Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kylmäkuljetusvaunun katolle on asennettuna 24 neliötä aurinkopaneeleita.

Mikkeliläinen aurinkopaneeliyhtiö Valoe haettiin konkurssiin

Yhtiön Suomen tehdas sijaitsee Juvalla.

Auringonpurkauksen kirkas valo auringon vasemmalla puolella ja aurinkomateriaalin purkauksen, joka ampuu läpi auringon ilmakehän.

Seuraava voimakas aurinkomyrsky voi tuhota piensatelliitit avaruusromuksi – mutta Suomen sähköverkko kestäisi

Poikkeuksellisen voimakkaan aurinkomyrskyn vaikutusten arviointi on erittäin vaikeaa. Tutkimuksen mukaan sähköverkko kestää, mutta satelliitit ovat vaikeuksissa.

Kaksi miestä istuu katolla takanaan aurinkopaneeleita.

Kuopiolainen taloyhtiö tuottaa itse osan sähköstään – asiantuntija arvioi uudet energiayhteisöt sähkötuotannon ”seuraavaksi kuumaksi perunaksi”

Vuoden alusta saakka taloyhtiöt ovat voineet perustaa energiayhteisöjä. Oma sähköntuotanto hoituu tyypillisesti aurinkopaneeleilla.

Aurinko heijastuu aurinkopaneeleista omakotitalon katolla.

Aurinkopaneeleja on asennettu vilkkaasti

Savon Voima Verkon alueella viime vuosi oli aurinkosähköjärjestelmien asentamisen ennätysvuosi. Suosio kasvoi edellisestä yli 40 prosentilla.

Aurinkovoimalana paneeleja Kalajoen Juurakossa

Suomen tällä hetkellä suurin aurinkopuisto Kalajoella toimii nyt täydellä tehollaan

Kalajoen Juurakon aurinkovoimalan avajaisia vietetään tänään keskiviikkona. Voimalat ovat osa Pohjoismaiden ensimmäistä hybridisähköpuistoa, johon kuuluu myös tuulivoimaloita.

Man framför gamla rävhus.

Jan Käcko vaihtoi turkistarhauksen aurinkoenergiaan eikä kadu, vaikka tila ei kultakaivos olekaan

Aurinkopaneeleja hankkivat kiihtyvään tahtiin sekä yksityiset että yritykset. Professori kannustaa samaan, jos vain mahdollisuuksia on.

Aurinkopaneeli nurmikolla varjotalojen vierellä.

Tukes varoittaa pistorasian kautta kytkettävistä aurinkopaneeleista

Pistotulppaliitännän käyttö aurinkosähköjärjestelmissä on Suomessa kielletty, koska se on turvallisuusvaatimusten ja sähköturvallisuuslain vastaista.

Kaksi työmiestä asentaa aurinkopaneeleja omakotitalon katolla, taustalla kuusi ja sininen taivas.

Kiinnostus pieniä aurinkovoimaloita kohtaan on rajussa kasvussa Kaakkois-Suomessa

Kaakkois-Suomessa aurinkopaneeleita asennetaan kiihtyvällä tahdilla. Ylituotannon myymisellä sähköyhtiölle ei silti pääse vaurastumaan.

Solpaneler på två hustak.

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa havaittu useita turvallisuuspuutteita – riskinä tulipalot ja sähköiskut

Aurinkoenergian suosio on kasvanut viime vuosina. Tukesin mukaan turvallinen asentaminen on aina sähköurakoitsijan vastuulla.

Metsän keskellä oleva iso suoalue, joka on katettu mustilla aurinkopaneeleilla.

Vanhoja turvesoita hamutaan aurinkoenergian tuotantoon, mutta toistaiseksi hankkeet ovat jääneet vain suuriksi suunnitelmiksi

Paljon maapinta-alaa vaativia aurinkovoimaloita suunnitellaan vanhoille turvesoille, koska ne ovat jo valmiiksi raivattuja aurinkoisia alueita. Vielä riittää kuitenkin ongelmia selätettäväksi.

Havainnekuva aurinkovoimaloista, jotka pystytetään metsän ja heinikon paikalle.

Aurinkovoimaa halutaan lisätä vihreän energian tuottamiseksi, mutta luonnonsuojelijat varoittavat ympäristöhaitoista

Suomen suurimpiin energiayhtiöihin kuuluva Helen lisää tuntuvasti aurinkosähkön tuotantoa pyrkiessään hiilineutraaliksi. Yhtiön tarina kuvaa koko alan muutosta, joka aiheuttaa myös ristiriitoja.

Fresh Servantin tehdastilat Pedersöressä. Ilmakuva tehtaasta, jonka katolla aurinkopaneeleita.

Fresh Servant satsaa uusiutuvaan energiaan Pedersöressä – tehtaan katolle 900 aurinkopaneelia

Fresh Servantin Pedersören kiinteistön sähkönkulutuksesta aurinkovoimala kattaa noin seitsemän prosenttia.

Aurinkoenergia Suomessa

Tero Heiska muutti kylään, joka tarjosi perheelle elämän maalaisidyllissä – nyt koti uhkaa jäädä valtavien aurinkosähköpuistojen puristuksiin

Loimaalle suunnitellaan satojentuhansien paneelien aurinkovoimaloita. Paikalliset asukkaat pelkäävät maisemahaitan lisäksi asuntojensa arvon romahtamista sekä turvallisuus- ja terveysvaikutuksia.

Aurinkopaneeleja talon katolla.

Aurinkopaneelien myynti käy kuumana, eikä asennus aina mene putkeen – tässä viisi vinkkiä ostajalle

Esa Koivisto selvitti hintoja ja kaupan ehtoja ennen kuin hankki taloonsa aurinkopaneelit. Silti asennus jäi harmittamaan sähköteknikkoa. Mitä hän olisi voinut tehdä toisin?

Aurinko heijastuu aurinkopaneeleista omakotitalon katolla.

Verkkoyhtiö: aurinkopaneelien asennusmäärät kolminkertaistuivat

Pienvoimaloita syntyy edelleen ennätystahtiin, kertoo verkkoyhtiö Elenia. Tavallista isompien aurinkopaneelilaitteistojen asentaja saattaa joutua odottamaan, että verkkoa vahvistetaan.

Aurinko heijastuu aurinkopaneeleista omakotitalon katolla.

Miksi Luxemburg haluaa tukea Suomen aurinkovoiman rakentamista kymmenillä miljoonilla euroilla? Tässä viisi vastausta

Suomi oli ainoa maa, joka tarttui Luxemburgin tarjoamaan rahoitukseen. Luxemburgin investointituki voi tuoda merkittävän sysäyksen suurten aurinkosähkövoimaloiden rakentamiseen Suomessa.

Aurinko heijastuu aurinkopaneeleista omakotitalon katolla.

Tiesitkö: aurinkopaneelisi saa suurimmat tehot pilven läpi, mutta vain hetkellisesti – Suomi on edelläkävijä tämän ilmiön tutkimisessa

Pilven reuna vahvistaa Auringon säteilyn vähäksi aikaa jopa 1,5-kertaiseksi. Kyse on pilvivahvistusilmiöstä, jonka vaikutuksia aurinkosähkön tuotantoon on alettu tutkia vasta hiljattain.

Aurinkopaneeleja aurinkovoimalassa.

Oulun Vihreäsaareen yli 7 500 aurinkopaneelia lisää

Sähkönmyyntiyhtiö Oomi haluaa laajentaa aurinkovoimala-alueen kaksinkertaiseksi.

Aurinkopaneelit talon katolla

Aurinkopaneelit saavat pysyä katolla poistokehotuksista huolimatta, sanoo osa Kuukkarin asukkaista – pahimmillaan edessä voi olla vuosien valituskierre

Yle uutisoi aiemmin, miten Porin kuudennessa kaupunginosassa eli kuukkarissa jotkut aurinkopaneeleita katoilleen asentaneet asukkaat ovat saaneet kaupungilta paneelien poistokehotuksia.

Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli ikuisti juhlahetkeä. Suur-Savon sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen ja kunnanjohtaja Juho Järvenpää poseeraavat Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Rallille, kun hän ottaa heistä kuvan..

Sulkavan aurinkopuisto kattaa kunnan oman sähköntarpeen ensimmäisenä kuntana Suomessa

Aurinkopuisto kuuluu Suomen suurimpiin. Suhteessa Suomen sähköntuotannon päästöihin, puisto vähentää hiilidioksidipäästöjä vuositasolla noin 400 tonnia.

Kaksi työmiestä asentaa aurinkopaneeleja omakotitalon katolla, taustalla kuusi ja sininen taivas.

Ostitko aurinkopaneelit ovimyyjältä vai liikkeestä, onnistuiko ja miten homma sujui? Kerro meille kokemuksesi, teemme juttua

Aurinkosähkön suosio kasvaa. Samaan aikaan kuluttajaviranomaisten saamat yhteydenotot asennuksista ovat lisääntyneet. Kerro meille jutussa olevallaa lomakkeella, miten sinun asennuksesi onnistui.

Helenin aurinkovoimalaitos Nurmijärvellä.

Ylöjärven Soppeenmäen uuden päiväkodin katto valjastetaan tuottamaan energiaa

Rakennustyöt alkavat elokuussa vanhan päiväkodin purkutöiden valmistuttua. Uusi päiväkoti avaa ovensa kesän 2024 jälkeen.

Helenin aurinkovoimalaitos Nurmijärvellä.

Aurinkovoimaloiden määrä Oulun seudulla lisääntyy lähivuosina

Oulussa Vihreasaaressa olevaa Oomin aurinkovoimala-aluetta aiotaan laajentaa.

Aurinkopaneeleja asennetaan omakotitalon katelle.

Tällaisia riitoja aurinkopaneelien kaupoista syntyy – yhä useampi valittaa, kun katto vuotaa, paneelit eivät tuota tai tavara myöhästyy

Kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi viedyt valitukset aurinkopaneelikaupoista ovat lisääntyneet. Noin puolet päätyy valittajan eduksi, puolet vastapuolen hyväksi.

Aurinkopaneeleja asennetaan asuintalon katolle.

Aurinkoenergian pitäisi pelastaa Espanja ilmastonmuutokselta, mutta siitä syttyikin iso riita – viljelijä Jan Burgues, 19, pelkää työnsä puolesta

Energiayhtiöt rakentavat Espanjan pelloille jättimäisiä aurinkovoimaloita kiihtyvään tahtiin. Kärkevimmät kriitikot varoittavat, että ne voivat pahimmillaan uhata ruuantuotantoa.

Aurinkopaneeleita pellolla

Energiayhtiö kyllästyi tuulivoimaloiden luparuljanssiin – kaavailee nyt Suomeen lähes 3 000 jalkapallokentän edestä aurinkopaneeleja

Tuulivoima- ja energiayhtiöiden kiinnostus aurinkovoimaan on ryöpsähtänyt vajaassa vuodessa. Aurinkovoima houkuttaa, koska sen tuotanto voidaan usein käynnistää tuulivoimaa nopeammin.

Solarvoima Oy:n asentajat Joni Särkinen ja Erik Aho asentavat  aurinkopaneeleja omakotitalon katolle.

Pienten aurinkovoimaloiden määrä kasvaa Carunan verkossa kohisten – Varsinais-Suomessa eniten voimaloita löytyy Salosta ja Kaarinasta

Aurinkosähkön kysyntä on kasvanut tuntuvasti viime vuosina esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteiden myötä. Energiakriisi antoi kasvulle sykäyksen viime vuonna.

 Aurinkopaneeleja  aurinkovoimalassa.

Tuulivoimayhtiö Winda Energy kaavailee Jämsään teollisen luokan aurinkovoimalaa

Yrityksen suunnitelmana on vuokrata kaupungilta peltoalue aurinkovoimalan perustamiseksi. Teholtaan aurinkovoimala olisi noin 20–30 megawattia. Sähkön tuotanto olisi tarkoitus aloittaa vuonna 2025.

Aurinkopaneeleita ulkorakennuksen katolla.

Laihialla on erityisen paljon aurinkopaneeleja – pientuotannon käyttöpaikkojen suosio ylitti Vaasan sähköverkon arvion

Vaasan sähköverkon jakelualueella on yhteensä 1200 pientuotannon käyttöpaikkaa, eli aurinkopaneeleja jotka tuottavat sähköä omaan käyttöön sekä verkkoon.

Atria Nurmon tehtaat ilmasta käsin.

Atrian aurinkopuiston laajennusosa otettiin käyttöön – sähköntuotanto lähes kaksinkertaistui

Uudella puolella hyödynnetään kaksipuoleista aurinkopaneelia, joka lisää paneelien hyötysuhdetta.

Aurinkopaneelit talon katolla

Porin kaupunki pyrkii neuvotteluratkaisuun Kuukkarin talojen aurinkopaneelikiistassa

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella on kuuden talon katolla ilman asianmukaista lupaa asennetut aurinkopaneelit. Asukkaiden mielestä ne eivät häiritse katukuvassa.

Havainnekuvassa harmaita aurinkopaneeleita vieri vieressä.

Leppäkoski rakentaa Ikaalisiin aurinkopuiston

Laitteiston toimittaa lempääläläinen Finnwind Oy. Hankkeelle on myönnetty Business Finlandin uusiutuvan energian investointitukea.

Öinen öljyjalostamo, jonka torneja kiertävillä kulkusilloilla loistaa valoja.

Vihreä siirtymä vaatii lisää innovaatioita, arvioi Yle haastattelema talousnobelisti

Professori Paul Romer muistelee Ylen haastattelussa, kuinka länsimainen elämäntapa oli lamaantua deodoranttisuihkeesta luopumiseen. Nyt se halvaantuu poliittiseen päättämättömyyteen.

Osmo Riikonen ja Miko Huomo osoittelevat suunnitellulle aurinkovoimalan paikalle Lappeenrannassa.

Yritys haluaa rakentaa yli tuhannen jalkapallokentän kokoisen aurinkovoimalan itärajalle – yksi syy ylitse muiden

Lappeenrantaan suunniteltu auronkovoimala olisi Euroopan suurimpia. Kokoisimme kolme kysymystä ja vastausta suunnitelmasta.

Aurinkopaneeleja.

Lappeenrantaan on suunnitteilla aurinkovoimala, josta voi tulla Euroopan suurin

Aurinkovoimalaa suunnittelee imatralainen Etec Energy & Automation -yhtiö. Yhtiöllä on vireillä aurinkovoimaloita myös Imatralla ja Joroisissa.

Rakennuskompleksi, jossa nykyaikainen ja historiallinen osa.

Rauma on energiatehokkuuden mallioppilas – aurinkopaneeleja lähes kaikkiin perusparannus- ja uudisrakennuskohteisiin

Rauma on saanut ARAlta lähes 400 000 euron avustuksen öljylämmityskohteista luopumiseen.

Ilmakuva rakenteilla olevan SunSulkava-aurinkosähköpuiston alueesta tammikuussa 2023.

Eteläsavolainen Sulkava aikoo olla Suomen ensimmäinen kunta, joka kattaa sähkönkulutuksensa aurinkovoimalla

Auringosta saadaan toistaiseksi minimaalinen osa Suomen sähköstä, mutta suunta on kääntymässä. Sulkavan aurinkovoimalan on määrä tuottaa sähköä vuosittain yli tuplasti kunnan kulutuksen verran.

Sähkölinjoja.

Teollisuusyritykset kamppailevat kovien sähkölaskujen kanssa – ”Tämä on tuhoisampaa kuin normaalioloissa”

Energian kallistuminen alkaa koetella pieniä ja keskisuuria teollisuusyrityksiä viimeistään, kun sähkösopimus muuttuu. Pohjois-Karjalassa näitä yrityksiä on lähes 600 ja Pohjois-Savossa reilut 850.

Havainnekuva turvetuotantoalueelle rakennettavasta aurinkovoimalasta.

Lapuan Heininevan jättimäinen aurinkoenergiahanke sai valtion tuen

Käytöstä poistuneelle turvetuotantoalueelle suunniteltu uusi aurinkovoimapuisto tuottaisi vuodessa noin 90 GWh sähköä. Hankkeessa testataan lisäksi erilaisia aurinkopaneelityyppejä.

Aurinkokennoja maatilan ulkorakennuksen katolla.

Janakkala aikoo vähentää byrokratiaa aurinkopaneelien asennuksessa

Jos uusi rakennusjärjestys hyväksytään, pienet katoille tulevat aurinkovoimalat vapautetaan toimenpideluvan hakemisesta.

Skorstenar på ett snöiga tak i trähusstadsdelen Port Arthur i Åbo.

Aurinkopaneelit voi saada nyt jopa puutaloista tunnettuun Portsaan – Turku on keventänyt paneelien lupavaatimuksia energiakriisin myötä

Kaupunkikuvallisesti merkittäville alueille, kuten Portsaan, Marttiin ja Nummen vanhalle omakotitaloalueelle ei ole aikaisemmin juuri aurinkopaneelien toimenpidelupia myönnetty.

Rantasalmelaisen Artti Teurin katto on täynnä aurinkopaneeleita.

Artti Teurin kotipihassa on viitisenkymmentä aurinkopaneelia ja tuulimylly tulossa: ”Kesäisin olen lähes täysin sähköomavarainen”

Rantasalmelainen Artti Teuri hankki ensimmäiset aurinkopaneelit seitsemän vuotta sitten, ja nyt niitä on lähes viisikymmentä.

Solarvoima Oy:n asentaja Joni Särkinen kantaa aurinkopaneeleja omakotitalon katolle.

Kokkola höllentää osin aurinkopaneelien asentamista koskevaa lupaohjeistusta

Tietyissä tapauksissa ei tarvita enää toimenpidelupaa tai ilmoitusta. Kaupunki määritti arvokkaat alueet, joilla se vaatii edelleen aurinkopaneelien asentajalta toimenpide- tai rakennusluvan.

Kalastaja Ari Sorvari venetalaksen luona.

Aurinkosähköstä innostuneet haluavat järeitä voimaloita, verkkoyhtiöt suosittelevat pienitehoisia – kalastaja tyytyi puolta pienempään tehoon

Laki sanoo, että verkonhaltijan tulee vahvistaa verkkoa sähkön pientuottajan tehotarpeita vastaavaksi. Moni sähköyhtiö suosittelee silti ratkaisuja, joissa verkkoa ei tarvitsisi parantaa.

Espanjalaiskylä pyrkii energiaomavaraisuuteen aurinkoenergian avulla

Piskuinen espanjalaiskylä aikoo täydelliseen energiaomavaraisuuteen aurinkopaneelien avulla

Noin 400 asukkaan Ballesteros de Calatrava keskisessä Espanjassa kamppailee energiapulaa ja ilmastonmuutosta vastaan omalla tavallaan.

Aurinkopaneeleja.

“Kesäaikana Lappi päihittää Milanonkin” – aurinkosähkö tekee tuloaan voimalla, asiantuntijan mukaan sen näkymät ovat hurjat

Aurinkoenergian matka kesämökkien katoilta teollisiin voimaloihin on ollut Suomessa pitkä, mutta uusi vaihe näyttää nyt alkaneen. Voimaloita on tulossa muun muassa tuulivoimapuistojen yhteyteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle