Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oikeusministeriön kyltti.

Oikeusministeriö: Turkista ei ole tullut viime päivinä uusia luovutuspyyntöjä – kaksi aiempaa ratkaisematta

Turkki on toistanut tällä viikolla vaatimuksensa Suomelle ja Ruotsille luovuttaa henkilöitä, joita se epäilee terrorismista.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Armottoman hyökkäyssodan riehuessa Ukrainassa on parasta sanoa f-sana ääneen

Demokratian ja sananvapauden halveksunta, voimapolitiikan ihannointi ja länsimaiden demonisointi olivat ja ovat edelleen fasistisen ajattelun tunnusmerkkejä, kirjoittaa Enqvist.

Juukan Käräjäoikeuden lautamiehet istuvat käräjiä vuonna 1907.

Lautamiehiä on istunut suomalaisilla käräjillä jakamassa tuomioita 1400-luvulta lähtien – nyt järjestelmälle vaaditaan loppua

Loppukeväästä Keski-Suomen käräjäoikeudessa tehtiin päätös, joka kuohautti. Raiskausoikeudenkäynnissä ammattituomari olisi tuominnut syytetyn raiskauksesta, mutta tuomion äänesti kumoon kaksi lautamiestä eli maallikkotuomaria.

Puolalaiset tuomarit osoittivat tukijoineen mieltään maanantaina Krakovassa vetoomustuomioistuimen edessä, puolustaakseen hallituksen oikeuslaitokseen kohdistamia toimia vastustavaa tuomaria, Waldemar Żurekia.

Puolan elvytysrahat saivat vihreää valoa EU:lta – 35 miljardin paketti on ollut jäissä oikeusvaltioperiaatteisiin liittyvän kiistan takia

EU-komissio on hyväksynyt Puolan elpymissuunnitelman. Suunnitelma on ollut jäissä Puolan ja EU:n välisen oikeusvaltion periaatteisiin liittyvä kiistan takia. 

 Andrzej Duda ja Ursula von der Leyen.

Puola taipui EU:n tahtoon ja lakkautti kiistellyn valvontaelimen – tuomareiden valvontaa aiotaan kuitenkin jatkaa

Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuus ja EU-lainsäädäntö ovat vaikeuttaneet jo pitkään Puolan ja EU:n suhteita. 

Kahden kuvan yhdistelmä, jossa ovat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

EU käynnisti petoksilla hankittujen varojen perinnän Unkarilta – Lista pääministeri Orbánin rikkeistä on pitkä

EU yrittää painostaa Unkaria palaamaan demokraattiselle tielle talouspakotteilla ja käynnistää niin kutsutun oikeusvaltiomenettelyn ensimmäistä kertaa. Komissio lähetti keskiviikkona kirjeen Budapestiin.

Viktor Orban vaalien jälkeisessä voittojuhlassa.

EU aloittaa kurinpitomenettelyn Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta – Sarvamaa: "Unkarilla on vielä mahdollisuus korjata tilanne"

Unkarin hallitusta syytetään EU-tukien käyttämisestä opposition vaientamiseen, oikeuslaitoksen riippumattomuuden heikentämiseen ja lehdistönvapauden nakertamiseen.

Viktor Orban juhlistaa vaalivoittoa.

Orbánin puolueelle murskavoitto – tutkija: Jos Unkari haluaa, se voi hidastaa Suomen Nato-hakemusta

Katalin Miklóssy, vanhempi tutkija Aleksanteri-instituutista piti Fideszin voittoa odotettuna, mutta ei näin musertavalla äänimäärällä. Miklóssy listaa useita syitä, joiden vuoksi Unkari voisi hidastaa Suomen pyrkimistä Naton jäseneksi.

Yleiskuvaa salista.

Analyysi: Nyt alkaa nokkapokka – EU voi rangaista demokratian rikkomisesta, seuraavaksi mitataan komission kantti puuttua Puolan ja Unkarin tukiin

Rohkeneneeko EU evätä varoja demokratiaa rikkovilta mailta? Puola ja Unkari reagoivat tuomioistuimen päätökseen tuoreeltaan: "EU käyttää valtaansa väärin". Edessä on vielä isoja riitoja, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Andrzej Duda är Polens president.

Puolan presidentti esittää maan tuomareita valvovan "kurinpitoelimen" lakkauttamista – toiveena saada jälleen EU:n koronatukia

Kriitikoiden mukaan presidentti Andrzej Dudan esitys on vain pyrkimys uudelleenbrändätä politisoitunut oikeusjärjestelmä, eikä sen katsota ratkaisevan Puolan oikeusvaltion ongelmia.

Tuija Brax, Vihreä liitto.

Suomi perusti keskuksen viemään oikeusvaltiotaitoaan ulkomaille: "Etuna on, ettemme ole suurvalta eikä kainalossa ole isoja ketunhäntiä"

Ulkoministeriön ja Helsingin yliopiston perustaman oikeusvaltiokeskuksen kohteena ovat etenkin kehittyvät maat. Oikeusvaltiossa kaikki, myös valtio itse, ovat vastuullisia lain edessä.

Tuhansia mielenosoittajia kadulla.

EU-komissio aloittaa rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan perustuslakituomioistuimen päätösten vuoksi

Puolan perustuslakituomioistuin on arvioinut, etteivät EU-lait ole ensisijaisia, vaan maan omien lakien painoarvo voi olla suurempi.

Europarlamentaariko Petri Sarvamaa (kok.) A-Talkissa.

Onko EU avuton jäsenmaansa Puolan edessä? Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: Kyllä tämä on paha paikka

EU:n pitäisi saada ruotuun niskoitteleva Puola, joka on murentamassa maan oikeuslaitoksen riippumattomuutta. EU ja Puola ovat jo pitkään olleet napit vastakkain oikeusvaltioperiaatteesta.

Puolan EU-eroa vastustava ja Euroopan unionia kannattava mielenosoitus Varsovassa 10. lokakuuta 2021.

Ihmisoikeusaktivistien viesti Suomelle: Olkaa tarkkana siitä, mihin EU:n tukimiljardit Puolassa ja Unkarissa päätyvät

Aktivistit vetoavat Suomeen Puolan ja Unkarin tilanteen vuoksi. Samassa perheessä voi kantaa huolta, jos toisella ovat asiat huonosti, sanoo Unkarin Helsinki-komitean András Léderer.

Kuvassa Euroopan parlamentti Brysselissä.

EU-parlamentti haluaa Puolan painostamiseen vauhtia – haastoi EU-komission oikeuteen, vaatii oikeusvaltiomekanismin käynnistämistä

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) pitää suomalaisten veronmaksajien kannalta "sietämättömänä", että Puola on voinut jatkaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomista.

Antti Heikinheimo.

"Häikäilemätöntä ja systemaattista" – Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuuden alasajo huolestuttaa suomalaistuomaria

Luxemburgissa toimiva EU-tuomioistuin määräsi keskiviikkona Puolan maksamaan miljoona euroa päivässä oikeusvaltiorikkomuksista. Puolalaisten tuomareiden mielestä suursakko ei hillitse demokratian murentamisyrityksiä.

Bild på folkmassa där personer håller upp Polens och EU:s flagga.

Puolalle jättisakot oikeusvaltiokiistassa – EU-tuomioistuin määräsi maksamaan miljoona euroa päivässä

EU varoitteli Puolaa useiden kuukausien ajan mahdollisista seuraamuksista, jos maa ei ryhdy noudattamaan unionin yhteistä oikeusvaltioperiaatetta. Puolan sakot pidätetään sen EU-tuista.

Allan Rosas

Entinen EU-tuomari avaa Puolan ja unionin välistä oikeusvaltiokiistaa Ylelle: Kyse on yhteisistä säännöistä ja niiden noudattamisesta

Puolan perustuslakituomioistuin on katsonut, että EU:n perussopimukset ovat ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Allan Rosaksen mielestä EU:n jäsen ei voi olla "vain 50-prosenttisesti".

EU ja Puola kiistassa

EU-komission puheenjohtaja väläyttää taloudellisia keinoja Puolan uhitteluun puuttumiseksi, Puolan mielestä EU pelottelee

Puolan pääministeri puolusti uhmakkaasti maansa perustuslakituomioistuimen kritisoitua linjausta.

Puolan ja Unkarin pääministerit tekevät nyrkkitervehdyksen

Tukieurot pois elleivät yhteiset arvot kiinnosta, sanoo selvä enemmistö EU-kansasta, niin myös oikeusvaltion periaatteita koetelleissa Unkarissa ja Puolassa

EU-tukirahojen ja oikeusvaltiomekanismin kytkemistä toisiinsa kannattaa yli 80 prosenttia EU-kansalaisista.

Kolumnisti Pekka Juntti

Pekka Juntin kolumni: Pelottavan hurmaava 20-luku

Tylsä 2000-luku muuttui kuohuvaksi 20-luvuksi. Uudet uhat hirvittävät, mutta ainakin elämä on täyttä. On paljon puolustettavaa. Enää tarvitsee muuttaa maailma, kirjoittaa Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella kirjoittajan lukemana.

Jarosław Kaczyński

Puola suostuu perääntymään oikeuslaitoskiistassa – Valtapuolue: EU:n kritisoima tuomareiden kurinpitoelin lakkautetaan nykyisessä muodossaan

EU antoi Puolalle 16. elokuusta asti aikaa lakkauttaa tuomareita valvovan "kurinpitoelimen". EU katsoo sen horjuttavan oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Juhlijoita Budapest Pride-kulkueessa 2021.

Suomalaiset mepit tukistaisivat Puolaa ja Unkaria oikeusvaltiorikkomuksista – SDP:n Heinäluoma: Sääntöjen rikkojat pitäisi voida erottaa klubista

Unkarin ja Puolan oikeusvaltiorikkomukset herättävät ärtymystä Euroopan parlamentissa. Ville Niinistö (vihr.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) luottavat rahahanojen sulku-uhkaan. Eero Heinäluoma (sd) uhkaisi Puolaa ja Unkaria myös EU:sta erottamisella.

Yliopistonlehtori Heino Nyyssönen Turun yliopistosta A-studiossa.

”Puolaan ja Unkariin ei pitäisi laittaa yhtään EU-rahaa” – yliopistonlehtori pitää yhteisten pelisääntöjen rikkomista vakavana

Euroopan unionin keinot puuttua jäsenmaiden väärinkäytöksiin ovat todellisuudessa vähäiset. Sen vuoksi Puolan ja Unkarin oikeusvaltiorikkomuksia ei ole saatu kuriin.

Janez Janša

Mepit painottivat "Euroopan Trumpille" Janez Janšalle oikeusvaltion merkitystä – Slovenia aloitti EU-puheenjohtajana kireissä tunnelmissa

Slovenian johtokauden alku on näyttänyt EU:n yhden heikkouden: jäsenmaiden erilaiset demokratiatavoitteet. Puheenjohtajamaan ja EU-instituutioiden suhteesta voi tulla myrskyisä tulevina kuukausina. Merkkejä siitä on jo saatu.

Kajaanin avantouimareiden Annakarin Välimäki nousemassa avannosta. Leila Vähärautio ui vielä avannossa.

YK:n tuore vertailu: Suomi on kestävässä kehityksessä maailman paras maa

Suomi on ensimmäistä kertaa ykkössijalla vuosittain tehtävässä kestävän kehityksen maavertailussa. Aiemminkin sijoitus on ollut kärkikolmikossa. Laajassa selvityksessä arvioidaan, miten valtiot edistävät kestävän kehityksen tavoitteita.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Henkilökohtainen ei ole poliittista

Feminismi on röyhkeästi politisoinut sukupuolen, parisuhteen ja perhe-elämän, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020

"Valtion pitää maksaa korvaukset henkirikosten uhrien omaisille" – Keskustan Kurvinen tiukkana hallitukselle MOT:n selvityksen jälkeen

Omaiset jäävät usein ilman heille kuuluvia palveluja ja joutuvat läheisensä kuoleman aiheuttamien kustannusten maksajiksi.

Anu sohvalla lastensa kanssa.

Anu oli seitsemännellä kuulla raskaana kun kaksosten isä murhattiin – oikeus ei myöntänyt lapsille euroakaan kärsimyskorvausta

Henkirikoksen uhrin lapsille voidaan myöntää tai jättää myöntämättä kärsimyskorvaus samoin perusteluin.

Professor Kimmo Nuotio står framför en bokhylla.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi al-Holin äitien palautusta: "Oikeusvaltiossa toimitaan juuri tällä tavalla"

Suomi kotiutti sunnuntaina al-Holin leiriltä Syyriasta kuusi lasta ja kaksi aikuista äitiä.

Selfie Pasi Myöhäsestä. Taustalla London City.

Eurooppa-kirje: Varautukaa siellä EU:ssa – koronarokotusten politisointi osoitti, että brittihallitus repii kaikki irtopisteet brexitistä

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Unkarin pääministeri Viktor Orban.

"Tukahduttamisen ilmapiiri vallitsee, aktiiviset ovat jo ulkomailla" – kotimaistaan lähteneet antavat karun kuvan Unkarin ja Puolan tilanteesta

Tutkija Katalin Miklóssy ei usko, että sopu EU:ssa auttaa oikeusvaltiota Unkarissa ja Puolassa.

Suvi Turtiainen raportoi EU-huippukokouksesta

EU-johtajien uneton yö – Puola blokkaa sopimusta ilmastotavoitteiden kiristämisestä kokouslähteiden mukaan

EU-huippukokouksessa päästiin eilen sopuun budjetista ja elpymispaketista. Yöllä sovittiin Turkin vastaisista toimista.

Puolan ja Unkarin pääministerit tekevät nyrkkitervehdyksen

Puola ja Unkari ovat hyväksyneet Saksan kompromissiehdotuksen – Tuppurainen EU:n budjetti- ja oikeusvaltiokiistasta: "Sopu on lähellä"

Uutistoimiston haastatteleman lähteen mukaan Saksan tekemä ehdotus odottaa vielä muiden jäsenvaltioiden hyväksyntää.

Morawiecki ja Orban tervehtivät nyrkissä olevin käsin.

Puola kiistää tehneensä U-käännöksen riidassa EU:n budjetista ja oikeusvaltioperiaatteesta

Aiemmin tänään Puolan kerrottiin olevan valmis tekemään asiassa kompromissin.

Angela Merkel tiistaina, osallistuessaan virtuaaliseen Digitaaliseen huippukokoukseen Berliinissä.

Kirjeenvaihtajalta: EU:n umpisolmun avaaminen on Angela Merkelin käsissä – edessä saattaa olla sopu, joka ei Suomea miellytä

Saksan puheenjohtajuuskausi päättyy kuukauden päästä. Siksi Merkel haluaa ratkaisun Puolan ja Unkarin kanssa pian, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Alexander Stubb

Ykkösaamun vieraana Alexander Stubb: Mitä haluat kysyä?

Mitä mieltä professori Alexander Stubb on siitä, että hänen nimensä nostetaan aina esille, kun kokoomus hakee ehdokasta merkittäviin tehtäviin? Muun muassa tästä keskustellaan lauantaina Ykkösaamussa TV1:ssä kello 10.05 alkaen.

Mielenosoitus Budepestissä heinäkuussa.

Kannattaako perussuomalaiset oikeusvaltiota, Ville Tavio?

Puolue ehdotti perjantaina, ettei Unkarin ja Puolan tarvitsisikaan noudattaa oikeusvaltioperiaatteita EU-tukirahojen saamiseksi.

Jenna Vehviläinen

Eurooppa-kirje: Kevään traumat palasivat Italiaan – EU:n koronatuet käyvät sille liian pieniksi jo ennen kuin tukien jakamisesta on päätetty

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Charles Michel hymyilee videokonferenssissa.

EU-johtajien videokokouksessa ei päästy sopuun budjetista – Unkari ja Puola torppasivat oikeusvaltiomekanismin odotetusti

Pääministeri Sanna Marin korostaa, että EU:n rahapakettia on kohdeltava kokonaisuutena.

Eri puolilla Eurooppaa on jo pitkään osoitettu mieltä koronarajoituksia vastaan.  München syyskuussa 2020.

EU pelkää koronaa ja populisteja – Puola ja Unkari hankaavat pandemiapakettia vastaan

Eurooppalaiset populistipuolueet menettivät kannatustaan, kun korona iski keväällä silmille. Nyt tilanne voi muuttua.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen Brysselissä lokukuussa 2019.

Eurooppaministerit keskustelevat muun muassa oikeusvaltioasioista, monivuotisesta budjetista ja aloittavat joulukuun huippukokouksen valmistelun

Eurooppaministeri Tuppurainen luottaa, että EU-puheenjohtajamaa Saksa kykenee ratkaisemaan pattitilanteen.

Viktor Orban

Puola ja Unkari jumittivat EU:n budjettineuvottelut, kiista oikeusvaltioperiaatteesta jatkuu – selvitimme, mitä pattitilanteesta seuraa

Tutkija arvioi, etteivät Puola ja Unkari halua kaataa EU:n elvytyspakettia, sillä ne ovat saamassa siitä paljon avustuksia.

Viktor Orban

Unkari ja Puola torjuivat EU:n budjetin ja koronarahaston oikeusvaltiovaatimuksen takia

EU:n budjetin ja koronaelvytysrahaston maksatukset on sidottu oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Muotokuva vaaleahiuksisesta nuorehkosta miehestä. Taustalla kulkue, jossa ihmiset kantavat soihtuja ja ristejä.

Tarmu Järvinen-Kross on homo, siksi hänen on lähdettävä Puolasta

Valtio ja kirkko lietsovat vihapuhetta HLBTI-yhteisöstä

Parlamentti

EU-parlamentti ja jäsenvaltiot pääsivät alustavaan sopuun vuosien 2021–2027 budjetista ja koronaelvytyspaketista

EU-maat sopivat 1,8 tuhannen miljardin budjetista ja elvytysrahastosta kokouksessaan heinäkuussa.

EU-parlamentti, täysistunto

Alustava sopu EU:n oikeusvaltiomekanismin yksityiskohdista on syntynyt EU-parlamentin ja neuvoston välisissä neuvotteluissa

Sopu vaatii vielä hyväksynnän EU-parlamentilta ja jäsenmaita edustavalta neuvostolta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle