Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hindulaisen miehen kotialttari.

Onko lehmä pyhä, saako sikaa syödä? Uskonto voi pyhittää ruoan tai näännyttää ihmisen nälkään

Kaikki maailman uskonnot säätelevät syömistä. Pyhä, paha ruoka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja ruoan ja uskonnon suhteesta.

Sinumusta liikkeen vaalimainos.

Sinimustan liikkeen puheenjohtaja sai syytteen juutalaisvastaisesta tviitistä – kertoo olevansa antisemitistinen henkilö

Myös puolueen toisen jäsenen juutalaisvastainen tviitti on poliisilla esiselvityksessä. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja pitää häiritsevänä, että Suomeen on sallittu rekisteröidä sinimustan liikkeen kaltainen puolue.

Israelilaispoliisit Al-Aqsan moskeijan luona Temppelivuorella.

Israelin poliisi ottanut yhteen muslimien kanssa Temppelivuoren Al-Aqsan moskeijassa – Gazasta ammuttu raketteja

Pääsiäisen ja ramadanin osuminen päällekkäin pelätään kiristävän jo ennestään jännittyneitä välejä Jerusalemin juutalaisten ja muslimien välillä.

Kihrahiuksinen nainen nojaa valkoiseen portinpieleen ja takana näkyy ikkunan läpi sisällä talossa himmeän valon loisteessa istuva hahmo.

Yli 40 000 venäläistä pakeni maahan, jossa aurinko paistaa mutta kotitalon ulkopuolella jyllää uusi konflikti

Kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa, moni venäläinen halusi lähteä maasta. Kymmenettuhannet juutalaistaustaiset venäläiset tarttuivat ainoaan oljenkorteen ja muuttivat Israeliin.

Seurakuntashoppailu

Kun yhdysvaltalainen Ellie muuttaa, hän tutustuu eri synagogiin – tätä kutsutaan seurakuntashoppailuksi

Kirjeenvaihtajamme Iida Tikka selvitti Yhdysvalloissa, miten juutalaiset valitsevat itselleen sopivan seurakunnan.

Pro Israel -mielenilmaus Paasikivenaukiolla.

Kristityt sionistit rakastavat Israelin valtiota, koska se on heille merkki maailmanlopusta – uusi tutkimus valaisee kristillistä Israel-ystävyyttä

Kristittyjen suhde juutalaisiin on ollut historian saatossa ongelmallinen. Siksi onkin yllättävää, että Israelin valtion uskollisimmat ja kiivaimmat tukijat tulevat kristittyjen uskovaisten joukosta. Heille Israelin valtio on todiste Raamatun ennustusten toteutumisesta.

Venäjä on kieltämässä järjestön, joka auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin

Venäjä haluaa ajaa alas järjestön, joka auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin — yli 20 000 venäläistä lähtenyt Israeliin Ukrainan sodan alettua

Venäjä kiistää, että se yrittäisi torjua kiihtyvää aivovuotoa maasta Israeliin ja rajoittaisi muuttoa tukevan järjestön toimintaa.

Katharina von Schnurbein

Juutalaisia syrjitään myös Suomessa ja siksi antisemitismin eri muodot on tunnistettava, sanoo EU:n asiantuntija

Suomen laki ei huomioi tarpeeksi juutalaisten syrjintää ja tämä on ongelma, arvioi EU:n antisemitismin torjunnan koordinaattori Katharina von Schnurbein Ylen haastattelussa.

Kiovan televisiotorni iskun kohteena.

Babi Jar joutui kohteeksi – Venäjän ohjusisku Kiovaan osui myös juutalaisten kansanmurhan muistoalueelle

Venäjä ampui tiistai-iltana ohjuksia Kiovan lähistölle televisiotornin luo. Isku kohdistui samalla alueelle, jossa natsit murhasivat toisen maailmansodan aikana yli 33 000 juutalaista.

Whoopi Goldberg

Näyttelijä Whoopi Goldberg hyllytettiin tv-ohjelmasta holokaustikommentin takia: "Hänellä on nyt aikaa miettiä sanomansa vaikutusta"

ABC:n keskusteluohjelmaa juontava Goldberg väitti, ettei holokaustissa ollut kyse rodusta vaan ihmisten epäinhimillisyydestä toisia kohtaan.

Auschwitzin keskitysleirivankeja marssimassa jonossa. Naisia.

Norjalaiskirjailija halusi löytää tuntemattoman isoäitinsä – tiedonmuruset paljastivat karuja asioita naisesta, jonka elämä päättyi keskitysleirille

Norjalainen dokumenttiohjaaja ja kirjailija Nina F. Grünfeld ryhtyi selvittämään isoäitinsä arvoitusta. Vuosikymmenten työn jälkeen paljastui, että isoäiti oli kuollut natsien keskitysleirillä vain pari viikkoa ennen leirin vapautusta. Grünfeld kirjoitti kirjan tuntemattoman isoäitinsä elämästä.

Anne Frankin museo Berliinissä.

Tutkijat uskovat löytäneensä ratkaisun mysteeriin – omat pettivät Anne Frankin

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä sai valmiiksi kuuden vuoden pituisen urakkansa. Heidän mukaansa päiväkirjoistaan maailmankuuluksi tullut juutalaistyttö Anne Frank joutui omiensa kavaltamaksi.

Judiska synagogan i Helsingfors, skymd av Radisson-hotellet.

Helsingin synagoga sai kukkalähetyksen, jossa luki "arbeit macht frei" – juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenot ovat 450 000 euroa vuodessa

Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenot ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Uhkailuviestit ja ilkivalta ovat seurakunnan jokakuinen riesa.

Paavi Franciscus vieraili Unkarissa

Pakolaisten puolesta usein puhuva paavi Franciscus vieraili Unkarissa – tapaamista siirtolaisvastaisen Orbánin kanssa kuvailtiin lämminhenkiseksi

Tapaamisen jälkeen Orbán osallistui paavin pitämään messuun Budapestissä, jossa paavi toivoi, että kuulijat pysyvät avoimina ja huomaavaisina.

Pariskunta vanhassa kuvassa

Suomalaisnainen sai haltuunsa 12 vanhaa kirjettä ja mursi niiden kirjoituskoodit – kirjeistä paljastui erään pariskunnan koko matka kohti kuolemaa

Tietokirjailija Sanna Lönnfors sai ystävältään tsekinjuutalaisen Gärtnerin pariskunnan lähettämiä kirjeitä ajalta, jolloin juutalaisvainot Euroopassa alkoivat. Aviopari yritti pitkään pitää toivoa yllä, mutta kohtaloksi tuli Puolassa sijainnut ghetto.

Kerrostaloa rakennetaan etualalla. Taustalla näkyy kaupunkimaisemaa.

Norjan suurin eläkerahasto veti sijoituksensa Länsirannan siirtokunnissa toimivilta yhtiöiltä

Eläkerahasto KLP sanoo, että se on luopunut sijoituksista 16 yhtiöön, jotka toimivat Israelin siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannan palestiinalaisalueella. KLP myi osakkeita ja velkakirjoja 275 mljoonan kruunun eli noin 27 miljoonan euron arvosta. Joukossa ovat yhdysvaltalainen Motorola Solutions ja ranskalainen Alstom.

a05690267 Israeli Minister of Education, Naftali Bennet speaks in English and specifically to US Secretary of State John Kerry after lighting candles on a Menorah for the Jewish holiday of Hanukkah in Jerusalem, 28 December 2016. Bennet stressed the Jews have been lighting Hanukkah candles in Jerusalem for over 1800 years and called the UN Security Council resolution on Israel settlements 'shameful.'

"Palestiinalaisvaltio ei tule kysymykseen" – Tällainen on Israelin pääministeriksi nouseva Naftali Bennett

Äärinationalistiksi usein kuvattu it-miljonääri Naftali Bennett on nousemassa Israelin johtoon seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Hän itse sanoo olevansa väistyvää pääministeriä Benjamin Netanjahua vieläkin oikeistolaisempi.

Palestiinalaiset ja juutalaiset asuttajat ottavat yhteen Jerusalemissa.

Miksi Gazassa soditaan jälleen – katso tästä vastaukset kuuteen kysymykseen siitä, mikä saa Israelin ja palestiinalaiset aina vastakkain

Gazassa leimahtaneella väkivallalla on pitkä tausta Israelin ja palestiinalaisten historiassa. Toistuvia kriisejä selittää kovan linjan voimistuminen kummallakin puolen rintamalinjaa. Silti kerran sovinto näytti jo mahdolliselta.

Kukkuloille levittäytyvä siirtokunta.

Kaksi kuoli ja yli 150 loukkaantui juutalaissiirtokunnan synagogassa sattuneessa onnettomuudessa

Hasidijuutalaisessa synagogassa ollut katsomo romahti kesken uskonnollisen juhlan.

Pääministeri Benjamin Netanjahu tapahtumapaikalla Mount Meronissa.

Pääministeri Netanjahu: Pyhiinvaelluspaikalla tapahtunut onnettomuus yksi Israelin pahimpia – ainakin 45 ihmistä kuoli

Ihmisiä tallaantui ja tukehtui hengiltä ihmismassojen puristuksessa juutalaisten pyhiinvaelluskohteessa. Isojen kokoontumisten pitäisi yhä olla kiellettyjä, vaikka rokotukset ovat edenneet Israelissa rivakasti.

Israelissa kymmeniä kuolleita uskollisessa juhlassa syntyneessä kaaoksessa

Israelissa kymmeniä kuollut tungoksessa juutalaisten uskonnollisessa tapahtumassa

Kuolleiden määrä on nousemassa yli 40:een. Useiden loukkaantuneiden tilan kerrotaan olevan kriittinen. Kymmenettuhannet ihmiset olivat kokoontuneet Pohjois-Israelissa vuosittaista Lag Ba'Omer -juhlaa varten.

Suomalainen toimittaja, kääntäjä ja kirjailija Koko Hubara. 14.4.2021.

Koko Hubara kirjoitti kirjan äitien ja tyttärien suhteista eikä juuri antanut miehille rooleja: "Miehet ovat aika tylsiä ja epäkiinnostavia"

Kirjailija ja toimittaja Koko Hubara nostaa esikoisromaanissaan esiin myös jemeninjuutalaisten kadonneiden vauvojen mysteerin.

Linda Karlström istuu pöydän ääressä.

Voimisteluliitto ei rankaise kohun aiheuttanutta kruunupyyläisvalmentajaa

Telinevoimisteluvalmentaja jättäytyi pois tehtävästään itse jo aiemmin.

Lapin yliopiston opettaja Michael Marnin Jacobs valokuvanäyttelyssään. Taustalla on kuva taiteilijan omasta takistaan, johon on ommeltu natsi-Saksassa juutalaisuudesta kertonut merkki.

Lapin yliopistossa on tehty jo 56 tohtorinväitöstä taiteen alalta

Yksi uusi taiteen tohtorinväitös on tekeillä juutalaisten vainojen historiasta, jota tarkastellaan valokuvien kautta.

Gina Carano.

The Mandalorian -sarjan näyttelijälle potkut somepostausten takia – vertasi juutalaisten kokemuksia holokaustissa poliittiseen ilmapiiriin USA:ssa

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Gina Carano on päätynyt somemyrskyn silmään kirjoitustensa takia.

Näyttelijä Seela Sella kertoo elämästään ja urastaan.

Itse asiassa kuultuna: Seela Sella – elämää näyttämöllä seitsemällä vuosikymmenellä

Näyttelijä Seela Sella kertoo elämästään ja urastaan.

Rakennus, jonka edustalla on kaksi kukkakimppua.

Norja luovutti Ranskalle miehen, jonka epäillään liittyvän vuoden 1982 terroritekoon Pariisissa

Luovutettu mies on vakuuttanut syyttömyyttään ja sanonut olleensa iskun aikana Monte Carlossa.

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn median piirittämänä lähtiessään kotoaan tappion jälkeen 13. joulukuuta.

Britanniassa työväenpuolueesta väliaikaisesti erotettu Jeremy Corbyn palasi puolueeseen

Jäsenyyden palauttaminen ei miellyttänyt kaikkia puolueessa.

Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Politiikkaa ei väistetä Berliinin kouluissa ja päiväkodeissa – Koulut nimetään esikuvien mukaan ja vanhempia kutsutaan mielenosoituksiin

Berliinissä historia tulee jatkuvasti syliin keskellä arkea, Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kirjoittaa.

Saara Daniela.

Venäläistaustan ja juutalaisuuden takia Saara Khaikovitch oli koulukiusattu – kun hän kertoi tarinansa Youtubessa, rajuja viestejä alkoi sadella

Ulkomaalaistaustaiset joutuvat useimmin kiusatuksi kouluissa. Katso videolta, mitä Khaikovitch ajattelee kiusaajista nyt.

Mark Zuckerberg istuu pöydän takana ja puhuu mikrofoniin.

Facebook haluaa siivota holokaustin kiistävät postaukset palvelustaan

Juutalaisjärjestöt ovat kampanjoineet, jotta Facebookista siivottaisiin holokaustin kiistäminen.

Kynttilämeri Hallen kaupungissa 10. lokakuuta 2019.

Saksassa juutalaisvastainen hyökkäys – jatkoa viime vuoden iskulle?

Synagogan turvamiehet ottivat tekijän heti kiinni.

Joukko hasidijuutalaisia seisoo tiellä. Taustalla näkyy jono kuorma-autoja.

Ukrainan rajalle koronarajoitusten vuoksi juuttuneet sadat hasidijuutalaiset antoivat periksi – suuri ihmisjoukko pyrki turhaan pyhiinvaellukselle

Uutistoimistojen mukaan rajalla useita päiviä mieltään osoittaneet ihmiset ovat palanneet Valko-Venäjälle.

Suuri joukko hasidijuutalaisia on tiellä raja-alueella. Taustalla näkyy kuorma-autoja.

Hasidijuutalaiset pyhiinvaeltajat jäivät jumiin Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalle koronarajoitusten takia – Maat syyttelevät toisiaan

Pyhiinvaeltajat juuttuivat keskelle naapurimaiden riitaa. Ukraina on ilmaissut tukea Valko-Venäjän mielenosoituksille.

Rakennus, jonka edustalla on kaksi kukkakimppua.

Terrori-iskusta Pariisissa epäilty mies pidätettiin Norjassa – 1982 tehdyssä iskussa juutalaiseen ravintolaan tapettiin kuusi ihmistä

Ranska teki nyt kiinniotetusta miehestä ja tämän kahdesta epäillystä rikoskumppanista pidätysmääräyksen vuonna 2015.

Anne Frankin siskopuoli Eva Schloss selvisi hengissä Auschwitzin keskitysleiriltä.

Juutalaisten kansanmurhasta selvinneet vaativat Facebookia poistamaan holokaustin kieltäjien julkaisut

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, joka on itsekin juutalainen, aiheutti suuttumusta vuonna 2018, kun hän puolusteli holokaustin kieltäjien julkaisuja Facebookissa.

Töhritty jautakivi Juutalaisten hautausmaalla Haminassa.

Desecration case dropped due to lack of evidence

Police do not have enough evidence to charge a suspect for defacing Jewish graves in Hamina and a statue of Lenin in Kotka.

Kynttilämeri Hallen kaupungissa 10. lokakuuta 2019.

Saksan synagogaiskusta syytteessä oleva uusnatsi ei osoittanut katumusta

Mies surmasi kaksi sivullista sen jälkeen, kun hän ei onnistunut pääsemään sisään synagogaan.

Onko Lähi-idän ruutitynnyri jälleen räjähtämässä?

Ylen aamu tänään: Israel alkanee liittää siirtokuntia itseensä – Räjähtääkö Lähi-idän ruutitynnyri jälleen? Katso lähetys tästä

Millainen on punkkikesä tänä vuonna? Korona laittoi Suomenlinnan kesäteatterin suunnitelmat uusiksi, vieraana Juha Kukkonen.

Ihmisiä kävelee kävelykadulla

Juutalaiset tuohtuivat poliisille ukrainalaisessa Kolomyjan kaupungissa: Pyysi listaamaan kaupungin kaikki juutalaiset

Ukrainan poliisi on käynnistänyt tutkimuksen siitä, miksi paikallinen poliisi pyysi tällaista listaa.

Deborah Feldman

Deborah Feldman kirjoitti elämästään New Yorkin hasidiyhteisössä, jotta saisi pitää poikansa – Yle tapasi Berliinissä Unorthodox-hittisarjan tosielämän Estyn

Kirjailija Deborah Feldman kasvoi holokaustista selvinneiden yhteisössä New Yorkissa, mutta rakensi uuden elämän Berliiniin. Häntä lohduttaa Saksan avoin tapa käsitellä historiaa.

Töhritty hautakivi juutalaisten hautausmaalla Haminassa.

Hautakiveen ilmestyi iso hakaristi juutalaisella hautausmaalla – kaupunginjohtaja järkyttyi

Juutalainen seurakunta on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen.

Poliiseja pelastushenkilökuntaa joukkoampumispaikalla Saksan Hanaussa.

Kirjeenvaihtajalta: Poliitikkomurha, synagogaisku ja Hanaun ampuminen – äärioikeistolainen viha tappaa Saksassa

Hanaun isku tapahtui symbolisena aikana, kirjoittaa kaupunkiin juuri saapuva kirjeenvaihtajamme Suvi Turtiainen.

The Lost Shtetl

Suomalaisten suunnittelema juutalaismuseo viivästyy Liettuassa – paikallisten rakentajien ammattitaito loppui kesken

Arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnitteleman juutalaismuseon rakentaminen viivästyy kolmella vuodella Liettuassa. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle