Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Kun nostat katseesi sosiaalisen median luomasta tunneriippuvuudesta huomaat, ettei maailma olekaan täynnä vihaa

Koneet ovat jo ottaneet vallan ja sosiaalisen median algoritmit hallitsevat meitä voimakkaiden tunteiden avulla, pohtii Saarikivi.

Szymon Marciniak.

Mestarien liigan finaalin erotuomari sai pitää paikkansa – pahoitteli osallistumistaan äärioikeistopoliitikon tilaisuuteen: ”Olin tietämätön”

Puolalaiserotuomari Szymon Marciniak saa pitää paikkansa jalkapallon miesten Mestarien liigan loppuottelun erotuomarina. Finaalissa 10.6. Istanbulissa kohtaavat Manchester City ja Inter Milan.

Suuri joukko mielenosoittajia pitelee kylttejä, joissa muun muassa vaaditaan Lontoon poliisin hajottamista.

Jatkuvat skandaalit syövät Britannian poliisin mainetta – poliisipäällikkö: rasismi ja naisviha on rakenteellista

Selvitykset paljastavat poliisien joukossa olevan paljon rasismia, homofobiaa ja naisvihaa. Naispoliisien mukaan “poikakerho” rankaisee väärinkäytöksistä valittavia.

Jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara poseeraa urheilukentällä kameralle.

Jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara kritisoi Jääkiekkoliiton toimintaa rasismitapauksessa

Suomen urheiluliitto julkaisi rasisminvastaisen kannanoton, jonka on allekirjoittanut myös Mohammad Al-Emara. Kannanotossa vaaditaan suomalaiselta urheiluyhteisöltä vastuunkantoa rasisminvastaisessa työssä.

Vinicius Junior.

Tapahtuiko jalkapallon huippuottelussa viharikos? Pelaajalegenda ärähti: ”Ainoa ammatti, jossa loukkaukset hyväksytään”

Real Madridin brasilialaishyökkääjä Vinicius Junior joutui sunnuntain ottelussa rasististen hyökkäysten kohteeksi. Espanjan jalkapalloliiton pomo sanoi, että maalla on ongelma rasismin kanssa.

Vinicius Junior suuttui rasistisista huudoista ja poltti lopulta päreensä Valenciassa.

Real Madridin tähti Vinicius Junior joutui taas katsojien silmätikuksi, päävalmentaja vaati pelin keskeyttämistä – ”La Liga kuuluu rasisteille”

Real Madridin jalkapallotähti Vinicius Junior on joutunut toistuvien rasististen solvausten kohteeksi Espanjan liigakentillä.

Tumman jään pinnassa kiekkoilijan varjo.

Kommentti: Jääkiekon MM-kisojen varjossa tapahtuu jotain niin irvokasta, että sitä on vaikea uskoa todeksi

Jääkiekkoliitto ei nöyrtynyt pyytämään anteeksi lapselta, joka kertoi joutuneensa rasististen solvausten kohteeksi. Se on jotain aivan käsittämätöntä, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekkohanska ja -maila.

Ylen tiedot: Jääkiekkoliitto ei suostunut anteeksipyyntöön – hylkäsi sovintoesityksen epäillyissä rasismitapauksissa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu esitti, että Jääkiekkoliiton olisi pyydettävä anteeksi, korjattava käytäntöjä ja maksettava korvauksia syrjinnästä junioripelaajalle ja kielletyistä vastatoimista juniorivalmentajalle.

Nainen seisoo värikkään ruudullisen seinän edessä.

“Kansanmurhaa ja kolonialistista väkivaltaa” – Kuningas Charles on osa rasistista systeemiä, sanoo Paris Williams, 24

Mustat britit kohtaavat arjessaan jatkuvaa rasismia. Syy on kuninkaallisissa, sanoo Paris Williams.

Harry Belafonte puolilähikuvassa.

Harry Belafonte ja mustan Amerikan pitkä marssi

Laulaja ja näyttelijä Harry Belafonte (1927–2023) istui Maarit Tastulan haastatteluun 1998. Miehen viihdesaavutukset jäivät tällä kertaa sivuseikoiksi, sillä nyt puhuttiin ihmisoikeuksista, rotuerottelusta sekä Martin Luther Kingistä.

Being black -näyttely Helsingin kaupunginmuseossa.

Afrosuomalaiset kokevat rasismia ja syrjintää, eikä uusi näyttely peittele asiaa

Being Black -näyttelyn valokuvat kertovat afrosuomalaisille merkityksellisistä hetkistä, ihmisistä ja paikoista. Kyseessä on toistaiseksi laajin Helsingin afrosuomalaisuuteen liittyvä näyttelykokonaisuus.

Jarkko Tontti asettaa Harry Potter -lautapelistä palasta paikalleen.

Vihapuhe-nimittely on yritys tappaa punavihreään eliittiin kohdistettu kritiikki, sanoo kirjailija Jarkko Tontti

Kulttuurivieras Jarkko Tontti väittää, että kirjallisuuden lisääntynyt moninaisuus on illuusio. Hänen mukaansa myös vihapuheen vaarallisuutta paisutellaan. Runokokoelmia ja romaaneja julkaissut kulttuuripiirien vastarannan kiiski suree sananvapauden tilaa.

Sinumusta liikkeen vaalimainos.

Sinimustan liikkeen puheenjohtaja sai syytteen juutalaisvastaisesta tviitistä – kertoo olevansa antisemitistinen henkilö

Myös puolueen toisen jäsenen juutalaisvastainen tviitti on poliisilla esiselvityksessä. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja pitää häiritsevänä, että Suomeen on sallittu rekisteröidä sinimustan liikkeen kaltainen puolue.

Mies hyppää ilmaan keskellä ajorataa.

Chico Muyalle, 31, suututaan toistuvasti, kun hän vastaa kysymykseen: Oletko kokenut rasismia Suomessa?

Kun Chico Muya, 31, muutti Helsinkiin, hän kammosi kaikkea ihmisistä rakennuksiin. Erityisesti häntä hämmensi suomalainen keskustelukulttuuri.

Två poliser går i London. Deras ryggar är mot kameran.

Laaja selvitys Lontoon poliisin toiminnasta on karua luettavaa – rasismi, homofobia ja naisviha kukoistavat

Selvitys on laajin kymmeniin vuosiin. Sen tulosten tultua julki viranomaiset ovat uhanneet tarvittaessa lopettaa poliisin toiminnan nykymuodossaan. Lontoon poliisin johtaja pyytää anteeksi.

Ishockeyspelaren Don Lindgren sitter i ett gym.

"Saan aika usein kuulla n-sanan" – kun Don Lindgren kertoi rasismista suomalaisessa jääkiekossa, joukkuekaverit luulivat hänen vitsailevan

Mitä tapahtuu suomalaisen jääkiekon kulisseissa? Paljonkin, jos Don Lindgreniä on uskominen. Hän on kokenut rasismia useaan otteeseen – aasialainen tausta ja ruotsin puhuminen menivät vastustajien ihon alle.

Sean Connery som James Bond håller i en pistol.

Kirjallisia teoksia sensuroidaan taas urakalla – tutkijan mielestä rasismikohuilla ja moraalisella sensuurilla pyritään tekemään myös bisnestä

Roald Dahlin ja James Bondin ohella myös Don Rosan sarjakuvia on pidetty liian arveluttavina lukijoille.

Ihmiset tekevät ostoksia Southallin kaupoissa.

Yle Lontoon Pikku-Intiassa – tätä mieltä ihmiset ovat ensimmäisestä aasialaistaustaisesta pääministeristä Rishi Sunakista

Brittihallituksessa on maahanmuuttajien lapsia, joiden säätämät syrjivät lait olisivat voineet estää heidän omien vanhempiensa maahantulon, sanoo tutkija.

Kaksi näyttökuvaa Tiktok-sovelluksesta. Toisessa kuvassa vartija, jonka naama blurrattu ja teksti "näytän ihan kanttihousulta". Toisessa mies, jonka kasvot blurrattu ja teksti "julkinen anteeksipyyntö".

Vartijapomo vitsaili Tiktokissa varastelevansa kuin romani – romaniyhteisö järkyttyi ja pelkää, että asenne leviää

Toimitusjohtaja on sittemmin poistanut videon ja myös julkaissut pahoitteluvideon Tiktok-tilillään.

Äärioikeistolainen Nick Fuentes ja dokumentaristi Louis Theroux.

Amerikka ensin -kiihkoilijoiden mukaan käynnissä on "valkoisten kansanmurha” – tällainen on yhteisö, jonka ideologiaan kuuluvat rasismi ja naisviha

Yhdysvaltalaisen äärioikeiston keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa ironiset meemit, salaliittoteoriat ja raiskausuhkaukset. Louis Theroux’n dokumentti näyttää miten äärioikeisto radikalisoi nuorta yleisöään.

Jääkiekkomaila ja kiekko jäässä yleiskuvassa.

Rasismiin puuttunutta juniorivalmentajaa rangaistiin – seura valitti urheilun oikeusturvalautakuntaan, kun Jääkiekkoliitto ei pyörtänyt päätöstään

Lahtelaisseura Junior-Pelicans ry valitti joulun alla urheilun oikeusturvalautakuntaan valmentajansa saamasta toimitsijakiellosta sekä seuralle määrätystä tuhannen euron sakosta.

Helsingin nuorisoneuvoston hallituksen jäsen Aisha Mahmood

Aisha asetti kotitalouden tunnilla aterimet väärin ja opettaja raivostui – ulkomaalaistaustaisia koulukiusataan tuplasti muihin verrattuna

Erityisesti ensimmäisen polven maahanmuuttajanuoret joutuvat koulukiusatuksi suomalaistaustaisia enemmän. Pääkaupunkiseudun nuoret kertovat, miten kiusaaminen tapahtuu.

Kiasma, nykytaiteen museo

Suomalaistaiteilijoiden Kiasma-boikotin taustalla kansainvälinen liike, joka vastustaa Israelin toimia palestiinalaisalueilla

Taidemaailmaan on käynnistetty palestiinalaisvetoisia kampanjoita, joiden päämääränä on tehdä näkyväksi Israelin mahdollinen taidepesu. Saksassa ja Yhdysvalloissa liikkeitä on syytetty antisemitismista.

Rosa-Máren Juuso, Linda Tammela

Aikuisilla heräsi huoli saamelaisnuorista – vihapuhe tulee jo Rosa-Máren Juuson uniinkin

Arkkipiispakin on jo vedonnut ihmisiin, jotta saamelaisiin kohdistuva vihapuhe saataisiin aisoihin.

Vasemmalla kaaresuvantolainen nuori Rosa-Máren Magga ja keskellä kuva saamenlipuista. Oikealla kuvassa toimittaja Linda Tammela. Keskellä teksti saameksi, jossa kerrotaan, että aikuisilla heräsi huoli saamelaisnuorista, koska he kokevat nettirasismia.

Vaššiságat ja rasisma sámeáššiin jávohuhttá nuoraid – gárasavvonlaš Rosa-Máren Juuso: "Gal mun balan"

Gárasavvonlaš Rosa-Máren Juuso oaivvilda, ahte ii duostta ságastallat sámeáššiin, go ballá reakšuvnnaid. Máŋggat rávesolbmot leatge buktán ovdan fuola das, go sámenuorat vásihit vaššiságaid.

Nuoria nuorisotalon sohvalla. Kastanja Rissanen, Ehan Wadud, Orlana Kauppinen, Jessica Göös ja Tytti Ehrsten.

7 000 nuorelta kysyttiin, mistä he unelmoivat – tekoälyn analysoimat vastaukset yllättivät nuorisotyöntekijät

Yli 7 000 helsinkiläistä nuorta vastasi kyselyyn, jossa he kertoivat myös unelmistaan. Eniten unelmia liittyi arvosanoihin ja koulumenestykseen, mitä voi pitää yllätyksenä.

Useat saamelaiset ovat saaneet rasistisia viestejä somessa.

Saamelaisiin kohdistuva vihapuhe räjähti somessa – kirjoitusten sisältö on usein väkivaltaista

Useat saamelaiset ovat joutuneet solvausten ja väkivallalla uhkailun kohteeksi otettuaan netissä kantaa saamelaiskäräjälakikeskusteluihin. "Vähemmistöä on aina helppo haukkua", toteaa yliopistonlehtori Tapio Nykänen Lapin yliopistosta.

Useat saamelaiset ovat joutuneet rasistisen solvauksen kohteeksi somessa.

Vaššiságat sámiid vuostá buollájedje sosiála medias – čállosiin lea dávjá veahkaválddálaš sisdoallu

Máŋggat sápmelaččat leat váldán almmolaččat beali sámediggeláhkii ja searvan ságastallamii lága birra. Go unnitlohkui gullevaš buktá iežas oainnu ovdan, gártá son dávdjá lohkat juobe veahkaválddálaš uhkádusaid.

Aracelis Correa kuvassa vasemmalla ja Téri Zambrano oikealla poseeraavat kameralle kirjastosalissa. Aracelis nojaa käsivarttaan kuljetusvaunuissa oleviin kirjoihin. Taustalla näkyy kirjahyllyjä.

Téri Zambrano lukee työkseen, vaikka se on ollut hänelle vaikeaa lapsesta saakka: ”Olisipa joku kertonut, että on ok olla myös hidas lukija”

Téri Zambrano perusti ystävänsä Aracelis Correan kanssa POC-lukupiirin, joka kannustaa nuoria lukuharrastuksen pariin. Lukupiirin tavoitteena on vinkata ruskeiden ja mustien kirjailijoiden teoksia, joissa käsitellään muitakin teemoja kuin rasismia.

 Ylen kolumnisti Adina Nivukoski henkilökuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Kaikki isästäni

Päällisin puolin olemme isäni kanssa yhteiskunnallisen keskustelun eri puolilla. Isä on etuoikeutettu, valkoinen heteromies – minä vähemmistöön kuuluva rodullistettu, nuori nainen. Totuus meistä kahdesta on ihan toisenlainen.

Kyltti, jossa lukee Varsinais-Suomen käräjäoikeus ja Turun hallinto-oikeus.

Turun Aurajokirannassa sivullista puukottanut mies tuomittiin neljän vuoden vankeuteen – hakaristilippu ja PVL:n materiaali eivät riittäneet todisteiksi rasistisesta motiivista

Oikeuden mukaan uhri olisi kuollut ilman nopeaa hoitoa. Syyttäjä vaati oikeutta koventamaan rangaistusta rasistisen motiivin takia.

Hattupäinen katukauppias työntää appelsiineja kaupan ostoskärryssä köyhän asuinalueen kadulla Etelä-Afrikassa

Maahanmuuttajat joutuvat syntipukeiksi, kun Etelä-Afrikan työttömyys pahenee – “Jos on täällä ilman oleskelulupaa, on rikollinen”

Heikkenevä taloustilanne on nostattanut Etelä-Afrikassa maahanmuuttovastaisen aallon. Miljoonat naapurimaista tulleet elävät pelossa, kun valtaväestö syyttää heitä työttömyydestä, köyhyydestä ja rikollisuudesta.

Anni Vuohijoki Tampereen G-Livelabillä Perjantai lähetyksessä Tasa-arvoton urheilu

Vaikka Anni Vuohijoen häirintäsyyte kumottiin, häpeä siitä elää yhä: "Minua pelotti mennä yksin salille tai kohdata omia pelaajia"

EM-mitalisti Anni Vuohijoki maksaa edelleen henkistä velkaa seksuaalisen häirinnän syytöksistä. Vuohijoki elää yhä epätietoisuudessa kenen rajat hän ylitti ja miten, mutta haluaa pyytää anteeksi.

Näyttelijäopiskelija Leo Ikhilor.

Näyttelijäliiton kysely kertoo syrjinnästä ja rasismista – alan opiskelijaa se ei yllätä: ”Huomaan, että esitän stereotypioita aina välillä”

Vähemmistöihin kuuluvat näyttelijät kertoivat vaikeuksista hakeutua alalle ja toimia näyttelijän ammatissa. Rasismia ja syrjintää ei edelleenkään tunnisteta eikä siihen puututa.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Tarina hiuksistani alkoi purkautua lapsuuteni kylpyhuoneesta

Hiuksiin liittyy paljon kulttuurisia normeja: kauniit hiukset ovat suorat ja naisen hiukset pitkät. Yllätyin, miten paljon asiaa minulla oli hiuksista, kertoo Rask.

Stadin Derby: HJK - HIFK

Honka syyttää HJK-faneja rasistisesta huutelusta – kannattajat vahvasti eri mieltä, HJK ei kommentoi

Honka–HJK-ottelun tapahtumat etenevät Veikkausliigan kurinpidon käsittelyyn. HJK:n kannattajat myöntävät karskin kielenkäytön, mutta kiistävät rasistiset huutelut.

Tunteet kuumenivat Montenegron ja Huuhkajien ottelun jälkeen

Uefan tutkinta Glen Kamaraan kohdistuneesta rasistisesta käytöksestä on päättynyt – Casagrande: "Kamara ei halua tehdä tästä sen isompaa numeroa"

Palloliiton pääsihteerin mukaan otteludelegaatin raportissa ei ole mitään sellaista, joka antaisi aihetta jatkotutkintaan.

Montenegron pelaajat protestoivat erotuomarille ottelussa Suomea vastaan 26.9.2022.

Montenegron media surkutteli punaista korttia ja nosti esiin Glen Kamaraan kohdistuneen provosoinnin: "Tappio ei ole ainoa ongelma"

Suomi nappasi Kansojen liigassa lohkon kakkospaikan Montenegrolta. Ottelu pelattiin erittäin vaikeissa olosuhteissa rankkasateen takia. Montenegron toppari ja päävalmentaja saivat kuumassa pelissä punaisen kortin.

Tunteet kuumenivat Montenegron ja Huuhkajien ottelun jälkeen

Rasismiepäily Huuhkajien ottelussa: Uefa tutkii Glen Kamaraan kohdistunutta rasistista käytöstä

Huuhkajien ja Montenegron välinen Kansojen liigan ottelu sai ikävän käänteen. Euroopan jalkapalloliitto tutkii Glen Kamaraan kohdistunutta rasistista käytöstä.

Kiinalaiseen perinneasuun pukeutunut mies (näyttelijä Boris Karloff) pitelee valtavaa miekkaa; häntä katsoo huolestuneen näköisenä eurooppalainen mies, jonka kainalossa on kiinalainen nainen. Kuva elokuvasta Fu Manchun naamio.

Fu Manchun naamio kiellettiin 1930-luvun Suomessa kokonaan – rasistisia kliseitä henkivä seikkailuelokuva oli näyttelijä Boris Karloffin bravuuri

Kino Klassikko esittää kulttielokuvan, jossa taistellaan valkoisen rodun tulevaisuudesta "keltaista vaaraa" vastaan. Vanhentuneessa filmissä on hyvätkin puolensa roolisuoritusten ja visuaalisten arvojen ansiosta.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Fantasiassa ovat totta vain menneeseen jämähtäneet arvot

Fantasiaklassikoiden televisioversioita on päivitetty, niissä esiintyy nyt enemmän naisia ja ei-valkoisia hahmoja. Vastassa on kuitenkin vihaisten kriitikoiden armeija, jolle muutos on liikaa.

Oikeuden nimikointilaattoja pöydällä.

Poliisi pysäytti räppäri Mustan Barbaarin äidin ja siskon katuprostituutiovalvonnassa – KHO:n mukaan kyse etnisestä profiloinnista

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että päätöksen myötä poliisin on muutettava toimintatapojaan.

Sotilas kädessään rynnäkkökivääri.

Rasistisesti käyttäytynyt ja Hitleriä ihaillut alikersantti uhkasi tappaa varusmiehen – oikeus tuomitsi sakkoja

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut alikersanttina varusmiespalvelusta suorittaneen 22-vuotiaan miehen esimiesaseman väärinkäytöstä, palvelurikoksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Jos törmäät jatkuvasti epätodellisiin tilanteisiin, vika saattaa hyvinkin olla muissa

Epätodelliset kokemukset ovat arkipäivää marginalisoiduille ihmisille – muut eivät huomaa mitään. Jos ihmisen ympäristö vastaa hänen maailmankuvaansa, jotain jää yleensä näkemättä, kirjoittaa Iduozee.

Antonio Teca Black lives Matter -mielenilmauksessa

SDP:n valtuutettu Antonio Teca järkyttyi, kun keskustelu Vaasan valtuustossa yltyi maanantaina rasistiseksi: "Ikinä ei ole ollut noin kamalaa oloa"

Keskustelu syrjimättömyydestä karkasi Vaasan valtuustossa maahanmuuton kritisoimiseksi. Perussuomalaisten valtuutettu suomi maahanmuuttopolitiikkaa, joka sallii maahantulon "huonommista kulttuureista".

Orbán puhujapöntössä, taustalla Unkarin lippu.

Unkarin Orbán erotteli rotuja sekoittavan Euroopan ja etnisesti eurooppalaisen Euroopan – lähiliittolainen erosi ja juutalaisyhteisöt tuomitsivat puheen vaarallisena

Orbán tunnetaan maahanmuuttokriittisyydestään, mutta uutistoimisto AFP:n asiantuntijoiden mukaan hän on aiemmin välttänyt sanan "rotu" käyttämistä maahanmuuttokritiikissään.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa

Painonnostaja Sofia Rönkkö makaa mahallaan sängyllä ja hymyilee kameralle. Hänen pitkät mustat hiuksensa on letitetty kymmenille leteille.

Sofia Rönkkö, 22, sanoo kokeneensa rasismia Megan Thee Stallionin keikalla Ruisrockissa – festari selvittää järjestyksenvalvojan toimintaa

Artistin lavalle kutsuma Rönkkö sanoo, että järjestyksenvalvoja esti hänen tanssimaan pääsynsä tumman ihonvärin ja afron vuoksi. Samaan aikaan valkoihoisia katsojia autettiin lavalle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle