Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sikke Sumari opiskeli kokiksi eläkeiässä: "Ajattelin, että hoidetaan tämä homma nyt pois alta"

PItkän uran ruuan parissa tehnyt ravintoloitsija Sikke Sumari kertoo uskovansa ikuiseen oppimiseen.

Brittihovin tuorein jäsen Meghan mukana keittokirjaprojektissa – hyväntekeväisyyshankkeella saadaan varoja yhteisöprojektille

Hankkeen taustalla on Lontoon Grenfell Tower -tornitalon palon jälkeen syntynyt yhteisöllisyys, kun tilapäismajoituksessa olleet naiset kävivät valmistamassa perheilleen ruokaa muslimien kulttuurikeskuksessa.

Ärtyneen suolen oireyhtymä muutti perheen ruokavalion – hyviä reseptejä oli vaikeaa löytää, joten äidin ja tyttären ideasta syntyi herkkävatsaisille sopiva keittokirja

Ruokareseptien muuttaminen erikoisruokavaliolle sopivaksi on suhteellisen helppoa, koska erilaisia tuotteita on nykyään niin paljon, kertoo Herkkävatsaisen keittokirjan kirjottajiin kuuluva kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

Maailman arvostetuimman Bocuse d'Or-kokkikilpailun finalisti Ismo Sipeläinen: Hyvässä tilanteessa huonompikin ruoka voi maistua

Ruualla ja ruualla on eroa, sen tietää jokainen, mutta harva niin perusteellisesti kuin arvostettuun Bocuse d´Or-kokkikilpailuun tiensä kokannut keittiömestari Ismo Sipeläinen.

Viipurilaisravintolan keittokirja palasi Viipuriin – Arvo Tuominen teki dokumenttielokuvan Viipurin suomalaisajan suosikkiravintolasta Espilästä

Elokuvassa kerrotaan Viipurista, vanhasta suomalaisravintolasta ja sen paikalle rakennetusta uudesta ravintolasta.

Palkittu ruokakirjailija on nähnyt suomalaisen kotiruoan kehittymisen – "Hyvä arki auttaa jaksamaan tässä elämässä"

Tavallinen kotiruoka on hyvää, sanoo seinäjokelainen Kaisa Isotalo. 1980-luvulta kotiruoka- ja oppikirjoja tehnyt tietokirjailija palkittiin tänään tuotannostaan.

Ruokaa on kuvattu intohimoisesti jo yli 170 vuotta – hiuslakalla kuorrutetut herkut vaihtuivat symmetrisiin aamupaloihin

Trendikäs avokado on tuttu kuvauskohde jo yli sadan vuoden takaa. Millainen on ruokakuvauksen historia, ja kuinka pitkälle lajin voi viedä?

NFL-legenda paljastaa kirjassaan miten voi pärjätä äärimmäisellä huipulla 40-vuotiaana

Tom Brady - kaikkien aikojen paras pelinrakentaja amerikkalaisessa jalkapallossa - on kirjoittanut kirjan, jossa hän valottaa huikean ja pitkän ammattiuransa salaisuudet.

Keskustele: Sormilla vai lusikalla suuhun?

Moni lapsi aloittaa kiinteiden syömisen sormiruokailen soseiden sijaan. Millaisia kokemuksia sinulla on vauvojen ruokailusta? Kerro meille kokemuksistasi ja osallistu keskusteluun.

Täytettyjä kurpitsankukkia ja vaniljasokeria mesiangervoista – kukat ovat kesäistä sesonkiruokaa

Kukkien makumaailma vaihtelee vihannesmaisista aromeista parfyymisiin makuihin. Katariina Vuori selvitti kukkien käyttämistä ruoanvalmistuksessa eikä vain koristamassa valmiita ruoka-annoksia.

Katso videolta grillimestarin tärkeimmät vinkit: "Ottakaa aikaa ja pitäkää hauskaa!"

Kokki Sami Garam grillasi ahvenanmaalaista kirjolohta kuusilaudan päällä Ylen aamu-tv:ssä. Garamin mielestä grillaamisessa ei ole kyse pikaruoasta.

Kasvisruoka oli vitsi, kun mainosguru Alex Niemisestä tuli kasvissyöjä – nyt siitä povataan ruokatrendien uutta mustaa

Tällaista käännettä tutkijat ovat odottaneet jo pari vuotta: työpaikkaruokalassa yhä useampi on alkanut valita kasvisvaihtoehdon, vegaanisesta ruoasta on tullut markettien myyntihitti. Keittokirjailija, mainosmies Alex Nieminen uskoo, että kasvisruokaa koskevassa keskustelussa on nyt saavutettu käännekohta.

Villivihannekset kypsyvät kovaa vauhtia – Testaa, tunnistatko nämä kymmenen syötävää kasvia

Villivihannekset ovat jo osin kypsyneet syömäkuntoon. Kokeile, tunnistatko lähimetsien ja niittyjen kymmenen syömäkelpoista kasvia.

Nyt keitetään viinalla – Sekopäisestä ideasta syntyi reseptikirja

Vanha sanonta on, että viina menee ruuassa hukkaan. Oululaiskaksikko päätti todistaa, että eipäs muuten mene. Syntyi Viinakeittokirja, johon tietokirjailija Jonna Pulkkinen ja kokki-valokuvaaja Merja Ruotsalainen laativat yli 60 alkoholilla höystettyä reseptiä. Ja kun kummankin juuret ovat Lapissa, oli lähiruuan ja -juoman suosiminen itsestään selvää.

Caj Bremer, valokuvaaja

Kuvajournalismin grand old man on yhä tiukasti ajassa kiinni

Ruokakasseja, ilmaisia aterioita, leipäjono-kokkikirja: Ruoka-avulle on jatkuvasti tarvetta

Ruoka-avun saajien määrä kasvaa tasaisesti Pohjois-Savossa. Avunsaajien joukossa on aiempaa enemmän lapsiperheitä ja nuoria aikuisia. Kysyntää on myös neuvontapalveluille.

Ruoka näyttää herkulliselta myös hyisellä lumihangella

Ruokakuvaaja Manne Stenros innostui Tornionlaakson ruokakulttuurista ja -perinteistä. Joulun alla ilmestynyt Talviruokia Tornionlaaksossa -reseptikirja esittää perinneruoat alkuperäisessä ympäristössään, talvisen Tornionjokilaakson maisemissa.

Lipeäkala ui uuteen nousuun – vain nimi rasittaa

Toinen on koukussa lipeäkalaan, toinen ei voi sietää sitä. Ruokakirjailija Markku Haapion mielestä kalan nimi on harmillisen luotaantyöntävä niin hienolle herkulle.

Asiatietoa halutaan lukea kuin romaania – median murros toi toimittajat tietokirja-alalle

Tietokirjan kirjoittaminen on läheistä toimittajan työlle, sillä lukijat toivovat romaaninomaisesti luettava asiaa. Kustannusalalla on vallalla tietokirjabuumi, joka liittyy myös median murrokseen.

Suosittu ruokablogi ei hifistele

Ruokablogi Pastanjauhantaa pyrkii tarjoamaan lukijoilleen konstailemattomia reseptejä ja monipuolisia gastronomisia kokemuksia. Harrastuksena ylläpidettävä blogi on suomalaisten ruokablogien vanhimpia.

Kirjahamstraajan innostuksessa eivät hyllyt riitä – ullakko, liiteri ja sängyn aluskin täynnä

Keräilyvimma alkoi 12-vuotiaana äidin antamasta Monte Criston kreivi -kirjasta. Nyt Sari Snåren kotikirjasto pullistelee tuhansia teoksia aina klassikoista keittokirjoihin. Opukset ovat vallanneet koko perheen elämän, sillä jokaisella on oma intohimonsa.

Jauhopeukaloiden kiekkohurma synnytti Lukko-piparin

Rauman Lapin Kodiksamin kyläläiset ovat jääkiekkohuumassaan kehittäneet Lukolle oman piparin. Resepti pohjautuu 1960-luvun satakuntalaiseen keittokirjaan.

Pakkasgrillauksen mestaruudet ratkottiin suojasäässä – Sami Garam oli ykkönen

Varsinainen pakkasgrillaaminen jäi tänä vuonna haaveksi, kun lämpötila huiteli muutaman asteen lämpimän puolella.

Fingerporilaista kulinarismia: Siskonmakkaratippaleipä on oivallinen darraruoka

Fingerporin uunituore ruokakirja haastaa perinteiset kokkauskirjat. Ruokaa tehdään, miten halutaan ja niistä aineksista, mitä kaapista löytyy. Pääasia on, että nälkä lähtee, estetiikasta viis.

Helena Neraal: Hirvi keittiössä

Helena Neraalin ruokakirja Hirvi keittiössä on tarpeellinen lisä nyt jo melkoiseksi kasvaneeseen hirviruokien keittokirjojen joukkoon, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Palkittu bloggari vinkkaa: Kotikokki, satsaa suunnitteluun

Palkitun ruokabloggarin mukaan suomalaiset ovat palaamassa perinteisiin ruokakulttuurissa. Ruokaa laitetaan mielellään kotona, mutta ruokakaupassa iskee silti usein tuska. Ruokabloggari Johanna Koskiranta neuvoo, miten arjen ruuanlaitto helpottuu.

Oma keittokirja on ravintoloitsijan käyntikortti

Seinäjokiset ravintoloitsijat Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri pyörittivät ravintolaansa puolisen vuotta ja totesivat tarvitsevansa uusia haasteita. Niin alkoi syntyä kaksikon oma keittokirja, joka on nyt valmis. Molemmat ovat tulokseen tyytyväisiä.

Suomalaiselta mestarikokilta venäjänkielinen keittokirja: Karjalaisia herkkuja kolmella mausteella

Joensuulainen tunnettu ja arvostettu keittiömestari Tarmo Wasenius on julkaissut venäjänkielisen keittokirjan, joka opastaa kokkaamaan karjalaisen keittiön herkkuja pääkokin mukaan. Venäjällä kirjasta on otettu 10 000 kappaleen painos.

Mikä marja on tehokkain terveyspommi? Näin vastaavat asiantuntijat

Ylen haastattelemat terveysasiantuntijat eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mikä kotimainen marjamme on aamiaispöydän kunkku. Eniten ääniä saavat hilla ja marja-aronia. Pakastaminen ja kuivattaminen kohottavat erikoislääkäri Antti Heikkilän mukaan marjojen ravintosisältöjä.

Mönjää ja potaskaa – ikivanha reseptikirja paljastaa Iittalan lasin salaiset ainesosat

Designmuseo Iittala on saanut merkittävän lahjoituksen Iittalan lasitehtaan alkuvuosilta. Tehtaan perustajan pojanpoika Tor Abrahamson on lahjoittanut museolle isoisänsä vanhan, käsinkirjoitetun lasireseptikirjan. Kirja muun muassa kertoo, minkälaisista aineksista lasimassa tehtaan alkuaikoina valmistettiin.

Vaihda taustamusiikki klassisesta heviin tai toisinpäin – viinin maku muuttuu tutkitusti

Turussa tutkitaan eri aistien yhteistyötä syömisessä ja maistelussa. Maailmalla aisteja käytetään myös kuluttajien ohjailuun.

Sienihullun keittokirjasta löytyy suppelsiinihillon resepti

Innokkaan sieniharrastaja Timo Virolaisen ensimmäiset sieniruokamuistot ovat äidin tekemästä korvasienimuhennoksesta hapanleivän päällä. Aikuisena mies on tottunut lisäämään sieniä normiruokiin, mutta myös taivuttamaan niitä vaikka hilloksi.

Suomalais-italialainen sieni-innostus jalostui ruokakirjaksi

Intohimoiset sieniharrastajat yhdistivät voimansa ja laittoivat yksien kansien väliin parhaat palat suomalaista ja italialaista sieni- ja ruokakulttuuria. Suomalaisten vapaus sienestää on italialaiselle ihmetyksen aihe, sillä Italiassa vastaavia jokamiehenoikeuksia ei ole olemassa.

Tapio Soinnulle Chaîne des Rôtisseurs -järjestön kansainvälinen tunnustus

Rovaniemeläinen keittiömestari Tapio Sointu on nimitetty Chaîne des Rôtisseurs -järjestön kunniajäsenten kansainväliseen neuvostoon. Aikaisemmin Conseil d'Honneur -neuvostoon on Suomessa nimetty Keijo Ketonen Turusta.

Elvis elää – kajaanilaisnaisen kesämökissä

Yksi sykähdyttävä hetki voi jättää elämänmittaisen jäljen mieleen. Tällaiset kokemukset luovat fanikulttuuria, jossa idolia jopa palvotaan. Kajaanilainen Ritva Martiskainen fanittaa Elvistä, koska miehen ääni on edelleen ylivertainen.

Ei muuta kuin kaulimet esiin - tässä tv-kokki Sara Chafakin MM-kisaresepti

Yle Urheilun kisastudion juontaja ja asiantuntijat saivat aiemmin tällä viikolla yllätyspitsaa kesken suoran lähetyksen. Studioväen puhe ja ajatus karkasivatkin tv-kokki ja malli Sara Chafakin tupsahdettua studioon jalkapallon sijasta kaulimiin. Nappaa resepti talteen!

Kiuaskokkaaminen kiehtoo - video

Suomalaisten rakastama sauna on innoittanut ruokaa rakastavat kehittelemään saunan lämmössä valmistettavia aterioita. Leipä kohoaa alalauteilla, hauki kypsyy tulipesässä ja potut pehmenevät kiuaskivillä.

Rosé-lammas ei maistu kaikille - älä usko kokkiohjeita vaan paista kypsäksi

Kuluttaja on paistin lämpötilojen kanssa helposti sormi suussa. Varsinkin, jos laittaa lammasta vain kerran vuodessa. Lihayrittäjä suosittelee paistamaan lampaanpaistin täysin kypsäksi, vaikka moni tv-kokki neuvoisikin jättämään lihan punaiseksi.

Uuden ruokakirjan tekijät: Kalorien laskeminen ei välttämättä auta laihduttajaa

Ruokapyramidihuijaus-kirjan kirjoittajat muistuttavat, että energiankulutusta ja syötyjen kalorien määrä on mahdotonta laskea tarkkaan.

Kokki löi huippu-urheilijalle luun kurkkuun

Televisiokokki Sami Garam järjesti jymy-yllätyksen Ylen Urheiluviikonlopussa.

Huippukokki valmisti ihmeellistä taikajuomaa - katso video!

Televisiokokki Sami Garam valmisti taikajuomaa Ylen Urheiluviikonlopussa. Taikajuomaa pääsi maistamaan muun muassa alppihiihtäjä Andreas Romar.

Lihaton lokakuu muuttuu karvaiseksi marraskuuksi

Ylen Docventures-ohjelmasta lähtenyt kansanliike Lihaton lokakuu on päättynyt. Se sai aikaan muun muassa keskustelua ruuasta ja yhteisön voimin kootun kasvisruokareseptikirjan. Marraskuun myötä myönnetään jälleen lihansyöntilupa, mutta uusi teemakuukausi on jo alkanut. Miehiä haastetaan kasvattamaan viikset.

Äidin ja pojan reseptikirjan herkut kelpaavat EU-herroillekin

Kiteen Suorlahdesta kotoisin oleva Lyyli Huhtamella pyörittää pitopalveluyritystä Saariselällä poikansa Marko Tiaisen kanssa. Tarjottavat syntyvät usein vanhoista, pitkään suvussa kulkeneista pohjoiskarjalaisista resepteistä. Nyt näistä 'herroillekin maistuneista herkuista' on syntynyt reseptikirja.

Kaupallisuus lannistaa kirjailijoita – raha painaa sanaa enemmän

Kirjailija Marko Hautalan mukaan kirjallisuus ei voi koskaan olla pelkkää bisnestä, vaikka puhe rahasta valtaa alaa. Moni kirjoittaja tuskastuu, kun oma kaunokirjallinen teos jää suuret määrät myyvän kokkikirjan jalkoihin. Pienkustantamoiden tehtäväksi jää lähinnä voittoa tavoittelematon kulttuurityö.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle