Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näin kirjoitat parhaan rakkausrunon – ydin löytyy arjen pienestä hetkestä: "Kun vaimo ohikulkiessaan hipaisee olkapäätä"

Opettaja Esko Junkkarin mielestä läheiselleen rakkausrunoa kirjoittavan ei kannata yrittää tehdä mitään ylihienoa, vaan pysyä lähellä.

Hei pöytälaatikkorunoilija, tee runovideo Minna Joenniemen kanssa

Oi maamme! -ohjelma etsii uusia videotaideteoksia

Oliko ensimmäinen naislyyrikkomme myös lesboikoni? "Meistä se ei pidä ollenkaan paikkaansa"

Suomen ensimmäiseksi naislyyrikoksi tituuleratun Isa Aspin (1853–1872) seksuaalinen suuntautuminen on kiehtonut tutkijoita pitkään.

Nollapeliennätyksen torjunut Buffon julkaisi rakkauskirjeen maalille - "Lupasin suojella sinua"

Gianluigi Buffonin nollaputki katkesi Torinon paikallisottelussa. Konkarivahti runoili ennätyksen varmistuttua sosiaaliseen mediaan.

Toivakan ihmeitä: 16.000 runon mies, meikitön Koriseva ja Jeesus muotihousuissa - kuuntele jutut ja katso kuvat

Radio kylässä kiertue löysi Toivakasta vahvoja persoonallisuuksia. Taiteilija Pellervo Lukumiehen kattomaalaukset kirkon katossa eivät jätä ketään kylmäksi. Salibandyn pelaajat tapaavat tangokuningatar Arja Korisevan meikittömänä verkkareissa. Ja Martti on rustannut jo 16.000 runoa - eikä juuri yhtään rakkausrunoa.

Chilessä löydettiin aiemmin tuntemattomia Pablo Nerudan runoja

20 runoa löytyivät vuonna 1973 kuolleen Nerudan käsikirjoitusten luetteloinnin yhteydessä. Runot on tarkoitus julkaista vielä tänä vuonna.

Näkökulma: Tytöt ovat parempia kuin pojat

Minulla peruskoulu ei mennyt kuten piti. Todella hyvästä oppilaasta tuli keskinkertainen. Poikana minulta ei odotettu koulussa paljoa, tytöiltä taas liikoja. Vika ei ollut vain koululaitoksessa. Vika oli meissä kaikissa.

Iskias ja istumatyö kertovat rakkaudesta

Runoimprovisaatioiltoja vetävä Heli Mustonen ilahtuu saadessaan rakkausrunon sanoiksi iskiaksen, istumatyön ja nopeusrajoituksen. Kokenut improvisoija on punastellut ravintolan roisin naisyleisön edessä ja koettanut selviytyä syöpäpotilaiden virittämistä sana-ansoista.

Esikoisteos vaati vuosikymmenten väännön

Runoilija Jorma Martikaisen pitkäaikainen haave täyttyi, kun tuotanto taipui kirjaksi. Runoista löytyy niin yhteiskuntakriittisyyttä kuin rakkauttakin.

Annikin Runofestivaalilla lausutaan lempirunoja

Annikin Runofestivaalin keskiössä ovat tänä kesänä rakkausrunot, mutta myös rakkaus runouteen. Pääesiintyjäksi tulee yhdysvaltalainen runoilija Nikky Finney. Annikin Runofestivaali järjestetään lauantaina Tampereella Väinö Linnan aukiolla.

Runokuu valtaa jälleen Helsingin

Seitsemättä kertaa järjestettävä Runokuu laajenee tänä vuonna runoudesta proosaan, näytelmiin ja laululyriikkaan. Runokuu-festivaali tekee yhteistyötä myös jazzmusiikin, teatterin ja kuorolaulun kanssa. Lähes kaikkiin 40 tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kansan rakastama runoilija Tommy Tabermann on poissa

Suomalainen kirjallisuus koki menetyksen heinäkuussa, kun runoilija ja kansanedustaja Tommy Tabermann kuoli. Aivokasvaimesta kärsinyt Tabermann tuli tunnetuksi etenkin rakkausrunoistaan ja TV1:n Uutisvuoto-ohjelmasta.

Rakkausrunoja ja keinuja Taiteiden yössä

Helsingin Taiteiden yössä on tapahtumia edellisvuosien malliin pari sataa, mutta spektaakkeleita ei ole luvassa. Yhä useammat ohjelmanumerot kutsuvat kaupunkilaisia tekemään itse ja osallistumaan. Väkeä on runsaasti liikkeellä tänäkin vuonna, mutta poliisin mukaan alkuilta on sujunut rauhallisesti.

Runomaraton hiljeni Tabermannin muistoksi

Lahden tämänvuotisen runomaratonin voitto meni teknikko ja toimittaja Mikko Turtiaiselle Nastolasta. Kilpailun nimi on Runoa ja ruisleipää. Kilpailuun tuli 2 000 runoa.

Suomenlinnan kesänäytelmä käsittelee miehistä ristiriitaa

Suomenlinnan kesäteatterissa saa keskiviikkona ensi-iltansa klassikkonäytelmä Cyrano de Bergerac. Vaikka näytelmä sijoittuu 1600-luvun sotatantereelle, se kuvaa myös nykymiesten ristiriitaa herkkyyden ja ulkoisten paineiden välissä.

Vuoden rakkausruno kertoo ihastumisesta

Haku Päällä -runokilpailun on voittanut mustasaarelainen veteraanirunoilija Eila Laasanen runollaan "Miten sitä ihastuukin". Kilpailuun osallistui yli 500 pöytälaatikkorunoilijaa. Kilpailun teemana oli tänä vuonna Rakkauden kevät.

Rakkausrunot kiinnostavat

Kurikan Haku Päällä -rakkausfestivaaliin liittyvä rakkaurunokilpailu on saanut satoja runoja. Tänä vuonna kilpaan lähetettiin lähes 800 rakkausrunoa.

Riita vie uudet rakkausrunot Ruotsin kuninkaallisista häistä

Ruotsalaisrunoilijoiden vastustus on kaatanut kruununprinsessa Victorian kesähäihin suunnitellun ääni-installaation. Maan eturivin runoilijoita pyydettiin kirjoittamaan häitä varten uusia rakkausrunoja, mutta osa runoilijoista ei missään tapauksessa halunnut osallistua projektiin.

Runopojan haave toteutui

Joulukuussa pieksämäkeläinen Jani Sirkiä sai yhden suuren haaveensa toteutettua. Tuolloin julkaistiin hänen esikoisrunoteoksensa Leima. Jo kouluiässä alkanut runojen kirjoittaminen sai tuolloin ensimmäisen huipennuksensa ja vuosien aherrus palkkion.

Ruotsissa käydään rojalistista runosotaa

Kruununprinsessa Victorian häiden yhteyteen suunniteltu runoprojekti on jo alkumetreillään törmännyt anti-monarkistiseen vastatuuleen.

Tikkurilan kirjasto juhlii

25 vuotta täyttävän Tikkurilan kirjaston kävijämäärä kasvaa, vaikka lainausluvut ovat hienoisessa laskussa. Erityisesti ihmisiä houkuttelevat erilaiset tapahtumat ja langaton verkkoyhteys.

Rakkausrunoja Porin Eetunaukiolla

Porin Eetunaukiolla kuullaan tänään runo- ja musiikkiesityksiä. Harrastekirjoittajayhdistys Rakkausrunot Ry järjestää tapahtuman, jonka tarkoituksena on tuoda runot katukuvaan.

Kiroilevan siilin äiti runotuomarina

Kurikassa 5. ja 6. kesäkuuta järjestettävän Haku Päällä –rakkausfestivaalin yhteydessä järjestettävän rakkausrunokilpailun teemana on “Rajaton rakkaus“. Runokilpailun ylituomariksi on lupautunut jalasjärveläislähtöinen Milla Paloniemi.

Turkki palautti runoilija Nazim Hikmetin kansalaisuuden

Turkin nimekkäin nykyrunoilija Nazim Hikmet on saanut takaisin Turkin kansalaisuuden - 45 vuotta kuolemansa jälkeen.

Lesbo-nimityksestä valittaneet hävisivät oikeusjutun

Kreikassa lesbot voivat tuomioistuimen mukaan edelleen kutsua itseään huoletta lesboiksi. Ateenalainen tuomioistuin torjui tiistaina Lesbos-saaren asukkaiden kanteen lesbo-nimityksen käytöstä.

Arabilehti julkaisi Saddamin päiväkirjan

Lontoossa ilmestyvä riippumaton arabiankielinen sanomalehti Al-Hayat sanoo saaneensa käsiinsä Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin päiväkirjan. Al-Hayat julkaisi osia päiväkirjasta, jonka Saddam lehden mukaan kirjoitti vankeusaikanaan. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lesboksen saaren asukkaita viemässä lesboja oikeuteen

Kreikassa kolme Lesboksen saaren asukasta on nostanut kanteen homoseksuaalien etujärjestöä vastaan lesbo-nimityksen käytöstä. Kanteen nostajat ovat sitä mieltä, että etujärjestön nimi, jossa esiintyy sana lesbo, loukkaa Lesboksen saaren asukkaiden identiteettiä.

Suomalaismies pidätettiin tietomurroista

Poliisi on pidättänyt nuoren suomalaisen mieshenkilön epäiltynä viime viikonloppuna paljastuneista tietomurroista.