Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aila Aitamurto.

Pharmacists want more flexibility to help manage drug shortages

Critical drugs such as the breast cancer treatment letrozole and epi-pens have been in short supply.

Piirroskuva viidestä nahkoihin pukeutuneesta ihmisestä ruokailemassa sienillä ja pinjansiemenillä.

Neandertalilaisilla oli aikansa aspiriinia ja penisilliiniä kymmeniä tuhansia vuosia sitten

Mikrobitutkimus kertoo myös, että välit Euroopan tulokkaisiin, meidän esivanhempiimme, olivat intiimit.

Kuumeinen lapsi.

Research: Heavy antibiotics use in kids could increase risk of disease

Macrolide antibiotics commonly used to treat respiratory tract infections have extremely harmful effects, according to a new study by Helsinki University researchers. The research suggests that repeated administration of the drug could impair the bowels – perhaps permanently – and heighten the risk of bowel infection, weight gain and asthma.

Kuumeinen lapsi.

Tutkija: Suomessa annetaan liikaa antibiootteja lapsille – suolisto ei kehity normaalisti

Hengitystieinfektioihin käytettävillä makrolidi-antibiooteilla on erityisen haitallisia vaikutuksia. Toistuvista antibioottikuureista suolisto ei välttämättä ehdi toipua ollenkaan.

Hevonen Ounasjoen Lietesaaressa 24.7.2014

Hevosen lanta loi toivon antibioottiongelmaan

Perinteisten antibioottien, kuten penisilliinien tehon heikkeneminen on yksi vakavimmista terveysuhkista. Pelastus voi löytyä hevosen lannassa asuvasta kopsiinista, joka tappaa bakteereita kuten perinteiset antibiootit, mutta huijaa niitä erilaisen rakenteensa avulla.

Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.

Suomalaiset ovat maltillisia antibiootinsyöjiä – "Jokainen täällä määrätty lääke kannattaa syödä"

Professorin mukaan tutkijat ja lääketeollisuus ovat vielä kilpajuoksussa bakteerien edellä, mutta tilanne voi kääntyä muutamassa vuosikymmenessä. Kuopiolaisryhmä on mukana hankkeessa, jossa kehitetään uusia antibiootteja entistä vastustuskykyisempiin bakteereihin.

Tutkimus liittää yleisen antibiootin sydänkuolemiin

Klaritromysiiniä määrätään vuosittain miljoonille ihmisille. Useat asiantuntijat ovat kuitenkin huomauttaneet jo tanskalaistutkimuksen puutteista.

Suomalaisten lääkärien käytössä oli Venäjällä 1867 painettu V. Tarnovskin Kuppa-atlas, jossa värikuvin havainnollistetaan taudin monivaiheinen kehittyminen.

Kuppa tekee comebackin

Kuppatapausten määrä on kasvussa maailmalla. Matkailijoita kehotetaankin välttämään suojaamatonta seksiä. Tautitapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 200.

Antibioottikuurit yhteydessä lasten suolistotulehduksiin

Riski on pieni, mutta riittävä, jotta se näkyy tilastoissa, tuore tutkimus osoittaa.

Marjoja maassa

Koululääketiede tutkii yhä ahkerammin marjoja

Pohjoisista marjoista haetaan hoitokeinoja erilaisiin sairauksiin. Esimerkiksi karpalosta on saatu lupaavia tuloksia virtsatieinfektioiden hoidossa.

Nainen laittaa lääkepilleriä suuhunsa.

Pelastavista antibiooteista tuli vaarallisen yleisiä

Antibioottien määrä ja kirjo on laajentunut valtavasti sitten penisilliinin keksimisen. Antibiooteilla on voitettu monta kuolemanvaarallista tautia, mutta turhaan niitä ei pidä syödä. Bakteereille vastustustuskykyiset kannat ovat syntyneet antibioottien turhasta käytöstä.

Mykoplasma kiusaa keskipohjalaisia

Mykoplasman aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat lisääntyneet Keski-Pohjanmaalla.Tänä vuonna tapauksia on ollut jo 50, kun viime vuonna niitä oli 27.

Guatemalan ihmiskokeiden määrä luultua korkeampi

Yhdysvaltojen 1940-luvulla Guatemalassa tekemien lääkekokeiden uhrimäärä saattaa olla jopa tuplasti luultua korkeampi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yhtiön Guatemalan terveysviranomaisilta saamien uusien tietojen mukaan jopa 2 500 guatemalalaista olisi saanut kuppa- tai muun sukupuolitautitartunnan yhdysvaltalaisten ihmiskokeissa.

Yhdysvallat oikeuteen sukupuolitautien tartuttamisesta

Yhdysvallat on joutumassa oikeuteen lääketieteellisistä kuppakokeiluista Guatemalassa 40-luvulla. Joukko guatemalalaisia on jättänyt haasteen viranomaisille kärsimiensä terveyshaittojen takia. Tutkijat tartuttivat sukupuolitauteja muun muassa vangeille ja mielenterveyspotilaille ilman ennakkovaroitusta saati suostumusta.

Abu Simppelin vaalikuume

Ykkösaamun kolumnistin Harri Närhen norsu Abu Simppeli yrittää ymmärtää vaalipolitiikkaa.

Lääketabletteja

Hyvä, paha antibiootti

Marraskuun 18. päivänä vietetään Euroopassa antibioottipäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa antibioottien käytöstä. Onko antibiootti sitten hyvä vai paha asia, siihen ei oikeastaan ole suoraa vastausta. Antibiootteja tarvitaan sairauksien hoitoon, mutta liiallisesti käytettynä niistä on haittaa.

Guatemalan presidentti puhuu puhelimessa

Yhdysvallat tartutti sukupuolitauteja guatemalalaisiin 40-luvulla

Yhdysvaltain hallitus on pyytänyt anteeksi 1940-luvulla tapahtunutta lääkekoettaan Guatemalassa. Testissä sadoille ihmisille tartutettiin tietoisesti tippuri ja kuppa, jotta heillä voitaisiin testata muun muassa penisilliinin tehoa tautien ehkäisyssä.

Yleiset bakteerilääkkeet turvallisia raskauden aikana

Raskaana olevat naiset käyttävät runsaasti antibiootteja, mutta etenkin uudempien bakteerilääkkeiden turvallisuudesta on vähänlaisesti tietoa. Tuoreen yhdysvaltalaisselvityksen perusteella yleisimmät bakteerilääkkeet eivät lisää ainakaan synnynnäisiä epämuodostumia ja vikoja.

Harkitsematon käyttö tekee penisilliinin hyödyttömäksi

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit yleistyvät nopeasti ja ovat hyvää vauhtia muuttamassa penisilliinin hyödyttömäksi, kertoo uusi tutkimus. Ongelman hoitamiseksi hallitusten tulisi kannustaa lääkeyhtiöitä tehostamaan uusien lääkkeiden kehitystä.

Pneumokokkibakteeri entistä vastustuskykyisempi

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pneumokokkibakteerin vastustuskyky antibiooteille on lisääntynyt rajusti 2000-luvulla.

Laaja pneumokokkirokotteen tutkimus alkaa

Suomessa käynnistetään laaja lasten pneumokokkirokotteen tutkimus. Neuvolakäynneillä toteutettava tutkimus on vapaaehtoinen. Mukaan varaudutaan ottamaan kahden vuoden sisällä noin 90 000 alle 1,5-vuotiasta lasta.

Auraus jää pois Olympia-ajosta

Vuoden 2008 paras suomenhevonen, Olympia-ajon voittaja ja ravikuninkuuskilpailun kakkonen Auraus ei osallistu ensi lauantaina Lahden Jokimaalla ajettavaan viidenteen Olympia-ajoon.

Hevosia laitumella

Influenssa vaivaa hevosia

Erikoiseläinlääkäri Bela Arosalo Ypäjän Hevossairaalasta sanoo, että hevosinfluenssa on nimenomaan rokottamattomien hevosten ongelma.

Angiina selätti Englantilaisen päiväkodin

Kokonaisen päiväkodin lapset, henkilökunta ja myös kaikkien perheenjäsenet rokotetaan Kokkolassa anginaa vastaan. Päiväkodissa on epidemiaksi yltynyt angiina-aalto ja yli puolet on sairastunut.

James Brownin jäämistö kävi kaupaksi

Yhdysvaltalaisen soullaulajan James Brownin jäämistö on myyty hänen ihailijoilleen.

Turussa on esillä historiallisia vahanukkeja

Turussa avautuu tiistaina anatomisten vahanukkejen näyttely. Kyseessä on kiertävään tivoliin kuulunut kokonaisuus, jonka esineistä osa on ollut Suomessa näytteillä jo 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa.