Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Orjuuden muistopäivästä tuli kansallinen lomapäivä Yhdysvalloissa – Biden: ”Suuret kansakunnat eivät sivuuta menneisyyttään”

Juneteenth on ensimmäinen uusi liittovaltiotason vapaapäivä Yhdysvalloissa lähes 40 vuoteen. Päivää on vietetty orjuudesta luopumisen muistoksi.

Ihmiseläintarha ja valtiojohtoista sortoa – rasismin historia paljastaa ihmisen synkän puolen

Rasismi elää yhtä lailla asenteissa kuin lainsäädännnössä.

"Kun olin nuorempi, kentälle heitettiin banaaneja" – pysäyttävät esimerkit Suomesta kertovat, miten rasismi on läsnä urheilussa

Jalkapallon EM-kisojen ensimmäisinä kisapäivinä on nähty useita rasisistisia tapahtumia. Ylen jalkapallostudiossa pohdittiin muun muassa, miten rasismia kohtaavaa nuorta voisi tukea.

Ylistetty brittisarja Small Axe kuvaa sortoa ja poliisiväkivaltaa Euroopassa – ohjaaja Steve McQueen kertoo Ylelle, miksi eurooppalaista rasismia kuvataan tv:ssä harvoin

Britannian menestynein nykyohjaaja tarvitsi Oscar-palkinnon tarttuakseen vaiettuun aiheeseen. Tv-sarja Small Axe kuvaa Karibialta Britanniaan saapuneiden mustien elämää valoineen ja varjoineen. Ylen haastattelussa ohjaaja kertoo, ettei hänen haluttu etenevän urallaan.

Vuosi sitten suomalaiset levy-yhtiöt tajusivat olevansa lähes yksiäänisen valkoisia ja päättivät korjata asian – mutta onnistuiko se? Näin ala vastaa

Kesäkuussa 2020 ihmiset osoittivat mieltään rasismia vastaan täyttämällä Instagramin mustilla ruuduilla. Levy-yhtiötkin lupasivat parantaa musiikkialan tasa-arvoa. Vuotta myöhemmin on aika selvittää, jäikö protesti vain puheen tasolle.

Helsinkiläisvaltuutettu "Husu" Husseinia rasistisesti nimitellyt mies tuomittiin sakkoihin

Tilanne sattui marraskuussa 2019, kun kolme matkustajaa oli asiakkaina Husseinin kuljettamassa taksissa. Yksi kyydissä olleista miehistä puhui tuolloin rasistisesti Husseinin ihonväristä ja synnyinmaasta. Käräjäoikeus tuomitsi matkustajan kunnianloukkauksesta.

Espanjan posti aloitti rasisminvastaisen kampanjan rasistisilla postimerkeillä, ja se oli monelle liikaa: merkkejä vaaditaan nyt pois myynnistä

Espanjan posti halusi lisätä tietoisuutta rasismista julkaisemalla postimerkkejä, joissa on eri ihonvärejä. Kampanjassa vaaleammat postimerkit ovat tummempia arvokkaampia. Aktivistit vaativat nyt postia lopettamaan merkkien myynnin.

Glen Kamaraa nimitellyt Ondrej Kudela valittaa jälleen pelikiellostaan

Uefa ilmoitti keskiviikkona, että Ondrej Kudelan pelikielto jää voimaan. Tshekkiläinen aikoo kuitenkin valittaa tuomiostaan uudelleen.

Virkapukuiset poliisit pitelivät Black Lives Matter -mielenosoittajien kylttejä – oikeusasiamies: Ei sovi yhteen puolueettomuuskuvan kanssa

Päätöksessä sanotaan, että vaikka poliisin kuuluu vastustaa rasismia, niin mielenosoituksen valvojana sen pitää näyttäytyä puolueettomana.

Glen Kamaraa rasistisesti solvanneen Ondrej Kudelan valitus ei mennyt läpi

Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara kertoi Ondrej Kudelan solvanneen häntä rasistisesti viime maaliskuussa pelatussa Eurooppa-liigan ottelussa.

George Floydin kuolemasta on kulunut vuosi – muutoksia on tullut poliisin voimankäyttöön ja keskusteluilmapiiriin, mutta kaikille ne eivät riitä

Kaadettuja patsaita, kärjistynyttä keskustelua, poliisille uusia ohjeita. Osa pitää muutoksia vähäisinä, toisten mielestä taas Black Lives Matter -liike on saanut merkittäviä asennemuutoksia aikaan. Kysyimme kolmelta Yhdysvaltain tuntijalta näkemyksiä siitä, mikä on muuttunut vuodessa.

Syyttäjä: hakaristilippujen kantaminen uusnatsien itsenäisyyspäiväkulkuessa selvä ja uhkaava viesti – Syytetyt: iskulauseita vain valkoisia miehiä vastaan

Poliisi takavarikoi hakaristilippuja uusnatsien Kohti vapautta -kulkueesta Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2018. Syyttäjä katsoo, että lippujen käyttäminen oli kiihottamista kansanryhmää vastaan ja lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista.

Rasistinen huutelu puulaakisarjan pelissä Kouvolassa jäi poliisin rattaisiin – esitutkinta kestänyt melkein vuoden

Puulaakisarjan joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen välisessä ottelussa huudeltiin viime kesänä rasistisia kommentteja jalkapallokatsomosta. Tutkinnassa on ollut ruuhkaa, mutta tutkinnanjohtajan mukaan asia siirtyy syyteharkintaan kesän aikana.

Poliisihallitus salaa Helsingin poliisin antaman selvityksen, joka koskee vuosia jatkunutta romanien valvontaa

Yle kertoi toissa viikolla, että Helsingin poliisissa on vuosien ajan pidetty kirjaa romanien liikkeistä. Poliisihallituksen mukaan Helsingin poliisin asiasta antama selvitys on julkisuuslain perusteella salassa pidettävä.

Avaimia rasismin, toiseuttamisen ja syrjinnän tunnistamiseen

Mitä kaikki sanat tämän aiheen ympärillä tarkoittavat?

Kokoomusehdokkaan rasistinen vaalikonevastaus nostatti myrskyn – Puolue pohtii erottamista illalla, ehdokas vetoaa väsymykseen: "Täysi pohjanoteeraus, ei edusta arvojani"

Vaasalaisehdokas vetoaa väsymykseen ja yksityiselämän ongelmiin. Ylellä tapaus johtaa pohdintaan siitä, miten toimia, kun joku käyttää sananvapauttaan väärin. Kokoomus miettii illalla, erotetaanko mies puolueesta.

Timo Soinin kimpusta taltutettu mies väittää muistavansa vain sen, että meni ostamaan kalakukkoa – turvamiehet ottivat vastaan useita iskuja

Ulkoministerin turvamiehet taltuttivat aggressiivisesti käyttäytyneen miehen Korson maalaismarkkinoilla 2019. Toinen turvamies sai tilanteessa vammoja, jotka johtivat pitkään sairauslomaan.

Ohisalo ja Poliisihallitus vastaavat väitteisiin poliisin rasistisesta toiminnasta – "Rasistinen asenne ei kuulu poliisin arvomaailmaan"

Poliisihallitus aikoo selvittää Ylen esiin tuomat poliisien kertomukset rasismista eri puolilta Suomea. Lisäksi Helsingin poliisilaitokselle on tehty selvityspyyntö romanien liikkeiden kirjaamisesta, jossa voi olla viitteitä etniseen profilointiin.

Lauantai 8.5.2021 (radio)

Poliisit. Intian koronatilanne. Läksykummit. Äitienpäivä. Sää.

Poliisi selviää rasistisista puheista yleensä varoituksella – poikkeuksellinen nauha paljastaa, miten joukko poliiseja alisti maahanmuuttajaa

Ylen haastattelemat poliisit kertovat nähneensä joidenkin kollegojen rasistista käytöstä. Poliisin sisäisessä valvonnassa rasismi nousee esiin harvoin. Poliisihallituksen mukaan poliisin työ kuormittaa, mutta kaikkia pitää kohdella tasapuolisesti.

Turun Aninkaistenkadulla rasistisesti riehunut mies vangittiin – terroristinen tarkoitus selviää jatkotutkinnassa

Mies rikkoi Aninkaistenkadun liikkeiden ikkunoita ja solvasi rasistisesti sisällä olleita ihmisiä. Mies on kuulustelussa tunnustanut omaavansa äärioikeistolaisen ajatusmaailman. Vihan kohteena ovat erityisesti muslimit.

Tiistai 4.5.2021 (tv)

Kaksoiskuntalaisuus. Sähköautot. Rasismi. Sää.

Suomalainen valokuvaaja Uwa Iduozee kuvasi ihmisten arkea Yhdysvalloissa ja turhautui rasismiin: "Moni asia ei ole muuttunut lainkaan"

Yhdysvalloissa rasismi on juurtunut syvälle ja vaikuttaa ihmisten arjessa joka päivä. Näin kertoo suomalainen valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozee, joka asuu New Yorkissa. Hänen valokuviaan on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Australialaistutkimus antaa synkän kuvan voimisteluvalmennuksesta

Maassa on vallinnut autoritaarinen komentokulttuuri, joka on johtanut väkivaltaan, seksismiin, rasismiin ja muihin väärinkäytöksiin.

Intiasta Australiaan saapuminen on nyt kielletty sakkojen tai jopa vankeustuomion uhalla – kriitikot pitävät toimenpidettä rasistisena

Matkustuskielto koskee henkilöitä, jotka ovat olleet Intiassa edeltävän parin viikon aikana. Se kieltää myös Australian kansalaisilta pääsyn kotimaahansa. Rajoitustoimi on voimassa ainakin kuluvan kuun puoliväliin saakka.

Keskustelu rasismista on lisääntynyt Black Lives Matter -liikkeen myötä – Kaksi maahanmuuttajaa kertoo, miten tausta vaikuttaa elämään Suomessa

Eriarvoisuuden kokemukset nousivat esiin lähes vuosi sitten, kun Yhdysvalloissa poliisi surmasi tummaihoisen George Floydin. Myös Suomessa keskustelu epäoikeudenmukaisuuksista on kiihtynyt.

Harrastajateatterissa valkoinen näytteli tummaihoista, ohjaajan mukaan tarkoitus ei ollut loukata – tutkija selittää, miksi blackface ei silti ole ok

Sotkamolaisen harrastajateatteriryhmän uuden näytelmän yksi hahmo on musta, jota näyttelee valkoihoinen näyttelijä. Hänen kasvonsa on maalattu roolihahmoa varten tummaksi. Kyseessä on blackface-ilmiö, jota pidetään loukkaavana ja rasistisena.

Inka Rantakallio & Heini Strand: On valkoisten artistien vastuulla puuttua suomiräpin rasismiin

Suomiräp on edelleen varsin miehinen – ja valkoinen – genre.

Ylen aamu tänään: EU:n elvytyspaketin hyväksyntä vaatii kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnassa – mitä tapahtuu, jos eduskunta torppaa paketin? Katso lähetys tästä

Hallituksen puoliväliriihi on venynyt ennätyksellisen pitkäksi. Miten poliitikot arvioivat riihtä? Vieraana myös koomikko Eve Kulmala, joka vääntää sketsejä rasisteista, valkoisista miehistä — ja feministeistä.

Human Rights Watch: Israel syyllistyy rotuerottelupolitiikkaan palestiinalaisia vastaan

HRW luonnehtii Israelin valtion suhdetta miehitettyjen alueiden palestiinalaisiin ja Israelin arabikansalaisiin termillä apartheid, jota käytettiin Etelä-Afrikan rotusortopolitiikasta 1948–1991. Israelin hallitus kiistää syytökset kovasanaisesti.

Joutuuko oikeuteen, jos kutsuu rasistia rasistiksi? Päätoimittajan mukaan toimittajia yritetään vaientaa oikeudenkäynneillä Suomessakin

”Johanna Vehkoon tapauksessa kyse on toimittajan vainoamisesta”, sanoo Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson.

Glen Kamaraa nimitellyt Ondrej Kudela valittaa pelikiellostaan

Uefa antoi Ondrej Kudelalle rasistisesta käytöksestä kymmenen ottelun pannan.

Alemmuuskompleksi oli syy, miksi suomalaiset syrjivät Petsamon saamelaisia kuin siirtomaaherrat, sanovat tutkijat – "Kolonialismi tulisi nähdä osana Suomen historiaa"

Petsamo liitettiin Suomeen sata vuotta sitten. Jäämeren kaistaleen hallinnassa oli siirtomaavallan piirteitä, sanovat uutta tutkimusta aiheesta tekevät tutkijat.

Moni käyttää omaa ihonväriään tummempia emojeja – Sopiiko valkoisen somettajan viestitellä ruskealla peukulla?

Vuoden 2021 uudet emojit tunnistavat ensimmäistä kertaa kumppanit, jotka ovat keskenään erivärisiä.

Tshekin presidentin kanslia puolustaa Kamaraa solvannutta Kudelaa ja sättii Uefaa – "Olette tuominneet kunnollisen miehen ilman todisteita"

Tshekin presidentin kanslia ilmoitti torstaina valittaneensa Euroopan jalkapalloliitolle Uefalle Ondrej Kudelan saamasta pelikiellosta.

Uefa langetti Glen Kamaraa rasistisesti solvanneelle tshekkipelaajalle kymmenen ottelun pelikiellon, myös Kamaraa rangaistiin – Palloliitto tyytyväinen tuomioon: "Aika lailla ennakoidusti meni"

Uefa tulkitsi Ondrej Kudelan solvanneen Glen Kamaraa rasistisesti Eurooppa-liigan ottelussa maaliskuussa. Kamara sai myös pelikieltoa tapahtumista.

Glen Kamara puhui ensimmäistä kertaa rasismikohusta – suomalaiselle tulvii päivittäin rasistisia viestejä sosiaalisessa mediassa

Glen Kamara kävelisi pois kentältä, jos voisi palata otteluun, jossa häntä solvattiin rasistisesti.

Glen Kamaraan liittyvän rasismitapauksen tutkinta jatkuu pelaajien kuulemisella – Uefalta odotetaan päätöstä kymmenen päivän sisällä

Jos Ondrej Kudelan todetaan syyllistyneen rasistiseen käytökseen, hänen pelikieltonsa voi venyä vähintään kymmenen ottelun mittaiseksi.

Valencian jalkapalloilijat poistuivat kentältä kesken pelin – syynä väitetty rasistinen solvaus

Ikävistä rasismiin liittyvistä tapauksista ei näköjään päästä eroon jalkapallokentillä.

Rasistiset vihaviestit ovat saaneet yhdysvaltalaisen olympiavoittajan rajoittamaan elämäänsä – "Minulla on etälamautin, pippurisuihketta ja veitsi"

Lumilautailun halfpipen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Chloe Kim kertoi ESPN:n haastattelussa pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta. 

Opettavatko vanhat iskelmät meille suvaitsemattomuutta ja rasismia?

Iskelmien maantiede tutkii mitä lauluissa sanotaan.

Kamaraa tölvinyt Tshekin kohupuolustaja on sittenkin mukana MM-karsinnoissa Walesia vastaan

Tshekin miesten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Ondrej Kudela on mukana tiistain MM-karsintaottelussa Walesia vastaan, Tshekin jalkapalloliitto ilmoitti maanantaina.

Marvel heräsi supersankarien valkoisuuteen – uusi tv-sarja kysyy, onko Yhdysvallat valmis mustaan Kapteeni Amerikkaan

Marvel-elokuvissa ei vuosiin uskallettu käsitellä rasismia, vaikka niiden perustana olevat sarjakuvat käsittelivät teemaa jo 1960-luvulla.

Mielenosoittajat ympäri Yhdysvaltoja vastustivat aasialaistaustaisiin kohdistuvaa väkivaltaa

"Väkivaltaisuuksien takia monia pelottaa lähteä ulos", kertoi eräs mielenilmaukseen osallistunut.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle