Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronapandemia saattaa ajaa puoli miljoonaa tyttöä lapsiavioliittoon, arvioi järjestö

Myönteinen kehitys lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien suhteen on nyt vakavasti uhattuna, arvioi Pelastakaa Lapset -järjestö.

Teini-ikäisten raskauksia keskeytettiin viime vuonna huomattavasti vähemmän kuin toissa vuonna

Ilmainen ehkäisy ja tiedonhaun helppous vaikuttaneet asiaan.

Tiedätkö oikeasti, miten Suomella menee? Tee testi – saatat huomata olleesi huolissasi turhaan

Ylen testi haastaa sinut tarkistamaan asenteesi siitä, miten Suomella menee.

Ilmainen ehkäisy vähensi teiniraskauksia kolmanneksella – nyt Vantaa laajentaa jakelun kaikille alle 25-vuotiaille

Vantaa on tarjonnut maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille vuoden ajan. Nyt jakelu laajenee myös alle 25-vuotiaisiin.

"Se vielä heittää lapsensa portaista alas" – Nuoret äidit kuulevat törkykommentteja lähipiiriltään ja jopa sairaalan henkilökunnalta

Teiniraskauksien määrä on vähentynyt reilusti, mutta nuoret äidit saavat silti osakseen arvostelua ja heidän kasvatustaitojaan kyseenalaistetaan.

Free contraception reduces teen abortions by a third in Vantaa

Rates of unintended pregnancies and teen abortions have fallen in Vantaa since the city made contraceptives free for women and girls.

Vantaalla teiniraskauksista hävisi kolmannes ilmaisen ehkäisyn myötä – Lääkäri: "Toivon todella, että ihmisillä olisi halu tarkastella tätä asiaa"

Alle 20-vuotiaiden raskaudet vähenivät Vantaalla kolmessa vuodessa kolmanneksella sen jälkeen, kun kaupunki ryhtyi tarjoamaan ilmaista ehkäisyä.

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Lue, millainen oli Suomen muinainen supertulivuori ja miten teiniäidin pojasta tuli maailman rikkain mies

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Suomessa EU-maista eniten monilapsisia perheitä – Etelä-Euroopassa lapsiluvut romahtavat

Ellei maahanmuuttoa huomioida, EU-alueen väkimäärä on nopeasti ikääntymässä.

Philomena

Judi Dench etsii häneltä kauan sitten vietyä lasta

Uusi ihminen – Klaus Härön elokuva historian kipupisteestä

Elokuva nuoren naisen taistelusta elämän puolesta.

Maailman paras opettaja työskentelee eristäytyneessä inuittikylässä

Kanadalainen Maggie McDonnell valittiin maailman parhaaksi opettajaksi Dubaissa sunnuntaina järjestetyssä palkintoseremoniassa.

Yhdysvalloissa neljännesmiljoona lapsiavioliittoa kymmenessä vuodessa

Avioliiton alaikäraja on useimmissa osavaltioissa 18 vuotta. Ikärajasta ei kuitenkaan pidetä kiinni.

Family Federation: Young should get free birth control

The Family Federation of Finland says that many young people cannot afford safe sex and should be provided with free contraception. It points to lower rates of teenage pregnancies and STDs in areas where contraceptives are available free of charge as an example of the positive impact this could make nationwide.

Pietarilainen turvakoti kasvattaa lapsesta äidin – ”Synnyttäminen on tytöiltä urotyö”

Abortteja vastustava ortodoksikirkko kannustaa teiniäitejä synnyttämään. Sekä alaikäisten tekemien aborttien että synnytysten määrä on vähentynyt Venäjällä.

Pelastakaa Lapset: Tahallinen syrjintä uhkaa maailman köyhimpiä lapsia

Järjestö vaatii maailman johtajilta oikeudenmukaisia peruspalveluita, lasten tasavertaista kohtelua ja vastuullista päätöksentekoa.

Miisasta tulee vihdoin tosi-tv-julkkis – "Se on ollut tavoitteeni pienestä asti"

Miisa Kettunen halusi jo pikkutyttönä, että hänen häänsä näytetään televisiossa. Unelma toteutui, kun hän meni miehensä Jannen kanssa naimisiin tv-ohjelmassa. Häissä oli Barbie-teema. Miisa toivoo, että julkisuus tuo hänelle lisää tv-töitä.

Kehitysavun katoaminen jätti Nicaraguan heikoimmat yksin

Äärimmäinen köyhyys on yhä yli miljardin ihmisen arkea maailmassa. Esimerkiksi keskiamerikkalaisesta Nicaraguasta kehitysyhteistyökumppanit ovat kaikonneet sinne, missä menee vielä huonommin. Silti puolet kansasta elää yhä köyhyydessä.

Ilmaisen ehkäisyn edelläkävijä: Forssassa toivotaan mieluummin turvallisesti seksiä harrastavia nuoria kuin teiniäitejä

Forssan seudulla on saatu hyviä kokemuksia ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta alle kaksikymppisille nuorille. Forssan Hyvinvointikuntayhtymä on antanut nuorille ilmaista ehkäisyä jo syksystä 2011 lähtien ja tulokset ovat olleet hyviä.

Ilmainen ehkäisy käänsi Rauman aborttiluvut laskuun

STM ja THL ovat esittäneet jo vuosia, että kuntien pitäisi tarjota nuorille ilmainen ehkäisy. Toistaiseksi näin tekee vain muutama kunta Suomessa.

Teiniäidit – kolmas kausi

Neljä uutta teiniäitiä ja yksi teini-isä.

Apua, olen teini ja raskaana – mitä tehdä?

Lain mukaan raskaus täytyy keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa. Moni nuori kuitenkin salailee tai yrittää unohtaa raskauden, vaikka päätös pitäisi tehdä melko nopeasti.

Lappi aborttitilastojen kärjessä – nyt useita teinien raskaudenkeskeytyksiä

Vuonna 2013 Lapin sairaanhoitopiiri oli Suomen kärjessä suhteellisissa aborttiluvuissa, kertoo tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilasto. Tänä syksynä huomiota on taas herättänyt useiden yläasteikäisten hakeutuminen raskaudenkeskeytykseen Lapin keskussairaalan naistenklinikalle.

Jussi ja Laura kasvoivat kameran kanssa vanhemmiksi

Teiniäidit-sarjan kolmannelle tuotantokaudelle osallistuneet joensuulaiset Jussi Kukkonen ja Laura Turpeinen haluavat tuoda läsnäolollaan esille, etteivät teini-isät ole "sukupuuttoon kuollut laji". Ohjelmanteosta pariskunnalle jäi käteen roppakaupalla elämänkokemusta, uusia ystäviä ja tietenkin paljon muistoja.

Asiantuntija: Laman vaikutukset lasten mielenterveyteen kestävät kymmeniä vuosia

Ylen aamu-tv:ssä keskustelleet asiantuntijat näkevät nykyisessä taloustilanteessa jatkumon 90-luvun lamasta. Lama koskee asiantuntijoiden mukaan konkreettisesti lapsiin ja seuraukset näkyvät pitkään.

Terveisiä suomalaisista perheistä, jotka voittivat vaikeudet

Suomalaisia perheitä, jotka selvisivät kriiseistä.

Teiniäidit – toinen kausi

Saritan ja Sannan sekä uusien nuorien äitien elämää 2013.

Tosi-tv ei enää nöyryytä vaan auttaa

Tosi-tv on muuttunut negatiivisesta nöyryytyksestä myötäelävämpään ja kannustavampaan suuntaan. Esimerkiksi laulukilpailuissa kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota onnistumiseen.

Ylioppilaat ja teiniäiti kiinnostivat netissä

Yle Pohjanmaan vuoden 2013 luetuimpien nettijuttujen kymmenen kärkeen nousivat listat kevään ylioppilaista. Onnettomuusuutisista luetuimmaksi nousi Hawk-turma.

Äidiksi yläkouluikäisenä - teiniäitiys kiinnostaa nuoria

Teiniäitien eli alle 18-vuotiaina synnyttävien määrä on ollut tasaisessa laskussa, tällä hetkellä Suomessa synnyttää vuosittain parisensataa alaikäistä. Teiniäitiys on nyt kuitenkin pinnalla teiniäitien pitämien blogien ja television teiniäiti-sarjan myötä, ja esimerkiksi Vaasassa voidaan puhua jopa teiniäitibuumista parin viime vuoden sisällä. Itsekin blogia pitävä, 15-vuotiaana lapsen saanut vaasalainen Laura Tauriainen kehottaa nuorena äidiksi haluavia harkitsemaan tarkoin asiaa.

Negatiivinen palaute ei pilaa "teiniäidin" päivää

Ylen suosittuun Teiniäidit-sarjaan osallistunut turkulainen Sanna Tamminen ei kadu sarjassa mukana oloaan, vaikka hän myöntääkin saaneensa positiivisen palautteen lisäksi myös negatiivista kohtelua.

Brittitoimittaja kertoo viittomakielellä myös vaikeista asioista

Brittitoimittaja Nadia Nadarajah esitteli töitään viittomakielisillä elokuvafestivaaleilla Helsingissä. Nadarajah ei kaihda dokumenteissaan arkojakaan aiheita. Hänen mukaan televisiokanaville laissa määrätty viittomakielisten ohjelmien kiintiö on tuonut alalle monta niitä valmistavaa yritystä.

YK: Yli seitsemän miljoonaa tyttöä saa lapsen alaikäisenä

Reilusta seitsemästä miljoonasta alaikäisestä synnyttäjästä kaksi miljoonaa on alle 14-vuotiaita. Raskaus ja synnytys ovat 15–18-vuotiaiden suurin kuolinsyy kehitysmaissa.

Sharp fall in teen pregnancies

The number of pregnancies among under 18 year-olds has fallen sharply in Finland. Since 2005, teen pregnancies have declined by close to 40%.

Teiniraskaudet vähentyneet 2000-luvulla

Raskauksien määrä on laskenut erityisen nopeasti alle 18-vuotiaiden ikäryhmässä. Alaikäisten raskaudet ovat vuodesta 2005 vähentyneet lähes 40 prosenttia.

Teiniraskauksia historiallisen vähän Yhdysvalloissa

Eniten teiniraskaudet ovat vähentyneet Arizonan osavaltiossa, missä teiniraskausluvut ovat aina olleet Yhdysvaltain korkeimpia.

Kuopio ja Maputo jatkamassa neuvolayhteistyötään

Kuopion kaupunki suunnittelee jatkavansa yhteistyötä Mosambikin pääkaupungin Maputon kanssa neuvolapalveluiden kehittämisessä. Ulkoministeriö maksaa hankkeesta valtaosan ja rahoituspäätöstä odotetaan pian.

Nuorille naisille maksuton ehkäisy

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella suunnitellaan ilmaisten ehkäisyvälineiden tarjoamista alle 25-vuotiaille naisille. Maksuton ehkäisy on tarkoitus ottaa alueen kunnissa käyttöön vuoden 2014 alusta.

Tupakoivat teiniäidit huolestuttavat neuvoloissa

Turun äitiysneuvoloissa ryhdytään kampanjoimaan entistä tehokkaammin tupakointia vastaan. Terveydenhoitajille on suunnitteilla uusia työkaluja ja lisäkoulutusta puuttua raskaudenaikaiseen tupakointiin.

One in seven pregnant women is a smoker

Some 15 percent of pregnant women in Finland smoke, according to a fresh study at Turku University. The problem is especially acute among teenage mothers, and according to new research from Turku University, is linked to behavioural problems and problems in brain development.

Joka seitsemäs odottava suomalaisnainen tupakoi - teiniäidit eniten

Raskaana olevat naiset vaarantavat tupakoinnillaan paitsi lastensa fyysisen terveyden mutta myös henkisen kehityksen, toteaa tutkija.

Teiniäiti aikuistui kertaheitolla

Eteläpohjalaisen pikkukunnan kasvatti, 19-vuotias Karoliina Hietala, otti aimo harppauksen kohti aikuisuutta tultuaan äidiksi vain 17-vuotiaana. Vauvan syntymän myötä Karoliina selviytyi myös pitkään sairastamastaan syömishäiriöstä. Nyt perheeseen odotetaan toista vauvaa syntyväksi kesäkuun puolella.

Yllättävä tieto: Suomi on rikkaiden maiden uskonnollisimpia

Kyselyssä esimerkiksi irlantilaiset jäivät hengenkansana Suomen taakse. Vauraista maista vain Belgia ja Yhdysvallat ovat Suomea uskonnollisempia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle