Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kulho ceviche.

Onko sinusta vaikeaa laittaa ruokaa kalasta? Kokeile ecuadorilaista cevicheä

Tässä helppo resepti popcornilla höystettynä.

Rakkoleväsuolaa lasisessa purkissa pöydällä

Leväsuola on yksinkertainen tapa saada ruokaan meren makua

Näin helposti teet oman mausteesi.

Två gröna och en röd drink.

Tehosekoittimesta lasiin muutamassa minuutissa – kolme yksinkertaista mocktailia

Kolme tehosekoittimella tehtyä yksinkertaista mocktailia

Två flaskor björksaft på ett bord med kanna och vackert glas

Itse tehty koivunlehtimehu maistuu raikkaasti kesältä ja metsältä

Koivunlehtimehussa on raikas ja kesäinen maku.

 Kaksi pulloa hiuslakkaa

Tee oma hiuslakkasi vodkasta ja sitruunasta

Tässä on yksinkertainen ohje ilman kemikaaleja.

Annokset vadelma- ja tyrnisorbettia kulhoissa.

Tee itse jäätelösi – kaksi marjaista sorbettia

Tarvitset vain marjoja, vettä ja sokeria tähän kesäherkkuun.

Kanna med påskbål med hjortron och äpple

Tee raikas booli tyrnimarjoista ja omenasta 5 minuutissa

Vinkki: laita ensin hedelmät, sitten jääpalat.

Jenny Matikainen

Matikainen: Vapauttakaa sitruuna! Maailma hukkuu muoviin, mutta Kiinassa siihen kääritään lupaus laadusta

Suomessa muovista puhutaan lähinnä jätteenä, mutta Kiinassa muovittamaton tuote on epäilyttävä, kirjoittaa Jenny Matikainen.

Makkaran nimen takana saattaa olla hyvinkin arkipäiväinen tarina.

Lauantaimakkara oli ensin pula-ajan tuote – tottumus teki siitä arkipäivää

Maistuuko lauantaimakkara? Ehkä kuulut ikäpolveen, joka on olosuhteiden pakosta tottunut syömään vähämausteista makkaraa.

sitruunatöyhtökakadu Carmen

Carmen viihdyttää niin öljysheikit, ruhtinaat kuin valtionpäämiehetkin

Sitruunatöyhtökakadu Carmenilla on takanaan jo 21 vuoden ura esiintyvänä taiteilijana. Lappilaislähtöisen taikuri Marko Karvon kanssa Carmen on esiintynyt jo yli 10.000 kertaa. Nyt kaksikko kiertää Suomea Sirkus Finlandian kanssa.

Näkymä Hernesaarenkadun saunan löylyhuoneeseen vuonna 1972.

"Meno oli kuin Irwinin laulussa" – telakkaduunarit joivat kossua Hernesaaren vanhassa saunassa

Hernesaaressa oli yleinen sauna jo vuosikymmeniä ennen alueen uusinta tulokasta, Löylyä. Vanhasta korttelisaunasta on muistona pari valokuvaa sekä haalistunut teksti sisäpihan tiiliseinässä.

Asta Asunmaa ja Viola Peltoniemi tutkimassa Violan puutarhan vanhaa raparperiä.

Sokeriin topattuna tai sinapin korvikkeena – raparperi taipuu vaikka mihin

Raparperi korvaa taitavan ruoanlaittajan käsissä omenan tai sitruunan. Raparperin ystävä löytää sille käyttötapoja lähes loputtomasti. Viola Peltoniemen puutarhassa kukoistaa yli 50-vuotias perintöherkku.

Schjerfbeckin taulua asetetaan seinälle.

Kenellä on Suomessa varaa miljoonan hintaiseen tauluun?

Kalleimman taiteen ostajakunta on Suomessa varsin rajallinen. Arvotaiteen markkinoita verhoaa salaperäisyys, sillä ostajat eivät useinkaan halua julkisuuteen.

Helene Schjerfbeckin maalaus

Helene Schjerfbeck’s 'Lemons' to go on display in Helsinki

Finnish artist Helene Schjerfbeck’s 'Lemons in a Bowl' still life painting will go on display from Wednesday at the Reitz Foundation Museum in Helsinki. The artwork fetched a price of 600,000 euros at a Sotheby's auction last year.

Helene Schjerfbeckin maalaus

Schjerfbeckin sitruunat vihdoin esille

Paljon huomiota saanut Helene Schjerfbeckin arvotaulu on huomisesta alkaen yleisön nähtävillä Reitzin kotimuseossa Helsingissä. Schjerfbeck maalasi taulun elämänsä loppuvaiheessa 1940-luvulla, ja se on ollut lähes koko ajan ruotsalaisomistuksessa.

Joulusimaa, inkivääriä, appelsiinin ja sitruunan viipaleita

Kuusijuhlan jouluvinkit: joulusima

Vappusimaa joulun mauilla. Kokeile.

Helene Schjerfbeckin maalaus

Schjerfbeckin arvoteos Suomeen – kuuluisa sitruuna-asetelma huudettiin Helsinkiin

Sothebyn huutokaupassa Lontoossa myytiin tänään arvotauluja. Suomalaisittain kiinnostavimpia kohteita olivat Helene Schjerfbeckin teokset. Reitzin säätiö huusi omistukseensa asetelman Sitruunoita visakoivukulhossa (1944).

Annos (katka)rapupastaa, jossa paljon silputtuja vihreitä yrttejä. Taustalla tarjoilija.

Ruokakulttuuri

Videoita italialaisesta ruoasta.

Ekologisia hiusvärejä.

Ekokampaajan ongelma: "Sitruunassa ei lue, että se on tarkoitettu hiuksiin"

Mikäli kampaaja haluaa tehdä jogurtista ja avokadosta hoitoseosta asiakkaidensa päähän laitettavaksi, hänestä tulee tuotteen valmistaja, ja hän on itse vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Tukesin mukaan ihmiset voivat herkistyä sekä luonnosta löytyville että synteettisille raaka-aineille.

Kuvassa avokadoja.

Männyn kaarnaa, mustikkaa, jogurttia... Katso vinkit ekologisempaan hiustenhoitoon

Keittiön arsenaalia kahvista sitruunaan ja soodasta mustikkaan voi hyödyntää hiustenhoidossa. Hiusten luonnollinen olotila on hieman karkea, mutta kiiltävä.

Tubecon -tapahtuma Helsingissä, ZoneVD

Hyperaktiivista sekoilua ja revenneitä pohjelihaksia – tubettamisesta on tylsyys kaukana

Tubettaminen eli YouTube-videoiden tekeminen on luonut Suomeenkin aivan uudenlaista media-, nuoriso-, ja fanikulttuuria.

Kesäruokaa Libanonissa.

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa

Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Sitruunavästäräkki.

Uusi lintulaji pesi Pohjois-Savoon: naaraan ja koiraan kohtaaminen oli iloinen sattuma

Pohjois-Savon pesimälinnustoon on lisätty tänä kesänä uusi laji, sitruunavästäräkki. Kuopion Riistavedelle saapui toukokuussa ensin koiras ja myöhemmin sitruunavästäräkkinaaras, joiden ensimmäiset poikaset kuoriutuivat juhannuksena.

Pölyttäjä keltaisessa kukassa.

Nyt halutaan sitruunalta tai suklaalta tuoksuvia kukkia

Kasveista voi tulla omistajilleen henkilökohtaisia ja tärkeitä. Esimerkiksi vannoutunut pelargonian ystävä pitää kukkaansa hengissä kauemmin kuin yhden kesän.

Pikasiman raaka-aineet.

Unohditko siman? Ei hätää, vielä ehdit

Jos perinteisen siman tekeminen pullotuksineen on tuntunut tänä vappuna liian työläältä, voi tilanteen paikata tekemällä pikasimaa. Netistä löytyy useita ohjeita.

Mikrofoni ja puhujanpönttö juhlasalissa

Ammattiesiintyjäkin voi jännittää: "Lavalle jäätyminen on kamalaa"

Ammattiesiintyjääkin voi jännittää lavaesiintymisen ulkopuolella, esimerkiksi juhlissa vieraita ihmisiä tavatessa. Lavaesityksessä on tärkeää muun muassa se, että yleisö pystyy samaistumaan aiheeseen.

Sokereita

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Sokeri 2.0

Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Sitruunainen sokrikakku, Sitruunasiirappi, Sitruunainen kinuski, Sitruunainen praliini ja Ranskalainen marenki.

Sitruunoita.

Joensuussa noukitaan sitruunoita suoraan puusta suuhun – "Makeampia kuin kaupassa"

Kasvitieteellisen puutarhan kolmikymppinen sitruunapuu on tuottanut hedelmiä, jotka maistuvat erikoisuutta tavoitteleville herkkusuille.

Vaatteita kaupan rekillä.

Piilomuovi vaanii pukeutujaakin – Hanna otti vastaan muovittomuushaasteen

Yli 20 000 suomalaista on ottanut vastaan Muoviton syyskuu -haasteen. Kokkolalainen Hanna Ihajoki on heistä yksi. Täyttä muovittomuutta hän pitää mahdottomana, mutta paljon voi tehdä. Ja kuukauden aikana taas ehkä jotain uutta.

Auton sisätiloista voi yrittää poistaa epämiellyttäviä hajuja myös erilaisilla suihkeilla.

Autossa haisee – ylihajustaminenkin voi olla ongelma

Käytetyn auton ostaja voi saada kaupan päälle edellisten omistajien jättämiä epämiellyttäviä hajuja. Useimmiten syynä voi olla tupakointi tai eläimet, mutta myös auton ylihajustaminen keinotekoisilla aineilla voi olla ongelma seuraavalle omistajalle.

Merrasta nostettu rapu

Crayfish season has officially begun

This year's crayfish catch is expected to be good, as crayfish stocks are stronger than in previous years.

Terassin pöydällä kotitekoista limoncelloa lasipurkissa ja karahvissa sekä kaadettuna pieniin laseihin.

Sorrenton sitruunat

Salernonlahdella kasvavat Italian makeimmat sitruunat.

Angelo Tursi katsoo amgosrbettia.

Italialainen sorbetti syntyy kotikonstein

Raikas mangoherkku syntyy simppelisti vain neljästä eri aineksesta.

Energiajuomatölkkejä kaupan hyllyssä.

Tuntematon aromimaailma antaa maku- ja tuoksuelämyksiä

Sallittuja aromiaineita on EU:n listalla lähes kymmenkertainen määrä lisäaineisiin verrattuna. Silti aromit, aromiaineet ja aromivalmisteet ovat jääneet kuluttajille melko tuntemattomiksi.

Yle Perämeren toimittajat Risto Koskinen ja Pirkko Kukko-Liedes testasivat pikasiman reseptiä.

Vappu yllätti simantekijät - pikareseptillä apu janoisille

Pikasima pelastaa, jos perinteisen kotisiman alkuunpano säälliseen aikaan on päässyt unohtumaan. Yle Perämeren toimittajakaksikko loihti vappujuoman kädenkäänteessä ja uskalsi jopa alistaa sen kriittisen kohdeyleisön makutestiin.

Heta Nykänen paistaa munkkia kattilassa.

Kookosrasva ja erityishieno sokeri ovat maukkaan munkin salaisuus

Perinteisen vappumunkin voi valmistaa monilla eri tavoilla. Munkin voi paistaa kookosrasvassa ja kuorruttaa vaikka karkkimurskalla. Rinkulanmuotoinen munkki on kuitenkin yhä suomalaisten suosikki.

Kaupan suolahyllyllä on valinnanvaraa.

Halvin kyykkysuola on parasta perussuolaa

Kaupan suolahyllyllä voi mennä sormi suuhun, jos ei suolaa ole hetkeen käynyt ostamassa. Kokki Aki Wahlman opastaa valitsemaan oikean suolan oikeaan ruokaan.

Alexandra De Paoli Strömsön huvimajassa.

Kuorinta-aine ja tee sitruunankuoresta Strömsön ohjeella

Kuoressa on sitruunan hyödyllisimmät aineet.

Raakakakku.

Raakaruokaa: Sitruunajuustokakku suklaapohjalla

Siskosten Lundströmin herkullinen raakakakku.

Sitruuna-lehmä.

Vain ahne lehmä lypsää yli sata tonnia maitoa

Maskulaisen Kairisten tilan lypsylehmä Sitruuna oli maaliskuun loppuun mennessä tuottanut yli sata tonnia maitoa. Emännän mukaan ruoka on aina maistunut runsaasti lypsävälle lehmälle. Hoidon ja jalostuksen ansiosta aiempaa useampi lehmä lypsää elämänsä aikana 100 000 kiloa maitoa.

Keittiön kaapeista löytyvät ruoka-aineet sopivat myös siivoukseen

Parhaat siivousaineet löytyvät keittiön kaapeista

Lisääntynyt ympäristötietoisuus on saanut monen siivoajan palaamaan vanhoihin konsteihin. Sooda, etikka, sitruuna, suola ja sokeri soveltuvat hyvin keittiön tai kodin tavaroiden puhdistukseen.

Nenä ja suu.

Ihmisen hajuaisti on paljon tarkempi kuin luultiinkaan

Hajuaisti oli menneisyydessä ihmisen tärkein aisti. Jääkaappi, deodorantti ja muut hajuja vähentävät keksinnöt ovat muuttaneet maailmaa niin, ettei ihmisen tarkkaa kykyä erottaa hajuja enää tajutakaan, sanovat yhdysvaltalaiset tutkijat.

Maupertuisin appelsiini

Sitruuna vai mandariini? Maapallon muoto todistettiin Tornionjokivarressa

Onko maapallo sitruunan vai mandariinin muotoinen? Siitä väittelivät 1700-luvun tiedemiehet. Ranskalainen tiedemies Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen matkasi Tornionjokilaaksoon ja todisti astemittauksilla maapallon muodon. Keskieurooppalaiset hullaantuivat Maupertuisin tarinoihin yöttömästä yöstä ja näin sai alkunsa Tornionjokivarren turismi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle