Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korona ei ole keskeyttänyt kuorolaulua syksyllä – "Siinä on jotain niin ainutlaatuista, josta on tosi tärkeää pitää kiinni"

Kuoroharjoituksissa kiinnitetään korona-aikana huomiota hygieniaan ja riittäviin turvaväleihin.

Porin kaupunki aikoo lopettaa perinteisen kuoroyhteistyön – kokenut kuoronjohtaja tyrmää: "Saatamme menettää ison osan Porin kuorokulttuurista"

Porissa on runsaasti kuoroja, jotka ovat perinteisesti toimineet kansalaisopiston yhteydessä. Nyt kaupunki haluaa tehdä radikaalin uudistuksen.

"Liian vähän lasten annetaan leikkiä itse, aina on joku ohjaamassa" – Pikku Kakkosen juontajan mielestä ajoittainen tylsyys on luovuuden ja keksimisen elinehto

Tuomo Rannankari uskoo, ettei hänestä olisi ikinä tullut luovaa lastenlaulujen tekijää, ellei välillä olisi ollut tosi tylsää.

Yli 70-vuotiaan mieskuoron tarina uhkaa päättyä talousvaikeuksiin – 600 000 euron remonttilaina kävi ylivoimaiseksi

Tamperelainen mieskuoro Pirkanmiehet remontoi omistamansa juhlatilan vuonna 2011. Ennen tätä Pirkanmaan maakuntamuseon kanta pysäytti rakennuksen myynnin rakennusyhtiölle.

Mieskuoro Sirkat viettää juhlavuottaan

Sirkat on 120-vuotisen historiansa myötä Suomen vanhimpia mieskuoroja.

Opiskelijoiden vappu alkaa Mikkelissä – ohjelmassa kelluntaa kuivalla maalla

Opiskelijoiden vappuohjelman perinteisin osa on Naisvuorella Vaeltaja-patsaan lakitus vappuaattona.

Elämä mieskuorossa voi johtaa avioeroon – konkarijohtaja Matti Hyökki paljastaa, mistä testosteroninkatkuisessa instrumentissa on kyse

Kommelluksilta ei voi välttyä, kun mieslauman tavoitteena on laulaa puhdas kolmisointu. Suomalainen mieskuorolaulu täyttää tänä vuonna 200 vuotta.

Joulurauha julistettiin perinteisesti Turusta – tällä kertaa uudella kuorolla höystettynä

Mieskuoro Naskalit toi tänä vuonna oman teränsä Laulun Ystävien sointiin.

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä Turun NMKY:n Mieskuoro kilpailumatkalle Varsovaan

Eri sarjojen voittajakuorojen joukosta parhaaksi arvioitu kokoonpano palkitaan Grand prix'llä.

Mieskuoro Kontioiset 50-vuotta

Kontiolahden Mieskuoro Kontioiset on muun muassa julkistanut 50-vuotisjuhlan kunniaksi uuden CD-levyn.

Mieskuoron 21 jäsentä teki jokainen soolosinkun eikä kuoro hajonnut – tähän pystyy vain Semmarit

Kohta  kolmikympppinen suomalaisen show-kuoromusiikin edelläkävijä, Seminaarinmäen Mieslaulajat, yllättää uudella kiertueellaan. Kuoron jokainen mies julkaisee soolosinglen.

80 miestä, 60 lasta ja orkesteri – Kainuun jättikuoro esittää yli sadan vuoden laulut

Laulut itsenäisyytemme ajalta raikuvat komeasti Kainuussa, kun neljän paikkakunnan mies- ja lapsikuorot yhdistyvät yhdeksi isoksi kuoroksi.

Petri Sirviö on johtanut Huutajia jo 30 vuotta: "Diktaattorin valtuuksin vastaan sisällöstä ja siitä, mitä jätkien suusta tulee ja minne kävellään"

Mieskuoro Huutajien ensimmäisissä treeneissä johtaja Petri Sirviö huudatti kuorolla Maamme-laulua. Lopputulos ei ollut häävi, mutta jo silloin vaikutti, että parikymppisen miesten huutokuoro on jalostamisen arvoinen idea. Tänä vuonna Huutajat täyttää 30 vuotta.

Katolisen poikakuoron jäseniä hakattiin vuosikymmeniä – osaa uhreista käytettiin seksuaalisesti hyväksi

Kuoroa johtanut paavi Benedictuksen veli sulki silmänsä hyväksikäytöltä.

Presidentti Koiviston muistotilaisuus pidettiin Säätytalolla – Paavo Lipponen piti vivahteikkaan muistopuheen

Tilaisuudessa presidenttiä muistelivat muun muassa pääministeri Juha Sipilä ja muistopuheen piti entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Konserttitalon monitoimimiehen dramaattinen muisto: "Yhdeksän lippua oli puolitangossa"

Kuhmoon valmistui 1993 eräänlaisen kulttuurishokin aiheuttanut Kuhmo-talo, jonka käyttöpäällikkönä alusta lähtien oli Veikko Kilpeläinen. Hänelle talo oli enemmän kuin työpaikka.

Kananmunasotaa Espanjassa ja viikon muita uutiskuvia

Kananmunat saivat kyytiä Espanjassa, Puolassa muistettiin Berliinin iskussa kuollutta rekkakuskia ja Venäjällä surtiin Puna-armeijan kuoron menehtyneitä jäseniä.

Suomalaisuutta rakennettiin mieskuoroilla, ja nyt niiden soundi kohahduttaa ulkomailla saakka

Mieskuorojen joulukonsertit ovat monille suomalaisille vakiorutiineja, mutta pohjoisen Euroopan ulkopuolella kyseessä on eksoottinen instrumentti.

Täyttä kaulaa

Kuorohoilannan fyysi- ja psyykkisiä vaikutuksia heihin

Naiskuorolaulu elää väkevää nousun aikaa – "Miksi aina kaiken pitää olla viihdettä?"

Kuoroperinteitä uudistetaan, lauluihanteet ovat muuttuneet, mutta menestystä ei haeta hinnalla millä hyvänsä.

Mieskuoroille kaivataan uutta musiikkia - eteläpohjalaiset Jussit järjestävät sävellyskilpailun

Suurin osa mieskuorojen musiikista on peräisin itsenäisyystaistelumme ajoilta. Mieslaulajat Jussien johtaja Tommi Niskalan mielestä kuorot tarvitsevat rinnalle myös uutta nykymusiikkia. Jussit järjestävätkin nyt kuoromusiikin sävelyskilpailun. Kilpailuaika päättyy tammikuun lopussa 2017.

40 vuotta sitten syntynyttä Saapasjalkarockia juhlistetaan tribuutilla heinäkuussa

Maineikas Saapasjalkarock jyrähti ensi kerran Pihtiputaalla 40 vuotta sitten. Metallicankin Pihtiputaalle tuonut festivaali järjestettiin kymmenen kertaa. Heinäkuun alussa Saapasjalkarockia muistetaan tribuuttipäivällä. Luvassa on muun muassa näyttely festarin historiasta, Juice Leskistä mieskuoroversiona sekä Dave Lindholm ja Doc Jerry.

Kuorofestarit haluaa tarjota elämyksiä Vaasassa – Yle striimaa avajaiset suorana

Musiikki muodostaa kuulijalleen parhaimmillaan sellaisen muistijäljen, joka vaikuttaa pitkään. Tätä kokemusta tavoitellaan Vaasan kuorofestivaaleilla, kun kuorot jalkautuvat jälleen eri puolille kaupunkia. Yle lähettää kuorojuhlan avajaiskonsertin suorana netissä.

Katolisen poikakuoron jäseniä raiskattiin ja hakattiin vuosikymmeniä – tutkimus kolminkertaisti uhrimäärän

Kuoron entinen jäsen pitää mahdottomana, ettei kuoroa johtanut paavi Benedictusin veli tiennyt, miten sisäoppilaitoksen rehtori haki poikia makuusalista.

Sibeliuksen teoslahjoitukset löytyivät arkistojen kätköistä – yksi päätyi mieskuoron ohjelmistoon

Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Joensuussa on arkistojen uumenista tuotu päivän valoon kirjaston näyttelyyn kolme säveltäjämestarin teoslahjoitusta. Nuotit kuuluvat Joensuun mieslaulajille, joiden ohjelmistoon yksi lahjoitusteoksista kuuluu.

Räävittömyydellä Suomi tutuksi – Palkittu kuoro vie saatanat ja perkeleet Saksaan

Saksalaissäveltäjä on kirjoittanut suomalaiselle mieskuorolle teoksen, jonka lyriikka on häkellyttävän tahditonta ja epäkorrektia. Tolkuton määrä kirosanoja raikaa vuodenvaihteessa Berliinin Philharmonie-salissa.

Sibelius-tulkinta soi uusintana Oulussa reilun sadan vuoden odotuksen päätteeksi

150-vuotispäivänä joulukuussa uusitaan kansallissäveltäjän Oulussa 111 vuotta sitten omakätisesti johtama konsertti. Jean Sibeliuksen aikanaan kieltämä Kullervo-sinfonia esitetään Oulun Madetojan salissa torstaina.

”Ei Chisu karvoistaan pääse – uudesta levystä tuli megaspektaakkelia”

Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva Chisu on ollut poissa parrasvaloista kolme vuotta. Uudella levyllään hän on aiempaa vakavampi ja mahtipontisempi. Suurempaa soundia on tuonut yhteistyö Ylioppilaskunnan laulajien kanssa.

Virolainen kuoroteos ylistää rekilaulua

Tallinnassa kantaesityksensä saanut, näyttämölle lavastettu kuoroesitys perustuu suomensukuisten kansojen mytologiaan. Säveltäjä Veljo Tormisen kaksitoistaosaista kuoroteosta johdattelee suomalainen runolaulaja Ilona Korhonen.

Rauman Poikakuorosta monen taival on vienyt huipulle

Rauman Poikakuoro valmistautuu juhlistamaan 60 vuotta kestänyttä historiaansa. Kuun lopussa järjestettävässä konsertissa kuullaan myös varttuneempiakin poikakourolaisia, kun vanhat konkarit kerääntyvät kasvattajakuoronsa juhliin esiintymään.

Mieskuorojen klangi uhkaa kypsyä jopa liikaa - uutta polvea houkutellaan vaikka ulkomaanmatkoilla

Miehen ääni ei helposti vanhene, mutta ukkoontuminen uhkaa vanhaa perinnettä.

1200 mieskuorolaista täyttää äänellään Tampere talon - kilpaa lauletaan kolmessa eri sarjassa

Madetoja-kilpailu on vain mieskuoroille ja se huipentuu gaalaan, palkintoihin ja silliaamiaiseen.

Ilkka Haliselle Jyväskylä-mitali

Ilkka Halinen on tehnyt 40-vuotisen uran Jyväskylän kaupunginarkkitehtina. Palkinnon perustelujen mukaan Halinen on edistänyt kaupungin aineellista ja henkistä kehitystä.

130 kuoropoikaa muotoutuu yhdeksi instrumentiksi: "Kylmät väreet menevät selkäpiissä"

Poikakuorot Tampereelta, Porista ja Turusta ovat harjoitelleet puolitoista vuotta Bachin Jouluoratorion yhteisesitystä. Teos on haastava, mutta sen laulaminen on poikien mielestä hieno kokemus.

Helsingin ensilevytyksissä 1904 laulettiin myös viinasta

Englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin.

Mieskuoron laulumatka on miehistä touhua, josta ei kaikkea edes kerrota

Etelä-Pohjanmaan mieskuoro Jussit lähtee keskiviikkoaamuna kohti Amerikkaa. Pariviikkoisella matkalla on luvassa konsertteja ja yhdessäoloa. Jussikuoron matkaan kuuluvat olennaisina osina molemmat, kertovat kuorolaiset. Tässä porukassa reissusta nautiskellaan täysin siemauksin.

Katso video: Ylioppilaskunnan Laulajat kiertueella Lapissa

Suomen vanhin suomenkielinen kuoro, Ylioppilaskunnan laulajat aloittaa kotimaan Kotipoltto -kiertueen Rovaniemeltä keskiviikkona. 55-henkinen mieskuoro esittää iskelmiä ja pop-hittejä sekä perinteistä mieskuoromusiikkia yhdessä paikallisten mieskuorojen kanssa.

Video: Miksi Porilaisten marssia huudettiin Sergelin torilla?

Yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelu käydään elokuun lopussa Helsingissä.

Yli 400 laulajaa kerääntyy Suomen ensimmäiseen pohjoismaiseen naisten kuorofestivaaliin

Pohjoismaiden miehet ovat jo pitkään kokoontuneet yhteen laulamaan, mutta naisille perjantaina alkava festivaali on vasta kolmas laatuaan.

Samuli Putro ja Jussi-kuoro yhteiskeikalle Provinssirockissa

Samuli Putro nousee Provinssirockin lavalle yhdessä Laitakaupungin orkesterin, oman sähköyhtyeensä ja perinteikkään mieskuoro Jussien kanssa. Esitys tulee olemaan ainutlaatuinen, sillä se esitetään vain Provinssirockissa. Yhteisesiintyminen on molemmille ensimmäinen laatuaan.

110-vuotias mieskuoro juhlii vappuna syntymäpäiviään väsymättä

Vappu on kunnioitettavaan ikään ehtineen Lahden Mieskuoron vuoden tärkein juhla. Ohjelmistoon kuuluvat ainakin juomalaulut ja serenadit naisille sekä Suomen luonnolle. Vaikka kuoro koostuu miehistä, naisillakin on harrastuksessa tärkeä rooli.

Laulu-Miehet 100 vuotta: "Pidän mieskuoron muhevuudesta"

Helsinkiläinen mieskuoro Laulu-Miehet täyttää 100 vuotta. Laulu-Miehet on maamme vanhimpia ja tunnetuimpia mieskuoroja. Sille on aina ollut tärkeää tuoda esille jo unohdettuja säveltäjiä ja esittää harvinaisempia sävellyksiä perinteisten kuoroteosten rinnalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle