Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suuressa kasvihuoneessa kasvaa paljon salaattia

Viljelypuutarhassa paiskitaan taas täyttä työviikkoa sähkön hinnan laskettua, mutta hintojen nousu karkotti asiakkaat vihannesosastoilta

Turkulaisen Deliverden työntekijät siirtyivät viime talvena muutosneuvottelujen jälkeen nelipäiväiseen työviikkoon, kun tuotantoa jouduttiin ajamaan alas sähkön hinnannousun vuoksi.

Mansikka varressa.

Mansikka ja vadelma ehtivät kypsyä kevään juhlapöytiin

Perunan kypsyminen on nyt kiinni kosteudesta ja lämmöstä.

Kuvassa on valkosipulin viljelijä Antti Hirvonen istuttamassa valkosipulin kynsiä maahan.

Kotimainen valkosipuli hyötyy pitkästä valoisasta kesästä, mutta kasvattaminen on haasteellista

Kotimaiselle valkosipulille riittäisi kysyntää, mutta vielä toistaiseksi valkosipulin tuotanto ei pysty haastamaan tuontia. Pääasiassa Suomessa syödään Kiinassa ja Espanjassa kasvatettua valkosipulia.

Tomaatteja kasvihuoneella.

Edessä on kaikkien aikojen vihanneskesä poikkeuksellisen talven jälkeen – närpiöläiset ovat optimistisia ylitarjonnan uhasta huolimatta

Osuuskunta Närpiön Vihannes uskoo haastavan talven jälkeen hyvään vihanneskesään. Ylitarjonnan riski on olemassa, mutta osuuskunta toivoo hintojen laskun kasvattavan vihannesten menekkiä.

Ihmiset tekevät ruokaostoksia hedelmähyllyllä.

Hintojen nousu muutti suomalaisten ruuanostoa merkittävästi – ananaksen myynti pomppasi jopa yli 40 prosenttia

S-ryhmä listasi ruokaostoskorin merkittävimmät muutokset kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Muutamien kasvisten myynti nousi merkittävästi.

Tomaatteja kasvihuoneella.

Jos ruoka tuntuu nyt kalliilta, pahempaa on luvassa, sanovat tutkijat

Sähkön hinta on laskenut huippulukemista, ja bensapumpullakin hinta ehti jo notkahtaa. Sen sijaan ruoka on entistä kalliimpaa.

Kotimaista tomaattia kaupan hyllyllä.

Britannian italialaisravintolat joutuvat tekemään ruokia, joista puuttuvat tomaatit

Vihannesten hinta on Britanniassa rajussa nousussa.

Tomaatteja kaupan hyllyssä.

Ostatko enää vihanneksia tai perjantaikarkkeja? Kerro meille, mistä olet joutunut tinkimään yhä vain kallistuvan ruuan hinnan takia

Hintojen nousu vaikuttaa monien suomalaisten ruokaostoksiin. Miten on käynyt sinun ruokalaskullesi?

K-Citymarket Ideaparkin vihannestiskissä myynnissä suomalaista kurkkua ja tomaattia 18. tammikuuta 2023.

Sunnuntai 12.2.2023 (radio)

Ukrainalaislapset. Turkin maanjäristys. Puolueiden varallisuus. Kasvisten syönti. Viittomakielen päivä. Sääennuste.

Mies sininen kauluspaita ja pikkutakki päällä poseeraa kameralle.

Tomas Lindfors on valittu Närpiön vihanneksen uudeksi toimitusjohtajaksi

52-vuotias Lindfors on aikaisemmin luonut uraa virvoitusjuomien parissa Hartwallilla. Uudessa työssä hän aloittaa toukokuun alussa.

Kotimaista kurkkua kaupan hyllyllä.

Selitys Puolan halvoille Suomi-kurkuille: Suomen kalliiden hintojen takia käsiin jääneitä eriä viedään ulkomaille

Ostovoiman heikkeneminen on heijastunut jo korostuneen voimakkaasti hedelmien ja vihannesten markkinoihin, katsoo Satotukun toimitusjohtaja Tomi Hakkarainen.

Suomalaista kurkkua myynnissä K-Citymarket Ideaparkissa Seinäjoella 4,95 euron kilohintaan 18. tammikuuta 2023.

Lauri Karttunen ihmetteli suomalaiskurkun 62 sentin myyntihintaa Puolassa – Tiktok-julkaisusta tuli väärinymmärretty viraalihitti

Tiktokissa julkaistu video suomalaisen kurkun halvemmasta hinnasta ulkomailla on herättänyt sosiaalisessa mediassa ärtymystä. Kurkun hinnoittelun syy on kuitenkin monimutkaisempi.

Ruokakaupan vihannesosasto yleiskuva 28.12.2016

Sunnuntai 8.1.2022 (radio)

Vartijoiden toiminta. Yksinäisyys. Sälenin turvallisuuskokous. Vihannesten syönti. Sääennuste.

Tomaatteja kaupan hyllyssä.

Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä

Ruuan hinnannousu on muokannut ruokavalintoja. S-ryhmässä hedelmien ja vihannesten osuus ostoskorista väheni hieman loppuvuonna 2022. Tutkija on huolissaan hinnannousun eriarvoistavasta vaikutuksesta.

Tomaatteja kaupan hedelmä- ja vihannestiskillä.

Kotimainen tomaatti voi talvella olla luksusta – jatkossa Suomeenkin virtaa entistä enemmän marokkolaista peruspyöreää

Euroopassa tomaatintuotanto supistuu tänä vuonna yhdeksällä prosentilla. Suomessa talven tuotanto jää alle puoleen tavallisesta. Tomaattivaje näkyy hinnoissa ja tomaatin alkuperässä.

Belgiassa kilpaillaan kurpitsamelonnassa.

Belgian vastine kaljakellunnalle: melontakilpailu kurpitsankuorella

Kilpailijoiden mukaan kurpitsankuori on yllättävän haastava vesikulkuneuvo.

Hauholainen Timo Iisakkila ja 278 kiloinen jättikurpitsa jolla otettiin suomenmestaruus Jättikasviyhdistyksen järjestämissä SM-kisoissa syyskuussa 2022.

Tämä jättikurpitsa on Suomen suurin ja kaunein – jättikasvisten viljely on niin kovassa nosteessa, että seitsemän ennätystä meni uusiksi

Hauholainen Timo Iisakkila voitti jo toista kertaa Suomen mestaruuden jättikurpitsan kasvatuksessa. Tänä vuonna voitto tuli varakurpitsalla.

Kaksiosaisessa kuvassa vasemmalla kaupan kasvisruokahylly ja asiakas. Oikeanpuoleisessa osassa toimittaja Sara Salmi pitää kädessään kaalia.

Vain kaali halpeni vuoden takaisesta – katso minuutin kiteytys ruoan kallistumisesta

Mikä ruoka-aine on viimeisimpien hintatietojen perusteella kallistunut eniten? Entä mitkä ovat ruoan kallistumisen syyt? Toimittaja Sara Salmi tiivisti aiheen minuuttiin.

Kuivatut vihannekset purkeissa.

Kuivata ylijäävät vihannekset – hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä

Kuivatus on kestävä tapa ottaa ylijäämä talteen.

Tutkija Valter Weijola esittelee muovipuseissa olevaa keittopapu ja hernesatoa Turun kasvitieteellisessä puutarhassa.

Pohjolan unohtuneet palkokasvit voisivat palata suomalaisten ruokapöytiin – perinnelajit voivat pärjätä paremmin ilmastonmuutoksen keskellä

Tutkija on viljellyt noin 200 perinnekasvia koko kesän koeviljelmällä Turussa. Sadonkorjuu on ollut lupaava, ja uusvanhat lajikkeet voisivat tuoda monipuolisuutta niin pelloille kuin lautasillekin.

Lasipurkillinen chiliä öljyssä

Strömsö vinkkaa, miten voit ottaa talteen syksyn ylijäämän – säilöminen on yksi tapa säästää herkut myöhemmäksi

Omenat, kurkut, tomaatit, chili ja kaali ovat nyt halvimmillaan ja parhaimmillaan. Pikkelöi ja säilö purkkiin!

En kaffekopp med kaffe i och småbröd och assietter i bakgrunden.

Valtaosa Etelä-Karjalan ruokahävikistä syntyy kahvista – toisaalta hedelmät, vihannekset ja juurekset syödään muuta maata tarkemmin

Kuluttajaliiton kyselyn mukaan Etelä-Karjalassa syntyy eniten ruokahävikkiä kahvista, ja yleinen innostus ruokahävikin vähentämiseen on koko maata vähäisempää.

Jauhelihakeittoa lautasella.

Simppelit raaka-aineet eivät tarkoita huonoa ruokaa – asiantuntija antaa viisi vinkkiä edulliseen kotiruokaan

Ruuan hinnannousu tuntuu kotikeittiöissäkin. Säästää voi suunnitelmallisuudella ja pitämällä arjen ruuat yksinkertaisina. Se ei silti tarkoita mautonta tai huonoa ruokaa.

Nuori nainen istumassa puisella parveke-tuolilla parvekkeellaan. Parvekkeella erilaisia kukkaruukkuja ja -penkkejä, joissa hyötykasveja.

Opiskelija-asunnon pienen parvekkeen kätköissä kasvaa vuoden parhaana palkittu puutarha – Olivia Kuronen kertoo, miten se syntyi

Olivia Kuronen kasvattaa omalla parvekkeellaan muun muassa tomaattia, salaattia ja mansikoita. Pieniin parvekkeisiin hän suosittelee kaiteen yli roikkuvia pieniä parvekelaatikoita.

Oululaiset ovat innostuneet palstaviljelyharrastuksesta – katso videolta, miltä näyttää Mustasuon palstalla

Ruuan hinnanousun uskotaan lisäävän innostusta ruuan viljelyyn itse – Oulussa suosituimmat viljelypalstat on viety käsistä jo pitkään

Viljelyharrastuksen aloitus tälle kesää on vielä mahdollista. Vapaita viljelypalstoja on yhä noin kolmisensataa.

Mansikoita muovisissa rasioissa Hämeenlinnan 5. heinäkuuta 2022.

Kesäasukkaat vilkastuttavat Hämeenlinnan toria

Tiistaiset kuukausimarkkinat Hämeenlinnan torilla toivat tänäänkin paikalle hämeenlinnalaisten lisäksi mökkiläisiä, matkailijoita sekä tavallista runsaammin torimyyjiä.

Kaupan kylmähylly, jossa kanapaketteja.

Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021

Luonnonvarakeskuksen ennakkotiedot ravintotaseesta kertovat, kuinka paljon Suomessa kulutettiin erilaisia elintarvikkeita.

Mies kävelee kohti kasvihuonetta. Nurmikko loistaa alkukesän vihreyttä.

Kumppanuusmaatalous poistaa välikädet ja vähentää viljelijän riskejä: "Tässä ei olla niin riippuvaisia polttoaineen hinnasta"

Kumppanuusmaataloudessa tuotannon riskit jaetaan tuottajan ja kuluttajan harteille. Toiminta on Suomessa melko harvinaista. Viljelijän mukaan menetelmällä voidaan turvata lähiruuan tuotanto.

Kaksi rouvaa talvitamineissa, toisella reppu selässä, tutkii puutarhamyymälän puutarhamyymälän siemenpusseja, joita on satamäärin.

Lumi satoi puutarhamyymälään – taimikauppa käynnistyy tänä keväänä pari viikkoa myöhässä

Pitkittynyt talvi koettelee puutarhaväen kärsivällisyyttä. Taimet ovat vielä huhtikuussa olleet metrisen hangen alla.

Siniseen suojapukuun pukeutunut nainen pakkaa jälkiruokakiisseliä annosrasioihin .

Oulun kaupungin ruokalistoissa voi olla muutoksia kunta-alan lakon jälkimainingeissa – suurta ruokahävikkiä vältettiin suunnittelulla

Keskiviikkona ja torstaina olleen työtaistelun jälkeen lämpimän ruuan teossa on palattu heti normaalirytmiin. Kylmäjakelun osalta on ollut taukopäiviä, ja se voi näkyä maanantaina. Muitakin pieniä muutoksia voi vielä ensi viikolla tulla.

Pasilan palstaviljelyt.

Suositut viljelypalstat jälleen haettavissa Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungilla on yli 400 viljelypalstaa seitsemällä eri palsta-alueella.

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää

Kevään ensimmäiset krookukset muistuttavat meitä siitä, että vaikka maailma murenisi ympäriltämme, seuraa pimeyttä aina uusi elämä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Tiina Liukkonen katselee taimiruukkua olohuoneessa.

Tiina Liukkosen perheessä ei tarvitse raahata vihanneksia kesällä kaupasta: "On mahtava käydä aamukahvia juodessa poimimassa tomaattia leivän päälle"

Ruuan hinnan nousu ja halu omavaraisuuteen vauhdittavat innostusta hyötykasvien kasvattamiseen. Laukaalainen Tiina Liukkonen kasvattaa kotipihallaan koko perheen kesän vihannestarpeet.

Härkäpavun siemeniä, punajuuren siemeniä valkoisella pöydällä.

Oman ruoan kasvattaminen kiinnostaa nyt, ja se on hyvä asia – todellista merkitystä sillä on silloin, kun kotiviljelijät yhdistävät voimansa

Sosiaalisen median puutarharyhmissä pohditaan kasvimaiden laajentamista ja vertaillaan lajikkeita. Myös siemenkauppa käy ennätystasolla.

Viola Virtamo kuvaa ruoka-annoksia ravintola Boon Namissa, taustalla työntekijöitä mm. keittiömestari / ravintoloitsija Serko Rantanen

Ruoka saattaa kohta olla todella kallista – tässä jutussa esittelemme ruokakirjailijan 5 vinkkiä edulliseen kokkaamiseen arjessa

Sota Ukrainassa nostaa ruuan hintaa myös Suomessa. Kysyimme ruokakirjailija, valokuvaaja Viola Virtamolta vinkkejä edulliseen arkiruokaan. Hän muistuttaa esimerkiksi ruuan tuunaamisen mahdollisuudesta ja netin hävikkiruokakauppojen hyödyntämisestä.

Reima Luukkainen ja hänen äitinsä Heidi Luukkainen tukevat kurkkukasvustoja perheyrityksen kasvihuoneella Kiteellä.

Kallistunut sähkö kuristaa useita kasvihuoneyrityksiä – Suomen suurimpiin kuuluva luonnonvaloviljelmä kannattaa, vaikka satokausi on lyhyt

Kurkkujen ja tomaattien viljely on talvella kallista, kun kasvatus tapahtuu keinovalolla ja -lämmityksellä. Luukkaisen Puutarhalla Kiteellä turvaudutaan kannattavasti auringonvaloon keväästä syksyyn.

kolme vihreää paprikan sirkkalehteä pilkistää mullasta valkoisesta paperista tehdyssä potissa.

Maailman isot kriisit innostavat yhä useamman viljelemään hyötykasveja kotona – katso kuinka teet helposti kylvöpotin

Lähiruokabuumi ja korona-aika ovat ruokkineet kiinnostusta kasvien kotikasvatukseen. Maailmantilanteen epävarmuus saattaa lisätä puutarha- ja viljelyharrastuksen suosiota entisestään. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle