Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pojilla paljon petrattavaa hampaiden harjauksessa – laiskuus periytyy isiltä

Suomalaislapset harjaavat hampaitaan harvemmin kuin lapset Suomen kaltaisissa OECD-maissa.

Väitteet ja uskomukset näkyvät potilaan suussa – myös hampaidenhoidosta leviää verkossa vääriä väittämiä

Esimerkiksi fluorittomat hammastahnat ja verkosta tilatut hampaiden valkaisuaineet työllistävät hammaslääkäreitä. 

Katso kuinka sähköhammasharjalla ja maksupäätteellä syntyy musiikkivideoita – ohjelmistonikkari toivoo hauskasta harrastuksestaan kokopäivätyötä

Tommi Nieminen ostaa arkisia laitteita kierrätyskeskuksista ja käyttää niitä instrumentteina elektronisessa orkesterissaan.

"Lapset olivat nälissään, likaisia ja sairaita" – Surkeissa oloissa pidettyjä siirtolaislapsia on siirretty pois pidätyskeskuksesta Texasissa

Osa lapsista on siirretty terveysviranomaisten suojatiloihin ja osa on lähetetty väliaikaseen telttamajoitukseen El Pasoon.

Vangit tappelivat Brasiliassa: 15 kuristettiin tai kuoli teroitettujen hammasharjojen iskusta

Brasiliassa on vankeja noin kaksi kertaa enemmän kuin vankiloissa paikkoja.

Nella-koira rakastui hampaiden harjaukseen, eikä päästä emäntää nukkumaan ennen kuin hampaat on pesty – Katso videolta, kuinka opetat saman omalle koirallesi

Koira voi oppia pitämään hampaiden pesusta niin paljon, että pyytää sitä itse. Katso videolta, kuinka koira oppii hammaspesulle muutamassa minuutissa.

Aleksis Salusjärven kolumni: Mainosvideo sote-uudistuksesta on hurmaava fiasko, jossa on selvät klassikon ainekset

Mainonnassa vastuu on tilaajalla. Pahimmassa tapauksessa se saa sekä asiakkaansa että yleisön näyttämään tolloilta, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Hammasharjoja, takkeja ja terveyssiteitä – Mikkelissä ihmiset lahjoittivat ahkerasti Asunnottomien yön keräykseen

Mikkelissä keskiviikkoiltana alkava Asunnottomien yön tapahtuma jatkuu yön yli tuomiokirkon kryptassa.

Käytätkö sinäkin hammaslankaa väärin? – 10 pysäyttävää tietoa ja neuvoa suun terveydestä

Suomalaisen nuorison hampaat häviävät vertailussa naapurimaille, aikuisista miehistä vain joka toinen harjaa riittävästi ja joka kolmas pelkää mennä hammaslääkäriin.

Odottajan ja odottavan aika voi olla pitkä – viisi vinkkiä synnytykseen mukaan lähteville

Synnyttäjän tukihenkilöllä on hyvä olla mukanaan oma kassi. Valmistautuminen ja varustautuminen vauvan syntymään onnistuu näiden vinkkien avulla.

Kööpenhaminan poliisi: Sukellusveneestä löytyi Kim Wallin verta

Poliisi tunnisti ruotsalaistoimittaja Kim Wallin ruumiin muun muassa sukellusveneestä löydetyn hammasharjan ja verinäytteen perusteella.

Treenipaidassasi voi piillä ympäristöriski – tekstiileissä käytetyt hopeahiukkaset päätyvät vesistöihin

Hopeananohiukkasten käyttö tekstiileissä ja terveystarvikkeissa kasvaa, vaikka niiden ihmis- ja ympäristövaikutuksista tiedetään vasta vähän.

Lapsen hampaista näkee, mitä perheessä syödään

Ravinnolla on iso merkitys suunterveydelle

Päiväkodit rahastavat vanhempia ksylitolipastilleista – suositusten mukaan kuntien pitäisi maksaa ne

Suuri osa kunnista jättää lasten hampaista huolehtimisen vanhempien vastuulle. Liperin kunta otti kaikki keinot käyttöön ja reikiintyminen väheni.

