Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Susipartio ei rikkonut lakia viime talvena tekemissään tarkastuksissa

Helmikuussa oikeusasiamiehelle tehdyssä kantelussa susipartiolaisten kerrottiin kohdelleen paikallisia ihmisiä epäasiallisesti. Tapaukset koskivat autojen, hirvenmetsästyksen ja luonnossa liikkujien tarkastuksia.

Virhetulkkaukset oikeudessa lisääntyvät huolestuttavasti – yksi moka saattaa olla kohtalokas: "Tervehdys voi tarkoittaa, että mene helvettiin"

Oikeustulkkauksen ongelmat vaarantavat tulkkausta tarvitsevien henkilöiden oikeusturvan. Tuomioistuimet, asianajajat ja monet oikeustulkit ovat huolissaan tilanteesta, jossa istuntoihin saattaa päätyä tulkkeja ilman tehtävässä tarvittavaa osaamista. 

Oppilaalta sylitanssin vastaanottaneen opettajan potkut olivat lailliset – Korkein hallinto-oikeus ei antanut valituslupaa

Useat Järvenpään lukion oppilaat ja opettajat kertoivat miesopettajan epäasiallisesta käytöksestä STT:n vuonna 2018 julkaisemassa jutussa. Opettaja kiistää käyttäytyneensä epäasiallisesti.

Mikkelin kuntavaalitulos sai vihdoin lainvoiman – asiasta hallinto-oikeuteen valittanut vaaliehdokas perääntyi asiassa

Mikkelin kaupunginlakimies Tarja Poikolainen vahvistaa sähköpostitse, että Itä-Suomen hallinto-oikeuden käsittelyn rauettua vaalitulos on saanut lainvoiman.

Oulun kaupunki ottaa käyttöön haalarikamerat – pysäköinninvalvojien uhkailu lisääntynyt: "Myös tönimistä on tapahtunut"

Pysäköinnintarkastajilla kamerat tulevat jokapäiväiseen käyttöön, ja muissa tehtävissä niitä voi käyttää satunnaisesti. Kamerat parantavat myös sekä asiakkaan että työntekijöiden oikeusturvaa.

Kajaanin koronasulusta tehdyn valituksen käsittely hallinto-oikeudessa raukesi

Kainuun soten yhtymähallituksen tekemistä tartuntatautilain mukaisista sulku- ja rajoituspäätöksistä tehdyn valituksen käsittely hallinto-oikeudessa on rauennut. Päätökset on kumottu jo aiemmin, joten tilanne ei näiden osalta muutu.

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valotaiteilija Kari Kolan valitukset tapahtumarajoituksista – aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Hallinto-oikeus pitää aluehallintoviraston viime syksynä tekemiä tapahtumarajoituksia välttämättöminä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kola voi hakea valitusoikeutta korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja sen hän aikoo myös tehdä.

Mikäli jatkovalituksia ei tule, päästään Kariniemenmäen kuntoportaita rakentamaan ensi vuonna

Lahdessa satamaraitilta Kariniemenmäkeen nousevien kuntoportaiden rakentamiselle ei ole estettä, katsoo Hämeenlinnan hallinto-oikeus.

Kouvola joutuu pyytämään hallinto-oikeudelta lisäaikaa – puuttuvat liitteet estivät kaupunginjohtajan talokauppoja koskevan lausunnon käsittelyn

Itä-Suomen hallinto-oikeus on pyytänyt Kouvolan kaupungilta lausuntoa kaupunginjohtajan talokauppaa koskevasta päätöksenteosta. Lausunnon toimittaminen viivästyy, koska asiaa ei pystytty maanantaina käsittelemään kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kouvolan kaupunki kiistää virheet kaupunginjohtajan talokauppaa koskevassa päätöksenteossa – pyytää hallinto-oikeudelta valituksen hylkäämistä

Itä-Suomen hallinto-oikeus on pyytänyt Kouvolan kaupungilta lausunnon kaupunginjohtajan talokauppaa koskevasta päätöksenteosta. Kaupunginvaltuutettu Vesa Vainio teki asiasta kunnallisvalituksen viime kesänä.

Nurmeksen kaupungilta kiirehtimispyyntö Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Bomban laajennuksen valitusjupakassa

Kiirehtimispyynnön mukaan viivästyminen aiheuttaa kohtuutonta taloudellista haittaa sekä kaupungille että hanketta toteuttavalle Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle. Rakennustyöt oli määrä aloittaa jo viime keväänä.

Hietasaaren uuden vesipuiston avaaminen siirtyy ensi kesälle – valitukset ja oikaisuvaatimukset viivästyttivät hanketta

Hietasaareen suunniteltu vesipuisto viivästyy, ja avaamisajankohtaa on siirretty ensi kesään. Taustalla on sekä valituksia että viivästyksiä tavarantoimituksessa. Nyt konseptia hiotaan ajan kanssa vielä entisestään.

Markku Ritaluoman äiti ei saanut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa Sunny Car Centeriin liittyvään korvauspäätökseen

Ritaluoman äiti jätti maaliskuussa asianajajansa välityksellä valituslupapyynnön korkeimmalle oikeudelle liittyen hallivuokria koskeneeseen hovioikeuden päätökseen.

Kouvolan kaupunginjohtajan talokaupoista valitus hallinto-oikeuteen – valituksen mukaan myyntipäätös sisälsi kolme virhettä

Kiista Kouvolan kaupunginjohtajan talokaupoista jatkuu seuraavaksi Itä-Suomen hallinto-oikeudessa. Valituksen on jättänyt kaupunginhallituksen jäsen Vesa Vainio (kd.). Päätöksen saaminen kestänee useita kuukausia.

Suomalainen kärsii mieluummin nahoissaan kuin riitelee lakituvassa – lakimiehet haluavat, että oikeutta voisi hakea nettilomakkeella

Useissa riita-asioissa oikeudenkäyntikulut nousevat suuremmiksi kuin oikeusteitse vaadittu rahamäärä. Suomen Lakimiesliitto ehdottaa uudeksi ratkaisuksi sähköistä menettelyä, joka olisi nykyistä halvempi ja nopeampi.

Alakoululainen kuunteli puolustuskyvyttömänä, kun aikuiset pilkkasivat häntä koulussa rasistisesti – kunnan sivistysjohtaja: "Olen todella järkyttynyt"

Poikansa oireilusta huolestuneet vanhemmat päätyivät nauhoittamaan salaa koulussa käytyjä keskusteluja. Koulun henkilökunnan huutaminen ja epäasiallinen puhe johtivat tutkintapyyntöön poliisille sekä kanteluun aluehallintovirastolle.

Maksufirma Klarnan kautta pystyy tilaamaan tavaraa toisen nimiin – MOT:n testi osoittaa, kuinka pahasti ruotsalaisyhtiön tietoturva vuotaa

Huippusuositun maksunvälitysyhtiö Klarnan tietoturvassa on vakava aukko, joka mahdollistaa petosten tehtailun. Ruotsalaisyhtiö kertoo panostavansa petosten kitkemiseen.

Kittilän virkarikosjutun syyttäjä hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta

Syyttäjä hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta Kittilän virkarikosjuttua koskevaan hovioikeuden päätökseen. Rovaniemen hovioikeus antoi toukokuussa vapauttavan tuomion kaikille 28 syytetylle.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys-päätös oli lainmukainen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi Seppo Korhosen ja muiden valtuutettujen tekemän valituksen päätöksestä, jolla syntyi Harjun terveys.

Muusikkojen liitto kanteli oikeusasiamiehelle yleisötapahtumien turvaväleistä

Muusikkojen liitto kysyy, onko Etelä-Suomen aluehallintovirasto toiminut julkisen vallankäytön rajoissa ja lain mukaan. Avin mukaan sen päätökset perustuvat lakiin.

Apulaisoikeusasiamies: Yliopistojen opiskelijavalintojen muutokset keväällä 2020 eivät olleet lainvastaisia – etäkokeiden vilppiä torjuttiin

Apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin viime kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisesta yli sata kantelua. Apulaisoikeusasiamies pitää sähköisten etävalintakokeiden järjestämistä hyväksyttävänä ja katsoo, että vilppiä pyrittiin karsimaan monilla tavoilla.

Tappouhkauksia ja päälleajon yrityksiä – pysäköinnintarkastajille tulossa haalarikamerat työn turvaksi

Lahden pysäköinnintarkastajat joutuvat uhkaaviin tilanteisiin työssään. Muiden kaupunkien kokemusten perusteella on havaittu, että kamerat rauhoittavat ja vähentävät uhkatilanteita.

Yksi jäi jumiin ex-anoppinsa kanssa, toisella ränsistyy perintökiinteistö – viranomaisten hidas toiminta luo monelle tuskaa: "Onko tämä edes laillista?"

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kymmeniä kanteluja Digi- ja väestötietoviraston edunvalvonta-asioiden hitaasta käsittelystä. Oikeusasiamies on aloittanut asiasta selvityksen. Edunvalvonta-asioiden keskimääräinen käsittelyaika on neljästä kuuteen kuukautta.

Ministeriö haluaa komissiolta läpinäkyvyyttä: Sanoman Yleä koskeva kantelu pitäisi julkaista

Kantelu on EU-lainsäädännön mukaan salainen, mutta liikenne- ja viestintäministeriö vetoaa yleiseen etuun niiden julkistamiseksi. Läpinäkyvyyttä halutaan julkisen keskustelun takia.

Hämeenlinna mietti valvontaeläinlääkäreiden työt uusiksi – stressi väheni ja oikeusturva koheni

Kevään aikana valvontaeläinlääkäreiden työt on järjestelty uudelleen Hämeenlinnassa. Eläinsuojeluasioita hoitavat eläinlääkärit tekevät nyt töitä pareittain. 

Vuokatin vesiurheilukeskus pysyy kiinni tulevan kauden: valituksen hallinto-oikeuteen jättänyt säätiö haluaa Ahvenuslammen käyttöön kaavoituksen kautta

Vuokatin säätiö jätti valituksen hallinto-oikeuteen. Nyt vesiurheilukeskus pysyy kiinni käsittelyn ajan. Valittaja haluaa, että alue kaavoitetaan tasapuolisesti kaikki toimijat huomioiden.

Mediajättien johto eri linjoilla kantelujupakassa: Sanoman Duinhovenille menettely on "neutraali", Ylen Ylä-Anttila näkee uhkia Suomen kulttuurille

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhovenin mukaan kantelun tavoitteena on selkiyttää sääntöjä kilpailluilla mediamarkkinoilla. Ylen Merja Ylä-Anttilan mukaan Areenan rajoittaminen sataisi ennen kaikkea kansainvälisten suoratoistojättien laariin.

Antaako Janne Järvinen veneensä Kurtbayn ja Keskisen käyttöön Tokioon? Varasuunnitelma on jo pantu vireille yksityisellä rahalla

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat lähdössä Suomen olympiaedustajiksi Nacra 17 -luokkaan, mutta vielä ei tiedetä, millä veneellä kaksikko purjehtii olympiavesillä. Purjehdusliiton mukaan Kurtbaylle ja Keskiselle on hankittu uusi vene.

Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi vankeustuomion saaneen Janne Järvisen valituksen Tokion olympiavalinnasta

Urheilun oikeusturvalautakunta on käsitellyt Janne Järvisen tekemän valituksen, joka koski Olympiakomitean tekemien olympiavalintojen kumoamista.

Hallinto-oikeus hylkäsi Pyhtään kirkonkylän osayleiskaavasta tehdyt valitukset – otti kantaa myös lentokentän rakennuslupien myöntämiseen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on pääosin hylännyt lentoalueen kaavaa koskevat valitukset. Sen sijaan rakennuslupia ei saa myöntää pelkästään yleiskaavan perusteella. Pyhtään kunta on tyytyväinen hallinto-oikeuden ratkaisuun.

Lentopalloliitto antoi rangaistuksen pelaajakohusta ja syytti seuraa "selvästä imagohaitasta" – Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi päätöksen

Urheilun oikeusturvalautakunnan mukaan jäi näyttämättä, että LiigaPlokin toiminnasta olisi aiheutunut lajille ja sarjalle merkittävää imagohaittaa.

Maanantai 3.5.2021 (radio)

Tosi-tv:n osallistujasopimuksissa on ongelmia. Ravintoloiden rajoituksia ehkä lievennetään. Koronatilanteen hoidosta tehtiin kanteluita. Maskien turvallisuutta tutkittiin. Sähköautojen latausasemia tulee lisää.

Kuka voi puuttua, jos opettaja kiusaa oppilasta? – Kiusatun vanhempi: "Onko virkasuoja vahvempi kuin lapsen etu?"

Suomessa ei ole tällä hetkellä viranomaista, joka aktiivisesti valvoo koululaisten oikeusturvan toteutumista.

Koronaepidemian hoidosta on tehty oikeusasiamiehelle jo 82 kantelua – Esko Kähkösen ja monen muun mielestä rokotusjärjestys on epäreilu

Rokotusjärjestys ja Astra Zenecan rokotteen käyttö ovat koetelleet suomalaisten oikeustajua tänä keväänä. Polvijärveläinen Esko Kähkönen ihmettelee, miksi Pohjois-Karjalassa rokotetaan vasta riskiryhmiä, mutta Vantaalla jo terveitä nelikymppisiä.

Purjehtija Janne Järvinen valittaa Tokion olympiavalinnoista oikeusturvalautakunnalle: Vaatii kolmen purjehtijan valitsemista Nacra 17 -luokkaan

Urheilun oikeusturvalautakunta käsittelee Nacra 17 -luokan olympiavalintoja. Järvinen esittää kolmen purjehtijan valitsemista.

Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen syyttää Olympiakomiteaa virheellisistä perusteluista – "Sain vihreää valoa olympiaprojektin jatkamiselle"

Purjehtija Janne Järvista ei valittu olympiajoukkueeseen. Hän aikoo valittaa tästä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Pyhtään lentokentän kehittäminen jatkuu – hallinto-oikeus hylkäsi kaavavalituksen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Kymenlaakson maakuntakaavaa 2040 koskevat valitukset.

MTV: Tokioon valitut purjehtijat vetosivat Olympiakomiteaan, että Katiska-vyyhdissä tuomittu Janne Järvinen pitäisi valita olympialaisiin

Nacra 17 -luokan purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen olivat MTV:n mukaan sitä mieltä, että Tokion olympiapaikka kuuluu Janne Järviselle.

Pekka Katajan murhayrityksen käsittely jatkuu – syyttäjä valittaa käräjäoikeuden tuomiosta

Syyttäjä jättää valituksen Kataja-jutun tuomiosta hovioikeuteen tänään, kertoo valtionsyyttäjä Mika Appelsin.

Toimittaja Johanna Vehkoo sai valitusluvan korkeimmasta oikeudesta kunnianloukkaustuomioonsa

Hovioikeus tuomitsi Vehkoon sakkoihin oululaisen valtuutetun Junes Lokan nimittämisestä natsiksi ja natsipelleksi.

Vakuutusyhtiöt ovat joutuneet valvojan syyniin: Osa yhtiöistä vitkuttelee korvausratkaisuja nyt laittoman pitkään ja jopa terveys voi olla vaarassa

Oikeusasiamies on saanut poikkeuksellisen paljon kanteluita pakollisten liikenne- ja työtapaturmavakuutusten käsittelyaikojen venymisestä.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa: Konneveden entisen kirkkoherran Olavi Virtasen irtisanominen saa lainvoiman

Kolme vuotta sitten kirkkoherran virasta irtisanottu Olavi Virtanen ei saanut valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Yliopistojen valintakokeet järjestetään pääosin kampuksilla – ammattikorkeakouluilla yli 80 000 koepaikkaa

Valmisteluissa on otettu huomioon opiskelijavalintojen turvallisuus ja hakijoiden oikeusturva.

Hollolan jätteenkäsittelyalueesta useita valituksia hallinto-oikeuteen

Valittajina on kolme yksityishenkilöä sekä Hollolan ympäristöyhdistys ja Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri.

Valitukset hylättiin: Hallinto-oikeus vahvisti Sierilän voimalaitoksen koneasemarakennuksen rakennusluvan

Valitukset olivat tehneet Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Rovaniemen paikallisyhdistys.

Ympäristöministeriö hylkäsi Malmin lentoasemaa koskevat valitukset

Valitukset koskivat lentokentän alueen suojelua rakennusperintölailla.

KHO ei myöntänyt valituslupaa Rovaniemen yhdeksänkerroksisen hotellin luvasta – yrittäjä odottaa päätöstä EU-tuesta

Yrittäjä Mikael Gröhn sanoo, että noin 25 miljoonan euron hotellin rakentaminen alkaa aikaisintaan runsaan vuoden kuluttua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle