Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Erittäin uhanalaisen pikkutiiran pesintä onnistui Saaristomeren kansallispuistossa

Metsähallituksen mukaan Saaristomeren kansallispuiston alueella, Jurmon ja Utön välissä onnistui pesinnässä kolme pikkutiiraparia.

Iisalmen kulttuurikeskuksen asiakkaita ovat riivanneet hyökkäilevät tiirat – syy on selviämässä: rakennuksen katto on kuin "tiirahotelli"

Iisalmen tiiratilanne on hieman rauhoittunut, mutta edelleen siivekkäät tekevät syöksylentoja ihmisiä kohti. Kulttuurikeskuksen sammaloitunut ja sorapeitteinen tasakatto houkuttelee lintuja pesimään.

SS: Ihmisten kimppuun hyökkäilevät linnut kylvävät kauhua Iisalmessa – kaupunki viritti turvatunnelin kulttuurikeskuksen asiakkaiden suojaksi

Iisalmen kulttuurikeskuksen ympäristössä linnut ovat äityneet niin hurjiksi, että kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnille on jouduttu rakentamaan turvatunneli suojaamaan asiakkaita, kertoo Savon Sanomat.

Tiirojen hyökkäyksiltä voi suojautua ottamalla rannalle mukaan kepin tai sateenvarjon – Kokkolassa mietitään hankalimman alueen rajaamista tai jopa pesien siirtämistä

Lintujen hyökkäyksistä on kärsinyt viime päivinä moni rannan tuntumassa liikkunut. Alueelle on laitettu varoituskyltit, ja myös mahdollisuutta siirtää pesät selvitetään. Asiantuntija ei usko siirron onnistumiseen.

Katso tallenne: Näin pidät lokkien pesät loitolla kodin ja mökin läheltä – asiantuntija kertoo parhaat konstit

Lokin pesän hävittämisen poikkeusluvista päättää paikallinen ELY-keskus.

Haukkaleija saattaa karkottaa kaupunkilokit, mutta vain naapurikatolle saakka

Lokit ja tiirat pesivät parhaillaan. Niiden hyökkäykset ovat yrityksiä karkottaa ihminen pesän läheisyydestä.

Taina Mäki sai neljä nokkaisua päähänsä, kun varikset kävivät kimppuun – asiantuntijan vihaisten lintujen listalla varis on neljäntenä

Varis, kuten muutkin linnut, on kiukkuisimmillaan pesintäaikaan puolustaessaan poikasiaan.

Oulujärven lapintiirat syöksyvät ihmistä kohti ja ovat osuneetkin – nyt erikoisuudella halutaan houkutella matkailijoita

Oulujärvellä osa ihmisistä pitää lapintiiraa vain riesana, toisista se on alueen erikoisuus.

Lintulaskenta paljasti hälyttäviä tuloksia Perämerellä: kannat laskeneet rajusti, osa lajeista hävinnyt jopa kokonaan – syynä ihminen

Elinympäristön muuttuminen on saanut monen lajin kannat romahtamaan, toisaalta esimerkiksi hanhet ovat runsastuneet.

Rauhoitettujen lapintiirojen pesiä tuhottu Manamansalossa – poliisi tutkii asiaa

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun lapintiirojen pesiä tuhottiin Manamansalossa.

"Kun untuvikko joutuu veden varaan, niin kyllä sillä on heikot oltavat" – kevätmyrskyn jäljet Perämeren lintuluodoilla ovat karut

Pahimmillaan myrskyn mukana noussut vesi on voinut tuhota jopa yli puolet paikallisista lokkien pesinnöistä.

Lintuharrastajalla uskomaton tuuri – tapasi saman talitiaisen vuosien jälkeen: "Se on nyt Suomen vanhin"

Tuoreesta ikäennätyslistasta selviää, että monet lokit elävät reilusti yli 30-vuotiaiksi. Lintuharrastaja Christer Kaleniuksen löytämä Suomen vanhin talitiainen on lähes 13-vuotias.

Lapintiiran pesiä hävitetty taas Mananmansalossa – poliisille tutkintapyyntö

20 pesän hävittämisestä on tänään tehty tutkintapyyntö poliisille.

Papukaijoista ja metsoista voi tulla suomalaisia kaupunkilintuja

Suomalaiset kaupungit vetävät puoleensa lintuja. Kaupunkeihin leviää lintuja mahdollisesti jopa erämaista ja tropiikista.

Aitoja merilintuja: Lapintiira

Varoitusääni ärsyyntynyt ”trri-eerr”.

Lintujen syysmuutto etuajassa: "Sorsastus antaa lisävauhtia"

Päättyvä kesä on ollut linnuille melko hyvä. Ruokaa on riittänyt ja poikueet ovat kehittyneet hyvin, kerrotaan BirdLife Suomesta. Lintujen alkaneeseen syysmuuttoon laittaa vauhtia viikonvaihteessa käynnistyvä sorsastus.

Vesilintujen muutto pari viikkoa etuajassa – merilokki on haahkapoikueen suurin vihollinen

Vesilinnut saivat poikaset lentokykyisiksi pari viikkoa etuajassa. Muutto alkoi tästä syystä tavallista aiemmin. Haahkojen uhkana on lintuharrastajan mielestä etenkin merilokki.

Salomo-myrsky sotki lintujen pesintää: "Katastrofaalisen huono kesä"

Viime aikojen epävakaiset kesät tuntuvat lintujen pesinnässä Suomessa. Varsinkin pikkulintuja on tänä kesänä ollut edellisvuosia vähemmän.

Vihaiset linnut hankaloittavat asiointia Jyväskylän virastoissa – kaupunki kehottaa suojautumaan sateenvarjolla

Poikasiaan suojelevat tiirat tekevät taas katoilta yllätyshyökkäyksiä Jyväskylän virastoissa ja keskustan terveysasemalla asioivia päin. Ongelma ilmaantuu joka vuosi tiirojen pesimisaikaan.

Kesärannan linnut: Kalatiira

Lyhyt ”kitt, kitt-kitt”, kiihtyvä ”kiirri-kiirri…” ja äreä ”

Harvinaisia lintuvieraita Polvijärvellä: Ruostesorsat ruokailivat oraspellossa

Polvijärvellä havaittiin harvinaisia lintuvieraita Sunnuntai-iltana 5.6.2016. Kaksi ruostesorsaa ruokaili oraspellossa Oriniemellä. Ruostesorsat havaitsi lintuharrastaja Janne Leppänen, joka hälyytti kuvaaja Esa Juntusen paikalle.

Nyt etsitään kuhankeittäjiä – ovatko Suomen papukaijat kadonneet?

Valtakunnallisesti kuhankeittäjien määrä on vähentynyt 1980-luvulta yli puolella. Keltamusta kuhankeittäjä on Etelä-Savon maakuntalintu. 20 vuoden tauon jälkeen kartoitetaan, löytyykö Etelä-Savosta lisää kuhankeittäjiä.

Erämaan lumo: Klovharun keväistä taikaa

Keväinen Klovharu on lintujen valtakuntaa

Pulmusia ja kiuruja nähty jo Etelä-Karjalassa

Lintubongarit ovat tehneet jo havaintoja kevään muuttolinnuista. Parikkalassa tavattiin ensimmäinen kiuru.

Pöllöjen huhuilua kuuluu nyt niin metsissä kuin taajamissakin

Kevättalven metsässä lintumaailma on herännyt jo viikkoja sitten. Myös pöllöt etsivät jo kiivaasti puolisoa ja tiedottavat reviiristään huhuilemalla.

Luontoväki Ärjänsaaresta: "Hakkuusuunnitelma hyväksyttiin hatarin perustein"

Ärjänsaaren hakkuiden vastustajien mukaan saaren puusto on vanhempaa kuin on annettu ymmärtää. Kainuun Lintutieteellinen yhdistys ihmettelee, miksi heiltä ei ole alunperinkään kysytty tietoja Ärjänsaaren linnustosta.

Märkä ja kylmä kesä on vaikeuttanut lintujen pesintää

Erityisen huonosti pesintä on mennyt saaristolinnuilla kuten lokeilla ja tiiroilla, kun kylmät säät ja kovat aallokot ovat jopa tuhonneet pesintöjä. Pohjois-Pohjanmaalla tulviminen ja korkeat vedenpinnat ovat vaikeuttaneet joidenkin lintujen pesintää.

Varis nokki naisen pään haavoille – "emot pitävät ihmisiäkin uhkana"

Lahtelaisnainen sai neljä pistohaavaa päähänsä, kun varis hyökkäili häntä kohti metsässä. Alkukesästä linnut ovat aggressiivisia, sillä poikaset ovat juuri jättäneet pesän, mutta eivät vielä lennä. Yleensä varis on kuitenkin harmiton raakkuja.

Lokit ja tiirat jälleen kaupunkiasukkaiden kiusana – video asukkaan parvekkeelta

Eri puolilla Suomea lokit ja tiirat ovat jälleen vallanneet talojen kattoja etsiessään sopivia pesimispaikkoja. Lintuparvet jättävät ensiksi jälkeensä tahrivia ulostejätöksiä. Poikasten kuoriuduttua lokit ja etenkin tiirat muuttuvat vihaisemmiksi lähellä kulkevia ihmisiä kohtaan. Myös lemmikit saavat silloin osansa.

Jalohaikaran talvehtiminen Pirkanmaalla onnistui – yöpuu löytyi lehtikuusesta Lemmensillan pielestä

Jalluksi nimetty jalohaikara viihtyi Tampereella reilut 2 kuukautta. Jallun nykyistä olinpaikkaa ei tiedetä.

Kihlajaislahjoja ja rajuja lemmenleikkejä – siivekkäiden lisääntyminen voi olla hurjaa katsottavaa

Tiira kuskaa kalaa kihlajaislahjaksi tulevalle siipalleen. Härkälintu mylvii vailla morsmaikkua ja uikku esittää erikoisia mooveja vastakkaisen sukupuolen edessä. Linnuilla on palava kiire perustaa perhe ja lisääntyä. Siipiveikkojen lemmenleikit ovat totista touhua.

Harakka pykäsi pesän hengenvaaralliseen pylvääseen

Ihmiseloa pelkäämätön harakka jatkaa urbanisoitumistaan. Parhaillaan kekseliäs harakkaemo rakentaa isoa pesää keskelle Jyväskylän ratapihaa, korkeajännitteisen johdinpylvään huipulle. Lintutieteilijöiden mukaan perinteisen pesäpuun korvaaminen metallisella pylväällä on poikkeuksellista.

Punapäänarskut avasivat kevätmuuton komeasti – tahti kiihtyy sään lämmetessä

Lintujen kevätmuutto pääsee kunnon vauhtiin lähipäivinä, kun tuuli kääntyy etelään ja sää lämpenee. Kevätmuutto on nyt noin viikon tavanomaista aikataulua edellä. Jo maaliskuun alussa Muuramessa bongattiin todella harvinainen näky: yhdeksän punapäänarskua.

Pieni lintu meni sekaisin ja vietti talven Hailuodossa – leuto sää ajaa siivekkään syntysijoilleen

Hailuodon saaren matkailumagneetiksi kohonnut mustakurkkurautiainen miettii jo paluumuuttoa kotikonnuilleen. Pikkuruinen lintu on viihtynyt uskollisesti marjaniemeläisen tilan pihapiirissä.

Lintujärjestöt huolissaan Kruunusiltojen rakennussuunnitelmista

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt Kruunusiltojen asemakaavan. Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa vastustaa suunnitelmaa, koska silta häiritsisi lintujen tärkeitä pesimisalueita.

Lintukannat romahtaneet muutamassa vuodessa Ruotsissa – syy täysi arvoitus

Lintujen määrä laskee nopeasti, mutta tutkijoilla ei ole aavistustakaan kadon syystä. Lintukato koskee erilaista ravintoa syöviä lintuja, joten kadon syyn täytyy olla jokin laaja luonnontilassa tapahtunut muutos, tutkijat pohtivat.

Siperialaiset pähkinänakkelit vaeltaneet Itä-Suomeen

Siperialaisista pähkinänakkeleista on tehty runsaasti havaintoja esimerkiksi Pohjois-Karjalassa. Näin voimakasta vaellusta nähdään harvoin.

Lintuja voi bongailla aivan kaupungin tuntumassa

Lintulajien tunnistamista voi harrastaa Torniossa aivan ydinkeskustan lähettyvillä. Muutaman korttelin päässä on Suomen ja Ruotsin erottava kaupunginlahti, jossa voi ihastella useita kymmeniä eri lintulajeja.

Rauhoitetun lapintiiran yhdyskunta hävitetty Vaalassa

Rauhoitetun lapintiiran pesä ja yhdyskunta on hävitetty Vaalan Manamansalossa. Tapauksista on tehty kaksi erillistä tutkintapyyntöä poliisille.

Ilmahyökkäykset ja ulostetut laiturit kuumentavat tunteita Kainuun meren rannalla

Useassa Suomen kunnassa kamppaillaan lintuongelmien kanssa. Uimarannoille ja satamiin pesiytyneet tuhatpäiset lintuyhdyskunnat herättävät närää ajoittain ärhäkällä käytöksellään sekä ennen kaikkea ulosteongelman vuoksi. Myös Oulujärven rantojen mökkiläiset ja veneilijät ovat polttaneet lintujen kanssa päreensä.

Lokit ja tiirat pelottelevat yllätyshyökkäyksillä

Vesien tuntumassa liitävät valkeat linnut ovat vallanneet kattoja kaupungeissa.

Vekkulit meriharakat hämmästyttävät lenkkeilijöitä sisämaan rannoilla

Pieni kanta meriharakoita on kotiutunut Vanajaveden luodoille. Kahlaajien muutto on parasta aikaa menossa ja meriharakoitakin voi näinä aikoina bongailla Kanta-Hämeessäkin. Harvemmin nähty meriharakka on rohkea, eikä se ihmisten tuijottelua pelästy. Sen sijaan monelle kaksijalkaiselle erikoisen näköinen lintu on ihmetyksen aihe.

Peippoja ja västäräkkejä on saapunut jo Varsinais-Suomeen

Vanhan sanonnan mukaan puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen. Tämän mukaan kesä saapuisi Etelä-Suomeen jo huhtikuun alkupuolella.

Laulujoutsen on ollut yleinen näky tänä vuonna Pirkanmaalla

Monin paikoin Pirkanmaata on ilmoitettu yli sadan laulujoutsenen kerääntymiä. Syynä laulujoutsenen näkyvyyteen on ollut harvinaisen leuto talvi.

Koskikaraan on voinut törmätä nyt pienimmissäkin puroissa

Pirkanmaalla talvehtineet koskikarat ovat levittäytyneet tänä talvena normaalia laajemmalle alueelle. Syynä on lauha talvi, joka on pitänyt pienimmätkin purot ja joet avoimina. Siksi niitä on ollut vaikeampi löytää.

Töyhtöhyyppiä on palannut jo satamäärin – "Enemmän kuin aikaisemmat helmikuut yhteensä"

Töyhtöhyyppä on muuttamassa Suomeen noin kolmisen viikkoa etuajassa. Siitä on tehty havaintoja pääasiassa Uudellamaalla, mutta myös Pirkanmaalla ja länsirannikolla Kristiinankaupunkia myöten.

Suomeen eksynyt lunni kuoli yllättäen

Punkalaitumelle eksynyt erikoinen lintu menehtyi loistartunnan takia. Lintua hoidettiin porilaisen lintuharrastajan luona.

Huhuu – Pöllöpuhelin päivystää

Pohjois-Karjalassa päivystää jo toista kevättä pöllöpuhelin. Puhelimeen voi ilmoittaa havaintoja. Lisäksi päivystäjä voi vastata pöllöihin ja petolintuihin liittyviin kysymyksiin.

Toivon kipinä elää – Suomeen eksynyt lunni voi jo paremmin

Lunni löytyi Punkalaitumelta tienposkesta maanantaina. Se tuotiin hoitoon Poriin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle