Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun Auttava yhteisö -hanke on jo lisännyt naapurustojen yhteishenkeä - " Olin otettu, kun minulta tultiin pyytämään kananmunia"

Keväällä alkanut hanke kannustaa asukkaita puuhaamaan asuinyhteisössään porukalla ja auttamaan toinen toistaan, esimerkiksi yksinkertaisissa arjen askareissa. Hankkeen yhtenä tavoitteena on vähentää ihmisten yksinäisyyttä.

Olli Kinnunen asui yksiössä Helsingissä – sitten kolme miestä löi hynttyyt yhteen ja muutti maalle: "Me elämme tällaista ällöttävää maalaisromantiikkaa"

Kun korona pysäytti elämän Helsingissä, Olli Kinnunen päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa maallemuutosta. Yhteisöasuminen teki unelmista totta. Nyt hän laukkaa auringonlaskuun maatilallaan Mäntsälässä.

Oulun Kaijonharjuun suunnitellaan uudenlaista lähimmäiskorttelia – kaupunki hakee ideoita kilpailulla

Tontinluovutuskilpailun ydinajatuksena on määritellä asumisen tapoja lähimmäiskortteli-käsitteelle sekä korttelille, joka yhdistää yksityisiä ja julkisia palveluita sekä yhteisöllistä asumista.

Janakkalaan rakennetaan yhteisöasumiseen soveltuva rivitalo

Tavoitteena on käynnistää rakennushanke Kiipulassa mahdollisimman pian.

Yhteisöasuminen kiinnostaa vanhoja ja nuoria yhä enemmän – ihmisen ikävä toisen luo muuttuu todeksi kun ikää karttuu

Senioreita kiinnostaa toisten tuoma turva, nuorempia resurssien jakaminen. Sijainti keskustassa on tärkeää.

"En ole katunut, että lopetin työni"– Tältä näyttää elämä kiinalaisessa kommuunissa, jossa ei ole sääntöjä eikä pakkoa tehdä mitään

Kiinassa on pitkään muutettu kaupunkeihin paremman elämän toivossa. Nyt joukko nuoria on kääntynyt vastavirtaan.

Suomen ensimmäistä tubettajien kommuunia koetteli korona ja videotähden uupuminen – ”Tavoitteena 300 000 tilaajaa ja elämämme paras kesä”

Somevaikuttajien Meemitalossa heimoneuvosto sanelee säännöt. Talossa on nähty myös ahkeran tubettamisen nurja puoli.

Tuesday's papers: Communal living, Tampere’s first tram, and June holiday activities

Tuesday's papers include a feature on communal living, a novelty in Finland, and the benefits it offers.

Miten eristäytyä, jos asuu kymmenien ihmisten kanssa? Kommuunissa asuva Ari Kastegren: "Meillä on suunnitelmia koronan varalta"

Suomessa on erilaisia yhteisöasumisen muotoja. Osassa asuu ikäihmisiä, jotka joutuvat erityisesti suojautumaan koronalta.

Sammonkaaren kaavoitus alkaa Kajaanissa – Projektipäällikkö: "Positiivisia näkymiä on ilmassa"

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, rakentaminen voisi alkaa ensi keväänä.

Venäjällä ekoilu ei ole ilmastoahdistusta vaan kaipuuta menneeseen maailmaan – Jelena Šahrai löysi onnen ekokylästä, vaikka alku oli "shokki"

Siperialaisessa ekokylässä kasvatetaan pavut ja perunat itse venäläiskirjailijan vision mukaan.

Leena Ilmola tahtoo ratkaista tulevaisuuden asumisen ja yksinäisyyden ongelmat – tutkija perusti Pöllölän yhteisön ja muutti sinne itse

Osuuskunta tutkii yhteisöasumisen vaikutuksia hyvinvointiin. Asumiskustannukset ja hiilijalanjälki pienentyivät jo.

Kajaaniin suunnitellaan yhteisöllistä ja puurakenteista kaupunkikorttelia – "Tämä on rajat rikkovaa toimintaa"

Kaupunkilaisten kommentteja uudesta asuinalueesta havitellaan nettikyselyn avulla.

Entinen bisnesmies perusti kommuunin Karibialle – nyt hän innostaa suomalaisia löytämään kotimaan kansallispuistojen lumon

Pepe Forsberg tietää, mitä on elää maailmalla kiireisen bisnesmiehen elämää, mutta myös sen, mitä on rauhoittua suomalaisessa luonnossa.

40 vuotta sitten joukko suomalaisnuoria muutti yhteen – Nykyään he ovat keski-ikäisiä ja vanhuksia, jotka jakavat yhä rahat, ruoan ja henkiset periaatteet: "Totta kai sitä ihmetellään"

Ihmisyyden tunnustajat on pitänyt yhtä 1970-luvun lopusta asti. Miksi joukko nuoria lähti aikanaan savolaisnaisen perässä perustamaan kommuunia?

Espoolainen lapsiperheyhteisö jakaa talon ja auton – Kommuuni lievittää yksinäisyyttä ja voi toimia jopa perheen korvikkeena

Seitsemän aikuisen ja kahden lapsen yhteiselo espoolaisessa yhteisössä on sopuisaa ja toisinaan äänekästä.

Perjantai-dokkari: Koti kommuunissa

Espoolainen Henttaan sydän on yhdeksänhenkinen kommuuni.

Tutkija Tuula Juvonen on viihtynyt kodissaan niin vanhassa kulkutautisairaalassa kuin Manhattanilla

Arkkitehtuurin opiskelu Saksassa herätti sisäisen feministin

Australian toiseksi suurin kaupunki satsaa yhteisölliseen asumiseen

Melbournessa on useita hankkeita, joissa hyödynnetään monialaista osaamista ja kuullaan asukkaita.

Porvoo etsii kotitalouksia testaamaan tulevaisuuden kestävämpiä elämäntapoja

Tarkoitus on etsiä arkeen sopivia keinoja kulutuksen vähentämiseksi ja hiili- ja materiaalijalanjälkien pienentämiseksi.

Hippipari rakentaa rauhan ja rakkauden vanhuskommuunia – joka kolmas ikäihminen kiinnostunut yhteisöasumisesta

Leskeksi jäänyt Pirkko Palander haaveilee yhteisöasumisesta. Olli ja Eeva Leena Saikkonen kunnostavat parhaillaan kotiaan mummo- ja ukkikommuuniksi Pohjois-Karjalassa.

Rakkauden kesä 1967 toi kukkaishipit myös suomalaisten ällisteltäviksi

Hippiliike ehti pohjolaan hetkeä ennen "kuolemaansa".

100-vuotias Kalkkimaan kaivos on kokenut Suomen historian monet vaiheet – pula-aikoina jopa saippuan ostoa piti perustella valtiolle

1900-luvun alkupuolella Kalkkimaan kaivoksessa työ oli hyvin fyysistä ja raskasta. Automatisoitumisen myötä työ on muuttunut ja kaivos on säilynyt toimintakykyisenä.

Vastaanottokeskuksen jälkeen Lammin Mainiemeen suunnitellaan vanhusten kommuunia – "Itsenäisyys ja omanarvontunne kasvavat"

Mainiemeen voi tulla vanhusten yhteisöllinen koti, kun vastaanottokeskus muuttaa maaliskuussa pois. Kommuuniin mahtuisi parikymmentä mummoa ja pappaa.

Eläkeläispariskunta perustaa kotiinsa mummo- ja ukkikommuunin – yhteisöasuminen kiinnostaa ikääntyviä

Outokumpulaiset Olli ja Eeva Leena Saikkonen haluavat samanhenkisiä kavereita vanhuuden päivilleen.

Kotiottelu

Osa 7: Joukkuepelissä saadaan mustelmia. Kirje: Jari Hanska

"Katuma on kuin Monaco, kukaan ei käy töissä ja kukaan ei maksa veroja"

"Älä varasta edes palanutta tulitikkua. Älä tuu tänne valehtelemaan. Muuten tervetuloa", julistaa post-it-lappu Katumantie kaksvitosen asukkaan Veijon ovenpielessä. Lappuun tiivistyy paljon sitä, mistä lähiö on tunnettu.

Uusi eurooppalainen elokuva esillä Kemissä

Yhdeksännen kerran järjestettävä tilaisuus tuo Kemin Kinopirttiin muun muassa Espanjan viime vuoden suosituimman elokuvan sekä Katja Gauriloffin tarinan "Kuun metsän Kaisasta".

Omituisen tienvarsimainoksen mysteeri selvisi

Rovaniemellä Kittilän tien varressa kummastuttavan tienvarsimainoksen mysteeri selvisi. Voima -julkaisun mukaan porosymbolin tekijäksi on ilmoittautunut yhdysvaltalainen taiteilija-aktivistien kommuuni Poster Boy. Yhteisö on keskittynyt mainostaulujen vandalisointiin.

Lontoossa paljastuneen kultin johtaja aivopesi naisia seksiorjiksi

1970-luvun poliittisesta puolueesta kultiksi muuttuneen liikkeen johtaja paljastui, kun hänen 30 vuotta vankinaan pitämänsä tytär pääsi vihdoin pakoon.

Kulttuurilehti Jänkä kuvannut jo 10 vuotta Lapin arkea

Sodankylässä ilmestyvä Jänkä valaa uskoa siihen, että pohjoisessakin voi elää ja tehdä omintakeista taidetta.

Kun viisi kiloa hunajaa ei riitä – asuntopulaa paetaan kommuuneihin

Lahtelaisessa kimppakämpässä asuu kuusi aikuista ihmistä, vapaaehtoisesti. Kommuuneihin hakeudutaan sekä asumiskustannusten takia että turvan ja seuran toivossa. Myös vuokranantajat ovat rohkaistuneet vuokraamaan asuntojaan kommuuneille.

Voittaako hotelli kotiolot? Mikä on paras asumismuoto?

Omakotitalo, rivitalo vai kerrostalohuoneisto? Olisiko hotellista vaihtoehdoksi omalle kodille? Mikä on paras asumusmuoto?

Keihäsjätin edellisestä kisasta kohta kaksi vuotta – "Rio on minulle se kiima ja kiihoke"

Sampo Lehtola sai aikoinaan Suomen keihäskarsinnat sekaisin. Nyt Lehtola on odottanut lähes kaksi vuotta, että pääsisi jälleen kilpailemaan.

"On joku muukin kuin peili, jolle puhua" – kimppakämpän asukas ei ole yksin

Haluaisitko asua ekokylässä tai biodynaamiseen viljelyyn erikoistuneessa yhteisössä? Vai kiinnostaisiko joogiyhteisö? Verkosta löytyy monenlaisia kimppakämppiä ja kommuuneja. Edullisen asumisen lisäksi tärkeä syy hakeutua kimppakämppään on myös seura, kertovat kommuunissa asuvat Nelli Tapaninen ja Veka Kauhanen.

Seniorikotien kilpailu kiristyy – vanhuksia houkutellaan pupuilla, tomaatinviljelyllä ja viinillä

Vastikään ovensa on avannut ensimmäinen ulkoiluun ja puutarhaan erikoistunut hoitokoti. Tulevaisuudessa vanhusten uskotaan perustavan keskenään kommuuneja.

Helsingissä uusi yhteisöasumishanke: Asukkaat suunnittelevat itse pelisäännöt

Kannelmäen entinen nuorisokoti saa uudet asukkaat kun Oman muotoinen koti -hanke nytkähtää liikkeelle Helsingissä. Nyt haetaan 20 nuoren porukkaa suunnittelemaan yhteistöasumisen pelisääntöjä.

Watch: PKN bringing punk, hope to New Music Competition finals

On Saturday night, punk band Pertti Kurikan Nimipäivät are headed to the national finals of the New Music Competition, the winner of which is chosen to represent Finland at the Eurovision Song Contest. Along with a love of music, they also share living with learning disabilities.

"Samalla hinnalla ei saisi yksin mitään" – joka kolmas helsinkiläisnuori asuu kimppakämpässä

Vuonna 2013 jo noin joka kolmas perheetön helsinkiläinen nuori aikuinen asui kimppa-asunnossa. Koko maassa yhteisasujia on vähemmän, noin neljäsosa 15-35-vuotiasta, kertoo Tilastokeskus.

Kasvava banaanikärpäsarmeija ja homeiset kattilat pöydillä – kerro meille karmein tai kaunein muistosi kimppa-asumisesta

Yhteisöllinen kimppakämppä on kiva asumismuoto. Rahaa säästyy asumiskuluissa ja kotona on mukavaa seuraa. Kaikki sujuu hyvin niin kauan, kun asukkaiden kemiat toimivat ja yhteisiä sääntöjä noudatetaan. Kerro meille, mikä on paras tai pahin muistosi kimppakämpästä?

Turvaa mummokommuunista vai vain helppo ratkaisu lapsille?

Tulevaisuudessa ikäihmiset voivat asua kimppakämpässä. Ajatus herätti Yle Turun verkkosivuilla runsaasti keskustelua – puolesta ja vastaan. Osa olisi ollut valmis muuttamaan välittömästi mummokommuuniin, mutta osa peräänkuulutti lasten vastuuta vanhemmistaan.

Yhteisöasuminen – tulevaisuuden asumismuoto?

Yhteisöasuminen lisääntyy tulevaisuudessa, uskoo asuinyhteisövalmentaja ja arkkitehti Johanna Kerovuori. Kerovuoren mukaan etenkin ikääntyvät ihmiset hyötyisivät yhdessä asumisesta. Oleellista yhteisöasumisessa on se, että asukkailla on säännöllistä yhteistä toimintaa.

Muuttaisitko mummona kommuuniin?

Voisiko yhteisöllinen asuminen olla vastaus ikääntyvien asumistarpeisiin? Asuinyhteisövalmentajan mukaan voi. Muuttaisitko itse mummo- tai pappakommuuniin?

Yhdistetyn hiihtäjien poikamiesboxissa ei tarvita siivousvuoroja

"Kukaan ei halua mainetta, ettei tekisi kämpillä mitään".

Karpo Mäkelänkadun kolhoosissa

Vuonna 1966 Helsingin asuntopula oli kriittinen.

Terveisiä suomalaisista perheistä, jotka voittivat vaikeudet

Suomalaisia perheitä, jotka selvisivät kriiseistä.

Yle Israelissa: Kibbutseilla yhä pelon ilmapiiri

Puheet tulitauosta ovat positiivinen merkki ja ilmassa on toiveikkuutta, mutta samaan aikaan raketteja ammutaan yhä ja ihmiset pelkäävät Israelissa, arvioi Yle Uutisten toimittaja Antti Kuronen.

Vintage-kommuunissa eletään 1900-luvun alun arkea

Tampereen Hämeenkadulla jugend-talossa sijaitsevassa asunnossa astiat tiskataan käsin eikä televisio pauhaa. Tarkoitus on kunnioittaa talon henkeä ja vanhojen esineiden tarinoita.

Eve Väyrynen: Masokisti matkalla

Jokainen kansa tarvitsee naapurimaan, jota mollata, kirjoittaa toimittaja Eve Väyrynen Itä-Euroopan kiertueeltaan.

Maaseutukommuunissa elämä soljuu lasten ehdoilla

Viime kesänä joukko nuoria aikuisia muutti yhdessä asumaan vanhaan puusepänverstaaseen keskellä itäisen Uudenmaan peltoja. Kommuunin asukkaiden tarkoituksena on työllistää itsensä kotona tai lähikylällä, Lapinjärven Porlammilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle