaminen kylmässä lisää sydämen rytmihäiriöiden riskiä – koskee myös tavallista avantouimaria

Kylmässä sukeltaminen voi lisätä sydämen rytmihäiriöiden riskiä myös avantouimareilla, käy ilmi väitöstutkimuksesta. Lyhyt totuttautumisvaihe kylmässä vedessä ennen fyysistä rasitusta on tutkimuksen perusteella suositeltavaa.

Sydänpotilaiden into hoitaa itseään kasvoi, kun sairaala alkoi pitää yhteyttä etänä

TAYSin Sydänsairaala aloitti sydäninfarktipotilaiden etävastaanottokokeilun vuosi sitten. Kokeilusta on saatu myönteisiä kokemuksia. Toimintamallia pyritään kehittämään edelleen.

Yli tuhannen NBA-ottelun korinaluskonkari päätti yllättäen uransa sydänvaivojen takia

Vasta äskettäin Brooklyn Netsiin siirtynyt LaMarcus Aldridge, 35, ilmoitti uransa päättymisestä torstaina.

Suomalaisasiantuntijat pitävät Astra Zenecan rokotteen ikärajan ennallaan terveysriskien takia – annetaan vain yli 65-vuotialle

Astra Zenecan rokotteessa todettujen veritulppariskien takia rokotetta ei ole annettu alle 65-vuotialle moneen viikkoon.

Tiistai 6.4.2021 (radio)

Euroopan lääkevirasto jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen tutkimista. Suomessa on 14 uutta koronakuolemaa. Suurin osa aviopareista käyttää miehen sukunimeä. Sää on viileää ja sateista.

Neljä veritulppaa aiemmin kokenut joensuulainen Ari Nevanen: "Koronarokote ei pelota, otan toisenkin annoksen"

Euroopan lääkevirasto arvioi huomenna, onko Astra Zenecan rokotteella yhteys epäiltyihin sivuvaikutuksiin. 

Veritulppaan sairastuu vuosittain 5 500–11 000 suomalaista ja rokotehaittailmoituksia on yhdeksän – EMA:n selvityksestä toivotaan valoa asiaan

Astra Zeneca -koronarokotteen mahdollista yhteyttä veritulppiin selvitetään EU:ssa. Toistaiseksi mitään syy-yhteyttä ei ole osoitettu.

Leonardo da Vincin piirroksiin tarttuneet pöpöt ovat vuosisatojen sormenjälki – ikivanhan kärpäsenkakan bakteerit ja ihmiskäsien DNA yksilöivät teokset

Toisesta da Vincin teosten inspiroimasta tutkimuksesta kertyi tietoa, jolla renessanssinero voi auttaa tämän päivän sydänsairaita.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sydänpotilaiden hoito saatetaan myydä Tampereelle

Tampereen yliopistollinen sairaala vuokraisi toimitilat Keski-Suomen keskussairaalasta ja perustaisi sinne uuden toimipisteen.

Krooninen sepelvaltimotauti voi paljastua hammaslääkärikäynnillä

Riski kuolla sydänsairauteen oli yli kolminkertainen, mikäli hammasröntgenissä löytyi kaulavaltimon vakavaa kalkkeumaa.

Suunnistuksen supertähti toipui sydänoireistaan, joiden syyksi epäiltiin myös koronaa – "En oikeastaan tiedä, mikä se oli"

Ruotsalaissuunnistaja Tove Alexanderssonilla ei ollut kehossaan merkkejä koronaviruksesta.

Tiesitkö: korona laittoi elvytysohjeet osittain uusiksi – puhaltamista ei aina suositella kaupunkialueilla

Lapsille ja hukkuneille suositellaan aina puhalluselvytystä, koska kyse on harvoin sydänkohtauksesta.

Sydänpotilaita ei lennäteta Uumajaan tällä hetkellä

Osa potilaista hoidetaan Vaasassa ja osa Tampereella.

Yliopistosairaaloilta ohje koronaviruksesta lasten riskiryhmille – koulusta ja päivähoidosta pois jäämistä suositellaan vain tietyille potilasryhmille

Ohjeen mukaan koulusta ja päivähoidosta poisjäänti on tarpeellista vain alle prosentille oppivelvollisista.

Ylilääkäri: Tapaturmat ja lasten sairaudet näyttävät vähentyneen koronarajoituksien seurauksena

Esimerkiksi baarien sulkeminen heijastuu suoraan yöajan potilasmääriin.

Perjantai 24.4.2020 (radio)

Kiireetön sairauden hoito voi ruuhkaantua koronaepidemian jälkeen. Monet ihmiset saavat sydänoireita mutta välttelevät hoitoon hakeutumista koronapelon takia. Lyhennysvapaata asuntolainaan haetaan paljon. Poliisi epäilee asiakirjan väärennöksestä naista, jonka isä haki Suomesta turvapaikkaa. Varhaisperuna voi ehtiä juhannukseksi.

Lauantai 4.4.2020 (radio)

Ravintolat menivät kiinni. Sydänsairaat ovat vähentyneet sairaaloista. Kuntatyöntekijöiden palkkaneuvottelut jumiutuivat. Veneilykausi alkaa aikaisin. Palmusunnuntaina virvotaan etänä.

Sydänsairaat ovat peruneet vastaanottoaikoja koronaviruksen pelossa

Sydänoireista kärsivien olisi syytä hakeutua sairaalahoitoon eikä pysytellä väkisin kotona.

Laulaja Bill Withers kuollut 81-vuotiaana

Omaiset kertovat soul-laulajan kuolleen sydänperäisiin oireisiin.

Helsingin päivystyksistä on kadonnut koronan vuoksi jopa 100 potilasta päivässä – Johtajaylilääkäri: "Siitä voi seurata kuolemia"

Osalla potilaista on päivystykseen tullessa todettu oireita, jotka ovat pahimmillaan uhanneet potilaan henkeä.

Historia: Ensimmäinen sydänsiirto

Barnardit tekivät ensimmäisen onnistuneen sydämensiirron.

Sydänkohtauksen saanut NHL-pelaaja Bouwmeester miettii tulevaisuuttaan – "Päätösten aika myöhemmin"

Päätökset tulevaisuudesta vaativat aikaa, Jay Bouwmeester kertoi NHL:n verkkosivuilla.

Pienten potilaiden suosikki

Sairaanhoitaja Kristian Juusola työskentelee syöpäosastolla.

Loppuelämän ensimmäinen päivä

Anders, 28, saa henkensä pelastavan kantasolusiirteen.

Rajavartiolaitoksen ensivastetoiminta nopeuttaa apua rajan tuntumassa – "Tärkeimpänä laitteena meillä on defibrillaattori"

Ensivastehälytyksiä tulee rajavartijoille vuosittain muutamia kymmeniä. Suurin osa hälytyksistä on rintakiputapauksia.

THL: More than half of Finns have elevated cholesterol levels

Cholesterol levels in Finland have declined after rising about a decade ago.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle