Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Francia Márquez väkijoukon keskellä.

Kolumbian uusi varapresidentti teki "sannamarinit" – afrokolumbialainen yksinhuoltaja on ympäristöaktivisti, joka haluaa pelastaa Amazonian

Suomessa duunareiden lapset menevät yliopistoon ja menestyvät, Kolumbiassa luokkanousuun tarvitaan 11 sukupolvea. Vastavalittu varapresidentti Francia Márquez on poikkeus.

Pyöräilijä peittää silmänsä kädellään. Hänen takanaan on seinä, jossa on rivissä kymmenen ihmisen kuvat ja nimet.

Kymmenen ihmistä ruokakaupassa tappaneelle syytteet viharikoksista Yhdysvalloissa

Miestä vastaan oli jo aiemmin nostettu syytte muun muassa maan sisäisestä terrorismista.

K-latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff latauspisteellä

Maanantai 6.6.2022 (radio)

Kunta-ala. Suomen venäjänkieliset. Sähköautojen latausasemat. Matkustus itärajalla. Sää.

Ruskeatukkainen nainen nojaa kaappiin.

Marina Lappalainen muistaa yhä nuorenparin ilkeän kommentin – iso enemmistö Suomen venäjänkielisistä kokee olevansa arvostettu osa yhteiskuntaa

Kolmannes Ylen kyselyyn vastanneista katsoo, että suomenvenäläisten kohtelu on huonontunut Ukrainan sodan alettua. Asiantuntija kertoo, kuinka Venäjä voisi käyttää syrjintäepäilyjä jarruttaakseen Suomen Nato-jäsenyysprosessia.

Vasa stads logo nere vid vattnet.

Vaasan monikulttuurisuusneuvostolta kannanotto rasismia vastaan – toivoo ettei ennakkoluuloille anneta valtaa

Monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Lotta Alhonnoro toteaa että kaikki voivat omalla toiminnalla vaikuttaa yhdenvertaisemman kaupungin kehittämiseen. Vanhemmilla on iso vastuu rasismin torjumisessa.

Colson Whitehead nojaa kullanväriseen verhoon.

Colson Whiteheadin kirjat kahmivat palkintoja, mutta hän ei usko niiden muuttavan maailmaa: “Ihmiset, joiden kannattaisi lukea kirjoja, eivät sitä tee”

Colson Whitehead on kirjoittanut julmuuksista mustia kohtaan, mutta hän ei epäröinyt tarttua kepeämpiin aiheisiin uusimmassa romaanissaan. "Voisin tehdä uran vaikka rakkausrunoilijana, jos olisin siinä hyvä", hän sanoo.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Suomalaiset eliitit elävät omassa amerikkalaisuuden kuplassaan eivätkä tunnista todellista kansainvälisyyttä keskuudessamme

Maahanmuuttotaustaiset nuoret eivät enimmäkseen ole rikollisia, mutta eivät myöskään huolipuheen tahdottomia uhreja, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Lähikuva näppäimistöllä kirjoittamisesta uhkaavassa sinisessä valossa.

APN podcast: When skin colour is a weapon in online debate

Online debate can seem infused with extreme opinions, but they can be the work of a small number of accounts.

Rikosuutisten kommentointi: maahammuuttaja-taustaiset ovat yliedustettuna verkon keskusteluissa.

"Varoittakaa lapsianne": Tampereella levisi pelottava huhu lastenraiskaajasta – kun totuus paljastui, keskustelu loppui kuin seinään

Pieni mutta erittäin aktiivinen ryhmä vaikuttaa siihen, millaisia rikosuutisia näet sosiaalisessa mediassa. Heitä kiinnostaa kuitenkin vain tietynlainen rikollisuus.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Katsojan tunteisiin vetoaminen ei voi olla tavoite vain itsensä vuoksi

Ajattelemme usein, että empatiaa lisäämällä voimme korjata yhteiskuntamme ongelmia. Tulemme samalla unohtaneeksi, että empatiaa voidaan käyttää myös ongelmallisissa yhteyksissä. Suomineidot-sarja on tästä hyvä esimerkki, kirjoittaa Iduozee. 

Lumihuippuisia vuoria tasangon ja punaisen kalliomuodostelman takana.

Yhdysvaltain kartalta siivotaan siirtomaavallan muistoja: sadat intiaaninaisia halventavat paikannimet pannaan roskakoriin

"Squaw" on eurooppalaisten maahanmuuttajien sanaväännös, jonka käytön lopettamista intiaaniaktivistit ovat vaatineet pitkään. Sanaa käytettiin jo 1600-luvulla loukkauksena alkuperäisväestön naisista.

 Ylen kolumnisti Adina Nivukoski henkilökuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Edistääkö someaktivismi aidosti ihmisoikeuksia vai ainoastaan meidän omaatuntoamme?

Onko some vain keino purkaa paineitaan ja puhista kuplassaan – vai voiko sillä edistää jopa ihmisoikeuksia? Voi, mutta varaudu epäonnistumaan monta kertaa, kirjoittaa Adina Nivukoski.

Yusuf Mohammed Mubarak ja Tawab Qaderzade kertovat, millaista arkipäivän rasismi on nyky-Suomessa. Yusuf Mohammed Mubarak on kuvassa vasemmalla ja katsoo kohti kameraa, Tawab Qaderzade on kuvassa oikealla ja näyttää mietteliäältä katsoessaan jotain sivusuunnassa näkyvää.

Kolmevuotiaana Suomeen saapunut Tawab Qaderzada ei koe vieläkään olevansa suomalainen: "On sesonkijuttu, olenko terroristi vai raiskari"

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta niittänyt mainetta myös EU:n rasistisimpana maana. Kaksi Suomessa vuosikymmeniä asunutta miestä kertoo, millaista tämän päivän rasismi on.

Jussie Smollett nostaa nyrkin ilmaan oikeussalissa, kun poliisi taluttaa häntä ulos.

Viharikoksen lavastamisesta syytetty näyttelijä Jussie Smollett tuomittiin vankeuteen – vapautettiin alle viikossa

Empire-sarjasta tuttu näyttelijä Jussie Smollett vapautettiin takuita vastaan tämän jättämän valituksen käsittelyn ajaksi.

Oriveden yhtenäiskoulun 8. luokan oppilas Samuel Pulkkinen koulun käytävällä

Samuel Pulkkinen on joutunut kuulemaan naureskelua ja pilkkaamista – ammattikoulujen yhteishanke etsii yhteistä toimintamallia kiusaamista vastaan

Reilu vuosi sitten perustettu hanke on joutunut miettimään esimerkiksi sitä, miten osapuolet saadaan riitatilanteessa keskustelemaan keskenään.

Kollaasi, jossa vasemmassa reunassa Petra Laiti, keskellä Maria Aikio ja oikeassa reunassa Anni Koivisto.

Diehtemeahttunvuohta láhčá saji rasismii – sápmelaččaid vásihan rasisma lea iežaslágan, go das lea sáhka ovdagáttuin ja ráhkaduslaš rasismmas

Sápmelaččaide čujuhuvvo ain garra vaššiságat. Dat soaitá váikkuhit dasa, duostágo olmmoš almmolašvuođas muitalit sápmelašvuođastis. Rasismma vuostásaš vahkus geahččalit ságastallagoahtit daid áššiid birra almmolaččat.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Hei, olen Shadia, ruskea ja suomalainen

Harmittomiltakin tuntuvat kysymykset voivat olla loukkaavia ja kielteisiltä vaikutuksiltaan kasautuvia, kirjoittaa Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Meistä jää jälkeen vain nimemme

Nimi määrittää meitä ihmisinä, mutta pidämme vain osaa nimistä muistamisen arvoisina, kirjoittaa Iduozee.

Glen Kamara ja Ondrej Kudela ottivat yhteen torstaina Eurooppa-liigassa.

Huuhkaja-tähteä solvannut Kudela veti pois valituksensa ja pyysi anteeksi

Suomen jalkapallomaajoukkueen ja skottiseura Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamaraa vuosi sitten pelatussa Eurooppa-liigan ottelussa solvannut tshekkipuolustaja Ondrej Kudela veti pois valituksensa tapauksesta saamastaan pelikiellosta.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rakennus Mikkelissä

Venäläiset opiskelijat kokeneet syrjintää ammattikorkeakoulussa – pyritty sulkemaan pois opiskelijaporukoista

Osa venäläisistä korkeakouluopiskelijoista on kokenut syrjintää Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Tätä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ei hyväksy.

Ilveksen Joonas Oden sai suihkukomennuksen polvitaklauksesta SM-liigassa 8.3.2022.

Kommentti: SM-liigaa voi juuri nyt kehua ja hehkuttaa estoitta – vain yksi asia puuttuu

Jääkiekon miesten pääsarja on nyt kiinnostavampi kuin vuosikausiin. SM-liiga onnistui kerrankin myös viestinnässä, kirjoittaa Jussi Paasi.

Ilveksen Joonas Oden sai suihkukomennuksen polvitaklauksesta SM-liigassa 8.3.2022.

Ilveksen pelaajat joutuivat rasismin kohteeksi – Tappara jäljitti huutelijan ja kehitysjohtaja soitti hänelle: "Rasismille ei ole mitään sijaa"

Sekä SM-liiga, Ilves, Tappara että Lukko ovat tuominneet rasistisen käytöksen. Käytös on ilmennyt pelissä huuteluna ja sosiaalisen median rasistisina viesteinä.

 Venäläinen opiskelija Katja Marchenko kuvattu Otaniemessä Espoossa

Suomessa opiskeleva Katja Marchenko, 23, osoitti Pietarissa mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan – nyt hän maksaa sodasta kalliisti

Moni Suomessa opiskeleva venäläinen tuomitsee Putinin hyökkäyksen Ukrainaan. Sodan seuraukset, kuten taloudelliset pakotteet, ruplan romahdus ja huoli oleskeluluvan jatkosta näkyvät heidän arjessaan jo nyt.

Ylen venäjänkieliset tv-uutiset, ankkurit vasemmalta Lioubov Shalygina, Levan Tvaltvadze ja Katja Liukkonen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai monet kimpaantumaan Ylen venäjänkielisistä uutisista – vastaava tuottaja kertoo, miksi Novostia tehdään

Ylen venäjänkielinen Novosti-uutislähetys on saanut viime päivinä poikkeuksellisen paljon palautetta. Katsojat ihmettelevät, miksi Yle tekee venäjänkielisiä tv-uutisia. Vastaavan tuottajan Marko Krapun mukaan räikein palaute on rasistista.

Ett höghus brinner. Byggnaden är skadad och har hål i sig.

"Kuvotus on ensimmäinen asia, joka tulee tästä mieleen", sanoo Suomessa asuva Mihail Ionin – osa suomenvenäläisistä pelkää syrjintää

Kolme Suomessa asuvaa venäjänsukuista kertoo, mitä he ajattelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Kohti vapautta -liikkeessä toimineille syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – tekojen epäillään tapahtuneen Tampereella ja Turussa

Syyte on nostettu seitsemää henkilöä vastaan kahden vuoden takaisista tapahtumista. Viisi heistä on jo aiemmin saanut syytteen lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta.

Cressida Dick

Skandaalit johtivat Suur-Lontoon poliisipäällikön eroon – seksismiä, rasismia ja poliisin tekemä murha

Lontoon pormestari Sadiq Khan oli sanonut, ettei hänellä ole enää luottamusta Cressida Dickin johtajuuteen. Dick on ensimmäinen Britannian suurinta poliisilaitosta johtanut nainen.

Puhelin jossa pyörii The Joe Rogan Experience Spotifyssa.

Spotify-pomo tuomitsee Joe Roganin n-sanan käytön – yli 70 jaksoa suosittua podcastia katosi palvelusta

Rogan on pyytänyt anteeksi n-sanan käyttöä. Spotifyn toimitusjohtajan mukaan rasistisia ilmauksia sisältäneiden jaksojen poistaminen oli Roganin oma päätös.

Whoopi Goldberg

Näyttelijä Whoopi Goldberg hyllytettiin tv-ohjelmasta holokaustikommentin takia: "Hänellä on nyt aikaa miettiä sanomansa vaikutusta"

ABC:n keskusteluohjelmaa juontava Goldberg väitti, ettei holokaustissa ollut kyse rodusta vaan ihmisten epäinhimillisyydestä toisia kohtaan.

Valotaululla lukee saksaksi: Punainen kortti rasismia vastaan, Aaron Opoku - yksi meistä!

"Sivustakatsojat tekivät holokaustin mahdolliseksi" – Auschwitz-säätiö kamppailee nykypäivän rasismia ja piittaamattomuutta vastaan

Holokaustin muistopäivän alla julkistetulla ohjelmalla muistutetaan, että vaikka nykypäivän rasismia ei voi rinnastaa holokaustiin, arkipäivän syrjinnän edessä vaikeneminen antaa vihalle tilaa kasvaa.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo kolmannen poliisin asiattoman viestittelyn vuoksi – viestit paljastuivat äärioikeistotutkinnassa

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin rasistisen viestittelyn vuoksi. Viime vuonna laitos irtisanoi kaksi poliisia samasta syystä. WhatsApp-viestit löytyivät äärioikeistotutkinnassa.

Jerry Afriyie (oik.) on kampanjoinut joulupukin apuria vastaan jo vuosikymmenen. Kuvassa Kick Out Zwarte Piet -mielenosoitus Rijswijkissä vuonna 2019.

Hollannissa kiistellään taas blackface-perinteestä – "Musta Pekka on hollantilaisen rasismin kasvot", sanoo jouluhahmoa vastustava aktivisti

Yhä useampi hollantilainen hyväksyy kompromissiversion kiistellystä hahmosta. Populistipuolueen johtaja pukeutui joulupukiksi ja lähti kadulle mustanaamaisten apureiden kanssa.

Gloria Jean Watkins istuu sohvalla.

Kirjailija, aktivisti ja feministi Gloria "bell hooks" Watkins on kuollut 69-vuotiaana – näistä asioista hänet muistetaan

Nimimerkillä bell hooks kirjoittanut Gloria Jean Watkins on toiminut esikuvana monelle feministiselle ja antirasistiselle liikkeelle.

Toimittaja Tuukka Pasanen katsoo kameraan suu auki.

Tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa, kysyy Meidän Tuukka – osallistu keskusteluun!

Tuukka Pasanen kysyy, tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Käräjäoikeus harkitsee uudestaan, voiko Kankaanpään natsiryhmän jäsentä pitää vangittuna terrorismijutussa – uutta tietoa epäillyn taustasta

Miestä on aiemmin epäilty törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Lisäksi epäilty mies on itse yläkoululaisena joutunut raa'an koulukiusaamisen ja pahoinpitelyn uhriksi.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Asiakirjalähteet paljastavat: Jämijärven maaseutu ja kolmen vuoden takainen mökkimurto ovat Kankaanpään terrorismitutkinnan keskiössä

Epäily terrorismirikoksen valmistelusta ajoittuu vuoteen 2019. Ryhmän epäillään kuitenkin hankkineen murtovarkaudella ampuma-aseita jo 2018. Yhden epäillyn taustasta paljastui epäily törkeästä pahoinpitelystä.

Mustavalkoinen kuva Virgil Ablohista

Visionääri Kanye Westin ja Louis Vuittonin takana, DJ ja aktivisti – tällaisen jäljen edesmennyt Virgil Abloh jätti muotimaailmaan

Virgil Abloh tunnettiin muun muassa perustamastaan Off-White-vaatemerkistä. Vaikka Abloh oli merkittävä muotimaailman vaikuttaja, hänellä ei ollut koulutusta alalle vaan oppi ompelemisen taidon äidiltään.

Toimittaja Ndéla Faye katsoo suoraan kameraan.

Ndéla Fayen kolumni: Kuka kelpaa suomalaiseksi?

Valkoisten suomalaisten totuttelu muihin jatkuu.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Miten pyhät arvot estävät meitä keskustelemasta?

Woke-kulttuuri on helikopterivanhemmuutta hauraiksi väitetyille vähemmistöille, pohtii Kaaro.

Toimittaja Renaz Ebrahimi ja avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja Marja Sannikka -ohjelmassa.

Ylen Marja Sannikka -ohjelma herätti keskustelun cancel-kulttuurista, wokesta ja callouttaamisesta – lue tästä, mistä termeissä on kyse

Nettiaktivismia ja keskustelukulttuuria kuvataan englanninkielisilllä sanoilla, joiden merkitys on kiistanalaista ja vaihtelee puhujan mukaan. Tässä jutussa avaamme käsitteitä.

THL:n tutkimuspäällikkö Shadia Rask A-studiossa.

Pelko on yhteistä meille kaikille, selittää THL:n tutkimuspäällikkö viikonloppuna kärjistynyttä rasismikeskustelua

Tutkimuspäällikkö Shadia Raskin mukaan rasismiin ja syrjintään liittyvissä keskusteluissa on hyvä tunnistaa tarkoitusperien ja vaikutuksien erot.

Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen ja Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed.

Median kurjuuskuvasto on vanhanaikaista – Maailman Kuvalehden päätoimittaja: "Fokus on edelleen valkoisen ihmisen tunnereaktiossa"

Median kurjuuskuvastossa kuuluvat edelleen kolonialistiset kaiut: valkoiset pelastajat ja avun passiiviset saajat. Asetelman ongelmallisuudesta keskusteltiin Ylen Viimeisessä sanassa.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?

Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.

Teekkarit.

Juomapelit ja riisumiseen painostaminen ovat jäämässä historiaan yliopistoissa – ainejärjestöt päivittävät käytäntöjään

Yle kysyi Tampereen yliopiston ainejärjestöiltä, miten yhdenvertaisuuden toteutumista on tehostettu.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed istumassa omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.

First Somali-background MP sent noose in the mail

Suldaan Said Ahmed said that this was one of many incidences of racist abuse during his political career.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed istumassa omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.

Vasemmistoliitto: Kansanedustaja Suldaan Said Ahmedille postitettiin hirttosilmukka

"Tämä vastenmielinen teko on vain osa siitä rasistista palautteesta sekä häirinnästä, jota olen politiikassa mukana ollessani saanut osakseni", Said Ahmed sanoo puolueen tiedotteessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle