Uusimmat artikkelit
Oululaisten jätteiden lajittelu aiempaa huonommalla tolalla
Suurin osa lajittelukelpoisesta roskapussin sisällöstä on biojätettä. Biojätteen osuus on kasvanut entisestään vuodesta 2019, joilloin jätteiden koostumusta tutkittiin viimeksi.
Jätelautakunta moittii Ekoroskia tiedotuksesta
Pohjanmaan jätelautakunnan mukaan jäteyhtiön olisi pitänyt kertoa, että myös biohajoavat muovipussit käyvät biojätteen kierrätykseen.
Siirtyminen biojätteen erilliskeräykseen innosti omakotitaloasukkaat kompostoimaan – vapautusanomusten määrä yllätti Vaasan seudun jätelautakunnan
Jopa 10 000 omakotitaloa innostui kompostoinnista biojätteen erilliskeräyksen sijaan. Vaasan kaupunginhallitus myönsi lisärahoitusta anomusten käsittelyä varten.
Roskikseen päätyvän jätteen määrä on vähentynyt Helsingin seudulla
Niin kokonaisjätteen kuin sekajätteenkin määrät laskivat. Kotitalouksien kierrätysaste kuitenkin laski hieman.
Kakkavaippoja, linnunraato ja feikkiseteleitä – sekajätetutkimuksessa avatut roskapussit paljastavat, osaavatko ihmiset lajitella
Jätehuoltoyhtiö Kiertokaari selvittää parhaillaan, kuinka paljon oululaisten sekajätteessä on kierrätettävää materiaalia.
Biokaasulaitoksia rakennetaan ja suunnitellaan nyt eri puolille Pohjois-Pohjanmaata
Biokaasutuotannossa kierrätetään monenlaista jätettä ja muuta raaka-ainetta ja saadaan hyötykäyttöön kaasua sekä lannoite- ja maanparannusmateriaaleja
Biojätekyselyn saaneet asiakkaat ruuhkauttivat Kiertokapulan asiakaspalvelun
Ruuhkaisinta on ollut alkuviikosta, jolloin kahden päivän aikana tuli noin 1 500 puhelua.
Oulussa on ollut jäteastioiden tyhjennysviiveitä pitkälle syyskuuhun – nyt tilanne on korjaantumassa, vakuutetaan Kiertokaaresta
Totuttua pidempää tyhjennysväliä on ollut pakkaus- ja biojäteastioissa. Esimerkiksi taustalla ollut ajonohjausjärjestelmän vika näyttäisi korjaantuneen.
Ruskon jätekeskukseen Oulussa suunnitellaan isoa laajennusta, joka toisi käsittelyyn uudenlaista jätettä ja kasvattaisi toimintaa muutoinkin
Vuotuisen jätemäärän arvioidaan kasvavan Ruskossa yli kolmanneksella. Lisäksi Kiertokaari-yhtiö varautuu uuteen biokaasulaitokseen, joka voisi käsitellä myös jätevesilaitosten puhdistamolietettä.
Kotitalouksien biojätteiden pakkaamiseen ei suositella enää Kainuussa muovipusseja
Muutos johtuu suuremmasta uudistuksesta. Kainuulaisten biojäte kuljetetaan ensi vuoden alusta lähtien Kiteelle, missä se hyödynnetään liikennepolttoaineeksi ja luomulannoitteeksi.
Kiertokapula haluaa tietää, miten sen asiakkaat hoitavat jatkossa biojätteiden keräyksen
Asiakkaan tulee valita itselleen sopivin biojätteen keräystapa ja ilmoittaa siitä jäteyhtiölle.
Oulussa hukutaan nyt omenoihin: mehustamo tekee 17 tunnin päiviä ja osa omenoista päätyy biokaasuksi
Mehustamolle tulvahti niin paljon asiakkaita kerralla, että paikalle tarvittiin liikenteenohjaaja. Yhden päivän aikana omenoita kertyi 50 000 kiloa.
Ekokympin jäteastiaralli alkaa ensi viikolla, jaettavia astioita on pari tuhatta
Jakelu liittyy jätelain muutokseen, jonka seurauksena biojätteiden ja pakkausjätteiden kuljetuksen siirtyivät Ekokympin hoidettavaksi. Asiakkaille astiat ovat maksuttomia.
Miltei 500 taloyhtiötä laiminlyö jätteiden lajittelua Kala- ja Lestijokilaaksossa
Jäteyhtiö Vestian 16 kunnan alueella löytyy taloyhtiöiden lajittelussa vielä rutkasti parannettavaa.
Tärkeä takaraja umpeutumassa – tällaiset sanktiot voi seurata, jos jättää sopimatta biojätteen keräyksestä
Lisäkuluilta voi säästyä kompostoimalla tai kimppakeräyksellä yhdessä naapurikiinteistöjen kanssa.
Envorin Forssan tehtaalle tulossa suuria investointeja
Forssan yksikkö on yksi Suomen suurimmista laitoksista, jossa käsitellään biohajoavia sivuvirtoja.
Jätteiden lajittelu sujuu eteläpohjalaisilta - biojätteen osuus poltettavasta on jatkanut laskuaan
Parannettavaakin löytyy. Biojätteen määrää poltettavasta on mahdollista yhä vähentää, lisäksi tekstiilien toivotaan jatkossa päätyvän jätevoimalan sijaan poistotekstiilikeräyksiin.
Biojätteet pitäisi pakata paperipusseihin, mutta moni pohjalainen elää kuten ennenkin – jäteyhtiö: ”Ei tämä mikään yllätys ole”
Jäteyhtiö ottaa tänä ja ensi vuonna biojätteestä näytteitä, joilla seurataan, ovatko ihmiset siirtyneet muovisista pusseista paperisiin.
Kuopiossa tehdään kuunvaihteessa kompostointia koskevia tarkastuskäyntejä
Tarkastuksia tehdään kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet jäteyhtiö Jätekukolle kompostoivansa biojätteen kotikompostorissa. Tarkastuksen kohteena on kompostoinnin asianmukaisuus.
Ampiaiset ovat nyt riesana jäteastioilla
Jäteyhtiö Puhas muistuttaa, että erityisesti makeat jätteet kuten vanhat omenat tai marjamäskit houkuttelevat ampiaisia loppukesällä.
Jätelain tiukennus sai aikaan kyselytulvan Mikkelissä, vaikka biojätteen lajittelulta on kaupungissa vaadittu muuta maata enemmän jo pitkään
Lakimuutoksen tuomat vaatimukset biojätteen käsittelyssä ovat aiheuttaneet hämmennystä Mikkelissä. Kyselyitä on tullut paljon esimerkiksi kompostointi-ilmoituksen tekemisestä.
Roskapöntöttömät taukopaikat ja kompostoivat kuivavessat keräävät kiitosta – loputkin roskapöntöt häviävät kansallispuistosta tulevaisuudessa
Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on siirrytty roskattomaan retkeilyyn. Myös taukopaikkojen kompostoivat kuivavessat toimivat nyt paremmin, kun retkeilijät eivät tunge sinne sekäjätettä.
Kiertokaari laajentaa syyskuussa hyötyjätteen kuljetusaluettaan – taustalla lakimuutos
Syyskuun alkupuolelta lähtien Kiertokaari hoitaa hyötyjätekuljetukset Oulussa, Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä ja Lumijoella. Raahessa ja Siikajoella kuljetukset aloitettiin heinäkuun alusta lähtien.
Sylvia-myrsky pudotti omenat puista – ensisijassa omenat kannattaa säilöä, mutta huonot voi viedä maksutta jäteasemille
Jäteyhtiöt ottavat vastaan omenoita maksutta alkusyksyn ajan. Ne hyödyntävät omenat esimerkiksi biokaasuksi tai maanparannusrakeeksi.
Osa suomalaisista joutuu maksamaan ylimääräistä siitä, että saa lajitella banaaninkuoret biojätteeseen
Biojäteastioiden tyhjentäminen on verrattain kallista. Moni kunta tukee biojätteiden lajittelua hinnoittelemalla sekajätteen tyhjentämisen kalliimmaksi, mutta kaikki eivät näin tee.
Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee pian Pirkanmaalla, mutta asia on hoitamatta vielä tuhansilla talouksilla
Pientalojen asukkaat voivat valita kolmesta lajittelutavasta itselleen sopivimman.
Westenergy ei polta ulkomailta tuotua jätettä – tällä hetkellä osa omasta poltettavasta jätteestä säilötään talvea varten
EU on huomauttanut Suomen heikosta kierrätyksen tasosta. Etenkin muovin sekä biojätteen osalta on parantamisen varaa. Samaan aikaan Suomeen maahantuodaan muualta jätettä poltettavaksi.
Luulitko, että Suomi on kierrätyksen mallimaa? Ei ole, katsoo EU ja antoi Suomelle varoituksen
Suomi sai noottia yhdyskuntajätteen ja muovin kierrätyksen laahaamisesta. Liian suuri osa jätteestä poltetaan energiaksi ja liian vähän kierrätetään uudeksi materiaaliksi. Vain yhdeksän EU-maata näyttää pääsevän koviin tavoitteisiin.
Moni jäteastia tyhjennetään pian nykyistä harvemmin – osa pelkää sen lisäävän haju- ja tuholaisongelmia
Jätelain uudistuksen yhteydessä jäteastioiden tyhjennysvälit pitenevät paikoittain niin seka- kuin biojätteen osalta. Osassa jätehuoltoyhtiöistä pidemmistä väleistä on kuitenkin jo kokemusta.
Jätehuoltoyhtiö julisti biojätteille paperipussipakon – pian roskikseen ei saa laittaa edes biojätepussia
Pohjalaisen Ekoroskin alueella tulee kesällä voimaan määräys, jonka mukaan biojätteiden joukossa ei saa olla yhtään muovia, eivätkä edes biojätepussit kelpaa. Kuluttajia kielto on myös ärsyttänyt.
Biojätteistä aletaan tehdä lannoitetta ja lisää biokaasua Espoossa, mutta paljon on kiinni ihmisten valinnoista roskapöntöillään
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi paineita investointiin, jonka myötä haisevat kompostikasat pienenevät. Uusien laitteiden lisäksi HSY toivoo lisää biojätettä oikeisiin astioihin.
Biojätteet on laitettava Ekoroskin alueella jatkossa paperipusseihin – jäteyhtiö neuvoo, miten pussit kestävät
Ekorsokin mukaan lajittelua on parannettava, että biokaasulaitokset ottavat jätettä vastaan.
Kiteellä pääsee tankkaamaan autoon biokaasua
Kaasu valmistetaan itäsuomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten biojätteistä BioKympin biokaasulaitoksella Kiteellä.
Vaasan Palosaarelle kaavailtu biokaasuasemahanke jäissä – syynä investointikustannusten nousu
Kaksi vuotta sitten Stormossen uutisoi kolmannen biokaasutankkausaseman rakentamisesta Palosaarelle. Sen jälken tankkausten määrä on lisääntynyt. Kolmatta asemaa ei kuitenkaan näillä näkymin tule.
Keittiöjätteistä saa kompostoimalla hyvää multaa, mutta biojätteen keräyksellä on kaksi ympäristöhyötyä
Pirkanmaalla biojäte viedään Nokian Koukkujärvellä sijaitsevaan uuteen biolaitokseen, jossa siitä tehdään uusiutuvaa ja vähäpäästöistä biokaasua liikenteeseen. Biojäteastian voi tilata maksutta.
Keittiössä syntyvä biojäte pitää pian lajitella monissa pientaloissakin – asiantuntija neuvoo, sopiiko sinulle kotikompostori vai biojätekeräys
Biojätteen keräysvelvoite laajenee kaikkiin asuintaloihin yli 10 000 asukkaan taajamissa. Monilla alueilla keräys aloitetaan jo tänä vuonna, ja koko Suomea muutos koskee ensi vuoden loppuun mennessä.
Napapiirin Residuum aloittaa bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset Rovaniemellä heinäkuussa
Rovaniemen, Pellon ja Ranuan uudet jätehuoltomääräykset astuivat voimaan perjantaina. Isojen kiinteistöjen tulee järjestää jatkossa biojätteiden, lasin, kartongin, muovin ja metallin erilliskeräys.
Sotkamon kunnassa biovaaka vähentää ruokahävikin määrää, jokainen ruokailija saa näkyville lautaselleen jäävän ruoan määrän
Biovaaka helpottaa Sotkamossa kaikissa ateriapalveluiden yksiköissä tarvittavan ruokamäärän valmistamista. Samalla pienenee ympäristökuormitus ja hiilijalanjälki.
Biojätteen keräysvelvoite laajenee syksyllä – Pirkanmaalla biokimppaan voi etsiä kaveria uudesta karttapalvelusta
Keräysvelvoite koskee omakotitaloja, pieniä taloyhtiöitä ja mökkejä Jos haluaisi yhteisen bioastian naapurin kanssa, kannattaa kokeilla Pirkanmaan jätehuollon kimppakarttaa.
Maakunnan toinen kaasutankkausasema avaa Kiteellä lähiaikoina
Kiteellä valmistettua biokaasua on voinut tankata Joensuussa, jonne se toimitetaan paineistetuissa pulloissa. Kiteelläkin on jo tehty koetankkauksia henkilöautoihin ja pian siellä avautuu oma asema.
Taloyhtiöillä jo kiire laajentaa jätteiden lajittelua – lajittelumääräykset kiristyvät tämän vuoden aikana
Viiden asunnon taloyhtiöissä pitää jo olla jäteastiat poltettavalle jätteelle, paperille ja biojätteelle. Jatkossa keräysastiat pitää löytyä myös kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille ja pienmetalleille.
Kuljetusalan lakko on haitannut biokaasun tuotantoa Mustankorkean jätekeskuksessa – biojätteen määrä on notkahtanut lakon takia
Jyväskylässä Seppälän biokaasutankkausasema on jouduttu sulkemaan toistaiseksi. Biokaasun tuotantotilanne on Mustankorkean toimitusjohtajan Esko Martikaisen mukaan nyt hankala.
Suurin osa jätekuljetuksista rullaa Keski-Pohjanmaalla AKT:n lakosta huolimatta
Lakko vaikuttaa ainakin ensivaiheessa suuriin valtakunnallisiin firmoihin sekä pakkausjätteen kuljetukseen.
Helsingin seudulla asukkaita neuvotaan säilyttämään roskat kotona
Lakon vuoksi päivittäin ainakin puolet asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa jäädä tyhjentämättä.
Pahasti viivästyneen biolaitoksen kiista oikeuteen: Urakoitsija vaatii Pirkanmaan jätehuollolta miljoonien korvauksia
Jätehuolto vaatii kanteen hylkäämistä ennenaikaisena.
Biolaitoksen piti alkaa jakaa kaasua autoilijoille – tankkausasema on yhä kiinni ja nyt urakasta kiistellään oikeudessa
Pirkanmaan jätehuolto kertoo vastanneensa urakoitsijan nostamaan kanteeseen. Urakoitsija ei kommentoi vielä asiaa.
Kompostointirekisteriä on kerätty Kainuussa jo pari vuotta – jäteviranomainen luottaa kainuulaisiin eikä suunnittele tarkastuskäyntejä
Tiukentuneen jätelain mukaan elintarvikejätteen kompostoinnista asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöllä on aina ilmoitettava jäteviranomaiselle, joka pitää komposteista rekisteriä.
Somessa leviää kahvinporokikka, jota ei pidä kokeilla
Biojätettä ei kuulu jättää noin vain luontoon, vaikka se maatuisi. Pahimmillaan kahvinporot voivat tukkia hulevesiviemärin, sanoo ympäristötarkastaja.
Kompostoreille perustettu uusi rekisteri – asiantuntija neuvoo, kenen siihen kuuluu ilmoittautua
Omakotitalojen ja mökkien kompostorien tiedot kerätään tänä vuonna kuntien ylläpitämään rekisteriin. Sen avulla selviää, kuinka paljon maassamme kompostoidaan pienimuotoisesti biojätettä.
Porin seudulla kannustetaan naapurikimppaan biojätteen keräämisessä
VIime kesänä toteutetussa kokeilussa omakotitaloasujat kokivat biojätteen erilliskeräyksen pääasiassa helpoksi.