Yhdysvalloissa ei löytynyt näyttöä hammaslangan hyödystä – "Suomessa siihen ei ole koskaan uskottu niin vahvasti"

Uutistoimisto AP:n perkaamat tutkimukset pitivät hammaslangan tehoa vähäisenä. Hammaslääkäriliiton asiantuntijalääkärin mukaan sopiva väline hammasvälien puhdistamiseen kannattaa etsiä ammattilaisen avulla.

Yksinhuoltajien lapset harjaavat hampaansa muita paremmin – pesemättömyyden syinä unohtaminen ja väsymys

Tuloerot näkyvät suussa, sillä hyvätuloisten lapsilla on puhtaimmat hampaat. Yllättäen monilapsisissa yksinhuoltajaperheissä näyttäisi kuitenkin vallitsevan Suomen paras hampaiden harjauskuri. Likaisimmat suut löytyvät pojilta ja heidän isiltään.

Lasten hampaiden kiillevauriot yleisiä – taustalla kehityshäiriöt, joiden syitä ei vielä tunneta

Erilaisia hampaiden kehityshäiriöitä on jopa joka viidennellä suomalaislapsella. Vauvaiässä käytetyt korvatulehduksen hoitoon tarkoitetut antibiootit saattavat lisätä kiillevaurioiden riskiä.

Etsi itsellesi oma hammaslääkäri – jopa tarve poraamiseen voi vähentyä

Hammaslääkäripelkoa voi helpottaa etsimällä yhden luottohenkilön hammaslääkärikseen. Yhdellä ja samalla hammaslääkärillä asiointi voi myös selventää, kuinka paljon huomiota omat hampaat lopulta tarvitsevatkaan.

Langaton sähkönsiirto enää senteistä kiinni – kodin johtoviidakko säilyy kuitenkin vielä pitkään

Sähköjohdot pysyvät kotien riesana vielä kauan. Langaton sähkönsiirto on saatu toimimaan tehokkaasti ja turvallisesti vasta pienitehoisissa laitteissa kuten sähköhammasharjoissa ja matkapuhelimissa. Latausetäisyyksien kasvaessa hyötysuhde heikkenee dramaattisesti ja sähkömagneettisen kentän mahdolliset terveysvaikutukset lisääntyvät.

Pese hampaasi pimeässä! Nukut paremmin

Hyvän unen salaisuus saattaa olla yksinkertainen

Korun puhdistaa tiskiaineliuos ja hammasharja – heiluvan timantin pelastaa vain kultaseppä

Timantti repsottaa ja valkokulta harmaantuu. Kuluneille koruille voi antaa ensiapua kotikonstein, mutta esimerkiksi kiveä kannattelevat kynnet kannattaa antaa kultasepän korjattavaksi.

Kouluajat muistoissa – millainen oli sinun koulutaipaleesi aloitus?

Yle Perämeren kuuntelijat ovat muistelleet oman koulutaipaleensa alkua. Nykyvanhemman mielestä voi kuulostaa hurjalle, kun 6-vuotiaankin on pitänyt takavuosina pärjätä heti ensimmäisestä päivästä lähtien viikko koulun asuntolassa.

Kova kestää kolhuja, pehmeä on kevyt kantaa – hyvä laukku ei hidasta menoa

Paras matkalaukku on kevyt ja käytännöllinen, helppo pakata ja se kulkee kätevästi mukana. Värilläkin voi olla väliä, jos haluaa, että oma laukku erottuu helposti lentokentän hihnalta.

Suomalaisilla "hävettävän huono" hammashygienia – harjaa hampaat pehmeällä harjalla ja usein

Hammasharjoja on monenlaisia, mutta harjaakin tärkeämpi asia on hellä harjausote.

Hammashoidon periferia – hammashoitoon sian karvoja ja käärmeen rasvaa

Ensimmäiset hammasharjat valmistettiin puusta ja sian karvoista. Hammasharjat alkoivat yleistyä Kainuussa vasta 1950-luvulla.

Voiko hampaiden pesusta ottaa kesälomaa? – Muista nämä kolme asiaa

Kesän rytmi ja reissut houkuttelevat joskus jättämään hampaiden pesun tai puhdistuksen arkea vähemmälle. Ei hätää, sanoo hammaslääkäri. Välillä voi ottaa rennosti, kunhan ei kokonaan unohda puhdistuksen perusasioita.

Mies piilotteli satojen eurojen arvosta sähköhammasharjan osia vaatteisiinsa

Vartijat kiinnittivät hämeenlinnalaisessa liikkeessä maanantaina huomiota mieheen, joka viipyi sähköhammasharjojen luona pitkään. Mies piilotti hammasharjojen osia vaatteisiinsa.

Kokenut kasvattaja: Koirien hampaiden harjaaminen on turhaa touhua

Eläinlääkärit suosittelevat koirien ja kissojen hampaiden päivittäistä harjaamista. Suomalaiset ovatkin suhteellisen tunnollisia lemmikkiensä suuhygienian suhteen. Kymmeniä koiria maailmaan saattanut kasvattaja kuitenkin kuittaa hampaiden harjaamisen turhanpäiväisenä hössöttämisenä.

Mitä sinä olet pudottanut vessanpönttöön?

Hammasharja, vihkisormus, puhelin... Mitä tavaraa sinun käsistäsi on luiskahtanut pönttöön? Saitko ongittua esineen takaisin?

Hammasharja oli syntiä ja kansa hampaaton – hammashoidon hurja historia

Vielä 1970-luvun alussa Suomen kansa oli miltei hampaaton ja hammasharjaa pidettiin jopa syntisenä ylellisyysturhakkeena. Fluorihoito ja uusi kansanterveyslaki vuonna 1972 käänsivät hammashoidon suunnan ja suomalaisten hampaat kuntoutuivat. Mutta aivan viime vuosina etenkin nuorten hammashygieniaan on tullut takapakkia.

Outoa huumetta liikkeellä – poliisi: Nuorten rohtuneita huulia kannattaa tarkkailla

Poliisi varoittaa kannabiksen tapaisesta huumeesta, joka aiheuttaa käyttäjälleen tulehduksia ja ihon kuoriutumista suun alueelta.

Hyönteistutkijan kotona joulun odotetuin vieras ei ole pukki vaan toukka

Huoneenlämpöön tuodusta kuusesta virkoaa hyönteisiä, jos niitä vielä on tallella. Hyönteistutkija suorastaan toivoo, että hänen kuusestaan löytyisi esimerkiksi toukkia.

Eräkokemukset jaetaan nykyään netissä – ennen sai hammasharjaakin hävetä

Ennen luonnosta haettiin yksityisyyttä, nyt moni haluaa jakaa kokemuksen heti ja tässä. Vaikka eräilyyn on kehitetty monenlaisia teknisiä vempeleitä, on perinteisille erätaidoille edelleen käyttöä.

Hammasharja johti poliisin autovarkauden jäljille

Hammasharjan huoltoasemalta näpistäneellä oli hallussaan myös varastetun auton avain ja huumausaineita.

Kaatopaikkakuormakin keveni kun Suomi oppi kierrättämään sähköhammasharjat

Kauppoihin tuodaan tänä vuonna noin miljoona kiloa vanhoja sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Vanhoja kännyköitä, partakoneita ja sähköhammasharjoja tuodaan keräyskauppoihin päivittäin. Suomalaiset ovat hyvin perillä isonkin elektroniikkaromun keräyksestä. Tilastokeskuksen mukaan sähkö- ja elektroniikkaromua ei päädy kaatopaikalle enää lainkaan.

Pankkikortti ja hammasharja käteen, kun menet haudalle seuraavan kerran

Milloin olet viimeksi käynyt omaisesi haudalla? Jouluna kenties jättämässä kynttilän? Juhlapyhät innoittavat ihmisiä muistelemaan poisnukkuneita ja tuleva äitienpäivä muuttaa hautausmaat värikkäiksi kukkameriksi. Seuraavalle hautausmaavierailulle on syytä ottaa pankkikortti, hammasharja ja pesuriepu mukaan, sillä talven jälkeen on muutamia seikkoja, jotka on hyvä käydä haudalla tarkistamassa.

Hampaiden hoito on retuperällä – katso harjauksen ABC

Suomalaiset häviävät hampaiden hoidossa pohjoismaalaisille naapureilleen. Hampaita ei pestä kahta kertaa päivässä, tai ainakin pesu hoituu hutaisemalla. Aikuisten hampaat ovat huonossa kunnossa, mutta oikeastaan suuntaus alkaa jo yläkoulussa.

Eteläkarjalaisnuorten ruokailutottumuksissa ja hampaiden hoidossa on toivomisen varaa

Ylipainoisten nuorten määrä on lisääntynyt samaan aikaan kun useat nuoret jättävät aamupalan ja koululounaan syömättä. Yli 40 prosenttia pojista harjaa hampaansa liian harvoin.

Hoidatko koirasi hampaita oikein? – Hammaseläinlääkärin muistilista

Joka viidennessä suomalaisperheessä on koira, mutta harva tietää, kuinka tärkeää olisi harjata koirankin hampaat.

Tekohampaat kohta kansanperinnettä

Hampaattomien suomalaisvanhusten määrä vähenee. Julkiselle hammashoidolle se merkitsee lisääntyvää työmäärää.

Linnunpesä joulukuusessa on söpö kirppuvaara

Joulukuusi tuo sisälle raikkaan tuoksun ja parisataatuhatta pieneliötä. Loppiaisena kuusesta voi lennähtää perhonen.

Hygienistiopiskelija saa sähköhammasharjan - mitä tuotelahjoja sinä olet saanut?

Opiskelijoille jaettavat tuotelahjat ja -näytteet ovat erityisesti lääketieteen alalla hyvin yleisiä. Yle X:n haastattelemat suuhygienistiopiskelijat ovat saaneet muun muassa omat, hintavat sähköhammasharjat.

Päiväkodeissa tartutaan pian taas hammasharjaan

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että päiväkodeissa ryhdyttäisiin jälleen harjaamaan hampaita. Aiemmin harjaus lopetettiin, koska se koettiin epähygieeniseksi.

Vauvojen purukalusto puhkeaa esiin eri aikaan, jopa samassa perheessä

Toisella vauvalla voi olla jenkkihymy jo ennen 1-vuotissyntymäpäiväänsä, kun taas ikätoveri kipuilee vasta ensimmäistä hammastaan. Ilmiön taustalla ovat usean sukupolven takaa periytyvät geenit. Hammasharjaa on syytä käyttää ensimmäisestä hampaasta lähtien.

3D-tulostettu hammasharja puhdistaa purukaluston sekunneissa

Uuden hammasharjan hinta kohoaa satoihin euroihin. Rahan vastineeksi saa yksilöllisen suukappaleen, jonka luvataan kestävän käyttöä vuoden verran.

Arkeologien löytö Brasiliassa: Keisarin hammasharja ja kuningattaren hammastahnaa

Rio de Janeiron olympialaisten rakennustöissä paljastuu yhä uusia asioita Rion menneisyydestä. Jotkut kertovat hallitsijoista, toiset orjakaupasta.

Sitä yhtä ainoaakin hammasta kannattaa pestä

Vauvan hampaita kannattaa alkaa pestä jo ensimmäisen hampaan puhjettua. Hammastahnaa suositellaan, mutta hyvin pieninä määrinä.

Hammasharjan heiton MM-kisoissa tyylikkäitä suorituksia

Joensuun Hammaslahdessa järjestettiin viikonvaihteessa kuudennet Hammasharjan heiton MM-kilpailut. Pyhäselän kentälle Lemmenlavan viereen kokoontui noin 40 eri-ikäistä heittäjää. Pisimmillään hammasharja lensi yli 40 metriä.

Fiksu muuttaja ei tingi laatikoista

Loppukesä on monelle muuton aikaa. Ammattimuuttaja neuvoo, että muuttolaatikoista ei kannata tinkiä ja laatikot tulisi pakata mahdollsimman tiiviisti. Lasiesineiden väliin kannattaa asettaa kangasta perinteisen sanomalehden sijaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle