Uusimmat artikkelit
Onko sinusta vaikeaa laittaa ruokaa kalasta? Kokeile ecuadorilaista cevicheä
Tässä helppo resepti popcornilla höystettynä.
Etkö pidä ruotoisista kaloista? Tee wallenbergin kalapihvejä hauesta, särjestä tai lahnasta
Tehosekoittimella surautat juhlavan ruoan hetkessä.
Muutamalla kikalla muutat yksinkertaisen munavoileivän oikeaksi luksusleiväksi – siitä tulee juhlava ja pääsiäiseen sopiva lounas
Tarjoa mielellään kasviscappuccinon kanssa.
Kirpeä lemon curd ilman maitotuotteita – täydellinen lisuke kuohkeaan pavlovaan
Lemon curd sopii myös levitteeksi.
Jäähileisiä juomia juhliin tai jälkiruoaksi – kokeile Ellan granitaa kolmessa raikkaassa maussa
Sopii aurinkoiseen päivään tai tuhdin aterian päätteeksi.
Leväsuola on yksinkertainen tapa saada ruokaan meren makua
Näin helposti teet oman mausteesi.
Tehosekoittimesta lasiin muutamassa minuutissa – kolme yksinkertaista mocktailia
Kolme tehosekoittimella tehtyä yksinkertaista mocktailia
Itse tehty koivunlehtimehu maistuu raikkaasti kesältä ja metsältä
Koivunlehtimehussa on raikas ja kesäinen maku.
Nyt on rikkaruohojen paras sadonkorjuuaika – ravinteikas shotti pursuaa lehtivihreää
Tämä vihreä juoma on nopea tehdä.
Lämmitä itseäsi kahdella hyvää tekevällä lukujuomalla talviaikaan – Ellan alkoholiton munatoti ja limonaati
Ellan alkoholiton munatoti ja limonaati
Tee oma hiuslakkasi vodkasta ja sitruunasta
Tässä on yksinkertainen ohje ilman kemikaaleja.
Tee itse jäätelösi – kaksi marjaista sorbettia
Tarvitset vain marjoja, vettä ja sokeria tähän kesäherkkuun.
Tee raikas booli tyrnimarjoista ja omenasta 5 minuutissa
Vinkki: laita ensin hedelmät, sitten jääpalat.

Osa vielä empii, mutta innokkaimmat löysivät heti tiensä vasta-avattuun Hakaniemen lasihalliin – "Hyvä tunnelma tänne varmasti tulee"
Hakaniemen vanhan kauppahallin väistötilaksi rakennettu lasihalli avasi ovensa maanantaiaamuna.

Matikainen: Vapauttakaa sitruuna! Maailma hukkuu muoviin, mutta Kiinassa siihen kääritään lupaus laadusta
Suomessa muovista puhutaan lähinnä jätteenä, mutta Kiinassa muovittamaton tuote on epäilyttävä, kirjoittaa Jenny Matikainen.

Lauantaimakkara oli ensin pula-ajan tuote – tottumus teki siitä arkipäivää
Maistuuko lauantaimakkara? Ehkä kuulut ikäpolveen, joka on olosuhteiden pakosta tottunut syömään vähämausteista makkaraa.

Carmen viihdyttää niin öljysheikit, ruhtinaat kuin valtionpäämiehetkin
Sitruunatöyhtökakadu Carmenilla on takanaan jo 21 vuoden ura esiintyvänä taiteilijana. Lappilaislähtöisen taikuri Marko Karvon kanssa Carmen on esiintynyt jo yli 10.000 kertaa. Nyt kaksikko kiertää Suomea Sirkus Finlandian kanssa.

"Meno oli kuin Irwinin laulussa" – telakkaduunarit joivat kossua Hernesaaren vanhassa saunassa
Hernesaaressa oli yleinen sauna jo vuosikymmeniä ennen alueen uusinta tulokasta, Löylyä. Vanhasta korttelisaunasta on muistona pari valokuvaa sekä haalistunut teksti sisäpihan tiiliseinässä.

Sokeriin topattuna tai sinapin korvikkeena – raparperi taipuu vaikka mihin
Raparperi korvaa taitavan ruoanlaittajan käsissä omenan tai sitruunan. Raparperin ystävä löytää sille käyttötapoja lähes loputtomasti. Viola Peltoniemen puutarhassa kukoistaa yli 50-vuotias perintöherkku.

Kenellä on Suomessa varaa miljoonan hintaiseen tauluun?
Kalleimman taiteen ostajakunta on Suomessa varsin rajallinen. Arvotaiteen markkinoita verhoaa salaperäisyys, sillä ostajat eivät useinkaan halua julkisuuteen.

Helene Schjerfbeck’s 'Lemons' to go on display in Helsinki
Finnish artist Helene Schjerfbeck’s 'Lemons in a Bowl' still life painting will go on display from Wednesday at the Reitz Foundation Museum in Helsinki. The artwork fetched a price of 600,000 euros at a Sotheby's auction last year.

Schjerfbeckin sitruunat vihdoin esille
Paljon huomiota saanut Helene Schjerfbeckin arvotaulu on huomisesta alkaen yleisön nähtävillä Reitzin kotimuseossa Helsingissä. Schjerfbeck maalasi taulun elämänsä loppuvaiheessa 1940-luvulla, ja se on ollut lähes koko ajan ruotsalaisomistuksessa.
Kuusijuhlan jouluvinkit: joulusima
Vappusimaa joulun mauilla. Kokeile.

Schjerfbeckin arvoteos Suomeen – kuuluisa sitruuna-asetelma huudettiin Helsinkiin
Sothebyn huutokaupassa Lontoossa myytiin tänään arvotauluja. Suomalaisittain kiinnostavimpia kohteita olivat Helene Schjerfbeckin teokset. Reitzin säätiö huusi omistukseensa asetelman Sitruunoita visakoivukulhossa (1944).
Ruokakulttuuri
Videoita italialaisesta ruoasta.

Ekokampaajan ongelma: "Sitruunassa ei lue, että se on tarkoitettu hiuksiin"
Mikäli kampaaja haluaa tehdä jogurtista ja avokadosta hoitoseosta asiakkaidensa päähän laitettavaksi, hänestä tulee tuotteen valmistaja, ja hän on itse vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Tukesin mukaan ihmiset voivat herkistyä sekä luonnosta löytyville että synteettisille raaka-aineille.

Männyn kaarnaa, mustikkaa, jogurttia... Katso vinkit ekologisempaan hiustenhoitoon
Keittiön arsenaalia kahvista sitruunaan ja soodasta mustikkaan voi hyödyntää hiustenhoidossa. Hiusten luonnollinen olotila on hieman karkea, mutta kiiltävä.

Hyperaktiivista sekoilua ja revenneitä pohjelihaksia – tubettamisesta on tylsyys kaukana
Tubettaminen eli YouTube-videoiden tekeminen on luonut Suomeenkin aivan uudenlaista media-, nuoriso-, ja fanikulttuuria.

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa
Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Uusi lintulaji pesi Pohjois-Savoon: naaraan ja koiraan kohtaaminen oli iloinen sattuma
Pohjois-Savon pesimälinnustoon on lisätty tänä kesänä uusi laji, sitruunavästäräkki. Kuopion Riistavedelle saapui toukokuussa ensin koiras ja myöhemmin sitruunavästäräkkinaaras, joiden ensimmäiset poikaset kuoriutuivat juhannuksena.

Nyt halutaan sitruunalta tai suklaalta tuoksuvia kukkia
Kasveista voi tulla omistajilleen henkilökohtaisia ja tärkeitä. Esimerkiksi vannoutunut pelargonian ystävä pitää kukkaansa hengissä kauemmin kuin yhden kesän.

Unohditko siman? Ei hätää, vielä ehdit
Jos perinteisen siman tekeminen pullotuksineen on tuntunut tänä vappuna liian työläältä, voi tilanteen paikata tekemällä pikasimaa. Netistä löytyy useita ohjeita.

Ammattiesiintyjäkin voi jännittää: "Lavalle jäätyminen on kamalaa"
Ammattiesiintyjääkin voi jännittää lavaesiintymisen ulkopuolella, esimerkiksi juhlissa vieraita ihmisiä tavatessa. Lavaesityksessä on tärkeää muun muassa se, että yleisö pystyy samaistumaan aiheeseen.
Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Sokeri 2.0
Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Sitruunainen sokrikakku, Sitruunasiirappi, Sitruunainen kinuski, Sitruunainen praliini ja Ranskalainen marenki.

Joensuussa noukitaan sitruunoita suoraan puusta suuhun – "Makeampia kuin kaupassa"
Kasvitieteellisen puutarhan kolmikymppinen sitruunapuu on tuottanut hedelmiä, jotka maistuvat erikoisuutta tavoitteleville herkkusuille.

Piilomuovi vaanii pukeutujaakin – Hanna otti vastaan muovittomuushaasteen
Yli 20 000 suomalaista on ottanut vastaan Muoviton syyskuu -haasteen. Kokkolalainen Hanna Ihajoki on heistä yksi. Täyttä muovittomuutta hän pitää mahdottomana, mutta paljon voi tehdä. Ja kuukauden aikana taas ehkä jotain uutta.

Autossa haisee – ylihajustaminenkin voi olla ongelma
Käytetyn auton ostaja voi saada kaupan päälle edellisten omistajien jättämiä epämiellyttäviä hajuja. Useimmiten syynä voi olla tupakointi tai eläimet, mutta myös auton ylihajustaminen keinotekoisilla aineilla voi olla ongelma seuraavalle omistajalle.

Crayfish season has officially begun
This year's crayfish catch is expected to be good, as crayfish stocks are stronger than in previous years.
Sorrenton sitruunat
Salernonlahdella kasvavat Italian makeimmat sitruunat.

Italialainen sorbetti syntyy kotikonstein
Raikas mangoherkku syntyy simppelisti vain neljästä eri aineksesta.

Tuntematon aromimaailma antaa maku- ja tuoksuelämyksiä
Sallittuja aromiaineita on EU:n listalla lähes kymmenkertainen määrä lisäaineisiin verrattuna. Silti aromit, aromiaineet ja aromivalmisteet ovat jääneet kuluttajille melko tuntemattomiksi.

Vappu yllätti simantekijät - pikareseptillä apu janoisille
Pikasima pelastaa, jos perinteisen kotisiman alkuunpano säälliseen aikaan on päässyt unohtumaan. Yle Perämeren toimittajakaksikko loihti vappujuoman kädenkäänteessä ja uskalsi jopa alistaa sen kriittisen kohdeyleisön makutestiin.

Kookosrasva ja erityishieno sokeri ovat maukkaan munkin salaisuus
Perinteisen vappumunkin voi valmistaa monilla eri tavoilla. Munkin voi paistaa kookosrasvassa ja kuorruttaa vaikka karkkimurskalla. Rinkulanmuotoinen munkki on kuitenkin yhä suomalaisten suosikki.

Halvin kyykkysuola on parasta perussuolaa
Kaupan suolahyllyllä voi mennä sormi suuhun, jos ei suolaa ole hetkeen käynyt ostamassa. Kokki Aki Wahlman opastaa valitsemaan oikean suolan oikeaan ruokaan.
Kuorinta-aine ja tee sitruunankuoresta Strömsön ohjeella
Kuoressa on sitruunan hyödyllisimmät aineet.
Raakaruokaa: Sitruunajuustokakku suklaapohjalla
Siskosten Lundströmin herkullinen raakakakku.

Vain ahne lehmä lypsää yli sata tonnia maitoa
Maskulaisen Kairisten tilan lypsylehmä Sitruuna oli maaliskuun loppuun mennessä tuottanut yli sata tonnia maitoa. Emännän mukaan ruoka on aina maistunut runsaasti lypsävälle lehmälle. Hoidon ja jalostuksen ansiosta aiempaa useampi lehmä lypsää elämänsä aikana 100 000 kiloa maitoa.

Parhaat siivousaineet löytyvät keittiön kaapeista
Lisääntynyt ympäristötietoisuus on saanut monen siivoajan palaamaan vanhoihin konsteihin. Sooda, etikka, sitruuna, suola ja sokeri soveltuvat hyvin keittiön tai kodin tavaroiden puhdistukseen.

Ihmisen hajuaisti on paljon tarkempi kuin luultiinkaan
Hajuaisti oli menneisyydessä ihmisen tärkein aisti. Jääkaappi, deodorantti ja muut hajuja vähentävät keksinnöt ovat muuttaneet maailmaa niin, ettei ihmisen tarkkaa kykyä erottaa hajuja enää tajutakaan, sanovat yhdysvaltalaiset tutkijat.

Sitruuna vai mandariini? Maapallon muoto todistettiin Tornionjokivarressa
Onko maapallo sitruunan vai mandariinin muotoinen? Siitä väittelivät 1700-luvun tiedemiehet. Ranskalainen tiedemies Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen matkasi Tornionjokilaaksoon ja todisti astemittauksilla maapallon muodon. Keskieurooppalaiset hullaantuivat Maupertuisin tarinoihin yöttömästä yöstä ja näin sai alkunsa Tornionjokivarren turismi.