Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilökuva Mariskasta, maaliskuu 2016.

Apulanta ja Juha Tapio virsikirjaan? Mariska olisi otettu Mestaripiirroksen päästessä veisattavaksi – katso kanttorin näytteet videoltamme

Nykyinen virsikirja otettiin käyttöön vuonna 1987. Seuraavaan virsikirjaan odotetaan entistä enemmän lauluja popmusiikin puolelta. Virsi voi olla mitä musiikin tyylilajia tahansa.

Sairaala Novan uusi kappeli tila.

Uuden keskussairaalan kappeli on siunattu käyttöön

Sairaalan kappelissa voi hiljentyä ja järjestää esimerkiksi saattohartauksia. Tilassa ei ole kiinteitä uskonnollisia tunnuksia.

Laulaja Silla Pöyry.

Suvivirsi sai "koronasäkeistön", joka ei kaikkia miellyttänyt – tältä se kuulostaa

Uusi säkeistö syntyi Vantaankosken seurakunnan leikkimielisestä kilpailusta.

Virsikirjoja.

Koronaviruksen uhka vie virsikirjat säppien taakse Lahdessa

Lahden seurakuntayhtymä kohottaa valmiuttaa koronaviruksen leviämisen takia

Meänkielinen virsikirja

Ruotsin kirkko on tehnyt meänkielisen virsikirjan

120 virren kirja julkistetaan sunnuntaina Pohjois-Ruotsin Pajalassa.

Mustavalkoinen kuva Robert Wilhelm Ekmanin maalauksesta Kerjäläisperhe maantiellä (1860).

Suvivirren taustalla piilee nälkää, kannibalismia ja erotiikkaa – "Joissain pitäjissä kuoli yli puolet väestöstä"

Suvivirren juuret löytyvät keskiaikaisesta eroottisesta runosta. Kun virttä suomennettiin 1600-luvun lopussa, suomalaisista kolmannes oli juuri kuollut nälkään ja tauteihin.

Tanssivia pariskuntia.

M.A. Numminen ulkomaisessa tangoelokuvassa: Satumaan voisi painaa virsikirjaan

Uudessa argentiinalaisessa dokumenttielokuvassa ihmetellään suomalaisten rakkautta tangoon. Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäen mukaan tango päätyi Argentiinaan suomalaisten mukana.

Vanhojen kirjoja pinossa.

Ullakollasi voi lojua aarre – Mitä tehdä vanhoille kirjoille?

Vanhat kirjat tuntuvat nykyään olevan ongelmajätettä. Divarit huolivat vain aivan uusia tai klassikkoaseman saaneita kirjoja. Mutta mitä tehdä, jos omistat kirjoja, jotka ovat 1800-luvulta? Millaisilla kirjoilla on arvoa? Edelleen myyntiin putkahtelee kirjaharvinaisuuksia ullakoilta.

Suomen lippu.

Tutkija Maamme-laulun muuttamisesta: Ei se vaihtamalla parane

Kokoomusnuoret haluavat vaihtaa Maamme-laulun Finlandiaan. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko pitää Finlandian melodiaa kauniimpana, mutta ei silti lämpene vaihdokselle.

Pekka Simojoki lauloi yhdessä Solina-kuoron kanssa uuden levyn lauluja.

Mollisävelmät saivat haastajan – Pekka Simojoen uudet laulut ryöpsäyttävät ilon kirkkoon

Suomalaisessa hengellisessä musiikissa iloitaankin mollissa, sanoo muusikko Pekka Simojoki. Tekopirteyttä kirkkoihin ei tarvita, mutta Simojoen uusien lastenlaulujen myötä niihin ryöpsähtävät ilo ja riemu. Simojoki toivoo, että virkamiesten ja asiakkaiden seurakunnissa voitaisiin ottaa askel kohti yhteisöllisyyttä iloineen ja suruineen.

Viinilaseja pöydällä.

Viiniä virsien kanssa kohtuudella: "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno"

Virsikirjasta löytyy paljon virsiä, joissa mainitaan viini tai viininviljely. Kajaanissa nämä kaksi asiaa yhdistettiinkin viinibaarissa järjestetyssä illassa.

Musiikinopettaja Minna Salmela

Kansa laulaa Minnan joululaulua nyt toista vuotta Kauneimmissa joululauluissa

Suomalaiset ovat laulaneet kauneimpia joululauluja kirkoissa ja joulujuhlissa 43 vuotta. Joululauluvihkonen pitää vuodesta toiseen sisällään kansan rakastamat tutut joululaulut. Lauluvalikoima uudistuu hyvin verkkaisesti. Siksi oman laulun mukaan saaminen joululauluvihkoon on melkoinen saavutus. Jalasjärveläisen musiikinopettaja Minna Salmelan joululaulu ”Joulun lahja” soi nyt toista vuotta kansan huulilla.

1607 vuoden virsikirjan kansilehti

Ennennäkemätön kirjalöytö Saksasta – 1600-luvun suomenkielinen katekismus ja virsikirja

Erittäin harvinainen 1600-luvun alussa painettu suomenkielinen katekismus ja virsikirja on löydetty saksalaisesta kirjastosta. Virsitutkija Suvi-Päivi Kosken mukaan teoksesta ei ole aiemmin tiedetty ja sen toimittanut pappi Simon Johannis Carelius on suomentajana uusi tuttavuus.

3d-tulostuksella valmistettu himmeli

Uuden sukupolven himmeli – Lasi, muovi ja 3D-tulosteet korvaavat oljen

Joulun perinteisiä koristeita, himmeleitä on kautta aikain totuttu tekemään oljesta. Hyvälaatuisen oljen puute on kuitenkin ajanut käsityöläiset kokeilemaan uusia ja erilaisia materiaaleja ennakkoluulottomasti. Erikoisin esimerkki on 3D-tulostettu muovihimmeli.

Suojelusenkeli

"Maan korvessa kulkevi lapsosen tie" kelpaa vihdoin virreksi – esteenä oli ristiriitaisuus uskontulkinnan kanssa

Virsikirja on saamassa uusia veisuja lisävihkon kautta. Virsikirjan lisävihkon virallinen käyttöönottojuhla on ensi vuoden adventtina, mutta lisävihkon virret ovat jo saaneet kirkolliskokouksen hyväksynnän.

Ann-Mari Andersen

Nils-Aslak Valkeapään virsi suomenkieliseen virsikirjaan

Suomenkieliseen virsikirjaan lisätään kaksi saamenkielistä virttä, jotta myös kaupunkisaamelaisilla olisi saamenkielistä laulettavaa. Toinen virsistä on Nils-Aslak Valkeapään kirjoittama Kiitän Herran antamista. Sen voi kuunnella Valkeapään itsensä esittämänä saameksi tästä artikkelista.

Virsikirjoja hyllyssä.

Repi virsikirjoja, tyhjensi jauhesammuttimen – nuorelle tytölle ehdollista kirkon sotkemisesta

Nuori tyttö on saanut ehdollisen vankeusrangaistuksen kirkon töhrimisestä Lahdessa. Tyttö suihkutti jauhesammutinta pitkin kirkkoa, repi kukkia ja heitteli kynttilänjalkoja.

Cat Stevens

Uusi aika, uudet virret – Juice ei kelvannut, Cat Stevens kyllä

Virsikirjaa ollaan päivittämässä nykyaikaan. Kirkolliskokous hyväksyy marraskuun alussa virsikirjan lisävihkon, jossa ovat mukana kansainväliset hitit Morning has broken ja Amazing Graze. Uusissa virsissä halutaan laulaa ilosta, luonnonsuojelusta, kaupunkilaisuudesta ja monikulttuurisuudesta.

Seurakuntapastori Helena Paalanne

Puupenkki petinä ja virsikirja tyynynä asunnottomien yönä

Oululainen Tuiran seurakunta avaa Asunnottomien yönä kirkon ovet ja haluaa muistuttaa sillä asunnottomien ihmisarvoisesta elämästä.

Virsi 381

Tämän virren kirkko poisti virsikirjasta – Klikkaa ja veisaa kapinavirsi karaokena

Elias Lönnrotin 1864 suomentama virsi "Valittaa täytyy totta" oli köyhälistön ja työväen laulu, punainen virsi. Klikkaa karaokevideo, ja veisaa suomalaista työväenhistoriaa.

Henkilö pitää virsikirjaa kädessään.

Virsihistorian asiantuntija: Virsikirja kaipaa entistä räväkkyyttään

Sanotaan, että virsikirja on yhteiskunnan peili. Monen mielestä tuon peilin antama kuva kirkkokansasta on pahasti vääristynyt. Entisaikojen radikaalit köyhälistön virret on karsittu nykyisestä virsikirjasta pois.

Virren sanoja.

Kunnanjohtajan tiukka sote-kannanotto vanhan virren mukaan: "Jo vääryys vallan saapi"

Hattulan kunnanjohtaja ja myös kuntajohtajien hallitukseen kuuluva Heidi Rämö kritisoi sote-uudistusta Uppsalan arkkipiispaa lainaten. Selvästi sote-sotkuihin kyllästynyt Rämö esittää sähköpostiviestissään kantansa Haqvin Spegelin 1690-luvulla kirjoittaman virren suomennetuin sanoin.

Pino joululevyjä.

Joulun suosikkilaulut ovat perinteisiä – yksi herättää erityisen voimakkaita tunteita

Kauneimmat joululaulut kirkossa ovat monelle suomalaiselle joka vuotinen traditio. Toiset laulavat kovaa ja korkealta, toiset hiljentyvät kuuntelemaan. Suosikkilaulut ovat usein perinteikkäimpiä.

Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.

Juice jäi ulos virsikirjan lisävihkosta – "Tekstit ovat toki koskettavia, mutta..."

Päätös tehtiin muun muassa Juice-tutkijoiden kuulemisen jälkeen. Myöskään Toivo Kärjen laulut eivät läpäisseet työryhmän tiukkaa seulaa.

Siionin Laulut ja Virsikirja sovellus kännykän näytöllä

Vanhoillislestadiolaiset veisaavat kännykän näytöltä – mobiilivirsikirja on kestosuosikki

Siionin laulut ja Virsikirja on erittäin suosittu puhelinsovellus. Vanhoillislestadiolaisten laulukokoelman mobiiliversio on pysytellyt sovelluskauppojen top-listoilla jo vuosia.

Antti Heikkinen urakoi lähes 500-sivuisen elämäkerran Juice Leskisestä.

Kestääkö Juice?

Juice Leskisen kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi kahdeksan vuotta. Samaan aikaan ilmestyy ensimmäinen perusteellinen Leskisestä tehty elämäkerta, nilsiäläisen Antti Heikkisen kirjoittama Risainen elämä. Siispä kysymmekin nyt, millainen on suomalaisten tuntojen kuvaajana ja yhteiskuntakriitikkona tunnetun Juicen kestävyys?

sotatykki lotta

”Katsokaa miten paljon variksia” – Neuvostoliiton pommikoneet Savonlinnan yllä talvisodassa

Kaupunki sai pommeja päälleen kahden päivän aikana. Suuri menetys Savonlinnan kaupungille oli tuomiokirkon tuho. Virsikirjan lehtiä leijaili järven jäällä, kertovat sotilaspojat.

Hannu Taanila

Hannu Taanila: "Uudet virret syntyvät kuolleina"

Seurakunnan järjestämässä tapahtumassa puhuva Hannu Taanila kokee virsituotannon voivan huonosti. Taanilan mukaan uusista virsistä on hävitetty pyhyys.

Erkki Rantanen huristelee vapaaehtoistyöhön.

96-vuotias ryhtyi vanhustyön vapaaehtoiseksi: "Erkki pelastaa päivän!"

Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Mikkelin lähikuntien yhteinen hanke vapaaehtoistyön kehittämisestä on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin Pertunmaalla. Siellä kuntalaiset ovat lähteneet sankoin joukoin vapaaehtoistyöhön ja onpa yksi vapaaehtoisista jo pitkälle päällle 90-vuotias.

Rovasti Hannu Komulainen ja lempilaulu Juice Leskiseltä: Anni Domini

Miksi Juicen laulut uppoavat rovastiin? "Hän teki samaa kuin Jeesus ja Luther aikanaan"

Juankosken lauluntekijäkuuluisuus Juice Leskisen laulut ovat löytäneet tiensä kirkollisiin kuvioihin miehen syntymäpaikkakunnalla, mutta olisiko Juicen lauluista virsikirjaan, niin kuin on ehdotettu?

Vehmersalmen seurakunnan työntekijät vaihtoivat virret räppiin ja rokkiin.

Virsikirjan lisävihkon teko kovassa vauhdissa – myös Juicen tuotantoa lauletaan läpi

Lisävihkoa kasaavan työryhmän puheenjohtaja on tyytyväinen suuresta kiinnostuksesta. Lisävihkoon valitaan 70 uutta virttä.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Venäläiset ystävämme

Läheinen lapsuuden ystävä ihmetteli Venäjän median Suomea koskevaa kirjoittelua: ”Miksvai hyö tuollai?” Moni muukin on sitä kysynyt. Nyt tiedän vastauksen. Se löytyy Leena Liukkosen uudesta magnum opuksesta "Venäläiset tulevat!".

Emerituspiispa Paavo Kortekangas

Emerituspiispa Paavo Kortekangas on kuollut

Paavo Kortekangas toimi Kuopion ja Tampereen hiippakuntien piispana 1975-1996. Kortekangas kuoli sunnuntaina Pirkanmaan hoitokodissa Tampereella.

Virsikirjan aukeama.

Auta kirkkohallitusta - miten sinä uudistaisit virsikirjaa?

Virsikirjoihin valmistellaan lisävihkoja, joita päästään laulamaan arviolta vuonna 2016. Virsien valmistelijat haluavat mukaan uusia aiheita etenkin monikulttuurisuudesta. Miten sinä uudistaisit virsikirjaa?

Kanttori Jenni Urponen ja muusikko Pekka Nyman.

Kirkko haluaa virsiä monikulttuurisuudesta

Virsikirjoihin valmistellaan lisävihkoja, joita päästään laulamaan arviolta vuonna 2016. Virsien valmistelijat haluavat mukaan uusia aiheita etenkin monikulttuurisuudesta.

Suvivirttä lauletaan Helsingin Senaatintorilla toukokuussa 2003.

Jo joutui armas aika...

Koulujen päättyessä kuullaan taas vanha, tuttu Suvivirsi eli Jo joutui armas aika. Monen mielestä kesä alkaa vasta Suvivirren soidessa.

Harvinaista psalmi-kirjaa huutokaupataan Yhdysvalloissa miljoonahintaan

Sotheby's arvioi, että vuonna 1640 painetun psalmikirjan hinta voi kivuta jopa 30 miljoonaan dollariin.

Seurakunnilla on pula hengellisistä sovelluksista.

Älypuhelimet tulevat osaksi jumalanpalveluksia

Seurakunnilla on huutava pula hengellisistä sovelluksista, joita voisi käyttää älypuhelimella tai tabletilla. Yksityisen henkilön tekemän raamattu- tai virsikirjasovelluksen saa ladattua puhelimeensa, mutta suomalaisilla seurakunnilla omia mobiilituotteita on vain vähän. Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

Nuori Juice Leskinen

Ehdotus: Juice Leskisen musiikkia virsikirjan lisävihkoon

Portaanpään kristillisen opiston rehtori Petri Järveläinen ehdottaa mukaan otettavaksi Leskisen kappaleita. Kirkkohallituksen työryhmä valmistelee parhaillaan virsikirjan täydentävää lisävihkoa.

pistekirjoitusvirsikirja

Hämeenlinnassa voi veisata pistevirsikirjasta

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on hankkinut ensimmäiset pistekirjoituksella painetut virsikirjansa näkövammaisten käyttöön. Kirjat sisältävät virsien lisäksi muitakin seurakunnassa käytettäviä tekstejä. Kirjaa voi lainata muutenkin tilaisuuksiin, joissa mukana on pistekirjoitustaitoinen vieras.

Lapsille uusi virsikirja

Luterilainen kirkko saa uuden virsikirjan, kun uusi Lasten virsi otetaan käyttöön ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Lasten virsi -laulukokoelma on suunnattu erityisesti lapsille.

Virsikirjan aukeama.

Pohjoissaamenkielisiä virsikirjoja halutaan lisää

Saamelaistyön julkaisuryhmä hakee kirkkohallitukselta 10 000 euroa pohjoisaamelaisen virsikirjan lisäpainoksen tekemiseksi.

Tekstiä uudesta pistekirjoitetusta virsikirjasta..

Pistekirjoitettu virsikirja täyttää kolme mappia

Pistekirjoitettu virsikirja on uudistettu. Käyttäjä ottaa tarvittavat sivut mukaansa seurakunnan tilaisuuksiin.

Postikortin kokoinen pistekirjoituslevy helpottaa vaikkapa kauppalistan tekemistä

Pistekirjoitus täyttää kirjahyllyn

Pistekirjoitettu raamattu vie kirjahyllystä tilaa kokonaisen hyllyn. Näkövammaisille tarkoitettu virsikirja puolestaan on mahdutettu kolmeen paksuun mappiin. Kappalainen käyttää pistevirsikirjaa viikoittain mm. ristiäisissä ja hautajaisissa.

Kanttori houkuttelee veisaamaan uusiakin virsiä, mutta hautajaisissa mennään sukulaisten ehdoilla

Nykyinen virsikirja täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Kaikkiaan Suomen kirkoissa on ollut käytössä kuusi virsikirjaa. Virsiä on vuosien saatossa poistettu ja lisätty. Melodioita sekä sanoja väännetty ja käännetty. - Kohtaan viikoittain vanhempia ihmisiä, jotka huokailevat voi kun ovat menneet tämänkin muuttamaan, myöntää Riihimäen seurakunnan kanttori Kaisa Kautto.

Övertorneålla vahvistetaan meänkieltä

Övertorneån Matarengissa halutaan vahvistaa meänkielen asemaa. Övertorneån kunta ja seurakunta järjestävät sunnuntaina Kirkkotie-vaelluksen ja kirkonmenot meänkielellä.

Virsimaratonin osallistujia Lahden Ristinkirkossa

Lahdessa on veisattu virsikirja läpi

Kahden vuorokauden virsimaratoni on ohitse Lahdessa. Hoosiannasta virsikirjan viimeiseen virteen numerolla 632 (Nyt ylös sieluni) on päästy sunnuntaina klo 10 alkaneeseen messuun mennessä.

Virsimaratonin osallistujia Lahden Ristinkirkossa

Virsikirja lauletaan Lahdessa läpi

Nykymuotoinen virsikirja täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Lahden Ristinkirkossa neljännesvuosisataa juhlistetaan virsimaratonilla. Virsikirjan läpiveisaaminen vie kaksi vuorokautta.

"Raamattua ei rahaksi vaihdeta!"

Sotkamossa Sumsalla on Männistön talossa sukuaarre säilytettävänä. 1700-luvulla painetut Raamattu ja virsikirja ovat kulkeutuneet Pauli Leinosen taloon vaimon suvun kautta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle