Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paarmoja on nyt ilmassa hurjasti, muttei silti välttämättä tavallista enempää – asiantuntija vastaa neljään kysymykseen hellekesän viiltäjistä

Lapissa on tavallista, että ilmassa surraa samaan aikaan suuri määrä sekä hyttysiä että paarmoja. Tänä kesänä ilmiö on näkynyt myös muualla Suomessa. Hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan paarmat ovat helteiden vuoksi kuoriutuneet aiemmin kuin yleensä.

Tänä kesänä kaikki ötökät tuntuvat olevan ilmassa ja iholla yhtä aikaa

Itä-Suomen yliopiston tutkija Jaakko Pohjoismäki kertoo, että esimerkiksi paarmat ovat olleet liikkeellä jopa pari viikkoa normaalia aiemmin.

Marjastajaa kiusaa nyt harvinaisen tarrautuva otus – parittelupaikkaa etsivät hirvikärpäset luulevat päätäsi hirven turkiksi

Hirvikärpästä on luultu uudeksi tulokkaaksi, mutta nykykäsityksen mukaan se on voinut olla täällä aina.

Kylmä ajaa ötököitä asuntoihin, varsinaista haittaa niistä ei ole: "Jos tuhatjalkainen harmittaa, ottaa sen paperin päälle ja vie ulos"

Ensimmäiset pakkasyöt ovat takana ja selkärangattomat etsivät kiivaasti talvehtimispaikkoja.

Hirvikärpäsestä on havaintoja pitkin Etelä-Lappia – lajia tavattu jo Rovaniemelläkin

Vielä viisi vuotta sitten hirvikärpänen oli asettunut vasta Keminmaan korkeudelle.

”Kuin kauhuelokuvasta” – Valtavat kärpäsparvet venäläiskylän vitsauksena

Kärpäsvitsaus sai tiettävästi alkunsa, kun paikallinen maanviljelijä lannoitti peltonsa kananjätöksillä ja -sisälmyksillä.

Vapiskaa Norppaliven tähdet, nyt tulee Toukka-live – mustasotilaskärpäset marssivat ratkaisemaan jäteongelmaa

Mustasotilaskärpästen toukat ovat biojäteahmatteja, joiden ruokailua voi seurata suorana verkossa.

Lapissakin metsässä liikkujien kiusana nyt runsaasti hirvikärpäsiä – "Siellä missä on hirviä, on reilusti hirvikärpäsiä"

Ihmiselle hirvikärpänen voi aiheuttaa kutisevia pistokohtia, mutta tauteja ne harvoin levittävät.

Hirvikärpäsiä paikoitellen runsaasti Etelä-Savossa

Yleensä hirvikärpästen esiintyminen on merkki seudulla asustavista hirvistä.

Jauhomato syö muovia ja kärpäsentoukka ahmii lääkeaineita – suomalaisessa hyönteislaboratoriossa etsitään vastauksia polttaviin ympäristökysymyksiin

Hyönteisten toukat pystyvät tuhoamaan ruokajätettä, lääkejäämiä ja jopa muovia. Ötökät voisivat toimia yllättävänä apuna jätteenkäsittelyssä, uskovat tutkijat.

500 lihansyöjäkasvia kotona ei riitä – himoharrastaja muuttaa Yhdysvaltoihin pelastamaan uhanalaisia ötökkäansoja

Lihansyöjäkasvit ovat vallanneet Siru Nurmisen huoneen, kellarin ja osan puutarhasta. Rapakon takana monet "lihikset" ovat sukupuuton partaalla.

Selkärangaton huippupeto syö samaa kuin linnut ja lepakot – tutkimus paljasti sudenkorentojen ruokalistan

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin ensi kertaa sudenkorentojen saalishyönteiset.

Hirvikärpäset kyttäävät nyt metsissä veriateriaa

Hirvikärpäset ilmestyivät hiukan myöhässä tänä vuonna.

Unohda mutkikkaat keinot, banaanikärpästen selättämiseen riittää mehu – "Ne ovat niin pöljiä, että menevät siihen itsensä uhraamaan"

Hedelmäkärpästen hävittämiseen on netissä lukemattomia ohjeita, mutta arjen asiantuntijat kehottavat pysymään yhä vain yksinkertaisella linjalla. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

Tutkija: Hillan pölytys onnistui erinomaisesti

Hyönteistutkijan mukaan pölyttäjiä kuten kukkakärpäsiä oli hyvin hillan kukkiessa runsaasti ainakin Etelä- ja Itä-Lapissa. Lapin räkkä eli hyönteisten joukkoesiintyminen on ollut melko vaisu. Paarmat ovat jahdanneet poroja lämpiminä päivinä.

Söisitkö kärpäsentoukilla lihotetun joulukinkun? Neuvostoliiton tieteeseen perustuva koelaitos toimii jo

Venäläinen startup-yritys hyödyntää proteiinirehun tuotannossaan Neuvostoliitossa jo 1960-luvulla tehtyjä tutkimuksia. Suomalainen EntoCube alkaa puolestaan kasvattaa jauhomatoja hampurilaisten täytteeksi.

Hirvikärpänen on asettunut Meri-Lappiin vakituisesti

Tähän asti on väitetty, että Lapissa tavatut hirvikärpäset ovat kulkeutuneet tänne pääasiassa turistien mukana. Nyt sitä tavataan yleisesti muun muassa Simon, Tervolan ja Keminmaan alueella.

Banaanikärpäset saa ansaan oluttilkan ja astianpesuaineen avulla

Roskakaapista pöllähtää avatessa parvi muutaman millimetrin kokoisia banaanikärpäsiä. Niitä liitelee myös hedelmäkulhon päällä. Iniäisille voi antaa huutia virittämällä ansan.

Karkottaako vanha viina hirvikärpäset? Ja kymmenen muuta kysymystä marjastajien inhokista

Kukaan ei pidä tarkkaa kirjaa hirvikärpästen määristä. Jonkinlaisen suunnan tutkija saa siitä, mistä päin Suomea paikallislehtien toimittajat syksyisin soittelevat. Mutta karkottaako vanhan viinan katku hirvikärpäsen?

Pensasmustikalla uskolliset fanit – kaikki eivät halua metsään hirvikärpästen armoille

Metsissä mustikkasato on ollut hyvä, mutta pensasmustikan suosio jatkuu tasaisena. Varsinais-Suomi on parasta viljelyaluetta sääolosuhteiden vuoksi.

Massive ladybird migration from Russia to gardeners' delight

There are currently unusually many ladybirds in Finland due to there being more nutrition available for them this summer. A researcher from the Finnish Environment Institute says that the flying insects are from Russia, while one entomologist calls the ladybirds a boon for gardeners.

Värikästä liskoa hämmästeltiin netissä – Pokémon vai aurinkoa saanut matelija?

Pyörätieltä löytynyt raato sai luonnossa liikkujat hämilleen. Se näytti vahvasti liskolta, mutta värimaailma oli suomalaisittain oudon värikäs. Eläimen lajia alettiin hämmästellä sosiaalisessa mediassa. Moni veikkasi sitä Pokémoniksi, kun ei muutakaan keksinyt. Olisitko itse tunnistanut sen?

Inhoatko hyttysiä? – Tässä 10 vielä inhottavampaa ötökkää

Suurin osa maailman tunnetuista yli miljoonasta hyönteislajista on ihmiselle vaarattomia, mutta hyönteismaailmasta löytyy myös lajeja, joiden rinnalla kotoisat hyttysemme tuntuvat suorastaan lempeiltä. Listasimme niistä muutamia.

Väärin valittu hyttysenkarkoitin voi myös houkutella sääskiä

Hyttyset, mäkärät ja paarmat laittavat ihmiset huitomaan, joka houkuttelee hyönteisiä iholle entistä enemmän. Ihmisen hyvä pintaverenkierto vetää muun muassa sääskiä puoleensa.

Suotta pilkattu tutkimus kärpästen steriloinnista voi tepsiä myös zikaepidemiaan

Kahdelle tutkijalle naurettiin päin kasvoja, mutta nyt vuosikymmeniä myöhemmin heidän tutkimuksensa tulos on sekä rahallisesti hyvin arvokas että säästää eläimiä ja ihmisiä tuskalta ja kuolemalta.

Säästäisitkö nämä 5 viheliäistä kesäkaveria? Biologi ei tekisi pahaa kärpäsellekään

Kesä toi taas kärpäset korvan juureen ja paarmat iholle. Käden heilahdus ja siivekäs on hetkessä märkä läiskä. Kannattiko? Luontoasiantuntija Kimmo Saarinen löytää monta syytä, miksi erilaiset ötökät kannattaa jättää listimättä. Yle kysyi inhokeista: kärpäsestä, paarmasta, punkista, huonehämähäkistä ja hirvikärpäsestä.

Kevättaioilla karjaonnea ja kärpäset loitolle

Kevät on ollut muinoin taikojen salaperäistä aikaa.

Tieteelle uusi loiskärpänen löytyi Suomesta – "Todella harvinaista"

Suomen Lapista on löydetty tieteelle uusi loiskärpänen, joka on vihdoin saatu kuvattua tieteelliseen julkaisuun. Loiskärpänen löydettiin isäntäperhosestaan jo vuonna 2001, mutta sen lajistotutkimus saatiin tehtyä vasta tutkijoiden harrastuksen voimin.

Valovoimaisen seksikäs otus – kiiltomatonaaraan kirkkaus kiihottaa lajin urospuolisia siipiveikkoja

Oulun yliopiston eläintieteen laitoksen kiiltomatotutkimuksessa selvitettiin, mitä kiiltomatonaaraiden tuottama valo viestii. Tutkimuksessa naaraiden valoa matkittiin vihreillä led-valoilla. Tulosten mukaan koiraat kiihottuivat kaikkein valovoimaisimmista naaraista. Kirkkaimmat naaraat tuottivat huomattavasti enemmän munia kuin himmeät lajitoverinsa. Suomalainen tutkimus kiiltomatojen seksuaalivalinnoista on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta maailmalla.

Räjähtikö kärpänen ikkunaan? Hyönteisasiantuntijat vastaavat

Ikkunaan liimaantunut kuollut kärpänen on tavallinen näky syksyisin. Ennen kuolemaansa ne myös pöristelevät päämäärättömästi ympäriinsä. Mistä ihmeestä on kyse?

Ihmettelitkö, mihin kaunis ruska jäi? Syy löytyy tuulessa leviävästä kiusankappaleesta

Ilmavirtausten ja joskus jopa matkustavien ihmisten avulla leviävät ruostesienet ovat värjänneet tänä syksynä lehtipuita likaisella värillään.

Kiiltomatoja löytyy jo Kajaanin korkeudelta – naaraan loistava peräpää on kutsu koiraalle

Aikuisten kiiltomatojen liikkeelläolo näkyy maastossa loistona. Naaraat loistavat öisin houkuttelemassa koiraita. Kiiltomadot ovat levinneet jo Kajaanin korkeudelle, vaikka naaras onkin lentokyvytön ja munii lähimaastoon.

Hirvikärpänen on puolukkametsän viheliäinen vitsaus – kuinka suojautua?

Toisia ihmisiä hirvikärpänen suorastaan karttelee, mutta joillekin se saattaa aiheuttaa allergisen reaktion ja viikkojen ajan märkiviä arpia. Etenkin syksyisin puolukkametsässä hirvikärpänen on viheliäinen vitsaus. On siis syytä testata millaisilla varusteilla hirvikärpästä vastaan voi suojautua.

Hirvikärpänen munii ihmisen niskaan ja muita uskomuksia – purimme 9 myyttiä hirvikärpäsistä

Hirvikärpänen on metsiemme sitkeä syksyinen vitsaus, josta kerrotaan lukemattomia tarinoita. Kokosimme yhdeksän myyttiä hirvikärpäsestä ja etsimme niihin vastaukset.

Metsät ovat nyt punaisena puolukasta – tutkija: "Loppuviikon aurinko lisää marjan aromaattisuutta"

Puolukoiden kypsyminen tapahtuu tänä syksynä noin kymmenen vuorokautta normaalia myöhemmin, arvioi Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

"Ei se iljettävä ole, senkun nyppii irti" - hirvikärpänen on Markku Saarekkaalle tuttu työkaveri

Metsänhoitoyhdistyksessä työskentelevä Markku Saarekas tietää, että elokuun saapuessa metsään tulevat myös hirvikärpäset. Hän ei niitä kavahda, vaan toteaa niiden kuuluvan ammattiin. Pitämästään luontopäiväkirjasta hän huomasi, että tänä vuonna hirvikärpäset olivat hieman myöhässä.

Usko tai älä – hirvikärpästenkin kanssa voi oppia elämään

Moni kammoksuu hirvikärpäsiä niin, että jättää menemättä syksyiseen metsään. Se on turhaa, koska hirvikärpästen kanssa voi oppia elämään. Vaikka hirvikärpästen torjuminen on vaikeaa, jopa mahdotonta, kannattaa silti pitää mielessä muutamia niksejä. Pukeutumisella ja retkimaaston valinnalla on merkitystä.

Miten torjut hirvikärpästen hyökkäyksen – paljasta vinkkisi

Viime päivinä moni on tullut juoksujalkaa metsästä kotiin. Hirvikärpästen hyökkäys on alkanut. Miten sinä torjut hirvikärpäsiä? Auttavatko hyönteishatut ja muut hirvikärpästen torjuntaan tarkoitetut asusteet vai oletko keksinyt jonkun muun konstin?

Luonnonmukaista sairaalahoitoa haavoille: toukkia, hunajaa ja pihkaa

Perinteisiltä tuntuvat hoitokeinot ovat arkipäivää sairaalatyössä. Hunaja ja pihka puhdistavat haavaa ja pitävät sen pehmeänä. Raatokärpäsen toukat aterioivat tarvittaessa kuolleen kudoksen.

Tähtiharrastajat odottavat pimeneviä iltoja – Mikkelissä ongelmana kärpäset

Mikkelin Ursan tähtiharrastaminen helpottui uuden kaukoputkijalustan myötä. Tähtitornissa odotetaan pimeneviä syysiltoja.

Katso video teurasjätepaikalta – eläinraatojen kaatopaikka siivoutui nopeasti

Parikkalan ja Kiteen rajamaalla paljastui pitkään jatkunut teurasjätteen luvaton kaatopaikka. Videolta näet, millaista paikalla oli ennen ja jälkeen asian paljastumisen.

Näkökulma: Hauskan juttukeikan yllättävä käänne: raatoja korven täydeltä

Keskiviikko 22. heinäkuuta piti olla poikkeuksellinen työpäivä. Ja se siitä tulikin, kirjoittaa Yle Pohjois-Karjalan vastaava tuottaja Jyrki Utriainen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle