Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vakavailmeinen Liz Truss.

Torstai 20.10.2022 (radio)

Britannian pääministeri. Olkiluoto 3. Lastensairaalan jonot. Ulkomaanmatkat. Sää.

Grafiikka näyttää syysloman vaikutuksen lentohintoihin. Viikolla 42 hinnat ovat jopa tuplasti kalliimmat kuin lomakauden ulkopuolella.

Asutko Helsingissä, Tampereella tai Kuopiossa? Saat maksaa syyslomaviikon lennoistasi hirmuhintoja verrattuna porilaiseen tai lahtelaiseen

Viikon 42 eli ensi viikon jälkeen syyslomiansa viettävät matkustavat ulkomaille tuntuvasti muita edullisemmin, paljastaa Ylen selvitys. Hinnat tulevat nousemaan ilmastonmuutoksen vuoksi entisestään.

Kaksi naista tietokoneiden takana matkailuneuvonnassa. Toinen katsoo kameraan ja hymyilee, toinen puhuu puhelimessa.

Mikkelin seudun matkailukesä jäänee edeltävistä huippuvuosista – Hyvä vire näkyy neuvontakontilla ja Astuvansalmen risteilyillä

Neuvontakontin sijainti torilla on ollut niin hyvä, että matkailuneuvonta aiotaan tuoda torille myös ensi kesänä.

Rantavalvojat seuraavat tornistaan toimintaa Nallikarin uimarannalla.

Oulun matkailukesä hiljaisempi kuin viime vuonna: koronakesien ennätyslukemista on palattu normaalitasolle

Polttoaineiden hinta on vaikuttanut matkustajamääriin. Oulun matkailun mukaan myös ulkomaan kohteet ovat olleet suomalaisille nyt aiempaa suositumpia, vaikka osa vielä välttääkin muualle matkustamista.

Alanyassa hotellin uimaranta

Moni käyttää nyt kesän lomamatkaan enemmän rahaa kuin aiemmin, vaikka hinnat nousevat rajusti – asiantuntija: Ihmiset säästävät nyt muusta elämästä

Matkanjärjestäjien mukaan kesän lomamatkoja myydään jo samaan tahtiin kuin ennen pandemiaa, ja kotimaahan on tulossa kolmas peräkkäinen hyvä matkailukesä. Hintojen kallistuminen ei ole vähentänyt matkustushaluja.

Yle Areena logo.

Matkailualalla on nyt suuri patoutunut kysyntä – Tampereella lentoreitit lisääntyvät voimakkaasti

Matkailuala käynnistyy koronan jälkeen hiljalleen. Tampere-Pirkkalan lentoasema on saanut keväälle lukuisia uusia lentoreittejä.

Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa.

Keskiviikko 30.3.2022 (radio)

Oikeus hylkäsi Päivä Räsäsen syytteet. Yli 4 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Ulkomaanmatkojen suosio kasvaa.

Ihmiset kävelevät Balilla.

Poltteleeko talviloma ulkomailla? UM kehottaa tutustumaan nyt "kahdeksan M:n" suosituksiin

Ulkomaanmatkailu on piristymässä, mutta matkailijan on hyvä varautua maksamaan itse koronasta aiheutuvat mahdolliset lisäkulut.

Messilän matalimman rinteen hiihtohissi. Etualalla nousemassa tyttölapsi.

Lähestyvä hiihtoloma sai suomalaiset varaamaan matkoja – Lappiin tulossa kaikkien aikojen sesonki, ulkomaille varattu tuhansia matkoja

Hiihtolomien hyvä ennakkomyynti on rohkaissut matkanjärjestäjiä lisäämään myös tulevaksi kesäksi matkatarjontaa. Matkoja varataan tuttuihin kohteisiin, joiden terveysturvallisuus tiedetään hyväksi.

Vierailjoita Fiskarsissa.

Matkanjärjestäjät: Kevään matkasesonki on jo menetetty – kesästä tulossa hyvä matkailukesä kotimaahan

Koronapandemia on saanut suomalaiset varovaisiksi matkailijoiksi. Rantaloman sijaan yhä useampi suunnittelee matkaa, jossa ei törmää turistimassoihin. Valtaosa suomalaisista aikoo lomailla myös ensi kesänä kotimaassa.

Ihmisiä poistumassa lentokoneesta portaita pitkin lumisessa maisemassa.

Kainuuseen ei lennä tänä jouluna yhtään loma-charteria – Kuusamon ja Lapin sadoista tilauslennoista odotetaan apua

Kainuuseen tänä vuonna matkailevista vain neljä prosenttia on ollut ulkomailta. Peräti neljä viidestä kotimaanmatkailijasta tulee Vuokattiin omalla autolla.

Saksantorakka eli russakka

Loppusyksystä alkaa torakkatorjujan kiire: "Tähän aikaan vuodesta yleensä ilmoitetaan, että yläpohjassa rapisee"

Torakkahavainnon kanssa ei kannata aikailla. Torjuja kannattaa soittaa paikalle heti, ettei yhdyskunta kasva liian suureksi.

Olavinlinna

Savonlinnan kansallinen kaupunkipuisto kietoutuu Olavinlinnan ympärille – "Harvalla Suomen kaupungilla on tällaiset kulttuuri- ja luontokohteet", sanoo matkailupomo

Ympäristöministeriö teki syyskuun lopulla päätöksen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Savonlinnaan. Päätös ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Mielenosoitus, ilmaiset ateriat ja ruuan maku toivat väkeä KFC-kanaravintolan avajaisiin

Mielenosoitus, ilmaiset ateriat ja maku toivat väkeä KFC-ravintolan avajaisiin – saako kansainvälinen brändi nuoret syttymään?

Ravintolan avajaisia jonottaneet nuoret ja Yle Mixin toimittaja Jasmin Beloued pohtivat kansainvälisten brändien merkitystä.

M/s Jenny -alus laiturissa Kokkolan leirintäalueella.

Matkailuennätykset rikkoontuivat jälleen Kokkolan Tankarissa – yöpymiset kasvoivat yli puolella

Kokkolan Matkailussa uskotaan, että majakkasaaren vetovoima kestää ensi kesänäkin, vaikka matkailu ulkomaille lisääntyy. Vierailijoille jaetaan jatkossa aiempaa enemmän tietoa saarella oleskelusta, että sen luonto kestää lisääntyneen kulutuksen.

Anna ja István Galik Unkarista ovat matkalla Tallinnaan. Anna tutkistelee läppäriään, István seuraa.

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos matkustaa syyslomalla? Rajanylitykset, rokotetodistukset, lentokentät, sairastuminen? Kokosimme tärkeät vinkit

Matkustaminen vilkastuu, mutta varsinkin ulkomaille reissaaminen vaatii edelleen tavallista enemmän selvittelyä. Helpointa matkustaminen on molemmat koronarokotteet ottaneille.

matkailijoita helsinki vantaan lentokentällä.

Kaukoranta toivoo että lasten ja rokottamattomien vointia tarkkaillaan syyslomamatkan jälkeen

Vaasan kaupungin johtavan ylilääkäri Heikki Kaukorannan mukaan vaarana on, että rokottamattomat tuovat koronan mukanaan matkalta, ja pahimmassa tapauksessa edessä olisi uusia karanteenitoimenpiteitä.

Lomailijat käyvät Ukko-Kolin huipulla ihastelemassa maisemia ja ottamassa valokuvia.

Ulkomaan pakettimatkoille myydään ei oota, mutta risteilyillä tilaa riittää – syyslomat alkavat, katso viisi vaihtoehtoa lomalle lasten kanssa

Kylpylälomat ovat suosittuja syyslomien aikaan ympäri Suomea. Kotimaan hotellilomaa miettivälle hotelliketjuista vinkataan valitsemaan kohde, jossa ei ole aiemmin käynyt. Loma kannattaa sijoittaa viikon alkuun, jolloin huoneita on paremmin tarjolla.

Kanta.fi/omakanta-sivusto kuvattuna tietokoneen ruudulta Helsingissä 19. joulukuuta 2018.

Rovaniemeläisten rokotustiedot näkyvät vihdoin Omakannassa

Rokotustiedot eivät ole aiemmin näkyneet osalle rokotetuista, sillä rokotustietojen kirjaamisessa oli ongelmia.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Travelling abroad? Kids may need Covid passes too

Certificates are generally available from the My Kanta healthcare portal, but not necessarily for all.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Suunnitteletko matkaa ulkomaille? Varmista hyvissä ajoin, miten saat lapsellesi koronarokotustodistuksen

Koronatilanne hellittää, ja moni perhe suunnittelee jo ulkomaanmatkoja. Lapsen koronatodistuksen hankkimiseen kannattaa varata aikaa. Monessa tapauksessa se on hankittava tulosteena terveysasemalta tai rokotuspisteeltä.

Megazone pelaajia värivaloliivit päällä ja aseet käsissään poseeraavat kameralle

Puhelinten liikkumisdata kertoo, kuinka Suomi alkoi taas elää vähän enemmän – "Tätä on odotettu", sanoo Outi Moisio laserpyssy kädessään tiimipäivässä

Vaikka vapauden päivä ei ole vielä virallisesti Suomessa koittanut, moni ottaa jo rennommin. Se näkyy esimerkiksi jonoina lounasravintoloissa sekä matkapuhelinten liikkumistiedoissa.

Havannassa päästiin taas rannalle.

Havannassa päästiin rannalle kuukausien tauon jälkeen – katso video Kuubasta, myös Australia avaa kansainvälisiä rajojaan

Australia purkaa tiukan matkustussulun ensi kuussa ja sen kansalaisille sallitaan ulkomaille matkustus. Myös ulkomaalaiset matkustajat pääsevät jälleen ilman poikkeuslupia Australiaan.

Tampere Soi -tapahtuman yleisöä

Voiko täysin rokotettu osallistua turvallisin mielin tapahtumiin tai lomailla ulkomailla? Asiantuntija vinkkaa, miten elää auenneessa yhteiskunnassa

THL:n tutkimusprofessorin mukaan täysin rokotettu voi osallistua erilaisiin tapahtumiin turvallisin mielin. Hänen mukaansa rajoitusten purku todennäköisesti aiheuttaa hetkellisen piikin tartuntamäärissä, kuten on tapahtunut muuallakin maailmassa.

Thaimaasta palannut lentokone Oulun lentoasemalla.

Ulkomaanmatkoille kovaa kysyntää ja kotimaan vuokramökit menevät kuumille kiville – kotimaan hotellivarauksissa matkaa vuoteen 2019

Lomamökkejä on varattu syyslomaviikoille kaksinkertainen määrä, kerrotaan Lomarenkaasta. Aurinkomatkat kertoo kysynnän olevan kovaa myös vuoden lopulle ja tammikuulle.

Ihmisiä terassilla syömässä Tallinnassa.

Ulkomaille ensimmäistä kertaa sitten pandemian? Maskit ja todistukset mukaan, vakuutus kuntoon – katso lista eri maiden koronakäytännöistä

THL muistuttaa, että on erityisen tärkeää perehtyä kohdemaan koronatilanteeseen. Käytännöt voivat vaihtua nopeasti. Ruotsiin voi matkustaa ilman rajoituksia, eikä siellä ole yleistä suositusta käyttää kasvomaskia.

Lähikuva tanssiparin käsiotteesta.

Tanssilavatoiminta on kärsinyt koronapandemiasta – harrastusta pyritään tekemään tutuksi matkailuhankkeella

Syvälahden Viihdekeskuksen koordinoimassa hankkeessa tarkoituksena on yhteistyössä eri tanssilavojen sekä matkatoimistojen ja -toimijoiden kanssa markkinoida tanssilavakulttuuria kotimaan ja ulkomaan matkailijoille.

Oululianen Jarkko Hyvönen torinrannassa.

Tuhannet haluavat nyt ulkomaille, ja matkatoimistot takovat jopa korona-ajan ennätyksiä – reissuun lähtijän kannattaa huomioida nämä kuusi asiaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija kehottaa matkailijoita olemaan tarkkana siitä, millä edellytyksillä kohdemaa päästää matkailijoita sisään. Käytännöt vaihtelevat ja myös muuttuvat nopeasti.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.

Länsi-Pohjassa muistutetaan, että kuntien koronatestausta ei ole tarkoitettu oireettomille tai ulkomaille lähtijöille

Mikäli ulkomaille matkustavan täytyy käydä ennen matkaa koronatestissä, on koronanäytteeseen varattava aika yksityissektorilta, todetaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Turisteja kiikaroimassa Svedjehamnin näkötornissa Björkössä, Unescon maailmanperintökohteessa.

Lähi-Tapiola: Koronasta matkavakuutuksiin vain pieni notkahdus

Vakuutusyhtiöstä muistutetaan, että ulkomaan matkailun tyrehtymisestä huolimatta matkavakuutus kannattaa pitää voimassa, koska vakuutus on voimassa myös kotimaan matkoilla.

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Haluaako kukaan enää tulevaisuudessa kesälomalla ”etelän lämpöön”?

​​Ennen pandemiaa totuimme siihen, että voimme matkustaa kaikkialle. Ilmastokriisi pakottaa ajattelemaan uusiksi, millaisia matkakohteita pidämme näkemisen ja kokemisen arvoisina, kirjoittaa Kelola.

Kainuulaisia kannustetaan heräämään koronaväsymyksestä

Minkälaisia rajoituksia Kainuuseen nyt tulee, kun koronaviruksen ilmaantuvuusluku on noussut? Katso haastattelu

Kainuulaiset ovat viime aikoina ottaneet terveysviranomaisiin yhteyttä ja kysyneet, ovatko koronan torjumiseen käytettävät keinot tällä hetkellä riittäviä. Tartuntojen lisääntyessä on esitetty myös vaatimuksia tiukemmista rajoituksista.

Koronarokotepiste urheiluhallissa.

Kanta-Häme siirtyy epidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen – yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta

Torstaina kokoontunut Kanta-Hämeen maakunnallinen pandemiaryhmä totesi, että Kanta-Hämeellä ei ole edellytyksiä jäädä perustasolle. Kanta-Häme siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Testaus- ja koronajäljitystä kuormittavat tällä hetkellä ulkomaanmatkailijat.

Koronatesti

Myös Pohjois-Savosta ulkomaille matkaavan täytyy käydä koronatestissä yksityisellä puolella

Ulkomaille matkustettaessa saatetaan vaatia negatiivista koronatestitulosta. Testiin täytyy hakeutua yksityisen terveydenhuollon puolelle, sillä julkisella puolella testejä ei oteta vain matkustukseen tarvittavia todistuksia varten.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Osa puutteellisista koronarokotustiedoista korjattu Rovaniemellä

Osa rovaniemeläisten koronarokotustiedoista on saatu näkyviin Omakanta-järjestelmään. Ulkomaille mielivä voi saada epävirallisen rokotustodistuksen vaikka tiedot eivät olisikaan päivittyneet Omakantaan.

Iltanäkymää, Malta, 6.5.2018.

Ulkomaille matkustavan pitää käydä maksullisessa korona­testissä – käytännössä on kuitenkin vaikea valvoa, ettei testiä haeta ilmaiseksi julkiselta puolelta

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että testaaminen on kallista ja siihen kuluu paljon terveydenhuollon henkilökunnan aikaa.

Päijät-soten koronarokotuspiste Kauppakeskus Triossa Lahdessa, mies menossa sisälle tilaan.

Ulkomaille matkaavien koronatestejä saa nyt vain yksityisestä terveyshuollosta – maksullisista testeistä ei saa Kela-korvausta

Päijät-Soten näytteenottopisteistä saa edelleen maksuttoman testin ulkomailta Suomeen palattaessa.

Iso oranssi kyltti Koronatestauksesta Kajaanin keskussairaalan pihassa. Taka-alalla näkyy teltta, jossa drive-in -testaukset suoritetaan.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä pitää suositukset ennallaan: kaikki maakunnan tartunnat ovat jäljitettävissä

Kainuussa tilanne on vakiintunut tasolle, jossa tartuntoja esiintyy viikoittain noin 15. Tällä hetkellä kaikki tartunnat ovat jäljitettävissä. Sairaalahoidossa on yksi koronapotilas.

Työntekijät kantavat rantatuoleja uimarannalla.

Korona-aika paisutti suomalaisten säästöt: Yle selvitti, mihin kaikkeen rahat käytetään – ja nousevatko matkakuumeen lisäksi myös hinnat

Suomalaisille on kertynyt korona-aikana noin yhdeksän miljardin euron säästöt. Matkailu, kulttuuri ja ravintolat saavat osansa, kun kuluttaminen tänä vuonna viriää. Matkojen hinnoittelussa seurataan nyt tarkasti kysynnän kehitystä.

Vaasan Hietasaari, uimaranta

Korona ja heinäkuun helteet pitävät Keski-Suomen lomalaiset kotimaassa – alueelliset epidemiaerot vaikuttavat matkailuun myös maan rajojen sisällä

Helteinen sää ja deltamuunnoksen muuttama koronatilanne ovat hillinneet ihmisten matkustusintoa tänä kesänä. Rokotekattavuuden kasvu tuo matkailualalle "valoa tunnelin päähän", mutta viranomaisohjeiden monimutkaisuus askarruttaa.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Epidemian kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on ollut Essotessa hilkulla, viikonloppuna kuusi uutta tartuntaa

Viime päivinä taudin ilmaantuvuus on tasaantunut. Tilanne jatkuu kuitenkin yhä melko vilkkaana.

Satu ja Juha Keski-Antila viettämässä kesäpäivää Ryynäsenniemen leirintäalueella Tervolassa

Asuntovaunuja on rekisteröity 60 prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, matkailuautojakin runsaasti – karavaanaribuumi näkyy leirintäalueilla

Kotimaan matkailun elpyminen näkyy leirintäalueilla. Suomalaisia matkustajia on liikkeellä enemmän kuin ennen koronaa, ja viime vuodesta yöpymiset ovat kasvaneet peräti neljänneksellä.

Ihmiset istuvat ravintolan terassilla.

THL kehottaa välttämään kaikkea Venäjälle matkustamista – suositus voimassa toistaiseksi

Suositus johtuu Venäjän heikentyneestä koronatilanteesta ja muuntuneesta viruksesta.

Ilmakuva Mikkelin keskussairaalasta. Etualalla Perhetalo, jonka ulkoseinissä taideteos.

Juhannusviikonloppuna 12 koronavirustartuntaa Essoten alueella

Lisääntynyt matkailijoiden määrä heijastuu kasvuna Etelä-Savon koronailmaantuvuudessa. Juhannusviikonlopun aikana Essoten alueella todetuista tartunnoista valtaosa on peräisin matkailusta.

Kuvassa on matkustajia Finnairin lennolla AY 435 Helsingistä Ouluun syyskuun alussa.

Ulkomaan matkalta voi tuoda tuliaisena koronatartunnan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä muistutetaan, että nopeat muutokset koronaepidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun matkustetaan EU- ja Schengen alueelle.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Metsäläisestä kosmopoliitiksi

”Sääli tulee ilmaiseksi, mutta kateus pitää ansaita”, sanoo moderni sananlasku. Kateus herää helposti, ja Suomessa ulkomaanmatkailua on perinteisesti pidetty enemmän hupina kuin velvollisuutena. Metsäläisen tie kosmopoliitiksi on kateuden kiveämä, kirjoittaa Järvi.

Vaalimaan raja-aseman koronatestistä kertova kangas.

Venäjältä kotiin palanneilta EM-kisaturisteilta on löytynyt useita koronatartuntoja – johtajaylilääkäri: "Toivottavasti busseissa on ilmastointi kunnossa"

Koronatilanne on pahentunut Venäjällä virusmuunnosten levitessä. Kymsote pyytää välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille, myös Venäjälle. Kymenlaaksossa kaikilla viikonlopun tartunnoilla oli yhteys ulkomaanmatkailuun.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kotipihallaan yhdeksän kuukauden ikäisen corgi-koiransa kanssa.

Koronatilanne on rauhoittunut Oulussa, mutta juhannuksen juhlinnassa kannattaa muistaa tutut ohjeet, eikä terveysjohtaja lähtisi ulkomaillekaan vielä

Viime viikolla Oulussa todettiin uusia tartuntoja vain parina päivänä, ja myös nuoremmat ikäluokat ovat nyt hakeutuneet rokotuksiin aiempaa aktiivisemmin. Kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan koronaohjeita ei kuitenkaan kannata unohtaa.

Min Aung Hlaing

Myanmarin sotilasjuntan johtaja lähti konferenssimatkalle Moskovaan

Kenraali Min Aung Hlaing tekee toisen ulkomaanmatkan vallankaappauksen jälkeen. Myanmarin sotilasjuntalla on vähän ystäviä maailmalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle