Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaaleaan neuleeseen pukeutunut Anneli Valtonen katsoo kameraan.

Sotaorpo Anneli Valtonen jäi traumojensa kanssa yksin vuosikymmeniksi – toivoo, ettei ukrainalaislapsille käy samoin

Suomen sotaorvot ovat viimein saaneet apua kipeiden muistojen kohtaamiseen, mutta tuki saattaa loppua. Sodan traumat voivat siirtyä neljän sukupolven päähän.

Ukrainan lippuja ja kukkia sotilaan haudalla.

Anne Berner suunnittelee lastensairaalaa Ukrainaan – tarkoitus hyödyntää Suomen sotaorpojen kokemuksia

Puhumattomuuden kulttuurin takia Suomen sotaorpojen traumat voivat näkyä vielä tämänkin päivän lapsissa. Anne Berner haluaa soveltaa tuoreen projektin tuloksia Ukrainan lastensairaalahankeessaan.

Nainen istuu huoneessa selkä kuvaajaa päin.

Suuri joukko Suomeen paenneita ukrainalaisia kärsii niin pahasta stressistä, ettei jaksa tehdä päätöksiä tulevaisuudestaan

Pitkään jatkunut stressi vaikeuttaa muun muassa kykyä tehdä päätöksiä. Niin sanotussa välitilassa energia kuluu selviytymiseen ja odottamiseen.

Mikkelin miesteatterin näyttelijät lavalla.

Trauma voi yltää yli sukupolvien, ja Mikkelin miehet tekivät siitä teatteria: ”Katsojia tulee ällöttämään, itkettämään ja naurattamaan”

Moni trauma juontaa juurensa väkivallasta tai alkoholismista. Mikkelin miesteatterin näytelmä antaa äänen niille, joiden ääni harvemmin kuuluu yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Lapua 1976 -elokuvan näyttelijät seisovat kutsuvierasnäytöksessä Seinäjoen BioRexin edessä.

Elokuva Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä nosti muistot pintaan – ennakkonäytöksen näki useita tragedian kokeneita

Syyskuussa ensi-iltaan tuleva Lapua 1976 -elokuva esitettiin keskiviikkoiltana sadoille kutsuvieraille Seinäjoella. Ennakkonäytöksiä on myös Lapualla samassa paikassa, jossa räjähdys aikoinaan tapahtui.

Ylen kolumnisti Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkön kolumni: Suomessa elää merkittävä joukko uusien sotien veteraaneja

Meillä ei ole tajuttu, että nuorissa sukupolvissa on suuri joukko sodan traumatisoimia ihmisiä. Heille suunnattu apu ja tuki toimii huonosti.

Ihminen tummana ikkunaa vasten.

”Olisi edes annettu tukkapöllyä tai sanottu, että se oli vahinko” – 7-vuotias aiheutti suuren tulipalon, eikä häpeä päästä irti aikuisenakaan

Alaikäisten aiheuttamat tulipalot korostuvat tilastoissa keväisin. Kaikista ihmisen aiheuttamista paloista niitä on ollut tänä vuonna 16 prosenttia. Muina vuodenaikoina ilmiö tasoittuu.

Lapsen tekemä hiekkakakku.

Tutkija: “Älä aliarvioi lasten surua” – päiväkodin aloittaminen voi saada lapsen surulliseksi useiden kuukausien ajaksi

Lasten surua on tutkittu yllättävän vähän. Uusi suomalaistutkimus selvittää, miten lapset pääsevät surunsa yli. Usein pelkkä läsnäolo auttaa.

Roman Schatz

Koulutraumojen ilta - kerro oma kokemuksesi! Roman Schatzin Maamme-ilta Yle Radio 1:ssä ma 27.2.

Roman Schatzin Maamme-illassa sinulla on mahdollisuus kertoa omia ikäviä, ristiriitaisia tai jälkeen päin naurattaneita koulumuistoja ja kommelluksia.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Selittämättömille selkäkivuille löytyi Instagramista yllättävä syy

Somen "asiantuntijat" myyvät osaamistaan keksimällä tylsille vaivoille seksikkäämpiä selityksiä, kirjoittaa Siltamäki.

Kalju mies pyöreissä silmälaseissa ja vihreässä t-paidassa katsoo kameran ohi vakavana lähikuvassa. Tumma tausta, jossa näkyy ikkunasta häilyvää luonnonvaloa.

Läheisyys saa Teemu Vesterisen taantumaan vauvaksi – koomikko tahtoo arkipäiväistää sen, miten traumoista puhutaan

Stand up -koomikko Teemu Vesterinen ja terapeutti Hanna Piironen nähdään Yle Perjantaissa Sean Ricksin vieraina puhumassa siitä, mikä heitä triggeröi ja kuinka trauman kanssa voi elää.

Tia Lähdelahti on neljä kertaa kuvassa, yksi istuu tuolilla, toinen kyykyssä vieressä ja kaksi seisoo takana.

Tia Lähdelahdella on ainakin 17 sivupersoonaa – Laura, Kasper, Isla ja 14 muuta pyörittävät arkea kukin vuorollaan

Sivupersoonahäiriö on traumatisoituneen mielen suojakeino. Kaikilla persoonilla on omat lempiasiansa, osaamisensa, sairautensa – ja normaali minäkäsitys.

Mari halaa aikuista poikaansa Pyryä.

Marin lapsuus oli täynnä pahaa, ja aikuisena hänen piti opetella oikean rakkauden malli – näin hän on rakentanut suhdetta poikaansa

The Voice of Finlandista tuttu metallilaulaja Pyry Lintunen ja hänen äitinsä Mari ovat kokeneet yhdessä paljon pahaa. Äiti ja poika haluavat yhdessä katkaista ylisukupolvisen pelon ja väkivallan kierteen ja keskittyä rakastamaan niin toisiaan. Mutta kuinka

Anna Sohlberg, 33, synnytti esikoisensa kolme vuotta sitten Helsingin Kätilöopistolla ja on nyt uudestaan raskaana.

”Joku kävi vain pesemässä veret lattialta” – kymmenet naiset kertovat synnytyskokemuksista, joiden vuoksi he eivät halua enempää lapsia

HUS ja Helsingin kaupunki selvittävät Naistenklinikalla synnyttäneiden perheiden kokemuksia neuvolasta ja sairaala-ajasta. Tutkimuksen tavoite on kehittää hoitoa entistä perhemyönteisempään suuntaan.

Stand-up koomikko Teemu Vesterinen valmistelee esitystä, jossa käsitellään traumoja huumorin keinoin.

Stand up-koomikko Teemu Vesterinen tekee huumoria traumoista

Vesterinen valmistelee esitystä, jossa hän haluaa avata trauman käsitettä. Vesterisen mukaan traumoja on eri kokoisena meissä kaikissa.

Lasten leluja, mopoja ja pelejä SPR.n vastaanottokeskuksen lattialla.

Ukrainasta sotaa pakoon tulleiden henkisen avun tarve kasvaa myöhemmin – sairaanhoitaja: "Harva tuo ensikäynnillä esiin"

Ukrainasta sotaa pakoon tulleille on tarjolla henkistä apua, mutta harva sitä vielä pyytää. Pohjalaisista vastaanottokeskuksista kerrotaan, että edelleen keskitytään perusasioihin. Traumojen käsittelyn tarve voi tulla myöhemmin.

Kuvassa aivot, jota pieni mies moukaroi - kertoo stressin vaikutuksesta aivoihin.

Moni on nyt poikkeuksellisella tavalla kuormittunut – traumojen yhteyteen syntyi sana, jota alan ammattilaiset pitävät jo kansalaistaitona

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet monelle pitkittynyttä stressiä. Se vaikuttaa ajatteluun ja arjesta selviytymiseen.

Bazian Prudens.

Helsinkiläinen Bazian Prudens meni Irakin sotaan 19-vuotiaana – nyt hän toivoo, että Ukrainaan lähtöä harkitsevat nuoret pohtivat motiivejaan

Kaupunkisota jätti Bazian Prudensiin syvät arvet. Hän haluaa puhua kokemuksistaan, jotta suomalaiset nuoret eivät lähtisi taistelemaan Ukrainaan.

Toimittaja Aarno Malin vieraili 8 minuuttia -keskusteluohjelmassa.

"Sairainta settiä, mitä voin kuvitella maailmasta löytyvän" – Aarno Malin on nähnyt asioita, joista edes traumaterapeutti ei halunnut kuulla

Tor-verkon sadistisista lapsipornosisällöistä kirjan kirjoittanut Aarno Malin kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miten pimeän verkon sisällöt kyynistivät hänet.

Anna-Claudia Somero.

Anna-Claudia Somero, 32, traumatisoitui ilkeän sukulaisen käytöksestä: "Hän osasi salata sen hyvin"

Neuropsykiatrian osaston ylilääkärin mukaan noin puolet suomalaisista kokee elämänsä aikana traumaattisen tapahtuman. 2–3 prosentilla trauman seurauksena kehittyy dissosiaatiohäiriö.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen johtaja Ritva Metsälampi seisoo sukkakorin vierellä.

Lappiin tulee yhä uusia pakolaisia Ukrainasta – lahjoitetuille kulutustavaroille on vielä kysyntää

Lappiin saapuu edelleenkin lisää ukrainalaisia pakolaisia. Lapissa on tällä hetkellä 730 ukrainalaista henkilöä, jotka ovat hakeneet tilapäistä suojelua.

Ukrainalaiset Anna Koliuk ja Maryna Makarova

Maryna Makarova on tärissyt pelosta Kajaanissa – lentokoneen äänet, junan kolistelu ja prikaatin kalusto säikäyttävät Ukrainasta tulleita pakolaisia

Kovan äänen säikähtäminen on tavallista trauman kokemisen jälkeen. Psykiatrian ylilääkärin mukaan pelot voivat helpottaa nopeasti muutamissa päivissä, mutta saattavat myös vaatia ammattilaisen apua.

Nainen katsoo vasemmalle yläviistoon ja taustalla istuu mies, joka katsoo puhelintaan.

Kolme ukrainalaista kertoo, miten karuista olosuhteista he pakenivat Suomeen – Maryna Dabanin äiti oli 45 päivää kateissa Mariupolissa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta apua saaneet ukrainalaiset pakolaiset kertovat, voisivatko he kuvitella asettuvansa Suomeen pidemmäksi aikaa. Kotiutumista vaikeuttaa suunnaton hätä Ukrainassa olevista läheisistä.

Naiset surevat lasten hauta-arkkujen vierellä, yksi naisista on kumartunut arkun yllä, toinen asettelee kukkia arkun päälle.

"Kun me ylitimme peltoa, he alkoivat ampua meitä", kuvailee lapsensa menettänyt äiti BBC:lle – Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 200 lasta

Venäjän hyökkäyksen aikana kuolleiden ukrainalaislasten todellista määrää ei tiedetä, mutta heitä on ainakin 200. Haavoittuneita on satoja, ja psykologisesta traumasta kärsiviä loputtomasti.

Mielenosoittajan kylttiin maalattu Ukrainan lippu, särkynyt sydän ja rauhanmerkkejä.

Venäjän hyökkäyssota herättää tunteita surusta primitiiviseen vihaan – yhdeksän rohkeaa suomalaista kertoo nyt rehellisesti, miltä heistä tuntuu

Yle pyysi ihmisiä kertomaan WhatsApp-ääniviesteillä, millaisia tunteita ja ajatuksia sota heissä aiheuttaa. Tässä jutussa voit kuulla heidän äänensä.

Kolme ihmistä istuu kellarissa.

Tšernihivissä asukkaat hakevat yhä turvaa kellarista, vaikka Venäjä on ajettu pois: "En uskalla jäädä kotiin nukkumaan", sanoo Jelena Ylelle

Venäjän armeija on työnnetty pois Tšernihivistä, mutta asukkaiden pelko ei hellitä. Ylen toimittaja Antti Kuronen vieraili Tšernihivissä lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Ukrainan pakolaislapsia ympäri Eurooppaa näyttää etäyhteydellä toisilleen sydänmerkkiä.

Aamuisin he näyttävät toisilleen sydämiä: kaksi nuorta naista opettaa ulkomaille paenneita lapsia etäyhteydellä piilopaikoistaan Ukrainasta

Natalya Yayko, 30, ja Tetyana Tyschyk, 29, opettavat Ukrainasta pakolaisiksi lähteneitä lapsia etäyhteyksillä, ja haaveilevat näkevänsä luokkansa vielä Ukrainassa.

Ukrainan sodan alta Karstulaan paennut Alla Boiko. Sylissään hänellä on pieni poikansa Rostuslav.

Asiantuntija: Suomessa ei ole riittäviä valmiuksia Ukrainan pakolaisten sotatraumojen hoitoon

Ukrainan sotaa paenneet ovat tilapäisen suojelun puitteissa perusterveydenhuollon ja välittömän kriisiavun piirissä. Sen sijaan sotatraumojen hoitoon ei asiantuntijan mukaan ole riittäviä valmiuksia.

35-vuotias mies istuu etupenkillä, takana näkyy kaksi toppa-asuista lasta.

Nainen nukutti vauvaa matkalaukussa, 13-vuotias poika ei puhu – tältä näyttää vuosisadan pakolaiskriisi puolalaisen Dominikin Opelista käsin

Kymmenet Ukrainan pakolaiset ovat kertoneet tarinansa puolalaiselle sähköasentajalle Dominikille. Asiantuntijan mukaan kolmannes pakenijoista voi kärsiä sotatraumoista.

Hattuun ja huiviin pukeutunut nainen lumisessa metsässä.

Ilo on sallittua myös kärsimyksen keskellä – kriisityöntekijä Ani Iivanainen: "Ahdistunutta mieltä voi rauhoittaa monin tavoin"

Moni nelikymppinenkin saattaa tietämättään kärsiä sotatraumasta, joka voi nyt nostaa pintaan ahdistusta.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Kriisipuhelimet alkoivat piristä Suomessa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – kriisikeskuksen johtaja: "Turvallisuuden tunne on hävinnyt"

Mieli ry:n kriisipuhelimeen tuli helmikuussa enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Sadat yhteydenotot johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Marjo Isotalus.

Marjo Isotalus menetti vuoden sisällä kaksi lasta – Ylen selvitys: keskenmenon saaneilla traumaattisia kokemuksia hoidosta

Moni keskenmenon kokenut on tyytymätön saamaansa hoitoon terveydenhuollossa. Esiin nousivat erityisesti henkisen tuen puute ja yksin jäämisen kokemukset. Nykyisin valtaosa keskenmenoista hoidetaan kotona.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Suomessa sain ensimmäisen kerran elämässäni kokea, mitä turvallisuus on

Luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan viisaudella ja kunnioituksella toisiamme kohtaan, eikä olemalla aina oikeassa omasta kuplasta käsin, kirjoittaa Sabanadesan.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: “Mutta eihän hän minua lyö”

Miksi henkisestä väkivallasta puhutaan niin vähän, ja miksi sitä kokenutta ihmistä yhä vähätellään? Onko vain turpaansaanti kelvollinen syy traumatisoitua, kysyy Leppä. Kolumnin voi myös kuunnella.

Avosyli-konsernin koulutusjohtaja Jukka Sihlman pitää käsissään virtuaalitodellisuuslaseja.

Lastensuojelun työntekijät näkevät, mitä lapsen kaltoinkohtelu voi olla – uusi virtuaalitekniikka tuo lapsen kokemukset aikuisten silmille

Lastensuojelun työntekijöille on tarjolla koulutus, joka hyödyntää virtuaalitodellisuutta traumanhoidossa. Erilaiset digiratkaisut voivat madaltaa myös avun hakemista. 

Hintan koulusta löydettiin kuollut oppilas 24.11.2021. Kynttilät palavat koulun pihalla.

Kriisin keskellä aikuisen on oltava lapsen tukena ja silloin pitää jaksaa puhua ja kuunnella

Kriisipsykologi korostaa koulun lisäksi aikuisten merkitystä lasten kokeman kriisin tukena. Oulun Hintan koulusta löydettiin oppilas kuolleena 24. marraskuuta.

Opiskelijoita ylioppilaskirjoituksissa Ressun lukiossa Helsingissä maanantaiaamuna 13. syyskuuta 2021.

Filosofian ylioppilaskokeessa oli kysymys raiskauksesta – voiko tehtävä olla liian rankka seksuaaliväkivaltaa kokeneelle?

Asiantuntijan mukaan tehtävä voi laukaista traumaattisia muistoja ja pilata keskittymisen. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan vaikeita aiheita on mukana tarkoituksella.

Johannes Poikkimäki.

Näin homoseksuaaleja käännyttävät eheytyshoidot toimivat – 25-vuotias Johannes Poikkimäki kertoo, millaiseen paineeseen hän joutui vuosiksi

Eheytyshoitojen aiheuttamat traumat ovat monimutkaisia, ja niihin voi liittyä häpeää, uskonkriisiä ja juurettomuuden tunnetta. Johannes Poikkimäki joutui teininä eheytyshoitoihin, ja pystyi irrottautumaan niistä vasta ihastuttuaan 17-vuotiaana.

Keinu lasten leikkikentällä.

Lapsi harvoin unohtaa kokemansa seksuaalisen hyväksikäytön

Hyväksikäyttö kuitenkin tunnistetaan usein vasta vuosien kuluessa.

Sähköpotkulautoja rivissä helsingin rautatieaseman edessä.

Most Helsinki e-scooter injuries at night and while drunk; doctors call for weekend night-time ban

Serious accidents have continued despite last month's decision to lower speeds in urban areas at night.

Saksan kartta, johon on merkitty Würzburgin ja Frankfurtin kaupungit.

Useita haavoittunut ja kuollut veitsihyökkäyksessä Würzburgin kaupungissa Saksassa

Saksalaismediat kertovat useiden ihmisten kuolleen ja loukkaantuneen veitsihyökkäyksessä. Paikallinen poliisiviranomainen ei ole toistaiseksi vahvistanut, kuinka monta ihmistä on kuollut tai loukkaantunut välikohtauksessa.

Britney Spearsin fanit pitelivät kylttejä ja pahvista Britneytä oikeustalon ulkopuolella.

Britney Spears pyysi tuomaria lopettamaan 13 vuotta jatkuneen holhouksen – "Haluan elämäni takaisin"

– Olen sanonut olevani iloinen ja ok. Olen traumatisoitunut. En ole iloinen, en pysty nukkumaan, Spears sanoi tuomarille

Kriisikeskuspäivystäjä työskentelee tietokoneella hämärässä huoneessa

Kriisikeskus Mobilen puolesta kerätään nyt nimiä kuntalaisaloitteeseen Jyväskylässä

Maakuntaan suunnitellun sosiaali- ja kriisipäivystyksen käynnistyminen uhkaa leikata matalan kynnyksen kriisikeskus Mobilen rahoitusta. Mobilen puolesta vetoava kuntalaisaloite vaatii kriisikeskuksen toiminnan turvaamista myös jatkossa.

Nainen pitelee pupu pehmolelua sylissään.

Kun Jennistä tuli äiti, hän ymmärsi joutuneensa lapsena isänsä hyväksikäyttämäksi – muun muassa sen vuoksi äitiys on parasta, mitä hänelle on tapahtunut

Lapsuudessa koettu seksuaalinen hyväksikäyttö voi vaikeuttaa perheen perustamista, mutta se on silti mahdollista, jos traumaan saa apua. Jennin haave äitiydestä pakotti hänet kohtaamaan syvimmät haavansa.

Soile Peräsalo, Riku Lahdensuo ja Niko Ilomäki kuvassa.

Soile Peräsalo ja Riku Lahdensuo lensivät ojaan, Niko Ilomäki paiskautui asfalttiin – kun joutuu onnettomuuteen, illuusio haavoittumattomuudesta murtuu

Uutinen auton alle jääneestä tulee iholle. Se on pakko lukea, että näkee miten kävi, sanovat pohjalaiset, jotka myös päätyivät kävellessään ja pyöräillessään muutamiksi uutisriveiksi, mutta selvisivät.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle