Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korona ajoi laulajat pakkaseen harjoittelemaan – katso, kuinka toppavaatteisiin pukeutuneet suomalaiset kajauttavat puistossa

Ulkona kovalla pakkasella laulajan pitää hengittää eri tavalla kuin leudossa säässä.

Näin syntyy uusi biisi 6 tunnissa – kuuntele, millainen kappale tuli tasaraitapaidasta, mansikka-amppelista ja kesästä

Ammattimuusikot Miia Luoma ja Juho Roslakka loivat uuden kappaleen yleisön ideoiden pohjalta.

Peppi Pitkätossussa ripaus Känkkäränkkää ja oopperaa – lapset kokoontuivat perinteiselle musiikkiteatterileirille koronasta huolimatta

Viisipäiväisen päiväleirin päätöspäivä huipentui Peppi Pitkätossu -esitykseen perjantaina.

Porvoo palkitsi ansioituneita: liikuntapalkinto formulaveneilijä Tuukka Lehtoselle ja kulttuuripalkinto kuoronjohtaja Merzi Rajalalle

Lehtonen on hallitseva maailmanmestari ratamoottoriveneilyssä. Merja Rajala on myös tunnettu musiikkipedagogi.

"Tiistai on täydellinen blues-päivä" – Laulaja Marjo Leinonen tempaisi komean Tiistai-bluesin suorassa lähetyksessä

Blues-laulaja Marjo Leinonen ei ole opiskellut laulua. Hänelle tärkeintä on kyky ilmaista tunne vahvasti.

Etelä-Savon taidepalkinto Oopperajuhlien lapsikuoroa luotsaavalle Leena Astikaiselle

Etelä-Savon taidetoimikunta jakaa taidepalkinnon vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, yhdistykselle tai muulle yhteisölle.

"Sulla on kauhee ääni, älä vaan laula" – jos laulaminen nolostuttaa, et ole yksin: häpeä ja ilkeät somekommentit voivat tukahduttaa lauluharrastuksen

Asiantuntijoiden mukaan Suomi on pullollaan ihmisiä, joita hävettää oma ääni, eivätkä he siksi laula vaikka haluaisivat. Koetko sinä häpeää omasta äänestäsi? Etkö laula julkisesti, vaikka mieli tekisi? Voit keskustella aiheesta jutun alla.

"Helsingissä olisi tärkeää ymmärtää, että myös muualla tehdään korkealaatuista kulttuuria" – Jukka Linkolan ooppera tuodaan Limingasta Helsinkiin

Abrahamin pidot -oopperan liput vietiin käsistä Limingassa kesällä 2017. Nyt teos nähdään Helsingin Musiikkitalossa, ja se on säveltäjän mielestä tärkeä muistutus siitä, että kulttuurielämää on myös pääkaupungin ulkopuolella.

Jopa Adele riskeeraa äänensä huonolla laulutekniikalla – Kova keikkatahti ylirasittaa laulajia

Laulajien ääniongelmat nousevat otsikoihin, kun suosikkiartistien esitykset peruuntuvat. Usein äänen menettämisen taustalla on ylirasitus ja ongelmat laulutekniikassa.

Tältä näyttää läpivalaistu laulava pää – väitöskirjatutkija pisti ihmisiä laulamaan magneettikuvauksessa

Laulaja Mari Leppävuori tykkää laulaa myös kovaa ja korkealta ja tietää tasan tarkkaan miten se tehdään. Nyt hän hakee siihen myös tieteellisiä vastauksia.

Mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto: "Olen perheeni dramaattinen taiteilijasielu."

Savonlinnalaissyntyinen Maiju on valmistumassa laulajaksi.

Syntymäsokean Riikan video kosketti suomalaisia: "Onhan suosio aika yllättävää"

Yli 200 000 kertaa katsottu Facebook-video kehottaa: Tee päivän hyvä työ!

Voice of Finland -pankin räjäyttänyt Saija Saarnisto vasta aloittelee estradeilla

Yleisön, somen ja Voice of Finland -laulukisan tuomarit 13.1. villinnyt Saija Saarnisto ei ole ehtinyt kerätä itselleen suurta esiintymiskokemusta. Kokkolalaistyttö lähti kisaan itse asiassa siksi, että esiintymisjännitys karsiutuisi.

Kyllä maailmaan laulumenetelmiä mahtuu – tekevätkö ne meistä kultakurkkuja vai sieluttomia huutajia?

Viime vuosina eritoten CVT-laulumenetelmä on järisyttänyt laulun opiskelua ja opettamista Pohjoismaissa. Menetelmät kuitenkin tulevat ja menevät, muistuttaa Aija Puurtinen.

Räppäävät lapset haaste opettajalle – melodia hukassa, mutta rytmiä löytyy

Laulunopettaja toivoo, että lapset kuuntelisivat räpin rinnalla myös muuta musiikkia. Toistuva renkutus voi tehdä hallaa heidän melodiantajulleen.

Martti Talvela -säätiön apurahat nuorille eteläsavolaisille laulajille – Joonas Asikainen ja Jere Martikainen palkittiin

Juvalla vuonna 1990 perustettu Martti Talvela -säätiö jakaa apurahoja nuorille lahjakkaille taiteilijoille. Tällä kertaa apurahan saajat edustavat eteläsavolaista laululahjakkuutta. Viiden tuhannen euron apurahan saavat rantasalmelainen baritoni Joonas Asikainen ja juvalainen tenori Jere Martikainen.

Terrori-iskut eivät nujerra Hannu Väisästä eivätkä Pariisin taivaantekijöitä

Kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen kertoo tehneensä uutta kirjaansa ja taidenäyttelyään juuri, kun terroristit iskivät viime marraskuussa Pariisissa.

Irina Gavrilovici leipoo oopperatähtiä

Laulupedagogin studiossa opiskellaan intensiivisesti

Laulajana keikkaileva Minja on loistava todiste sisukkuudesta

Parikymppinen Minja Vuorentausta säveltää, soittaa useita instrumentteja ja on suorittanut laulussa kaksoistutkinnon. Lievästi kehitysvammainen, musikaalinen nuori nainen on luonut musiikista itselleen ammatin.

Voiko tangolaulajaksi tulla puskista? Tangokuningatar, tangokuningas ja laulunopettaja kertovat

Hyvältä tangolaulajalta on löydyttävä rautainen tekniikka, mutta myös tähtisumua tarvitaan. Kysyimme Heidi Pakariselta, Marko Maunukselta ja laulunopettaja Merja Paalimäeltä vinkkejä tangolaulajaksi ryhtymiseen.

Uusi torviseitsikko herättää henkiin vanhan torviseitsikkoperinteen

Paikkallisista ammattimuusikoista koostuva Karjala seitsikko konsertoi lauantaina Lappeenrannassa. Solistina on laulaja-laulunopettaja Kirsi Rissanen

Häpeätkö laulamista? Et ole ainoa – taustalla painaa kokonainen kulttuuri

Häpeä saattaa kuristaa jopa ammattilaulajaksi matkalla olevan kurkkua ja estää vapaan ilmaisun. Laulupedagogi löysi laulun häpeän taustalta jopa koko kulttuurin kokoisen taakan.

Vilho Kekkonen on kuollut

Jyväskyläläinen diplomilaulaja menehtyi maanantaina 105-vuotiaana.

Laulatko "pottu suussa"? – CVT auttaa eroon vääristä tekniikoista

Lappian Pop & Jazz Konservatorion laulunopetuksessa sovelletaan tekniikkaa, jolla kuka tahansa voi opetella laulamaan. Laulunopettaja Susanna Söder sanoo, että kaikilta puhekykyisiltä löytyy elimistöstä ”osat” äänen tuotantoon.

Lauluäänellä saa palkintoja vasta tuhansien harjoitustuntien jälkeen

Laulajaidoliksi pääsy on pitkäaikaisen työn ja sinnikkyyden takana, vaikka tv-ohjelmissa tähtiä näyttää syttyvän pystymetsästä.

Sopraano Soile Isokoski: Laulaminen on kuin mäkihyppyä

35 vuotta matkalla maailman estradeilla riittää sopraano Soile Isokoskelle. Huippulaulaja opettelee nyt uudenlaista arkea laulumusiikin lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa.

Lapset saavat laulaa lastenlauluja

Hiipuva innostus kuoroharrastukseen ja toisaalta TV:n tarjoama malli lasten laulukilpailuista olivat pontimina Keminmaassa pidettävään kisaan. Idea lähti lauluharrastuksen virkistämisestä, toteaa lasten laulukilpailun johtaja Eila Toikka.

51-vuotias Pertti halusi pienenä kitaran, mutta saikin vain "vanhan halon"

Iitissä järjestettävä rytmimusiikkileiri kerää viikon ajaksi yhteen eri-ikäisiä musiikin harrastajia. Esimerkiksi 51-vuotias Pertti Liukka halusi soittaa kitaraa jo pienenä. Harrastus tyssäsi kuitenkin vanhaan ja pienille sormille aivan liian isoon kitaraan. 12-vuotias Hanna Hasu on sen sijaan laulanut ja soittanut huilua jo pienestä pitäen.

Lestadiolaistaustainen Demian korjasi sukupuoltaan – riskeerasi samalla uransa laulajana

Laulaja-laulunopettaja Demian Seesjärvi kyllästyi kompromisseihin. Hän oli aiemmin yrittänyt taipua naiseksi ja sopraanoksi. Äänen menettämisen riskistä ja ympäristön ennakkoluuloista huolimatta hän päätti korjata tilanteen.

Yhä keikkaileva 80-vuotias Vieno Kekkonen: "Itsekin vähän hämmästyin näitä vuosia"

Jazziskelmän Suomeen lanseerannut Vieno Kekkonen on tehnyt musiikkia jo kuusi vuosikymmentä eikä loppua näy. Torstaina hän tähdittää konsertillaan Kalott Jazz&Blues -festivaalia.

Soile Isokoski opettajaksi Oulun ammattikorkeakouluun

Oopperalaulaja Soile Isokoski aloittaa syksyllä laulumusiikin lehtorin virassa.

Syöpää vastaan taistellut tangokilpailija lupasi ystävälleen – "Jos säilyn hengissä osallistun Tangomarkkinoille"

Imatralainen Hanna-Kaisa Lähde selätti sairautensa ja lunasti ystävälleen antamansa lupauksen osallistua Tangomarkkinoiden esikarsintaan.

Ääni kannattaa avata oikeilla kirjaimilla

Yksi lallattelee, toinen haukottelee ja kolmas hyräilee. Puhetyöläisillä ja laulajilla on monenlaisia tapoja avata ääntä. Laulunopettaja toteaa, että äänenavauksessa kirjaimillakin on väliä.

Mitä koululaulua et koskaan unohda?

Osaatko vieläkin ulkoa koulun musiikintunnilla veisaamasi maakuntalaulut ja virret? Vai oletko sitä ikäpolvea, jonka musiikintuntien valikoimaan kuuluivat Dingo ja Eppu Normaali? Kerro meille kauniit ja kamalat muistosi koululauluista.

Oulun konservatorio on talenttitaivaan tähtitehdas

Opinahjon kasvateista on viime vuonna leivottu laulukilpailujen voittajia ja menestyneitä laulajia. Konkarit tietävät, että laulukisan voitto on vasta ensimmäinen askel uralla.

Karaoke-koulu opettaa mikkitekniikan salat

Karaoke on juurtunut suomalaisten sydämiin niin, ettei mikään voi sitä korvata. Pitkän linjan karaoke-vetäjä uskoo, että karaoke-koulusta on hyötyä ihan kaikille.

Työpaikkakuorossa ääni tulee sydämestä

Ei sen laulutaidon niin väliä, kunhan on intoa. Näin tuumii toimittaja Mari Vesanummi.

Muistatko ysäribändi Cosmic Girlsin? Vetoapua haettiin jopa Maki Kolehmaisesta

Stemmalauluyhtye Cosmic Girls toimi vuosituhannen taitteessa, mutta todellinen läpimurto jäi haaveeksi. Suosikki keikoilla oli euroviisu-cover Fantasiaa, jota nuori yleisö luuli yhtyeen omaksi tuotannoksi.

"Euroviisutkin ovat karaokea"

11. karaoken maailmanmestaruuskilpailut alkavat torstaina Lappeenrannan Rauhassa. Maailman suurimpaan kansainväliseen karaoketapahtumaan tulee kilpailijoita yli 30 eri maasta. Suomelta on kisoissa kahden naisen ja kahden miehen edustus.

Paasikivi aloitti uransa laulunopettajana Lahdessa

Juho Kusti Paasikivi on piirtänyt nimensä Lahden historiaan. Lahti oli hänen varhaisten vuosiensa koti. Politiikkaan hän meni mukaan jo silloisessa Lahden kauppalassa ja jätti jälkensä myös Lahden koulumaailmaan.

Koulun laulukokeessa mokanneista tulee hyviä laulajia

Laulunopettaja Maija Launonen tietää, että kaikki oppivat laulamaan. Moni aikuinen kantaa turhaan harteillaan koulussa saatua laulupeikkoa.

Oulun tuomaa on musiikki-iloittelu oululaisista oululaisille

Musiikkinäytelmä Oulun tuomaa nähdään 29. ja 30.8. Ohjaaja Mika Nuojua on koonnut iloitteluun sekoituksen koomikoita, muusikoita ja oululaisia. Moni tähti palaa näytelmässä pitkästä aikaa lavalle syntymäkaupungissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle