Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anna-Claudia Somero.

Anna-Claudia Somero, 32, traumatisoitui ilkeän sukulaisen käytöksestä: "Hän osasi salata sen hyvin"

Neuropsykiatrian osaston ylilääkärin mukaan noin puolet suomalaisista kokee elämänsä aikana traumaattisen tapahtuman. 2–3 prosentilla trauman seurauksena kehittyy dissosiaatiohäiriö.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen johtaja Ritva Metsälampi seisoo sukkakorin vierellä.

Lappiin tulee yhä uusia pakolaisia Ukrainasta – lahjoitetuille kulutustavaroille on vielä kysyntää

Lappiin saapuu edelleenkin lisää ukrainalaisia pakolaisia. Lapissa on tällä hetkellä 730 ukrainalaista henkilöä, jotka ovat hakeneet tilapäistä suojelua.

Ukrainalaiset Anna Koliuk ja Maryna Makarova

Maryna Makarova on tärissyt pelosta Kajaanissa – lentokoneen äänet, junan kolistelu ja prikaatin kalusto säikäyttävät Ukrainasta tulleita pakolaisia

Kovan äänen säikähtäminen on tavallista trauman kokemisen jälkeen. Psykiatrian ylilääkärin mukaan pelot voivat helpottaa nopeasti muutamissa päivissä, mutta saattavat myös vaatia ammattilaisen apua.

Nainen katsoo vasemmalle yläviistoon ja taustalla istuu mies, joka katsoo puhelintaan.

Kolme ukrainalaista kertoo, miten karuista olosuhteista he pakenivat Suomeen – Maryna Dabanin äiti oli 45 päivää kateissa Mariupolissa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta apua saaneet ukrainalaiset pakolaiset kertovat, voisivatko he kuvitella asettuvansa Suomeen pidemmäksi aikaa. Kotiutumista vaikeuttaa suunnaton hätä Ukrainassa olevista läheisistä.

Naiset surevat lasten hauta-arkkujen vierellä, yksi naisista on kumartunut arkun yllä, toinen asettelee kukkia arkun päälle.

"Kun me ylitimme peltoa, he alkoivat ampua meitä", kuvailee lapsensa menettänyt äiti BBC:lle – Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 200 lasta

Venäjän hyökkäyksen aikana kuolleiden ukrainalaislasten todellista määrää ei tiedetä, mutta heitä on ainakin 200. Haavoittuneita on satoja, ja psykologisesta traumasta kärsiviä loputtomasti.

Mielenosoittajan kylttiin maalattu Ukrainan lippu, särkynyt sydän ja rauhanmerkkejä.

Venäjän hyökkäyssota herättää tunteita surusta primitiiviseen vihaan – yhdeksän rohkeaa suomalaista kertoo nyt rehellisesti, miltä heistä tuntuu

Yle pyysi ihmisiä kertomaan WhatsApp-ääniviesteillä, millaisia tunteita ja ajatuksia sota heissä aiheuttaa. Tässä jutussa voit kuulla heidän äänensä.

Kolme ihmistä istuu kellarissa.

Tšernihivissä asukkaat hakevat yhä turvaa kellarista, vaikka Venäjä on ajettu pois: "En uskalla jäädä kotiin nukkumaan", sanoo Jelena Ylelle

Venäjän armeija on työnnetty pois Tšernihivistä, mutta asukkaiden pelko ei hellitä. Ylen toimittaja Antti Kuronen vieraili Tšernihivissä lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Ukrainan pakolaislapsia ympäri Eurooppaa näyttää etäyhteydellä toisilleen sydänmerkkiä.

Aamuisin he näyttävät toisilleen sydämiä: kaksi nuorta naista opettaa ulkomaille paenneita lapsia etäyhteydellä piilopaikoistaan Ukrainasta

Natalya Yayko, 30, ja Tetyana Tyschyk, 29, opettavat Ukrainasta pakolaisiksi lähteneitä lapsia etäyhteyksillä, ja haaveilevat näkevänsä luokkansa vielä Ukrainassa.

Ukrainan sodan alta Karstulaan paennut Alla Boiko. Sylissään hänellä on pieni poikansa Rostuslav.

Asiantuntija: Suomessa ei ole riittäviä valmiuksia Ukrainan pakolaisten sotatraumojen hoitoon

Ukrainan sotaa paenneet ovat tilapäisen suojelun puitteissa perusterveydenhuollon ja välittömän kriisiavun piirissä. Sen sijaan sotatraumojen hoitoon ei asiantuntijan mukaan ole riittäviä valmiuksia.

35-vuotias mies istuu etupenkillä, takana näkyy kaksi toppa-asuista lasta.

Nainen nukutti vauvaa matkalaukussa, 13-vuotias poika ei puhu – tältä näyttää vuosisadan pakolaiskriisi puolalaisen Dominikin Opelista käsin

Kymmenet Ukrainan pakolaiset ovat kertoneet tarinansa puolalaiselle sähköasentajalle Dominikille. Asiantuntijan mukaan kolmannes pakenijoista voi kärsiä sotatraumoista.

Hattuun ja huiviin pukeutunut nainen lumisessa metsässä.

Ilo on sallittua myös kärsimyksen keskellä – kriisityöntekijä Ani Iivanainen: "Ahdistunutta mieltä voi rauhoittaa monin tavoin"

Moni nelikymppinenkin saattaa tietämättään kärsiä sotatraumasta, joka voi nyt nostaa pintaan ahdistusta.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Kriisipuhelimet alkoivat piristä Suomessa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – kriisikeskuksen johtaja: "Turvallisuuden tunne on hävinnyt"

Mieli ry:n kriisipuhelimeen tuli helmikuussa enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Sadat yhteydenotot johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Marjo Isotalus.

Marjo Isotalus menetti vuoden sisällä kaksi lasta – Ylen selvitys: keskenmenon saaneilla traumaattisia kokemuksia hoidosta

Moni keskenmenon kokenut on tyytymätön saamaansa hoitoon terveydenhuollossa. Esiin nousivat erityisesti henkisen tuen puute ja yksin jäämisen kokemukset. Nykyisin valtaosa keskenmenoista hoidetaan kotona.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Suomessa sain ensimmäisen kerran elämässäni kokea, mitä turvallisuus on

Luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan viisaudella ja kunnioituksella toisiamme kohtaan, eikä olemalla aina oikeassa omasta kuplasta käsin, kirjoittaa Sabanadesan.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: “Mutta eihän hän minua lyö”

Miksi henkisestä väkivallasta puhutaan niin vähän, ja miksi sitä kokenutta ihmistä yhä vähätellään? Onko vain turpaansaanti kelvollinen syy traumatisoitua, kysyy Leppä. Kolumnin voi myös kuunnella.

Avosyli-konsernin koulutusjohtaja Jukka Sihlman pitää käsissään virtuaalitodellisuuslaseja.

Lastensuojelun työntekijät näkevät, mitä lapsen kaltoinkohtelu voi olla – uusi virtuaalitekniikka tuo lapsen kokemukset aikuisten silmille

Lastensuojelun työntekijöille on tarjolla koulutus, joka hyödyntää virtuaalitodellisuutta traumanhoidossa. Erilaiset digiratkaisut voivat madaltaa myös avun hakemista. 

Hintan koulusta löydettiin kuollut oppilas 24.11.2021. Kynttilät palavat koulun pihalla.

Kriisin keskellä aikuisen on oltava lapsen tukena ja silloin pitää jaksaa puhua ja kuunnella

Kriisipsykologi korostaa koulun lisäksi aikuisten merkitystä lasten kokeman kriisin tukena. Oulun Hintan koulusta löydettiin oppilas kuolleena 24. marraskuuta.

Opiskelijoita ylioppilaskirjoituksissa Ressun lukiossa Helsingissä maanantaiaamuna 13. syyskuuta 2021.

Filosofian ylioppilaskokeessa oli kysymys raiskauksesta – voiko tehtävä olla liian rankka seksuaaliväkivaltaa kokeneelle?

Asiantuntijan mukaan tehtävä voi laukaista traumaattisia muistoja ja pilata keskittymisen. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan vaikeita aiheita on mukana tarkoituksella.

Johannes Poikkimäki.

Näin homoseksuaaleja käännyttävät eheytyshoidot toimivat – 25-vuotias Johannes Poikkimäki kertoo, millaiseen paineeseen hän joutui vuosiksi

Eheytyshoitojen aiheuttamat traumat ovat monimutkaisia, ja niihin voi liittyä häpeää, uskonkriisiä ja juurettomuuden tunnetta. Johannes Poikkimäki joutui teininä eheytyshoitoihin, ja pystyi irrottautumaan niistä vasta ihastuttuaan 17-vuotiaana.

Keinu lasten leikkikentällä.

Lapsi harvoin unohtaa kokemansa seksuaalisen hyväksikäytön

Hyväksikäyttö kuitenkin tunnistetaan usein vasta vuosien kuluessa.

Sähköpotkulautoja rivissä helsingin rautatieaseman edessä.

Most Helsinki e-scooter injuries at night and while drunk; doctors call for weekend night-time ban

Serious accidents have continued despite last month's decision to lower speeds in urban areas at night.

Saksan kartta, johon on merkitty Würzburgin ja Frankfurtin kaupungit.

Useita haavoittunut ja kuollut veitsihyökkäyksessä Würzburgin kaupungissa Saksassa

Saksalaismediat kertovat useiden ihmisten kuolleen ja loukkaantuneen veitsihyökkäyksessä. Paikallinen poliisiviranomainen ei ole toistaiseksi vahvistanut, kuinka monta ihmistä on kuollut tai loukkaantunut välikohtauksessa.

Britney Spearsin fanit pitelivät kylttejä ja pahvista Britneytä oikeustalon ulkopuolella.

Britney Spears pyysi tuomaria lopettamaan 13 vuotta jatkuneen holhouksen – "Haluan elämäni takaisin"

– Olen sanonut olevani iloinen ja ok. Olen traumatisoitunut. En ole iloinen, en pysty nukkumaan, Spears sanoi tuomarille

Kriisikeskuspäivystäjä työskentelee tietokoneella hämärässä huoneessa

Kriisikeskus Mobilen puolesta kerätään nyt nimiä kuntalaisaloitteeseen Jyväskylässä

Maakuntaan suunnitellun sosiaali- ja kriisipäivystyksen käynnistyminen uhkaa leikata matalan kynnyksen kriisikeskus Mobilen rahoitusta. Mobilen puolesta vetoava kuntalaisaloite vaatii kriisikeskuksen toiminnan turvaamista myös jatkossa.

Nainen pitelee pupu pehmolelua sylissään.

Kun Jennistä tuli äiti, hän ymmärsi joutuneensa lapsena isänsä hyväksikäyttämäksi – muun muassa sen vuoksi äitiys on parasta, mitä hänelle on tapahtunut

Lapsuudessa koettu seksuaalinen hyväksikäyttö voi vaikeuttaa perheen perustamista, mutta se on silti mahdollista, jos traumaan saa apua. Jennin haave äitiydestä pakotti hänet kohtaamaan syvimmät haavansa.

Soile Peräsalo, Riku Lahdensuo ja Niko Ilomäki kuvassa.

Soile Peräsalo ja Riku Lahdensuo lensivät ojaan, Niko Ilomäki paiskautui asfalttiin – kun joutuu onnettomuuteen, illuusio haavoittumattomuudesta murtuu

Uutinen auton alle jääneestä tulee iholle. Se on pakko lukea, että näkee miten kävi, sanovat pohjalaiset, jotka myös päätyivät kävellessään ja pyöräillessään muutamiksi uutisriveiksi, mutta selvisivät.

Jemina Virrantalo, tytär ja poika olohuoneen sohvalla.

Jemina Virrantalo on pelännyt kuolemaa synnyttäessään – nyt hän odottaa neljättä lastaan ja tietää, millainen on hyvä synnytys

Joka kymmenes nainen kokee synnytyksen traumaattisena. Ongelma tunnistetaan huonosti neuvoloissa ja synnytyssairaaloissa.

Kuvassa piirretty aikuinen ja lapsi. Aikuisen kädet pitävät lapsesta kiinni, toinen käsi sulkee lapsen suun. Lapsen silmillä on orjantappurakruunu.

Ylisukupolvinen trauma voi yltää neljänteen polveen asti

Monet meistä kantavat historiallisten traumojen jälkiä.

al-Holin leiri.

Suomeen saapui al-Holin leiriltä keskitysleirimäisistä olosuhteista kuusi lasta – tavoite saada heidät jo kevään aikana suomalaiseen päiväkotiin

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kertonut, minne Syyriasta tuodut lapset ja naiset kotiutetaan.

Miiamaija Mäntylä

Sairaanhoitaja Miiamaija Mäntylän keho muistaa yhä väkivaltaisen suhteen – nyt hän koskettaa itse syntyviä ja kuolevia

Korona-aikana kosketusta pitää varoa. Miiamaija Mäntylä tietää, että emme voi elää näin pitkään.

Kuningas Kaarle Kustaa istumassa pöydän päässä.

Ruotsin kuningas koronatilanteesta: "Ruotsi on epäonnistunut"

Kuningas Kaarle Kustaa pohtii koronatilannetta Ruotsin TV:n ohjelmassa.

Lebensborn-keskusten entiset asukkaat muistelevat karuja kokemuksiaan sota-ajalta.

Historia: Rotuopin unohdetut – Lebensborn-keskusten entiset asukkaat muistelevat lapsuuttaan

Kolmannessa valtakunnassa toimi 20 Lebensbornin laitosta.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve nojaa seinään ja katsoo ylöspäin.

Kaikkein raskain vuosi – Ammattiopiston johtaja Heikki Helve ei syytä itseään Kuopion koulusurmasta, mutta miettii, tehtiinkö kaikki oikein

Kuopion kouluisku mullisti Savon ammattiopiston arjen lähes vuosi sitten. Apua tarvittiin eniten vasta kuukausia teon jälkeen.

Heini Siltala

Lääkärin tyly sanavalinta jäi vaivaamaan surmatun miehen sisarta – edes ammattilaiset eivät aina osaa kohdata rikosuhrien omaisia

Henkirikosten uhrien läheisten tuessa on edelleen paljon parannettavaa. Hallitusohjelmassa on heille lupaava merkintä.

Valokuva tietokoneen ruudulta.

”Anonyymi murhapalvelu, maksu bitcoineina” – Kun kaksi suomalaista nuorukaista löysi toisensa netissä, seuraukset olivat kohtalokkaat

Näin poliisi selvitti palkkamurhaksi epäillyn rikoksen. Vastaavaa ei ole milloinkaan tapahtunut Suomessa.

Uusi psykologinen trilleri sijoittuu Irlantiin.

Dublin Murders – Tappaja Dublinissa, psykologinen trilleri ihmismielen salaisuuksista

Irlantilainen trillerisarja ihmismielen salaisuuksista.

Lähikuvassa nainen, joka on pukeutunut kuolemaksi. Tausta on kuvakäsitelty punaiseksi.

Kuolema on nyt oikeasti meitä lähellä

Korona voi muuttaa tavan puhua kuolemasta.

Dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta.

Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään – dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta

Miksi läheiseni kuoli ja mitä tekijä ajattelee teostaan?

Muusikko ja musiikkipedagogi Jussi Liski, Konditoria Hopia, Kumpula, Helsinki, 26.2.2020.

Musiikin aiheuttamat traumat näkyvät bändileireillä – Jussi Liski: "Oli hurjaa nähdä, kun oppilas huomasi 50 vuoden jälkeen osaavansa soittaa"

Pedagogin tärkein tehtävä on kannustaa oppilasta, Liski sanoo. Kerro oma hyvä tai huono kokemuksesi musiikista tai sen opetuksesta tämän jutun lopussa.

Mies istuu tietokoneella

YouTuben moderoijat joutuvat allekirjoittamaan sopimuksen, jossa tiedostetaan, että työ voi aiheuttaa traumaperäisen stressihäiriön

Useita tunteja väkivaltaista kuvastoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä sisältäviä videoita työkseen katsovat moderoijat ovat raportoineet vakavista mielenterveyden häiriöistä.

Yhdysvalloissa on vangittuina yli 70 000 alaikäistä, osa heistä on tuomittu suljettuihin laitoksiin kymmeniksi vuosiksi.

Ulkolinja: USA:n vangitut lapset

Yhdysvaltain vankiloissa viruu kymmeniä tuhansia alaikäisiä.

Sodan jäljet

Suomalaiset teinistä eläkeläiseen kertovat, miten sotien jäljet heissä yhä näkyvät – “Me olemme esivanhempiemme summa”

Usein vasta neljäs sukupolvi on sotatraumoista täysin vapaa. Monet heistä ovat nyt nuoria aikuisia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle