Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Suomi tarvitsee väkeä muualta – olisi parempi tajuta se pian kuin myöhään

Kun maahanmuutosta keskustellaan, aina jonkun verenpaine nousee. Siinä jää helposti huomaamatta, että jo nyt bussit pysähtyisivät ja mansikat jäisivät poimimatta ilman muualta tullutta työvoimaa.

Kirjailija Jari Tervo ja toimittaja Jani Halme istuvat terassilla.

Huoltamokahviloissa ja baareissa Suomi ei näytä niin kahtiajakautuneelta kuin sanotaan, väittävät Jari Tervo ja Jani Halme

Jari Tervo ja Jani Halme kiersivät viime syksynä yhdessä asuntoautolla Suomea etsimässä tosisuomalaisuutta. Suositun sarjan kuvausten aikana he myös tutustuivat toisiinsa.

Katariina From ja Julian Trucello ruskean hirsiseinän edessä.

Italialaisamerikkalainen Julian Trucello tutustuu suomalaiseen arkeen Katariina Fromin perheen kanssa - ”Lumi oli minulle täysin uusi elementti.”

Hämeen ammattikorkeakoulun ystäväperhetoiminta tutustuttaa kansainvälisiä opiskelijoita suomalaiseen arkeen. Tällä hetkellä HAMKissa opiskelee 850 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa.

Ravintolan terassipöydälle on levitetty Ruotsin lippu. Pöydän ääressä istuu sinikeltaisiin vaatteisiin pukeutunut henkilö.

Eikö Suomi enää olekaan ikuinen altavastaaja? Näin ruotsalaiset kiekkofanit kommentoivat maiden välistä kisailua

Tampereen katukuvassa vilisee MM-kisojen aikaan kisaturisteja eri maista. Myös rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Ruotsalaisten mielestä maiden välinen kilvoittelu on urheilun kiinnostavimpia puolia.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Suomesta tulee monikielinen, moniuskontoinen ja monikuplainen, eikä sitä mikään hallitus voi estää

Siivoojaksi ei Suomeen pääse ilman kielitaitovaatimuksia, mutta professoriksi näkyy pääsevän ja se muuttaa yhteiskunnan, pohtii Janne Saarikivi.

Iäkkään naisen kasvot, edessä ihmisiä kävelemässä. Kuvakooste. Yle Radio 1:n ja Yle Teeman Juurien kesä -kauden kuva.

Juurien kesä - tuntemalla menneen voimme ymmärtää nykyhetkeä ja suunnata tulevaan

Kesä 2023 on Juurien kesä. Yle Radio 1:n ja Yle Teeman yhteinen kesä alkaa sunnuntaina 4. kesäkuuta. Pääosa ohjelmistosta sijoittuu välille 5. kesäkuuta - 16. heinäkuuta.

Kuvassa Viikon Tuukan eli toimittaja Tuukka Pasasen kädestä kasvaa animoitu kasvi, jonka lehdet näyttävät tummenevilta Suomen lipuilta, taustalla kasvaa suuret brittilippulehtiset kasvit.

Viikon Tuukka: Onko englanti uhka suomen kielelle?

Kielet elävät ja kuolevat. Englanti koetaan uhkaksi pienille kielille, ja sen asema vaikuttaa vahvistuvan teknologian kehityksen ja globalisaation myötä. Miten käy suomen?

Idän henkisyys -näyttelyä.

Itämainen henkisyys näkyy kotimaisessa taiteessa: Akseli Gallen-Kallela voimisteli Buddha-patsaan edessä, llona Harimalla oli henkioppaita

Villa Gyllenbergin Idän henkisyys -näyttely esittelee kotimaisia taiteilijoita, joita ovat inspiroineet esoteria ja idän uskonnot.

Venäjän Stockmannin verkkokaupan sivu ja makuuhuoneen tuotteita myymälästä.

Suomalaisilta vaikuttavat “Mökki”-mysli ja ”Auranna”-vaatteet ilmestyivät tavarataloon – Venäjä tehtailee feikkibrändejä kansalaisilleen

Venäjän Stockmannilla myytävät uudet brändit markkinoivat itseään harhaanjohtavasti suomalaisuudella, vaikka ne ovat jotain aivan muuta.

Maalaus säätyvaltiopäiviltä.

Suomen ensimmäiset vuosikymmenet Venäjän vallan alla eivät olleetkaan synkkää pysähdyksen aikaa, sanoo historiantutkija

Tuore historiantutkimus pyrkii monipuolistamaan käsityksiämme Suomen 1800-luvun autonomian ajasta, jolloin – päinvastoin kuin aiemmin on tulkittu – elettiin monien uudistusten aikaa.

Fazerin suklaalevyjä venäläisen Stockmann-myymälän alennuslaarissa.

”Liimaamme vain venäjänkieliset tarrat” – Yle löysi trokausverkoston, joka kuljettaa Fazerin ja Pandan suklaata Venäjän kauppoihin

”Voi vaikuttaa siltä, ettei tuomittaisikaan Venäjän hallinnon toimia, kun edelleen ollaan siellä näkyvissä,” sanoo Panda-suklaata valmistavan yrityksen myyntijohtaja.

Ylen toimittajat Petri Rinne ja Jari Aula.

Mikä on kauneinta suomen kielessä? Suomen kielen ilta Yle Radio 1:ssä ma 17.4.!

Ilahduttaako lapsuuden kotiseudun murre vai possessiivisuffiksi? Sorahtaako suomalainen ärrä rapsakkaan kauniisti korvissasi?

Horriyo Abdulkadir, Nimco Noor, Abdi Osman, Sharmake Abukar Amin ja Wali Hashi TV-studiossa, taustan ikkunasta näkyy Eduskuntatalo.

Vaaleissa puhutaan maahanmuuttajista, mutta heitä ei kuulla, sanoo toimittaja Wali Hashi – nyt Yle järjestää vieraskielisiä vaalikeskusteluja

Ensimmäistä kertaa pidettävien vaalikeskustelujen kielinä ovat arabia, englanti, somali ja venäjä. Keskusteluissa käydään läpi yhteiskunnallisesti tärkeitä teemoja kunkin kieliryhmän näkökulmasta.

Mies hyppää ilmaan keskellä ajorataa.

Chico Muyalle, 31, suututaan toistuvasti, kun hän vastaa kysymykseen: Oletko kokenut rasismia Suomessa?

Kun Chico Muya, 31, muutti Helsinkiin, hän kammosi kaikkea ihmisistä rakennuksiin. Erityisesti häntä hämmensi suomalainen keskustelukulttuuri.

Kolumnisti Perttu Pölönen.

Perttu Pölösen kolumni: Kulttuurille on vaikea määritellä rahallista arvoa, mutta sen voimaa ei pidä väheksyä

Kulttuurilla on voima luoda kansakunnalle identiteetti ja voima lohduttaa yksinäistä, kirjoittaa Pölönen.

Riikka Purra pitää puhetta.

Analyysi: Riikka Purra kutsui kulttuuria luksuspalveluksi, ja se saattaa olla parasta mitä kulttuurille on vaaleissa tapahtunut

Kulttuuripolitiikka on ollut vaaleissa pölyyntyvä ruhjake. Eilisen jälkeen siitä saattaakin tulla vaalitaistoon kaivattu kofeiinipiikki. Mitä kulttuuri saa maksaa, kysyy kulttuuritoimittaja Tuukka Pasanen.

Emokoira imettää pentuja lumihangessa.

Pohjanpystykorvan synttäreille ilmestyy 50-vuotisjuhlakirja

Vaikka pohjanpystykorvia on ollut maassamme kautta historian, rotu rekisteröitiin virallisesti Suomessa vasta 1970-luvulla sitten.

Nextiilin työntekijät lajittelevat tekstiilejä

Yhteiskunnallisen yrityksen merkki pirkanmaalaisille Nextiilille ja Ekokumppaneille

Suomalaisen työn liiton myöntämä merkin käyttöoikeus kertoo liiketoiminnan ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

En juhli -lehti-ilmoitus. Ilmoituksessa on kuva oranssista ilmapallosta ja teksti, jossa lukee "En juhli. Maija Meikäläinen 30 v".

Suomalainen tapa huvittaa ulkomaalaisia – ”Tämä taitaa olla etukäteen esitetty anteeksipyyntö”

Suomalaisten merkkipäiväpalstalle laittama ilmoitus ei ole tuttu juttu ulkomaalaisille.

Nainen farkkuhameessa tv-kameran edessä osoittaa tablettiaan.

Tässä ammatissa olematon itsekritiikki on avain onnistumiseen – lue, millaista on livekuvittajan työ

Livekuvittaja Linda Saukko-Rauta etsii erilaisissa tapahtumissa niiden punaisen langan ja tiivistää sen piirtämällä.

Silmälasipäinen mies ulkovaatteissa kurkkaa nurkan takaa.

Kysyimme professori Heikki Ervastilta, millaisia suomalaiset ovat, ja osa vastauksista yllättää: ”Ei veroja inhota tai vihata”

Pitkään suomalaisten arvoja tutkinut professori tietää, millaisia me olemme. Pyysimme häntä arvioimaan Ylen arvokoneeseen tulleita vastauksia.

Suomalaisuuden selkäranka -keskusteluohjelman juontajat Nicklas Wancke ja Mari Sarolahti seisovat kuvan vasemmalla laidalla kameraan katsoen, etualalla ruutu, jossa tekstinä Suomalaisuuden selkäranka, pöydissä ohjelman keskustelijoita ja oikealla istumassa kuvittaja Linda Saukko-Rauta.

Kun Rajkumar Sabanadesan oli tullut Suomeen, hänen turvallisuuden tunteensa kasvoi yllättävästä asiasta: bussit kulkivat ajallaan

Forssalaisella huoltoasemalla käytiin keskiviikkona 22.3. harvinaisen rakentava ja hyvähenkinen keskustelu suomalaisuudesta.

Pohjoismaiden liput liehuvat saloissa.

Pohjoismaihin liitetyt stereotypiat naurattavat somessa – näin suomalaisista vitsaillaan Norjassa ja Tanskassa

Pohjoismaalaiset ovat iän kaiken vitsailleet toistensa kustannuksella, mutta sosiaalisen median aikakaudella sillä on aivan uusi alusta.

Kuvituskuva, jossa sininen Suomen kartta ja sen päällä liikennemerkeissä sanat Ilmastonmuutos, Oppimistulokset, Verot ja Turvallisuus

Onko Suomella varaa pitää huolta kaikista apua tarvitsevista? Vastaa arvokoneeseen ja katso, mitä mieltä muut ovat

Mikä meitä yhdistää ja erottaa? Arvokone esittää viisitoista väitettä turvallisuudesta, sivistyksestä ja vauraudesta. Vastaamalla näet, miten muut ajattelevat suomalaisuudesta verrattuna sinuun.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Olemmeko riittävän yhtenäisiä?

Olemme kriisien kuluttamia ja luottamus huomiseen on koetuksella. Yhteiskunnallinen keskustelu tuntuu kärjistyvän helposti, mutta olemme aina uskoneet eri tavoin ja osanneet olla eri mieltä asioista.

 Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön vastaava toimittaja Panu Pokkinen.

Vastaavalta toimittajalta: Suomen selkäranka ei ole rautakankea

Yle haluaa olla rakentamassa uudistuvaa tarinaa upealle kansakunnallemme. Siksi aloitamme keskustelun suomalaisuuden selkärangasta, ja kutsumme kaikki siihen mukaan, kirjoittaa Panu Pokkinen.

Olli Haapakangas mopon selässä.

Mikä on maailman suomalaisin asia? – kaipaamme ajatuksiasi Radio Suomessa

Suomalaisuuden selkäranka esittää: Suomalainen ilta – en mycket finsk kväll

Kolme äitiä vauvojen kanssa.

Suomessa saa vapaasti sanoa, ettei pidä lapsista – Oodissa käyvä äiti sanoo huomaavansa Suomen lapsivihamielisyyden aina tullessaan Espanjasta

Lapset juoksevat ja meluavat, syntyy vilskettä ja sotkua. Suomi on lapsimyönteinen monin tavoin, mutta Väestöliiton asiantuntijan mukaan lapsiin suhtaudutaan silti joskus muita erityisryhmiä kriittisemmin.

Salaattisekoituspussi.

Myös K-ryhmän salaattisekoituksessa lukee Suomessa valmistettu, vaikka salaatit tulevat ulkomailta

Salaattien alkuperämaat Espanja ja Italia kerrotaan pussin takapuolella. K-ryhmän johtajan mukaan kuluttajaa ei haluta johtaa harhaan. S-ryhmässä myytäviä salaatteja mainostettiin aiemmin virheellisesti kotimaisina.

Kaksi nuorta työpöydän äärellä.

Maanantai 23.1.2023 (tv)

Nuoret ja työelämä. Tekstiilijäte. Suomen kieli. Sää.

Ella Junnila suorittamassa kyykkyharjoitusta kuntosalilla.

Ruotsi ja Norja pieksevät Suomen tylysti urheilun sponsorituloissa, ja korkeushyppääjätähti jännittää, mitä seuraavaksi tapahtuu

Valtion tukijärjestelmä uudistuu ensi vuonna. Jatkossa rahat eivät tule Veikkaukselta, vaan valtion budjetista. Muutos mietityttää urheilukentällä.

Erik Lindgrenin mökki huusseineen ja saunoineen on historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä kohde Warrentonissa lähellä Astoriaa.

Tervetuloa ”lännen Helsinkiin”, jossa pärjäsi ilman englantia – tällaista oli elämä 1900-luvun alussa Yhdysvaltojen kaukaisessa kolkassa

Pohjoismaalaisten kalastajien ja metsureiden taidoille oli aikanaan käyttöä Oregonin luoteisnurkassa Yhdysvalloissa. Kaupungissa asuu edelleen monia, joiden juuret ovat syvällä Suomessa.

Vanhoja postimerkkejä Kansallisarkistossa.

Runsaat sata vuotta sitten Venäjän kontrollikoneisto kiinnostui Fazerin karkkipapereista – historioitsija Reetta Hänninen selvitti, miksi

Tutkija Reetta Hänninen selvitti, miten suomalaiset vastustivat Venäjää niin sanottuina sortovuosina yli sata vuotta sitten. Osin huvittaviltakin kuulostavat tapaukset kertovat jotain myös nyky-Venäjästä.

Reetta Hänninen tutkii vanhoja postimerkkejä Kansallisarkistossa.

Miksi Venäjän kontrollikoneisto kiinnostui Fazerin karkkipapereista? Kysymys sai historioitsijan selvittämään, miten suomalaiset kapinoivat

Sukellus 1900-luvun alkuvuosien asiakirjoihin sai historiantutkija Reetta Hännisen selvittämään keinoja, joilla suomalaiset nousivat vastustamaan Venäjää.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Suomalaiset nousevat Stalinin myllynkiven alta belgialaisiksi

Nato-hakemukseen liittyvää identiteettiloikkaa ei heti osattu korostaa, kirjoittaa Enqvist.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Venäläisvastaisuuden nousu uhkaa tyhmistää meidät

Suomalaisten suuri arvo on siinä, että meidät tunnetaan pääsääntöisesti rauhantahtoisina, kirjoittaa Aflatuni.

Nainen selfiessä, selfien vieressä Suomen kartta, joka näyttää eri väreillä alueita, joilla sanotaan mä, mää, mnää, minä, mie, miä, meä tai joku muu.

Tämä kartta paljastaa, mistä olet kotoisin – mukana yli 70 000 suomalaista: ”Ei meillä näin yksityiskohtaista karttaa ole tehty koskaan”

Valtavan suosion saanut minä-kysely on valmistunut. Katso täältä, miten ”minä” sanotaan eri puolilla Suomea.

Närbild på en bastuskopa som häller vatten över en bastuugn.

Vaikka sähkön hinta nousee, joulusaunasta ei tingitä – tuoreessa saunakyselyssä kartoitettiin suomalaisten suhdetta saunaan

Saunassa käydään harvemmin ja harkitummin, mutta kokonaan saunomista ei ole hylätty. Yli puolet vastanneista kertoo kuitenkin muuttaneensa saunomistapojaan viime kuukausina.

 Jussi-Pekka Rantanen valmistautuu tv-uutisten lähetykseen studiossa.

Kyselytutkimus: Yle on suomalaisten luotetuin media, ja se on onnistunut tehtävässään

Vastaajista 92 prosenttia ajattelee Ylen onnistuneen julkisen palvelun tehtävässään erittäin hyvin, hyvin tai melko hyvin.

Kristiina Karell, Daniela Ojanperä ja Helle Alatalo-Heikkilä katsovat hymyillen kohti kameraa.

Parhaasta suomalaisesta laulusta on monta mielipidettä, mutta suosikeilla on usein yhdistävä tekijä: surumielisyys

Suomalaisen musiikin päivän kunniaksi Yle kysyi ihmisiltä heidän kotimaisia lempikappaleitaan.

Naser Husseini asettelee ylioppilaslakkia päähänsä peilin edessä.

Suomi on 10 vuoden päästä erilainen maa kuin nyt, sanovat asiantuntijat

Kymmenen vuoden päästä Suomi on aiempaa monikulttuurisempi ja ihmiset elävät entistä enemmän omissa kuplissaan, arvioivat asiantuntijat.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Kunhan on rentoa ja mukavaa! Eli miten ihmiskunta lakkasi välittämästä ja oppi rakastamaan verkkareita

Pukeutuminen on arvokysymys, ja mitä meistä kertoo, että tärkeimmät arvomme ovat rentous ja mukavuus? Jotakin yllättävän hyveellistä, kirjoittaa Konstig.

Mikko Ranta-Huitti lukee navetassa lehmien keskellä Eeva Heilalan  ja Maarit Tastula Eeva Kilven runoja.

Ohjaajalta: Maatuskoja yössä ja runoja lehmille! Elin hetken toisten ihmisten arkea ja opin, että kiinnostavat ihmiset eivät ole täydellisiä eivätkä jaksa sellaisia esittääkään

Maarit Tastula lähtee uudessa ohjelmassaan toiseen Suomeen etsimään elämän tarkoitusta ilo ja huumori aseinaan. Hän konttaa umpihangessa, hiihtää poroaidalle, kesyttää kettua, keritsee lammasta ja valmistaa mykyrokkaa.

Linnan juhlien kattaus

Tällainen on Linnan juhlien ruokatarjoilu – katso koko lista

Tarjolla on luomutuotteita, riistaa ja kalaa sekä Kultarannan omia marjoja. Perinteisiin tarjottaviin kuuluvat voileipäkakut sekä Ellen Svinhufvud -kakku.

Särkikaloja läjässä

Luomuraaka-aineet, järvikalaruuat ja kotimaisuus toivat Mikkelin kaupungin ruokapalveluille valtakunnallisen palkinnon

Mikkelin kaupungin tarjoamissa aterioissa käytetään täysin kotimaista lihaa ja maitotuotteita.

Gastrobar3:n rakennus Kajaanissa.

Suomen kaunein koti löytyi Kajaanista: palkintorahoille tiedossa jo kohde

Kajaanilaisten Lilli Norion ja Olli Saastamoisen koti löysi tiensä tv-katsojien sydämiin. Voiton myötä pariskunta pokkasi 10 000 euron palkinnon.

Oululainen Kalle Penttilä sytyttää joka joulu yli 10 000 led-valoa omalle pihalleen. Kuvassa on osa etupihan valoista.

Tiistai 15.11.2022 (tv)

Maailman väkiluku. Suomalaisten jouluvalot. Sami Virta. Sää.

Toimittajia ryhmäkuvassa.

Perjantai 11.11.2022 (tv)

Suomalaisten ajankäyttö. Selkouutiset 30 vuotta. Sää.

Leipäpussi, jossa 30 prosentin alennustarra.

Maanantai 7.11.2022 (tv)

Suomalaisten talous. Maahanmuuttajapoliisit. Joulukuuset. Sää.

Tomaattia ja kurkkua kaupan vihannesosastolla.

Sunnuntai 6.11.2022 (radio)

Kotimaisesta tomaatista voi tulla luksustuote. Monet nuoret saavat ilmasta ehkäisyä. YK:n ilmastokokous alkoi.. Liput liehuivat ruotsalaisuuden päivänä. Monin paikoin satoi ensilumi. Säätiedot.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle