Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaatimaton kertomus ulkoa sisälle tulosta

Muudan nostalgis-tyypillinen talvi-iltahetki kouluikäisenä.

Taito Pohjois-Karjala lopettaa Tohmajärven taitokeskuksen

Joensuun taitokorttelin, ja Ilomantsin ja Lieksan taitokeskusten toiminnat jatkuvat.

Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

Niina Hiltunen haluaa innoittaa muita kokeilemaan luovaa kudontaa

Älä anna lankojen sitoa itseäsi vaan tunne luomisen iloa

Rautakauden mahtiemännät koreilivat vaatteilla – käsityömestari ratkoo pukuihin liittyviä mysteereitä, joista yksi on ylitse muiden

Mervi Pasanen tekee toisen työpäivän kotona käsitöiden parissa. Muinaispuvut vievät aikaa, mutta palkitsevat tekijänsä.

Tuttu mutta moderni perinnetekstiili on taas suomalaisten suosikki: "Ryijy tuo mieleen mummolan seinät"

Nostalgisesta ryijystä on taas tullut suosittu sisustustekstiili. Ryijyn voi tehdä itse myös ilman kangaspuita, sillä yhä useampi ryijy ommellaan nykyään neulalla ja langalla.

Kun mattopuut paukahtavat, huolet unohtuvat – kutomalla puretaan lapsen kuolema, surut ja välillä puhutaan seksistäkin

Tornion käsityötupalaiset ovat toistensa tukena vaikeuksissa, mutta kangaspuiden kolkkeessa hersyy helposti myös nauru.

Kutoisitko mattoa kansallismaisemassa? Käsityöyhdistys aikoo viedä kangaspuut Kolin huipulle

Taito Pohjois-Karjala haluaa kannustaa ihmisiä yhdistämään kaksi hyvinvoinnin lähdettä eli käsityöt ja luonnon.

Nostalgiaa, ekotekoja ja kädentaidon vaalimista — "Kutominen on aivolepoa", tuumaa nuori sukupolvi kangaspuilla

Nostalgianhakuinen nuori sukupolvi palaa kangaspuiden äärelle ja kutoo kädenkäänteessä pyyhkeitä ja shaaleja.

Nuorten saamenkäsityön taitajien luomukset neljästä maasta kootaan yhteiseen näyttelyyn – Inarilaisen Anniina Turusen silkkihuivi sisältää poliittisen viestin: ”Me olemme yhä tässä”

Kymmenen nuorta käsityöläistä pohtii Norjan Kaivuonossa avattavassa näyttelyssä saamen käsityön, duodjin, asemaa nyky-yhteiskunnassa.

Amerikkalaiset ihastuivat suomalaisiin kangaspuihin – "Katso nyt näitäkin, ne ovat kuin talo!"

Peder Johansen ja Curtis Mahon ovat innokkaita maton kutojia. Nancy Johansenin mielestä maailman parhaat kangaspuut ovat juuri Suomessa.

Räsymattotrendi voi nostaa kankeat kangaspuut vielä uuteen suosioon

Virkkaaminen, huovuttaminen ja kutominen ovat olleet viime vuosien käsityötrendejä. Mutta löytyykö kankeista kangaspuista vielä potentiaalia uuteen suosioon? Löytyy kyllä, arvelee Taitokeskus Ouran käsityöopettaja Raija Nikkola.

Lasten käsityöleireillä olisi tilaa pojillekin

Taito Pohjois-Karjala järjestää Joensuun Taitokorttelissa kouluikäisille käsityöleirejä. Arkiviikon mittaisilla leireillä lapset kokeilevat monipuolisesti erilaisia käsityön muotoja. Kaikki tämänhetkiset osallistujat ovat tyttöjä.

Trendikkäät ruotsalaiset tekevät jo vauvoille kantoliinoja – kangaspuut saattavat olla seuraava ilmiö myös meillä

Perinteinen käsityöharrastus on nousemassa nyt nuortenkin suosioon. Kangaspuilla kudotaan muutakin kuin mattoja, muun muassa huiveja ja liinoja, ja ruotsalaisäitien uusin trendi on vauvojen kantoliinojen kutominen.

Ystävä on tärkeä – "Ystävyys on sitä, että puhuu kiltisti eikä kiusaa"

Toholammin toimintakeskuksessa riittää vilskettä. Toimintakeskus tarjoaa aikuisille kehitysvammaisille, sekä mielenterveyskuntoutujille työ- ja päivätoimintaa. Paikassa on aina aikaa ja tilaa ystäville ja ystävyydelle.

Ryijy päätyy nuoren seinälle usein lahjana – moderni seinävaate on pieni ja värikäs

Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia ryijyistä. Usein arvotekstiili saadaan lahjoituksena omilta vanhemmilta. Nuoret suosivat aiheeltaan moderneja ja entistä pienempiä ryijyjä.

Tuunaripaja ei ole mitään tempputyöllistämistä

Tuunaripajalla tehdään ihan oikeita töitä ja oikeita tuotteita. Työllisyyshankkeen poikimalla pajalla pitkäaikaistyöttömät löytävät piileviä taitojaan ja oppivat uusia.

Löytyykö vielä talkoohenkeä?

Osallistu keskusteluun! Oulu Radion lähetysikkunassa on keskiviikkona sanailtu talkoohengestä - tai sen puutteesta. Kirjoita tähän omista kokemuksistasi - milloin viimeksi osallistuit tai yritit järjestää talkoita? Mikä estää tai hidastaa talkoilua?

Sananen – Kadonneet miehet

Kautta aikain miehet ovat kadonneet. Huoli on vaihtunut nopeasti helpotukseksi. Sitten he ovat palanneet, muina miehinä.

Mattoja kutova mies kummastuttaa – maanviljelijä vaihtoi traktorin kangaspuihin

Mattoja kutova mies voi herättää ennakkoluuloja. Tämän on saanut kokea Martti Ylitalo, joka halusi eläkkeelläkin jatkaa käsillä tekemistä. Parhaimpana vuotenaan entinen maanviljelijä on kutonut 150 metriä mattoja.

Lasten mielestä kirjastossa parasta on pelaaminen

Espoon asukaskyselyssä lukeminen jäi kakkossijalle, kolmanneksi tuli oleilu. Jos lapset saisivat päättää, kirjastossa olisi leikkipaikka, lattiatyynyjä eikä siellä kiusattaisi ketään.

Wetterhoffin talossa luovuus kukoistaa – remontoidut tilat liki täynnä yrittäjiä

Perinteikäs Wetterhoffin talo Hämeenlinnan kantakaupungissa on kokenut mittavan remontin, joka on nyt viittä vaille valmis. Talosta on sukeutunut luovien alojen yrittäjien tyyssija, talon Fredrikan ajan henkeä ja perinteitä kunnioittaen.

120 metriä pitkä räsymatto levitetään kadulle Jyväskylässä

Kangaspuiden sijaan räsymattoa kudotaan Väinönkadulle maaliteloilla. Katutaiteen tavoite on yksinkertainen: tuottaa iloa.

Väistyvä toiminnanjohtaja: Käsityö ei ole mitään reppanoiden hommaa

Taito Pohjois-Karjala valmistautuu vahdin vaihtoon. Petra Karjalainen jättää tehtävänsä toiminnanjohtajana toukokuun lopussa. Saappaisiin astuu Tuija Tekin, joka on aiemmin toiminut yhdistyksessä kehittämispäällikkönä. Hänen suunnitelmissaan on jatkaa Karjalaisen viitoittamalla tiellä – tavoitteena on tehdä kudonnasta megatrendi.

Sveitsi hävisi rauhalliselle Muoniolle

Lapin maisemat ja pohjoisen rauhallisuus vaikuttivat sveitsiläisiin Agnes Bissigiin ja Thomas Achermanniin niin, että satunnaisten käyntien jälkeen he asettuivat asumaan Muonioon - kumpikin tahoilleen. Agnes kertoo käyneensä Muoniossa jo useana vuonna ennenkuin päätti sinne jäädä. Myös Thomakselle oli selvää, että Muonio on hänen paikkansa. Siis: Sveitsi hävisi Muoniolle.

Lasten kesäiset käsityöpajat käynnistyvät jälleen Porissa

Miltä kuulostaisi "förskottijuhannus" vihtoja tehden ja pannukakkua ja kahvia nauttien? Entä keppihevostyöpaja tai vaikka kangaspuilla kutominen? Kulttuuritalo Toivon pihapiirissä touhutaan tänäkin kesänä lasten kanssa käsityöpajojen merkeissä.

Sajoksen käsityöpajat vievät matkailijan saamelaiskulttuurin ytimeen

Matkailija voi tänä kesänä tehdä itse Sajoksessa tina- tai helmirannerenkaan, poronsarvikaulanauhan, tiuhtanauhan, kangaspuilla kudotun kaulahuivin ja poronahkaisen pussukan eli sisnapussin sekä erilaisia poronluu- ja -sarvitöitä. Ideana on, että asiakas osallistuu itse kulttuurielämyksen tuottamiseen, Sajoksesta kerrotaan.

Pekka vaihtoi bitit pitsiin

Pitsiä oppii nypläämään, jos osaa laskea neljään, sanoo jyväskyläläinen tietoliikenneinsinööri Pekka Oksanen. Äiti opetti Oksasen virkkaamaan ja mies jäi käsityökoukkuun.

Himmelin teko on millin tarkkaa työtä

Ei väkisin vääntämällä, vaan pehmein käsin, neuvoo himmeleitä ikänsä tehnyt Pirkko Hakala. Jopa vääränlainen lanka voi koitua himmelin kohtaloksi.

Karjalainen villapeitto lämmitti evakkomatkaa

Lahtelaisen Leea Kekin juuret ovat syvällä Karjalassa. Evakkorekeen pelastettiin suvulle tärkeät kapiot ja liinat.

Kankurin Ilo valmistautuu muuttoon

Käsityökeskus Kankurin Ilon pitkä taival Lahdessa Launeella päättyy. Uusiin tiloihin Ruolan ostoskeskukseen muutetaan toiveikkaina pakon edessä, pois rakennustyömaan alta.

Lautanauha vaatii toisten kissojen seuraa

Käsityöharrastajat kokoontuvat koko viikonlopuksi yhdessä Lahteen hotelliin. Toinen toistaan opastaen syntyy käsitöitä niin ikivanhoilla kuin moderneillakin tyyleillä.

Pohjoiskarjalaista käsityötä brändätään maailmalle

Pohjoiskarjalainen käsityö ei enää ole vain pientä puuhastelua tuvan hämärässä kangaspuiden ääressä. Sitä aletaan viedä brändituotteena maailmalle. Yhtenä työkaluna käyttöön otetaan yhteisöpalvelu Facebook.

Ilo on kankurin paikka

Kekseliäs tekijä kutoo maton kahvipusseista, videonauhoista tai mistä tahansa, mitä mieleen tulee. Matot, saalit ja seinävaatteet tarjoavat haastetta kokeneellekin käsityöläiselle. Vaikka kangaspuilla kutominen näyttää haastavalta, sitä ei tarvitse pelätä, vakuuttavat taiturit.

Räsy nousee lattialta rintapieleen

Suomalaisissa kodeissa on aina osattu hyödyntää jo aikansa eläneet tekstiilit. Räsymatto on yksi perinteisimmistä tavaroista, jossa käyttökelvottomasta on tehty uutta ja kelvollista. Räsyt ovat muotia edelleen - nyt niistä syntyy mattojen lisäksi vaikka koruja.

Suomalainen käsityöperinne säilyy tekemällä

Suomalaisen käsityön erityispiirteet - yksinkertaisuus ja kestävyys - houkuttelevat kuluttajia edelleen. Perinnekäsitöiden merkitystä korostava Elina Seppänen Oulun Taito Shop Maakarista kertoo suomalaiselle käsityörintamalle kuuluvan hyvää.

Taidetekstiililit marssivat ulos Kuopiossa

Oudoissa paikoissa esillä olevat tekstiilit ovat kummastuttaneet kuopiolaisten päivää tiistaista alkaen. Kyseessä on Kuopion Muotoiluakatemian tempaus, jossa opiskelivat vapauttavat taidetekstiilejä arkipäivän ympäristöihin.

Varautuminen varmistaa hyvän olon eläkepäiviksi

Eläkkeelle siirtyjän kannattaa varautua isoon elämänmuutokseen etukäteen. Päivään tulee yhtäkkia 8 tuntia lisää aikaa. Aukon täyttäminen voi hätäännyttää, jos mitään ei ole mietittynä työn korvaajaksi.

Kouvolalaiset sukkuloivat kangaspuilla yhteisen maton

Mattoa saa käydä kutomassa kuka tahansa kouvolalainen. Halutessaan kudontahaasteen voi heittää seuraavalle.

Räsymatto kelpaa muuallekin kuin mökille

Perinteisten räsymattojen kohtalona oli pitkään päätyä kesämökkien lattioille. Niistä tuli kotoisasti mummola mieleen, mutta uusiin kaupunkiasuntoihin niitä ei oikein huolittu. Tilanne on nyt kuitenkin muuttumassa. Räsymatto on suorastaan muotia.

Dentists’ Shortage Looms

Finland is suffering from a shortage of dentists, and the situation is expected to get worse in the coming years as increasing numbers of dentists retire. In public health care, the legal guarantee of timely treatment is not being carried out; currently more than 5,000 patients are in treatment queues.

Lapin kylien poikamiehet ovat touhukkaita auttajia

Tuore tutkimus luo uudenlaista kuvaa lappilaisesta peräkamarinpojasta. Kylien poikamiehet ovat toimeliaita, puheliaita, empaattisia ja kotikylässään viihtyviä miehiä.

Kunnianhimoiset käsityöt esillä Pikisaaressa

Oulun seudun ammattiopiston ompelijoiden ja artesaanien näyttely avattiin tiistaina Pikisaaressa ja kaupunginkirjastossa. Pikisaaressa on esillä valmistuvien opinnäytetöitä ja kirjastossa opinnäytteiden lisäksi harjoitustöitä korualan opiskelijoilta.

Vuoden VVO-talo palkinto ensimmäistä kertaa Porvooseen

Porvoon Gammelbackassa sijaitsevan Viertotie 2:n kerhohuoneessa juhlitaan ja tavataan naapureita. Piha on aina kesäisin täydessä loistossa kukkineen ja istutuksineen.

Tarinat kulkevat kuteiden lomassa

Laitilan käsityökeskuksessa mattoihin kudotaan muistoja menneiltä ajoilta. Matot kertovat omia tarinoitaan edesmenneistä rakkaista nuoruusvuosien muotiin. Tarinamatot-hankkeesta käynnistynyt mattonäyttely kokoaa seitsemäntoista maton ja matontekijän kertomukset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle