Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolme naista tutkailee karttaa koivumaisemassa. He saapuivat Suomeen Suomi koomikoiden silmin -sarjan kuvauksiin.

Suomi löi ällikällä Netflix-koomikot, jotka saapuivat etsimään onnellisuuden reseptiä: "Yksi osa saunaa, kaksi osaa lonkeroa ja loput tätä vihreyttä"

Stand up -koomikot Tumi Morake, Liza Treyger ja Aditi Mittal kiertävät Suomea tv-sarjan kuvauksissa. Siinä koomikot pyrkivät selvittämään, mistä suomalaisten onnellisuus johtuu.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Polttopulloja, lihankorvikkeita ja jodia – A. I. Virtanen olisi täydellinen Nato-Suomen sankari

Valtiollisen komitean on syytä palauttaa A. I. Virtanen suomalaisten mieliin vaikka väkisin, kirjoittaa Siivonen.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Suomalaiset eliitit elävät omassa amerikkalaisuuden kuplassaan eivätkä tunnista todellista kansainvälisyyttä keskuudessamme

Maahanmuuttotaustaiset nuoret eivät enimmäkseen ole rikollisia, mutta eivät myöskään huolipuheen tahdottomia uhreja, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Pieni ukrainalainen lapsi syö juna-asemalla Puolassa.

Tiistai 12.4.2022 (radio)

Ukrainan lapset. Suomalaisten mielipiteet Venäjästä. Harmaa työvoima. Suosikkinimet Olivia ja Leo. Kesänopeudet. Sää.

Anna Laine Puoli seiskan studiossa

Venäjän-tuntija Anna Laine: "Raivo hyökkäyksestä Ukrainaan on oikeutettua, mutta emme saa vihata tavallisia venäläisiä"

Anna Laine järkyttyi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Raivo ei saa hämärtää eurooppalaisia arvoja, vaan ihmistä ja ihmisyyttä täytyy puolustaa. Vaikka se vaikeaa olisikin.

Yusuf Mohammed Mubarak ja Tawab Qaderzade kertovat, millaista arkipäivän rasismi on nyky-Suomessa. Yusuf Mohammed Mubarak on kuvassa vasemmalla ja katsoo kohti kameraa, Tawab Qaderzade on kuvassa oikealla ja näyttää mietteliäältä katsoessaan jotain sivusuunnassa näkyvää.

Kolmevuotiaana Suomeen saapunut Tawab Qaderzada ei koe vieläkään olevansa suomalainen: "On sesonkijuttu, olenko terroristi vai raiskari"

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta niittänyt mainetta myös EU:n rasistisimpana maana. Kaksi Suomessa vuosikymmeniä asunutta miestä kertoo, millaista tämän päivän rasismi on.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Hei, olen Shadia, ruskea ja suomalainen

Harmittomiltakin tuntuvat kysymykset voivat olla loukkaavia ja kielteisiltä vaikutuksiltaan kasautuvia, kirjoittaa Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Yleiskuva

Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla

Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat. 

Ali Modareszadeh taluttaa pyöräänsä lumisella parkkipaikalla Oulussa.

Ali Modareszadeh eli 40 vuotta sodan keskellä, Suomesta hän sai uuden elämän perheelleen – samaa hän toivoo ukrainalaisillekin

Oman kokemuksensa pohjalta Modareszadeh sanoo, että nyt Ukrainasta tulevien pitää saada heti näkymä elämälleen. Vaikka ukrainalaiset saavat välittömästi oleskeluluvan, heitä ei kotouteta.

Juuse Saros torjuu kiekon Nashvillen ja Los Angeles Kingsin ottelussa 7.1.2022.

"Jos tätä ei saada kiireesti muutettua, on edessämme todella paha tilanne" – NHL:ssä valmentava Jussi Parkkila on huolissaan suomalaismaalivahtien tilanteesta

NHL:ssä pelaa enemmän eurooppalaisia maalivahteja kuin koskaan aiemmin. Silti vastuuta kantavia suomalaisia huippumaalivahteja on entistä vähemmän. Colorado Avalanchen maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila toivoo, että ongelmaan tartuttaisiin pikimmiten.

Kaksi naista syö pöydän äärellä.

Tiistai 8.3.2022 (tv)

Ukrainan pakolaiset. Suomalainen kauhuelokuva. Sääennuste.

Laskettelija tykkylumisten puiden takana.

Tammikuussa matkailuluvut kasvoivat Sotkamossa edelliseen vuoteen verrattuna: kasvu painottuu vapaa-ajan matkaajiin

Sotkamossa kirjattiin 97 000 kotimaista vierailijapäivää. Yöpymisiä taas oli 49 000 matkailijalla, heistä suurin osa tuli kotimaasta.

Hassan Maikal istuu tuolissa Tampereen G Livelabissa. Taustalla näkyy yleisöä ja Perjantain logo-lavasteita.

Rap-artisti Hassan Maikal: "Oman yhteisön nuoret kysyvät, miksi yritän olla valkoinen vaikka en ole suomalainen"

Vuoden tulokkaaksi Emma-gaalassa ehdolla oleva Hassan Maikal ihmettelee Ylen Perjantai-ohjelmassa, miksi muut ruskeaihoiset eivät suvaitse yhteisönsä sisällä erilaisuutta.

Kokkolan kaupunginteatterin kansainväliset yhteistyökuviot jatkuvat

Kokkolan kaupunginteatteri aloitti harvinaisen yhteistyön ruotsalaisen teatteriryhmän kanssa

Kansainvälisyys on osa kaupunginteatterin strategiaa. Nyt toteutetaan kaksikielinen näytelmä yhdessä Kaveri-kollektivetin kanssa.

 Msutafe Hassan Kultainen maa -elokuvan pressitilaisuudessa.

Dokumentti taltioi vantaalaisen perheenisän ihmeellisen tarinan: muutti Somalimaahan, perusti kaivoksen ja tavoitteli rikkauksia aavikolla

Kultainen maa saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 11. helmikuuta. Elokuvateatterilevityksensä jälkeen elokuva nähdään myöhemmin myös televisiossa, esimerkiksi Ylellä sekä kahdella Al Jazeeran kanavalla.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Hankitaan seuraavalla 10 miljardilla jotain puolustamisen arvoista

Hankitaan hävittäjille jotain puolustettavaa ja tehdään 10 miljardin investointi myös kulttuuriin ja tieteeseen, kirjoittaa Saarikivi.

Mies luistelee järven jäällä auringon laskiessa.

Bling-bling ei enää houkuttele turisteja – matkailun uusi luksus on tikkupullaa nuotiolla ja lasiseinäinen huvila suomalaisessa metsässä

Perinteinen luksuksen käsitys on muuttunut. Uusi luksus on ainutlaatuisia reissukokemuksia, tietoista kuluttamista ja personoitua hyvinvointia. Suomelle se on tilaisuus houkutella uusia matkailijoita.

Ruskeahiuksinen nainen hymyilee toimiston käytävällä katsoen kameraan. Viereisellä seinällä on kirkkaanvärinen tilkkupeite.

"Onpa hauska nimi, oletko suomalainen?" Kysymällä tätä syyllistyt tahattomasti mikroaggressioon – näin vältät syrjivät kommentit

Mikroaggressiossa kyse on viattoman oloisesta kommentista, joka loukkaa vähemmistöön kuuluvaa. Aiheesta keskustelu herättää voimakkaita tunteita, sillä kukaan ei halua, että häntä pidetään rasistina.

Äitiyspakkauksen bod-asuja, sekä housut.

Pienen varkautelaisfirman pöksyt pääsivät mukaan äitiyspakkaukseen – nostaa kotimaisuusastetta

Varkautelaisen Dream Circuksen vauvanhousut on valmistettu Suomessa, mikä on Kelan äitiyspakkaukselle harvinaista. Yritys kuvaa pääsyä pakkaukseen lottovoitoksi.

Kääntäjä Kersti Juva kannustaa puhumaan suomea muualta tulleille

Kääntäjä Kersti Juva kannustaa puhumaan suomea muualta tuleville – Myös huippuosaajien pitäisi oppia kieltä

Tolkien-kääntäjä Kersti Juva kaipaa lisää suomen kielen opetusta maahan muuttaville, myös Euroopasta tuleville huippuosaajille. Suomalaisten pitäisi kouluenglannin sijaan puhua suomea, jotta muualta tulleet oppisivat kielen.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Jos yhteiskunta romahtaa, suomalaiset pakenevat kesämökeille

Usko tulevaisuuteen on nuorten keskuudessa heikko. Digitaalisella ajalla maailmanloppu mahtuu jokaisen ihmisen taskuun, kirjoittaa Salusjärvi. 

Suomen lippu tangossa

10 kysymystä Suomen lipusta – testaa tietosi!

Siniristilippu on yli 100-vuotias.

Kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Suomalaiset vertaavat kaikkea Ruotsiin, mutta ruotsalaisille Suomi on harvoin verrokkimaa

Arkea maailmalta: Suomi voisi peilata saavutuksiaan välillä vaikka Norjaan, kirjoittaa Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Toimittaja Ndéla Faye katsoo suoraan kameraan.

Ndéla Fayen kolumni: Kuka kelpaa suomalaiseksi?

Valkoisten suomalaisten totuttelu muihin jatkuu.

Lääkäri ja potilas

Can Sote reform improve foreigners' experience of Finland's social and healthcare system?

Our audience had many ideas for improving the system as Finland heads into a healthcare vote.

De nomineradet ill Finlandia-priset år 2021: Jukka Viikilä, Matias Riikonen, Marjo Niemi, Rosa Liksom och Joel Elstelä.

Finlandia literary prize shortlist unveiled, half of candidates are previous winners

Winners and nominees for the nation's top literary award are virtually guaranteed brisk sales in the run-up to Christmas.

Kolme kukkaseppelein palkittua miestä ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Keskiviikko 10.11.2021 (radio)

Verotiedot. Wolt. Vuoden isät. Sääennuste.

Antti Luusuaniemi istuu Kino Korjaamo elokuvateatterin salissa.

Katsojia houkutellaan nyt elokuviin versioimalla kotimaisia tv-sarjoja – Syke- ja Sorjonen-elokuvat tehtiin ilman Elokuvasäätiön tuotantotukea

Elokuvasäätiön johtajan mukaan tv-sarjoihin pohjautuvat elokuvat ovat samalla viivalla muiden kanssa. Jos rahahanat ovat kuitenkin auenneet tuotannolle jo toisaalla, säätiö ei välttämättä tukea myönnä.

Vanhus kahvilla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Mehiläinen helpottaa hoivakotiensa hoitajapulaa tuontityövoimalla myös Keski-Suomessa - ensimmäiset filippiiniläiset aloittavat Viitasaarella kuun lopulla

Filippiiniläishoivaajia on tulossa myös Jyväskylään. Tulijoiden tähtäimessä ovat yleensä lähihoitajatutkinto ja pysyvä työpaikka Suomessa.

Gleb Shumaev, Joensuu.

Young Russians face hurdles, prejudice living in Finland

"It seems that when people hear the name Gleb, they immediately think that talking to that person is harder than talking to a Finn," 18-year-old Gleb Shumaev explained.

Kohtaus Flee-nimisestä elokuvasta, jossa animoitu mies istuu ikkunan edessä.

Pohjoismaiden neuvoston palkintoja tanskalaiselle animaatioelokuvalle ja grönlantilaiselle kirjalle – suomalaiset jäivät tänä vuonna ilman

Neuvosto jakaa kulttuuri- ja ympäristöalan palkinnot vuosittain. Tällä kertaa palkintotilaisuus oli Kööpenhaminassa Tanskassa.

Gleb Shumaev, Joensuu.

18-vuotias Gleb Shumaev kokee, että pelkkä nimi riittää leimaamaan hänet – idän ja lännen kireät välit tuntuvat venäläistaustaisten arjessa

Myös itänaapurin vaikea koronatilanne on tukijan mukaan lisännyt jännitteitä venäläistaustaisten ja suomalaisten välillä.

Bild på helsingfors universitet logo

Yhdenvertaisuusvaltuutettu harkitsee toimenpiteitä Helsingin yliopiston rekrytointiasiassa – työpaikkoja välitettiin vain "suomalaisille" sukunimille

Valtuutettu ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa lähettänyt yliopiston teologiselle tiedekunnalle selvityspyyntöä.

Kashmeera Loguke nojaa takakenossa biljardipöytään. Takana miehet pelaavat snookeria..

"Tiiän et oon bätäng" – Mira Lokuge kirjoittaa seksistä ja ahdistuksesta kielten sekamelskalla, koska se on nuorten todellisuutta

Kulttuurivieras, kirjailija Mira Lokuge on kirjoittanut yhdessä Hyppe Salmen kanssa kirjan siitä, millaista on olla nuori ruskea nainen Suomessa. Kirja yhdistelee fiktiota ja Lokugen omia kokemuksia.

Työnhakupalvelu kännykässä.

Onko vieraskielinen nimesi vaikuttanut työn saamiseen? Kerro meille, teemme juttua

Yle kerää kokemuksia vieraskielisen nimen vaikutuksesta työnhakuun ja työllistymiseen.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Suomalainen suorittaa koko elämänsä

Suorittajakansalaisuus ruokkii riittämättömyyden tunnetta.

Katja Marova Lappeenrannan Linnoituksen valleilla.

Maahanmuuttajat eivät saa valittaa, huomasi Katja Marova — hän haluaa tehdä niin, jotta asiaan tulee muutos: "Rakastan Suomea, mutta ongelmiakin on"

Lappeenrantalainen Katja Marova on yhteiskunnallinen keskustelija, koska haluaa helpottaa maahanmuuttajien kotiutumista ja selvittää myös omat ennakkoluulonsa.

Juha Hurme signeeraa Niemi-teostaan fanille istuen pakettiautossa.

Finlandia-palkittua teosta jäi kerrostalon kokoinen kasa myymättä – kirjailija jakaa kirjojaan nyt ilmaiseksi kadulla

Kirjailija Juha Hurme hankki pakettiautollisen omia ylijääneitä kirjojaan jakaakseen niitä kaikille halukkaille. Loput noin 25 000 kirjaa murskataan ja niistä tehdään rakennusmateriaalia.

Artisti Robin Packalen.

Robin Packalen lähti valloittamaan maailmaa – nyt hän kertoo, miltä tuntuu, kun suunnitelma junnaa: “Kyllä tämä on ollut supervaikeaa”

Robin Packalen on saanut palautetta, että hänen olisi kannattanut jatkaa uraansa suomeksi ja Suomessa. “Suomessa on jännä kulttuuri, että halutaan pitää kiinni omistaan”, hän pohtii.

Puumalainen on valmis raastavaan arkityöhön matkalla kohti maailman huippua

Suomen "ärsyttävin" maajoukkuevalmentaja piiskaa Martti Puumalaista kohti judon urotekoja – "Joku kaunis päivä voin olla maailman paras"

Judomaajoukkueen armoton päävalmentaja Rok Draksic hinaa terrierimäisellä arkityöllään suomalaishuippuja kohti maailman kärkeä. Suomen kruununjalokivi Martti Puumalainen näyttää osaamistaan sunnuntaina tulevassa olympiakaupungissa, jossa käydään hohdokas judon Grand Slam -turnaus.

Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden.

Asukaskysely: Suomenkieliset viihtyvät entistä huonommin Pietarsaaressa – valtaosa ei saa hyvää palvelua omalla kielellään

Suomenkielisten viihtyvyys on huonontunut neljän vuoden takaisesta. Kaupunki pitää kehityssuuntaa huolestuttavana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle