Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Konsta Lamu vaihtoi tietokonepelit liikuntaan.

Konsta Lamu, 22, vietti kymmenen vuotta CS:GO:n parissa, mutta nyt riitti – "Ajan voi käyttää paremminkin"

Yhä useampi jatkaa lapsena aloittamaansa harrastusta pitkälle aikuisuuteen: digipelaajien keski-ikä on jo lähes 40 vuotta. Pelaaminen ei aikoihin olekaan ollut tietyn ikäryhmän harrastus, joka heitetään syrjään, kun elämään tulee muuta.

Mobiilisovellus, jonka avulla kerätään dataa katujen kunnosta.

Lapuan katujen kuntotutkijaksi pääsee mobiilipelillä kuka tahansa autoilija – samalla voi tienata rahaa

Katujen kuntoa kartoitetaan vapaasti ladattavalla mobiilipelillä. Tietoa on tarkoitus käyttää katujen kunnossapidon suunnitteluun.

Ihminen pelaa The Legend of Zelda -peliä.

Pelialan myynti laskee ensimmäistä kertaa vuosiin – näistä peleistä ala toivoo pelastusta loppuvuodelle

Peliala kärsii resurssipulasta, ja useampi iso pelihanke on viivästynyt. Loppuvuodesta on kuitenkin luvassa vielä muutama iso julkaisu.

En smarttelefon på en cykelstång filmar cykelvägen framför cykeln.

Vaasan katuja kartoitetaan jälleen mobiilipelin avulla

Kuntokartoitus käynnistyy huomenna lauantaina kello 10. Kartoitukseen voi osallistua kuka tahansa. Välineiksi riittävät älypuhelin, auto ja tuulilasiin kiinnitettävä puhelinpidike. 

Laukaan kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Jan Viilos.

Laukaassa kartoitetaan joukkoistamalla katuverkon kunto, modernit talkoot pidetään mobiilipelillä

Laukaan kunta kartoitti katu- ja tieverkoston kuntoa viimeksi viisi vuotta sitten. Silloin apuna oli konsulttiyritys ja työ kesti kesän verran. Nyt toivotaan, että joukkoistamalla työ tehdään murto-osassa tuosta ajasta.

Päällystevaurioita maantiellä.

Katujen kuntoa kartoitettiin mobiilipelillä Lahdessa ja Asikkalassa – ahkerimmat pelaajat tienasivat yli sata euroa

Saatua dataa käytetään katujen kunnossapidon suunnitteluun ja korjausvelan laskentaan.

asfalttitien paikka

Parkano kartoittaa katujen kuntoa kännykkäpelin avulla

Idea on, että katuja tai pyöräteitä kuvaamaan houkutellaan joukko ihmisiä huvin ja pienen rahapalkkion toivossa. Vastaavaa joukkoistamista on kokeiltu jo muutamissa muissakin kunnissa.

Grafiikka näyttää, kuinka Supercellin liikevaihto nousi vuonna 2021 1,89 miljardiin euroon vuoden 2020 1,3 miljardista eurosta.

Supercell kääntyi viimein kasvuun – Paananen onnellinen työntekijöiden puolesta: "Kova työ näkyy pitkästä aikaa myös luvuissa"

Neljännesmiljardi ihmistä pelaa Supercellin pelejä joka kuukausi. Tuloksen jälkeen työntekijöiden ja kiinalaisen omistajankin on varmasti helpompi uskoa, että yhtiön "parhaat päivät ovat vasta edessä".

En smarttelefon på en cykelstång filmar cykelvägen framför cykeln.

Katujen ja teiden kuntokartoitus mobiilipelin avulla toi Vaasalle tunnustusta kansainvälisessä innovaatiokilpailussa

Vaasan kaupunki on sijoittunut toiseksi kansainvälisessäIDC Industry Insights Awards -innovaatiokilpailussa. Vaasa sijoittui Personal Mobility -kategoriassa toiseksi toteutettuaan kaupungin ajoratojen ja pyöräteiden kuntotiedonkeruun joukkoistetusti mobiilipelin avulla. 

Tyttö istuu sohvalla ja selaa kännykkää.

Maailma hurmaantui ilmaisesta Wordle-nettipelistä – sitten idea kopioitiin, ja nyt pelitehtailijat yrittävät lypsää sillä rahaa

Pelaajat ja kansainvälinen media ihastuivat ilmaiseen nettipeliin, joka ei sisällä mainoksia tai kerää pelaajista dataa. Pelin on sanottu “syntyneen rakkaudesta”, mutta idea kaupallistettiin nopeasti.

Antidote COVID-19 -peli kännykän näytöllä. Ruudulla lukee "I'm collecting their RNA standards!

Suomalaisfirma kehitti rokotteista mobiilipelin, Maailman terveysjärjestö lähti mukaan – "Pelit auttavat ymmärtämään monimutkaista tietoa", sanoo WHO:n digijohtaja

Jyväskyläläisfirman luoma peli pyrkii vähentämään koronavirukseen liittyvää väärää tietoa ja rokotevastaisuutta. Maailman terveysjärjestö WHO on lähtenyt mukaan pelin kampanjointiin.

Fingersoftin marketing director Sami Saari tekee töitä tietokoneellaan

Oululaisen Fingersoftin kokeilussa töitä tehdään 80 prosenttia, mutta palkkaa saa 90 prosenttia

Mobiilipeliyhtiössä uskotaan, että luovassa työssä työteho ja työtunnit eivät kulje käsi kädessä. Työn tuottavuuden ei arvioida laskevan samassa suhteessa tehtyjen työtuntien kanssa.

Ajo-oppilas pitää kiinni ohjauspyörästä ajotunnilla.

Vaasan teitä kartoitetaan taas mobiilipelin avulla

Menetelmällä on kartoitettu Vaasan autoteitä ja pyöräteitä jo aiemmin. Tavoitteena on kartoittaa katuverkon korjaustarvetta ja auttaa kunnossapidon suunnittelua. 

Asfalttia ja keskiviivaa.

Kuopion maaseututaajamien teistä kerätään tietoa mobiilipelin avulla

Kuopion kaupunki ja tamperalaisyritys järjestävät ajoratojen kuntokartoituksen lauantaina.

Angry Birds 1

Angry Birds -hahmoista tunnettua Roviota syytetään Yhdysvalloissa lasten tietosuojan rikkomisesta

New Mexicon syyttäjänviranomaisen mukaan Rovio paitsi kerää ja myy lasten tietoja myös kohdentaa tuotteitaan aggressiivisesti lapsille. Rovio kertoo Ylelle kiistävänsä syytökset.

Angry Birds 1

US authority suspects Angry Birds maker of violating child privacy

New Mexico's attorney general has accused the Finnish company of "commercially exploiting" children.

Pokémon Go, Jigglypuff

Pokémon Go nousi hurjaan suosioon viisi vuotta sitten, mutta pelillä tehdään yhä kasapäin rahaa – nyt sitä vastaan masinoidaan kuitenkin boikottia

Pokémon Go on edelleen maailman neljänneksi suosituin mobiilipeli. Koronan takia peliin tehtiin merkittäviä muutoksia, ja palaaminen normaaliin kuumentaa tunteita myös Pokémon Gossa.

Rovion logo puhelimen näytöllä.

Angry Birds developer Rovio's Q2 profits fall by 50%, year-on-year

The company also announced plans to acquire 'hyper casual' game studio, Turkish firm Ruby Games.

Rovion logo puhelimen näytöllä.

Rovion liikevoitto putosi puoleen, osakekurssi notkahti heti

Rovion tulosjulkistus näkyi välittömästi Helsingin pörssissä, jossa yhtiön osake lähti kaupankäynnin alettua runsaan kuuden prosentin laskuun

Telefon i handen

Saamen kielten etäopetuksen pilottihanke julkaisi uuden mobiilipelin

Pelillä on tarkoitus tukea saamen kielten käyttöä ja oppimista lasten vapaa-ajalla.

Netflixin pääkonttori Kaliforniassa.

Suoratoistopalveluiden kilpailu kiristyy – Netflix yrittää uuteen nousuun tarjoamalla mobiilipelejä

Videoiden ja elokuvien suoratoistopalvelut jatkavat kasvuaan, mutta hyytymistä on jo ilmassa. Netflix menetti toisella vuosineljänneksellä tilaajia Pohjois-Amerikassa. Uutta nousua haetaan peleistä.

Pyöräilijä polkee pyörää ja katselee sovellusta

Tampereen pyörätiet kartoitetaan mobiilipelillä – polkemalla voi tienata rahaa

Tampere on mukana tempauksessa, jossa kuusi kaupunkia kokeilee kuntalaisille mobiilipelin kautta joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta. Tampereellakin kartoituksen oli määrä alkaa lauantaina, mutta sadekeli siirsi alkua. Jos tien pinnat ovat märkiä, videon laatu ei riitä kunnon arviointiin.

Pyörän tangossa on puhelin, jossa auki Crowdchupa-mobiilisovellus.

Kuopiossa voi hetken ajan tienata rahaa pyöräilemällä – kaupungissa alkaa pyöräteiden kuntokartoitus mobiilipelin avulla

Kuopiossa kokeillaan joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta. Ilmaisella mobiilisovelluksella voi tienata rahaa samalla kun pyöräilee kartoitettavia katuja. Sovellus videokuvaa pyöräteitä, ja tekoäly etsii videolta tievaurioita.

Pyöräilijä polkee pyörää ja katselee sovellusta

Vaasan pyöräteitä kartoitetaan joukkoistetusti mobiilipelin avulla

Kaupungit käyttävät kerättyä tietoa korjausvelan selvittämiseen ja pyöräteiden kunnossapidon suunnitteluun. Kiinnostus joukkoistettua kuntokartoitusta kohtaan on ollut kasvussa.

Kajaanin Lyseon Taitaja9 -joukkue suorittaa tehtäviä tietokoneella.

Kajaanin lyseon joukkue voitti valtakunnallisen Taitaja9-kilpailun – rehtori: "Keskittyminen ja tekemisen taso oli erinomaista"

Kilpailu haastaa yläkoululaiset erilaisissa tietoa ja taitoa vaativissa tehtävissä. Tänä vuonna kilpailu käytiin poikkeuksellisesti mobiilipelinä. Virtuaalisen kisan karsintoihin osallistui yli 8 000 yläkoululaista.

Kajaanin Lyseon Taitaja9 -joukkue.

Kajaanin lyseon joukkue kisaa tällä viikolla voitosta Taitaja9-kilpailussa – virtuaalisen kisan karsintoihin osallistui yli 8 000 yläkoululaista

Taitaja9-kilpailu haastaa yläkoululaiset erilaisissa tietoa ja taitoa vaativissa tehtävissä. Toiminnallisessa kädentaitokilpailussa kilpailee tänä vuonna myös kajaanilaisia nuoria, kun Kajaanin lyseon joukkue kisaa voitosta.

Boom Karts -mobiilipeli

Suomalainen mobiilipeli pomppasi Googlen suosituslistan kärkeen, mutta se ei ole oikotie onneen – nykypelin pitää päivittyä vauhdilla

Kilpailu mobiilipelien markkinoilla on kovaa, joten suuri osa laadukkaistakin peleistä jää isoilta pelaajamassoilta huomaamatta. Siksi sovelluskauppojen listaukset ovat tärkeitä. Ne eivät kuitenkaan yksinään tuo menestystä.

Remedy, Control

Suomesta on tullut pelitalojen maa, mutta suomalaisuus näkyy peleissä harvoin – poikkeuksena ammuskelevat saimaannorpat ja steampunk-Kalevala

Juho Kuorikosken Pelien Suomi -kirja katsastaa kotimaista pelimaailma viiden vuoden ajalta. Peliala on hänen mukaansa ammattimaistunut, ja kokeellisimmat ja hulluimmat ideat tulevat indie-puolelta.

Mobiilisovellus, jonka avulla kerätään dataa katujen kunnosta.

Mobiilipeli yhdistää huvin ja hyödyn: tosielämän Pac-Manit keräävät tietoa katujen kunnosta napsimalla virtuaalimarjoja ja tienaavat samalla rahaa – katso, miten homma toimii

Sovelluksen avulla joukkoistetaan kuntalaisille datan keruu siitä, millaisia päällystevaurioita kaupungin kaduilta löytyy.

Susi Nousiainen, Ylen kolumnisti, kuvattuna studiossa lokakuussa 2019.

Susi Nousiaisen kolumni: Lumikasan El Primo ja pihaleikkien pikku impostorit

Lasten leikkiminen on yhä vähemmän yksiselitteisesti digitaalista tai ei-digitaalista, pohtii Susi Nousiainen.

Kuvat Next Gamesin tulevasta Netflixin Stranger Things -sarjaan perustuvasta pelistä, Rovion Angry Birds 2 -pelistä ja Remedyn Control-pelistä.

Applen uudet säännöt säikyttivät kännykkäpelialan – Roviokin suuntaa entistä tiukemmin Angry Birdsien ytimeen

Suomessa on kolme pörssilistattua peliyhtiötä. Vain yhden kurssi on antihinnan yläpuolella.

Henkilökuva

Pelialalla kilpailu on raakaa, mutta Google ja Apple voittavat aina – Supercellin Paananen: "Onko 30 prosenttia oikeudenmukainen osuus?"

Koronan aikana entistä useampi pelaa ja käyttää entistä enemmän rahaa – ja silti Supercellin tulos romahti.

Peliyritys Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 11. helmikuuta 2020.

Supercellin kannattavuus ja liikevaihto laskivat – mobiilipelit kasvattivat kuukausittaisia käyttäjämääriään

Kiinalaisomistuksessa olevan yhtiön toiminta on yhä hyvin kannattavaa.

Petri Järvilehto

Yli 30 miljoonaa tienannut Petri Järvilehto kannattaa verotietojen julkisuutta: "Suomalainen kulttuuri on sitä, että ne käsitellään avoimesti ja suoraselkäisesti"

Järvilehdon perustama yhtiö tunnetaan ötökkäpeleistään. Pitkän linjan peliammattilainen on ollut kehittämässä muitakin suuria suomalaisia hittipelejä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Oulun Hupisaarten puistoalueeseen pääsee tutustumaan uudella mobiilipelillä

Pelissä on kolme eri versiota. Ne tutustuttavat puistossa kävijän alueen luontoon, taiteeseen ja historiaan.

Nuori pelaa mobiilipeli Plague Inc:iä kännykällä.

Koronaviruksen suosioon nostamassa pelissä kehitetään tappava virus, joka tuhoaa ihmiskunnan – pelitutkija: "Voi helpottaa monimutkaisen asian ymmärtämistä"

Digipelaamisen avulla nuoret voivat oppia asioita, mutta myös käsitellä ajankohtaisen aiheen herättämiä tunteita.

Kati Levoranta

Angry Birdseillä huono vuosi – tuotemyynti hiipuu, elokuva alitti odotukset ja pelaajien houkutteluun paloi liikaa rahaa

Rovion pelimyynti kasvoi, mutta kulut kasvoivat vielä nopemmin. Supercell-uutisia lukiessa on helppo unohtaa, että peliala on karu.

Angry Birds kakku

Rovion tulos kutistui loppuvuonna

Angry Birds Dream Blast -pelillä pyyhkii hyvin.

Supercellin Ilkka Paananen infotilaisuudessa.

Game firm Supercell pins hopes on likely new billion-euro hit

CEO Ilkka Paananen said that Supercell had paid Finnish authorities 100 million euros in taxes based on 2019 profits.

Supercellin Ilkka Paananen infotilaisuudessa.

Supercell iloitsee peliensä menestyksestä – tuorein peli Brawl Stars nousemassa miljardiluokkaan

Clash of Clans nousi puolestaan mobiilianalytiikkalistauksessa 2010-luvun menestyneimmäksi peliksi.

Ilkka Paananen.

Supercell CEO once again tops Finland’s earnings list

Finland publishes 2018 income data on Monday.

Roviota mainostetaan Nasdaq-pörssin valotaululla.

Pelijätti Rovio aloittaa yt:t – enintään 20 työtehtävää vähenee maailmanlaajuisesti

Yt:t koskevat Rovion lisensointitoimintaa. Toimitusjohtajan mukaan toimenpiteet eivät vaikuta peliliiketoimintaan.

peliohjain

Unohda konsolit ja pc – pian ohjain kytketään suoraan televisioon tai älypuhelimeen

"Pilvipelaaminen on seuraava vallankumous", uskovat suomalais-islantilaisen peliyhtiön perustajat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle