Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähes 80-vuotias DC-3 nousi ilmaan Vaasan kentällä

Tätä konetta käännetään kovalla tuulella käsivoimin, sanoo lentäjä – Suomen ainoa lentokelpoinen DC-3 teki koelennon Vaasan yllä

Joulukuussa 80 vuotta täyttävän "Vanhan rouvan" alumiinirunko on puunattu ja koneisto huollettu. Tämän viikon alussa se teki koelennon Vaasan kentältä ja suuntasi kohti Helsinkiä.

Purjekoneita Räyskälssä

Räyskälään helikopterikoulutusta

Räyskälän historian ensimmäisessä helikopterilennon teoriakurssilla on osallistujia vajaat kymmenen. Teoriaopetus tapahtuu verkossa. Lentokoulutuksensa kurssilaiset suorittavat muualla kuin Lopella.

Pienlentokone metsässä.

Otkes: Tikkakosken lentoturman tutkinta kestää kuukausia – itserakennetuilla koneilla yhtä tiukka valvonta kuin tyyppihyväksytyillä

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Suomessa on tyyppihyväksyttyihin lentokoneisiin verrattuna runsaasti yksittäiskappaleina tehtyjä niin sanottuja experimental-koneita.

Finnairin ATR Joensuun lentoasemalla

Пассажиропоток авиакомпаний восстанавливается быстрыми темпами

Национальная финская авиакомпания в марте этого года перевезла 615 тысяч пассажиров, в то время как в марте 2021 года рейсами Finnair воспользовалось 86 тысяч человек.

Haminalaisen Aeria -yrityksen drooni Pyhtään lentokentällä.

Kaksi ilmaliikenteen toimijaa tiivistää yhteistyötä – ilmailun asiantuntijayritys muuttaa Pyhtäälle

Miehittämättömän ilmailun asiantuntijaorganisaatio Robots Expert siirtää pääkonttorinsa Pyhtäälle.

Tuulipussi Mäntän Sassin lentokentällä

Kauhajoki saa uuden lentohallin romahtaneen tilalle

Kauhajokelaisen lentokerhon konehalli romahti lumen painosta runsas vuosi sitten. Tänä kesänä lentokerho aikoo rakentaa uuden hallin tilalle.

Joby Aviationin eVTOL-ilma-alus, joka on suunniteltu taksilentotoimintaan. Laitteen testilento Kaliforniassa lokakuussa 2021

Ovatko lentotaksit ilmailun tulevaisuutta? Helikopterin ja lentokoneen yhdistävät ilma-alukset tuovat nopeat yhteydet syrjäkylille

Pariisin kesäolympialaisissa 2024 nähdään useiden lentokonevalmistajien lentotakseja, joilla kuljetetaan matkustajia lentoasemien ja kisapaikkojen välillä. Suomessa ne voisivat korvata tappiollisia kotimaan lentoreittejä.

Pipopäinen nainen lennättää talvella droonia järven jäällä.

Droonin lennättämisen byrokratia lisääntyy: jopa tuhannelta pilotilta puuttuu pian lupa käyttää lennokkia

Yli puolen kilon droonin käyttö kaupunkialueella vaatii lisäteoriakokeen helmikuusta alkaen. Vaatimus koskee yli tuhatta lennättäjää. Droonit aiheuttivat neljä läheltä piti -tilannetta Suomessa 2021.

Transaviabaltikan kaksimoottorinen potkuriturbiinikone.

HS: Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla, liettualaisyhtiön kone palasi kentälle yhdellä moottorilla

Helsingistä Savonlinnaan lähdössä ollut Transaviabaltikan kone joutui laskeutumaan Helsinki-Vantaalle välittömästi nousun jälkeen keskiviikkoiltana. Finavian mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut hätälasku.

Sami Saikkonen seisoo kädet puuskassa Teneriffalla. Aurinko paistaa kirkkaana.

Lentoturmasta selvinnyt Sami Saikkonen on helpottunut, kun onnettomuuden syy selvisi – kirurgit rakensivat hänen kasvonsa uudelleen

Sairauskohtauksen saanut lentäjä kuoli, kun kone syöksyi maahan epäonnistuneen laskun aikana Hyvinkäällä. Mukana ollut lennonopettaja Sami Saikkonen loukkaantui vakavasti.

Drooni ilmassa Lapualla.

Droonien lennättämiseen tulee tiukat säännöt – yrittäjä: "Joudumme peruuttamaan lentoja, kun asetuksia ja määräyksiä on mahdoton noudattaa"

Ensi vuodesta alkaen poliisi voi sakottaa lennättäjää, mikäli hänellä ei ole vaadittavaa lentolupaa eli hyväksyttyä teoriakoetta. Uusi EU-asetus rajoittaa, minkä painoisella droonilla voi lentää missäkin alueella.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Mietteitä, ohjeita ja toivomuksia

Elämänlaatumme on viileäkaappien osalta laskenut 60-luvusta.

Malmin lentokentän päärakennus, etualalla pienkone.

Malmin suljetun lentokentän korvaajaa ehdotetaan rakennettavaksi Porvooseen – kaupunginjohtaja: Turha käyttää aikaa tällaisen tutkimiseen

Suomen ilmailuliitto esittää, että pääkaupunkiseudun uusi pienlentokenttä rakennettaisiin Porvoon ja Sipoon rajalle. Porvoon kaupunginjohtaja ei pidä suunnitelmaa realistisena.

Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.

Eduskunnan alueelle määrättiin droonien lentokielto – taustalla ei ole akuuttia häiriötä tai turvallisuusuhkaa

Kieltoa on tarkoitus jatkaa huhtikuussa määräaikaisena rajoituksena, joka voi olla voimassa kolme vuotta kerrallaan.

Matalalentoverkosto mahdollistaisi helikopterilentämisen entistä huonommissa sääolosuhteissa

Lääkärihelikopterin lentäjä: On vaikea päätös jäädä maahan huonon sään takia, kun apua tarvitaan – lupa lentää nykyistä matalammalla auttaisi

Liikenne- ja viestintäministeriön ohjaama selvitys suosittelee matalalentoverkoston perustamista Suomeen. Ensivaiheessa siitä hyötyisi viranomaisten helikopteriliikenne.

Kelluu Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lintu takanaan noin 11 metriä pitkä ilmalaiva.pitkä

Kelluun ilmalaiva on tehnyt jo kaupallisia lentoja

Toimitusjohtaja Jouni Lintu kertoo, että erilaiset ilmailuluvat aiheuttavat paljon työtä.

Kartassa onnettomuuspaikka, Vääksy ja Lahti

Laskuvarjohyppääjä roikkui puolitoista tuntia 20 000 voltin sähkölinjasta Asikkalassa

Voimakas ja kääntynyt tuuli sai hyppyoppilaan ajautumaan reitiltään sivuun. Hyppääjää ei voitu irrottaa johdoista ennen kuin niistä oli katkaistu virta.

Helikopteri tukikohdan pihassa.

Lääkärihelikopterille etsitään uutta paikkaa Utista – ministeriö pelkää, että laskuvarjohyppääjät aiheuttavat viiveitä helikopterin toimintaan

Utin vilkas laskuvarjohyppytoiminta mutkistaa lääkärihelikopterin tukikohdan sijoittamista. Hyppääjiä ei saisi olla ilmassa samaan aikaan, kun lääkärihelikopteri on lähdössä ilmaan.

yleiskuva

Hyvinkään lentoturmassa ei epäillä rikosta, Onnettomuustutkintakeskus aloittaa turman syyn varsinaisen tutkinnan

Pienkoneen aiemmilta lennoilta ei ilmailukerhon mukaan ole tiedossa teknisiä pulmia. Hyvinkäällä tapahtui maanantaina onnettomuus lento-opetustilanteessa. Koneen ohjaaja kuoli ja matkustaja loukkaantui.

Inka Gagnasso ent. Tiitto, tuulitunnelilentäjä, Maailmanmestari 2015

Inka Cagnasso on maailman huipulla lajissa, jota ei alun perin halunnut edes kokeilla: Tältä näyttää tuulitunnelilentäminen, johon nainen hurahti

Cagnasso matkusti uransa alussa Oulusta Englantiin saakka hakemaan oppia tuulitunnelilentämisen konkareilta. Nyt hän on itse yksi lajin parhaista.

Ihmiset katselevat kuumailmapallon kuoren suulla ylöspäin maassa olevan pallon sisälle.

Vain kolme ihmistä lentää kuumailmapalloa ammatikseen Suomessa, ja heillä on aina sama juoma lennolla – nyt yksi heistä paljastaa miksi

Hämeenlinnalainen Olli Luoma on yksi kolmesta kuumailmapalloilun ammattilaisesta Suomessa. Ennen nousua hän tarkistaa lentokieltoalueet, tuuliennusteet ja asiakkaidensa painon.

Texan koulukone taivaalla

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään ensi vuonna Porissa

Porissa on järjestetty vastaava näytös viimeksi vuonna 1979. Ilmailuliitto odottaa paikalle ensi kesänä yli 15 000 katsojaa.

Läheltä

Forssan lentokentän käyttö lisääntynyt – kiitotie sai uuden pinnan

Forssan kentän käyttö on lisääntynyt. Kenttää käyttävät seudun omien koneiden lisäksi Tampereelta ja Porista lentävät koneet.

Drooni ilmassa.

Lapissa tutkitaan miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten yhteistoimintaa

Tutkimukseen liittyviä testejä ja lentodemonstraatioita järjestetään Rovajärvellä ja Kemijärvellä tällä viikolla.

Lentokone taivaalla

Mikkelin lentokentän kehittäminen ja parannustyöt jatkuvat – lentobensiiniaseman kaivuutyöt aloitetaan lähiaikoina

Liikenne lentokentällä yleistynee tulevaisuudessa myös muunlaisissa yhteyksissä. Mikkelin lentokentän kerrotaan herättäneen kiinnostusta esimerkiksi ilmailun harrastelijapuolen keskuudessa. Mahdollisen tilauslentotoiminnan osalta on myös aloitettu selvitystyöt.

 Midnight Hawks, taitolentoesitys, Kaivari, Helsinki, 2021

Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks jylisee Rovaniemen yllä torstaina

Lapin lennoston ilmailutapahtumassa voi nähdä myös sotakoiria. Tapahtumaan on ilmainen bussikuljetus Someroharjun varuskunnasta.

Drooni ilmassa Lapualla.

Poliisi kieltää drone-kuvauksen Napapiiri-Jukolassa

Mäntyvaara-Vennivaara-alue on viikonloppuna kiellettyä lentoaluetta, sillä tapahtumajärjestäjillä on silloin ilmassa omia kuvauslaitteitaan.

Pelastuslaitos Oulu-Koillismaan paloauto hälytysvalo päällä

Laskuvarjohyppääjä pelastettiin puusta Oulunsalossa Oulussa

Pelastuslaitoksen mukaan henkilön hyppy oli jostain syystä osunutkin metsäalueelle. Lähistöllä on laskuvarjohyppääjien harjoitusalue. Henkilö ei saanut vammoja tilanteessa.

Saksalainen ilmailija piipahti Nummelan lentokentällä

Malmilta häädetyt lentäjät löysivät uuden kotikentän – nyt Nummelaan rakennetaan uusia lentokonehalleja ja pian myös matkustajaterminaali

Vihdin Nummelaan on siirtynyt kymmeniä lakkautetulla Malmin kentällä aiemmin toimineita lentokoneita. Kasvaneen liikenteen takia Nummelan kenttää valvotaan nyt tutkalla, joka varoittaa lentäjiä kiitotiellä kävelevistä jalankulkijoista ja hirvistä.

Patrouille de France -taitolentoryhmän harjoitukset Ranskan taivaalla

“Hiki tulee, kun lentää siinä siivellä” – suomalaispilotti ihasteli Suomeen tulevan Patrouille de France -taitolentoryhmän lentoa

Yle kävi seuraamassa Ranskan ilma- ja avaruusvoimien taitolentoryhmän harjoituslentoa Ranskassa. Mukana oli myös Suomen ilmavoimien taitolentoguru, Midnight Hawksin entinen johtaja Marc Fuss. Taivaan taitureita voi ihastella Kaivopuistossa tulevana perjantaina.

Arctic Eagles -taitolentoryhmä lähdössä näytöksen loppuhajotukseen.

Taitolentokoneet kilpailevat Lappeenrannassa tällä viikolla – harjoitukset alkoivat jo

Ilmailupäivä järjestetään yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

3D mallinnus Lappeenrannan satamasta.

Jokaisesta Suomen rakennuksesta tehdään kolmiulotteinen mallinnus – oman talon 3D-kuvaa voi tulevaisuudessa tarkastella nettisivuilta

Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen laajin rakennustiedon päivitys, kun ilmasta tapahtuvan laserkeilauksen ja ilmakuvauksen avulla käytännössä jokaisesta rakennuksesta tehdään kolmiulotteinen mallinnus.

Ihmisiä kuumailmapallossa lentämässä Sotkamossa 2021

Ennen kuumailmapallo oli varattu vain aatelisille, nyt sellaisen kyydissä voi mennä vaikka naimisiin: katso kuvareportaasi erikoisista häistä

Häitä on peruttu ja vierasmääriä pienennetty, kun korona on estänyt juhlinnat. Seurasimme, kun yksi pari karisti hääperinteet kannoiltaan ja kiipesi yläilmoihin vannomaan valansa, seurue turvallisesti vierellä leijaillen.

Metsäpaloja etsitään palolennoilla

Metsäpalolentoihin kuluu rahaa kuivina kesinä – tekniikka kehittyy, mutta näköhavainnot ovat yhä paras keino torjua suurpaloja

Kesien kuivuus on lisännyt metsäpalolentojen määrää. Tänä vuonna lentoihin on budjetoitu 1,2 miljoona euroa, mutta jos kuivuus jatkuu, lisää todennäköisesti tarvitaan. Palolennoista vastaavat paikalliset lentokerhot.

Riku Rissanen ja Pietu Roisko seisovat purjekoneen äärellä Räyskälän ilmailukeskuksen lentokonehallissa.

Varma kesän merkki: Purjelentokoneet ilmestyivät Lopen taivaalle

Purjelentokoneiden ilmestyminen kantahämäläiselle taivaalle on yksi kesän merkki. Tällä viikolla Lopen Räyskälän ilmailukeskuksessa purjekoneet lentävät kurssilentoja, sillä kentällä järjestetään toinen kesän purjelennon peruskursseista.

Musta MD-helikopteri ilmassa

Laskuvarjohyppy meni pieleen Utin jääkärirykmentissä – yksi kahdeksasta hyppääjästä ajautui päin aitaa

Onnettomuus tapahtui Utin lentokentällä. Laskuvarjohyppy tehtiin 1300 metrin korkeudesta, ja loukkaantunut sotilas ajautui maahantulon yhteydessä päin aitaa. Loukkaantuneella ei ole hengenvaaraa.

Mi-8 helikopteri HS-6

Estonian pelastustöissä lentänyt helikopteri saa uuden kodin kauppakeskuksen pihamaalta

Ilmavoimien käytöstä poistettu keskiraskas helikopteri Mil Mi-8P saapuu keskiviikkona kauppakeskus Tuuloseen Hämeenlinnaan. Kyseinen koneyksilö osallistui Estonian pelastustöihin vuonna 1994.

Metsäpalo

Lentokausi käynnistyi Lappeenrannan lentokentällä – samalla alkoi kolmivuotinen sopimus metsäpalojen valvontalennoista

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys ja Pohjois-Suomen avi ovat tehneet kolmivuotisen sopimuksen metsäpalojen valvontalennoista.

Tapio Kimanen on kuvassa koulukoneessa.

Harvinainen ansiomitali joensuulaiselle purjelentäjälle

Suomen Ilmailuliitto on myöntänyt Tapio Kimaselle kultaisen ansiomerkin.

Entinen mekaanikko Antti Laurila Malmin lentokentän edessä lumisateessa sen viimeisenä toimintapäivänä 14. maaliskuuta.

"Eläköön Malmi", lopetti lentokentän päivystäjä viimeisen radiopuhelunsa lentäjille – kiitotiet sulkeutuivat Malmilla viimeisten rullausten jälkeen

Sunnuntaina päättyi yksi viime vuosikymmenien näkyvimmistä maankäyttöön liittyvistä väittelyistä, kun viimeinen kone nousi Malmin kentältä. Tässä jutussa kuulet radioliikenteen historialliset viimeiset sanat.

Purjekoneita Räyskälssä

Suomen Urheiluilmailuopisto palaa Lopen Räyskälään

Viimeksi Suomen Urheiluilmailuopiston kotipaikka on ollut Helsingissä Malmin lentoasemalla.

Malmin lentokentän päärakennus, etualalla pienkone.

Jälleen uusi käänne Malmin lentokentässä: lentäjät saivat lykkäystä häädölle, mutta ei niin paljon kuin toivoivat

Kihlakunnanvouti on antanut päätöksensä Malmin lentokenttäyhdistyksen häädöstä.

Teemu Taponen, puheenjohtaja, Porin ilmailukerhon lennokkijaosto.

Drooniharrastajat eivät pääse vielä rekisteröitymään Traficomin teknisten ongelmien takia – uusi laki vaatii myös teoriakokeen läpäisemistä

Traficom ei edellytä harrastajilta rekisteröitymistä aiotusti vielä tammikuussa. Palvelu pyritään avaamaan helmikuussa.

Lappeenrannan lentokentän lennonjohtotorni

Lentokentän kiitotien käyttökielto täystyrmäys harrasteilmailulle – Lappeenrannan Ilmailuyhdistys vaatii käyttökiellon purkamista

Ilmailulain mukaan lentokenttää voi käyttää, vaikka talvikunnossapito lopetettu, sillä vastuu on aina lentäjällä.

Noin viisi metriä pitkä ilmalaiva lentää metsän yllä.

Joensuulainen ilmalaivatehdas aikoo laajentaa Itä-Suomen ulkopuolelle

Kasvava yritys palkkaa jatkuvasti lisää työntekijöitä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle