Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Johanna Mäki, eityisluokan opettaja, Sakarinmäen peruskoulu

Opettajat löysivät koronan romahduttaman motivaationsa, mutta nyt alaa vaanii krooninen uusi uhka

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan opettajien työmotivaatio on palautumassa ennalleen raskaan pandemia-ajan jälkeen. Akatemiaprofessori näkee tutkimuksen tuloksissa myös huolestuttavan piirteen.

Munuaissairauksien erikoislääkäri Jari Hartman seisoo talvisena päivänä Lappeeenrannan kaupunginlahden rannalla ja katsoo eteenpäin.

Lääkäri väsyi työnantajaansa ja irtisanoutui: “Uudet hyvinvointialueen johtajat, kuunnelkaa työntekijöitänne”

Lähes puolet lääkäreistä kokee työuupumusta työssään. Lääkäriliiton tutkimuksen mukaan työuupuneita lääkäreitä on eniten terveyskeskuksissa ja vähiten yksityissektorilla.

Työntekijä alleviivaa tekstiä toimistossa.

Joka neljäs kokee työuupumuksen oireita, mutta aina ei ole kyse siitä – liikennevalomalli auttaa tunnistamaan riskit

Uudessa mallissa työuupumusta selvitetään kysymällä työntekijältä neljästä ydinoireesta eli kroonisesta väsymyksestä, kyynistymisestä, kognitiivisen toiminnan häiriöistä ja tunteiden hallinnan häiriöistä.

Laura juo teetä ja katsoo kaukaisuuteen.

Psykologi kannustaa mielenterveyden ongelmista kärsiviä pikaisesti takaisin töihin: "Kun kotona alkaa olla tylsää, on aika palata"

Työelämä tukee mielen hyvinvointia monin tavoin. Silti se nähdään usein terveyden vaarantavana taakkana.

Tommi Kinnunen makaa pulpettien päällä koululuokassa.

Kirjailija Tommi Kinnunen uupui opettajana, ja nyt on huoli opiskelijoista – "Jos nuoret murskataan jo lukiossa, miten he jaksavat läpi elämän?"

Kulttuurivieras, kirjailija Tommi Kinnunen pitää itseään ennen muuta opettajana. Hän palasi työhönsä uupumuksen jälkeen. Juuri ilmestyneeseen romaaniin hän kirjoitti paljon itse koettua, sillä kirja kertoo väsyneestä opettajasta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares, Ylöjärven Kokoomus.

Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja erosi tehtävästään, mutta haluaa palata pestiin toipumistauon jälkeen

Ylöjärven kaupunki tiedotti tiistaina, että Juho Ojares eroaa tehtävästään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan mukaan tieto meni julkisuuteen liian aikaisin.

Hämeenlinnan kaupungin työhyvinvointipäällikkö Jorma Vaara katsoo kameraan 6.syyskuuta 2022.

Palautuminen työstä tai rasituksesta voi olla pieniäkin tekoja

– Tiedämme yleensä aika hyvin, mikä meistä stressaa tai kuormittaa, mutta emme välttämättä tiedä, mikä meitä palauttaa, sanoo Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöpalveluiden työhyvinvointipäällikkö Jorma Vaara.

Mies istuu pesäpallostadionilla.

Lauri Rönkön, 28, outojen oireiden syyksi paljastui raju uupumus – miesten väsymistä voi olla vaikea tunnistaa

Miesten tapa ilmaista uupumusta tai masennusta voi olla erilainen kuin naisten tai muunsukupuolisten. Työkykynsä tilapäisesti menettänyt Lauri Rönkkö kannustaa puhumaan, sillä sitä enemmän miesten uupumusta ymmärretään.

Sonja Huhtaniska kuvaa somevideota omassa olohuoneessaan.

Sonja Huhtaniska sanoitti burnoutin räpiksi, joka trendaa nyt Tiktokissa: “Haave on se, että saisin itseni takaisin”

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elävä toimittaja-taiteilija Sonja Huhtaniska haaveilee sairautensa talttumisesta.

Kolumnisti Mona Mannervuo.

Mona Mannevuon kolumni: Synkkinä hetkinä työuupunut saattaa toivoa kohdalleen onnettomuutta, jotta saisi luvan levätä

Mikäli huomaat itsessäsi helposti syyllistyvän suorittajan piirteitä, vältä ihmisiä, jotka eivät kunnioita toisten rajoja, kirjoittaa Mannevuo.

Valmentaja / yrittäjä Vanessa Törnblom katsoo kohti.

Vanessa Törnblom oli niin väsynyt, ettei pysynyt pystyssä – dokumenttielokuva Happy Worker kertoo työssään uupuneiden tarinan

Vanessa Törnblom luhistui työtaakkansa alle vuonna 2017. Nyt hän haluaa auttaa muita kertomalla burnoutistaan.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Olemme jatkuvasti henkisen kuormituksen riivaamia, koska työelämä ei tunne enää työntekijän rajoja

Vajaat miehitykset eivät ole vain hoitoalan ongelma. Koko työkulttuurimme on luisunut suuntaan, jossa yhä pienempi porukka tekee yhä enemmän, kirjoittaa Hallamaa.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Työn merkitys vaihtelee eri aikoina

Vakituinen työpaikka yhdistetään turvallisuuteen ja myös hyv

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.

Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

Asentaja Toni Vastamäki asentaa lokasuojaa pienkuormaajaan Avant Tecnon tehtaalla Ylöjärvellä.

Pitkittyneen pandemian jäljet näkyvät työssä – tuore tutkimus: työuupumus on lisääntynyt

Työuupumus on lisääntynyt kaikenikäisillä työntekijöillä viime vuoden jälkipuoliskolla, kertoo Työterveyslaitoksen tuore Miten Suomi voi? -tutkimus.

Paavo istuu kahvitauolla kotonaan keittiön pöydän ääressä ja rapsuttelee vieressä seisovaa Vinski -koiraansa.

Etänä tehdyn tietotyön kuormittavuus huolestuttaa tutkijoita, vasta aika näyttää mitä se tekee aivoille

Etätyö lisää aivojen kuormitusta. Aivojen huoltoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Aivotutkijat kehottavat panostamaan työn kognitiiviseen ergonomiaan eli siihen, miten työtavoilla voi vähentää aivojen rasitusta.

Skeittiramppi päällä makaavat tubettajat Niko ja Santtu. Heidän takanaan vaahtomonttuun hyppäämässä tubettajat Veetu, Katjanen, Mr. Zeus, Nino Ärling, Ella ja Helmi

Meemitalo 2.0 on Nikon ja Santun sekä kahdeksan muun tubettajan työpaikka, jossa voi kesken päivän hypätä vaahtomonttuun

Tubettajien uusi työtila on auttanut Nikoa ja Santtua erottamaan työn ja vapaa-ajan toisistaan. Kaksikko on haastattelussa itsenäisyyspäivänä Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä.

Inka Lampinen kävelyllä Tokoinrannassa Helsingissä

Inka Lampinen, 31, luuli jaksavansa, mutta uupui kuitenkin – Suomen MM-joukkueen poikkeustapaus jätti maailman parhaan sarjan voidakseen paremmin

Salibandymaajoukkueen puolustaja Inka Lampinen on tehnyt poikkeuksellisen pitkän pääsarjauran, ja edennyt samalla työelämässä. MM-kullan tavoittelu ajoi Lampisen huomaamatta syviin vesiin. Uupuneen urheilijan pysäytti vasta vakava loukkaantuminen.

Juulia Savolainen katsoo kameran ohi mietteliäs ilme kasvoillaan.

Juulia Savolainen on jonottanut mielenterveyspalveluihin jo puoli vuotta, ja pian odottaa uusi jono – “19-vuotiaat ovat väliinputoajia”

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on ollut niin pitkät jonot, että aluehallintoviranomainen on puuttunut niiden lainvastaisuuteen. Nuorten jonotusaika oli vielä alkusyksystä 10 kuukautta.

Etätyöntekijä työskentelee läppärin ääressä parvekkeella aurinkoisena kesäpäivänä Helsingissä 18. kesäkuuta 2021.

Report: Young adults most affected by Covid-era telecommuting 'boredom'

Workers were commonly found to be over-stimulated in the form of constant video conferences and under-stimulated in the form of repetitive working days.

Etätyöntekijä työskentelee läppärin ääressä parvekkeella aurinkoisena kesäpäivänä Helsingissä 18. kesäkuuta 2021.

Työterveyslaitos: Tylsistyminen etätyössä on kasvanut – korona-aika koetellut etenkin nuoria aikuisia

Seurantatutkimuksen mukaan hybridityö voisi tuoda helpotusta työelämään. Haitallisin muutos työhyvinvoinnissa on puolestaan ollut työssä tylsistymisen yleistyminen.

Väsynyt nainen junassa.

Mikä vikana, jos loma ei virkistänyt? Psykiatri Juhani Mattilan mukaan syynä voi olla uupumus, jota hoidetaan aivan väärin

Ihminen uupuu, kun hänen elämästään katoaa merkityksellisyys. Uutuuskirjan mukaan uupumus on masennusta paljon yleisempää.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Moni potee allergiaa myötätunto- ja armollisuuspuheelle

Työelämässä myötätuntopuhetta käytetään valitettavan usein väärin. Kun työntekijöitä kehotetaan vaatimaan itseltään vähemmän ja olemaan itselleen armollisia, vastuu työhyvinvoinnista sysätään yksilön vastuulle, kirjoittaa Kujala.

Lizzo lavalla.

Grammy-palkittu Lizzo puhuu kehopositiivisuudesta, mutta kritisoi sen kaupallistamista: "Jos puhuttaisiin vain normaaleista vartaloista?"

Amerikkalainen laulaja-räppäri rohkaisee naisia rakastamaan vartaloitaan somessa, jonne hän postaa paljastavia kuvia itsestään miljoonien nähtäväksi. Kunnianhimoinen muusikko kertoo Ylen haastattelussa olleensa uupumisen partaalla ennen koronaa.

Työnohjaaja Anu Ojanperä istuu puistossa.

“Pala vaikka loppuun, jos et muuta keksi” – Stressaatko töissä, etkö osaa rauhoittua lomallakaan? Työnohjaaja kertoo, mikä auttaa kestopaniikkiin

Moni jää lomalle väsyneenä. Sitä ruokkii suomalainen työkulttuuri, jossa pöytä halutaan puhtaaksi ennen lomaa, sanoo työnohjaaja Anu Ojanperä. Kaiken valmiiksi tekeminen on kuitenkin monelle mahdotonta nykyään.

Tommi Koivisto puhuu kännykkään. Taustalla kaupinkimaisema.

Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa

Jos työntekijä saa päättää työajan pidentämisestä ja tasaamisesta itse, pitkistäkään päivistä ei välttämättä tule ongelma. Pyysimme kahta venymään tottunutta asiantuntijaa pitämään kirjaa yhdestä kesäisestä työviikostaan.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Milloin masennuksesta tuli salonkikelpoinen sairaus?

Jokainen aika antaa masennukselle omat selitykset. Reilut parikymmentä vuotta sitten tapahtui erityisen suuri mullistus. Masennuksesta tuli sairaus ja kahvipöytien puheenaihe. Nyt sairauspuhe halutaan kyseenalaistaa, kirjoittaa Järvi.

Etelä-Savon ammattiopiston toimipiste Otavankadulla

Esedu ennaltaehkäisee työuupumusta – uudesta toimintamallista hyötyä monille organisaatioille

Etelä-Savon ammattiopistolla on koottu uusi toimintamalli, jolla pyritään ennaltaehkäisemään työuupumusta. Hankkeen tuloksen aon synytyn podcasteja ja Youtube-videoita, joista voi olla hyötyä muillekin organisaatioille.

Lehmän turpa.

Hämeenlinna mietti valvontaeläinlääkäreiden työt uusiksi – stressi väheni ja oikeusturva koheni

Kevään aikana valvontaeläinlääkäreiden työt on järjestelty uudelleen Hämeenlinnassa. Eläinsuojeluasioita hoitavat eläinlääkärit tekevät nyt töitä pareittain. 

Lähikuva: mies työskentelee etänä kannettavalla tietokoneella.

Study: Self-direction makes workers happy

Working from home during the pandemic hasn't increased employee burnout, a new Finnish study finds.

Lähikuva: mies työskentelee etänä kannettavalla tietokoneella.

Tutkimus: Itseohjautuva työnteko lisää kiistatta työntekijöiden hyvinvointia

Työpaikalla vallitseva hierarkkisuus on omiaan aiheuttamaan työuupumusta. Aalto-yliopiston ja Työsuojelurahaston tutkimus osoittaa, että vahvempi kokemus itseohjautuvuudesta on yhteydessä suurempaan työn imuun ja alhaisempaan työuupumukseen.

Tylsistynyt henkilö kännykkä kädessä.

Onko ollut tylsä vuosi? Pitkittyneessä tylsistymisessä piilee myös riskejä – aivotutkija: "Monesti ihmiset alkavat tehdä jotakin typerää"

Tylsistyminen on melko tavallinen, joskin ikävä tunne. Sillä on nähty olevan yhteys esimerkiksi ääripoliittiseen liikehdintään ja mielenterveysongelmiin.

Työntekijä alleviivaa tekstiä toimistossa.

Kyselytutkimuksesta karua tietoa: Nuorten työhyvinvointi heikkeni

Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimukseen osallistui 757 työssä käyvää vastaajaa. Heistä reilut sata oli nuoria aikuisia.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Opiskelijoita ei saa syyttää vastuuttomiksi bilettäjiksi

Korona on vienyt opiskelijoilta nuoruuden huolettomuuden, yhteisöllisyyden ja jopa kirjastossa opiskelun. Se ei ole mikään pikkujuttu, kirjoittaa Johanna Malinen.

Työnohjaaja Agata Makowiecka

Työnohjaajista haetaan nyt apua eläinlääkäreiden uupumukseen: "Armottomuus itseä kohtaan on juurtunut ammattikuntaan"

Kaksi eläinlääkäriä valmistuu kohta työnohjaajiksi. He ovat tiettävästi Suomen ensimmäisiä.

Stefanie Hagelstam ei välittänyt kehon varoituksista - romahti jatkuvan ylirasituksen, pelon ja surun murtamana

Stefanie Hagelstam ei kuunnellut kehon varoituksia – romahti jatkuvan ylirasituksen, pelon ja surun murtamana: "Uupumus opetti uskomattoman paljon"

Stefanie Hagelstam pakeni äidin kuoleman jälkeistä suruaan crossfitsalille. Sportliv-sarjassa hän kertoo, kuinka uupui niin paljon, ettei enää jaksanut nousta sängystä ylös. Ja kuinka lopulta nousi jaloilleen.

En klubba i mörkret.

Jämsän kaupunginhallitus haluaa selvittää, pitääkö se erottaa tehtävästään – Puheenjohtaja: "Työkuorma on mahdoton ja henkinen kuorma samalla"

Kaupunginhallitus päätti maanantaina täpärässä äänestyksessä esittää valiokunnan asettamista omaksi erottamisekseen.

Venla Salomaa kirjoittaa tietokoneella.

Tutkimusprofessori: "Nuorten kokemus työelämän reiluudesta väheni" – Koronaväsymys iski, työ ei maistu, nuoret työntekijät uupuvat

Nuoret kokevat, että työlle annettu panos ja siitä saatu vastine eivät ole enää tasapainossa.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Entäpä jos mielenterveys olisikin jana, jolle me kaikki asettuisimme? Työelämässä voi pärjätä, vaikka mielenterveys horjuisi, osoittaa tuore väitös

Mielenterveyskuntoutujia ei pitäisi lokeroida diagnoosien perusteella lieviin ja vakavasti sairastuneisiin, sanoo väitöstutkija Johanna Vilppola.

lapsi työntää leluautoa ulkona

Study: Finnish parents suffer from burnout

Living in a society centred on individuals and not communities puts parents at risk for exhaustion, researchers say.

Koululaiset aloittamassa koulupäivää Kajaanin keskuskoulun pihassa.

School principals stressed and exhausted during corona spring

Two-thirds of Finnish school principals say they were close to burnout last spring.

Koululaiset aloittamassa koulupäivää Kajaanin keskuskoulun pihassa.

Koronakevät uuvutti ja stressasi rehtoreita – Tutkija: "Huonoin yö näytti olevan kevätjuhlaa edeltävä yö"

Rehtoribarometri 2020 -tutkimukseen osallistuneista rehtoreista suurin osa oli loppukeväällä uupuneita tai uupumisriskissä.

Miikka Kemppi Champions Cup -turnauksessa.

E-urheilun tähtipelaaja Miikka Kemppi kertoo nyt lajin vaietusta puolesta – miljoonavoittojen hintana omien rajojen ylitys ja uupumus

E-urheilu on miljoonabisnestä, mutta pelaajien hyvinvointi on vaakalaudalla. Yhä useampi huippupelaaja on kokenut uupumuksen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle