Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mielenosoittajia, joilla on punaiset kaavut ja laukut, joissa on Vladimir Putinin kasvoja esittävä piirros. Kasvokuvan silmien päällä on englanninkielinen teksti "Hänen silmänsä alla".

Entistä kireämpi homopropagandalaki tuli voimaan Venäjällä – vähemmistöön kuuluva Aleksei lähti ja sinnittelee säästöillään uudessa maassa

Tiukempi laki tuli voimaan Venäjällä 1. joulukuuta. Haastattelimme venäläisiä LGBTI-aktivisteja.

Mies juoksee sateenkaarilippu kädessään jalkapallokentällä. Taustalla kolme jalkapalloilijaa ja katsomo.

Qatarissa homoja uhataan kivityksellä, mutta Singaporessa he eivät enää ole rikollisia – kartoitimme homojen seksisuhteet yhä kieltävät maat

Maailmassa on 68 maata tai aluetta, joissa homosuhteista voi saada tuomion. Suurin osa näistä paikoista on Afrikassa ja Lähi-idässä.

Slovakian homobaarin ampumisessa kuolleiden kahden miehen mustavalkoiset kuvat kukkien ja kynttilöiden keskellä.

Matúš Horváth, 23, kuoli homobaarin ampumisessa Slovakiassa – ystävä Ylelle: “Kiihkoilijat kokeilevat nyt rajoja”

Kaksi sateenkaari-ihmistä ammuttiin Slovakiassa lokakuussa. Sen jälkeen parlamentti hylkäsi tasa-arvolain ja ministeri julisti olevansa hetero. Viharikokset ovat lisääntyneet ympäri Eurooppaa.

Meksikon pääkaupungissa Méxicossa järjestettiin pridemarssi 25. kesäkuuta 2022.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot on nyt sallittu koko Meksikossa

Ensimmäisenä samaa sukupuolta olevien avioliitot sallittiin pääkaupungissa Méxicossa vuonna 2009. Tänä vuonna ne on hyväksytty myös seitsemässä muussa Meksikon 32 osavaltiosta.

Elena Alakomi istuu kirkon penkissä ja katsoo kohti kameraa.

Seksuaalivähemmistöön kuuluva Elena Alakomi löysi yhteisön, jossa voi olla oma itsensä: "Kristillisyyttä, johon voin turvallisesti osallistua"

Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan voi olla vaikea löytää vertaisia omasta uskonyhteisöstä. Sateenkaariyhdistys Malkuksen käynnistämä hanke tekee vertaistoiminnasta valtakunnallista.

Pink dot -tapahtuma.

Singapore dekriminalisoi miesten välisen seksin – pääministeri: "Uskon, että tämä on oikein"

Miesten välisen seksin kieltävä laki on peräisin siirtomaa-ajoilta, eikä sen perusteella ole annettu tuomioita enää vuosikymmeniin.

Riku Hirsimäki seisoo käytävällä Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Panu Mäenpää, 47, ja Riku Hirsimäki, 25, ovat homomiehiä, jotka kasvoivat Etelä-Pohjanmaalla – molemmat kokivat kotiseudun ahtaat asenteet

Sateenkaarinuoret voivat tutkimusten mukaan muita nuoria huonommin. Pahoinvointi korostuu Etelä-Pohjanmaan pienissä kaupungeissa ja kunnissa, arvioi vuosi sitten perustettu kansalaisjärjestö Lakeuden sateenkaari.

Nuori mies ja vanhempi mies katsovat hymyillen kameraan ja heidän tausta on sateenkaarimaalia valuva seinä.

He halusivat vain tavallista elämää

Sateenkaariaktivistit kohtasivat historiallisella paikalla.

Paolo Rondelli.

Maailman ensimmäinen julkihomo valtionpää johtaa konservatiivista San Marinoa – aktivisti: Voimakas viesti maailman vähemmistöille

Paolo Rondellin virka vastaa Suomen tasavallan presidenttiä. Hän on sanonut, että katolilaisessa kääpiovaltiossa puhaltavat nyt muutoksen tuulet.

Avaruusmatkaaja kohtaa toisen avaruusmatkaajan.

Disneyn uusi kesäleffa kiellettiin 14 maassa – syynä kahden naishahmon suudelma

Elokuvien sensuroimisen taustalla voivat olla sekä eriävät moraalikäsitykset että pyrkimys rajoittaa ihmis- ja kansalaisoikeuksia, sanoo sukupuolen- ja elokuvatutkimuksen professori.

Ukrainan sateenkaarisotilaat ottivat symbolikseen yksisarvisen

Yksisarvisesta tuli Ukrainan LGBTQ-sotilaiden symboli: Fantastisia mielikuvitusolentoja, aivan kuin homot armeijassa, sanoo Oleksandr Zhuhan

Ukrainan sateenkaarisotilaiden hihamerkin historia juontaa Krimin valtaukseen. Käyttöön yksisarvismerkit on otettu vastikään.

Karine Jean-Pierre halaa edeltäjäänsä Jen Psakia Valkoisen talon lehdistöhuoneessa.

Valkoinen talo saa ensimmäisen mustan tiedottajan, kun Karine Jean-Pierresta tulee yksi näkyvimmistä Bidenin hallinnon edustajista

Afroamerikkalaisen Karine Jean-Pierren valintaa on luonnehdittu historialliseksi. Hän on myös avoimesti homoseksuaali.

Disneyn työntekijät osoittavat mieltään.

Viihdejätti Disney kiipelissä Floridassa – miljoonien veroetu meni ja fanit suuttuivat, koska yhtiö ei tuominnut tarpeeksi nopeasti vähemmistöjä sorsivaa lakia

Floridassa vahvistettiin maaliskuussa laki, joka kieltää kouluja käsittelemästä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä lasten kanssa. Floridan suurin työnantaja oli fanien mielestä liian kauan hiljaa.

Päivi Räsänen puhumassa median edessä Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa.

Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä oli väittänyt kansanedustaja Päivi Räsäsen lausuneen asioita, joita tämä ei todellisuudessa ollut esittänyt. Oikeusoppineen mukaan tällainen on poikkeuksellista.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Päivi Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, "Puheet olivat osin loukkaavia, mutta eivät vihapuhetta"

Päivi Räsäsen syytteet ovat kaatuneet käräjäoikeudessa. Valtionsyyttäjä oli vaatinut oikeudessa Päivi Räsäselle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Päivi Räsäsen syytteitä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa 14. helmikuuta.

Yle: Kansalaisilla on oikeus kuulla myös poliitikon kiistapuheet – syyttäjä vaatii Yleä poistamaan ohjelmastaan Päivi Räsäsen puheet homoista

Yle ei ole syytettynä oikeudenkäynnissä, joka pui Päivi Räsäsen syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Päivi Räsänen ja raamattu

Raamattu saapuu oikeussaliin, kun Päivi Räsäsen käräjät alkavat – Oikeusoppinut: "Kimurantti tapaus, päätä raavitaan monessa pilttuussa"

Maanantaina alkaa Suomen oloissa historiallinen oikeudenkäynti, kun kansanedustaja Päivi Räsäselle luetaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen kiistää solvanneensa homoseksuaaleja.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-mielenosoitus Etelä-Afrikan Pretoriassa.

Muuttaminen suvaitsevaan maahan vähentää selvästi homo- ja bi-miesten itsemurhariskiä

Olo helpottuu noin viidessä vuodessa, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus.

Veera Toivanen pitelee biseksuaalien pridelippua edessään ja hymyilee.

"On minua kadulla hintiksi haukuttu" – Vuoden sateenkaarinuori Veera Toivonen tähtää politiikkaan vaikka uskookin saavansa vihaa niskaansa

Seta ry valitsi Vuoden sateenkaari nuoreksi pieksämäkeläisen Veera Toivosen, joka järjesti viime kesänä kotikaupunkinsa ensimmäisen Pride-tapahtuman.

Pä'ivi Räsänen eduskunnan kyselytunnilla 18.2.2021

HS: Kansainvälinen konservatiivijärjestö kertoo keränneensä yli 200 000 nimeä Päivi Räsäsen puolesta tehtyyn vetoomukseen

Päivi Räsästä vastaan nostettiin syytteet kansanryhmää vastaan kiihottamisesta huhtikuussa.

Eino Nurmisto kotinsa keittiössä. Eino tutkii puhelintaan otsa rypyssä.

Moni homomies on turtunut kalukuvien virtaan, mutta Eino Nurmiston herätti metoo-liike – nyt hän haluaa kunnon käytöstavat homojen deittikulttuuriin

Homojen deittailussa näkyy edelleen häpeän historian painolasti. Se vaikeuttaa suostumuksesta puhumista ja häirinnän kitkemistä.

Huuhkajien Carljohan Eriksson loisti debyyttimaaotrtelussaan.

Mediat: Walesin nollannut suomalaismaalivahti joutui homofobisten huutojen kohteeksi Ruotsin pääsarjassa

Carljohan Eriksson kertoi AIK-kannattajien katsomonosasta kuuluneiden homofobisten huutojen raikuneen suomeksi.

Johannes Poikkimäki.

Näin homoseksuaaleja käännyttävät eheytyshoidot toimivat – 25-vuotias Johannes Poikkimäki kertoo, millaiseen paineeseen hän joutui vuosiksi

Eheytyshoitojen aiheuttamat traumat ovat monimutkaisia, ja niihin voi liittyä häpeää, uskonkriisiä ja juurettomuuden tunnetta. Johannes Poikkimäki joutui teininä eheytyshoitoihin, ja pystyi irrottautumaan niistä vasta ihastuttuaan 17-vuotiaana.

Kani.

Monday's papers: Vaccination certs for kids, outrage after anti-gay politician appears on TV show and dead bunnies

Papers on Monday ponder tweens' vaccine certificates, TV controversy and a mysterious rabbit plague.

Ihmiset juhlivat Pride-kulkuetta.

Gay, transgender conversion therapy ban initiative heads to Parliament

The initiative launched just over a month ago and by Monday had gained the support of more than 50,000 people.

Pappi Kai Sadinmaa.

Kirkkoa arvostellut Kai Sadinmaa menettää pappisvirkansa – Piispa Teemu Laajasalo: "Olisin toivonut, että hän olisi tahtonut pysyä kirkkomme pappina"

Kai Sadinmaa menettää pappisvirkansa. Sadinmaa ei tuomiokapitulin mukaan ole halunnut vastata kysymyksiin, joiden perusteella hänet pidätettiin tammikuussa pappisvirasta.

Miikka Keränen

Suhteessa olevan homomiehen täytyy pidättäytyä seksistä ennen verenluovutusta, heteroilta sitä ei vaadita – "Tuntuu kohtuuttomalta"

Homomiesten verenluovutusta helpotettiin tänä vuonna, mutta luovuttaminen ei edelleenkään ole kaikille yhtä helppoa. Veripalvelu ei ainakaan vielä pysty ottamaan huomioon yksilön elämäntilannetta.

Budapest Pride 2021-kulkueeseen osallistuva Kristoff Ferencz.

Yle Unkarissa: Kristóf, 18, kärsii maansa homovastaisesta politiikasta ja unelmoi opiskelusta Suomessa – “Tulevaisuutemme otetaan meiltä pois”

Budapestissa järjestetään tänään Pride-marssi, johon odotetaan kymmeniä tuhansia osallistujia. Kulkue on nyt entistäkin poliittisempi, sillä marssijat vastustavat Unkarin hallituksen uusia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä rajoittavia lakeja.

Jääkiekkopelaaja Luke Prokop.

NHL:ssä koettiin historiallinen hetki: pelaajalupaus Luke Prokop kertoi homoudestaan – "Haluan elää elämääni niin kuin itse haluan"

Yhdysvaltalaismedia ESPN:n mukaan yksikään NHL-pelaaja, aktiivi tai uransa lopettanut, ei ole aiemmin kertonut julkisesti homoudestaan.

Sateenkaarilippu liehuu.

Suvaitsevaisuus voi olla matkailun markkinointivaltti – Etelä-Savossa on neljä We Speak Gay -kohdetta

We Speak Gay-sertifikaatti merkitsee sitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohdellaan samoin kuin ketä tahansa muutakin asiakasta. Tuukkalan tilan isäntä Esko Valkosen mukaan suvaitsevaisuus ei ole rasite vaan voi olla jopa myyntivaltti.

Benjamin Peltonen

Benjamin kertoi lavalla olevansa gay, eikä hän ole saanut mistään yhtä paljon palautetta – mutta miksi kaapista täytyy yhä erikseen tulla?

Helsinki Priden toiminnanjohtaja Aaro Horsma sanoo hetero-oletuksen olevan yhä vahva. Benjamin itse pohti julkista kaapista tulemista vuosia. Lopullinen päätös syntyi keikkaa edeltävänä iltana.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Strasbourgissa 7. heinäkuuta 2021.

EU vaatii Unkaria kumoamaan "häpeällisen" lain, joka kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen nuorille: komissio uhkaa Unkaria sanktioilla

Unkarin uusi laki käytännössä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa. EU uhkaa Unkaria sanktioilla, jos maa ei peru lakia.

Kolkko selli, jossa on pieni ikkuna katonrajassa, rautasänky ja puinen kirjoituspöytä

Vankila-museon uusi näyttely kertoo koruttomasti, kuinka Suomessa saattoi joutua homoseksuaalisuudesta kiven sisään vielä 50 vuotta sitten

Suomen kansallismuseo on avannut Pride-viikolla Hämeenlinnan vankilamuseoon pysyvän näyttelyn ajasta, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos. Enimmillään siitä saattoi seurata kaksi vuotta vankeutta.

Jarkko Poropudas

Priden kampanjan kasvo skeittari Jarkko Poropudas arvostaa nuorten asennetta, jossa homotteluun puututaan: "Nyt mennään hienoon suuntaan"

Lapissa varttuneen rullalautailijan elämän yksi pelottavimmista, mutta lopulta parhaista teoista oli kertoa omasta homoseksuaalisuudesta julkisesti. Tänä kesänä hän uskalsi mennä asian kanssa jo Helsingin paraatipaikalle.

Senni Salminen , 15.5.2020 , Myllypuron liikuntakeskus

Vuosi sitten Senni Salminen oli juhlittu mestari, mutta mielessä myllersi – sitten hän lopetti peittelyn ollakseen esikuva muille

Kolmiloikan Suomen ennätysnainen Senni Salminen haluaa olla esikuva urheilijoille, jotka ovat poikkeus säännöstä. Imatran kaupunki halusi antaa Salmiselle onnentoivotukset Tokion olympiakisoihin ja muistaa häntä juhlallisuuksilla Pride-viikon kunniaksi.

Tummaan pukuun ja kravattiin pukeutunut mies, jolla on kasvomaski, vetää sateenkaarilippua salkoon. Taustalla punatiilinen rakennus kellotorneineen.

Ensimmäinen sateenkaarilippu värjättiin roskasaavissa 43 vuotta sitten – nyt Pride-symbolin kirkkaat raidat värittävät kaupunkien kuvaa joka kesä

Seksuaalivähemmistöt olivat vähitellen nousemassa vaatimaan tasa-arvoa ja Pride-marssit alkutaipaleellaan, kun eräällä ullakolla San Franciscossa kokoonnuttiin värjäämään ja ompelemaan niille uudenlaista symbolia.

Carl Nassib kuvassa

Historiallinen ulostulo: NFL-pelaaja Carl Nassib kertoo olevansa homoseksuaali

Las Vegas Raidersin NFL-pelaaja Carl Nassib kertoo olevansa homoseksuaali. Hän on ensimmäinen liigan pelaaja, joka on kertonut asiasta jo aktiiviuransa aikana.

Manuel Neuer

Münchenin kaupunginvaltuusto haluaa valaista EM-kisastadionin sateenkaariväreillä – syynä on Unkarin uusi laki, joka kieltää homoseksuaalisuuden mainostamisen

Münchenin kaupunginvaltuusto on pyytänyt pormestaria Dieter Reiteriä vaikuttamaan Euroopan jalkapalloliitto Uefaan, jotta Saksan ja Unkarin pelissä nähdään sateenkaarivärit keskiviikkona.

EU:n tasa-arvokomissaari Helena Dalli.

EU:n tasa-arvokomissaari: Unkarille voi koitua taloudellisia sanktioita kiistellyn lain myötä

Unkarin parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille. EU:n tasa-arvokomissaariin mukaan EU voi asettaa jäsenmailleen sanktioita, jos jäsenvaltio ei noudata unionin yhteisiä periaatteita.

Ihmiset laskivat kukkia sateenkaarilipulle Tšetšenian seksuaalivähemmistöjä puolustaneessa mielenosoituksessa Lontoossa 2017.

Venäläismedia: Poliisi teki ratsian naisten turvataloon – kotiväkivaltaa paennut nainen otettiin kiinni ja palautettiin Tšetšeniaan

Tšetšenian homovainoja paenneita ihmisiä on aiemmin palautettu Venäjältä takaisin lähtöpaikkaansa, jossa he ovat joutuneet hengenvaaraan.

Kaksi piirrettyä kuvaa oletettavasti mieshenkilöstä.

Pasi Aaltosen tappo oli pimeä 18 vuotta, kunnes kengän kärjestä saatu dna johti perheenisän jäljille – mutta onko rikos todella selvitetty?

Poliisi tutki tamperelaisen tarjoilijan henkirikosta lähes 19 vuotta. Vuonna 2016 tehty dna-läpimurto toi juttuun pääepäillyn, jota vastaan poliisi keräsi liudan aihetodisteita. Tänään julkitullut esitutkintapöytäkirja ei tuo täyttä varmuutta surmaajasta.

Katu on täynnä marssijoita, ja monet kantavat sateenkaaren värisiä lippuja. Kuvan keskiosassa keskellä ihmismerta on kaksikerroksinen bussi, jonka avoimessa yläosassa on ihmisiä valkoisten ja vaaleanpunaisten ilmapallojen kanssa.

Guardian: Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret harkitsevat itsemurhaa yli kaksi kertaa ikätovereitaan todennäköisemmin, lähes kolmannes on vahingoittanut itseään

Kyselyn mukaan 68 prosenttia HLBT-nuorista oli kokenut itsemurha-ajatuksia, kun saman ikäryhmän heteronuorilla vastaava luku oli 29 prosenttia. Tänään vietetään kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää.

Saksassa papit uhmaavat Vatikaania

Saksassa katolisen kirkon papit uhmaavat Vatikaanin linjausta ja siunaavat samaa sukupuolta olevia

Maanantaina noin 100 katolisessa kirkossa papit aikovat aloittaa samaa sukupuolta olevien siunaamisen. Vatikaani on aiemmin linjannut, ettei samaa sukupuolta olevia pariskuntia tule siunata.

Koulun käytävä

Lukiolaiset järkyttyivät opettajan homo- ja aborttivastaisesta aamunavauksesta Iitissä – lukiolaisten liittoon tullut kymmeniä valituksia

Iitin lukion opettaja piti viime perjantaina aamunavauksen, joka oli kymmenien opiskelijoiden mielestä asiaton ja epäoikeudenmukainen. Lukio alkaa selvittää tapausta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle