Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Markus Copperin taidenäyttelyä.

Huonot talousnäkymät hämmentävät lisää Kiasman ja taiteilijoiden kiistaa

Joulukuussa alkanut yli kahden sadan taiteilijan työnseisaus nykytaiteen museo Kiasmaa kohtaan on poikinut keskustelua taiteen rahoitukseen liittyvästä etiikasta.

Matti Klinge

Tiistai 7.3.2023 (tv)

Eettinen ruoka. Mannerheimintie. Seksuaalikasvatus. Matti Klinge. Sää.

Kahden naisen kasvoprofiilit, taustalla koodia.

Tutkija peräänkuuluttaa tekoälyn toiminnan ymmärtämistä, joka alkaa olla uusi kansalaistaito

Chattibotti ChatGPT ja tekoälyä käyttävät kuvapalvelut ovat keränneet paljon huomiota. Sovellusten yleistyessä pitäisi päästä sopuun niiden eettisestä käytöstä.

Oulualsien Kure-vaatelan yrittäjät Jenni Santaniemi, Hannu Laukkanen ja Emma Pakanen.

Oulun Kauppaklubin vuoden 2023 etiikkapalkinto oululaiselle design-vaatealan Kure-yritykselle

Oululainen vaatealan yritys on toiminut vuodesta 2017. Etiikkapalkinto on puolestaan jaettu vuodesta 2004.

turvaranneke vanhuksen ranteessa

Tutkimus: Digiteknologia voi tukea ikäihmisiä itsenäisessä asumisessa, mutta asiakkaita on kuunneltava palvelujen suunnittelussa

OAMK on ollut ehdottamassa toimintatapoja valmisteltavaan ikäteknologian kansalliseen koordinaatiomalliin. Ikäihmisiä tukevissa digiteknologiapalveluissa korostuu esimerkiksi päätöksenteon eettisyys.

Bayraktar TB2 drooni lentokeltällä, taustalla Ukrainan lippu. Ukrainalainen sotilas seisoo droonin vieressä.

Miehittämättömien ilma-alusten merkitys lisääntyy taistelukentillä – älykkäät drooniparvet voivat muuttaa sodankäynnin luonnetta

Droonien merkitys nykyaikaisessa sodankäynnissä lisääntyy niin hurjaa vauhtia, että alan asiantuntijakin yllättyi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut käsityksiä.

Lentopallo, yleiskuva

Hämeenlinnan lentopallonaisissa tutkinta vakavasta eettisestä rikkomuksesta – manageri: "En tiedä, mitä tutkinta koskee"

Tutkinta liittyy henkilöön tai henkilöihin joukkueen sisällä. Suomen urheilun eettinen keskus on saanut asiaan liittyen vähintään kaksi ilmoitusta. Tutkintapäällikkö on yksityiskohdista vaitonainen.

Jonna Hakkarainen nyrkkeilykehässä.

Jonna Hakkaraisen tapaus osoittaa kehitystarvetta säännöstössä: "Kurinpitovaliokunta on tulkinnut, että tässä ei painavia syitä ole ollut"

Kamppailulajien kurinpitovaliokunnassa käytössä oleva viikon aikaraja kurinpitoilmoituksissa ei sovellu hyvin häirintätapauksiin.

Nyrkkeilijä Mira Potkosen punaiset nyrkkeilyhanskat.

Suek: Kamppailulajien häirintätapauksia ei voi sivuuttaa ilmoittamiseen liittyvän viikon määräajan perusteella

Suomen urheilun eettisen keskuksen lakiasiainjohtajan Petteri Lindblomin mukaan viikon aikarajaa määriteltäessä tuskin on ajateltu eettisiä rikkomusepäilyjä. Häirintätapaukset pystyttäisiin kuitenkin käsittelemään määräajasta huolimatta.

Naton ja Suomen liput.

Sunnuntai 15.5.2022 (radio)

Suomen hakemus Natoon. eettinen kuormitus. Euroviisut. Punkit. Kaatuneitten muistopäivä. Sääennuste.

Tf. rektor vid Åbo Akademi Mikael Lindfelt.

Mikael Lindfelt on Åbo Akademin uusi rehtori – pyrkii tavoitteisiin dialogian ja yhteistyön avulla

Lindfelt on toiminut Åbo Akademin vt. rehtorina 2021 marraskuusta lähtien. Nykyinen virkakausi ulottuu vuoden 2026 heinäkuun loppuun saakka.

Tarkastamme koronapassin -kyltti.

Onko rokottamattomuus syy rajoittaa elämää vai onko se syrjintää? Näin vastaavat eettisyyteen perehtynyt filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu

Filosofian professori Antti Kauppinen pitää Uudellemaalle annettuja uusia koronarajoituksia hyvin perusteltuina, koska ne liittyvät muille aiheutuvan riskin ja yhteiskunnallisen haitan vähentämiseen.

Jenna Hietakangas, Pinja Jokinen ja Sara Korkia-aho ottavat selfietä yhdessä ihmishahmoa muistuttavan humanoidirobotin kanssa.

Voiko robotiikassa olla vastaus pahenevaan hoitajapulaan? Tulevaisuudessa robotti pitää seuraa, kantaa tavarat ja vie pesulle

Robotit ovat jo tuttuja teollisuudessa, ja nyt ne tekevät tuloaan myös hoito- ja hoivatyöhön. Yle kysyi kahdelta robotiikan asiantuntijalta, miltä hoivatyön tulevaisuus näyttää.

Brittiuimari Sharron Davies nojaa altaan reunaan vuoden 1980 olympialaisissa.

Brittiuimari odottaa olympiakultaa 41 vuotta myöhässä – Kansainvälinen uimaliitto aikoo penkoa vanhoja dopingtapauksia

Kansainvälinen uimaliitto Fina perustaa uuden, uintilajien etiikkaa valvovan yksikön, jonka yhtenä tavoitteena on antaa takautuvasti arvokisamitaleja sellaisille urheilijoille, joiden edelle ehti dopingia käyttäneitä urheilijoita.

koira

Karjumista, kiskomista ja läpsimistä – tuhannet lemmikit kärsivät huonosta kohtelusta, eläintenkouluttaja: Arkinen väkivalta lisääntyy

Eläinsuojeluilmoitusten määrä on kasvanut tämän vuoden aikana. Eläimiä koulutetaan yhä väkivaltaisin keinoin, vaikka eläinjärjestöt ovat kampanjoineet eettisen kouluttamisen puolesta.

Mustavalkoraitaisessa paidassa poseeraava, punatukkainen nainen

Anniina Nurmi murtaa työkseen muodin myyttejä ja pukeutuu ylpeästi samaan asuun joka päivä – nyt hän vastaa 7 väitteeseen eettisistä vaatteista

Ekovaatteisiin erikoistunut yrittäjä tajusi oman brändinsä viestinnän sisältäneen viherpesua. Nyt hän kertoo vastuullisen vaatetuotannon vaikeudesta.

Kuvakaappaus Nokian kaupungin verkkosivuilta

Nokia avasi jo eettisen kanavan väärinkäytösilmoituksille – muilla aikaa 17.12. saakka

Nettisivujen kautta voi ilmoittaa sopimattomaksi epäillystä toiminnasta, oli kyse huolimattomuudesta tai äärimmillään rikosepäilystä.

Kuntaliiton sivu, jossa kerrotaan eettisen kanavan tulosta.

Väärinkäytösepäilyistä voi pian ilmoittaa kuntien nettisivujen kautta

Eettisen kanavan kautta otetaan vastaan ilmoituksia väärinkäytöksistä organisaatiossa. Siihen kuuluu ilmoituksen vastaanottaminen, kommunikointi ilmoittajan kanssa sekä asian selvittäminen.

SPL-Kouvolan puheenjohtaja Petri Rautio poseeraa koiransa koirien harjoituskentällä

Eettinen koulutus alkoi koirapiireissä suojelukoirakohun jälkeen – osallistujat joutuvat sitoutumaan 8 sääntöön, jolla taataan koiran hyvinvointi

Koiraharrastajien liittojen eettisen koulutuksen on läpäissyt noin tuhat harrastajaa. Suojelukoirista saksanpaimenkoirat ovat seuraavan kerran tositoimissa elokuun lopun SM-kisoissa.

Anthony Bourdain

Tekoäly teki aidolta vaikuttavan simulaation kolme vuotta sitten kuolleesta Anthony Bourdainista, ja nyt viihdemaailma pohtii, oliko se oikein

Morgan Nevillen ohjaama brittidokumentti edesmenneestä julkkiskokki Anthony Bourdainista on herättänyt keskustelua tekoälyn käytöstä.

Mies tekee ison loikan kallioilla, miehen takana näkyy Hesingin Olympiastadion ja liehuvat eri maiden liput.

”Nykymuotoiset olympialaiset ovat ongelmallisia”, sanoo SUL:n puheenjohtaja Sami Itani – hän haluaa perua olympialaiset ja pelastaa urheilun

Sami Itanilla on selkeä näkemys olympialaisten ja urheilun tulevaisuudesta, eikä hän pelkää tuoda näkemyksiään esiin. Urheiluyhteisöltä hän kaipaa rohkeampaa osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun ja eettisempää toimintaa.

Viimeinen sana 7.5.2021

"Tosi-tv:stä kirjoittavien toimittajien pitäisi katsoa peiliin", sanoo tosi-tv:stä kirjoittava toimittaja

Ylen selvitys paljasti tosi-tv:n osallistujien huonon kohtelun ja tiukat sopimukset. Miksei tosi-tv:n olosuhteisiin ole puututtu aikaisemmin ja kuka kantaa vastuun? Tosi-tv:n synkästä puolesta keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä Sanassa.

Ylen MOT:n tosi-tv:tä koskevaa ohjelmaa kuvattiin Helsingin Pasilassa maaliskuussa.

Ylen paljastamat tosi-tv-sopimukset pöyristyttävät – suosittua podcastia juontava Tempparit-fani: “Pitää miettiä, kannattaako katsoa ollenkaan”

Sosiaalinen media täyttyi kommenteista liittyen Ylen paljastuksiin tosi-tv-kilpailijoiden surkeasta kohtelusta. Kaverin puolesta kyselen -podcastia juontavan Tiia Rantasen mielestä ohjelmaan osallistumista pitäisi verrata työntekoon. Tarvitaan kunnon korvaus ja työolosuhteet.

Mika Lehtimäki

Tämä on urheilullinen peruste, jolla vankeustuomion saanut Janne Järvinen putosi olympiajoukkueesta – Olympiakomitean mukaan tuomio ei vaikuttanut päätökseen

Mika Lehtimäki kertoi, ettei Janne Järvisen olympiapaikkaa tarvinnut pohtia moraalisin ja eettisin perustein.

Urheilu yleiskuva anonyymi

Suunniteltu urheilun eettisiä rikkomuksia käsittelevä yhteinen kurinpitolautakunta olisi yhdistyslain vastainen

”Lajiliitto ei voi yhdistysautonomian vuoksi siirtää sille kuuluvaa toimivaltaa keskusjärjestölle”, sanoo Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Heikki Halila.

Aerial view of "Nacra 17" sailboats during a training session on Guanabara Bay in view of Rio 2016 Olympic Games, in Rio de Janeiro on July 28, 2015.

Urheiluoikeuden professori pitää Janne Järvisen tapausta poikkeuksellisena Suomen urheiluhistoriassa: "Tässä puhutaan varsin vakavista rikoksista"

Professori näkee, että urheilu on vahvasti osa yhteiskuntaa, ja siksi myös rikostuomioilla on väliä olympiavalinnoissa.

Poliisipäällikkö Medaria Arradondon lausunto

Poliisipäällikkö: George Floydin niskan päälle polvistuminen rikkoi poliisin käytäntöjä ja etiikkaa

Syyttäjien mukaan Chauvin painoi Floydin niskaa noin yhdeksän ja puolen minuutin ajan.

Niken myymälä

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso ilmoittaa luopuvansa liukosellutuotannostaan – ei kommentoi, tehdäänkö sen Kiinaan toimittamasta sellusta eettisesti viskoosia

Yle kertoi South China Morning Postin verkkojulkaisua lainaten eilen, että yhtiön sellua käytetään valtavissa tehtaissa, jotka sijaitsevat uiguurien pidätyskeskusten tuntumassa Xinjiangissa.

Sepp Blatter.

Fifa pidensi Sepp Blatterin ja Jerome Valcken toimintakieltoja – ex-puheenjohtaja pannassa vuoteen 2028 asti

Sepp Blatter kuvaili tuoreinta rangaistusta "tuskalliseksi ja käsittämättömäksi iskuksi kaulan taakse".

Koiran koulutusta.

Suojelukoiraharrastajille luvassa eettistä koulutusta – epäeettiset toimintatavat halutaan pois harrastuksesta

Suojelukoirien koulutus nousi laajaan keskusteluun, kun Yle kertoi, että koulutuksessa aiheutetaan koirille kärsimystä.

Sairaanhoitaja mittaa potilaan verenpainetta Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Henkilöstö antoi Päijät-Soten työhyvinvoinnin arvosanaksi 6,9

Henkilöstö haluaisi parannusta työn kuormittavuuteen ja työstä palautumiseen.

Rita Sirivö kirpputorilla Sotkamossa.

Rita Sirviö, 17, välttelee pikamuotia, vaikka ei tarvitsisi – vastuullisuutta ei kannata murehtia, jos raha on tiukassa, sanoo tunnettu vaikuttaja

Vastuullisuusvaikuttajan mukaan vastuullinen kuluttaminen on Suomessa ensisijaisesti keskituloisten ja rikkaiden velvollisuus.

Janne Korhonen on muodostelmaluistelun puheenjohtaja.

Luistelijoita nöyryyttänyt Mirjami Penttinen on nyt täysin vapaa valmentamaan – satojatuhansia euroja maksanut tapaus toi lajipomon mielestä taitoluistelulle jotain hyvää

Taitoluistelukentän viime vuotta sävytti kohu valmentajan epäasiallisesta käytöksestä. Nyt valmentaja Mirjami Penttinen on kilpailukieltonsa kärsinyt.

Shielou Gomeyac har efter drygt fem år i Finland äntligen fått yrkesrättigheter som sjukskötare. Hon har en fyraårig universitetsutbildning till sjukskötare från Filippinerna och nu efter många om och men också en finländsk utbildning.

Ratkaisu filippiiniläishoitajien eettisempään rekrytointiin: kielitaito kuntoon ja koko perhe Suomeen isovanhempia myöten

Suomessa on alettu etsiä eettisesti ja taloudellisesti kestäviä tapoja palkata ulkomaisia työntekijöitä.

Brianna Rollins kuvassa

Aitajuoksun olympiavoittaja Brianna McNeal joutui kilpailukieltoon dopingnäytteeseen "kajoamisesta"

Naisten pika-aitojen olympiavoittaja ja maailmanmestari Brianna McNeal on määrätty dopingin takia väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Hansikoitu käsi pitelee verta sisältävää koeputkea, jonka tarrassa on rasti osoittamassa, että COVID-19 testi on positiivinen. Taustalla maapallo.

Britannian hallitus hyväksyi koronaviruksen tartuttamisen vapaaehtoisiin – rokote- ja lääketutkimuksia eivät ohjaa vain hyödyt vaan myös kiistelty etiikka

Suomessa tutkimusten etiikassa ei ole harmaan sävyjä, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala

Turkiseläimistä selkeät kirjaukset lakiin ja eroon porsitushäkeistä – tuore eläinsuojeluasiamies haluaa lisätä eettistä keskustelua eläinten hyvinvoinnista

Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala pääsee heti toimikautensa alussa vaikuttamaan pitkään vireillä olleen eläinten hyvinvointilain valmisteluun.

Gianni Infantino

Fifan sisäinen tutkinta: Puheenjohtaja Infantino ei ole rikkonut liiton eettisiä säädöksiä

Fifan eettisen komitean mukaan liiton puheenjohtaja Gianni Infantino ei ole tämän hetken tiedon perusteella toiminut vastoin liiton sääntöjä.

Moscow City business district

Kuusi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Neukkutyyli vaihtui peililasiin, ketkä saavat ensimmäiset koronarokotteet ja synkkä some-tragedia Norjasta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Sergei Iljukov

Antidopingasiantuntija Sergei Iljukov ottaa kantaa Britannian olympialaisissa käyttämään ”ihmeaineeseen” – kyseenalaistaa projektin etiikan ja urheilijoiden kohtelun

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov kertoi Yle Urheilulle omat näkemyksensä Britannian huippu-urheilijoille ”salassa” pidettyyn ketonijuomakohuun.

Markus

Fifa määräsi entiselle pääsihteerilleen pitkän toimintakiellon ja lähes miljoonan euron sakot

Kansainvälinen jalkapalloliitto irtisanoi Markus Kattnerin neljä vuotta sitten.

Nuorisoa Pispalassa

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistiset periaatteet

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistisia periaatteita on uudistettu 18.6.2020. Ne koskevat kaikkea Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksikössä tehtävää työtä.

Muodostelmaluistelu

HSK joutuu sittenkin maksamaan takaisin 60 000 euron tukisumman – seuran hallitus arvioi mahdollisia jatkotoimenpiteitä

Kaupungin liikuntajaosto päätti vielä viikko sitten, että myönnetyistä tuista perittäisiin takaisin vain seitsemän prosenttia.

Yleisurheilu, kuvituskuva

Voiko seksuaalisen häirinnän kitkeä, jos sitä ei mainita erikseen kurinpidon säännöissä? Yle Urheilu selvitti, mitä 20 lajiliitossa ajatellaan eettisen kurinpidon keskittämisestä – näin meille vastattiin

Kukaan Yle Urheilun haastattelupyyntöön vastanneista lajiliitoista ei vastustanut eettisen kurinpidon keskittämistä. Sen sijaan moni pohtii, kuinka rajanveto tehdään ja mihin rooliin asettuu oma, jo toimiva kurinpitokoneisto.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Moraalikato-kortin heiluttajat ovat omahyväisiä farisealaisia

Farisealaiset lähestyvät luultua ja luuloteltua moraalikatoa oman erinomaisuutensa näkökulmasta, kirjoittaa Kari Enqvist.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle